Dodaj do ulubionych

Wybory Samorządowe 2010

26.08.10, 12:48
Dokładna data tegorocznych wyborów samorządowych nie jest jeszcze
znana. Kadencja wyłonionych w wyborach z 2006 r. rad gmin, powiatów
i sejmików oraz wójtów, burmistrzów i prezydentów miast kończy się w
dniu 12 listopada 2010 r.

Zgodnie z przepisami samorządowej ordynacji wyborczej wybory
zarządza Prezes Rady Ministrów nie później niż na 30 dni przed
upływem kadencji (art. 25 ust. 1 ordynacji wyborczej), czyli nie
później niż 13 października 2010 r. Wybory przeprowadza się w dniu
wolnym od pracy, w ciągu 60 dni po upływie kadencji (art. 25 ust.1
ordynacji wyborczej).

W związku z z tym Prezes Rady Ministrów wyznaczy dokładną datę
wyborów samorządowych na niedzielę w terminie pomiędzy 14 listopada
2010 r. a 9 stycznia 2011 r..

Już nie............
Może w czasie tych "zamieszek wyborczych" dowiem się co
oznacza hasło: "Siedlce, Miasto przyjazne"
Obserwuj wątek
    • mpppm Re: Wybory Samorządowe 2010 26.08.10, 13:12
      Myślę też utworzyć stronę dla kandydatów (chętnych) na której się
      zaprezentują.
      Jedna zasada będzie obowiązywała. Kolejność wg. czasu zgłoszenia.
      Szczegóły markopm@op.pl
      • efaster Re: Wybory Samorządowe 2010 26.08.10, 15:59
        U, szlachetna decyzja, jestem pewien podziwu, ofiarować możliwość
        zamieszczenia swojej osoby, programu wyborczych, planów, wizji
        rozwoju miasta. Mało jest teraz tak bezinteresownych osób, jestem
        pełen uznania. Mam nadzieje, że kandydaci skorzystają z tej
        możliwości i merytorycznie przedstawią swój program. Trzymam kciuki
        za powodzenie przedsięwzięcia.
        • mpppm Re: Wybory Samorządowe 2010 26.08.10, 16:28
          Czy ja coś takiego napisałem? Dlaczego decydujesz za mnie.

Napisałem: Szczegóły, markopm@op.pl
          • efaster Re: Wybory Samorządowe 2010 26.08.10, 16:40
            mpppm napisał:
            > Czy ja coś takiego napisałem? Dlaczego decydujesz za mnie

Ja ? Nie no skąd, nawet bym nieśmiał, chciałem tylko dać wyraz
            swojego uznania dal Twojego pomysłu, tylko o to mi chodziło :)
            • mpppm Re: Wybory Samorządowe 2010 06.09.10, 23:45
              trochę długie ale warto przeczytać:

1914r. nr 27 „Głos Podlasia”
              Miałem dzisiaj dziwny sen.
              Śniło mi się, że na koniec doczekaliśmy się samorządu i to w tak szerokim zakresie, że wszystkim ojcom miasta, a prezydentowi przede wszystkim wolno było robić, co się komu podobało, a więc; wydawać koncesje, budować domy, fabryki, zakładać banki miejskie, lombardy itd. itd.
              Chociaż sen mój trwał nie dłużej, jak godzinę, lecz wypadki, które oglądałem, przesuwały się przed rozbudzoną moją wyobraźnią tak szybko, że objęły chyba okres dwu lub trzy letni zwyczajnie, jak we śnie...
              Z porządku rzeczy musiały mi się śnić — choćbym nie chciał Siedlce i wybory prezydenta i radnych.
              Kandydatów było około trzech tysięcy. Cały plac wojskowy (gdyż tam dla braku odpowiedniego lokalu odbywały się wybory) był przepełniony publiką obdarzoną głosem i taką, która głosu całkiem me miała, t. j. niemą, lecz ta swoją drogą najwięcej właśnie robiła hałasu...
              Nareszcie przystąpiono do głosowania na prezydenta. Asesorzy rozpoczęli liczenie kartek, lecz
              o dziwo akurat tylu było postawionych kandydatów, ilu było wyborców. Każdy wyborca dał głos za sobą... Nie można nie uznać słuszności takiego wyniku głosowania, bo któż — według mojego mniemania — może być lepszym ode mnie samego!..
              Powtarzano wybory kilkakrotnie — i zawsze prawie z tym samym rezultatem.
              Nareszcie po kilku przemówieniach naszych przysięgłych mówców udało się dojść do kompromisu, prezydentem obrano pana A.
              Wybrano również radnych, sekretarzy i innych dostojników, a zakończono na najgorzej płatnym intendencie, którym został p. Tausendmacher.
              Nauczeni jednak smutnym doświadczeniem lat ubiegłych nasi wyborcy postarali się wkręcić w przebieg wyborów pewną nielegalność, która by pozwalała w razie potrzeby zwalić wybory i wybrać nowego władcę miasta.
              Przezorność bardzo chwalebna, bo któż wie, co się jutro zdarzyć może.
              Jakoż wkrótce okazało się, że wybrany prezydent nie odpowiada zupełnie swemu stanowisku, gdyż zamiast zająć się sprawami miasta — myślał całymi dniami o formie umundurowania nowego i nawet ulubione swoje zajęcie, hodowlę ryb w sadzawce ogrodowej, zaniedbał.
              Wybrano więc pana B. Ten jednak również sprawy miejskie traktował jako zajęcie uboczne i oddał się całkowicie sprawie sfinansowania (za pieniądze miejskie) budowy stałego cyrku.
              Wylano więc pana B., a wybrano pana C. Lecz i ten okazał się niewiele więcej wart od poprzedników.
              Gdy w ten sposób przejechano cały alfabet i wybrano pana Z. — ten od razu zamiast o bruku, studniach i latarniach zaczął myśleć o wybudowaniu miejskiej fabryki zabawek i samochodów, a oponujących przeciw temu rajców bez ceremonii nazywał kpami i wyrzucał za drzwi.
              Jeden tylko intendent, mając w swym nazwisku testament praojców, siedział cicho i robił grosze, a gdy się ta idylla miała ku końcowi, kupił dwie kamienice na imię żony i założył skład mąki ze śledziami na imię teściowej.
              Tymczasem radni, zwani ojcami miasta, nie mogąc podołać sprawie i widząc, ,,że trudno im z pośród swoich współobywateli znaleźć odpowiedniego kandydata na głowę miasta, wystosowali odpowiedni raport do władz, przedstawiając swoje kłopoty i prosząc o ratunek.
              Władze rozpatrzyły sprawę i doszły do przekonania, że wszystkie byle Głowy od A aż do Z trzeba oddać do „czubków" i że rządzić miastem może tylko człowiek w tym kierunku uświadomiony. Postanowiły więc wrócić do dawnych dobrych porządków i przysłały do pełnienia obowiązków Głowy miasta pisarza gminnego z Chapnik, niezrównanego administratora i finansistę.
              Teraz dopiero w mieście poszło wszystko jak po maśle.
              Ponieważ sprawa — zdawało się —zakończyła się ku zadowoleniu, wszystkich, więc i ja też, uspokoiwszy się trochę," obudziłem się.
              Nikt chyba nie będzie się dziwił memu zadowoleniu, że to był sen tylko bo gdyby się to zdarzyło na jawie, to zachorowawszy, mógłbym nie znaleźć miejsca w szpitalu naszym.
              A sen był przykry — bardzo przykry.. Aby się tylko kiedyś na jawie sprawdził...
              B. Ryś.
              • cyanidesun Re: Wybory Samorządowe 2010 07.09.10, 15:52
                Informacja sprzed chwili:

www.tygodnik.siedlecki.pl/t10664-stawiaj.na.m..dobijaskiego.htm
                • mpppm data Wyborów Samorządowych 2010 15.09.10, 15:54
                  Premier Donald Tusk na konferencji prasowej podał datę wyborów samorządowych. Pierwsza tura wyborów odbędzie się 21 listopada, a druga 5 grudnia.
                  • wrogrowerow Re: data Wyborów Samorządowych 2010 15.09.10, 20:24
                    No to się zacznie. Dzisiaj w siedleckiej gazecie czytałem wywiad z Dobijańskim. Jak on sie starał aby zwalić na Kudelskiego to czego nie umiał załatwić. Oj nie ładnie Panie przewodniczący. Na swojego chlebodawcę ?
                    • mpppm Re: data Wyborów Samorządowych 2010 20.09.10, 22:55
                      .
                    • bambii Re: data Wyborów Samorządowych 2010 21.09.10, 08:51
                      > Na swojego chlebodawcę ?

jeden wódz ? juz kiedys taki był ein reich , ein furher ... nie pamietasz ? zyjemy w wolnym kraju i kazdy chyba ma prawo do swojej oceny (no chyba ze w PiS nie wolno sie wychylac o czym sie przekonała ostatnio p. posłanka ziemi naszej :) ).
                      A jak chcesz być dociekliwy to sprawdć wykorzytanie środków unijnych bo jestesmy na szarym koncu.
                      Szanuje p. Kudelskiego ale widać ze ostatnie lata jako prezydenta dały mu się we znaki chyba jednak czas odpocząc i ustąpic miejsca komuś młodszemu.

> Jak on sie starał aby zwalić na Kudelskiego to czego nie umiał załatwić.

Ja tylko dodam od siebie jako osoba dojezdzajaca do pracy do Warszawy ze p. Kudelski nie pochylil sie nad losem tych kilku tysiecy osób ktorzy po zmianie rozkladu nie mieli jak wracac do domu.
                      A dla odmiany zajal sie tym własnie Dobijański , co więcej rozkład został zmieniony ! i za to jestem mu wdzieczny !
                      • mpppm Re: data Wyborów Samorządowych 2010 11.10.10, 16:06
                        jeden banerek już jest czy będą następne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka