Dodaj do ulubionych

TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!!

IP: *.stat.gov.pl 29.09.05, 10:12
Nadszedł długo oczekiwany krach. Wcale się nie chwaląc pomyliłem się tylko o
jeden dzień co do momentu jego rozpoczęcia. Teraz inwestorzy zajmą się w
końcu spółkami spoza WIG 20 !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: oczywiscie Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 10:28
      chyba krach u ciebie w glowie
      • Gość: Ircia Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 29.09.05, 11:22
        Gorbi do tej pory czytalam twoje posty z zainteresowaniem, ale ten jest po
        prostu do bani, piszesz trzy po trzy.
        • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 29.09.05, 11:39
          Zastanawia mnie tylko to, czemu po informacji żę będzie nacjonalizowane PGNiG
          na rynku się nic nie dzieje. Uważam jednak że to tylko pośmiertne drgawki.
          • Gość: KRACH Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.net.autocom.pl 29.09.05, 11:52
            jak to w szczycie hossy, wszystkie negatywne informacje są ignorowane. Podoba
            mi się Twoje określenie "pośmiertne drgawki" :)) całkiem niedługo na gazie z
            przodu pojawi się DWÓJECZKA
          • Gość: oby nie Re:PGNiG !!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 29.09.05, 13:36
            nacjonalizacja PGNiG pociagnie za sobą besse wszechczasów, załamanie złotówki i gospodaki. Po takiej zabawie w naprawiaczy mamy szanse stac sie drugą Argentyna :)
            Narodzi się rezim Pisposki gorszy od Komuny.
            • Gość: dr Piotr Re:PGNiG !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 13:56
              Kolego może zażyj sobie magnez i zaparz sobie jakieś zioła na uspokojenie bo
              wyłysiejesz ze stresu. O czym ty do mnie rozmawiasz. Jaka bessa, jakie
              załamanie złotówki i gospodarki? Akurat przesiębiorcy to mają głęboko w dupie
              kto jest u władzy. Myślą raczej o przechodzeniu na szarą strefę a nie kaczki im
              w głowie. Uspokuj się i spokojnie obserwuj wykres Wig20.
              • Gość: :) Re:PGNiG !!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 29.09.05, 18:47
                panie "lekarz", jak ty taki cienki w diagnozach to lepiej wracaj kopać buraki.:))) Na szczęście Pipowcy przerazili sie swoich własnych myśli.:)
                Pseudo nacjonalizacja byłaby katasrtrofa dla nas wszystkich. Trochę logiki i wyobraźni nie zaszkodzi. Zacznij uzywac muzgu - nie boli!!!!:)))
            • Gość: Wywiadowca Re:PGNiG - NACJONALIZACJA? BZDURA!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 00:30
              PiS nie myśli poważnie o nacjonalizacji. To bajki, a Wy się podniecacie.
              To jest sygnał wysyłany do Gudzowatego, że ma od tej pory reprezentować w
              EuroPolGazie WYŁĄCZNIE polskie interesy, a nie grać na dwie stony...To także
              sygnał dla ekipy Kossowskiego w PGNiG by nie wyprzedawała majątku firmy za
              bezcen kolesiom, co teraz robi. Ae głównie - Gudzowaty...
              • Gość: Gorbi Re:PGNiG - NACJONALIZACJA? BZDURA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 00:40
                No to zobaczysz w poniedziałek jakie bedą spadki na giełdzie !!!
    • Gość: KRACH Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.net.autocom.pl 29.09.05, 11:26
      ja to przewidziałm już 2 tygodnie temu...
    • Gość: Parsifal Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.veranet.pl 29.09.05, 13:40
      O czym wy pieprzycie za przeproszeniem? Jaki krach? Jaka lawina? Gdzie?
    • Gość: 123 Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: 193.16.229.* 29.09.05, 13:59
      A może byś zmoczył sobie twarz chłodną wodą - myślę, że pomoże.
      • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 29.09.05, 14:53
        Nasze OFE ciągną jeszcze trochę żeby wykazać się dobrymi wynikami za 3 kwartał,
        ale jak w poniedziałek 3 października wszystko się s...... to wtedy pogadamy !!!
        • Gość: elek Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 19:52
          To juz nie dziś, ale w poniedziałek?

Panie Gorbi, na pewno to wiem, że i ja i Pan kiedyś umrzemy. Co do siebie to mi
          trochę żal. Natomiast co do Pana, to mam mieszane uczucia. Z jednej strony żal,
          z drugiej zadowolenie, że jednego mądrego głupka będzie mniej na tym padole.
          • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 30.09.05, 09:03
            Drogi Elku !!! Mam nadzieję że grasz na giełdzie za wszystkie swoje
            oszczędności życiowe i jak wszystko poleci to będziesz musiał zamieezkać pod
            mostem !!! Gwoli ścislości ja gram za wszystkie swoje oszczędnośći ale na razie
            nie mam żadnych akcji !!!
            • Gość: soros Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: 212.160.138.* 30.09.05, 10:39
              A gdzie Twoja Dębica, Gorbi ?
              • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 30.09.05, 10:49
                Czeka jak wejdziemy do strefy Euro i ta doskonała społka przestanie być w końcu
                dołowana przez silnego złotego !!!
            • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 30.09.05, 10:54
              Mając na myśli że nie mam akcji chodziło mi o krótkie pozycje. Dębicę traktuję
              jakbym wogóle jej nigdy nie miał a w szczególności te pieniądze które w nią
              włożyłem nie są mi na razie potrzebne na bieżące życie. Ja naprawdę mogę
              przeczekać aż wejdziemy do strefy Euro. Zresztą nikt ostatnio nie płaci tak
              wysokich stałych dywidend jak Dębica więc o odsetki od wcześniejszych kredytów
              nie muszę się martwić.
              • Gość: pAwEł Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: 195.205.132.* 30.09.05, 11:50
                Czy możesz napisac jakie dywidendy dostałeś za te akcje
                (chodzi o udział procentowy \wartościowy na jedna akcje)
                • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 00:21
                  Większą część akcji dokupiłem przed dywidendą więc stopa dywidendy wyniosła 8%.
            • Gość: elek Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 08:57
              Pewnie, że za wszystkie. Z tym, że posiadam np. 3000 obligacji zerokuponowych.
              Kiedy obniżają stopy procentowe, miło patrzeć, jak kurs tych papierów idzie
              w górę. Jeden promil wzrostu to wówczas 3000 złotych zysku. Tak więc o lepsze
              mieszkanie niż pod mostem jestem raczej spokojny. Resztę gotówki inwestuję
              na rynku akcji i terminowym. Tak, "z doskoku", aby nie wyjść z wprawy.

I właśnie ten dystans pozwala mi trzeźwo oceniać sytuację. Nie mamy jeszcze
              zimy, stąd chyba za wcześnie na lawiny.
              • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:58
                Miło że jesteś zabezpieczony i możesz trzeźwo oceniać sytuację. Czemu więc nie
                dostrzegasz że ostatnie dwa dni września były to wyłącznie zakupy przez nasze
                OFE i fundusze inwestycyjne które rozliczają się z efektów co kwartał i musiały
                ciągnąć kursy na koniec 3 kwartału niezależnie od konsekwencji bo przecież mają
                kolejne 3 miesiące żeby ewentualnie wszystko wyprostować. Zagranica ewidentnie
                to wykorzysta w poniedziałek i zgarnie tą dodatkową górkę. Zwłaszcza że
                notowania rozpoczną się o 9:30 a nie o 10:00 i nie wszyscy zdążą zareagować.
                • Gość: elek Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:25
                  Chodziło mi tylko i wyłącznie, że ów krach wieszczony jest od co najmniej
                  lipca. Część zdezorientowanych inwestorów mogło wstrzymać się w tym czasie
                  z zakupami, część postąpić jeszcze gorzej - otworzyć krótkie pozycje na rynku
                  terminowym. Był tutaj taki rozpaczliwy post-wołanie o spadki, z uwagi na straty
                  na opcjach.

Ja nie twierdzę, że rynek będzie cały czas rósł, ale naiwnością jest sądzić,
                  że polski niezamożny inwestor, działający w pojedynkę, potrafi rozszyfrować
                  zamiary instytucji, dla których zainwestowanie 100 milionów dolarów to
                  niewielki wydatek. Oni mają nieco inną logikę i perspektywę spojrzenia.

Uważam temat za zamknięty.
                  Życzę wszystkim powodzenia, niezależnie od kierunku inwestycji!
                  • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:45
                    Inwestor dla którego 100 mln dolarów to pestka to patrzy na którym rynku jest
                    lepsza sytuacja na 4 miejscu po przecinku. Ewidentnie polski rynek już od
                    tygodnia nie spełnia tego warunku. W ekonomii nie ma sentymentów. Albo coś
                    przynosi większe zyski niż gdzie indziej albo inwestuje się właśnie gdzie
                    indziej. Nie ma bardziej wymarzonego dnia do nagłego wycofania się jak akurat
                    dzień w którym następuje zmiana rozpoczęcia notowań ciągłych. Ci co wstaną tak
                    jak zwykle o 10:00 obudzą się już w zupełnie innej rzeczywistości.
              • Gość: KRACH Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.net.autocom.pl 01.10.05, 11:29
                > I właśnie ten dystans pozwala mi trzeźwo oceniać sytuację. Nie mamy jeszcze
                > zimy, stąd chyba za wcześnie na lawiny.
                za to pora doskonała na WODOSPADY :))) Kwartal skończony, teraz możemy już
                spokojnie lecieć.
                • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 18:11
                  Nie wiem czy te same przesłanki dają nam podstawę do wysnuwania wniosków o
                  zbliżającym się KRACHU ale niewątpliwie on się zbliża, zwłaszcza po POPISIE
                  jaki dali dzisiaj kandydaci na prezydenta.
                  • Gość: KRACH Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.net.autocom.pl 02.10.05, 11:28
                    przesłanki długoterminowe: wyraźnie widać (np. struktura obrotu, kurs zł) że
                    zagranica od 2 tyg. dystrybuuje papiery, które przejmują nasze OFE i gracze
                    indywidualni. Poza tym ogólna euforia (np. TVN 24, rekomendacje anali)
                    świadcvzą że jest to ostatnia faza hossy. Prognozy o 3000 pkt, 4000 a widziałem
                    nawwet 5000. Skrajne oderwanie się od fundamentów jakie widziałem w 2000 r.
                    Tłumaczenie na siłe dlaczego mamy rosnąć (w 2000 to była nowa gospodarka, teraz
                    UE, zagranica itp.). Długoterminowo wykres porusza się w gigantycznej formacji
                    prostokąta o ramionach 1000-2500 pkt. Dlaczego 10 letnia formacja miałaby się
                    nagle załamać??? Wreszcie RGR na ropie: przebicie linii szyi na 62$ spowoduje
                    spadki do 55, a w konsekwencji zakończenie 3-letniej hossy na ropie (spadki do
                    25-30) i wypuszczenie powietrza z naszych spółeczek paliwowych.
                    krótkoterminowo: wiadomo w poniedz. musimy oddać jakieś 1-2% window dressingu,
                    waluta potwierdza wycofywanie się zagranicy. No i ta niepewność po-przed
                    wyborcza. Ale wigometr i ujemna baza na fiutach to znak, że tydzień nie skończy
                    się dużymi spadkami. Te czekają nas dopiero w przyszłym tygodniu, jak w 1 turze
                    Kaczyński wygra z Tuskiem (też pewnie o kilka %)
                    • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 12:50
                      Nie robiłem aż tak wnikliwej analizy bo dla mnie KRACH widać już po zachowaniu
                      się waluty i WIG 20 w ostatnim tygodniu, ale skoro wskazują na niego także
                      pozostałe przesłanki ekonomiczne i polityczne to tym bardziej pewne jest że
                      właśnie się rozpoczął.
                      • Gość: KRACH Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.net.autocom.pl 02.10.05, 13:29
                        w uzupełnieniu powody techniczne: podwójny szczyt na 2540-2550, 2 razy zasłona
                        ciemnej chmury przy osiąganiu szczytów, połaczona z gigantycznymi obrotami. W
                        te dni grube żydy z Londynu ubierały w akcje nasze OFE-rmy.
                        długoterminowo: prostokąt 1000-2500 pkt. Już od 10 lat indeks porusza się na
                        zasadzie wzrost z 1000 do 2500, potem spadek z 2500 na 1000 pkt. Teraz mamy
                        szczyt, dno jest 1500 pkt niżej
                        • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 03.10.05, 09:45
                          Parafrazując Biblię, po 7 latach tłustych nadejdzie 7 lat chudych :)
    • Gość: Ania Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 19:18
      Do następnego piątku wszystko się wyjaśni. I w polityce i na giełdzie. Co mnie
      przeraża to wzrost stóp procętowych-czy będzie?
      • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 00:23
        Skoro stopy procentowe mają do końca roku się jeszcze obniżać to przecież
        absolutnie nie wzrosną. Zwłaszcza że PIS chce radykalnej obniżki stóp
        procentowych.
        • Gość: amigo Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:28
          Gorbi. O ile prawdopodobieństwo podwyżki stóp jest faktycznie mało
          prawdopodobne do końca roku ,to Ja nie byłbym tak kategoryczny.
          Pis, póki nie zmieni konstytytucji to może sobie sam chcieć obniżać drastycznie
          stopy albo nawet podwyższać. I tak może pocałować szanownego Pana Profesora
          Prezesa Balcerowicza i ska. w bambus (skrót: NNam BBambus PPocałować-:) . I
          całe szczęście. Nawet jeśli by skrzynęli wszystkich posłów i ustawili tam
          marionetki to mało prawdopodobne aby drastycznie nagle obniżyli - bo nikt wtedy
          nie kupi ich obligacji-jeszcze nie teraz.
          Jeśli tytuł twojego oryginalnego postu by sie sprawdził - przynajmniej w części
          dotyczącej walut to wzrost inflacji byłby nieunikniony. Paliwa etc. Tym
          bardziej, że jakoś nikt nie wierzy w skuteczne ograniczanie defictu przez PIS
          (a jescze bardziej jeśli będzie rządził razem z Samoligą lub inną japońską
          konfiguracją.
          W takiej opcji (obym nie był prorokiem) razem z inflacją wzrosną i stopy.
          Nic nie jest przesądzone. Prawdopodobieństwo stosunkowo małe - ale zawsze.
          Co innego stopy w EBC. Te owszem delikatnie powinny rosnąć - zresztą zgodnie z
          oczekiwaniami i zapowiedziami. Nie podejmuję się spekulacji jaki wpływ może
          mieć podwyżka stóp EBC na nasze.
          pozdro
          • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:04
            Wcale nie musisz być prorokiem bo Pan kandydat na premiera zapowiedział dzisiaj
            że inflacja jest obecnie tak niska że spokojnie można uruchomić mechanizmy
            które nieuchronnie spowodują jej wzrost, ale dla PISu absolutnie nie jest to
            problemem. A jeżeli wzrośnie inflacja to jak sam powiedziałeś wzrośnie też
            oprocentowanie obligacji co oczywiście przyciągnie zagranicę i spowoduje dalsze
            umacnianie się złotego a jest to już całkowicie sprzeczne z następnym punktem
            PISowskiego programu gospodarczego, a mianowicie zapewnienia tak niskiego kursu
            złotówki aby nasz eksport stał się kołem zamachowym gospodarki. Z
            podręcznikowego punktu widzenia wzrost inflacji spowodować powinien spadek
            bezrobocia co z politycznego punktu widzenia jest akurat wodą na młyn
            PISowskiej propagandy. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób PIS chce przejąć
            kontrolę nad PGNiG i jakie to będzie miało skutki dla jej notowań a także
            zachowania się zagranicznych inwestorów co do pozostałych spółek? Na razie.
            • Gość: amigo Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 12:27
              Wydaje mi się, że popełniasz błąd metodologiczny zakładając że wzrost
              oprocentowania obligacji musi przełożyć się na zwiększone zainteresowanie
              inwestorów. Istnieją inne warunki konieczne aby tak się stało. To głównie
              prognozy dotyczące inflacji i kursów walut. Są kraje na świecie oferujące
              znacznie wyższe odsetki a jakoś nikt nie kwapi się z kupowaniem ich obligacji.
              To samo dotyczy relacji inflacja-bezrobocie. Owszem, przy spełnieniu wielu
              dodatkowych warunków wzrost inflacji zwiększa zatrudnienie. Nie zawsze.
              Co do mojej oceny programu PiS to podzielam zdanie Hani GW.Propaganda a nie
              program. Mimo mojego zdania na temat Wałęsy to jedną rzecz powiedział bardzo
              trafnie:'Kaczyńscy to typ fighterów ale do pracy to się oni nie nadają...'
              Niestety większość sppołeczeństwa to ekonomiczni analfabeci którzy na dodatek
              upierają się przy swoich idiotycznych wyobrażeniach o gospodarce. Na obraz tego
              dam przykład doradcy banku General Electric. (jakiś-kierowniktam,) który
              próbując sprzedać mi kredyt hipoteczny nie znał różnicy pomiędzy nominalną i
              efektywną stopą procentową! Ten facet był oddelegowany przez dyrektora bo
              podobno się znał najlepiej i obsługiwał tylko największe kredyty i
              najpoważniejszych klientów!!! Na dodatek upierał się przy swoim... Takie jest
              nasze społeczeństwo... Zresztą można parafrazować Tharpa ,że ludzie wolą
              postawić na 1% prawdopodobieństwo zarobienia 100 zł niż na 50% szansę
              zarobienia 50 zł. Tak samo z obietnicami politycznymi.
              • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 13:03
                Jeżeli spełni się Twój scenariusz że wzrost inflacji który przełoży się na
                wzrost oprecentowania obligacji wcale nie przyciągnie do nas zagranicy to wtedy
                wszystko by się zgadzało w moim scenariuszu. Po zwiększeniu się inflacji
                spadnie kurs złotego i dopiero wtedy nasza gospodarka odczuje prawdziwą siłę
                wzrostu cen paliw co dodatkowo przyśpieszy inflację. Jak jeszcze nie będzie
                stabilnego rządu to kto z zagranicy będzie pakował tu swój kapitał. Z
                niecierpliwością czekam już na poniedziałek na 9:30.
    • Gość: ??????? Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 01.10.05, 23:09
      A ja przewiduje, ze pedzie wszystko na tym samym poziomie do konca roku, a spatki beda od przełomu stycznia i lutego.

PGNiG na konie roku około 5zł :)

Pozdrawiam
      • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 00:52
        To sobie kupuj, kto Ci broni :)
        • Gość: Ircia Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 03.10.05, 16:12
          Hej Gorbi dlaczego sie nie odzywasz?? Wstydzisz sie??
          • Gość: Gorbi Re: TO JUŻ NIE KOREKTA - TO LAWINA !!! IP: *.stat.gov.pl 04.10.05, 11:12
            Ja już nic nie rozumiem. Chyba czas przejść na emeryturę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka