Gość: Groszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:35 Czy ktoś z Was kończył może tę szkołę.Mój syn kończy gimnazjum i mamy problem z wyborem liceum.Czy warto składać papiery do Staszica?Proszę poradzcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ironique Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.chello.pl 04.12.06, 19:47 Skończyłam Staszica w tym roku. Gdybym miała decydować jeszcze raz, również poszłabym właśnie tam :) Chyba dobrym wyznacznikiem jakości jest to, że jesteśmy jedyną szkołą w Sosnowcu, w której tegorocznej matury nie oblał nikt. Poza tym zdecydowana większość osób dostała się na wymarzone studia (a dokładniej: znam bardzo niewielu ludzi, którzy wylądowali na kierunkach awaryjnych). Oczywiście, to w dużej mierze zasługa indywidualnego zaangażowania w naukę, ale nauczyciele w Staszicu są zdecydowanie przyjaźnie nastawieni ;) Mamy parę sław w stylu świetnego matematyka prof. Walotka (średnia dwóch mat-infów z matury: 90% podstawa, 81% rozszerzenie), prof. Waszkiewicz, czy choćby angażującego się w sosnowiecką politykę prof. Winiarskiego. Poza tym Staszic to niesamowici ludzie i świetna atmosfera - nie byliśmy zgrają zamkniętych w sobie kujonów, tylko bardzo zgraną ekipą ;) Pozdrawiam i zdecydowanie polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Groszek Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:46 I to właśnie chciałam usłyszeć!Serdecznie dziękuję za cenną informację.Mieszkamy w Sosnowcu dopiero od roku i stąd moje pytnie.Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.smstv.pl 20.01.07, 12:51 > jesteśmy jedyną szkołą w Sosnowcu, w której tegorocznej matury nie oblał nikt. Piją jak wszędzie, wystarczy się rozejrzeć w okolicy:) ciekawe czy tumany, które dzięki uproszczonej maturze zdali, chlają też za zdrowie Gertycha?:P Groszek nie pośle dzieciaka, bo tam piją, teraz ZSZ i LO przyjmują też tłuków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:43 Ponoć jest klasa tzw dwujęzyczna ? jak to działa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flinia Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 00:23 Ja skonczylam tę zasraną szkołe i nie chcę jej znać.Jest to psychiczna wykanczalnia.Nigdy nie posłałabym tam swojego dziecka.O zgrozo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.telpol.net.pl 20.01.07, 09:38 No cóż zdania są różne, ale gdybym miał dziecko, to też zdecydowałbym się na tą szkołę, którą sam kiedyś kończyłem. Pozdrawiam i gorąco polecam. Stwarza ona bardzo dobre warunki do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABCik Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.telpol.net.pl 20.01.07, 12:55 Nie nauczyli Cię w Staszicu, że nie pisze się (nie mówi)"zdecydowałbym się na tą szkołę", ale: "na tę szkołę"? Odpowiedz Link Zgłoś
felicity Re: LO im.Stanisława Staszica 20.01.07, 12:01 Co do Staszica jedno jest pewne to nie ta sama szkoła co chociażby 10 lat temu. Zeszła na psy całkowicie. Dyskusja już kiedyś na temat tego liceum była z tego co pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.chello.pl 20.01.07, 13:51 szkoła jak każda inna, ale osobiście jej nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STARY STASZIC 1967 Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 16:36 "Dżwięk spiżowy,po całej Polsce się niesie. Truchleją serca bandytów,komuchów,obwiesi. Czy to odezwał się dzwon Zygmunta,aż pękł na połowę ?. Nie to premier K. pie..ął się w głowę." Oczywiście można dziecko posłać do bardziej renomowanych LO. Najlepiej korespondencyjnie.Wtedy,oprócz bryków z codziennych gazet na temat zestawów ,pozostanie nam program telewizyjny. A to już jest jakaś korzyść. Z dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Groszek Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 20:30 Coraz bardziej się pogrążam słysząc ,że ta szkoła ludzi wykańcza,nauczyciele,niektórzy stosują strajk włoski,a uczniowie bez korków są niczym,może poza pewnymi wyjątkami.Jestem w kropce,proszę,poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
felicity Re: LO im.Stanisława Staszica 22.01.07, 15:39 Nie wiem jak ty ale moj brat w końcu zdecydował sie na liceum w Katowicach. Szukał i dowiadywał sie o licea w sosnowcu i wszystko było takie "z lekka byle jakie." Przejścia mojej przyjaciółki 5 lat temu też nie wskazywały że jakieś liceum w Sosnowcu jest faktycznie dobre. Są po prostu w większości przeciętne. Moze jesteś w stanie stwierdzic czy twój syn na tym etapie przejawia jakies zdolności do przedmiotów humanistycznych czy ścisłych. (Choć wiadomo że wszystko może i tak sie zmienić.)Wtedy łatwiej znaleźć jakieś liceum, ale to niestety już w Katowicach.Zwłaszcza jeśli mówimy o przedmiotach ścisłych. Ponoć humanistycznie niezłe było Plater.ALe nie wiem bo nie uczyłam sie w nim. Gość portalu: Groszek napisał(a): > Coraz bardziej się pogrążam słysząc ,że ta szkoła ludzi > wykańcza,nauczyciele,niektórzy stosują strajk włoski,a uczniowie bez korków są > niczym,może poza pewnymi wyjątkami.Jestem w kropce,proszę,poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starek Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.chello.pl 23.01.07, 17:59 Najlepiej, żeby Twoje dziecko samo sobie wybrało szkołę, przynajmniej nie będzie potem niepotrzebnych spięć ;) Nie wiem, czy mogłabym polecić wam "Stasia", ale na pewno nie odradzam. Skończyłam tę szkołę w zeszłym roku z przyzwoitymi ocenami i porządnie zdaną maturą (przyjęto mnie na wszystkie kierunki studiów na jakie złożyłam papiery) i to wszystko bez korepetycji i zakuwania do nieprzytomności. Co prawda w Staszicu pracuje kilkoro nauczycieli, którzy mogą zniechęcić skutecznie do przedmiotu i nic nie nauczyć, ale tak jest wszędzie. Dość kiepsko jest też z dyscypliną, jeśłi mogę to tak nazwać. Przypadki fałszowania usprawiedliwień i wykreślanie nieobecności z dziennika obyły się bez sankcji, ale nie powiem, żeby to było normalne w całej szkole. Jeżeli Twoje dziecko ma jako taki system wartości i nie ma kłopotów w nauce oraz wykazuje się inicjatywą lub ma jakiś talent, to poradzi sobie w Staszicu i wyjdzie mu to na dobre. Z innych sosnowieckich dobrych szkół mogę zaproponować Plater lub Korczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.telpol.net.pl 23.01.07, 19:38 Nareszcie jakiś rozsądny, obiektywny głos! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy warhol(ł) Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.smstv.pl 23.01.07, 22:51 > Z innych sosnowieckich dobrych szkół mogę zaproponować Plater Na pewnoś nie skończyła Staszica, hehhe:)) Te animozje legendarne jak Hanys-Gorol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flinia Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 23:12 MYŚLĘ,ŻETA SZKOJEST NIC NIE WARTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Groszek Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 05:33 Dzięki za tego posta,podtrzymałeś mnie na duchu,on upiera się,żeby pójść do tej szkoły i nie będę mu bronić,interesują go przedmioty ścisłe i języki obce,ale nie stać mnie na korki,wychowuję go sama i boję się,że sobie nie poradzi.W gimnazjum ma oceny dobre i bardzo dobre.Co do mnie kończyłam liceum w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felicity Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.171.152.101.crowley.pl 24.01.07, 12:12 Dobre liceum z przedmiotami scisłymi to na pewno Katowice: Mickiewicz i Pieck(Skłodowska Curie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Groszek Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:01 Dzięki bardzo,jeszcze się zastanowimy.Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 19:45 Skończyłam Staszica w tym roku - zdecydowanie polecam! Nie uważam, żeby była to "wykańczalnia psychiczna", nie brałam korepetycji, a średnią (choć nie wiem, czy to obecnie istotne) miałam ponad 5,0; natomiast wyniki z matury - wysokie ;) Atmosfera była świetna. Kontakty przetrwały na studiach, widać to choćby po ilości absolwentów na akademiach szkolnych. Poziom zdecydowanie najlepszy spośród szkół sosnowieckich, matematyka nie odstaje również od wspomnianego Piecka (gdyż chyba tylko tam była realna konkurencja dla naszych mat-infów - wspomnianego już prof. Walotka - w postaci klasy mat kwadrat). Nie chcę być odebrana jako fanatyczka Staszica, ale fakt faktem, byłam zadowolona z mojego wyboru i mogę go śmiało polecić wszystkim "młodym zdolnym" z Sosnowca i okolic :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazda Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.net.autocom.pl 24.01.07, 23:14 Skończyłam Staszica w 2003 roku, wiec minęło od tego momentu parę lat. Wiele mogło się pozmieniać , ale wydaje mi się ze pewne zasadnicze kwestie pozostają niezmienne. Co do mnie, byłam średnią uczennicą,ale ze Staszica "wyszłam" ze świetną znajomością języka angielskiego. Mocno rozwinęłam się interdyscyplinarne, czego efekty widze do tej pory. Bez problemu dostałam się na wszystkie kierunki studiów, jakie sobie obrałam (byłam jednak "starą maturzystką",co nieco zmienia postać rzeczy, bo musiałam zdawać dodatkowe egzaminy wstępne, w czym także "pomogła" mi nauka w tej szkole) Jeśli syn interesuje się matematyką, jest z niej bardzo dobry, a trafi na np prof. Walotka, to niewątpliwie wiele mu to da. Co do minusów to i te także są, a jakże:) Pewnych wad nie da się uniknąć. Dość liberalny, przynajmniej w moim odczuciu, stosunek do dyscypliny (niewyciąganie konsekwencji z pewnych, ale nie wszystkich,niewłaściwych zachowań) może być oceniany negatywnie, a nauczycieli bez powołania nie da się uniknąć nigdzie. W każdym razie Staszic wyposażył mnie duży bagaż pozytywnych doświadczeń, który z powodzeniem do tej pory wykorzystuje będąc już na 4 roku studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flinia Re: LO im.Stanisława Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:58 A co to za układ ;Maryniak i Gawron?Na co oni sobie pozwalają w pierwszych klasach? Odpowiedz Link Zgłoś