nikonman 25.06.07, 00:27 Lekarz zakaźnik przepisał mi amoksy 4 g/ dzień + metronidazol 0,5 g/ dzień na 5-6 tygodni. Nie wiem jaka dawka i na jaki okres metronidazolu ma sens przy bb. Ulotka wskazuje raczej na leczenie pulsacyjne. Dziękuję za poradę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 09:16 Szkoda ze nie zaczales watku opisem swojej choroby - nie wiem co leczysz - rumien? pozna borelioze? Zacznij leczenie od amoksycyliny - to bierzesz stale, metronidazol rzeczywiscie stosuje sie w pulsach tygodniowych. Bierzesz 3 razy 1 tabl., zacznij od 3 tyg. leczenia. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 09:23 Bierz amoxy, wlacz metro po trzech tygodniach, ale wez na poczatku 1 tabletke, jezeli bedzie ok to nastepnego dnia wez dwie i tak przeczekaj ze trzy dni i dopiero zwieksz, jezeli nie bedziesz za bardzo cierpiec. Odpowiedz Link
beata.kar Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 11:31 Nikonman, odpisał Ci na maila, sory, że dopiero teraz, ale miałam problemy z pocztą. pozdrawiam, BK Odpowiedz Link
nikonman Re: Beata.kar 25.06.07, 15:37 Witam No problem. Wysłałem ci email. Pozdrawiam Oleńkę no i Ciebie Odpowiedz Link
nikonman Re: do Kwiat_Wisni 25.06.07, 15:47 Witaj Kwiecie Wiśni Nie opisałem co leczę bo jeszcze nic nie wiem. Przez ostatnie kilkanaście lat łapałem wiele razy kleszcza. W październiku zeszłego roku 7 sztuk jednego dnia.Brak rumienia tylko niegojąca się rana przez ok.6 m-cy.Powyżej rany od jakiegoś czasu pojawiły się parastezje ( jakby ktoś rozgrzany nóż w łydkę wbijał ). 2 tygodnie temu znowu kleszcz. Tym razem od razu tego samego dnia ostre objawy grypopodobne, ale może sie przeziębiłem. Nie jestem pewien jednego znamienia z przed nastu lat w kształcie obrączki które długo się utrzymywało a blizna została do dziś ( średnica ok 1,5 cm ). Nie wiem więc czy mam bb i czy jest ona ewentualnie świeża lub zaawansowana. Podjąłem terapie testową na 5-6 tygodni. Pozdrawiam i Dziękuję Odpowiedz Link
nikonman Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 15:51 Jeżeli nie wiadomo w jakich cyklach pojawiają się cysty będące niezłym schowkiem dla krętków to lek typu metronidazol powinien być stosowany przez cały czas kuracji abx-em a nie pulsacyjnie jak jest to zalecane przy innych infekcjach. Metronidazol nie pozwoli aby cysty się zawiązywały a abx wybije niedobitki, które nie będą miały się gdzie schować. Tak nakazywała by myśleć logika, ale kto wie jak jest w rzeczywistości. Sprawdzę na sobie. Biorę non stop,jak wytrzymam........ Odpowiedz Link
zazule Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 17:11 Niko odpowiedziam Ci w innym watku gdzie napisałes to samo. Nie radze ryzykowac! pozdr zaz Odpowiedz Link
kwiat_wisni Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 17:33 Metronidazol jest lekiem, który ma dużo działań ubocznych dlatego wskazana jest ostrożność w jego stosowaniu. Nie zapobiega on wytwarzaniu się cyst, a rozbija już istniejące - nie ma sensu więc brać go cały czas. Jeśli chcesz mieć całą wątrobę i inne narządy to posłuchaj tych, którzy już to leczenie wypróbowali. Odpowiedz Link
nikonman Re: Franiolek1 , Kwiat_Wiśni 25.06.07, 17:40 Oj o wątrobę muszę dbać, ale dalej nie wiem, czy jak już zacząłem to mam brać i jak długo. Odpowiedz Link
kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 17:41 Dlaczego nie zrobisz western blota? Koszty? Nie chcesz mieć bardzisj formalnego potwierdzenia swojej choroby? Test lekami robi się kiedy wszystkie testy wychodzą ujemne, a nie tak od razu. Przydaje się takie rozpoznanie na papierze. Jak zacząłeś brać metro to je bierz już przez tydzień, zrób 2 tygodnie przerwy i znów włącz na tydzień. A masz teraz jakieś objawy typu herxów? Odpowiedz Link
nikonman Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 17:50 A jak mam zrobić teraz WB ? Przecież biorę już amoxy więc testy były by zafałszowane. Biore amoxy od 3 dni i herxów nie mam po za resztkami pseudogrypy która pojawiła się w dniu wyjęcia kleszczora z uda. Jutro lub pojutrze zrobię PCR-a. I tu są sprzeczne opinię. Niby zacząć od WB, ale żeby zrobić PCR zaleca się wziąć przez kilka dni metro lub amoxy.Chcąc czekać na wyniki wszystkich badań podjęcie terapii testowej opóźniło by sie o jakieś 2 tygodnie.Wolałem zacząć od ( głupiego elisa jutro wynik) i PCR wynik za 2 dni( w AM Gdańsk ) Odpowiedz Link
kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 18:03 ok. Ale przed PCR zaleca się wzięcie metro lub tini a nie amoksy, bo chodzi o rozbicie cyt i uwolnienie z nich krętków, których DNA wyłapie PCR. Odpowiedz Link
nikonman Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 20:41 Kwiecie Wiśni nie przeczytałaś dokładnie Między innymi rozpocząłem leczenie amoxy+metro żeby szybciutko zrobić PCR-a Odpowiedz Link
kwiat_wisni Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 22:42 Ja przeczytałam bardzo uważnie, Ty za to - nie Napisałam Ci tylko, że amoksy nie bierze się przed PCR bo nie ma na nie wpływu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dartom.www Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 22:01 ja tam biore metronidazol juz 4 miesiac chyba i zyje, pcr po tym czasie wyszedl pozytywny Odpowiedz Link
dartom.www Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 25.06.07, 22:40 ale ZaZule mowi ze tyćke za długo, to robie przerwe na pare tygodni pozdro Odpowiedz Link
baska192 Re: Metronidazol. Jak to dawkować i na jak długo 02.07.07, 16:38 czyli wychodzi na to,ze 1 tydzien metro i 2 tygodnie przerwy.Mialam kiedys lamblie i leczylam sie metronidazolem.Pamietam ,ze mowiono,ze polskim metronidazolem sie nie wylecze.Nie wiem ile w tym prawdy.Ale rzeczywiscie leczylam sie preparatami zachodnimi.Najgorsze,ze pozapominalam jak sie nazywaly. Odpowiedz Link
nikonman Re: Baska 192 02.07.07, 16:52 Rozmawiałem ze znajoma farmaceutką. Twierdzi ona, że choć metronidazol jest dość starym lekiem to lepszym niż jego nowe odpowiedniki.Może dlatego, że działa jak huragan Miałaś po nim czarny język ? Nie wiem czy to po nim czy po amoxy Biorę metro prze 12 dni robię przerwę tydzień i znowu 12.No i koniec terapii testowej. Potem wizyta u zakaźnika, który zarządzi co dalej.Dziś dostałem z AM Gdańsk wynik PCR. Ujemny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
baska192 Re: Baska 192 03.07.07, 21:58 Uznalam,ze po metronidazolu bardzo pogarsza mi sie samopoczucie.Jestem rozdygotana wewnetrznie.Nie moge spac.Czuje ,ze w jakis specyficzny sposob ten lek dziala.Jezyk mnie piecze ale piekl mnie juz przedtem.Bede nim robic bardzo krotkie ale tez czeste kuracje. Odpowiedz Link