Gość: Rallye IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:01 info.onet.pl/985050,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
razowiec Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 13:07 To na pewno wymyślił nasz nadczelnik Antoni (ten od przystanku Boze Ciało). Odpowiedz Link Zgłoś
izaza szkoda gadać... 27.09.04, 13:27 na temat PKP szkoda w ogole sie odzywac. Juz zalilam sie tutaj na forum. Niedawno kiladzisiat osob, czekajacych na pociag z Warszawy Srodmiescie do Siedlec nie moglo kupic biletu na pociag. Na dworcu kilometrowa kolejka i jedna kasa czynna. Nawet ci, ktorzy stali pol godziny nie zdazyli, pozostalo kupic bilet u kierownika pociagu. W pierwszym wagonie tlok, kolejka po bilety, nie ma gdzie usiasc, a za wypisanie u kolejerza 4 zl. Placisz nie z wlasnej winy, nie mowiac o tych, ktorzy wysiadali po drodze, normalnie za bilet 2 zl, a teraz + 4zl dla kolei. Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sindbad Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:19 > To na pewno wymyślił nasz nadczelnik Antoni (ten od przystanku Boze Ciało). Chrześcijańskie miłosierdzie rulez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 16:44 Trzeba przyznać, że kolej może zwalić z nóg. Takiego idiotyzmu nie powstydziłby się Monty Python Odpowiedz Link Zgłoś
j.b102 Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 17:34 Co ma wspólnego PKP Siedlce i Wyszków. Aż taki duży region ma pod sobą PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walec Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.09.04, 17:55 Eh, to jakaś pomyłka, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
j.b102 Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 18:00 A jeśli nie to znowu będzie że Siedlce to jakś dziura. targ w centrum miasta i do tego ździercy bo nakazują płacić biednemu poszkodowanemu. gdzie radny G Trzeba to wyprostować Najlepiej w Polsacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walec Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.09.04, 18:04 Jaka dziura? W końcu to stolica Podlasia. To, że się pewnym ludziom rozum lasuje, nie ma nic do miasta. Siedlce is the best!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rallye Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:24 Jakiego Podlasia? Jesteśmy na wschodnim Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 19:30 Tak dla porządku, jesteśmy na wschodzie woj. mazowieckiego, a nie Mazowsza. Mazowsze kończy się w okolicach Kałuszyna. Odpowiedz Link Zgłoś
j.b102 Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 20:31 Najwspanialsze na naszej maie geograficznej jest to: Sokołów Podlaski w woj. mazowieckim i Wysokie Mazowieckie w woj. Podlaskim. Nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rallye Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:20 A skąd masz takie dane? Ja rozmawiałem z kilkoma historykami, każdy zgodnie twierdzi, że jesteśmy w mazowieckim jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.bci.net.pl 28.09.04, 08:58 Gość portalu: Rallye napisał(a): > A skąd masz takie dane? > Ja rozmawiałem z kilkoma historykami, każdy zgodnie twierdzi, że jesteśmy w > mazowieckim jeszcze! Nie trzeba być historykiem, żeby zgodnie twierdzić, że Siedlce są w mazowieckim jeszcze (województwie). Historycznie i geograficznie jednak Siedlce z Mazowszem mają niewiele wspólnego...ja przynajmniej z Podlasia jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rallye Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:01 Siedlce to wschodnie Mazowsze, to co... z Mazowsza jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.bci.net.pl 28.09.04, 13:08 Gość portalu: Rallye napisał(a): > Siedlce to wschodnie Mazowsze To plotki i pomówienia, niepotrzebnie opierasz swoje informacje na rosyjskich mediach ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 28.09.04, 13:15 Wroga propaganda. Pochodzisz z Siedlec, które leżą na Podlasiu (południowym) we wschodniej części województwa mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rallye Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 09:01 Ja akurat pochodzę w Warszawy :))))) I nadal się będę upierał, że mieszkam na wschodnim Mazowszu, nie na południowym Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.bci.net.pl 30.09.04, 09:16 Gość portalu: Rallye napisał(a): > Ja akurat pochodzę w Warszawy :))))) > I nadal się będę upierał, że mieszkam na wschodnim Mazowszu, nie na południowym > > Podlasiu. jak dla mnie to możesz nawet upierać się, że pochodzisz z Warszawy w południowej Andaluzji :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 27.09.04, 23:32 Nie to nie pomylka, to jest Polska wlasnie.Szkoda gadac , dorzucic do tego jeszcze sprawe produkcji tych pociagow co niby mialy byc to w bardzo zlym swietle stawia siedlecki wezel.A moze to tylko plotka z utrata lokalizacji w Siedlcach?Zima idzie to pewnie za moment znowu beda protesty ogolnopolskie kolejarzy i tak w kolko Macieju . Tylko ile jeszcze czasu ta Polska a moze my ,wytrzymamy ten balagan . Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 28.09.04, 11:12 Panowie i Panie podział administracyjny, a regiony naturalne czy tradycyjne to dwie różne rzeczy. Krew się we mnie burzy, gdy słyszę Siedlce albo Sokołów Podl. albo Łosice albo Węgrów na Mazowszu! To zwykłe niechlujstwo myślowo-językowe. Fakt, ze województwo nazywa się mazowieckie, nie oznacza, że całe terytorium województwa jest Mazowszem. Podobnie woj. podlaskie nie całe jest Podlasiem. Już lepiej z lubelskim, chociaż tam też jest kawał Podlasia - Biała P., Łuków, Radzyń Podl., Międzyrzec Podl., Leśna Podl. A PKP powinna przeprosić chłopaka i nie robić z siebie durnia. Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 29.09.04, 13:07 tramwajsiedlecki napisał: Już lepiej z lubelskim, > chociaż tam też jest kawał Podlasia - Biała P., Łuków, Radzyń Podl., Międzyrzec > > Podl., Leśna Podl. A wiesz skąd wzięły się te nazwy? Wcale nie od nazwy regionu, ale od sztucznie utworzonego kiedyś województwa podlaskiego ze stolicą w Siedlcach. Województwo dostało nazwę Podlaskie, to trzeba było dostosować rzeczywistość do nomenklatury. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 29.09.04, 15:18 emenemki napisał: > tramwajsiedlecki napisał: > > Już lepiej z lubelskim, > > chociaż tam też jest kawał Podlasia - Biała P., Łuków, Radzyń Podl., Międ > zyrzec > > > > Podl., Leśna Podl. > > A wiesz skąd wzięły się te nazwy? Wcale nie od nazwy regionu, ale od sztucznie > utworzonego kiedyś województwa podlaskiego ze stolicą w Siedlcach. Województwo > dostało nazwę Podlaskie, to trzeba było dostosować rzeczywistość do > nomenklatury. I tyle. Czym kierujesz się wypisując takie bzdury? > Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 30.09.04, 00:55 Sugerujesz iz np.Sokołów kiedyś był Sokołowem a nie Sokołowem Podlaskim? Chyba cos to nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 01.10.04, 20:49 aro333 napisał: > Sugerujesz iz np.Sokołów kiedyś był Sokołowem a nie Sokołowem Podlaskim? > Chyba cos to nie tak? Nie jestem pewien Sokołowa, ale Radzynia, to prawie na 100%. Informacje pochodzą z jakiejś konferencji prasowej, kilka lat temu zorganizowanej przez AP. O ile oczywiście mnie pamięć nie myli. Ale te akurat szczegóły jakoś w niej utkwiły, bo całe życie myślałem, że mieszkam na Podlasiu. moler napisał: > Czym kierujesz się wypisując takie bzdury? Odpowiedź powyżej, chyba, że sugerujesz mi spiskową teorię dziejów i szerzenie fermentu na forum. Jeżeli tak, to dyskusja nie ma sensu. BTW. Jeżeli są to rzeczywiście bzdury, to powiedz dlaczego, zamiast rzucać durne docinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... IP: *.bci.net.pl 28.09.04, 16:00 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2308062.html Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: PKP Siedlce powodem do wielkiego wstydu.... 28.09.04, 16:47 Nareszcie, tak powinni od razu postąpić. Na szczęście na linku nie ma już teraz mowy o Siedlcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind PKP a podlaskość IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.04, 09:11 Sprawa się zakończyła i chwała wszystkim, którzy się do happy endu przyczynili. Na boku rozwinęła się jednak dyskusja m.in. o podlaskości Sokołowa. Proponuję przeczytać tekst pt. "Pierwsza lokacja miejska na Podlasiu (Sokołów Podlaski - 1424 r.)" na poniższym linku: powiatowa.pl/312/lokacja.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: PKP a podlaskość IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.04, 09:21 >Gość: Rallye 30.09.2004 09:01 odpowiedz na list >Ja akurat pochodzę w Warszawy :)))))I nadal się będę upierał, że mieszkam na >wschodnim Mazowszu, nie na >południowym Podlasiu. Na upór nie ma rady. Jedyna siła, ktora moze to zmienić, to siła rozumu. Jako warszawiak masz prawo czuć się mazowszaniniem rzuconym na wschodnie kresy woj. mazowieckiego, czyli na południowe Podlasie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Do emenemki IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 11:02 powiatowa.pl/312/lokacja.php Odpowiedz Link Zgłoś
e.w.u.n.i.a malutka poprawka;) 02.10.04, 13:16 To nie jest ta emenemka,tylko to SA te EMENEMKI:)) pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Malutki przyczynek :) 02.10.04, 15:19 Jeszcze jeden przyczynek do historii Podlasia monika.univ.gda.pl/~literat/glogre/0036.htm Odpowiedz Link Zgłoś