Dodaj do ulubionych

Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L.K.

30.04.13, 19:51
Przywołuję ten temat:
www.spin.siedlce.pl/2011/02/23/parafia-chciala-zbudowac-parking-na-cmenatrzu/
bo już wiem kto chciał na cmentarzu zbudować parking.
W czasie głosowania nad lokalizacją pomnika LK cmentarz ten nazywano skwerem.
Miałem nadzieję, że pomnik ktoś chce postawić przy chodniku i tak nazywa to miejsce przed ogrodzeniem. Jest inaczej.
Ponadto oprócz pomnika LK ma tam być Lasek Katyński z odrębnym pomnikiem.
Projekt już jest. Autorem ta sama osoba, która ukrzyżowała J.Bema.

To jest cmentarz naszych przodków. Należy dać im spokój.
Wszystkim, którzy przykładają rękę do budowania na nim pomników, alejek, stawiania ławeczek przypominam słowa z tablicy przy lapidarium: "Pamiętaj i ty będziesz umarłym"

Skwery z cmentarzy proszę robić w swoich rodzinnych miejscowościach.
Obserwuj wątek
    • bw2500 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 30.04.13, 20:08
      Co takiego?! Lasek Katyński z jeszcze innym pomnikiem??!! A kogo tym razem będzie przedstawiał?! Oni chyba zupełnie powariowali z tymi pomnikami. Kudelski niech se stawia u siebie w Rozbitym Kamieniu wszystkie te pomniki.
      • 31dolores Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 01.05.13, 18:24
        Kompletnie popieram bw2500, jest tyle wazniejszych potrzeb w miescie niz budowanie pomnikow! Ciekawe ile ta inwestycja bedzie miasto kosztowala, no ciekawe...
        • bw2500 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 01.05.13, 20:19
          Podobno kasa na pomnik będzie ze społecznej zbiórki. Dużo ludzi się burzy, ale niestety w Siedlcach dużo jest wyznawców PiSuaru, więc trochę tam mogą uzbierać.
          • myslesiedlce Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 13.06.13, 15:51
            Podobno ma być. Tak się teraz mówi, żeby argumenty o bezsensownym wydawaniu pieniędzy przez miasto były bezużyteczne.

Wszystkie takie akcje odbywają się z dużą pomocą pieniężną miasta. Pieniądze będą potrzebne nie tylko na pomnik, ale też na ławeczki, oświetlenie, ochronę, ogrodzenie, alejki itd. Na pewno tego nie uzbierają ze składek społecznych. Jak zwykle miasto bardzo chętnie wyłoży na to kasę po naciskiem PiS i kościoła (w sumie to wiadomo, że PiS, który obecnie rządzi, będzie bardzo chętny na rozdanie kasy).

A na inne ważniejsze cele (już każdy sam wie co tu potrzeba) jak nie ma przeznaczonych żadnych środków, tak nie będzie. Ale pomnik będzie z laskiem... I to jeszcze w takim miejscu.
    • an.chojnacki Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 30.04.13, 22:13
      Na Spinie ktoś mądrze napisał, że po starych cmentarzach pozostają skwery. Jeśli więc władze Siedlec myślą, że stworzą mauzoleum prezydenta Kaczyńskiego i zgrabnie połączą go z "Laskiem katyńskim" na terenie siedleckiego cmentarza - to się mylą.
      Myślę, że z tego forum znajdzie się kilka osób, które stworzą stowarzyszenie broniące siedleckiego cmentarza. Gdyby któraś z organizacji samorządowych (partii politycznych) chciała wejść w prosty spór z rządzącą dziś w Siedlcach koalicją - to nie ma lepszego powodu.
      • bw2500 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 30.04.13, 22:15
        A czy w ogóle będzie jakiś protest przeciwko hucpie z pomnikiem Kaczyńskiego?
    • brat_szczepana Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 11.06.13, 22:10
      "Projekt już jest. Autorem ta sama osoba, która ukrzyżowała J.Bema. " tzn. architekt p. Mirosław Starczewski ?- www.zsp6siedlce.pl/aktualno%C5%9Bci/322-przebudowa-pomnika-patrona-szko%C5%82y-genera%C5%82a-j%C3%B3zefa-bema.html

Skądinąd bardzo zdolny facet z niezłymi pomysłami, a tu taka porażka.
      • mpppm Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 11.06.13, 22:24
        Wiem o tym od początku, sam widziałem projekt "lasku katyńskiego" i kto zaprojektował.
        Nie było na nim tylko pomnika LK. Usytuowanie pomnika LK pakazał mi palcem urzędnik.
        www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm zdj. z 1.06.2013r.
        • efaster Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 13.06.13, 16:34
          no cóż póki będą tacy wyborcy, póty będziemy mieli takich ludzi u władzy, którzy będą stawiać pomniki L.K.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14093011,Oboz_pracy_pod_Siedlcami__Zarabiali_50_zl_tygodniowo_.html
          www.tvn24.pl/oboz-pracy-w-gospodarstwie-pod-siedlcami-panie-uciekaj-poki-masz-na-bilet,332546,s.html
          • prarem Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 13.06.13, 23:15
            I tak się wzajemnie nakręcacie. Jesteście głupimi ludźmi z umysłami zniszczonymi przez telewizyjną papkę. Wam się tylko wydaje, że umiecie myśleć i rozumieć. Prezydent Kaczyński był wielkim Polakiem, ale wy tego nie zrozumiecie. To mój jedyny wpis, bo wiem, że nie ma sensu dalsza dyskusja z wami!
            • mpppm Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 13.06.13, 23:23
              I niech będzie, nikt nie zabrania tak myśleć.
              Temat jednak jest taki, że miejscem postawienia pomnika nie jest skwerek jak to mówi Prezydent lecz katolicki cmentarz.
              Przed lapidarium jest tablica postawiona przez UM Siedlce.
              Cetat z tej tablicy: "Pamiętaj, że i ty będziesz umarłym"
              Te słowa dedykuję "upartym" ludziom.
            • an.chojnacki Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 05:23
              Ależ miły panie, nie wiem jak inni, ale ja też uważam, że prezydent Kaczyński był wielkim Polakiem. Na pewno nie wielkim prezydentem, ale Polakiem tak - dokładnie tak samo, jak Lech Wałęsa.
              Ale między wielkim Polakiem, a pomnikiem wielkiego Polaka postawionym na cmentarzu grzebalnym jest cywilizacyjna różnica.
              • mpppm Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 13:55
                Może ktoś wykona transparen z napisem"

NIE dla Skweru z pomnikami na CMENTARZU !!!
                • krzycho1252 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 19:31
                  "Cmentarz po upływie 40 lat od ostatniego pochowania może ulec likwidacji i jego teren może być przeznaczony na inny cel, jednakże pod warunkiem zachowania pamiątek wartości artystycznej, historycznej lub archeologicznej. Pamiątki te powinny być w porozumieniu z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków przeniesione w odpowiednie miejsce. Szczątki zwłok znajdujące się na terenie cmentarza likwidowanego, o ile rodzina nie przedłużyła istnienia grobu na dalsze lata, powinny być przeniesione na inny cmentarz na koszt nabywcy terenu lub nowego jego użytkownika. Decyzję w tej sprawie podejmuje organ samorządowy w odniesieniu do cmentarzy komunalnych, a w odniesieniu do cmentarzy wyznaniowych - po uzyskaniu zgody władzy tego kościoła lub związku wyznaniowego. "
                  • krzycho1252 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 19:33
                    Tu jest link:
                    cmentarium.sowa.website.pl/Cmentarze/CmOchrona1.html
                    • mpppm Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 20:04
                      Wiem, wiem, wiem
                      Nawet biskup wie.
                      www.spin.siedlce.pl/2011/02/23/parafia-chciala-zbudowac-parking-na-cmenatrzu/

Wychodzi na to, że przed postawieniem pomników, zrobieniem alejek, postawieniem ławek nikt nie będzie wydobywał tysięcy pochowanych tam ludzi. Brak pieniędzy.
                      Prezydent to miejsce, już, nazywa skwerem.

"Pamiętaj, że i Ty będziesz umarłym"
                      • krzycho1252 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 20:59
                        Cmentarz jest wpisany do rejestru zabytków (czy samo lapidarium?) to zgoda konserwatora nie wystarczy. Odpowiedni minister podejmie decyzję.
                        • mpppm Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 14.06.13, 21:23
                          wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/radom-awantura-przed-pomnikiem-marii-i-lecha-kaczy,1,5541231,region-wiadomosc.html
                  • an.chojnacki Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 15.06.13, 20:07
                    krzycho1252 napisał:

"Cmentarz po upływie 40 lat od ostatniego pochowania może ulec likwidacji i jego teren może być przeznaczony na inny cel, jednakże pod warunkiem zachowania pamiątek wartości artystycznej, historycznej lub archeologicznej. Pamiątki te powinny być w porozumieniu z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków przeniesione w odpowiednie miejsce. Szczątki zwłok znajdujące się na terenie cmentarza likwidowanego, o ile rodzina nie przedłużyła istnienia grobu na dalsze lata, powinny być przeniesione na inny cmentarz na koszt nabywcy terenu lub nowego jego użytkownika".
                    Dokładnie tego oczekuję od tajnego komitetu, na jego koszt. Podział działki i ekshumacje też. Nie może być tak, że podatnik będzie ponosił te koszta. Więc oczekuję, że UM Siedlce przeprowadzi jedynie procedurę na koszt komitetu.
                    Więc szanowny Panie Sobolewski, proszę przewidzieć i te koszty' bo takie jest prawo. Władze nie mogą w tym partycypować, bo narażą się na stronniczość.
                    • jwkowalski Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 23.06.13, 12:16
                      Kupiłem cegiełkę na budowę pomnika. To moja deklaracja w tej sprawie. Co do lokalizacji, to myślę i nie mogę nic wymyślić. Pewne jest, że lepiej by było ja zmienić. Bo obecna dostarcza łatwej argumentacji przeciwnikom budowy. Daje im legitymacje do protestów pod szyldem szargania świętości. Czy owa lokalizacja rzeczywiście jest szarganiem świętości. Zgodzimy się chyba wszyscy, że najlepszym miejscem na pomnik Zmarłych jest cmentarz. Choćby i były cmentarz, po którym - w czasie jego likwidacji i tworzenia lapidarium - jeździły spychacze.
                      • mpppm Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 23.06.13, 12:49
                        Nikt nie broni kupować cegiełek, nie mówimy by nie budować pomnika, mówimy nie dla lokalizacji tego pomnika.
                        Dlaczego uwzględniono protesty "rodzin katyńskich" i pomnika nie zlokalizowano na "Placu Zbrodni Katyńskiej" przy hali?
                        Dlaczego, my mieszkańcy mamy się zgadzać z tym by "przyjezdni" robili nam z cmentarza skwerki?
                        Dlaczego Komitet Chce szanować jednego zmarłego, stawiając mu pomnik na cmentarzu, a nie szanuje tysięcy zmarłych siedlczan tam pochowanych.

Słyszałem, że mówią, że to cmentarz żydowski, są tacy którzy potrafią twierdzić, że poniemiecki bo władza (obecna) położyła tam płytę nagrobną niemieckiego generała.
                        Jest płyta niemieckiego generała, a płyty z placu zabaw (przy byłym domu dziecka) jeszcze nie przeniesiono.
                        • aro333 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 23.06.13, 16:44
                          Daj spokoj mpppm. Dla ludzi ktorzy nie mieli na tym cmentarzu swoich przodków, to tylko cmentarz żydowski i tyle. Niby prawicowcy i narodowcy a nadal twierdzą ze to cmentarz żydowski. Przykre jak ludzie pokroju narodowego nie chcą szanować swojej historii. A pomniki, pomniki są i owszem na cmentarzu ale raczej na grobach i mogiłach. Argument ze jezdzily spychacze jest z czapy wyjeto, wtedy byl inny system i takie rzeczy byly normą , teraz chyba juz by to nie przeszlo jak wtedy. Choc przy ludziach chcących tam stawiac pomnik i bedących przy wladzy, wszystko jest mozliwe i dzis. Czy wreszcie zrozumiecie ze to cmentarz katolicki, cmentarz ludzi budujacych to miasto, cmentarz przodkow nas rodowitych siedlczan. Tak trodno to uszanowac?
                          • aro333 Re: Cmentarz, parking, Lasek Katyński + Pomnik L. 23.06.13, 16:51
                            Mala errata - trudno a nie tródno powinno być. Za resztę błedów sorry.
                            Tak generalnie to mi "wisi" czy ten pomnik bedzie tam czy gdzie indziej. Boli mnie tylko powielanie socjalistycznych opowiesci o tym cmentarzu. Przeciez to jest historia tego miasta i nie powinno sie jej naginac dla swoich potrzeb.To przykre. Już nie bede przytaczal slow o szanowaniu swojej historii bo są już wyświechtane ale cos w tym jest
                      • an.chojnacki Memento Mori 23.06.13, 18:27
                        Ale chce komitet tajny umiejscowić tam symboliczne mogiły 96 pomordowanym, jak to na cmentarzu? Czy tylko jednej ofierze zdradzonej o świcie?
                        Powtarzam - pomnik tak (nawet tam), pod warunkiem spełnienia wymogów prawnych. Kropka. Prawo i sprawiedliwość.
                        • jwkowalski Re: Memento Mori 23.06.13, 22:41
                          Trudno wam odmówić racji. Ja to wszystko przemyślę. Bo przecież trzeba zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie i raczej tanie. Słowem - chyba inną lokalizację. Jaką? Kiedy wymyślę - napiszę znów.
                        • mpppm Re: Memento MoriWycięto drzewa na cmentarz, dzisi 23.06.14, 17:17
                          Wycięto drzewa na cmentarzu (lapidarium), dzisiaj postawiono ogrodzenie i będą wznosić pomnik na mogiłach siedlczan.
                          Zdęcia tu: www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm
                          Rozmawiałem z kilkoma osobami z UM, wszyscy w sprawie ekshumacji mówią, to sprawa konserwatora zabytków.
                          5 metrowy pomnik potrzebuje fundamentu, a zmarli spokoju.

Do dzisiaj nie przedstawiono mieszkańcom wizualizacji pomnika.
                          Zaskakujących niespodzianek nie potrzeba.
                          • waldemar_kuna Re: Memento MoriWycięto drzewa na cmentarz, dzis 23.06.14, 20:15
                            Powinni postawić na rondzie Kaczorowskiego-Kaczyńskaiego w pozycji jak ze Świebodzina tylko trochę mniejszy
                            • mpppm Re: pomnik na grobowcu 25.06.14, 19:42
                              www.siedlce-zwiedzanie.pl/2014_budowa_pomnika_lk
                              • an.chojnacki Re: pomnik na grobowcu 25.06.14, 21:04
                                I co - pewnie też zdziwieni, że tam szkielety leżą?
                                Szanują groby przodków oni, a jak.
                                • mpppm Re: pomnik na grobowcu 25.06.14, 21:10
                                  Za to poszanowanie, myślę, że przodkowie nasi, przyjezdnym się odwdzięczą.
                                  • efaster Re: pomnik na grobowcu 26.06.14, 00:35
                                    przejeżdżałem dziś (środa) tak po 15.00 Cmentarną patrzę a tu kopią, ale jeden facio miał jakby radar/sensor/wykrywacz taki jaki używają np. poszukiwacze skarbów/staroci albo saperzy i co raz coś wykładali do worka (taki jak do kubła na śmieci się wkłada-niebieski taki sam jak zdj.) powiedziałem na głos dosyć głośno penie już kości znaleźli kolo co stał przy bramie tylko wzruszył ramionami i się krzywo uśmiechną

Oni doskonale wiedzą, że tam był cmentarz i są tam kości

No ale pis się uparł to nic nie poradzi, Sobolewski tylko o tym marzy, cóż, że większość Siedlczan zraził do swoich sklepów Carlos (np. moja noga już tam nigdy nie postanie, a ostatni raz byłem w jego sklepie jakieś przynajmniej 5 lat temu) ale co tam konkurencja co raz otwiera nowe sklepy w S. już nie mówię o konkurencji z zagranicy typu Carrefour, Kaufland czy Lidl ale pobliski Topaz z Sokołowa Podl. który ma już 8 placówek, ba nawet 9 ale ostatnio zlikwidował placówkę przy Starowiejskiej, a Sobol dalej jak miał 3 sklepy w S. tak dalej ma. Ale nie pomniki "kaczki tu gdzież innego drobiu" ważniejszy, a co będzie jak wyjdzie na jawa, że L.K. ma po trochu krew na rękach ?? bo kazał lądować tym nieszczęsnym lotnikom na przestarzałym (mino modernizacji i unowocześniać) po radzieckim TU 154 M na tak samo przestarzałym lotnisku wojskowym bez ILS w Smoleńsku w dodatku przy byle jakiej pogodzie w gęstej mgle, w dodatku byli już spóźnieni na uroczystości, a trzeba było jeszcze z lotniska do Katynia dojechać.

I co w tedy będziemy robić dobra minę do złej gry ?? Burzyć pomnik ?? czy zakrywać go siatką maskującą ?? Nie no pytam poważnie, bo ta sprawa dalej nie jest do końca wyjaśniona.

A to co robi Sobol czy Kudelski to nic innego jak przylizanie się Kaczyńskiemu może Kudelski liczy po cichu na dobre miejsce na liście do sejmu, a może na senatora by chciał ale tu problem Kraska z Sokołowa, wątpię by pan doktor oddał tak swoje miejsce. No i dlaczego nie walczy o pomnik w Sokołowie ?? Wszak Karakula też jest w pis.

Ale co ja się tam znam gó...arz jeden :)
                              • 8kurczak Re: pomnik na grobowcu 26.06.14, 10:50
                                Jak widać na zdjęciu dwie zgrzewki już czekają na spragnionych pracowników . ( ????? )
                                • mpppm Re: pomnik na grobowcu 30.06.14, 22:37
                                  Z ogrodzenia budowy zniknęła tablica informacyjna.
                                  Można sądzić, że nie będzie pomnika, że to co było na tablicy to pomyłka.
                                  • an.chojnacki Re: pomnik na grobowcu 01.07.14, 07:56
                                    myślę, że to "element antysocjalistyczny" i "grupa warchołów" znikła tę tablica, ale zniknięcie to spowodowało niemały zament
                                    - Był to jednak zamęt grubymi nićmi szyty i wiemy, lep jakiej propagandy kryje się za tymi nićmi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka