Dodaj do ulubionych

ceny paliw - Protest

22.01.12, 14:44
dołączamy się?

www.facebook.com/pages/Inicjatywa-obywatelska-przeciwko-podwy%C5%BCkom-cen-paliw/284493958258788?sk=wall
Obserwuj wątek
    • 2309m Re: ceny paliw - Protest 25.01.12, 22:50
      w ramach protestu proponuje zebys sie przesiadl na rower !!! przynajmniej nie bedziesz utrudnial innym
      • ibzor Re: ceny paliw - Protest 25.01.12, 23:04
        Drogi kolego - nie po to mamy XXI wiek żeby jeździć na rowerze jak ludzie z krajów trzeciego świata.
        • 2309m Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 07:00
          to dziwne bo wg mnie bardzo duza czesc zachodniej europy korzysta z rowerow, nie mowie o innych krajach takich jak kanada itd, jesli uwazasz ze to 3 swiat to powodzenia w twoim 1 swiecie :)
          • manala Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 08:37
            mało było tych protestujących ; )
            • kerac32 Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 10:13
              Jak dla mnie, ten cały protest to tylko kabotyński gest, zalatujący dodatkowo mocno obłudą. Nic nie zmienił, a utrudnił na ten czas życie innym kierowcom. Blokujący, zamiast spodziewanego poparcia , "dorobili" się tylko dodatkowej niechęci, niekorzystnej szczególnie bo we własnym środowisku samochodziarzy. Taki strzał w kolano ;)
              Moim zdaniem znacznie skuteczniejsza byłaby masowa akcja pozostawiania aut, tak powiedzmy na miesiąc, w garażach i na przydomowych parkingach. W tym czasie można by przypomnieć sobie jak to się chodzi na własnych nogach, skorzystać z komunikacji miejskiej lub, jeśli pogoda pozwala, z roweru. Oczywiście, tę formę protestu, nie wszyscy mogą poprzeć. Powinni przyłączać się tylko ci co sobie mogą na to pozwolić. Nie oczekuję, że akcję poprą osoby, dla których auto jest narzędziem wykonywania pracy, mieszkają daleko od miejsca zatrudnienia i nie mają innych możliwości transportu jak własny samochód, czy też rodzice dowożący małe dzieci do przedszkola czy szkoły. Wyłączając wspomnianych, pozostaje jeszcze znacząca grupa, która może w ten sposób zaprotestować. Policzcie jakie straty, w wyniku takiej formy społecznego sprzeciwu, by ponisł skarb państwa z tytułu akcyzy i innych podatków, które by nie wpłynęły do państwowej kasy. Jeśli się nie mylę, to łączne podatki nałożone na każdy litr paliwa, stanowią grubo ponad połowę jego ceny. Jeżdżąc autem na manifestacyjne "spacery" tylko palicie dodatkowe litry benzyny, oleju i gazu, wspierając tym samym dodatkowymi wpływami z podatków, tych, przeciwko którym protestujecie.
              • comodin Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 12:59
                hmm
                czemu kopiujesz tutaj mój kometarz do artykułu w tygoniku i na Spinie?
                Nie ładnie, nie ładnie :)
                Mogłem o autoryzację poprosić.
                A tak na serio tez uważam, że forma protestu do bani.
                Szacunek dla Piotrka organizatora którego znam długo i dobrze, ale na przysżłość trzeba lepiej pomysleć, a nie robić coś na hura, bo reszta Polski tez tak robi.
                Akcja "Zostaw auto w garażu" byłaby dużo lepszym rozwiązaniem, oczywiście pomijając tych co musza jeździć bo wymaga tego od nich praca, aczkolwiek tez mogą sobie tak zoptymalizować jazdę, że nawet jak zrobią dziennie 10 km mniej niż zawsze to też już spory wkład.
                Siedlczanie do boju :)
                • kerac32 Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 15:26
                  > czemu kopiujesz tutaj mój kometarz do artykułu w tygoniku i na Spinie?

Możesz wierzyć lub nie, ale Twojego komentarza wcześniej nigdzie nie czytałem. Spinu nie czytam w ogóle, a w TS tylko wybrane artykuły, a komentarze pod nimi to już b. rzadko. Po prostu wpadliśmy niezależnie od siebie na podobny pomysł. Gdybyś zaglądał tu częściej zauważyłbyś, że o częściowej rezygnacji z korzystania z samochodu na rzecz publicznego transporu, roweru czy przejścia się czasami piechotą pisałem w różnych wątkach wielokrotnie. Byłem za to z zasady krytykowany, przez jak się domyślam, różnych leni, którym dupsko "przyrosło"do samochodowego fotela. Teraz Ty zarzucasz mi kradzież pomysłu ;)
                  • comodin Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 15:42
                    heh, peace kolego, o nic Cię nie oskrżam.
                    Po prostu obaj mamy identyczne racjonalne podejście do tematu.
                    Albo się coś robi z głową albo bez sensu ;)
                    Ale cóż, przecież młodzi gniewni piechotą czy rowerem nie będą się poruszać bo przecież mamy (jak to któryś gdzieś wspomniał) XXI wiek i czasy luxusu bo w siedlcach jest zarejestrowanych 50 tysięcy aut :)

No i tak jak przypuszczałem protest kierowców nic nie przyniósł, ani na tvn24 ani innych stacjach zero odzewu ze strony rządzących.

Czemu mnie to wcale nie dziwi :)
    • educationonline Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 16:05
      Rząd nie może obniżyć cen paliw tak samo jak podatków. Gdyby to zrobił musiałby zabrać nam w inny sposób, np. większy podatek vat, zabrać podwyżki mundurowym itp. Mamy potężną dziurę budżetową i ciągle się ona powiększa, obniżka cen paliw doprowadziłaby do jeszcze większego zadłużenia, gdyż co 5 zł w budżecie państwa pochodzi właśnie z paliw.
      • xaveri Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 17:07
        Niech zwolnią tych urzędasów co ich pozatrudniali przez ostatnie 5 lat (premier zapowiadał zmniejszenie biurokracji) - zasiłki dla bezrobotnych mniej kosztują niż pensyjki od 3000 /głowę w zwyż... Ogromne oszczędności dla państwa - nie wytwarzasz dóbr które można sprzedać - jesteś zbędnym balastem.
        • educationonline Re: ceny paliw - Protest 30.01.12, 19:13
          Mi tego nie musisz mówić, wiem o co chodzi. A premier dużo rzeczy mówił, kiełbasa wyborcza i tyle. W Polsce jest korupcja i i kolesiostwo dlatego ten kto się dorwie do władzy to o swoje koryto się martwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka