Dodaj do ulubionych

Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana w ...

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 02:07
Brawo!Jest tak niewiele ciekawych miejsc do odkrycia,że każde jest warte zauważenia.To dobrze,że rodacy Szpilmana przypomnieli nam,sosnowiczaninom,że to jego miasto.Jeśli włodarze miasta nie dostrzegają takiej okazji do promocji,to trzeba się mocno zastanowić nad ich kompetencjami.Jeszcze raz gratuluję uporu ,panie Piotrze.
Obserwuj wątek
    • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 07.04.04, 12:43
      Dziękuję! Polecam stronę www.sosnowiec.info. Jest tam wiele pomysłów na
      promocję miasta, pokazujemy też ciekawe miejsca i ludzi. Zapraszam.
      • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 23.04.04, 23:16
        Tak będzie wyglądała Plaza na Placu Władysława Szpilmana. Patrz:
        www.plazacenters.com/sosnowiec.htm.
        • Gość: hahahahhaa Tak tak wiemy! O klamce i domofonie też pan pisze! IP: *.blutmagie.de 13.10.08, 07:59
      • Gość: mieszkanka Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: 212.160.128.* 05.05.04, 13:27
        Upór pana Piotra godny podziwu szkoda tylko, że władzom miasta brak
        jakiejkolwiek inicjatywy i pomysłu na uczczenie wybitnego sosnowiczanina, ale
        może jak będziemy tutaj pisać to wreszcie zareagują tak w tej jak i paru innach
        sprawach.
        • Gość: jola Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 20:36
          Ja też jestem pełen podziwu. Co za upór!
      • Gość: Kola Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 23:25
        OK! Dobry pomysł!
      • Gość: Mateo Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.09, 06:50
        Czekaj tatka, latka!
    • michaelus Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 07.04.04, 15:08
      Ale czy nie lepsza byłaby Patelnia? Bo tam jak wybudują centrum rozrywkowe to
      już nie będzie placu...
      • Gość: Startrek Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 18:43
        Dobry pomysł dla Pana Kaczkowskiego - naczelnego urbanisty miasta, pochodzi z
        Rudy Śląskiej. Pani od promocji miasta z Gliwic, Gospodarka Komunalna -
        Chrzanów, Polityka Gospodarcza - Czeladź, Sekretarz Miasta - Katowice.
    • Gość: Jerzy Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 20:17
      Sedlak, Kierocińska, Szafer, Ziółkowski, Kiepura, Szpilman, Suchodolski,
      Wolfke, Cygan, Gierek, Dobrowolski, Cieszewski, Turski, Sauter, Dziuk, Kram,
      Nasiłowski, Majchrowski, Waroński, Zillinger, Arnold, Wyspiański, Luciak,
      Materna, Gierek, Jarosik, Strzelecki...
      • Gość: ... Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 00:36
        Za to mamy w Sosnowcu ulicę Mercedesa ;-) . Śmieszne i żałosne zarazem .
        • Gość: automaniak Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 07:12
          koscielna na trabanta
          wyszynskiego na punto
          • Gość: Kris Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.04, 23:07
            Zgadzam się. Dlaczego w nazwach nie ma naszych rodaków, sławnych sosnowiczan?
        • Gość: Iwona Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 13:33
          Walczmy o naszych rodaków.
      • Gość: Krawiec Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 00:38
        Wiem ,że to konkurencja dla was/nas ale zwracam uwagę, że sosnowiec.info.pl ma
        dobrze opracowaną listę zasłużonych .
        • Gość: Egon Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.bphpbk.pl 08.04.04, 09:00
          Nie jest najgorsza. Wady- za dużo komuchów i sportowców.
      • michaelus Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani 08.04.04, 09:55
        A jak w listopadzie przeprowadzałem plebiscyt to niewiele osób było skłonnych
        głosować:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14640&w=9250443
      • Gość: Barbara Re: Sławni sosnowiczanie - wciąż nieznani IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 20:11
        Lista jest bardzo długa!
    • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 07.04.04, 20:21
      Może warto by na stronie Urzędu Miejskiego znalazła się zakładka pt. Zasłużeni
      dla miasta. Wiele miast posiada takie odnośniki np. Radom.
      • Gość: Paweł Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: 213.76.13.* 08.04.04, 06:56
        Nie jeden czy dwóch zasłużonych, ale zasłużeni dla miasta, chyba był taki
        konkurs... i wiele już wiemy!
    • zenon133 Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 08.04.04, 12:10
      Dobry pomysł! Ciekawe co na to władze?
    • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 08.04.04, 12:15
      Mam wiadomość!
      Plaza nie miałaby nic przeciwko temu by nie tylko plac nazywał się Placem
      Władysława Szpilmana, ale również cały kompleks!
      • Gość: Krzysztof Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.04, 10:43
        Bardzo dobry pomysł. Walczmy o odyskanie pamieci wielu ludzi z Sosnowca!
    • zenon133 Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 13.04.04, 15:36
      Sosnowiec nie jest taki najgorszy!
      Pośpieszcie sie jedank z tymi remontami i inwestycjami, żeby zdążyć zanim
      ludzie zapomną kim był Szpilman!
      • Gość: Jerzy Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 21:38
        No właśnie trochę refleksu. Przegapiliście (Urząd) Kiepurę, Ojca Świętego
        (wizyta), Gierka teraz przegapiacie Szpilmana.
    • Gość: Janina Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.04, 17:57
      Szpilan powinien cieszyć się najwyższym uznaniem w Sosnowcu. Ileż takich ludzi
      jest w Polsce, a ile na świecie? Niewiele!
    • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 17.04.04, 07:36
      Od wielu lat mam wrażenie pewnej niechęci władz miasta do nadawania nazw
      związanych ze sławnymi sosnowiczanami, choć są i przykłady pozytywne (ul.
      Szefera, Kiepury, Plac Zimeramana, Rondo Gierka). Ja myślę, że nie mamy się
      czego wstydzić, tych nazw związanych ze sławnymi sosnowiczanami powinno być
      znacznie więcej. Czekam na Wasze propozycje?
    • Gość: Jerzy Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 17:55
      Artykuł był w internecie, a nie ukazał się w Gazecie. Chyba tam działa jakaś
      cenzura?
      • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 23.04.04, 23:18
        Tak będzie wyglądała Plaza na placu im. Władysława Szpilmana. Patrz:
        www.plazacenters.com/sosnowiec.htm.
    • piotrdudala Plaza 2005 24.04.04, 13:41
      Czytajcie atykuł Grześka Marchewki
      www.sosnowiec.info/modules.php?name=News&file=article&sid=747
    • Gość: Leszk M. Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 00:35
      Trzeba zrobić mapę miejsc godnych zwidzenia w Sosnowcu, oznakować je, opisać,
      przygotować publikację, zapewnić parking i promować....
      • Gość: Person Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 22:23
        Trzeba tak właśnie zrobić i nie ma wyjścia!
        • Gość: Karolek Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 10:14
          Dają ciała na każdym kroku, marnując okazje i szanse.
        • Gość: Wania Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 10:14
          Tak, tak, tak!
    • Gość: olo Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 23:07
      Sosnowiec miasto ludzi kina, teatru, opery, TV - słowem showbiznesu. To ciekawy
      pomysł. Dudała to ma łeb!
      • michaelus Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 10.10.04, 17:30
        Jeszcze tylko otworzymy aleję gwiazd...
      • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 07.03.05, 20:30
        Gdyby to była "aleja gwiazd" Zagłębia, to chyba można by ten pomysł rozważyć!
    • piotrdudala Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana 06.07.05, 22:26
      Polecam stronę www.szpilman.net!
    • Gość: :) Re: Piotr Dudała ma pomysł, jak uczcić Szpilmana IP: *.telpol.net.pl 08.07.05, 19:36
      A moze od razu postawmy Panu Piotrowi 5 za genialne pomysły i zacznijmy bic
      brawa! bez przesady kolo nic madrego nie wymyslił!!
    • piotrdudala Na tę wiadomość czekałem bardzo długo... 12.07.07, 23:29
      Na tę wiadomość czekałem bardzo długo, bo aż cztery długie lata. Już myślałem,
      że nic "nie ochrzczę" w Sosnowcu, a tu stało się. Na stronie TV Katowice
      znalazła się dziś informacja PAP-u, że w Sosnowcu będzie Plac Władysława
      Szpilmana. To bardzo radosna wiadomość!

Warto było czekać i wciąż przypominać i nudzić. Po raz pierwszy napisałem o
      tym, że plac w sąsiedztwie kamienicy przy ul. Targowej 18 powinien nosić imię
      Władysława Szpilmana na początku lipca 2003 roku w serwisie sosnowiec.info. 15
      lipca tegoż roku mój artykuł na ten temat zamieściła Gazeta Wyborcza, 31 lipca
      tygodnik Puls Zagłębia. Mam te wycinki. Potem przypominałem o tym pomyśle
      regularnie przez następne kilka lat. Napiałem też wtedy w 2003 roku o
      konieczności wyremontowania tej kamienicy i powieszenia na niej pamiątkowej
      tablicy. Dzisiaj Sosnowiec czci Pianistę, odnowiona jest kamienica, w której
      oknach wyglądają Władysław Szpilman i Jego Matka. Wkrótce będzie izba, tablica
      i plac. Zasługa to przede wszystkim władz miasta i osobista Prezydenta
      Górskiego. Ja byłem tylko głosem ludu. Jestem naprawdę szczęśliwy, że właśnie
      dziś moje marzenia się spełniają, choć już zacząłem wątpić.

W ten szczególny dzień, w dniu 7 rocznicy śmierci Władysława Szpilmana,
      dosłownie przed chwilą zadzwoniłem do Pani Haliny Szpilman, żeby podzielić się
      tą dobrą nowiną. Powiedzieć, że dzisiaj w Sosnowcu jest święto, że Sosnowiec
      dzisiaj słucha muzyki Pianisty, że będzie tablica, plac i izba. Powiedziałem
      też, że cała kamienica przy Targowej 18, łącznie z oficyną wygląda już dzisiaj
      inaczej niż jeszcze kilka lat temu, a nawet przed rokiem. Pani Halina
      powiedziała, że bardzo jest wzruszona. Rozmawialiśmy na różne tematy prawie 40
      minut. O Szpilmanie, Sosnowcu, Krakowie i o podróżach. Pani Halina zwiedziała
      bardzo wiele ciekawych miejsc, była m.in w Argentynie i Brazylii. Potrafi
      bardzo ciekawie opowiadać. Właśnie przez podróże mam do Pani Szpilman telefon,
      który dostałem od jej przyjaciół, z którymi zwiedzałem Egipt. Pani Szpilman
      powiedziała mi, że dzisiaj ze względu na brzydką pogodę nie mogła iść na
      cmentarz, choć bardzo tego chciała. Ma jednak nadzieję, że jutro będzie lepsza
      pogoda i będzie mogła pójść. Bardzo się ucieszyła, że do niej zadzwoniłem.
      Cieszy się też, że w Sosnowcu pamiętamy o jej mężu. Jest to ważne dla nas, dla
      rodziny - powiedziała. Zaprosiła mnie do siebie Warszawy, jak tylko tam będę.
      Umówiliśmy się, że na pewno spotkamy się na odsłonięciu tablicy na kamienicy
      Pianisty w Sosnowcu. Pani Halina czeka na zaproszenie.

Piotr Dudała

• Gość: atos Re: Na tę wiadomość czekałem bardzo długo... IP: *.chello.pl 30.11.07, 22:21
        Czekaj tatka latka
      • Gość: Gosia Re: Na tę wiadomość czekałem bardzo długo... IP: *.chello.pl 27.05.08, 23:31
        I co doczekałeś się????
    • Gość: Gaga Szpilman IP: *.chello.pl 19.06.08, 21:44
      Teraz zamiast Szpilmana będą pająki!!!
    • Gość: poirytowany obser. przechodzenie IP: *.3s.pl 12.10.08, 16:48
      a Pan Dudała przechodzi w niedozwolonym miejscu, przez grota roweckiego, w
      środku dnia, wprost z przystanku na drugą strone. bo tak pewnie szybciej, bo
      tak pewnie łatwiej, bo kto by tam przechodził przejściem dla pieszych...

oj nieładnie nieładnie
      • Gość: Marta Re: przechodzenie IP: *.chello.pl 19.10.08, 16:42
        Ubek?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka