Dodaj do ulubionych

Do Kolegi "Sorosa".

IP: *.gdynia.mm.pl 24.11.05, 17:16
Witam!
Z przeczytanych Kolegi postów wnioskuję, że ma Kolega już sporą wiedzę
odnośnie inwestowania w papiery. Chciałbym się poradzić, na które papiery
warto obecnie zwrócić uwagę. Nie chodzi mi o to, które dadzą jutro 100% ...
tylko ewntualnie, które warto analizować i szykować się do zakupu. Interesują
mnie raczej inwestycje krótko i średnioterminowe.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: soros Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 17:24
      Sorry, ale skoro czytasz co piszę to chyba zauważyłeś, że w przeciwieństwie do
      innych nie proponuję żadnych papierów do zakupu lub sprzedaży a jedynie
      zabieram głos w dyskusji. To dla mnie zbyt poważna sprawa aby komus
      nieznajomemu sugerować jakieś konkretne zakupy lub sprzedaż - jestem
      odpowiedzialnym facetem a nie kimś szukającym adrenaliny na giełdzie.
      Ale chętnie, jak ukierunkujesz pytanie na konkretną spółkę, wyrażę swoje zdanie
      (jak będę miał jakieś). Może to mała różnica pomiędzy moją postawą a innych ale
      dla mnie jednak istotna.
      Pozdrawiam
      • Gość: Wojciech. Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.gdynia.mm.pl 24.11.05, 17:57
        ... dokładnie, czytałem Twoje posty i wiem, że nie namawiasz nikogo do zakupu
        konkretnych akcji. Wiem też, że uważasz, że każdy powiniem przeprowadzić przed
        zakupem własną ocenę i analizę spółki, której akcje chce kupić. To dobra
        postawa.
        Chodziło mi raczej, abyś zdradził, które spółki obserwujesz i analizujesz z
        myślą zakupu. Po prostu wydaje mi się, że wszystkie walory dały już zarobić i
        nie mam punktu zaczepienia.
        Trochę myślę o: PGNiG, Barlinek, Cersanit, Jago, Netia, Lotos, Bioton, Getin
        (po korekcie,za 4,50zł). Czy dam radę wyciągnąć coś dobrego z tych spółek w tym
        roku?
        • Gość: harry To ja dorzucam swój typ i pytania IP: *.77.classcom.pl 24.11.05, 18:17
          NETIA - bardzo perspektywiczna spółka moim zdaniem. Ciężkie czasy ma za sobą,
          teraz prognozuję jej "tłuste lata" ze względu na zbliżające się rozpoczęcie
          działalności jako operator UMTS w 2006 roku a także rozwój usług w technologii
          WiMAX, które Netia też będzie świadczyć.

Dodatkow zastanawiam się nad:

COMARCH - długo już na stabilnym poziomie, sporo zdolnych ludzi tam
          jest "wsysanych" już z 4. , 5. roku studiów. A dla takiej firmy kapitał ludzki
          to całkiem sporo. Noi w naszym kraju jeszcze dużo urzędów do zinformatyzowania
          więc pole do działalności jak najbardziej.

ARTMAN - chyba już spadła tyle co musiała. Sporo inwestują, w tyn zagranicą,
          więc myslę że jest szansa w końcu na jakieś dłuższy trend wzrostowy w końcu :)
          Kiedyś się musi zacząć.

Jak się na to zapatrujecie?
          • Gość: Wojciech. Re: To ja dorzucam swój typ i pytania IP: *.gdynia.mm.pl 24.11.05, 18:35
            ... ja mogę tylko potwierdzić Netię ... ale nie widaomo kiedy w nią wejść;
            ostatnio trochę dała już zarobić.
      • elvar Re: Do Kolegi "Sorosa". 24.11.05, 20:22
        Proszę o dwa słowa na temat DEBICY - to mój ulubiony papier, w którym rzecz
        jasna siedzę. Szczególnie interesuje mnie ostatnia formacja i
        wczorajszy "młot". Ciekaw jestem czy akurat ten klasyczny przykład z AT
        przełoży się na zmianę kursu w naszych realiach...

Pozdrawiam
    • Gość: soros Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.aster.pl 25.11.05, 00:26
      Napiszę co mam, tak będzie najuczciwiej.
      Nieruchomości - Echo i GTC - mam te spółki od wielu miesięcy. To są inwestycje
      aczkolwiek zaangażowanie mam tu zmienne.
      Barlinek, Ciech, Elstar, Relpol, Świecie, Talex - to średnioterminowa
      spekulacja.
      PKN i Lotos - spekulacja pod wzrosty na rynku ropy. Powód: wzrastający popyt
      podmiotów przemysłowych na ropę.
      Netia - jedna z głownych moich inwestycji. Powód - zmiana postrzegania tej
      spółki z operatora stacjonarnego na komórkowego. Plus parę innych spraw.
      Efekt - spekulacja krótkoterminowa.
      Zero krótkich pozycji aczkolwiek ręka na cynglu - w każdej chwili mogą się
      pojawić sygnały sprzedaży.
      Waluty - brak pozycji - skasowałem długie w Euro i USD. Nie mam pojęcia czemu
      się umacnia złotówka ale umacnia się.
      Co do inwestycji zamierzam to utrzymywać dalej. Co do spekulacji - w każdej
      chwili mogę to zamknąć.
      Jak zawsze, nikogo nie namawiam do tych akcji - ten zestaw to mój arbitralny
      wybór. Ja mogę się mylić i mylę się często.
      Pozdrawiam
      • Gość: Wojciech. Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.gdynia.mm.pl 25.11.05, 04:06
        ... dzięki!

... a jak oceniasz Kolego "Soros" spółkę o pięknej nazwie Jago? ... czy da się
        na tym coś zarobić; ... nie musisz mnie namawiać na kupno, bo już to niechcąco
        mam i trochę się martwię, bo spada i spada ... a spółka przecież nie jest zła.
        Siedzą w niej fundusze, które kto jak kto muszą generować spore zyski ... dla
        siebie i klientów... z tego powodu też przewiduję jeszcze konkretne wzrosty;
        może się myle;
        ... a jak widzisz Getin; czy po korekcie nastąpi kontynuacja trendu
        wzrostowego, czy raczej długotrwała konsolidacja?
        • Gość: soros Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:34
          Co do Jago - nie mam zdania, póki co nie znam tej spółki.
          Getin - jak pisałem wcześniej paru spraw nie rozumiem a nie mam czasu ostatnio
          nad tym posiedzieć. Na dzień dzisiejszy spółka weszła w korektę - wszystkie
          informacje (pozytywne) zostały zdyskontowane. Poza tym kurs wszedł ostatnio w
          hiperbolę - tu się mogą dziać cuda . Ja w takiej sytuacji raczej stoję z boku -
          nie szukam tu zarobku na siłę. Myślę, że, póki co, korekta będzie kontynuowana
          ale w dłuższej perspektywie to powinna być dobra spółka i pewnie da jeszcze
          zarobić.
          • hurtor Re: Do Kolegi "Sorosa". 25.11.05, 09:38
            Gość portalu: soros napisał(a):

> Myślę, że, póki co, korekta będzie kontynuowana
            > ale w dłuższej perspektywie to powinna być dobra spółka i pewnie da jeszcze
            > zarobić.

Ja przepraszam, nie mam na celu Cię obrazić albo coś w tym kierunku, ale po
            prostu uważam za wielce niestosowne wypowiadanie się, że: "pewnie da jeszcze
            zarobić.". Oczywiście może kiedyś da jeszcze zarobić, może kiedyś da ponieść
            straty :) To takie wygodne wypowiedzieć się w takim stylu.

Ludzie słuchajcie każda spółka da kiedyś zarobić, ale uważajcie, bo na każdej z
            nich można kiedyś stracić. Przepraszam, ale mam PMS i gryzę.

Honorcia
            • Gość: soros Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:16
              Ależ gryź, to nie Wersal. To jeszcze raz - moim zdaniem na Getinie mamy
              korektę, sądzę, że to będzie spora i złozona korekta a nie kosmetyczny spadek
              czyli gdzieś w okolice 4,4 zł. Tam bym go kupował.
              Natomiast pamiętajmy, że to spółka Czarneckiego więc mogą się pojawić nowe
              informacje, i to raczej pozytywne, w każdej chwili
              • hurtor Re: Do Kolegi "Sorosa". 25.11.05, 11:22
                :P Żebyś się nie zdziwił z tym pozwoleniem na gryzie :D Potrafię ugryźć :D :P
                Trzeba było tak od razu, kurs taki i taki, a nie może albo nie może ;)

Honorcia
      • Gość: Gorbi Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.stat.gov.pl 25.11.05, 09:00
        To już wiem co Ty taki nerwowy ostatnio jesteś. Jak ktoś trzyma PKN i LOTOS w
        momencie gdy minister skarbu dobiera się im się do tyłka to tak samo wieśniacko
        się zachowujesz jak ja gdy trzymałem 11 miesięcy Dębicę.
        • Gość: soros Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:05
          Zanim coś skomentujesz to przeczytaj uważnie. Trzymam te spólki z innych
          powodów - napisałem jasno z jakich. Polityka - tym juz od dawna się nie
          przejmuję. Poza tym mam na tych spółkach zyski (zresztą na każdej mam zyski) a
          kupiłem je kilka sesji temu. Ja, w przeciwieństwie do Twojej amatorszczyzny
          ucinam straty. Jak ocenię, że sprawy z tymi spółkami idą w złym kierunku zrobię
          to bez namysłu - nie będę biadolił, że to rynek jest głupi. I na koniec - nie
          mam wszystkiego w tych spółkach jak Ty - jestem w stanie ponieść ryzyko jakiejś
          tam straty (a jakiej - to już moja sprawa).
          • Gość: mario Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: 217.153.198.* 25.11.05, 09:22
            Kolego Soros mniej nerwów na Forum.Gorbi też ma prawo się wypowiedzieć.Spalajmy
            się na parkiecie jeżeli już musimy.Mario
            • Gość: Gorbi Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.stat.gov.pl 25.11.05, 09:25
              Mario ma rację .
          • Gość: Gorbi Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.stat.gov.pl 25.11.05, 09:24
            Nie musisz mi udawadniać, że lepiej się znasz na giełdzie bo to wiem. Nie mogę
            tylko pojąć czemu nie potrafisz zrozumieć że ja świadomie nie dywersyfikuję
            porfela bo mi wcale nie zależy na bezpieczeństwie. Wasze moherowe przywiązanie
            do dywersyfikacji jest wyłącznie waszą sprawą. Nie musicie przy okazji zwalczać
            osób stosujących strategię specjalizacji.
          • Gość: mario Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: 217.153.198.* 25.11.05, 09:35
            Mam jescze pytanie jako do doświadczonego Inwestora i zaznaczam że nie jest ono
            złośliwe.Czy możesz mi powiedzieć co sie dzeje z Fortuna.Czuję że jest tam
            podobna sytuacja jak z Fonem,kiedy rodzina Mzyków i inne powiazane z nią
            podmioty wysprzedawały masowo walory .Nie rozumie takiej sytuacji czy możesz
            mi wytłumaczyć.Mam przeczucie że coś tam się szykuje.Dzieki.Mario
            • Gość: soros Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:55
              Na temat Fortuny nie mam zdania, nie śledzę NFI od jakiegoś czasu. Ale z
              pewnością są tam różnorakie możliwości zarobku.
              • Gość: mario Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: 217.153.198.* 25.11.05, 10:43
                Dzięki myślę że zrozumiałem.
                • Gość: Wojciech Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.gdynia.mm.pl 25.11.05, 15:46
                  ... czy może ktoś Was interesuje się spółką Jago? Proszę o parę słów.
                  • Gość: kossak Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 25.11.05, 21:32
                    Kilka moich słów na temat spółki Jago (chciałem zaznaczyć, ze to analiza
                    pobieżna na podstawie dostępnych danych):
                    Spółka należy moim zdaniem do średnioterminowych inwestycji. Ustalenie
                    przedziału cenowego akcji na najniższym poziomie 2 zł i bardzo duża redukcja
                    przy zapisach oraz info o funduszach spowodowała windowanie kursu na 4,7zł
                    (max). Informacje o kupnie papierów przez członków zarządu była moim zdaniem
                    tylko podgrzewaniem atmosfery i nakręcaniem spirali spekulacji. Sytuacja
                    techniczna – spadek kursu w okolice 2.7 to okazja do kupna. Słabnący obrót
                    świadczy o tym, że spekulanci przenieśli środki na inne spółki ( Próchnik, Fon,
                    Enap itp). Reszta wtopiła i będą je trzymać ponieważ mają zbyt duża stratę.
                    Teraz będzie trwało wyczekiwanie na asymilacje akcji z PP – moim zdaniem
                    konsolidacja w obszarze 2.8 – 4 zł. Otoczenie firmy generuje pozytywne
                    informacje (np. umowa z Tesco) nie będzie to powodować spadków, ponieważ rynek
                    oczekuje następnych dobrych wiadomości. Każda następna spowoduje ze kapitał
                    będzie napływał i podniesie kurs w średnim terminie. Zagrożenia: na dzień
                    dzisiejszy nie widzę negatywnych powodów aby kurs mógł zlecieć. Trzeba poczekać
                    na wyniki za cały 2005 rok i ocenić przychody, zyski i kilka wskaźników.
                    Zaznaczam ze nie chce zachęcać nikogo do niczego. Podaje jeszcze na dodatek
                    kilka linków z informacjami o spółce – niech każdy wnioskuje również sam:
                    www.pb.pl/content.aspx?sid=szukaj&phrase=jago&x=0&y=0
                    www.parkiet.com/narzedzia/pigula.jsp?isin=PLJAGO000015
                    • Gość: Wojciech Re: Do Kolegi "Sorosa". IP: *.gdynia.mm.pl 25.11.05, 21:44
                      Dziękuje Kolego 'Kossak'. Świetna robota. Dodałeś mi trochę otuchy, bo mam nie
                      złą stratę ... ale też wierzę, że do wiosny z tego wyjdę. Boję się trochę tego
                      połączenia PDA z akcjami i spadków do ceny debiutu. To bybyła katastrofa dla
                      mnie. Ciągle nie wiem czy akcje osiągną cenę PDA po tym połączeniu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka