Dodaj do ulubionych

Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo ?

25.06.07, 00:27
Lekarz zakaźnik przepisał mi amoksy 4 g/ dzień + metronidazol 0,5 g/ dzień na
5-6 tygodni.
Nie wiem jaka dawka i na jaki okres metronidazolu ma sens przy bb.
Ulotka wskazuje raczej na leczenie pulsacyjne.
Dziękuję za poradę
Obserwuj wątek
    • kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 09:16
      Szkoda ze nie zaczales watku opisem swojej choroby - nie wiem co leczysz -
      rumien? pozna borelioze? Zacznij leczenie od amoksycyliny - to bierzesz stale,
      metronidazol rzeczywiscie stosuje sie w pulsach tygodniowych. Bierzesz 3 razy 1
      tabl., zacznij od 3 tyg. leczenia.
      • franiolek1 Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 09:23
        Bierz amoxy, wlacz metro po trzech tygodniach, ale wez na poczatku 1 tabletke,
        jezeli bedzie ok to nastepnego dnia wez dwie i tak przeczekaj ze trzy dni i
        dopiero zwieksz, jezeli nie bedziesz za bardzo cierpiec.
    • beata.kar Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 11:31
      Nikonman, odpisał Ci na maila, sory, że dopiero teraz, ale miałam problemy z
      pocztą. pozdrawiam, BK
      • nikonman Re: Beata.kar 25.06.07, 15:37
        Witam
        No problem. Wysłałem ci email.
        Pozdrawiam Oleńkę no i Ciebie
    • nikonman Re: do Kwiat_Wisni 25.06.07, 15:47
      Witaj Kwiecie Wiśni smile
      Nie opisałem co leczę bo jeszcze nic nie wiem.
      Przez ostatnie kilkanaście lat łapałem wiele razy kleszcza.
      W październiku zeszłego roku 7 sztuk jednego dnia.Brak rumienia tylko niegojąca
      się rana przez ok.6 m-cy.Powyżej rany od jakiegoś czasu pojawiły się parastezje
      ( jakby ktoś rozgrzany nóż w łydkę wbijał ).
      2 tygodnie temu znowu kleszcz. Tym razem od razu tego samego dnia ostre objawy
      grypopodobne, ale może sie przeziębiłem.
      Nie jestem pewien jednego znamienia z przed nastu lat w kształcie obrączki które
      długo się utrzymywało a blizna została do dziś ( średnica ok 1,5 cm ).
      Nie wiem więc czy mam bb i czy jest ona ewentualnie świeża lub zaawansowana.
      Podjąłem terapie testową na 5-6 tygodni.
      Pozdrawiam i Dziękuję
    • nikonman Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 15:51
      Jeżeli nie wiadomo w jakich cyklach pojawiają się cysty będące niezłym schowkiem
      dla krętków to lek typu metronidazol powinien być stosowany przez cały czas
      kuracji abx-em a nie pulsacyjnie jak jest to zalecane przy innych infekcjach.
      Metronidazol nie pozwoli aby cysty się zawiązywały a abx wybije niedobitki,
      które nie będą miały się gdzie schować.
      Tak nakazywała by myśleć logika, ale kto wie jak jest w rzeczywistości.
      Sprawdzę na sobie. Biorę non stop,jak wytrzymam........
      • zazule Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 17:11
        Niko
        odpowiedziam Ci w innym watku gdzie napisałes to samo. Nie radze ryzykowac!
        pozdr
        zaz
        • kwiat_wisni Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 17:33
          Metronidazol jest lekiem, który ma dużo działań ubocznych dlatego wskazana jest
          ostrożność w jego stosowaniu. Nie zapobiega on wytwarzaniu się cyst, a rozbija
          już istniejące - nie ma sensu więc brać go cały czas. Jeśli chcesz mieć całą
          wątrobę i inne narządy to posłuchaj tych, którzy już to leczenie wypróbowali.
          • nikonman Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 17:40
            Oj o wątrobę muszę dbać, ale dalej nie wiem, czy jak już zacząłem to mam brać i
            jak długo.
    • kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 17:41
      Dlaczego nie zrobisz western blota? Koszty? Nie chcesz mieć bardzisj formalnego
      potwierdzenia swojej choroby? Test lekami robi się kiedy wszystkie testy
      wychodzą ujemne, a nie tak od razu. Przydaje się takie rozpoznanie na papierze.
      Jak zacząłeś brać metro to je bierz już przez tydzień, zrób 2 tygodnie przerwy
      i znów włącz na tydzień. A masz teraz jakieś objawy typu herxów?
      • nikonman Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 17:50
        A jak mam zrobić teraz WB ? Przecież biorę już amoxy więc testy były by
        zafałszowane. Biore amoxy od 3 dni i herxów nie mam po za resztkami pseudogrypy
        która pojawiła się w dniu wyjęcia kleszczora z uda.
        Jutro lub pojutrze zrobię PCR-a.
        I tu są sprzeczne opinię. Niby zacząć od WB, ale żeby zrobić PCR zaleca się
        wziąć przez kilka dni metro lub amoxy.Chcąc czekać na wyniki wszystkich badań
        podjęcie terapii testowej opóźniło by sie o jakieś 2 tygodnie.Wolałem zacząć od
        ( głupiego elisa jutro wynik) i PCR wynik za 2 dni( w AM Gdańsk )
        • kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 18:03
          ok. Ale przed PCR zaleca się wzięcie metro lub tini a nie amoksy, bo chodzi o
          rozbicie cyt i uwolnienie z nich krętków, których DNA wyłapie PCR.
        • nikonman Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 20:41
          Kwiecie Wiśni nie przeczytałaś dokładnie smile
          Między innymi rozpocząłem leczenie amoxy+metro żeby szybciutko zrobić PCR-a smile
          • kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 22:42
            Ja przeczytałam bardzo uważnie, Ty za to - nie smile Napisałam Ci tylko, że amoksy
            nie bierze się przed PCR bo nie ma na nie wpływu. Pozdrawiam smile
    • dartom.www Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 22:01
      ja tam biore metronidazol juz 4 miesiac chyba i zyje, pcr po tym czasie wyszedl
      pozytywny
      • dartom.www Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 22:40
        ale ZaZule mowi ze tyćke za długo, to robie przerwe na pare tygodni

pozdro
        • baska192 Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 02.07.07, 16:38
          czyli wychodzi na to,ze 1 tydzien metro i 2 tygodnie przerwy.Mialam kiedys
          lamblie i leczylam sie metronidazolem.Pamietam ,ze mowiono,ze polskim
          metronidazolem sie nie wylecze.Nie wiem ile w tym prawdy.Ale rzeczywiscie
          leczylam sie preparatami zachodnimi.Najgorsze,ze pozapominalam jak sie nazywaly.
          • nikonman Re: Baska 192 02.07.07, 16:52
            Rozmawiałem ze znajoma farmaceutką. Twierdzi ona, że choć metronidazol jest
            dość starym lekiem to lepszym niż jego nowe odpowiedniki.Może dlatego, że
            działa jak huragan smileMiałaś po nim czarny język ? Nie wiem czy to po nim czy po
            amoxy smile
            Biorę metro prze 12 dni robię przerwę tydzień i znowu 12.No i koniec terapii
            testowej. Potem wizyta u zakaźnika, który zarządzi co dalej.Dziś dostałem z AM
            Gdańsk wynik PCR. Ujemny.
            Pozdrawiam
            • baska192 Re: Baska 192 03.07.07, 21:58
              Uznalam,ze po metronidazolu bardzo pogarsza mi sie samopoczucie.Jestem
              rozdygotana wewnetrznie.Nie moge spac.Czuje ,ze w jakis specyficzny sposob ten
              lek dziala.Jezyk mnie piecze ale piekl mnie juz przedtem.Bede nim robic bardzo
              krotkie ale tez czeste kuracje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka