anetaplaneta Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.08.08, 13:41 Witam ; Od ponad 4 lat opłacam wraz z mężem Krus - wcześniej były to działy specjalne a później 3 ha ziemi. Mieszkam w Szczecinie ale kupiłam dom w Niemczech - 30km od Szczecina jednakże po stronie Niemickiej. Zamierzam się tam przeprowadzić i zastanawiam się co z Krusem? Jeżeli wymelduję się z Polski a zamelduję na stałe w Niemczech czy podlegam dalej ubezpieczeniu? Co z ubezpieczeniem zdrowotnym? Czy nasze będzie obowiązywać na terenie Niemiec Z góry dziękuję za odpowiedż Odpowiedz Link
ireneusz_k Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.09.08, 20:50 witam Cię Sasanko. Jestem pełen podziwu za bezinteresowną i co najważniejsze fachową pomoc. Może i mi pomożesz. Chcę kupić hektar lub więcej ziemi (ha przeliczeniowy) ale bez budynków stodół stajni itp. Takie budynki są obok i można je wydzierżawić - na przechowanie maszyn worków czy plonów. Nigdzie nie pracuję, nie prowadzę żadnej działalności, nie mam renty ani emerytury. Chciałbym być rolnikiem, od czasu do czasu. Nie będę tam mieszkał, mieszkam 40 km od tej ziemi. Czy jeśli kupię ten hektar przeliczeniowy będę objęty KRUSem? czy z ustawy czy na wniosek? Nie ukrywam że chciałbym być ubezpieczony w KRUS. Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
blum100 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 11.10.08, 16:32 > Czy jeśli kupię ten hektar przeliczeniowy będę objęty KRUSem? > czy z ustawy czy na wniosek? Pozwolę sobie odpowiedzieć za Sasankę :) Do hektara przeliczeniowego na wniosek, powyżej hektara przeliczeniowego - z ustawy. Budynków nie musisz posiadać, aby sie ubezpieczyć. Odpowiedz Link
hogatamec Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 07.10.08, 06:20 Mój mąż jest właścicielem gospodarstwa. Ze względu na chorobę jest na okresowej rencie.Jednak nadal prowadzi działalność rolniczą, bo to jedyne żródło utrzymania.Obecnie opłaca tylko UW w KRUS. Czy w takim razie może złozyć wniosek o zasiłek celowy w związku z suszą? Szkody zostały oszacowane i wynoszą grubo ponad 30%. Proszę o pomoc! Odpowiedz Link
kaska180379 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 13.10.08, 14:44 Poszperałam trochę w tym temacie i przekonanie mam jedno:tyle miastowych krzyczy o tym że musi z własnych podatków dotować "bogatych" rolników,a wielu z nich koniecznie chce zostać "rolnikami"w mieście mieszkając w bloku mając świetnie prosperującą firme itd..Sama jestem rolnikiem PRAWDZIWYM,z pokoleń wykształcenia i wykonywanego zawodu i to z MIŁOŚCIĄ.Zazdrościcie takim jak ja niskich składek,ale znaczy to to samo co niskie świadczenia mąż akurat jest na rencie z powodu niezdolności do pracy,2grupa inwalidztwa i 350zł renty co miesiąc.Dużo nie!Według teori powinno nam to starczyć na leki...ale nie starcza,musimy zatrudniać człowieka do pracy bo sama nic nie zdziałam,musi nam starczyć na życie,na wkład w gospodarstwo-niemały bo wszystko coraz droższe oprócz tego co rolnik sprzedaje.Mamyzbyt dużo aby dostać cokolwiek z gminy(wyliczyli miesięczny dochód ponad 4tyśzłx4 osoby)policzcie sami cholernie dużo pieniędzy szkoda że tylko na papierze.A faktycznie mamy rozwalający sie dom,jeżdzimy maluchem,traktor ponad 30letni reszta maszyn też już dawno po pełnoletności....Złożyłam wniosek do ARiMR w 2007r o zakup nowego ciagnika niewielkiej mocy nawet nie 100KM i co?nic cisza!za chwilę wszystko się przedawni a mój wniosek wraz z wieloma innymi wyląduje w koszu.Oto jak fajnie być rolnikiem Odpowiedz Link
r_4 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 31.10.08, 19:54 Jesli ktos ma pytania zwiazane z ubezpieczeniem społecznym rolników, to służe pomocą. Jestem w miarę zorientowany w tym temacia. Pozdrawienia Odpowiedz Link
jagoo Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.11.08, 19:58 Co by Pan doradził moim sąsiadom będącym w takiej sytuacji: Mąż ma 55 i chce przejść na wcześniejszą emeryturę. Żona ma mniej niz 50 (na oko sporo mniej:) i o emeryturze ani myśli - i słusznie imho bo to młoda, pełna zycia kobieta. Prowadzą ogrodnicze gospodarstwo specjalistyczne, zatrudniają pracowników i mają współwłasność ziemi i zabudowań w rónych częściach. Sąsiadka była zaszokowana gdy w krusie powiedziano jej, że w Polsce obowiązuje taka swoista forma poddaństwa chłopów (bab...?) według której jak mąż przechodzi na emeryturę to żona też musi... A co jesli ona nie chce, bo chce nadal prowadzić gospodarstwo, chce pracować?? Czy może Pan coś doradzić w tej kwestii? Odpowiedz Link
r_4 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.11.08, 22:36 jagoo napisał: > Co by Pan doradził moim sąsiadom będącym w takiej sytuacji: > Mąż ma 55 i chce przejść na wcześniejszą emeryturę. > Żona ma mniej niz 50 (na oko sporo mniej:) i o emeryturze ani myśli - > i słusznie imho bo to młoda, pełna zycia kobieta. > Prowadzą ogrodnicze gospodarstwo specjalistyczne, zatrudniają > pracowników i mają współwłasność ziemi i zabudowań w rónych > częściach. > Sąsiadka była zaszokowana gdy w krusie powiedziano jej, że w Polsce > obowiązuje taka swoista forma poddaństwa chłopów (bab...?) według > której jak mąż przechodzi na emeryturę to żona też musi... > A co jesli ona nie chce, bo chce nadal prowadzić gospodarstwo, chce > pracować?? > Czy może Pan coś doradzić w tej kwestii? Odpowiedz Link
faliszewice Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 07.11.08, 13:00 A co się stanie jak Ci rolnicy się postanowią rozejść i starszy małżonek wszystko przekaże młodszej żonie i sam wystąpi o emeryturę? To w takim przypadku starszy dostanie emeryturę? a młodszy może dalej prowadzić gospodarstwo ? Co prawda jeszcze nie doszło do rozwodu ale wisi na włosku. Odpowiedz Link
nika_s1 poważne pytanie w sprawie KRUS 10.11.08, 20:37 Opłacałam składki KRUS.W 2002 umową darowizny przekazałam gospodarstwo na rzecz małoletnich dzieciCzy mogę w dalszym ciągu opłacać KRUS? Odpowiedz Link
r_4 Re: poważne pytanie w sprawie KRUS 11.11.08, 00:51 nika_s1 napisała: > Opłacałam składki KRUS.W 2002 umową darowizny przekazałam > gospodarstwo na rzecz małoletnich dzieciCzy mogę w dalszym ciągu > opłacać KRUS? Odpowiedz Link
r_4 Re: poważne pytanie w sprawie KRUS 11.11.08, 10:18 nika_s1 napisała: > Opłacałam składki KRUS.W 2002 umową darowizny przekazałam > gospodarstwo na rzecz małoletnich dzieciCzy mogę w dalszym ciągu > opłacać KRUS? Odpowiedz Link
nika_s1 Re: poważne pytanie w sprawie KRUS 11.11.08, 10:51 no właśnie nie zgłosiłam mało tego w tym okresie prowadziłam działaność gos.:( Szukam rozwiązania może mogę opłacać KRUS jako domownik? Odpowiedz Link
nika_s1 Re: poważne pytanie w sprawie KRUS 11.11.08, 10:55 r_4 napisał: > nika_s1 napisała: > > > Opłacałam składki KRUS.W 2002 umową darowizny przekazałam > > gospodarstwo na rzecz małoletnich dzieciCzy mogę w dalszym ciągu > > opłacać KRUS? > > czy nic nie pomoże że to ja jako opiekun prawny opłacam za dzieci podatek rolny a w akcie notarialnym jest zapis o zarzadzie gospodarstwem do czasu uzyskania przez dzieci pełnoletniości i że mogę na terenie gos. prowadzić działalność gosp.? Odpowiedz Link
sawcia55 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.02.09, 15:36 Witam! Mam pytanie. Mama przepisala ziemię na brata w zamian za emeryturę ponad 10 lat temu. Obecnie brat zmarl, mieszkal tylko z nia. Mama ma 76 lat czy w tej chwili zabiora jej ta emeryturę z KRUS? Jak to się ma w tej chwili do oplacania skladek> Spadkobiercy po bracie to mama, dwie siostry nie mieszkające tam gdzie ziemia/brat wdowiec bezdzietny/ Czy jesli dostane w spadku po bracie 2 ha przeliczeniowe/ tylko tyle mogę miec, poniewaz pobieram swiadczenie przedemerytalne z ZUS. to czy muszę placic cos do KRUS? skladki? Dziekuję za odpowiedz z powazaniem Grażuyna Odpowiedz Link
dalston88 zakup gospodarstwa a wynajem mieszkania 24.02.09, 23:02 witam serecznie, Jestem pod wrazeniem ogromnego wkladu pracy Panstwa,ktorzy udzielaja porad! Mam rowniez wlasna prosbe:wracam w tym roku do kraju i zamierzam kupic gospodarstwo rolne(powierzchni pow.1ha przel) gdzie zamierzam osiasc i prowadzic je tylko na wlasne potrzeby.Posiadam rowniez mieszkanie w miescie,ktore zamierzam wynajac i tu moje pytanie:jezeli opodatkuje ryczaltowo przychody z wynajmu(zdaje sie 8,5%) to czy moge byc rowniez objety KRUS ? z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
dalston88 Re: zakup gospodarstwa a wynajem mieszkania 24.02.09, 23:06 dalston88 napisał: > witam serecznie, > > Jestem pod wrazeniem ogromnego wkladu pracy Panstwa,ktorzy udzielaja > porad! > Mam rowniez wlasna prosbe:wracam w tym roku do kraju i zamierzam > kupic gospodarstwo rolne(powierzchni pow.1ha przel) gdzie zamierzam > osiasc i prowadzic je tylko na wlasne potrzeby.Posiadam rowniez > mieszkanie w miescie,ktore zamierzam wynajac i tu moje > pytanie:jezeli opodatkuje ryczaltowo przychody z wynajmu(zdaje sie > 8,5%) to czy moge byc rowniez objety KRUS ? > z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
dalston88 Re: zakup gospodarstwa a wynajem mieszkania 26.02.09, 17:27 bardzo dziekuje za odpowiedz, chcac sie jeszcze upewnic,czy dobrze zrozumialem: 1.wynajem mieszkania nie jest traktowany jako pozarolnicza dzialalnosc gospodarcza i nie stoi na przeszkodzie w przynaleznosci do KRUS (posiadajac oczywiscie wymagane gospodarstwo)? 2.Zagladalem rowniez do wymienionej przez Pana ustawy i natknalem sie tam na kwote graniczna zaplaconego za dany rok podatku (ok.2500pln)ale rozumiem,ze dotyczy ona rowniez owej pozarolniczej dzialalnosci gosp.,wiec nie dotyczy wynajmu ? z gory dziekuje za ewentualna dalsza pomoc pozdrawiam Zbyszek Odpowiedz Link
mamagabi07 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.12.09, 22:59 Witam, mam dylemat, czy warto i co będę mieć z tego w przyszłości, do czego będzie mi się liczyć dobrowolne opłacanie składek w KRUSie? (ubezpieczenie u brata) /do lat pracy, do emerytury...?/ otóż, mam 28 lat, za sobą niestety zaledwie 3 lata pracy na umowę o pracę, aktualnie jestem zarejestrowana w UP, mam lekki st. niepełnospr. Bardzo proszę o poradę. Za co z góry, dziękuję! Odpowiedz Link
faliszewice Rolnik powraca z Kanady 12.11.08, 03:24 Witajcie ! Mam kolegę (Staszek)ze szkolnej ławy co powraca z Kanady i chce kupić dospodarstwo a mnie się dopytuje jak z ubezpieczeniami i z emeryturą. Co prawda to go odesłałem do poczytania o KRUZ i ZUS, ale jednak bym chciał się coś dowiedzieć. Staszek dzisiaj ma 52 lata pracował w kopalni w PL od 1974 do 1984, a następnie wyjechał do Kanady.Jest ze wsi i do 18 roku życia pomagał rodzicom w gospodarstwie rolnym, ale chyba nie był ubezpieczony.Za lata pracy przed wyjazdem Zus ustalił mu kapitał początkowy w wysokości 55400 zł. Obecnie chce kupić gospodarstwo rolne 25ha i uprawiać rolę.Kiedyś chyba robił jakiś kurs ogrodniczy. Dopytywał mi się czy po ukończeniu 65 roku życia może liczyć na emeryturę łącząną z tego co kiedyś pracował i z tego co ma pracować na roli i połacać odpowiednie ubezpieczenia. W jego przypatku czy to ma być KRUZ czy jakieś inne ubezpieczenie? Bendę wdzieczny za podpowiedz w tym temacie. Odpowiedz Link
faliszewice Re: Rolnik powraca z Kanady 20.11.08, 01:18 Dzieki za odpowiedz.Widzę że to skomplikowane. Najlepiej jak to mu prześlę. Odpowiedz Link
klepa1800 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 20.11.08, 20:41 Witam mam pytanie,moi rodzice posiadają rentę z rolnictwa(z tytułu niezdolności do pracy:tata po zawale,mama choroba wzroku) i dostli ją pod jednym warunkiem,a mianowicie pod warunkiem że oddadzą ziemię w dzierżawę na okres 10 lat,no dobrze na 10 lat ale czy mogą teraz tzn. po 8 latach dzierżawy zmienić osobę dzierżawcy na inną ? Czy to musi być dzierżawa zawarta z jedną tylko osobą na okres koniecznie 10 lat bez przerwy bo inaczej rentę utracą ? Np. czy istnieje możliwość wypowiedzenia jednej dzierżawy z dniem 20 listopada 2009r.(po upływie 8z10 lat dzierżawy) i zawarcie umowy z tym samym dniem czyli z 20 listopada 2009r. jednocześnie nie tracąc renty ?? Odpowiedz Link
r_4 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 22.11.08, 16:53 klepa1800 napisał: > Witam mam pytanie,moi rodzice posiadają rentę z rolnictwa(z tytułu niezdolności > do pracy:tata po zawale,mama choroba wzroku) i dostli ją pod jednym warunkiem,a > mianowicie pod warunkiem że oddadzą ziemię w dzierżawę na okres 10 lat,no dobrz > e > na 10 lat ale czy mogą teraz tzn. po 8 latach dzierżawy zmienić osobę dzierżawc > y > na inną ? Czy to musi być dzierżawa zawarta z jedną tylko osobą na okres > koniecznie 10 lat bez przerwy bo inaczej rentę utracą ? Np. czy istnieje > możliwość wypowiedzenia jednej dzierżawy z dniem 20 listopada 2009r.(po upływie > 8z10 lat dzierżawy) i zawarcie umowy z tym samym dniem czyli z 20 listopada > 2009r. jednocześnie nie tracąc renty ?? Odpowiedz Link
f16cd Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 23.11.08, 21:31 Witam Mam niedużą sklepik i chciałbym zatrudnić dwie panie które są ubezpieczone w KRUSie i nie chciałyby przechodzić do ZUSu. Znajomi podpowiedzieli mi że jedyna możliwość to zatrudnienie na Umowa Zlecenie. Czy wiesz na jakiej stawce będę mógł je zatrudnić?? pozdrawiam Odpowiedz Link
r_4 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.11.08, 19:15 f16cd napisał: > Witam Mam niedużą sklepik i chciałbym zatrudnić dwie panie które są > ubezpieczone w KRUSie i nie chciałyby przechodzić do ZUSu. Znajomi > podpowiedzieli mi że jedyna możliwość to zatrudnienie na Umowa Zlecenie. Czy > wiesz na jakiej stawce będę mógł je zatrudnić?? > pozdrawiam Odpowiedz Link
iwonka0586kr Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 27.11.08, 22:00 cześć mam pytanie i mam nadzieje że mi ktoś pomorze pracowałem w państwowej firmie i tam miałem odprowadzane składki potem dostałem ziemie i jestem na gospodarce i nie opłacam KRUS przez 10 lat i teraz bym chciała zacząć płacić składki i jestem ciekawa czy mogę płacić od początku bez żadnej kary czy może muszę płacić te lata do tyłu z odsetkami proszę o pomoc Odpowiedz Link
r_4 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.11.08, 22:11 iwonka0586kr napisała: > cześć mam pytanie i mam nadzieje że mi ktoś pomorze > pracowałem w państwowej firmie i tam miałem odprowadzane składki > potem dostałem ziemie i jestem na gospodarce i nie opłacam KRUS przez > 10 lat i teraz bym chciała zacząć płacić składki i jestem ciekawa czy > mogę płacić od początku bez żadnej kary czy może muszę płacić te lata do tyłu z > odsetkami > proszę o pomoc Odpowiedz Link
dariusz7402 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 01.12.08, 14:54 Witam:) Mam pytanie.Jakie są procedury ,aby przejść z renty strukturalnej na emeryture KRUS?Od pół roku mama pobiera rente strukturalną,w tym roku skończyła 55 lat i z powodów osobistych chciałaby przejść na wcześniejszą emeryture KRUS.Słyszałem że jest to możliwe ale nie wiemy ile zachodu bedzie nas to kosztowac i biurokracji.Z góry dziekuje za odp.pozdrawiam Odpowiedz Link
dariusz7402 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 03.12.08, 17:12 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz.Bylismy zaczerpnąć informacji w KRUS ,niestety pani nie potrafiła udzielic nam jasnych odpowiedzi.Mimo ze mama spelnia wszystkie warunki,nie jest pewne czy emeryture dostanie.Pani poleciła nam najpierw złożyc rezygnacje z renty strukturalnej w ARR,a nastepnie zlozyc w KRUS wniosek o przyznanie prawa do wczesniejszej emerytury.Tak wiec jesli mama zrezygnuje w agencji,ma duze szanse zostac bez zadnych swiadczen gdyz nie jest pewne czy KRUS wniosek rozpatrzy pozytywnie. Masz prawo nie rozumiec całej sytuacji.Wnioskodawcą w agencji jest ojciec,który otrzymuje ok.900 zł renty plus dodatek na współmałżonka ok.600zł.Pieniądze wpływają na konto wnioskodawcy,takie są procedury,i nie mozna tego rozdzielic na dwa konta.Ojciec choruje psychicznie,i co chwile cos kombinuje.w zaleznosci od jego samopoczucia mama ma pieniądze lub nie.jesteśmy już poprostu zmęczeni całą sytuacją. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dariusz7402 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 09.01.09, 10:26 Witam:) Mam kolejne pytanko.Pisałem już o mojej sytuacji z chorym psychicznie ojcem i o rencie strukturalnej.Przypomne,:ojciec jest wnioskodawca i pobiera ok.900zł plus dodatek na współmałżonka ok.600zł.W zależnosci od jego stanu,mama ma pieniądze lub nie.Dodam ze mają na utrzymaniu 16-letnią córke.Problem polega na tym że nakaz płatniczy na ubezpieczenie KRUS przychodzi na mame,która wg "najnowszych blokad bankowych ojca" nie moze pobrac wiecej niz 600zł.Wyczytałem w gazecie że to WNIOSKODAWCA ma obowiązek opłacic ubezpieczenie za współmałżonka.Bylismy z tą sprawą u dyrektora KRUS-u,aby przepisac to na ojca,lub rozdzielic na kazdego osobno,jednak dyrektor po kilku konsultacjach telefonicznych stwierdzil ze jest niemozliwym przepisanie tego na ojca,bo mama zawsze byla platnikiem u nich i nie mozna rozdzielic tego na dwie osoby bo nie mają rozwodu.PARANOJA.Tak wiec mama ,za swoje 600zl musi utrzymac siebie,córke i oplaciic KRUS równiez za ojca.Urzednikow KRUSU nie interesuje nasza sytuacja ani zadne zaswiadzczenia o chorobie psychicznej.Czy ktos moze sie orientuje czy jest jakis sposob na rozwiązaniew tego problemu??Z góry dziekuje za odp. Odpowiedz Link
dariusz7402 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 12.01.09, 21:31 Bardzo dziekuje za odpowiedz:) Sprawa o ubezwlasnowolnienie jest w sądzie juz od dwoch miesiecy,mama ją założyła żeby w ten sposób decydowac o jego leczeniu.Była już jedna rozprawa ,na następna mają wzywac tylko ojca.Niestety to trwa. Jeżeli chodzi o rozwód lub separację,to ma to dwie strony.Faktycznie byłoby to jakieś wyjście,ale wtedy nie mogłaby już złożyc wniosku o przymusowe leczenie.Bo jesli trafi w koncu do szpitala,a sądzac po jego stanie to tylko kwestia czasu,to za jakis czas z niego wróci i zacznie sie wszystko od poczatku.Po rozwodzie nie bedzie miala do niego prawa a i tak bedzie mieszkał z nią pod jednym dachem. Postaram sie jeszcze namówic mame do pomocy radcy prawnego, Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
pakimma Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 05.12.08, 11:07 prosze o informacje. Razem z mężem przez kilkanaście lat jestesmy ubezpieczeni w krus.Posiadaliśmy gospodarstwo rolne jednak zostało ono sprzedane.Dostalismy z krus-u pismo aby sie do nich zgłosić celem uregulowania sytuacji ubezpieczeniowej(składki krus są przez nas opłacane). Czy aby pozostac w krusie wystarczy podpisać z kimś umowę dzierżawy.Jeżeli tak to czy należy to zrobić na jakiś konkretnych drukach, czy musi to byc potwierdzone przez jakiś urząd i ile musi być dzierżawionej ziemi. Odpowiedz Link
mojawielka Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 06.12.08, 00:04 Witam. Proszę o pomoc- właśnie dostałem orzeczenie o zapłacie zaległego ubezpieczenia społecznego dot. rolników, za poprzedniego właściciela ziemi, którą kupiłem. Dotyczy to okresu 2004-2007 wraz z odsetkami od 2007 roku (czyli od daty zakupu). Przejrzałem teraz trochę przepisy i coś kiepsko to widzę. Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie i poradzi jak oszczędzić trochę pieniędzy przed Świętami, dodaję, że nie podlegam KRUS, właściciel w tym okresie 2004-2007 przez pewien czas przebywał w zakładzie karnym , więc nie mógł uprawiać tej ziemi, ( może to pozwoli na zmniejszenie okresu zalegania ze składkami) wszelka pomoc będzie mile widziana, muszę przygotować odwołanie. Odpowiedz Link
mojawielka Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 17.12.08, 23:39 r_4 napisał: Dziękuję za informacje. Na obecną chwilę wiem, że odliczony został pobyt w więzieniu z okresu składkowego. Szykuje odwołanie od decyzji ale coś nie mam wielkiej nadziei. W ordynacji podatkowej w art. 112 mówi się o nabyciu przedsiębiorstwa do przepisu tego odsyła ustawa o ubezpieczeniu rolników w art. 52.1 . Czy gospodarstwo zawsze jest przedsiębiorstwem (kiedy)? Czy przepisów podatkowych nie należy stosować wprost, bez żadnego rozszerzania i odwoływania się do innych przepisów? Odpowiedz Link
mojawielka Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.12.08, 20:23 Witam! Mam przygotowane odwołanie przez prawnika, ale powiem szczerze,że ameryki chyba nie odkrył, głównym argumentem w odwołaniu ma być brak powiadomienia mnie o wszczęciu postępowania ( nikt mnie nie informował, że cokolwiek jest naliczane, ustalane itp. dostałem tylko decyzję) oraz to , że nie informowano mnie o próbie ściągnięcia długu od faktycznego dłużnika. Sytuacja jest taka, że on nie ma z czego zapłacić, a wg. mnie Sąd najwyżej uchyli decyzję a i tak dostanę nową z bogatszym uzasadnieniem, a za to stracę szansę na niskie raty . Nie wiem czy nie poprosić o niższe raty, a później napisać odwołanie Odpowiedz Link
mojawielka Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.12.08, 21:02 Po prostu nigdy bym się nie spodziewał, że mogę odpowiadać za czyjeś zadłużenie spowodowane brakiem składek na Krus, to tak jakbym kupił od taksówkarza samochód, a później ZUS z tego powodu obciążyłby mnie zaległymi składkami. Rozumiem żeby moja nieruchomość miała obciążenie w księgach wieczystych tak jak to zawsze robi Zus wobec dłużników, ale tu po prostu ręce opadają. Wiele osób które znają przepisy związane z ubezpieczeniami i podatkami ( głównie w zakresie ZUS) pukało się w czoło i mówiło abym się nie przejmował bo to pomyłka bo to nie możliwe, po lekturze przepisów zmieniali zdanie i do tej pory nie w2yszli ze zdumienia. Notariusz chyba też nawet nie słyszał o takiej możliwości bo ani przy kupnie, ani sprzedaży nawet nie pojawił się cień wątpliwości w tym zakresie. Pozdr. Odpowiedz Link
mojawielka Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 07.03.09, 22:58 r_4 napisał: Wygrałem!!!! Zawsze jednak warto się odwołac, poprosiłem o uzasadnienie wyroku jak dostanę to napiszę szczegóły. Wyrok oczywiście jest już prawomocny z rozprawy pamiętam jedynie tyle, że sędzia gdy uzasadniał wyrok to tak jakby nie czytał w ogóle ustawy o ubezp.i ordynacji, podszedł całkowicie ze strony praktycznej, zdroworozsądkowej i prospołecznej Odpowiedz Link
mojawielka Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.03.09, 12:41 Nie ma sprawy jak go dostanę to się odezwę i jakoś wyślę. Uzasadnieniem było to,m.in. że dochowałem należytej staranności ( choc w ordynacji mówi się o zaświadczeniach, a ja takiego nie mialem) ale sąd uznał że nie można przy zakupie wymaga sprawdzania przedmiotu umowy w każdym możliwym urzędzie,- uważam, że szczęściem bylo ludzkie podejście sędziego i to, że KRUS nie złozył apelacji:) Odpowiedz Link
kora-p Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 09.12.08, 21:41 Witam! Chciałabym się dowiedzieć, czy będąc ubezpieczona w ZUS mogę być jednocześnie ubezpieczona na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie jako rolnik? Odpowiedz Link
agnieszkatomasik1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 16.12.08, 14:27 29.01.2002r urodziłam dziecko nie pobrałam na niego zasiłku macierzyńskiego z KRUS. Czy teraz przysługuje mi ten zasiłek macierzyński. Odpowiedz Link
agnieszkatomasik1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.02.09, 11:43 Czy nitk nie może mi odpowiedzieć na to pytanie. Odpowiedz Link
agnieszkatomasik1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.12.08, 14:41 Bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link
pestka86 czy mąż powinien zostać wykluczony z KRUS? 19.01.09, 23:21 Dobry wieczór, Proszę o pomoc w następującej sprawie: Od 1993 r. oplacałam składki KRUS-owskie wraz z mężem. Ja jako właściciel gospodarstwa, mąż jako domownik. W 2004 r. została mi przyznzana renta z KRUS z tytułu niezdolności do pracy. Po otrzymaniu prawa do renty gospodarstwo zostało wydzierżawione osobie trzeciej. KRUS od 2004 r do dziś przesyła męzowi nakazy płatnicze i mąż cay czas odprowadza składki. Dowiedziałam się od znajomej, że mąż powinien zostać wykluczony z KRUS w momencie, kiedy została mi przyznana renta. Nie otrzymalismy jednak żadnej decyzji w tej sprawie z KRUS-u. Proszę zatem rozwiać moje wątpliwości: Czy mąż zgodnie z prawem powinien odprowadzać składki na KRUS? Jeśli nie, to czy składki od 2004 r. zostaną zwrócone? Czy mąż ma prawo do ubezpieczenia w KRUS-ie? Czy odprowadzane składki KRUS-owskie zostaną zalizone do emerytuty? Dziękuję z góry za pomoc! Pozdrawiam Odpowiedz Link
pestka86 Re: czy mąż powinien zostać wykluczony z KRUS? 20.01.09, 20:37 Bardzo dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź!:) Chciałabym jeszcze doprecyzować stan faktyczny - jednostka KRUS została poinformowana o fakcie wydzierżawienia gospodarstwa, było to tak naprawdę konieczne, abym mogła zostać mi przyznana renta, więc musiałam poinformować KRUS. Zatem na jakiej podstawie mój mąż otrzymuje do dziś nakazy płatnicze, skoro KRUS wiedział o fakcie wydzierżawienia? Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam gorąco! Odpowiedz Link
pestka86 Re: czy mąż powinien zostać wykluczony z KRUS? 21.01.09, 11:09 dziękuję Panu za pomoc! w takiej sytuacji udam się do KRUS-u, by wyjaśnić sytuację. Co do Pana pytania - jeśli podatek dochodowy dla rolników zostanie wprowadzony, to uważam, że łącznie z jakimś racjonalnym systemem ulg i zwolnień. Stawka 19 %byłaby za wysoka. Rolnikom indywidualnym nie żyje się łatwo - nawet dla porównania 1 q kosztuje 50 zł, a chleb.... 1,50. Dochody rolnika są naprawdę marne, a utrzymujemy się, bo mamy swoje mleko, jaja, przetwory itd. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
lukasiksylwia Re: czy mąż powinien zostać wykluczony z KRUS? 30.09.14, 16:08 mam pytanie czy podczas ubezpieczenia w krusie trzeba byc osobiście bardzo prosze o odpowiedz Odpowiedz Link
adam4404 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.12.14, 14:54 r_4 napisał: Dzień dobry. > Żona moja posiada gospodarstwo rolne o powierzchni przeliczeniowej 2,49h i płaci za mnie Krus . Trafiła mi się praca ale mój przyszły pracodawca chce żebym był zarejestrowany w urzędzie pracy ,bo on ma dofinansowanie na pracownika. Co ma żona zrobić żeby nie płacić za mnie składki ale żeby ona dalej płaciła na siebie .Sprzedać oddać w dzierżawę i czy można na dzieci Dziękuje i pzdrawiam. Odpowiedz Link
agnieszkatomasik1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.02.09, 12:04 Jeszcze raz proszę o pomoc i konkterną odpowiedź. Odpowiedz Link
33anonim Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.02.13, 23:17 Razem z mężem jestem właścicielka gospodarstwa rolnego. W grudniu 2012 r. skończyłam 55 lat. Mam opłacone składki ubezpieczeniowe przez 30 lat w KRUS. Chce przejść na wcześniejsza emeryturę. Mąż dodatkowo pracuje i jest ubezpieczony w ZUS. Ma 58 lat i nie ma jeszcze ustalonego prawa do emerytur z mocy ustawy. czy aby przejść na wcześniejsza emeryturę musimy wyzbyć się gospodarstwa rolnego? Odpowiedz Link
demo5 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 06.01.14, 18:28 czy wątek jest jeszcze aktualny? Odpowiedz Link
nataroza Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 18.03.15, 11:52 Prowadzimy z mężem gospodarstwo rolne (3ha przeliczeniowe). Mąż płaci KRUS, ja pracuję na etacie i mam zarejestrowaną działalność. Opłacam składkę zdrowotną z działalności. W myśl przepisów rolnik może sprzedawać przetwory z gospodarstwa, jeśli ma zarejestrowaną działalność i opłaca ZUS. Czy mogę sprzedawać własne przetwory(dżemy i soki) z gospodarstwa w ramach mojej działalności (z odpowiednim wpisem oczywiście) z zachowaniem obecnego stanu? Czy oboje z mężem musimy mieć działalność i powinniśmy za Niego odprowadzać ZUS zamiast KRUS-u? Dziękuję. Odpowiedz Link
w.mila Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 26.01.09, 17:54 witam, pobieram rentę rodzinną z KRUSu po zmarłym ojcu, czy będzie mi również przysługiwało jakieś świadczenie z tytułu urodzenia dziecka? Odpowiedz Link
kwiat-to-i-owo Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.01.09, 14:16 witam, niestety nie jestem w stanie przebrnac przez blisko 300 wątków, wiele tez sie moglo zmienic przez te ponad 3 lata dla tego zadaje pytanie, ktore byc moze juz padło: jestem po studiach rolniczych, kupilismy z mezem sredniej wielkosci gospodarstwo, ja rejestruję sie w KRUSie poniewaz byłam osobą niepracującą, mąz utrzymując rodzinę prowadzi działalnosc gosp. usługową, mam pytanie: czy bez zamykania małej 1-osobowej firmy mozna wyrejestrowac się z ZUSu i zarejestrowac jako płatnik KRUS? - (dotyczy męża) czy Odpowiedz Link
hamsted Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 10.03.14, 11:15 Witam serdecznie, proszę o informację jak należy się rozliczać z US, płacę składki KRUS, nie osiągam dochodu z rolnictwa (jedynie dopłaty jednolite), rozumiem, że nie mam od czego odliczać składek zdrowotnych ale potrzebuję zaświadczenie z US o nie osiąganiu dochodu,PIT 36? nie wiem jaki rodzaj działalności zaznaczać w określaniu źródła dochodu(jest tylko opcja specjalnych działów rolniczych), z góry dziękuję za bezinteresowność i pomoc, pozdrawiam Odpowiedz Link
sawcia55 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.02.09, 15:48 sasanka79 napisała: Witam Panią! Mam następujące pytania. 1/Rodzice przepisali ziemię na brata 10-15 lat temu na brata w zamian za emeryturę rolniczą. Obecnie brat zmarl, czy mamie zabiorą emeryturę z KRUS/ ma obecnie 76 lat mieszkala z bratem wdowcem bezdzietnym.Jak to ma się dalej z placeniem skladek za mamę jestem zielona w temacie dlatego pytam. 2. Spadkobiercy po bracie to wlasnie mama i dwie siostry nie mieszkające tam gdzie ziemia i bez wyksztalcenia rolniczego. Mogę otrzymac w spadku po bracie nie wiecej jak 2 ha przeliczeniowe/ poniewaz pobieram swiadczenie przedemerytalne. pytanie? czy wtedy skladki do KRUS muszę placić lub inne oplaty?Dziękuję za odpowiedz > jak w temacie. Odpowiedz Link
dariusz7402 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 23.02.09, 10:36 Prowadze działy specjalne produkcji rolnej.Z tego tytułu co miesiac musze płacic składke na ubezp.w wysokosci 114,00zl.plus oczywiscie kwartalnie ponad 250 zl normalny KRUS.Moje pytanko brzmi: po co to ubezpieczenie i co z niego wynika??? bo płacac normalny KRUS płace chorobowe,macierzynskie i emerytalno-rentowe.a z dzialow specjalnych nie mam nic.czy bede miec wieksza emeryture? a moze wyszzy standart opieki medycznej?pozdrawiam Odpowiedz Link
dariusz7402 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 26.02.09, 09:45 Doskonale rozumiem to o czym piszesz,ale chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył "na logike".Skoro opłacam ubezpieczenie to mam cos w zamian m.in.świadczenia zdrowotne,zasiłek macierzynski,chorobowy,emeryture,rente etc.A co mam w zamian za ubezp.z działów specjalnych? NIC!!!Zapłace 1380 zł rocznie niewiadomo za co i po co!!!!!!!!Paranoja,jakich ostatnio coraz wiecej! Pozdrawiam Odpowiedz Link
karolinka55522 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.11.14, 18:20 Witam! Mam pytanie, jesli jestem w krusie obowiązkowo nie cały rok i urodze w tym czasie dziecko będzie nalezało mi sie macierzyńskie? Odpowiedz Link
szabesgej Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 22.11.14, 14:46 Przy ubezpieczeniu ustawowym okres opłcania nie ma znaczenia. Odpowiedz Link
iga.michno Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.02.09, 18:16 czy mam prawo do niewypłaconego zasiłku chorobowego z krus po śmierci męża? Odpowiedz Link
oskarinio1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 09.03.09, 14:11 Witam.Od razu podziękuje osobie,która odpowiada na pytania i cieszę sie,że znajdują sie takie osoby,które z dobrej woli pomagają innym!!! >jako 10 letnie dziecko dostałam spadek po tacie(2hektary).Wyszłam za mąż w wieku 21 lat.Proszę mi powiedzieć czy mój mąż ma takie same prawa do tej ziemi jak ja ,czy ta ziemia po ślubie jest naszą własnością czy tylko moją?I czy mąż też musi się ubezpieczać w krusie?z góry dziękuje za odpowiedż. Odpowiedz Link
oskarinio1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 11.03.09, 13:58 Dzień dobry.To znowu ja.Mam jeszcze pytania,i proszę o odpowiedż. >Jeśli mam 45arów fizycznych pola i do tego 69 przeliczeniowego to jak się zarejestruje w krus-ie,to będzie to ubezpieczenie obowiązkowe czy dobrowolne? >Czy wysokość składek obowiązkowych i dobrowolnych jest taka sama? Z góry dziękuje za odpowiedż. Odpowiedz Link
oskarinio1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 11.03.09, 20:23 Bardzo dziękuje za odpowiedż.Mamy zamiar rozpisać spadek po tacie i tak kombinujemy,aby wyszło dobrze dla każdej z nas,dlatego zadaje tyle pytań. Jutro idziemy właśnie do krus-u w tej sprawie .Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link
monia222-0 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 09.03.09, 22:25 WITAM!!MAM PYTANIE.ZA DWA LATA ODZIEDZICZĘ ZIEMIE PONAD1ha I NIE WIEM CZY BĘDE MOGŁA OPŁACAĆ SKŁADKI KRUS MIMO ŻE JUŻ PONAD 10 LAT NIE JESTEM NIGDZIE UBEZPIECZONA.CZY NIE BĘDĘ MUSIAŁA UREGULOWAĆ W KRUS ZALEGŁYCH 10 LAT SKŁADEK? Z GÓRY DZIEKUJĘ ZA ODPOWIEDŻ Odpowiedz Link
wuuusia mam pytanie!!! 08.11.10, 12:17 jestem w posiadaniu gruntów rolnych o powierzchni 1.50 h, pracowałam na cały etat w firmie. po 2 latach pracy zostałam zwolniona z powodu redukcji etatów. Aktualnie opłacam krus ponieważ ustawowo jest to moim obowiązkiem bedac włascicielem 1.5 h gruntów. czy w przypadku opłacania krusu moge również się starac o zasiłek dla bezrobotnych w PUP - ponieważ tam jestem zarejestrowana jako bezrobotna ? Proszę o udzielenie mi informacji pozd ewa Odpowiedz Link
monia222-0 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 13.03.09, 19:55 Mój mąż prowadzi działalność gosp.bedąc ubezpieczony w zus.Za 2 lata odziedziczy po rodzicach ziemie ponad 1 ha przeliczeniowy i chciałby przejsc na krus.Pytanie dotyczy na jakich zasadach rozliczeniowych przeszedłby do krusu i czy jest jakiś limit obrotu na krusie.Z góry dziękuje za odpowiedz.PS jak dobrze że jest taka osoba która może pomóc nam szarym ludziom Odpowiedz Link
oskarinio1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 13.03.09, 14:42 dzień dobry.Mamy postanowienie z sądu wydane 20 lat temu jak byłam 10 letnim dzieckiem.Dzisiaj byłyśmy u notariusza o zniesienie współwłasności.Ja zrzekłam się praw do domu ,a chce przepisać pole w wysokości 0,86hektarów przeliczeniowych dla siebie ,a siostra dostanie ponad hektar przeliczeniowy.I teraz ja mogę dobrowolnie się ubezpieczyć w krus -ie(tak zrozumiałam wcześniejsze posty i panią w krus -ie ,która o tym tez mówiła).I teraz nie wiem,czy jak zostanę zwolniona w czerwcu z pracy to muszę się ubezpieczyć w urzędzie pracy,czy od razu mogę dobrowolnie w krus -ie?I jeszcze chciałam się zapytać czy ubezpieczając się dobrowolnie mam te same prawa co osoba ,która jest ubezpieczona z tytułu posiadania pola powyżej hektara przeliczeniowego?( chodzi mi o ubez.rentowno-emerytalne,zdrowotne) Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie się tą sprawą. NIEZDECYDOWANA. Odpowiedz Link
modeno Krus a działalnosć z U P 24.11.09, 12:45 CZy na Krusie można prowadzić działalnoc za dotacje z Urzędu Pracy? Odpowiedz Link
julia107 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 27.11.09, 17:24 Witam, Mam 3 pytania, na które nie znalazłam na forum odpowiedzi: 1.Jestem od 5 lat ubez. w KRUS i prowadzę gosp. rolne. Chciałabym dodatkowo sprzedawać pierogi, np. ze szpinakiem uprawaianym w moim gospodarstwie. Jak zakwalifikować te dodatkowe zajęcie (umowa o dzieło)? Jakiego dochodu nie mogę przekroczyć, aby nie wypaść z tego ubezpieczenia? 2.Można ubezpieczyć konkubenta, ale czy oznacza to,że musi on być zameldowany u rolnika? A co w sytuacji, kiedy rolnik, który chce ubezpieczyć konkubenta prowadzi gospodarstwo rolne, ale jest zameldowany w pobliskim mieście (nie w miejscu, gdzie prowadzi gospodarstwo). 3. Czy można się ubezpieczyć w KRUS na wniosek posiadając wydzierżawioną ziemię, np. 0,5 hektara, oczywiście nie będąc jednocześnie ubezp. w ZUS? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Odpowiedz Link
alicja1101 umowa dzierżawy - 10 lat?? 15.03.09, 23:09 Proszę o odpowiedż na temat dzierżawy gruntów. Jestem w ZUS, mam rentę rodzinną. Od stycznia tego roku wydzierżawiłam 20 ha gruntów i zawarłam umowę na 5lat. W gminie przyjęto i nic mi nie powiedzieli. Nawet, że muszę to jeszcze zgłosić do ewidencji gruntów. W ewidencji gruntów, gdzie wydzierżawiający chciał zgłosić tę umowę, powiedziano mu, że umowę dzierżawy muszę zawrzeć na minimum 10 lat.Ale dlaczego? Nie może być na mniej? Gdzie mogę znależć jakieś regulacje prawne dot. tego tematu(10 lat dzierżawy). Bardzo proszę o odpowiedż . Odpowiedz Link
estfil1 proszę o pomoc w odpowiedzi na moje pytanie 16.03.09, 20:36 Mam pytanie do Pani odnośnie nie płacenia składek w Krusie.Jestem żoną rolnika od 2001r,nie jestem współwłaścicielką,chociaż przez większość czasu i tak pracowałam zawodowo więc byłam na zusie.W2008r straciłam pracę więc krus się upomniał o składki.W tym roku planuję rozpocząć działalność gospodarczą i wolałabym być zarejestrowana jako osoba bezrobotna ponieważ mogę skorzystać z dotacji dla osób rozpoczynających działalność.Chcę jeszcze zaznaczyć że nie pracuję w gospodarstwie męża i nie pomagam mu nawet w codziennej pracy .Czy wobec tego mąż musi płacić za mnie KRUS.Pozdrawiam Odpowiedz Link
estfil1 Re: proszę o pomoc w odpowiedzi na moje pytanie 17.03.09, 10:30 Witam!! Dziękuję za odp.Mamy dzieci.chcę przedstawić jeszcze jedną sytuację .Otóż mam kuzynkę która jeśli nie pracuje zawodowo to jej tesć ubezpiecza ją w krusie a jeśli pracuje to jest na zusie .więc zawsze ma możliwość powrotu na krus.i korzystania z zasiłku dla bezrobotnych.Pobierała nawet dotacje na otwarcie działalności gospodarczej-więc z wszelkich dogodności może korzystać.Czuje się poszkodowana ponieważ przeważnie pracuję zawodowo a póżniej nawet nie mogę skorzystać z zasiłku dla bezrobotnych czy z jakichkolwiek dotacji. Odpowiedz Link
zosia06-3 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 20.03.09, 19:25 Jestem z 1949 roku od 1994 jestem na rencie inwalidzkiej obecnie mam 675zł.W październiku kończę 60 lat .Czy moja renta będzie większa gdy osiągnę wiek emerytalny. Odpowiedz Link
andrzejiwanicki KRUS 21.04.09, 16:53 Witam serdecznie , nazywam się Andrzej Iwanicki pisze do pana w bardzo nietypowej sprawie. Otóż moja kochana żona ma 24 lata jest studentką Akademii Morskiej.W Gdyni razem mieszkamy od niedawna. Żona ma młodszą siostrę 4 latka i do puki żona się uczy otrzymuje wraz z siostrą rentę tz. rodzinną po zmarłym tacie po połowie czyli ok 310 zł żona i tyle samo jej siostra, tak było do lutego bieżącego roku .16 grudnia 2008 moja mama szła na emeryturę i razem z moim ojcem przepisała mi częśc swojej ziemi ok.4,8 ha . Po czym przysłano pismo do żony że jej mąż nabył ziemie zarejestrował się jako rolnik w KRUS więc może czerpac korzyści majątkowe z tej ziemi. I KRUS wyliczył że należy się żonie tylko 40 zł z tej marnej renty. 270 zł przepadło nie należy się żonie ok. Ale dlaczego nie dadzą tego dziecku ono teraz pójdzie do szkoły niema ojca w tak młodym wieku . Ja tylko chciał bym wedziec co się stało z tymi pieniędzmi . Te biedne dziecko straciło ojca w wieku 4 miesiące. Przecież gdyby ich ojciec, a mój teśc żył to otrzymywał by całą rentę ,on był ciężko i nie odwracalnie chory , a po za tym miał ziemie na siebie i to ok.40 ha. dlatego też ta renta była taka niska , przez to ze miał ziemie nie otrzymywał całej renty. Niezrozumiałe jest to więc dla mię dla czego kiedy ja mam 4 ha ziemi kiepskiej bo większośc to 6 klasa z której nie mam ani grosza dochodu( a podatek muszę płacic) KRUS zabrał te pieniądze. Najbardziej mnie zabolało kiedy się dowiedziałem że te biedne dziecko nie dostanie swoich pieniędzy które jej się bez wątpienia należą. Ono jeszcze nie poszło do szkoły do ludzi a Oni już ją okradają(KRUS oczywiście) w wieku czterech lat sama się nie obroni.Ta sprawa mnie poruszyła mam nadzieje ,że wy rozumiecie KRUS bo ja niestety nie zrozumiem . Dziękuje i Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
cmietus Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 23.04.09, 02:33 Witam Mam pytanie, mój brat powinien zacząć płacić KRUS od momentu kiedy przejął gospodarstwo po rodzicach, ok 10 lat temu. Zaniedbał obowiązek zgłoszenia do KRUS. KRUS sam o niego się nie upominał. Nawet kiedyś dostał dopłaty z ARiMR i nic mu z nich nie potrącili. Jednak teraz ja zaczynam być przerażona, brat nie ma żadnej rodziny oprócz mnie i jest ogólnie niezaradny życiowo. Ma w tej chwili 40 lat i żadnego prawa do świadczeń lekarza czy szpitalnych. Z jego zdrowiem zaczyna być krucho, myślę co będzie jak znajdzie się w szpitalu i trzeba będzie zapłacić za pobyt. Chciałabym zapytać jak teraz postąpić, poprostu pójść do KRUS i oświadczyć że chce podlegać ubezpieczeniu. Kwota jaka może być z odsetkami jest dla mnie nie do zapłacenia tak natychmiast. Nie wiem co zrobić, żeby jakos tą sytuacje rozwiązać bo boję się jeszcze większych kosztów. Gospodarstwo ma około 5 ha przeliczeniowych i znikome dochody Odpowiedz Link