Dodaj do ulubionych

Slazacy pogromcami Napoleona

IP: *.icm.edu.pl / *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 22:43
W roku 1807 dotarly na Slask wojska Napoleona, ktore haslami rewolucji francuskiej "wolnosc, rownosc, braterstwo" pozyskaly najbiedniejszych Slazakow. Sympatia jednak do zolnierzy Polskich i Napoleonskich znikla, spowodowal to fakt ze Slazacy zaczeli byc okradani, rabowani, przez stacjonujacych Polakow, powszechne staly sie rekwizycje, rozboje i burdy wywolywane przez Polakow. Na szczescie krol Prus skierowal sie z apelem do okradanego narodu Slaskiego o tworzenie tu oddzialow zlozonych z ludnosci rodzimej mogacej przeciwsawic sie polakom i francuzom. Co spotkalo sie z zywym odzewem narodu Slaskiego, ktory przyczynil sie w sposob ostateczny do kleski jego wojsk.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
No coz minelo okolo 200 lata a jakie to wspolczesne Slazacy sa dalej okradani i beda,optymistyczne jest to ze historia pokazuje ze Slazacy potrafia walczyc o swoje. Tylko krola z odezwa brak.
Obserwuj wątek
    • woytas Re: Slazacy pogromcami Napoleona 25.08.02, 09:26
      chyba zes sie z koniem na lby pozamienial...
      • Gość: oberman Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 12:42
        moje gratulacje panie polak, twoja odpowiedz powalila mnie na kolana
      • Gość: hans Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: 168.143.113.* 14.10.02, 21:34
        woytas napisał:

> chyba zes sie z koniem na lby pozamienial...
        >
        >
        • woytas Re: Slazacy pogromcami Napoleona 14.10.02, 22:38
          czyli w innym watku HJ-wypalil?? jak ja was lubie niemaszki ojojo lubie - takie
          madre oczytane i wogole...
          • Gość: hans Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: *. / *.S1.srv.t-online.de 18.10.02, 21:21
            woytas napisał:

> czyli w innym watku HJ-wypalil?? jak ja was lubie niemaszki ojojo lubie - takie
            >
            > madre oczytane i wogole...
            >
          • Gość: hans Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: *. / *.S1.srv.t-online.de 18.10.02, 21:23
            woytas napisał:

> czyli w innym watku HJ-wypalil?? jak ja was lubie niemaszki ojojo lubie - takie
            >
            >
          • Gość: hans Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: *. / *.S1.srv.t-online.de 18.10.02, 21:24
            woytas napisał:

>
            >
            • woytas Re: Slazacy pogromcami Napoleona 19.10.02, 14:16
              Gość portalu: hans napisał(a):

> woytas napisał:
              >
              > > czyli w innym watku HJ-wypalil?? jak ja was lubie niemaszki ojojo lubie -
              > takie
              > >
              > > madre oczytane i wogole...
              > >
              • Gość: Terminator Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: *.rybnik.net.pl / 213.77.79.* 20.10.02, 17:57
                tak sie sklada ze mieszkamy na SLASKU jesli tego nie rozumiesz to nikt cie tu
                przeciez nie trzyma a Slazacy z Niemiec maja swiete prawo do nieskrepowanych
                wypowiedzi i chwala im za to ze sie unteresuja tymi sprawami poza praca i
                innymi przyjemnosciami ktorych maja sporo oj sporo a ja ich tu nie mam.
                • woytas Re: Slazacy pogromcami Napoleona 20.10.02, 20:30
                  Gość portalu: Terminator napisał(a):

> tak sie sklada ze mieszkamy na SLASKU jesli tego nie rozumiesz to nikt cie
                  tu
                  > przeciez nie trzyma a Slazacy z Niemiec maja swiete prawo do nieskrepowanych
                  > wypowiedzi i chwala im za to ze sie unteresuja tymi sprawami poza praca i
                  > innymi przyjemnosciami ktorych maja sporo oj sporo a ja ich tu nie mam.

No to wyjedz z tad do tych przyjemnosci skoro tutaj ich nie ma
              • snah Re: Slazacy pogromcami Napoleona 27.10.02, 03:42
                Woytas!
                Nie powiedzial ci jeszcze nikt, ze my Slazacy z racji historyczno-
                geograficznych to i trzema jezykami umiemy sie poslugiwac? W Gliwicach dalismy
                tego dowod nie raz (a raz nawet w eterze)! Poza tym to nie zapominaj kto tu kim
                jest - niezaleznie od wladz (unter der polnischen Verwaltung).
                Siemanko
                • woytas Re: Slazacy pogromcami Napoleona 27.10.02, 09:25
                  i teraz mam sie bac??
                  • snah Re: Slazacy pogromcami Napoleona 29.10.02, 17:15
                    woytas napisał:

> i teraz mam sie bac??
                    Chyba ze wlasnej glupoty!
                    Boisz sie, ze "przyjda i wykupia" - no i co z tego! Pamietaj, ze prawie kazdy
                    Slazak zyjacy na tyn terenie jest obywatelem RP, ale nie kazdy jest Polakiem.
                    • woytas Re: Slazacy pogromcami Napoleona 29.10.02, 22:31
                      snah napisał:

> woytas napisał:
                      >
                      > > i teraz mam sie bac??
                      > Chyba ze wlasnej glupoty!
                      > Boisz sie, ze "przyjda i wykupia" - no i co z tego! Pamietaj, ze prawie
                      kazdy
                      > Slazak zyjacy na tyn terenie jest obywatelem RP, ale nie kazdy jest Polakiem.

misku gdybys byl madrzejszy to bys zrozumial tresc mojego maila... brak slow
                      • snah Re: Slazacy pogromcami Napoleona 30.10.02, 17:54
                        Seit wann bin ich für dich "misku" - du Pfeife?!
    • Gość: Lechita ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl 29.10.02, 22:39
      Ten co zaczal ten temat to skonczony debil i nieuk.
      Napoleona pokonala ASnglia i Rosja ,a nie jakies glupie slaskie kmioty
      slowianskie z niemiecka tresura......To Prusacy okradali Wielkopolske i zostali
      za to ukarani w tym takze slazacy co walczyli w pruskiej armii.Nie bylo zadnych
      rabunkow tylko karne ekspedycje wobec czesci slaskich
      bandytow.

ps. jak wiadomo slazacy sa "gospodarni i pracowici " jak konie tyle,ze ktos
      musi to bydlo ujezdzac......np. Polacy lub Niemcy lub jak kiedys Francuzi.
    • Gość: hitler Re: Slazacy pogromcami Napoleona IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 08:35
      huj wa w dupe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka