Dodaj do ulubionych

Kochanówka - smaki obojga narodów

09.05.12, 23:02
Od 5. maja działa nowa restauracyjka przy ul. Kochanowskiego.
Dania kuchni polskiej i litewskiej.
Ciekawe, choć tradycyjne propozycje kulinarne, smakowe ciekawostki.
Środek jakby z dwóch salek - pierwsza litewska chata, druga minisalonik dworski.
Ma być także litewskie piwo, na razie Łomża i Tyskie. Oryginalnie parzona kawa.
Obserwuj wątek
    • marcinsiedlce Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 10.05.12, 08:21
      niestety NIE POLECAM.

Na jedzenie czekałem ok. 40 minut. Może w tym jest i plus bo chyba robili na bieżąco.

Minusem jest to, że jedzeniem się przytrułem (jednak chyba nie świeże) i miałem bóle i biegunkę. :(((((
    • pelkins1977 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 12.05.12, 13:44
      Ja nie narzekam a nawet polecam. Byłem już kilka razy. Najbardziej smakował mi chłodnik, który naprawdę polecam. Jadłem też pierogi szlacheckie, rosół z kołdunami, zupę litewską z soczewicą, placki ziemniaczane z gulaszem i mielonego z ziemniaczkami - wszystko było smaczne i po niczym się nie pochorowałem. Obsługa miła i rzetelna - potrafi doradzić. I nigdy nie czekałem 40 minut na jedzenie - jak ktoś chce szybko to niech idzie do fastfoodu. Takiej restauracji brakowało mi w Siedlcach - brakuje tylko ogródka ale i to może będzie.
      • marcinsiedlce Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 12.05.12, 16:59
        fajną reklamę robi sobie właściciel Kochanówki
        • superkiwi Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 13.05.12, 09:06
          Zastanawiam się nad sensem takiego dyskutowania, bo przecież tylko negatwne opinie zostaną uznane za prawdziwe, a każdej pozytwnej będą towarzyszyć oskarżenia o kryptoreklame. Czy to paranoją czy faktycznie żyjemy w czasach wszechobecnego oszustwa?
    • yusty Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 12.05.12, 18:49
      Chętnie sprawdzę w najbliższym czasie :)
    • westwind2 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 14.05.12, 07:53
      > Minusem jest to, że jedzeniem się przytrułem (jednak chyba nie świeże) i miałem bóle
      > i biegunkę. :(((((

Oto skutki odżywiania się w kebabach, fast-foodach i McD.
      Śmieciowe jedzenie na tyle psuje żołądki, że gdy taki osobnik zje coś normalnego, zdrowego i smacznego, to jego organizm natychmiast protestuje. Ot, poprostu uzależnienie.

Trzeba być wyjątkowym malkotentem, aby narzekać na to, co jest w karcie Kochanówki. Owszem, nie wszystko musi smakować - kwestia gustów kulinarnych.

Jednak lubiący kasze i z niej różne dania na pewno będą usatysfakcjonowani.
      Do tego pierożki w litewskim wydaniu. Super.
      • marcinsiedlce Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 14.05.12, 18:48
        kolejne nowe konto z jednym postem na gazecie aby reklamować firmę?

westwind2 napisał:

> > Minusem jest to, że jedzeniem się przytrułem (jednak chyba nie świeże) i
        > miałem bóle
        > > i biegunkę. :(((((
        >
        > Oto skutki odżywiania się w kebabach, fast-foodach i McD.
        > Śmieciowe jedzenie na tyle psuje żołądki, że gdy taki osobnik zje coś normalneg
        > o, zdrowego i smacznego, to jego organizm natychmiast protestuje. Ot, poprostu
        > uzależnienie.
        >
        > Trzeba być wyjątkowym malkotentem, aby narzekać na to, co jest w karcie
        > Kochanówki. Owszem, nie wszystko musi smakować - kwestia gustów kulinarnych.
        >
        > Jednak lubiący kasze i z niej różne dania na pewno będą usatysfakcjonowani.
        > Do tego pierożki w litewskim wydaniu. Super.
    • brat_szczepana Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 14.05.12, 19:38
      > kolejne nowe konto z jednym postem na gazecie aby reklamować firmę?

Czy Kolega "marcinsiedlce" dopiero się urodził?
      Wprawdzie pisze na forum Siedlce od 22.06.2009 i jak dotąd wypowiedział się 128 razy,
      to westwind2 uczynił to juz 1106 razy od 5.03.2007r.
      I to ma być nowe konto z jednym postem?

Wprawdzie nie znam westwinda2 /nie licząc forum/ to muszę mu przyznać rację.
      Wiele osób zapomniało, jak smakuje normalne jedzenie. Mogą jednak pozostać przy swoich hot-dogach, burgerach i podobnych przysmakach i omijać dużym łukiem miejsca, gdzie jeszcze jest dobre jedzenie /Kochanówka, Janusz, Wersal, Villa Park, Teatralna i Cafe Brama, Mirakoli, Place lizać (coraz częściej), Zascianek Polski, Greenbar, kiedyś jeszcze Signor Caffettano/.

• kalina_m Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 15.05.12, 07:36
        Potwierdzam - jedzenie dobre, na poziomie nieporównywalnym z lokalami od ciepłego mięsa z frytkami. Trochę narzekałbym na wielkość i cenę porcji. Choć nie jestem zbyt potężną osobą, najadłem się dopiero podwójną porcją kartaczy z mięsem i surówką, która to porcja, choć wielka nie była, kosztowała ponad 20 zł. Reszta - klimat, zainteresowanie obsługi, a nawet muzyka - jak najbardziej OK. A i tę cenę da się przełknąć, więc zapewne jeszcze tam wrócę.
    • yusty Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 01.06.12, 18:38
      Byłam 2 razy i nie narzekam. Pysze pierogi orkiszowe ze szpinakiem oraz Czebureki. Nowe zaskakujące smaki, przystępne ceny i przyjemny lokal. Polecam :)
      • xfinlandia Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 02.06.12, 12:12
        Mało zachęcające te reklamy.
        • tramwajsiedlecki Kochanówka - smaki obojga narodów 04.06.12, 08:41
          Coś Kolego / Koleżanko masz obsesję na punkcie reklamy.
          W innym wątku napisałeś/łaś: "Zeby nie wasze linki to w ogóle bym na ten portal nie zaglądał - a tak robicie im reklamę;) "

Od kiedy informacja jest reklamą?
          Po to są właśnie różne fora i portale społecznościowe, aby się nawzajem informować, wymieniać uwagi pochlebne i krytyczne, dzielić się własnymi przemyśleniami.
          Przecież nikt wszystkiego nie jest w stanie wiedzieć już i zaraz. A dzięki takim wpisom wiemy, co się nowego w mieście pojawia, dokąd warto pójść, a gdzie czeka na nas (miła lub nie) niespodzianka. Po za tym tworzy to, mam nadzieję, zdrową konkurencję pomędzy lokalikani, portalami itp. w budowaniu najlepszej oferty dla konsumentów i czytelników.

Może szanowna Finlandia też by mogła nam coś polecić w pięknym naszym mieście, odkryć nie tylko dla siebie, ale i dla innych? Czekam na ciekawe odkrycie.

Ja dzięki temu wątkowi wogóle dowiedziałem sę o Kochanówce i próbowałem.
          Mnie i moim znajonym smakowało: placki gryczane (6,-), placki żmudzkie z kapustą (8,-), placki litewskie Maryli (10,-), czebureki (10,-), kawa "Kochanówka" (8,-). Aha, jest oryginalne litewskie piwo.
          • cameel28 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 02.07.12, 00:04
            Upal dzis byl niemilosierny, na sama mysl o staniu przy garach w kuchni robilo sie slabo, wiec z lepsza polowa postanowilismy zjesc cos na miescie. Padlo na Kochanowke, w sumie przez ten watek. Wrazenia - pozytywne. Jedzenie smaczne, oryginalnie podane, niedrogie - obiad dla dwojga - tylko glowne dania plus napoje - niecale 40 pln + mila obsluga. Niestety, w sali pustki, jesli tak wyglada niedzielne popoludnie w restauracji to moze miec problemy z utrzymaniem sie na rynku.
            • marine03 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 02.07.12, 03:51
              cameel28 napisał:

> Upal dzis byl niemilosierny, na sama mysl o staniu przy garach w kuchni robilo
              > sie slabo, wiec z lepsza polowa postanowilismy zjesc cos na miescie. Padlo na K
              > ochanowke, w sumie przez ten watek. Wrazenia - pozytywne. Jedzenie smaczne, ory
              > ginalnie podane, niedrogie - obiad dla dwojga - tylko glowne dania plus napoje
              > - niecale 40 pln + mila obsluga. Niestety, w sali pustki, jesli tak wyglada nie
              > dzielne popoludnie w restauracji to moze miec problemy z utrzymaniem sie na ryn
              > ku.
              Kolego pleciesz takie bzdury z tym nie utrzymaniem sie na rynku że głowa boli. Wszystkie lokale są puste ludzie wychodzą nad zalew na spacer na rower itp. Kto ci będzie siedział w takie upały w lokalu. Festyny, koncerty. Pomyśl najpierw jak coś napiszesz, a jak się nie znasz to sam otwórz lokal i po doświadczeniu się wypowiadaj.
              • cameel28 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 02.07.12, 15:45
                Po co te personalne wycieczki o moim mysleniu czy braku doswiadczenia w prowadzeniu knajpy? Poszedlem na smaczny obiad do nowo otwartej knajpy ktora byla pusta - ot i tyle, jest o tym watek na forum wiec chcialem sie podzielic swoim doswiadczeniem uznajac ze ktos moze to uznac za pomocne. A tu taka reakcja - poziom dyskusji w polskim internecie nie przestaje mnie zadziwiac.
    • brat_szczepana Jak to z Kochanówką było ... 03.07.12, 20:37
      "Babcia wspaniale gotowała, a na stole rodzinnym często gościły potrawy litewskie. Jako osiemnastoletnia dziewczyna, 5 września 1939 roku, wracała pociągiem z Warszawy do rodzinnego Wilna. Tuż za Siedlcami, podczas działań wojennych, uszkodzono tory kolejowe i trzeba było wędrować pieszo... a młode stopy były już zbyt obolałe aby iść kolejną noc. Schronienia wędrującym udzielili mieszkańcy Helenowa, a w Helenowie mieszkał Piotr, który do szaleństwa zakochał się w uroczej Zosi.
      I tak, dla pięknej miłości, nasza babcia została w Polsce... "

"Polski schabowy po dodaniu zielonego rozmarynu ma zupełnie nowe oblicze. Litewskie kołduniki z młodym majerankiem, w rosole mieniącym się złotą barwą i zachęcającym zielenią świeżego lubczyku, rozpieszczają podniebienie. Szczególnie ważne jest to, że wszystkie przyprawy są naturalne. To właśnie zioła, czosnek i warzywa sezonowe, sprawiają, że trawienie, a dzięki temu i samopoczucie, są zdecydowanie lepsze.

Bardzo ważna jest metoda budzenia ziół. Zioła potrzebują szczególnego traktowania, aby uwolniły swoje ukryte właściwości smakowe i zdrowotne. Świeży rozmaryn i tymianek grają tu pierwsze skrzypce, a delikatna bazylia jest niezastąpiona w solowych występach. Jako przyprawa używana jest także solona cytryna, specjalnie przygotowywana, by móc doprawić mięsa i ryby. I jeszcze firmowa przyprawa, w skład której wchodzi aż 14 ziół!"
      podlasie24.pl/wiadomosci/kochanowka--niepowtarzalny-smak-i-tradycja-abc9.html
      Restauracja ma już swoją stronę: www.kochanowka.eu

• xfinlandia Re: Jak to z Kochanówką było ... 04.07.12, 10:03
        Teksty niezłe. Tworzenie legendy wokół biznesu to dobra droga. Zachęcająca.
        • jkfoo byłem 05.07.12, 17:27
          Nie smakowało.Opeikane ziemniaczki to porażka,twarde gumowe,bez smaku..Daję im od 3 miesięcy do pół roku i myślę ,że podną.No chyba że traktują ten biznes hobbistycznie i mają z czego dopłacać.
          • macoszka Tego szukałam 09.07.12, 19:31
            Urzeklo mnie to jedzenie, co prawda zdecydowanie za dużo,ale jak człowiek w upale cały dzień nic nie je,a potem sie dorwie....
            Pierozek z ciasta kopytkowego z białym serem lub kapustą z grzybami -6
            Pyzy z mięsem, jak u mojej babci, tak zwane szczury, ciemne i doprawione pewna ręka-6
            Placek ziemniaczany z mięsem, do tego pyszne sosy ze święzymi ziolami... 5+
            Kelner opowiadający o karcie, jakby sam żarcie przygotowywał.
            Tego szukałam, bez zadęcia, po ludzku, z twarzą.
            Gorąco polecam.
    • dirt_black Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 09.07.12, 20:45
      bleeeee niedobre
      • comodin Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 13.07.12, 20:41
        i po Kochanówce :)

Lokal do wynajęcia
        • xfinlandia Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 13.07.12, 21:13
          Ktoś żałuje?
          Pewnie ten twórca ładnych tekstów. Za ładnych jak na forowicza. Nie lubie podszywania sie pod klientów - jestem na paru branżowych forach, ale nigdy nie udawałem swojego zadowolonego klienta...
          A kochanowce? Moim zdaniem zabraklo trafionego pomysłu. Jak widac w Siedlcach sie nie przyjęło..
          No i ta ulica - jakoś przypadkowo w nią mnie nie wciąga..
          • macoszka Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 15.07.12, 18:29
            Czyli co? Falstarcik? Szkoda, powoli mam dosyć Bramy z ich produkcją żarcia masowego
            i wymuszoną rączką z tyłu zmieniających się jak w kalejdoskopie kelnerki, ejjjj szkoda! Zdążyłam zjeść tam tylko raz:(
          • tytus_b Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 15.07.12, 18:34
            To jest coś nie tak....Przecież widnieje szyld zupełnie innego lokalu, nie Kochanówki, więc zdjecie stare...Może chodzi o ten drugi - obok? Dziś przechodziłem - Kochanówka ma się całkiem nieźle:)
            • comodin Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 15.07.12, 21:05
              W ogłoszeniu są dwa lokale do wynajęcia, oba jednego właściciela. Najwidoczniej nie chciało sie nowego zdjęcia zrobić.
              Ten lokal ma jakieś fatum. W ciągu kilku lat 4 restauracja rezygnuje. Chyba powinni o innym biznesie w tym lokalu pomyśleć.
              • macoszka Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 15.07.12, 21:28
                Coś w tym jest.... Zła energia! Centrum miasta, możliwość ogródka na tyłach, do kościoła i innych sakralnych budowli odpowiednia odległość;) czego chcieć w naszej metropolii wiecej?
                • jkfoo Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 18.07.12, 23:35
                  Pisząc 3 do 6 miesięcy okazałem się wielkim optymistą,należało napisać 3 do 6 dni.
    • zuchienka Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 22.07.12, 23:27
      Mała prośba - wstańcie na chwilę od komputerów i proponuję, w ramach zadbania o własny kręgosłup, przejdźcie się ulicą Kochanowskiego a najlepiej do samej Kochanówki. Restauracja REWELACJA!!!
      A tak! Ciągle istnieje i ma się świetnie, wczoraj byłam i ledwo miejsce znalazłam. Pyszna kuchnia, oryginalna, kelner wie co jest i w karcie i jak już ktoś pisał, opowiada o jedzeniu, jakby sam to przygotowywał. Polecam piwo litewskie i zaskakującego drinka "niegrzeczna Agnieszka". Często można spotkać Szefową, która chętnie opowiada gościom o historii babci Zofii i sama dogląda jakości przygotowywanego jedzenia - nie wiem, czy gdzieś jeszcze w Siedlcach można zjeść dania przyprawiane naturalnymi ziołami a nie naszprycowane glutaminianem sodu.
      Warto zawsze sprawdzić różne rewelacje samemu a nie posiłkować się tylko zasłyszanymi opiniami :)
      KOCHANÓWKA - GORĄCO POLECAM!!!
      • marine03 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 23.07.12, 14:48
        Byłem wczoraj i było pusto. Nic nie zjadłem bo oprócz schabowego nic ciekawego w karcie nie widziałem.
        Zuchienka ----
        • celebrytka69 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 23.07.12, 15:11
          to chyba nie tu byłeś, co trzeba, bo w menu Kochanówki raczej schabowego nie ma a właśnie jest mnóstwo przeciekawych dań staropolskich, litewskich i innych :) a poza tym za ladą barową stoi chłopak a nie dziewczyna i coś mi się wydaje, że i wczoraj było podobnie... więc zamiast udawać, że byłeś, napisz, że jesteś z konkurencji albo coś w tym stylu ;) i że chcesz dokopać fajnie zapowiadającemu się biznesowi w Siedlcach. Szkoda mi takich chłopczyków jak ty...
          • 1rabarbar1 Re: Kochanówka - zapytanie 23.07.12, 15:33
            Planuję w najbliższych dniach spróbować smaków Kochanówki.Jak to wygląda cenowo? Np. zupka+drugie danie (chociażby placki ziemniaczane lub pierogi)? Dzięki
            • juristaa Re: Kochanówka - zapytanie 23.07.12, 15:46
              Dorzuć do tego jeszcze coś do picia, a i tak zmieścisz się w 20 zł!
        • zuchienka Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 23.07.12, 23:30
          marine03
          a myśl sobie, że jestem "dziewczyną, która obsługuje przy barze" hahahahahahaha
    • vi_ca Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 23.07.12, 16:21
      Kawa "Kochanówka" - pyszna.
      • twardomir Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 12.09.12, 17:04
        Tak w skrócie kilka rzeczy.

Po pierwsze - znam właścicielkę od dawna i nie podejrzewam jej o siedzenie na forach i podszywanie się pod klientów, bo:
        a) za dużo ma na głowie
        b) nie jest zbyt przepadającym za technologią typem człowieka, to raczej prosta kobieta jest (co nie oznacza wcale, że głupia).

Po drugie - za często tam nie jadam, bo w ogóle rzadko jadam na mieście, ale mogę od siebie powiedzieć, że pierogi są dobre; konkurencyjne dla tej knajpy na Mylnej, gdzie karmiłem się w młodości (też znajomy właściciel, malutkie to miasto).

Na pewno wolę Kochanówkę, niż np. w Bollywood-Hollywood, gdzie po prostu nie pasuje mi klimat. Nie wiem, czy jest wi-fi, ale jakby było, to mógłbym tam nawet dłużej przesiadywać, a o niewielu lokalach w Siedlcach mogę to powiedzieć (w Bramie przeszkadza mi nadęcie obsługi, dlatego przestałem tam chodzić).

• kerac32 Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 12.09.12, 18:53
          pierogi są dobre; konkurencyjne dla tej knajpy na M
          > ylnej

Zapewne chodziło Ci o jadłodajnię na Orzeszkowej. Na Mylnej nigdy nie byłem, ale z tego co słyszałem to tego rodzaju jedzonko nie jest tam dostępne. Wracając do pierogów, to serwowane w Kochanówce są konkurencyjne chyba do większości siedleckich knajp. Próbowałem już w kilku, ale te u p. Zofii biją konkurencję na głowę. Największą ich zaletą jest to, że są świeżo przygotowane, a nie mrożone. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Trzeba na nie poczekać ok. 0,5 godz. Nie znaczy to, że są idealne. Jak dla mnie mają zbyt miękkie ciasto, a farsz (kapusta, ziemniaki) zbyt postny, pozbawiony tłuszczu. Jakby dla rekompensaty sa zbyt obficie pokraszone tłuszczem ze skwarkami, które na dodatek są zbytnio zesmażone. Ale to moje subiektywne odczucie, dla kogoś innego może to stanowić zaletę.
          Do Kochanówki będę jeszcze nie raz wracał. Mam nadzieję, że lokal się utrzyma, bo mam zamiar spróbować jeszcze kilka oferowanych przez nich dań :)))
          • brat_szczepana Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 13.09.12, 20:39
            Wypada się zgodzić z przedmówcą. Normalne ludzkie jedzenie.
          • twardomir Re: Kochanówka - smaki obojga narodów 16.09.12, 16:32
            Tak, chodziło mi o Orzeszkową, nie Mylną; za tamtym pubem nie przepadam :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka