Dodaj do ulubionych

Borelioza w mediach

• dobbiaco Re: Borelioza w mediach 26.07.12, 04:15
      "ukąszenie kleszcza gwiazdkowego(?) może spowodować póżniejsze ataki alergii-do wstrząsu anafilaktycznego włącznie!-ataki alergii NA MIĘSO"!
      Artykuł w Daily Mail.Dodam tylko,że bezpośrednio przed zaatakowaniem przez ostre objawy Bb;przez ROK wykrywanej testami-miałam "obrzęk Quinckego";z interwencją pogotowia i spodziewanym zabiegiem tracheotomii,do którego byłam przygotowywana;zastrzyki bardzo póżno zaczęły działać.Przyczyna nie była znana..

www.dailymail.co.uk/health/article-2178760/Tick-bites-turn-vegetarian-triggering-meat-allergy.html
    • dobbiaco Re: Borelioza w mediach 28.07.12, 14:34
      Bardzo interesujący artykuł o bartonelli!Jest określana,jako"nieleczona-zagrażająca życiu"!!Odkryta w 1990-razem z AIDS!Wspominają o zagrożeniu przy przetaczaniu krwi i przeszczepach!
      medmonthly.com/2012/07/bartonella-a-new-frontier-in-chronic-disease/
    • raf.99 Re: Borelioza w mediach 23.08.12, 17:15
      W sumie niezły materiał: Interia.tv - Sezon na kleszcze
      • margolcia_63 Re: Borelioza w mediach 23.08.12, 18:09
        Ja niestety mam zupełmie odmienne zdanie, Pani doktor mam wrażenie równie dobrze mogła by się wypowiadać o życiu na Marsie, zwłaszcza czytając z kartki.
        Po pierwsze ludzie chorują tylko na KZM i boreliozę, ale zwierzęta to mogą nawet na inne choroby, tak jakby ludzie nie byli zwierzętami!!!
        Strój ochronny to mit, te stwory są szybkie i zawsze sobie znajdą jakieś wolne miejsce!!!
        Wykręcanie kleszczy odwrotnie niż wskazówki zegara - nie wiem w którą stronę wykręcają się wskazówki zegara, za to wiem, że kleszcze gwintu nie mają, wskazówki zegara raczej też nie!!!
        Leczenie boreliozy minimum 4 tygodnie, ale to chyba na Marsie, a nie w naszej służbie zdrowia!!!
        Jeden zastrzyk profilaktyczny na boreliozę, ciekawe jaki i ciekawe gdzie!!!
        O znamionach zachorowania, rumieniu, jego braku to nie za bardzo zrozumiam!!!
        Opinia, że to lekarz ma za chorego decydować, kiedy ma leczyć, lub czy leczyć to kompletna pomyłka, bo to nie lekarz potem będzie chorował!!!
        Pała!!! pani doktór, pała!!!

• pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 24.08.12, 12:25
          > Opinia, że to lekarz ma za chorego decydować, kiedy ma leczyć, lub czy leczyć to kompletna pomyłka, bo to nie lekarz potem będzie chorował!!!

Ze wszystkim poza tym jednym się zgadzam, ale to jednak lekarz ma decydować czy, kiedy, jak pacjent ma być leczony. Od tego są lekarze. Teoretycznie.

Jeśli się z tym nie zgadzamy, to albo podważamy cały wielowiekowy system opieki medycznej w rękach specjalistów (no nie, wszak wyspecjalizowanych medyków znamy od tysiącleci...), albo tak długo szukamy lekarza, który jednak będzie chciał nas leczyć, aż znajdziemy. Owszem, to pacjent decyduje, ale głównie o tym, czy idzie do lekarza i czy stosuje uzgodnioną z lekarzem terapię. Nawet najbardziej świadomy pacjent jednak nie jest tak dogłębnie wyedukowany, jak medyk po latach zgłębiania wiedzy teoretycznej i latach praktyki zawodowej. Pomijam teraz temat bieżącego douczania się medyków, temat modyfikowania sobie terapii przez doświadczonych pacjentów, czy temat kłótni między medycyną oficjalną a nieoficjalną, a także pomijam problem zależności metod leczenia od umów podpisanych przez lekarzy z nfz, czy temat bardziej lub mniej sensownych oficjalnie obowiązujących zaleceń terapeutycznych. Mam na myśli tylko to, że decyzję o leczeniu podejmuje pacjent, ale zawsze razem z lekarzem, a nie samodzielnie.
          • margolcia_63 Re: Borelioza w mediach 24.08.12, 17:53
            Poniekąd Psiczko masz rację, to lekarz powinien decydować, tylko jeśli lekarz jest chorym rzecznikiem chorego systemu to chyba już lepiej by decydował sam chory. Może ten pacjent nawet jak nie ma wiedzy to jednak ma więcej dobrej woli i jednak jakiś instynkt samozachowawczy. wink
    • froga Re: Borelioza w mediach-TOK FM 27.08.12, 09:52
      Audycja w TOK FM z 12 sierpnia 2012
      tyt U Doktora - Borelioza (na samym dole strony z podanego linka)
      www.tok.fm/TOKFM/0,94037.html?str=11
      • kicu2011 Re: Borelioza w mediach-TOK FM 27.08.12, 11:19
        spadlo to już na 12 podstrone, ale materiał warty uwagi

oczywiscie kilku rzeczy mozna sie czepic, ale wiele stwierdzen idzie w dobrym kierunku
        • only_simon35 Re: Borelioza w mediach-TOK FM 29.08.12, 09:24
          Zgadzam się - na pewno ma pewne doświadczenie ale są pewne błędy - oddanej krwi nie bada sie pod katem boreliozy (przynajmniej tak było 3 lata temu) - a nawet gdyby to skuteczność testów jest ograniczona sad
          Jedyną przeszkoda jest ankieta wypełniana przed oddaniem krwii w której dawca ma określic że się dobrze i zdrowo czuje, ale jest to bardzo subiektywne.
          • kicu2011 Re: Borelioza w mediach-TOK FM 29.08.12, 14:02
            I drugi kwiatek: po pewnym czasie nie ma już w organizmie krętków, ale pojawia się autoagresja. Pytanie: gdzie się podziały krętki?
    • analogkid Re: Borelioza w mediach 10.09.12, 08:27
      Gazeta "Brać Łowiecka" / wrzesień 2012 wywiad z Piotrem K. wink
      • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 15.09.12, 10:08
        Analog, jesteś myśliwym?

- www.braclowiecka.net.pl/archiwum/Zycie_z_borelioza,artykul-2403.html
        Życie z boreliozą
        Autorzy: Urszula L. Kwiatek
        Gdzie: BŁ 9/2012 str.48
        Rodzaj: ZDROWIE I KUCHNIA
        Lead: Na temat boreliozy rozmawiamy z Piotrem Kurkiewiczem, internistą, specjalistą leczącym choróby odkleszczowe, który sam należy do grona osób skazanych na życie w jej cieniu.
        więcej w numerze...
        Pełna treść artykułów w wersji PDF jest dostępna bezpłatnie (dla zarejestrowanych użytkowników) po upływie roku od publikacji.
        • analogkid Re: Borelioza w mediach 15.09.12, 23:14
          wpadło mi to w ręce przypadkiem

zamieściłem foty tego artykułu w innym wątku aby margolcia nie mówiła juz więcej o mnie bzdur (że niby lekarz nie mógł powiedzieć o wytwarzania hypostomu itp ) ale moze tutaj jest lepsze miejsce na to - nie kazdy kupuje w końcu brac łowiecką wink

sv085.sendspace.pl/cache/img/2012/09/11/14/f6c99a65d3026de6ad99ab4.1100x1100.jpg
          sv085.sendspace.pl/cache/img/2012/09/11/5d/8e41cd41a97cb834d9f4850.1100x1100.jpg

mam wrażenie ze ten lekarz coraz bardziej liberalizuje swoje podejście do leczenia i choroby

pozdrawiam
          • dx771 Re: Borelioza w mediach 15.09.12, 23:50
            analogkid napisał:

> mam wrażenie ze ten lekarz coraz bardziej liberalizuje swoje podejście do lecze
            > nia i choroby

e tam, zawsze miał specyficzne podejście. Kiedy było inaczej?
    • bagnowska Re: Borelioza w mediach 14.09.12, 18:38
      natemat.pl/31239,24-latek-slyszy-diagnoze-jak-wyrok-sm-leczenie-nie-pomagalo-sam-odkryl-pomylke-lekarzy-to-neuroborelioza
      • kicu2011 Re: Borelioza w mediach 14.09.12, 19:46
        aaaa słynna Wolska...
    • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 25.09.12, 01:05
      CHOROBY ZAKAŹNE, NR 6/2010
      14 KWIETNIA

Borelioza widmo, widmo boreliozy

- [url=- www.borelioza.org/artykuly/medicaltribune.pdf]http://www.borelioza.org/artykuly/medicaltribune.pdf[/url]

(obie strony medalu, warto przeczytać smile)
      • raf.99 Re: Borelioza w mediach 25.09.12, 11:11
        Działający link: www.borelioza.org/artykuly/medicaltribune.pdf
        smile
        • tosho Re: Borelioza w mediach 02.10.12, 23:18
          Temat boreliozy stał się też argumentem w tegorocznych wyborach prezydenckich w USA. Po wpisaniu w google Mitt Romney Lyme disease wyskoczy sporo artykułów na ten temat. Niestety wiele z nich jest próbą ośmieszenia chorych na boreliozę, ale jak widać w komentarzach pod tymi artykułami ludzie solidarnie sprzeciwiają się takiemu traktowaniu.
          • tosho Re: Borelioza w mediach 03.10.12, 21:46
            Z dalszych ciekawostek zza oceanu. Jedna osoba opisuje na forum, że miała okazję rozmawiać z prezydentem Obamą. Osoba ta poruszyła problem chronicznej boreliozy i była zaskoczona, że prezydent dobrze wie o całej kontrowersji i że jest potrzeba badań.

flash.lymenet.org/ubb/ultimatebb.php/topic/1/120449
            jwall
            LymeNet Contributor
            Member # 22999

"Are you being serious about the debate and addressing Lyme issues tonight?

I really did speak with President Obama at the Veterans of Foreign Wars convention in Reno in July. My father who works for the VFW was able to get my family and I backstage passes to have a family photo taken with him after his speech to the veterans.

During that time backstage, my father mentioned to President Obama that I am battling chronic Lyme disease and I have been terribly ill for years. My 2 little boys and husband were with me.

He was wonderful in his response to my family and me about how he is very aware of what is going on with Lyme, etc. and that he knows there is a need for more research. He said he felt terrible about our situation (the answer was a perfect politician's answer of what we wanted to hear, I know this). BUT he seemed very genuine and concerned in his response to us. He even mentioned Senator Blumenthal to us without us mentioning anything to him.

We met and took a photo with Mitt Romney the next day (he spoke the 2nd day of the VFW convention) and did NOT mention Lyme because we were rushed through. I REALLY wish we would've now!

Not talking politics here...just the fact that we did actually discuss Lyme with President Obama and it was an honor for my family to have a picture taken with the President of the United States, as well as the Governor of MA.

So, I'm just wondering if they will really address Lyme in tonight's debate?? I would be amazed! "
    • bagnowska Re: Borelioza w mediach 05.10.12, 06:11
      Wklejam również w ten wątek :
      www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/04102012-2115/8512235
      Ciąg dalszy historii chorego dziecka, u którego zdiagnozowano po wielu latach neuroboreliozę (wątek na forum : Dziecko bez diagnozy)
      • taboko Re: Borelioza w mediach 03.11.12, 19:57
        w dzisiejszym Fakcie znowu przykra wiadomośc kolejny pacjent młoda dziewczyna jest w śpiączce po lekceważących diagnozach lekarzy a to kleszcz zrobił swoje
        • taboko Re: Borelioza w mediach 03.11.12, 20:18
          taboko napisała:

> w dzisiejszym Fakcie znowu przykra wiadomośc kolejny pacjent młoda dziewczyna j
          > est w śpiączce po lekceważących diagnozach lekarzy a to kleszcz zrobił swoje
          www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.fakt.pl%2FSzpital-odpowiedzialny-za-spiaczke-mlodej-kobiety%2Cartykuly%2C184971%2C1.html&h=gAQGrVAAN
          • fionka21 Re: Borelioza w mediach 03.11.12, 23:04
            Pan Bóg raczy wiedzieć czy to KZM czy zapalenie mózgu w obrazie bb...
            • margolcia_63 Re: Borelioza w mediach 04.11.12, 00:39
              Nie wiem czy Bóg, czy buk ale jeszcze trochę to ludzi w agonii będą wysyłać do psychiatry, bo, że gubią chorych po drodze to już mnie nawet tak bardzo to nie dziwi, skoro transport chorych obsługują kierowcy po tzw. przeszkoleniu.
              Za to p. Arłukowicz, dofinansuje 15 000 par zapłodnienie in vitro.
              No jestem pod wrażeniem.
              Po całe 3000 tysiaki. Nawet mucha nie siada, o kleszczu nie wspomnę. uncertain
    • dobbiaco Re: Borelioza w mediach 28.10.12, 23:13
      benthamscience.com/open/toneuj/articles/V006/SI0078TONEUJ/88TONEUJ.pdf
      • fionka21 Re: Borelioza w mediach 28.10.12, 23:33
        dobbiaco, dzięki smile Dobry artykuł!
    • qwerty090 "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 08.03.13, 20:40
      zyciegwiazd.onet.pl/355720,0,zmagania-gwiazdy-z-ciezka-choroba,fotonews_detail.html
      • margolcia_63 Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 09.03.13, 20:16
        Szkoda! Lubię kobitkę.
        • wroteknowynick Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 09.03.13, 21:19
          arytmia serca to jeden z tych objawow mogacych doprowadzic do zgonu
          • margolcia_63 Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 09.03.13, 21:28
            ..... i b. ciężki do leczenia. Może zabić, i leczenie, i nieleczenie, k...
            Szkoda Małgośki.
      • analogkid Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 25.04.13, 21:05
        "Życie na Gorąco", "Na dobre i na złe"

sie dzieje...dawno mnie tutaj nie było - hello !
        • zazule Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 26.04.13, 09:50
          analogkid napisał:

> "Życie na Gorąco", "Na dobre i na złe"
          >
          > sie dzieje...dawno mnie tutaj nie było - hello !

Zagadka:

Który sprzedawca sprzeda wiecej telefonów komórkowych

a) ten co ma super wiedze o komórkach ale srednio radzi sobei w kontataktach z ludzmi
          b) ten co wie znaczniej mniej ale łatwo nawiązuje kontakty.

Odp B

Analogiczne

Kto lepiej sprzeda problem boreliozy

A) 10 minutowy wykład w TV podparty danymi naukowymi czy nawet debata miedzy lekarzami z róznych opcji?

B) Czy wzbudzjący empatie pacjent i zaufanie lekarz w popularnym serialu?

A poza tym dorba zasada brzmi nie wazne gdzie nie wazne jak, wazne ze sie mówi

Dla przypomnienia tytył watku to " borelioza w mediach" a nie borelioza w pracach naukowych.
          • wroteknowynick Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 26.04.13, 11:51
            hehe może lekarze wreszcie zaczną postępować tak jak ich portretują w serialu big_grin
            No to by dopiero było, żeby prawdziwi uczyli się od serialowych.

A może to jest jakaś cicha kampania zainicjowana przez środowisko lekarskie, by wywrzeć presję na władzę i zmiany, bo sami biedni doktorzy i bezradni.
          • analogkid Re: "Zmagania gwiazdy z ciężką chorobą" 26.04.13, 22:09
            zazule napisała:

>
            > A) 10 minutowy wykład w TV podparty danymi naukowymi czy nawet debata miedzy l
            > ekarzami z róznych opcji?
            >
            > B) Czy wzbudzjący empatie pacjent i zaufanie lekarz w popularnym serialu?

Sugerujesz ze macki forum boreliozowego na gazeta.pl i stowarzyszenia sięgneły az serialowego tasiemca w TVP? ;D ;D

ja bym wybrął odpowiedż

C) pseudonaukowy "dokument" zastraszający ludzi i grający na uczuciach... oooo jest nawet taki : "Under our Skin"

• adrian_fenig Re: Borelioza w mediach 24.04.13, 21:54
      Ho, ho, ho, toż to szok. W dzisiejszym odcinku "Na dobre i na złe" padło stwierdzenie, że:
      - istnieje borelioza seronegatwna i w takich przypadkach pomocny jest test PCR,
      - jak są objawy i podejrzenie boreliozy, to trzeba leczyć bez względu na wynik testu,
      - leczenie antybiotykami musi trwać minimum 3 miesiące.
      To są przełomowe stwierdzenia, bo widać, że świadomość społeczna w kwestii tej choroby rośnie.
      • fionka21 Re: Borelioza w mediach 24.04.13, 22:08
        Ciekawe gdzie przyjmuje dr Woźnicka...
        • mab62 Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 07:54
          ...normalnie uszom i oczom nie wierzyłam jak oglądałam...
          ...o objawie w postaci agresji było...szmery serca lekarza zainspirowały do szukania przyczyny

• wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 09:29
        macie link?
      • patria5 Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 12:37
        wszystko super
        tylko co teraz - wszyscy będą się domagać PCR w pierwszym lepszym szpitalu? czyżby się coś zmieniło w oficjalnych zaleceniach NFZ?
    • zbyszkoo64 Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 12:46
      Gdy byłem na komisji u zakaznika to leczących się wg ilads długą antybioterapią nazwał chorymi psychicznie
      • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 12:50
        jakby w komisji zasiadali chorzy na borelke sytuacja by wygladala odwrotnie
        • maleoobeauty Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 13:21
          W końcu dzisiaj okrągły stół w sprawie boreliozy u Ministra.

A tak poza tym całe lata walki osób chorych o lepsze leczenie i traktowanie a tu jakaś telenowela przypadkowo pokazuje problem boreliozy i wszystko się zmienia na lepsze w postrzeganiu choroby.

Telewizja czyni cuda, a jeszcze większe cuda to programy typu: dlaczego ja? szpital, pamiętniki z wakacji. Jakby tam był jeszcze problem boreliozy to już w ogóle nie mielibyśmy problemów z lekarzami i NFZ.

-----
          Zniżka Iherb 5$: LJB121
          • adrian_fenig Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 14:41
            Takie proste telenowelowe stwierdzenia typu, borelioza jest ciężką chorobą, a krętki boreliozy atakują głównie mózg, dość obrazowo przemawiają do społeczeństwa. I tu wypełnia się misja telewizji publicznej.
            Mam nadzieję, że chociaż rodziny osób chorych zrozumiały, że borelioza nie jest hipochondrią, a chorych nie trzeba odsyłać do psychiatry (takie było pierwsze zamierzenia Latoszka).
            • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 25.04.13, 19:36
              Adrian, ale do tego te rodziny musiałby oglądać tę telenowelę...
              Ja nie oglądam, mój Sz.M. też nie, cała rodzina też jakoś nie bardzo, dopiero od was tu się dowiaduję, że coś było smile Dzięki smile
              • adrian_fenig Re: Borelioza w mediach 27.04.13, 15:52
                O oglądalność to się nie bój. Właśnie sprawdziłem w necie. "Na dobre i na złe" ma w kwietniu oglądalność 5,71 mln.
                A teraz wyobraź sobie koszt wydrukowania i kolportażu prawie 6 milionów ulotek informujących, że borelioza nie jest hipochondrią lecz ciężką chorobą, która "atakuje mózg" i trzeba ją leczyć miesiącami. To są koszty nie do udźwignięcia przez jakiekolwiek stowarzyszenie chorych.
                W dzisiejszych czasach normą jest prowadzenie kampanii społecznych za pośrednictwem seriali. O reklamach wplecionych między wątkami to już nie wspomnę.
                Tak więc dobrze się stało, że w Na dobre... poruszono ten temat. Mam nadzieję, że w przyszłości wykiełkuje z tego coś większego. Czas pokaże...
                • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 28.04.13, 02:31
                  No tak, ale kto seriale traktuje poważnie.
    • kicu2011 Re: Borelioza w mediach 27.04.13, 22:41
      rmf24
      • kicu2011 Re: Borelioza w mediach 27.04.13, 22:45
        interia
        • adrian_fenig Re: Borelioza w mediach 28.04.13, 11:43
          wroteknowynick napisał:
          > No tak, ale kto seriale traktuje poważnie.

Jeszcze byś się zdziwił...
          Ostatnio czytałem, że grupa Enea wybrała tę drogę komunikacji ze społeczeństwem.
          • analogkid Re: Borelioza w mediach 02.05.13, 13:02
            adrian_fenig napisał:

> wroteknowynick napisał:
            > > No tak, ale kto seriale traktuje poważnie.
            >
            > Jeszcze byś się zdziwił...
            > Ostatnio czytałem, że grupa Enea wybrała tę drogę komunikacji ze społeczeństwem
            > .

to czysty marketing - innaczej "lokowanie produktu" - nawet ILADS może ta droga dojść do społeczeństwa, natomiast nadal pozostaje pytanie "kto seriale traktuje poważnie" i czy sa źródłem wiarygodnej informacji dla ludzi. Jak sie okazuje neistety chyba tak uncertain
            • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 03.05.13, 11:42
              Tak bo ludzie pewnie myslą że tworcy serialu maja konsultantow medycznych
              • skupienn Re: Borelioza w mediach 03.05.13, 12:48
                Wręcz regułą jest że przy tworzeniu wątków czysto medycznych pracują konsultanci medyczni
    • dobbiaco Re: Borelioza w mediach 06.05.13, 20:14
      www.alzforum.org/com/res/detail.asp?id={47285CD0-A2E3-439C-9584-7BF10E47939D} -BORELIOZA I CHOROBA ALZHEIMERA!

alzheimerborreliosis.net/images/ -ZDJĘCIA!

alzheimerborreliosis.net/ -STRONA LEKARZA,KTÓRY SIĘ TYM ZAJMUJE.
      • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 06.05.13, 21:24
        Dobbiaco, tak znamy prace Dr McDonalda. To jest jego nowa strona, stara była dość chaotyczna.
      • analogkid Re: Borelioza w mediach 07.05.13, 21:49
        dobbiaco napisała:

> alzheimerborreliosis.net/ -STRONA LEKARZA,KTÓRY SIĘ TYM ZAJMUJE.
        >

Tak tak, znamy tego pana. Trzyma w starej spożywczej lodówce mózgi chorych na alzheimera i bada je przy użyciu 25 letniego mikroskopu i zabawkowej latarki UV w piwnicy

P.s. Jeśli któreś z powyższych słów jest kłamstwem proszę to udowodnić i można skasować mój post wink
        • analogkid Re: Borelioza w mediach 07.05.13, 21:51
          dodam ze to jeden z merytorycznych guru ILADS
        • bodex4 Re: Borelioza w mediach 07.05.13, 22:16
          analogkid napisał:

> Tak tak, znamy tego pana. Trzyma w starej spożywczej lodówce mózgi chorych na
          > alzheimera i bada je przy użyciu 25 letniego mikroskopu i zabawkowej latarki UV
          > w piwnicy

25 lat temu też dokonywano odkryć tymi mikroskopami i nie było problemu
          W pobliskim laboratorium tez trzymany jest materiał w lodówce spożywczej i nie ma problemu

Ale Analog wszystko wie lepiej, czyli g... wie smile
        • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 08.05.13, 12:04
          Są informacje że od badania tych mózgów sam zachorował na alzheimera. Ale antybiotykoterapia go wyciągnęła. Nic dziwnego, być wyeksponowanym na śmiertene zarazki w garażowym laboratorium bez bhp.
          • analogkid Re: Borelioza w mediach 10.05.13, 13:28
            wroteknowynick napisał:

> Są informacje że od badania tych mózgów sam zachorował na alzheimera. Ale antyb
            > iotykoterapia go wyciągnęła.

Masz linka? chętnie poczytam sobie te "rewelacje" o tym jak zaraził się alzheimerem od mózgów ze swojej lodówki ( z tego co wiem preparaty miały sporo lat) . Co to ludzie nie powiedzą/napisża aby o nich było głośno...

Nic dziwnego, być wyeksponowanym na śmiertene zara
            > zki w garażowym laboratorium bez bhp.
            • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 10.05.13, 16:10
              Nie, ale ta informacja ktora ja widzialem tez byla pokątna. Piąte przez dziesiąte chyba na lymenecie
              • analogkid Re: Borelioza w mediach 10.05.13, 22:57
                wroteknowynick napisał:

> Nie, ale ta informacja ktora ja widzialem tez byla pokątna. Piąte przez dziesią
                > te chyba na lymenecie

No wlasnie i tym sposobem, powtarzana plotka staje sie faktem. Tak sie dzieje z wiekszością "rewelacji" o boreliozie i zwiazanych z nią odkryciach
                • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 11.05.13, 09:33
                  > No wlasnie i tym sposobem, powtarzana plotka staje sie faktem. Tak sie dzieje z wiekszością
                  > "rewelacji" o boreliozie i zwiazanych z nią odkryciach

Ależ piękna generalizacja tongue_out
                  Nie, tak się nie dzieje tongue_out Nie z większością, nie o boreliozie i nie o związanych z nią odkryciach.
                • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 11.05.13, 12:09
                  Lepszy Rydz niż nic
    • makachosia Re: Borelioza w mediach 07.05.13, 15:56
      wiadomosci.onet.pl/wideo/epidemia-wsrod-psow-weterynarze-alarmuja,127111,w.html
      • mab62 Sezon na kleszcza...nie tylko u nas 15.05.13, 18:57
        www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norwegii/sezon_na_kleszcza.html
      • wietom1 Re: Borelioza w mediach 26.05.13, 13:16
        We wrześniu 2012 pożegnałem się z tym forum aby zająć się leczeniem a nie czytaniem różnych agresywnych wypowiedzi. To był mój ostatni wpis. forum.gazeta.pl/forum/w,26140,139216456,139246812,Re_Hyde_Park.html
        Skupiłem się na leczeniu i budujacych rozmowach co przyniosło bardzo dobre rezultaty o których pisałem w forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=1988&start=15

Ze względu na ważność sprawy przemogłem się jednak i chciałbym zamieścić jeden wpis:

Kilka dni temu dzięki zaangażowaniu dwójki wspaniałych lekarzy (swoją drogą na codzień zajmujacych się chirurgią i chorobami odbytu i układu pokarmowego) kilka dni temu wyemitowano odcinek serialu "Na dobre i na złe" w którym przeplata się wątek boreliozy

Pojawił się pacjent u którego lekarz podejrzewał wszystko, tylko nie boreliozę
        Test wyszedł negatywnie. Lekarz najpierw bardzo sceptycznie odebrał pacjenta że to agresywny człowiek, którego po prostu .. tylko "boli głowa"
        Lekarz jednak wyciągnął od pacjenta informację że kiedyś ugryzł go kleszcz, a nawet pojawił się jakiś rumień, który zniknął po zastosowaniu .....środka na alergię
        Lekarz nie dał za wygraną i skonsultował się z koleżanką po fachu, która:
        - pouczyła go o małej wiarygodności testów,
        - wspomniała o boreliozie seronegatywnej
        - wspomniała o bardziej wiarygodnych testach typu PCR,
        - wspomniała o ważności objawów a nie wyników
        - wspomniała o minimum trzymiesięcznym leczeniu.
        Lekarz poinformował pacjenta że bakterie prawdopodobnie zaatakowały mózg i być może to jest przyczyną agresji.

Jestem pełen szacunku dla lekarzy, którzy był konsultantami medycznymi w tym odcinku.
        Mozna byłoby powiedzieć więcej ale... nie jest to serial naukowy o borelizie a tylko serial o losach ludzkich. I tak zostało powiedziane bardzo dużo.

Za około pół roku może być wyemitowany kolejny odcinek, tym razem z wątkiem zbieżności objawów pomiędzy SM a boreliozą, szczególnie w sposób taki, w jaki mogliby to widzowie dobrze zapamiętać, czyli jakaś tragedia osobista, niezrozumienie, błędne diagnozy, czyli...(nazwali to scenariuszem napisanym przez samo życie) ale..... to właściwie dla wielu osób było codziennością. Umówiliśmy się że dostarczę im kilka historii chorych, których przez lata leczono na SM.

Chciałem Was prosić o przysłanie mi mailem Waszych historii, ale tylko tych związanych z SM. Wierzę że będzie ich dużo a wiem że niejednemu z nas błędna diagnoza przestawiła życie do góry nogami.
        tomczak@iq.pl
        • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 26.05.13, 14:57
          Ktoś kto wymyślił żeby tak nagłaśniać sprawe boreliozy, jest geniuszem big_grin
          • wietom1 Re: Borelioza w mediach 26.05.13, 15:13
            To był jedyny odcinek serialu jaki obejrzałem w całości (i to nawet kilka razy).
            Sprawdziłem statystyki:
            W szczytowym okresie popularności śledziło go około 9 mln widzów, obecnie gdzieś około 5,5 mln osób.
            Nie wiem na ile to są wiarygodne statystyki. Ile osób tym czasie prasuje, gotuje lub śpi - przy włączonym telewizorze i wszystko im jedno, tylko nie chce im się kanałów przerzucać.
            Poza tym ile osób zwraca uwagę na ładne oczy, zdrabne nogi, przystojność personelu medycznego a ile na treść wątka medycznego w serialu.
            Jednego jednak jestem pewien, że gdybym miał się kogokolwiek pytać o boreliozę - to aktor dobrze pamiętajacy swoją rolę - powie na jej temat wiecej niż niejeden zakaźnik. Nie dziwię się więc dlaczego ludzie czasem pytają aktorów o porady medyczne smile
        • wietom1 Re: Borelioza w mediach 26.05.13, 20:37
          vod.tvp.pl/seriale/obyczajowe/na-dobre-i-na-zle/wideo/odc-521/10759158 Zapomniałem podać link do odcinka
          • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 27.05.13, 16:47
            Katastrofa ten serial...Nie wiem czy nie zaszkodzi wręcz bo kto by coś takiego poważnie traktował. Przerysowane, zero gry aktorskiej i emocji w tym tworze tylko recytowanie tekstu
            • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 28.05.13, 10:54
              Wrotek, nie wymagaj od serialu dla mas czegoś więcej. Takie są zasady przy tego typu produkcjach i możesz się zgodzić z konwencją i oglądać, albo nie zgodzić i nie oglądać.
              Ale z koniem się nie bijemy, tu nie ma co zmieniać świata big_grin
              • wietom1 Re: Borelioza w mediach 28.05.13, 11:36
                Zawsze można było przedstawić ten wątek w serialu cieszącym się większą oglądalnością (od 5,5 mln do ponad 10 mln widzów w zależnosci od sezonu) ale... nie sądzę by ktokolwiek uwierzył że chroniczne zmęczenie Ferdka Kiepskiego wynika z faktu pokąsania przez kleszcze podrzucone przez Paździocha.
                Być może jeszcze w Wilkowyjach żona dr. Wezuła kazałaby aby przeprowadzić na pacjencie panel odkleszczowy, i okazałoby się że Kusy utyka z powodu boreliozy i z tego samego powodu powstał konflikt pomiędzy wójtem a plebanem.
                Wtedy jednak jeden i drugi serial należałoby szybko zakończyć wkroczeniem do akcji lekarza ILADS. i napisem: "I dalej żyli długo i szcześliwie"
                To byłoby jeszcze bardziej nierealne.

Darowanemu koniowi nie ma co zaglądać w zęby i narzekać że nie ma biegu wstecznego.
                Jest jedno zadanie trochę bez sensu - widocznie ktoś coś przeoczył: "I nie wiedział Pan że od roku hoduje pan kleszcza?"
                Wolałbym też aby w końcówce była mowa o minimum trzymiesięcznym leczeniu niż minimum trzymiesięcznym leczeniu anybiotykami.
                Mimo wszystko uważam, że nasi chirurdzy odwalili kawał dobrej roboty i wiele przekazali przez ten odcinek.
                • fionka21 Re: Borelioza w mediach 28.05.13, 12:52
                  >>uważam, że nasi chirurdzy odwalili kawał dobrej roboty i wiele przekazali przez ten odcinek.<<

Też tak uważam i gratuluję wszystkim, którzy do tego doprowadzili smile
                  • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 28.05.13, 21:12
                    Za chęci dam im plusa big_grin i zainteresowanie drugiego plusa
                • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 29.05.13, 14:13
                  A czy ci chirurdzy nie leczą przypadkiem chorych na borelkę z przyległościami?
                  Chętnie bym do nich kierowała zabłakanych pytających nowych forumowiczów smile
                  • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 29.05.13, 14:59
                    Mnie leczyl chirurg szczekowy na bol szczeki, zębow, 8semki mi wydłutował, nosiłem szynę TMJ nic nie pomogło....
                  • wietom1 Re: Borelioza w mediach 29.05.13, 15:17
                    pies_z_laki_2 napisała:
                    > A czy ci chirurdzy nie leczą przypadkiem chorych na borelkę z przyległościami?

Ja się leczyłem u chirurga, ale innego.
                    Ci chirurdzy zajmują się chorobami jelit i odbytu. Bardziej stosowne byłoby więc kierować do nich ludzi z problemami jelitowymi powstałymi wskutek nieumiejętnego leczenia. Samą boreliozą nie zajmowali się nigdy.

• kicu2011 Re: Borelioza w mediach 02.07.13, 21:58
      tvn meteo
      • citizen68 Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 10:53
        kicu2011 napisał:

> tvn mete
        > o

Już dawno o tym wiemy : )

Hmm, ale wg jednego osobnika na forum (A.) trudno spotkać kleszcza a co dopiero zainfekowanego. Czyli TVN ja zwykle kłamie? : )

Do tego jeszcze to:

odkrywcy.pl/kat,111406,title,Jakie-choroby-przenosza-komary-w-Polsce,wid,15780965,wiadomosc.html?_ticrsn=3&smg4sticaid=610e0a

• kicu2011 Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 11:00
          też chciałem wkleić ten link - cholera, komary tną mnie na potęgę sad
        • ga-rgamel Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 11:35
          Artykuł nie poparty żadnymi badaniami. Skąd takie dane? Tu na forum zaleca się chyba miesięczną profoiaktyczną antybiotykoterapię po ukąszeniu przez kleszcza. Czy tak samo należy postąpić w przypadku ukąszenia przez komara lub gza? Czy to byłaby już paranoja? smile
          • dobbiaco Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 17:11
            odkrywcy.pl/kat,111406,title,Jakie-choroby-przenosza-komary-w-Polsce,wid,15780965,wiadomosc.html
        • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 14:15
          Ja czytalem historie choroby osoby która dostała boreliozy od OSY
          • asis09 Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 16:49
            www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1642393,1,krwiozercze-bestie,index.html
            • asis09 Re: Borelioza w mediach 18.07.13, 20:15
              kobieta.onet.pl/zdrowie/choroby-ktorymi-mozna-zarazic-sie-od-kleszcza/fnk2y
          • asis09 Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 16:50
            ja rozmawiałam w sklepie zielarskim z osobą zarażoną od osy
            • wroteknowynick Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 17:01
              No to wesoło sie robi, coraz więcej wektorów.
              Niech zgadnę, dokladnie w miejscu ugryzienia rumien pojawil sie ?
              • asis09 Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 18:31
                Nie wiem przyznam szczerze, nie dopytywałam.

A dzisiaj na onecie przeczytałam to co poniżej i i w sumie pomyślałam o bb i braciach i siostrach
                co wcale mnie nie pocieszyło, ale jakoś tak nie umiałam myśleć o innych "zabójcach"
                szczególnie jak w domu wszyscy chorzy.

wiadomosci.onet.pl/swiat/10-powodow-dla-ktorych-ludzkosc-czeka-zaglada,5554442,14670025,fotoreportaz-maly.html
                • sashka28 Re: Borelioza w mediach 03.07.13, 22:11
                  asis09

Napisałaś wszyscy w domu chorzy, wszyscy chorzy na boreliozę?
                  • asis09 Re: Borelioza w mediach 04.07.13, 07:33
                    Mieszka nas "tylko" trójka i wszyscy chorzy
    • kicu2011 Re: Borelioza w mediach 07.07.13, 22:41
      Tylewska-Wierzbanowska
      • asis09 Re: Borelioza w mediach 14.07.13, 11:51
        wiadomosci.onet.pl/regionalne/podhale/malopolskie-plaga-kleszczy-komunikaty-ostrzegawcze,1,5560894,region-wiadomosc.html
    • miroslaw111 Re: Borelioza w mediach 10.05.15, 16:13
      m.bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,106505,17789447,Kleszcze_sa_wszedzie__a_z_nimi_borelioza__Najgorsze.html
    • pies_z_laki_2 Re: Borelioza w mediach 13.05.15, 19:21
      >>> Groźne kleszcze <<<
      publikacja: 13.05.2015, 16:28

Nadzieja dla chorych na boreliozę. Naukowcy ze śląskiego Uniwersytetu Medycznego pracują nad testem do szybkiego i skutecznego wykrywania tej choroby. Metoda przechodzi testy laboratoryjne, naukowcy szukają teraz ochotników do prób klinicznych. Groźną chorobę przenoszą kleszcze- wyjątkowo w tym roku aktywne.

- panorama.tvp.pl/20042400/grozne-kleszcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka