Dodaj do ulubionych

INTER GROCLIN

16.10.05, 10:29
Czemu nikt nie interesuje sie tą spółką?Kolega namawia mnie na to od
tygodnia,ponoć jest teraz dobry czas na wejście,a co Wy myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paolo Re: INTER GROCLIN IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 17.10.05, 16:31
      Ja też myślę, że jest to bardzo dobra spółka, kupiłem akcje już w tamtym roku,
      trochę na nich straciłem, ale trzymam nadal. Niedawno Groclin podpisał umowę o
      wartości ok. 300 mln zł, co pozwoli jej na wykorzystanie mocy produkcyjnych
      ukraińskiej fabryki. Spółkę z pewnością trochę dołuje niski kurs euro, ale
      uważam, że jest to społka przyszłościowa.
      • dariusz72 Re: INTER GROCLIN 17.10.05, 21:51
        A mozna wiedzieć po ile kupowałeś?
        • Gość: Paolo Re: INTER GROCLIN IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 18.10.05, 18:00
          Kupowałem średnio po 105 zł, więc czekam na wzrosty, pozdrawiam
    • Gość: soros Re: INTER GROCLIN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.05, 00:12
      Spółka jest w porządku. I to mimo działalności w trochę niemodnej ostatnio
      (Delphi, Ford) branży samochodowej. Na szczęście ma dobrych klientów. Johnson
      Controls to firma zaopatrująca wielu producentów samochodowych ale, w
      przeciwieństwie do Delphi, oni sobie radzą bardzo dobrze. Podobnie Faurencia
      (Peugeot). Nic dodać nic ująć. Podpisane kontrakty długoterminowe z tymi
      firmami nie są zagrożone. Natomiast, i to jest informacja nie dla gawiedzi,
      klucz leży w treści tych kontraktów. Mimo, że klienci są O.K., podejrzewam, że
      parcie na jak najnizsze ceny także i tu jest bardzo mocne. Więc
      najprawdopodobniej na tych kontraktach kroci się nie zarobi - cała branża
      samochodowa tnie koszty na maksa. A obecnie na niekorzyść Groclina działa mocna
      złotówka, choć, przyznam szczerze, mimo takiego umocnienia się złotówki ta
      firma radzi sobie nieźle. Czyli firma musi być bardzo dobrze zarządzana ale
      Dumała to nie byle kto.
      Generalnie jestem więc za. Natomiast z technicznego punktu widzenia Groclin od
      początku roku chodzi sobie w wąskim horyzoncie 90 - 104 zł. Ponieważ trwa to
      dość długo więc wybicie będzie dość mocne. A w którą stronę ? Ja raczej
      obstawiam w dół - brakuje mi jeszcze jednej fali spadkowej. Za takim
      scenariuszem jest, póki co, silna złotówka (ale tu obserwujmy sprawę bo może
      być różnie) oraz powszechne uciekanie od branży samochodowej. Wyniki za III
      kwartał też chyba nie będą rewelacyjne - marże znowu ucierpiały na silnej
      złotówce. Nie kupowałbym teraz tylko czekał na rozstrzygnięcie. Ryzyko spore -
      ewentualne wybicie w dół to będzie masakra.
      Brałbym po wyjściu kursu powyżej 104 zł. To niewielki dystans od dzisiejszej
      ceny więc lepiej poczekać.
      • dariusz72 Re: INTER GROCLIN 18.10.05, 07:55
        Do Sorosa,dzięki za analize,poczekam z zakupem,poobserwuje co sie bedzie działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka