macoszka 13.11.06, 08:42 a czy szanowni Państwo wiedzą, jakie mamy zabytki w Siedlcach, które zwiazane są ze starożytnością... proszę o pomoc, by dziecko miało odrobioną pracę domową:) magiczna liczba 10. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
westwind2 Re: Siedlce a starożytność 14.11.06, 10:36 Powiem szczerze, że o starożytnych zabytkach w Siedlcach nie słyszałem. Owszem, wiek XVII. Chyba, że może są w okolicy jakieś kurhany lub miejsca pochówków naszych praprapraprzodków. Jedyna nadziej w muzeum okręgowym i p.Kordaczuku. Jednak ztego co wiem, nie było nas, był las. Odpowiedz Link Zgłoś
jwkowalski Re: Siedlce a starożytność 14.11.06, 19:07 Koniec czasów starożytnych nastąpił - tu daty są różne (kojarzone przede wswzystkim z upadkiem Cesarstwa Zach. i Kolumbem) pod koniec wieku XV. Historia Siedlec to ok. 460 lat. łatwo obliczyć, że Siedlec w starożytności jeszcze nie było. Trudno więc i o zabytki... Odpowiedz Link Zgłoś
tebe7 Re: Siedlce a starożytność 14.11.06, 19:54 W muzeum siedleckim jest jescze czynna wystawa archeologiczna "od siekierki do ciżemki", sa tam różne rzeczy i ciekawochy, nie wiem czy dosłownie z Siedlec, ale na pewno z okolic Siedlec, m.in. z Liwa. Jeśli nie ma folderu to pracownicy Muzeum wszystko opowiedzą skąd co jest, gdzie znalezione i jaką ma wartośc /kulturową/. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Siedlce a starożytność 14.11.06, 23:27 To takie buty mamy! Pewnie pani w szkole kazała znależć brakujące ogniwo ewolucji - homo siedleciensis Odpowiedz Link Zgłoś