luna-3 20.08.09, 22:10 Proszę napiszcie co sądzicie o ceftraksonie,mam zaczac brac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swigonka Re: Ceftrakson 20.08.09, 22:33 ceftriakson cefalosporyna III generacji. lek dobry, podawany też w szpitalu tyle że bez dodatku w postaci tinidazolu, więc branie samego biotraxonu jest do niczego. dawkowanie różne -albo 2 gramy na dobę przez 30-60-80 itd dni albo 4 gr na dobę przez 3 dni i 3 dni przerwy na okres ok 6 tygodni. wczoraj rozmawiałam z babką, która leży obecnie w szpitalu w Jastrzębiu i dostaje biotraxon 6 gr na dobę! Odpowiedz Link
raf.99 Re: Ceftriakson 20.08.09, 23:04 Kończę drugi tydzień wlewów w zestawie (4g w pulsie - 4 dni w tygodniu, 3 dni przerwy). Polecam zdecydowanie, bardzo szybko odczułem poprawę. Pierwszy tydzień był ciężki, już myślałem że borel dobrała mi się do serducha, dziś wiem że to leki zadziałały. Miałem paskudne spadki ciśnienia rano ze skokami tętna. Nie wiem czy to biotrakson czy tini, czy wszysytko razem. W piątym dniu herx przez pół dnia, natomiast w następne dwa dni naprawdę odżyłem. Wróciły mi siły fizyczne i co wazniejsze poczucie kontroli nad własnym umysłem, intelektem, pamięcią. Wczoraj podbiegłem do tramwaju! Pierwsze 4 dni byłem na urlopie. Od paru dni normalnie pracuję. Wiem że czeka mnie jeszcze sporo ale miło wiedziec że leki działają. Tak więc polecam! Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftriakson 21.08.09, 06:12 Nie wiem czy czegos nie pokickalam,chodzi mi o tabletki a nie wlewy. Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftriakson 21.08.09, 06:38 prosze napiszcie mi dokladna nazwe ,podobno z niemiec wychodzi taniej,czy ktos juz bral?? Odpowiedz Link
pawel96b Re: Ceftriakson 21.08.09, 10:01 Ceftriakson w leczeniu neuroboreliozy ma sens tylko dozylnie. Naprawde nie ma co kombinowac z wersjami doustnymi. To jest najbardziej efektywny sposob podania tego leku. Ja tez nie mialem ochoty na kroplowki, ale chce sie wyleczyc i chce to zrobic jak najefektywniej. Dlatego pogodzilem sie z koniecznoscia wlewow. Pawel Odpowiedz Link
baska192 Re: Ceftriakson 21.08.09, 11:19 Luna jakie Ty masz te tabletki.Podaj nazwe i dawke. Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftriakson 21.08.09, 13:45 Czekam na recepte wiec nie wiem dokladnie jak sie nazywaja,zastepujace biotrakson napewno.Nie moge sobie wlewow u mnie zalatwic,poprostu koszt mnie przerasta,do tego nikt nie chce robic.Do tej pory podawano je raz dziennie,ale lekarka powiedziala ze za maly efekt,wiec bede brala 2 x dziennie Odpowiedz Link
baska192 Re: Ceftriakson 21.08.09, 15:19 Dzieki za odpowiedz.Napisz jak dostaniesz recepte.Dla mnie to zupelna nowosc ceftriakson w tabletkach(albo cos o takim samym dzialaniu).U mnie z kolei jest tak,ze ja nie mam dobrych zyl albo nie znam dobrej pielegniarki ktora wlozylaby troche wysilku w znalezienie miejsca na wklucie.Z kolei domiesniowo sa okropnie bolesne i nie chcialabym przezywac tego znowu.Bede czekac na wiadomosc o nazwie tego leku.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
patrycja.tychy Re: Ceftriakson 21.08.09, 16:13 ja przez cały okres wlewów dożylnych a było to ok. 5 miesięcy, wlewy podawałam sobie sama, bo też nikt nie chciał mi tego robić. Oczywiście przy pomocy rodziny, bo venflonu sama sobie nie odkręciłabym . Kiedyś przyglądałam się pielęgniarce jak to robi w szpitalu i sie podszkoliłam. Wiem że to niebezpieczne, ale cóż nic mi się nigdy nie stało, w razie gdyby nastąpił wstrząs miałam adrenalinę. Nie miałam wyjścia musiałam tak działać bo nie było znikąd pomocy. Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftriakson 21.08.09, 17:17 ojej jestes bardzo odwazna,ja sie boje,wszystko mi sie czepia wiec pewnie i wstrzas bym sobie zafundowala )Leczylam sie przeszlo rok,wiec mam nadzieje,ze teraz szybko sobie poradze z tym swinstwem (taka malutka nadzieja) Odpowiedz Link
reni5553 Re: Ceftriakson 25.08.09, 08:39 Patrycjo.tychy samodzielne podawanie sobie wlewów nie było bezpiecznym rozwiazaniem. rozumiem problemy ze znalezieniem gabinetu, który mógłby to zrobić, ale niestety jest to czynność, której nie polecałabym innym. zbyt ryzykowna, powinna byc podawana pod nadzorem pielegniarki, lekarzem gdzies w bezpiecznym zasiegu w razie koniecznosci, przy "niespodziankach" jakie moga sie pojawić przy wlewach (a mogą). Odpowiedz Link
jan440 Re: Ceftriakson 21.08.09, 18:43 Nie rozumiem dlaczego nie chce zlecić pulsy - dawki 4g przez 4 dni. Dla pacjenta duże ułatwienie a działanie terapeutyczne dużo lepsze. Ja tak biorę i efekt jest rewelacyjny,naprawdę polecam. 2g biotraksonu kosztują 10,49 w doz.pl Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftriakson 21.08.09, 20:31 chce zlecic i to bardzo,ale za podanie chca 50zl,a wiec miesiecznie samo podanie 1500,a gdzie reszta??Nie stac mnie na kuracje za prawie 3tys Odpowiedz Link
raf.99 Re: Ceftriakson 22.08.09, 11:07 A próbowałaś porozmawiać o wlewach z lekarzem 1-go kontaktu? Ja miałem niedawno ten sam problem. Zależało mi bardzo żeby szybko zacząć, a do tego ledwie trzymałem się na nogach. Udało mi się załatwic wlewy w mojej przychodni. Szczegóły tutaj: Tekst linka Rozmawiając z lekarzem starałem się nie wdawać w szczegóły leczenia ani nie afiszować ze swoją wiedzą na temat choroby, wiadomo że lekarz nie lubi gdy pacjent mu się wymądrza... Zamiast tego powołałem się na diagnozę lekarza specjalisty od którego mam zlecenie wlewów i do którego mam pełne zaufanie. Pan dr powiedział że jeden profesor zakaźnik zapewniał go niedawno o łatwym leczeniu borleiozy w 3 tygodnie niemniej jednak bez większego oporu wystawił mi swoje zlecenie wlewów, powołujac się w nim na zlecenie specjalisty. Na postawie tego papierka wlewy robi mi siostra w ambulatorium pielęgniarek środowiskowych. Opieka pielęgniarki środowiskowej nalezy sie każdemu w ramach NFZ, trzeba tylko złożyć deklarację wyboru konkretnej osoby (tak jak w przypadku lekarza POZ), ja formalności dopełniłem już później. Tak więc wszystko zależy od Twojego lekarza, jeśli wystawi zlecenie to powinno być po kłopocie. Natomiast jesli Twój rodzinny się nie zgadza i upiera przy swoim, to może warto przepisać się do innego. Bo w przyszłości i tak będziesz zmuszona iść do niego choćby po recepte na lek którego Ci braknie, itd. Jeśli teraz nie chce Ci pomóc to i później będzie lipa... Powodzenia! Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftriakson 22.08.09, 21:17 Dziekuje bardzo ,w srode ide do rodzinnej,mam nadzieje ze pomoze. Odpowiedz Link
jan440 Re: Ceftrakson 23.08.09, 12:57 Raf prześlicznie opisał jak podchodzić do lekarza.Ja zrobiłem podobnie lekarz rodzinny się zgodził i przez pierwszy miesiąc brania biotraksonu nie było problemu.Po pierwszym miesiącu było gorzej ale dalej biorę. Ważne jest aby przynajmniej pierwsze 2-3 dawki wziąć pod opieką lekarską i zobaczyć,że nic się nie dzieje - dla każdej pielęgniarki to b.ważny argument później możesz chodzić tylko na wkłucie wenflonu i robić jak Patrycja.Może uzyskasz zaświadczenie od lekarza typu...Pacjent... w dn.... pobierał pod moją kontrola antyb.biotrakson w dawkach 4g/250ml Nacl 0,9% .Nie wystąpiły żadne reakcje ..... podpis pieczątka Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftrakson 23.08.09, 19:04 Dziekuje,dziekuje za dobre rady.Przez caly okres leczenia mojego a byl spory bralam leki pelnoplatne bo nie bylo mnie w kraju,potem po powrocie moja rodzinna troche mi pomogla ,ale po 3 miesiacach juz sie bala.Mialam 5 miesiecy przerwy,moze teraz sie tez zlituje.Wlasnie dzisiaj wysiadl mi nadgarstek recepta nie doszla a wizyta dopiero w srodei dol z powodu nawrotu,duzego klopotu itd...Jestem silna ale miewam cizkie dni ,no ale coz,nie nam sie rozczulac,trzeba myslec pozytywnie .Pozdrawiam (dawno nie bylo mnie tutaj i widze ze jest sporo nowych osob) Odpowiedz Link
raf.99 Re: Ceftrakson 24.08.09, 18:45 Jest dokładnie jak napisał jan440, pierwszy raz jest najgorszy bo lekarz czy pielęgniarka boją się np. alergii na antybiotyk lub innej silnej reakcji i wstrząsu. Jak już wenflon jest w łapie i wiadomo że pacjent toleruje lek to jest już dużo łatwiej. Ostatnio musiałem wziąć wlew w sobote, w przychodni 24-godzinnej gdzie jeszcze nie byłem. Bałem się że będzie kłopot, ale zlecenie od lekarza (osobne, na wykonywanie wlewów w weekendy i święta w tejże przychodni - oczywiście w ramach NFZ), założony wenflon oraz moje słowa że wlewamy i nie ma żadnych problemów, załatwiły sprawę. Ostatnio siostra która robi mi wlewy normalnie w przychodni, pytała o objawy, historię choroby, itd. Spędziliśmy sporo czasu gadając o tym wszystkim. Więc wiedza idzie w świat. Jest naprawdę wielu ludzi chorych dookoła, ciężko znaleźć osobę która nie słyszała o problemie boreliozy. Tym ludziom trzeba tylko udzielić kompetentnej informacji. Człowiek chory jest cennym źródłem wiedzy i w tym nasza rola, żeby coś się powoli zmieniało wokół nas a propos tej choroby. Luna, uszy do góry! Każdy z nas ma gorsze dni. Każdy z nas jest silny. Tak sobie myśle na własny użytek czasami, że ta choroba sprawia że jesteśmy jeszcze silniejsi... Odpowiedz Link
luna-3 Re: Ceftrakson 27.08.09, 06:10 Nie rozumiem,wczoraj bylam u mojej rodzinnej,i dowiedzialam sie ze u nas w Gdansku nie mozna wystawic skierowania na wlewy z NFZ,widzialam ze kobieta bardzo chce mi pomoc ,leki przepisala,ale wlwow nie moze.W mojej przychodni wcale tego nie robia,wszyscy znajomi postawieni na nogach i NIC Moze jedna CEDAX ale to tez okropnie drogie papa Odpowiedz Link
luna-3 Re: Recepta 27.08.09, 21:18 Poprostu bajka,dzisiaj posadzono mnie o przerobienie recepty,ogonek sie nie spodobal przy 2 ,i musze jutro jechac znowu do lekarza zeby poprawil i podpisal.Jestem tak wsciekla na to wszystko,ze lepiej skoncze pisac bo napisze za duzo.papa Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Recepta 27.08.09, 22:19 Luna ,mysle ze wiele z Nas ma takie problemy z receptami! Ostatnio wszystkiego w Aptekach sie czepiaja!!! O dawkowanie ,o rozne drobiazgi!!! szkoda zdrowia!!! Ciekawe co jeszcze wymysla??? Pozdrawiam! Odpowiedz Link