Dodaj do ulubionych

chore zęby

17.01.08, 20:42
witam serdecznie forumowiczow :]

jak to jest z tymi zębami, przyznaje się bez bicia, mam strasznie
dziurawe (niezadbane o tak powiem), jak one sie maja do leczenia
borelki?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: chore zęby 17.01.08, 20:44
      Ta kwestia jest ciagle niejasna.

Wsadzaj raczej biale plomby a nie czarne.
      Zeby do leczenia kanalowego raczej usuwaj a nie ratuj.
      • ewa475 Re: chore zęby 17.01.08, 21:48
        Boże,żebym to ja wiedziała przed.Po leczeniu kanałowym zdrowych zębów,tylko
        bolących, ból nie do wytrzymania.Po usunięciu,mimo to trwa do dzisiaj.To już
        ponad rok,do zwariowania.Leczę się ponad 4 miesiące.
        Ewa.
        • artur737 Re: chore zęby 17.01.08, 21:59
          Jak zab boli a nie ma dziury to wcale nie musi znaczyc, ze jest do kanalowego.
          Po pierwsze moze bolec ze stresu. W stresie ludzie zagryzaja zeby jak spia i to
          bardzo podraznia nerwy. Mozna sobie zalatwic u dentysty wkladke ochronna na zeby
          i moze akurat pomoze, albo kupic w sklepie sportowym wkladke ochronna na zeby.
          Te ostatnie to raczej tylko na krotko aby wyjasnic co z tym zebem bo plastyk
          niekoniecznie jest zrobiony do tego aby trzymac go w ustach 8 godzin dziennie
          przez cale lata. Zreszta bedzie sie slabiej trzymal i mozna wkladke bezwiednie w
          nocy wypluc.
          • artur737 Re: chore zęby 17.01.08, 22:00
            Po drugie moze bolec od boreliozy i wtedy abx pomoga.
            Najlepiej do zeba penetruje klindamycyna.
            • ewa475 Re: chore zęby 18.01.08, 10:24
              Wkładkę relaksacyjną mam zrobioną w Instytucie Stomatologii,na zasadzie tonący
              brzytwy się chwyta.Wkładam ją na noc już około miesiąca a polepszenia brak.Ja
              czytałam o Klindamycynie,nawet próbowałam ją brać w normalnej dawce,ale nie
              wytrzymałam dłużej niż 2 dni,wymiotowałam.Jestem załamana tym wszystkim,inne
              objawy ładnie poprawiają się,z każdym pulsem czuję się lepiej,ale ten ból zębów
              nie przechodzi.Pozdrawiam,Ewa.
              • likorek Re: chore zęby 18.01.08, 11:23
                Ewuniu, skoro ta klindamycyna taka dobra na zęby spróbuj może od
                połowy dawki(albo 1/4) i powoli zwiększaj.
              • baska192 Re: do ewa475 18.01.08, 15:39
                czy probowalas brac Dalacin C zamiast klindamyciny.Jesli nie to
                sprobuj.Niby to samo a jednak jest bardziej lagodne dla
                zoladka.Bralam to nie raz i bylo ok.Raz wzielam klindamycyne i
                przytrafilo mi sie to co Tobie juz po drugiej tabletce.
                • ewa475 Re: do ewa475 18.01.08, 21:15
                  Brałam właśnie Dalacin C,Basiu,no i nie mogłam.I pewnie brałam w za niskiej
                  dawce.Może coś jest jeszcze tego typu?Coś podobnie działającego,mogłabym wypróbować.
                  Likorek,dziękismile
                  Pozdrawiam,Ewa.
                  • ewa475 Re: do ewa475 18.01.08, 21:16
                    Przepraszam,Dartom za off,ale może on i Tobie się przydasmile
                    • dartom.www Re: do ewa475 18.01.08, 22:16
                      spoko, dziekie za odpowiedzi, ale inaczej spytam,

czy chore zęby mogą opóźnić lub wogóle uniemożliwić wyleczenie
                      borelki... pytam, bo nie moge sie zdecydować czy iść prędko do
                      dentysty czy nie (a jak 99 % ludzi mam uraz do dentystów)

pozdro
                      • baska192 Re: do ewa475 18.01.08, 22:24
                        Ty lepiej zasuwaj do dentysty.W koncu i tak musisz pojsc.Lepiej dla
                        Ciebie jak pojdziesz wczesniej.czytalam kiedys ,ze paciorkowce
                        chowaja sie w zebach.Moze z borelka jest tak samo.Dlaczego nas bola
                        zeby????
                      • flork74 Re: do ewa475 13.07.08, 14:40
                        Czesc,skoro masz uraz do dentystow przez tego swojego to przede
                        wszystkim Go zmien.A jesli chodzi o zeby to mi wielka ulge i
                        likwidacje przebarwien po abx-ch przyniosla pasta
                        VILCACORA.Zamowilem w aptece i mi dostarczyli,ok 17 zl.Nie pieni sie
                        i praktycznie jest bez smaku a masarz dziasel i mycie nia zebow mi
                        osobiscie przynosi dobre skutki.
    • 1hanmar Re: chore zęby 18.01.08, 23:52
      ja zauwazyłam ze musze leczyc zeby hurtowo Teraz były 4 plomby do
      wymiany, czyszczenie kamienia. Kosmetyczna sprawa - czarnieją zeby
      przy długiej antybiotykoterapii
      pozdrawiam i życze wytrwałości
      Hania
      • ewa475 Re: chore zęby 19.01.08, 10:11
        U mnie takie proste to nie jest.Lubię dentystę,jest moim sąsiadem i razem trochę
        winka już żeśmy razem wypilismile
        Marzę o tym,aby pójść do dentysty zbolała,usiąść w fotelu i po pół godzinie
        wyjść bez bólu.Tymczasem wchodzę z bólem,i wychodzę z takim samym jeśli z nie
        gorszym.Fakt,tak jak pisał Artur po kanałowym naprawdę nie da się już wytrzymać
        i trzeba wyjąć takiego zęba,co i tak nie zmienia sytuacji,zaczynają boleć
        następne.Jednocześnie po policzku przechodzą jakby prądy.
        Trzyma mnie tylko nadzieja,że wiele osób na tym forum pisało o bólu zębów i że
        po dłuższym abxie jest jakaś poprawa.Czekam na nią bardzo.
        Dziękuję za dobre rady,a Dartomsmile może jak nie boli to póki co nie ruszać?Ja i z
        kamieniem czekam,bo teraz nie dałabym rady zupełnie.
        Pozdrawiam serdecznie,Ewa.
    • hopekk Re: chore zęby 19.01.08, 11:51
      Troche dziwne pytanie bo ja myslelem ze nawet dzieci wiedza jak wazne jest dbanie o zdrowe zeby wink
      Chore zeby powoduja zakazenia przewodu pokarmowego, problemy z watroba i innymi narzadami. Zwykle trucie organizmu. Jesli chodzi o borelioze to sa opinie, ze bez zdrowych zebow nie mozliwe jest wyleczenie do konca boreliozy. Mysle, ze cos w tym jest. Mowi sie ze bb bardzo sobie upodobaly martwe piatki gdzie niemal sobie zyja bezkarnie. Ja mialem nie zepsuta martwą piątke i tam przezyly mysle bakterie pewnie kiedy nastapil nawrto choroby. Do dzis jak mam herxy to boli mnie jeszcze ta dziura po tym zebie smile Warto pozbyc sie wszystkich amalgatoeych plomb ale to juz wszyscy wiedza.
      • tosho Re: chore zęby 13.07.08, 13:00
        Hopekk - skąd ta informacja o martwych piątkach?

Ja akurat mam jeden ząb leczony kanałowo - górna, prawa piątka
        • anyx27 Re: chore zęby 13.07.08, 14:41
          warto wymienic plomby, ale trzeba pamietac , ze stare plomby
          amalgantowe nie sa szkodliwe.

a co do tych piatek, to skad to wiadomo?
          to podchodzi mi pod jakis zabobon wink no chyba, ze sa jakies badania,
          ktore mowia inaczej
          • stachenka Re: chore zęby 13.07.08, 15:06
            Rok temu była mowa o szóstkach big_grin
            • kornelcia75 Re: chore zęby 13.07.08, 20:09
              pracuje w gabinecie więc często mam scaling,no i wybielam-nocno-nakładkowosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka