Dodaj do ulubionych

Borelioza rany?

04.09.09, 15:38
Witam!

Czy spotkal sie ktos moze/slyszal, ze stanem zapalnym skory w Boreliozie i
wystepujacymi niegojacymi sie ranami ?

Dzieki
Obserwuj wątek
    • piwis78 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 15:59
      TAK jest zanikowe zapelnie skóry w przebiegu boreliozy.. Takie rany
      ma Pani Kasia. Wątek o Pani kasi jest nizej, piwis78
      • mscislaw.zawiedziony Re: Borelioza rany? 04.09.09, 19:42
        piwis78 napisał:

> TAK jest zanikowe zapelnie skóry w przebiegu boreliozy.. Takie rany
        > ma Pani Kasia. Wątek o Pani kasi jest nizej, piwis78

Piwis78 rozpalasz serca, zachęcasz do działania-chwała ale nie pisz w trybie orzekającym, że zapalenie skóry jest przy boreliozie, owszem bywa przy późnej boreliozie. Podajesz przykład pani Kasi a sam napisałeś, że ma odleżyny w reportażu też jest mowa o odleżynach. Odleżyny powstają przez zaniedbanie, brak podstawowej pielęgnacji chorego. Zaraz posypią się posty, czy pryszcze, rany są od boreliozy. Wystarczy, że jest zamieszanie wokół wrodzonej boreliozy, co raz jakaś obecna lub przyszła mama ma mętlik w głowie-odchodzi od zmysłów, bo jej ukochane dziecię będzie chore na boreliozę wrodzoną.
        • piwis78 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 20:58
          wolą wyjaśnienia odlezny u Pani Kasi nazwał chirurg co nie pojęcie o
          ranach boreliozowacy u ty widczenie też nie masz a ja rany Pani Kasi
          widziłem - a tak jak o Panią Kasię dba mąż, to nie masz pojęcią.
          pozdrawiam Piore

P.S. Być zlośliwym mie oznacz by nie używać rozumu!!
          • mscislaw.zawiedziony Re: Borelioza rany? 04.09.09, 23:11
            piwis78 napisał:

> wolą wyjaśnienia odlezny u Pani Kasi nazwał chirurg co nie pojęcie o
            > ranach boreliozowacy u ty widczenie też nie masz a ja rany Pani Kasi
            > widziłem - a tak jak o Panią Kasię dba mąż, to nie masz pojęcią.
            > pozdrawiam Piore
            >
            > P.S. Być zlośliwym mie oznacz by nie używać rozumu!!

To napisałeś:
            "Jeszcze się nie duło zebrać kasy... Pani Kasia nadal bierze ABX i ma 2 nowe odleżny w sumie 4. Bóle ma straszne... Czekamy na wynik badania z krwi w kierunku Zespołu Devica z USA. Pozdrawiam piwis78"

Łatwo być "forumowo" poprawnym i nie używać rozumu. Nie mam zamiaru
            być biernym,przerażonym forumowiczem i w milczeniu przypatrywać się nowej obowiązującej "prawdzie".
            Kłamstwo wypowiedziane tysiąc razy dalej jest kłamstwem a napisana bzdura, nawet podpisana- pozostaje bzdurą...tyle, że z podpisem.
            Jeśli uważasz że byłem złośliwy w poprzednim poście, to znaczy, że zmarnowałem bezcenne chwile mego życia na jego napisanie.

P.S. Piotrze, Pana głupota staje się dla mnie problemem.
            • mate3k Re: Borelioza rany? 05.09.09, 00:20
              Panowie, jak macie ochote wymienic ostrzejsze zdania to GG albo tel prosze.

To chyba nie jest odpoowiednie miejsce.
              A juz napewno nie moj watek :p

Z gory dzieki smile
            • piwis78 Re: Borelioza rany? 05.09.09, 13:21
              Wutah wyslalem Ci emiala jakiś czas temu nie nie uzykalem
              odpowiedzi... Wole emilową sprawy wyjaśniać niż na forum....
              Pozdrawiam piwis78
              P.S. zadzwon do Pani Kasi i sam sie dowiedz...
              • mscislaw.zawiedziony Re: Borelioza rany? 05.09.09, 20:13
                mate3k napisał:

> Panowie, jak macie ochote wymienic ostrzejsze zdania to GG albo tel prosze.
                >
                > To chyba nie jest odpoowiednie miejsce.
                > A juz napewno nie moj watek :p

Wybacz, poniosło mnie.
                ================================================
                piwis78 napisał:

> Wutah wyslalem Ci emiala jakiś czas temu nie nie uzykalem
                > odpowiedzi... Wole emilową sprawy wyjaśniać niż na forum....
                > Pozdrawiam piwis78
                > P.S. zadzwon do Pani Kasi i sam sie dowiedz...

"Wutah" ładne smile
                "Jestem ochrzczony przez ogień"...a w dotychczasowym życiu się tliłem, czynię wszystko by znów zapłonąć.
                Nie mam wiadomości od Ciebie.
    • bagnowska Re: Borelioza rany? 04.09.09, 16:11
      A od kiedy jest zdiagnozowana borelioza? Zapalenie skóry jest już
      dość powikłanym stanem boreliozy, a więc choroba trwa już sporo
      czasu... Czy jest leczona w jakiś sposób? Jak?
    • bagnowska Re: Borelioza rany? 04.09.09, 16:12
      Przeczytaj info o boreliozie w FAQ.
      • piwis78 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 16:30
        Pania Basia ma rację.... to bardzo pożna faza boerliozy.. piwis78
        • mate3k Re: Borelioza rany? 04.09.09, 17:04
          Witam!

Wiec borelioza zdiagnozowana od niedawna po milionach wizyt u profesorow i
          innych madrych glow oraz po wielu oepracjach.
          Wlasnie rozpaczalem leczenie.

Czy mozecie zasugerowac jakies oklady/cokolwiek zeby wspomoc sie ?
          Czy czesciowe zniesienie czucia skornego wokol chorej okolicy, moze byc rowniez
          tego obiawem ?

Dzieki za odpowiedzi !
          • mate3k Re: Borelioza rany? 04.09.09, 17:10
            Moge jeszcze prosic o wskazanie watku Pani Kasi? Jakos niemoge sie doszukac ...

Dziekuje slicznie
            • gagajaga Re: Borelioza rany? 04.09.09, 17:18
              mate3k napisał:

> Moge jeszcze prosic o wskazanie watku Pani Kasi? Jakos niemoge sie doszukac ...
              >
              > Dziekuje slicznie

O to Ci chodzi?
              forum.gazeta.pl/forum/w,26140,99844665,99844665,Borelioza_rany_.html
              • gagajaga Re: Borelioza rany? 04.09.09, 17:19
                gagajaga napisała:

> mate3k napisał:
                >
                > > Moge jeszcze prosic o wskazanie watku Pani Kasi? Jakos niemoge sie doszuk
                > ac ...
                > >
                > > Dziekuje slicznie
                >
                > O to Ci chodzi?
                > forum.gazeta.pl/forum/w,26140,99844665,99844665,Borelioza_rany_.html

Pomyłka, przepraszam

forum.gazeta.pl/forum/w,26140,90099228,90099228,Apel_w_sparwie_Pani_Katarzyny_Czerniak_41_l_z.html
          • fionka21 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 18:34
            mate, czy leczysz sie u forumowego lekarza, czy standardowo?

Czytałeś FAQ?
            • mate3k Re: Borelioza rany? 04.09.09, 18:44
              Oczywiscie u forumowego!

Jestem na samym poczatku terapii...
              • fionka21 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 18:47
                Supersmile

Czytaj jak najwięcej o boreliozie, tutaj i na www.borelioza.org

O leczeniu ran nie wiem nic, ale może inni doradzą.

Pozdrawiam smile
                • mate3k Re: Borelioza rany? 04.09.09, 18:53
                  Ehh Ja juz chyba nie mam sil na czytanie smile Przeczytalem w ciagu ostatniego roku
                  wiecej o wszystkich chorobach niz chyba niejeden lekarz, teraz chce sie tylko
                  upewnic, ze przyczyna mojej choroby jest borelioza, i zaufac lekarzowi, ze on
                  robi swoja czesc dobrze, a ja w miedzyczasie bede pracowal nad wyleczeniem sie
                  w mojej glowce ... nie moge sie doczekac, az zacznie byc widac jakies efekty smile
                  • fionka21 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 18:55
                    napisz coś więcej o swoich objawach i dochodzeniu do diagnozy.

Jaki masz zestaw abx i jak reagujesz?

Życzę Ci, żeby pozytywne efekty leczenia nastąpiły jak najszybciejsmile
                    • mate3k Re: Borelioza rany? 04.09.09, 19:07
                      Jezeli chodzi o typowe (a przynajmniej tak mi sie wydaje) objawy to mam tak:
                      - zmeczenie
                      - sennosc
                      - takie jakby spogladanie na swiat zza szyby
                      - drzenie miesni
                      - ostatnio zaczelo mi w stawach strzelac i przeskakiwac
                      - wypadanie wlosow
                      - eye floaters (mroczki)

Ale oprocz tego mam bardzo BARDZO nietypowy problem z noga i to chyba wlasnie
                      zwodzilo wszyskich lekarzy. Mialem tony rezonansow, tomografowm biopsji
                      operacjii i roznych innych dziwnych rzeczy, z ktorych nic nie wynikalo, az w
                      koncu zlecilem sobie sam badanie ...

Teraz nie moge sie doczekac na jakiekolwiek, chocby malukie efekty, a poem to
                      juz ruszy z gorki smile

• fionka21 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 19:31
                        No to pogratulować autodiagnozy smile

Nie chcę Cię jednak martwić, ale chyba te rany nie są zbyt oryginalnym objawem
                        wink Są ponoć typowe dla B. afzelii.

Czy wiesz z jakiego regionu Polski (jeśli z Polski wink) pochodzi Twoja borelioza?
                        Pytam o to, bo słyszałam że w centralnej
                        Polsce, w okolicy Łodzi i nieco dalej na południe, sporo osób ma tego typu
                        zmiany skórne...
                        • mate3k Re: Borelioza rany? 04.09.09, 22:55
                          No wiec mysle, ze ze sporym prawdopodobienstwem moge powiedziec, iz moja
                          Borelioza pochodzi z poludnia.

No moze i nie oryginalnymsa, ale oprocz tego sa jeszcze inne dziwne rzeczy, a
                          zeby bylo smieszniej sprawa zaczela sie po urazie smile

Ksiazke by mozna napisac smile

Pozdrawiam cieplo wink
                          • mariano_84 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 23:00
                            Ja mam ten problem z niegojącymi sie ranami (nie żadne odleżyny), dlatego staram sie nie obijać. Rana niby sie goi tylko, że robi sie stup a później kiedy odpada zostaja coś w rodzaju skorupy. Najgorzej jest na rękach.
                            • franiolek1 Re: Borelioza rany? 04.09.09, 23:18
                              Ja przed ukaszeniem przez kleszcza i poczatkiem choroby mialam
                              niegojaca sie rane na stopie, na stawie duzego palca stopy. Rana sie
                              co jakis czas zaogniala, rozlewala...skora robila sie bardzo sucha,
                              luszczaca, dochodzilo do pekania i do paprania.
                              Chodzilam z tym kilka lat, nie jest w stanie powiedziec dokladnie
                              ile, bo sie tym za bardzo nie przejmowalam - bylam u kilku
                              dermatologow, kazdy robil wielkie oczy i dawal nowy krem z
                              kortyzonem. Ja myslalam, ze to jakas alergia, zmienialam obuwie i
                              skarpety i smarowalam roznymi specjalami, bez skutku.
                              Zauwazylam , ze skora na stawie duzego palca drugiej stopy tez
                              zaczyna sie robic czerwona i sucha, wiec gotowala mi sie druga rana.

Ale "na szczescie" zachorowalam. Zostalam ukaszona przez kleszcza i
                              bardzo szybko znalazlam sie w ciezkim stanie, zbyt szybko jak na
                              poczatkujaca borelioze.
                              Te rany wskazuja, ze prawdopodobnie na borelioze chorowalam od
                              dawna...nie wiem od kiedy, bo ogolnie czulam sie dobrze i bylam
                              bardzo silna. Dopiero teraz kojarze kilka faktow sprzed choroby....

Rany na stopach zniknely definitywnie i totalnie po kuracji
                              antybiotykiem.
                              Nie wiem po jakim czasie dokladnie, bo nie skojarzylam wszystkiego
                              od razu.
                              Napewno antybiotyki wyleczyly moje rany na stopach - w tej chwili
                              wszsytko jest zagojone. Na jedenj stopie mam slad po paprzacej sie
                              ranie, skora jest zmieniona, ale juz wszsytko jest zagojone od dawna
                              ( lecze sie trzy lata).
                              • zazule Re: Borelioza rany? 04.09.09, 23:43
                                ostanio w radiu mowili o programie leczenie takich nie gojacych sie
                                ran czyms w rodzaju opatrunków z lnu, to pionierska metoda i szpital
                                szukał chetnych z takimi ranami - niestety nie pamietam gdzie ten
                                szpital.

Znajdź wątek o biofilmie tam ( o ile dobrze pamietam) było cos o
                                tego rodzaju ranach ( glowy jednak nie dam sobie uciąć).

Lekarz, z kórym koresponduje pisał mi kiedys ze w tego typu ranach
                                sa znajdowane miedzy innymi mykoplasmy.

pozdr
                                zaz

Mysle ze leczenie pokaze czy
                                • zazule Re: Borelioza rany? 04.09.09, 23:50
                                  no nawet dobrze pamietałam - jest info o tym ze biofilm moze byc
                                  przyczyna chronicznych ran. Poczytaj sobie całe info o biofilmie bo
                                  warto wiedziec co i jak.

forum.gazeta.pl/forum/w,26140,88979098,,Biofilm_jakie_leki_pentruja_.html?v=2

pozdr
                                  z
                                • kleszczorak Re: Borelioza rany? 05.09.09, 12:58
                                  Z informacji w TV wiem, że szpital we Wrocławiu skończył nabór chętnych do
                                  programu.
    • glowadowycierania Re: Borelioza rany? 21.02.19, 13:14
      jakkolwiek nie mam zdiagnozowanej jeszcze boreliozy, to występowały u mnie objawy tego typu, małe trudno gojące się ranki, które wyglądały jak po oparzeniu, obecnie zaczynają pojawiać się jakieś dziwne czarne małe paseczki an wewnętrznej stronie dłoni, coś jak skrzepnięta krew, która wychodzi kiedy się naciśnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka