betty261
01.10.08, 15:42
Proszę was, poradźcie co dalej robić? W weeken moja córeczka była z dzadkami w lesie. Dziś dowiedziałam się ze miala kleszcze, w głowce i następnego dnia, rano został wyciągnięty.
Jakie działania teraz mogę podjąć? Mieszkamy we Wrocławiu. Myśle żeby za ok tydzień wysłać krew do Poznania na PCR. wcześniej podam ejj citrosept (czy jest sens skoro to wczesne ugryzienie?). Czy uważacie że powinna na wszelki wypadek dostac antybiotyk? Jeżeli tak to na jak długo? Na trzy tyg? Czy powinnam z antybiotykiem wstrzymać się do pokazania rumienia? Na razie nic nei widać, jest tylko maleńka plamka średnicy 1 mm, więc w sumie chyba żaden rumień...
Poradźcie bo ja szaleję z niepokoju, czytam forum, dzwonię po oddziałach zakaźnych (ale tam gdzie rozmawiam stweirdzam ze lekarze mają mniej wiedzy niz ja po prześledzeniu forum), po laboratoriach. Dzis idę do lekarza, na pewno będę rozmawiać ale wątpię żeby lekarka mi pomogła, choć musze jej naświetlić sprawę w razie potrzebnych recept. Proszę poradźcie co robić???
Aha. NA dodatek mój tato dziś powiedział mi że ok. 1,5 roku temu ugryzł go kleszcz i miał rumień. Nic z tym dalej nie robił uważając ze rumień nie jest typowy (obwódka). Wg mnie jest typowy. Żadnych objawów niepokojących nie ma, wiec co dalej? Czekać na objawy?