aleksandra_siebor 11.08.09, 21:41 W kilku wątkach przewija się temat, że jak abaxy to już nie owoce. Dlaczego nie owoce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osuchmar Re: abaxy a owoce 11.08.09, 21:55 owoce zawieraja cukry,a podczas kuracji abx trzeba stosowac diete przeciwgrzybicza,w ktorej to miedzy innymi cukry sa zabronione. poczytaj watki z forum o diecie przeciwgrzybiczej.To wazne! Odpowiedz Link
reni5553 Re: abaxy a owoce 11.08.09, 22:48 bardzo proszę o czytanie powstałych już wątków na temat diety, w archiwum forum, FAQ i dopisywanie swoich pytań, wątpliwości do istniejących już wątków. Odpowiedz Link
kkkkk4 Re: abaxy a owoce 11.08.09, 23:05 Róznie to z tym bywa. Mozna jesc kiwi, jabłka, melony bez specjalnyc obaw. Niektórzy próbują wiecej. Ja jem owoce i nic sie nie dzieje. W mojej diecie pojawiają sie banany, truskawki, maliny, jagody, arbuzy. Zachowuję ostrożność przy winogronie bo jest rzeczywiście słodki. Odpowiedz Link
dobbiaco Re: abaxy a owoce 12.08.09, 04:05 No to jesz wszystko,czego zabrania dr Burrascano-w swoim najnowszym wydaniu opisu kleszczowych i sposobów leczenia..Dopuszcza tylko..grapefruity-nawet pomarańczy nie wolno!!Warto tam zajrzeć..Tu na forum jest tłumaczenie;poza tym..lekarze-przynajmniej pan dr z Warszawy-daje szczegółowe wytyczne na temat diety..na piśmie...I też zabrania owoców.. Odpowiedz Link
kkkkk4 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 08:44 Zgodnie z zalecenieniami naszych lekarzy jabłka i kiwi dozowlone. Arbuz jest niesłodki wiec moze nie zaszkodzi Ja jem owoce w małych ilościach- nigdy nic sie nie działo. Ale to chyba sprawa indywidualna bo u nas jedni jedzą chleb, a inni nie mogą nawet pomidorów czy ziemniaków. Ja unikam cukrów ale tajemnica poliszynela jest że sporo osób diety nie trzyma wogóle. Odpowiedz Link
ter69 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 09:27 A mnie "nasz" lekarz zezwolił tylko na cytrynę i wierzcie mi miał rację, bo jak zjadłam kwaśne jabłko od razu miałam grzyba na języku - kwaśne też ma cukry. Trzymam najostrzejszą dietę a i tak muszę walczyć z grzybicą. Odpowiedz Link
1-ludka Re: abaxy a owoce 12.08.09, 10:13 no wlasnie,dieta tak jak leczenie to sprawa indywidualna,jedni trzymia diete grzybica sie pokazuje a inni nie trzymia wogole i wszystko ok. Odpowiedz Link
anyx27 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 12:54 Arbuz to sam cukier, wiec jest zakazany. w diecie antygrzybicznej dozwolone są kwaśne jabłka, kiwi, cytryny i grejfruty. Odpowiedz Link
anyx27 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 12:54 owoce drobnopestkowe typu jagody, jeżyny, porzeczki często też nie szkodzą. Odpowiedz Link
zazule Re: abaxy a owoce 12.08.09, 13:59 mysle ze to jest b indywidualne - ja jem wszystko i nic mi się nie dzieje. Odpowiedz Link
doxycyklina Re: abaxy a owoce 12.08.09, 18:42 mysle takze ze to indywidualne, jem wszystkie owoce i jest ok, doktor z warszawy pisal kiedys, ze rekomenduje przejscie na diete warzywno-owocową (cokolwiek mial na mysli na pewno nie zakazuje owoców), slyszalem ze grejfruty zmieniaja metabolizm antybiotykow i nie wolno ich brac razem z abx co kraj to obyczaj ;] doxy Odpowiedz Link
anyx27 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 18:53 doxycyklina napisał: > slyszalem ze grejfruty zmieniaja metabolizm antybiotykow i nie wolno ich brac r > azem z abx to prawda. wiemy i razem z abx nie jemy Odpowiedz Link
jan440 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 19:35 Oczywiście owoce nie, bo zawierają cukry i oczywiście sprawa indywidualna. Ja na początku po 1 (jednej) malinie miałem małą rewolucję, po jagodach już np.nie.Teraz jest lepiej ale owoców unikam bo jest oczywiste,że zawierają cukry więc po co ryzykować Odpowiedz Link
aleksandra_siebor Re: abaxy a owoce 12.08.09, 20:06 Rozumiem. Jednak na razie abaxy musieliśmy odstawić. Herxy tak Mamusią zakręciły, że nie wiem, czy nie pora na respirator... Załamka. Źle - nic nie robić i źle robić. Ale przynajmniej mam pewność, że to borelioza, tylko że baaaardzo się już w organiźmie mojej Mamulki już zadomowiła Czyli rozumiem, że owoce jak kiwi, jabłka - są ok? Tylko że moja Mamulka już ma taki biały język (chociaż bierze wszelakie probiotyki), nie mówiiąc już jak boli Ją brzuszek. I jeszcze ten płytki oddech... Panie Boże, nie zabieraj mi Mamusi! Jeszcze nie pora! Ona jest mi bardzo potrzebna!!! Odpowiedz Link
aleksandra_siebor Re: abaxy a owoce 12.08.09, 20:08 ...czyli jak nie owoce - to czym sobie zastępujecie płynące z nich witaminki? Warzywa? Bo wiem, że mięso tylko 2 razy w tygodniu. Mamulka przez 3 miesiące schudła nam 10 kilo Odpowiedz Link
kkkkk4 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 21:53 Nic sie nie bój- mamie niec nie będzie. Herx to własnie taka rekacja umierania a potem powoli jest coraz lepiej. Na początku leczenia raczej ostrożnie z owocami. Mozecie właczyć nystatynę na stałe- to delikatny lek działjący miejscowo wiec najlepiej rozgryzać tabletki i potrzymać trochę w buzi. Na nalot na języku super jest roztwór daikina czyli łyżeczka cloroxu -tego do kibla na pół szklanki wody i tym płukac buzie. Owoce z czasem mozna jesć- jak widzisz wiele osób nie ma z tym problemów. Ważne są probiotyki- dobre i dużo. Odpowiedz Link
anyx27 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 22:43 kkkkk4 napisała: > Nic sie nie bój- mamie niec nie będzie. Herx to własnie taka rekacja > umierania a potem powoli jest coraz lepiej. Oli mama jest w bardzo ciężkim stanie - ma stwierdzone SLA, więc większość rad dobrych dla osób lżej chorych nie ma zastosowania w tym przypadku. Olu, dawaj mamie owoce, mięsko, musi mieć siły! Jak juz będzie lepiej to będziecie katować się dietą. Narazie nie to jest głównym problemem. Odpowiedz Link
anyx27 Re: abaxy a owoce 12.08.09, 22:43 kkkkk4 napisała: > Nic sie nie bój- mamie niec nie będzie. Herx to własnie taka rekacja > umierania a potem powoli jest coraz lepiej. Oli mama jest w bardzo ciężkim stanie - ma stwierdzone SLA, więc większość rad dobrych dla osób lżej chorych nie ma zastosowania w tym przypadku. Olu, dawaj mamie owoce, mięsko, musi mieć siły! Jak juz będzie lepiej to będziecie katować się dietą. Narazie nie to jest głównym problemem. Odpowiedz Link
anyx27 Re: abaxy a owoce 13.08.09, 15:24 Olu, mamie pewnie jest łatwiej pić. Warto więc robić soki. Ja robię codziennie sok w sokowirówce - marchew, seler, pietruszka, do tego cytryna lub grejfrut lub kiwi lub kwaśne jabłko. Są pyszne, a przede wszystkim to bomba witaminowa. Odpowiedz Link
aleksandra_siebor Re: abaxy a owoce 13.08.09, 17:24 Otóż Mamusia ma juz PEGa, czyli zgłębnik żołądkowy, i Ojciec wszelkie pokarmy podaje Jej przez ten wzgłębnik już. Pan doktor kazał dawać mięso tylko 2 razy w tygodniu. Teraz Mama jest w szpitalu na oddziale neurologicznym - abaxy Pan doktor kazał na razie odstawić. Miała dzisiaj gazometrię i czekam na wyniki. Czy już podłączamy do respiratora czy jeszcze nie. Boję się strasznie! Odpowiedz Link
srobert8 Re: abaxy a owoce 14.08.09, 14:31 a co sadzicie o zurawinie?? zaczelem ja jesc od paru dni i dostalem bardzo mocnego herxa. Zastanawia mnie czy ona mogla tak zadzialac. Abaxy biore juz od dawna ale takiego pogorszenia nie mialem juz od dosc dlugiego czasu Odpowiedz Link
tomiro_999 Re: abaxy a owoce 15.08.09, 09:37 zacznij antybiotyki przegryzac czekolada a pozniej pytaj czy to herx.... leczycie sie wg standardow zza oceanu ale wybieracie z tego leczenia tylko to co chcecie, dieta nie pasi to do kosza bo owoce przeciez mozna ehh a diety nie trzeba przestrzegac, wystarczy sie wystrzegac cukru i drozdzy---> ! moze dr beata mowi ze jablka mozna ale BARDZO żadko, to samo tyczy sie kiwi(KWASNEGO) no ale z ludzka glupota jeszcze nikt nie wygral tak ze sie juz nie odzywam Odpowiedz Link