Dodaj do ulubionych

Gimnazja wyniki

04.07.12, 22:05
Wyniki gimnazjalne "Siedlce i okolica" opublikował TS. W cuglach o kilka dlugości zwycięża Katolickie Gimnazjum. Np matematyka 83,5%. Kolejne liceum te gminne 57,9%. I tak jest we wszystkich kategoriach. Proponuję dyskusję, dlaczego tak się stało?
Obserwuj wątek
    • aro333 Re: Gimnazja wyniki 04.07.12, 22:20
      Hmmm moze inaczej- zdecyduj sie albo gimnazja albo liceum. No i zapodaj linka do tych wynikow bo jakos nie moge znalezc na TS
      • kons3 Re: Gimnazja wyniki 04.07.12, 22:41
        Gimnazja. TS strona 14 i 15 (wydanie papierowe). Dodam jeszcze, że w Sokolowie i powiecie Salezjańskie Gimnazjum ma podobną przewagę jak KG w Siedlcach (jedynie Gimnazjum Skrzeszew!!!!!! ma podobne wyniki). Brawa dla Skrzeszewa.
    • przyjemny_gosc Re: Gimnazja wyniki 05.07.12, 01:09
      Prawdopodobnie poranna modlitwa sprawia, że mózg może przyjąć zdecydowanie więcej wiedzy. Może być też tak, że młodzież z katolickich szkół wspomaga podczas pisania egzaminów Duch Święty. Proszę nie szukać logicznych powodów, bo to się kłóci z ideą katolickiej szkoły. To musi być cud.
    • ibzor Re: Gimnazja wyniki 05.07.12, 06:33
      Może dlatego że w katolickim gimnazjum i liceum nie ma "elementów" którzy masturbują się na lekcjach, albo którzy zakładają śmietnik na głowę nauczycielowi a później wstawiają to na youtube - i do tego są największymi "kozakami" w szkole.

Może coś się zmieniło - ale za moich czasów jeszcze 10-15 lat temu jeśli taki element pojawiał się w "katoliku" to szybko został wydalany i przenoszony do innej szkoły.

A wbrew pozorom nawet kilkanaście takich wyrzutków może zaniżyć średnią strasznie.
      • drizzt1223 Re: Gimnazja wyniki 05.07.12, 12:51
        Co Ty gadasz? Kumpel (pierwszy rocznik gimn czyli '86) przeleciał koleżankę z klasy, laska zaciążyła o oboje skończyli tą katolicką szkołę. Oczywiście panna rodziła dziecko. Nie wiem co z nią dalej było ale historia generalnie nie skończyła się po katolicku bo koleś własnego dziecka nie ma prawa zobaczyć... zresztą teraz po tylu latach to i bez sensu, ale wtedy dziwiło mnie że katolicka szkoła pozwoliła im kończyć gimnazjum u siebie....
        • ibzor Re: Gimnazja wyniki 05.07.12, 14:20
          Może dziecko było ochrzczone.
    • ciocia_mika Re: Gimnazja wyniki 05.07.12, 17:53
      Ogólnie poszło lepiej w szkołach niepublicznych i tyle. Dzieciaki są wysyłane na dodatkowe zajęcia, rodzice są wykształceni i świadomi wyników swoich dzieci i nie żałują pieniędzy na wszystko, co stymuluje ich rozwój, na wakacje wyjeżdżają za granicę, więc i język obcy wydaje im się potrzebny.
      Z tych samych powodów poszło lepiej w szkołach miejskich niż wiejskich, gdzie jeszcze nie wszystkie dzieci mają internet w domu, a rodzice czasami są zmuszeni zagnać dziecko do obory, lub truskawek a nie do książek.
      Motywacja w postaci przepustki do szkoły średniej też jest troche inna. Rodzic który ma pieniądze będzie wysylał swoją pociechę do liceum lub dobrego technikum, a potem na wyższą uczelnie. Jak nie ma pieniędzy w domu to zawodówka wystarczy, bo przynajmniej praca szybciej przyjdzie.
      • kons3 Re: Gimnazja wyniki 06.07.12, 00:26
        Dlaczego więc szkoły publiczne nie organizują dodatkowych płatnych zajęć konkurując z niepublicznymi, dlaczego nie robią tanich dobrych wycieczek? I czy tylko to jest przyczyną? Dlaczego prawie nie ma dobrych niepublicznych szkół dla wyznawców lewicy, szkół o wysokim poziomie nauczania? Wydaje mi się, że usiłujesz bezrefleksyjnie, przejść do porządku nad spektakularnym sukcesem KG. A sukces jest i warto patrzeć skąd on się wziął, warto powielać doskonałe wzory. A wyniki G są powalające - różnica jest ogromna i to we wszystkich kategoriach, nie tylko w angielskim. Aż się prosi o powielanie modelu. Żółta kartka dla kadry gimnazjów publicznych. One biorą pieniądze z budżetu a "wytwarzają" marny produkt. A może jest coś w modelu szkoły, może w doborze kadr. Jak to się stało, że KG ma tak dobrych nauczycieli potrafiących zaangażować młodzież i zachęcić do nauki, przekazać im wiedzę.
        • ciocia_mika Re: Gimnazja wyniki 06.07.12, 11:30
          Nie bezrefleksyjnie, nie twierdzę też że są to jedyne powody. Napisałam to, co jako pierwsze przyszło mi do głowy. Z KG nikogo nie znam, znam za to dzieciaka ze społeczego gimnazjum i porównałam z dziećmi ze wsi, z której pochodzi moja babcia, gdzie egzamin gimnazjalny poszedł dosłownie dwa razy gorzej. Są tam dzeciaki, które na pytanie o zainteresowania nie potrafią nic odpowiedzieć, nie wiedzą, gdzie chcą iść po gimnazjum, a jak się okazuje że ledwo zdaje z klasy do klasy, to wujek mruga okiem i mówi że on sam też nie był orłem w szkole.
          Jeśli miałabym tu rozpisywać się ze swoimi refleksjami, byłoby to za długie i na pewno nikomu by się nie chciało czytać :)
        • ibzor Re: Gimnazja wyniki 06.07.12, 15:13
          Odpowiedź na Twoje pierwsze pytania jest dość prozaiczna. - Bo nie mają pieniędzy.
          Wyniki są powalające bo tak jak stwierdziłem wcześniej - gimnazjum robi ostrą selekcję.

Ale nie wiem czy są jakieś badania na ten temat - to tylko moja teoria.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka