Dodaj do ulubionych

bioton info- co o tym sądzicie?

08.02.06, 20:52
BIOTON SA wprowadzenie do obrotu giełdowego akcji spółki serii B
Raport bieżący z plikiem 15/ 2006
Data: 2006-02-08
Temat: Wprowadzenie do obrotu giełdowego akcji BIOTON S.A serii B
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i
okresowe
Treść: BIOTON S.A. (Spółka) informuje, że w dniu 08.02.2006 r. Zarząd Giełdy
Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Uchwałą nr 43/2006 postanowił wprowadzić z
dniem 15.02.2006 r. w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku podstawowym 66
766 497 akcji zwykłych na okaziciela serii B Spółki o wartości nominalnej 1,00 zł
każda, oznaczonych przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. (KDPW) kodem
PLBIOTN00037, pod warunkiem dokonania przez KDPW w dniu 15.02.2006 r.
asymilacji w/w
akcji z akcjami Spółki znajdującymi się w obrocie giełdowym, oznaczonymi przez
KDPW
kodem PLBIOTN00029.
W załączeniu tekst przedmiotowej Uchwały.
Załączniki:
Uchwała_43_2006.pdf
Pełna treść raportu dostępna pod adresem:
www.e-pap.com.pl/ESPI/espi
demo.e-pap.pl/espi
kom espi abs/
Obserwuj wątek
    • zosiasamosia81 Re: bioton info- co o tym sądzicie? 08.02.06, 21:58
      Szczerze mówiąc już nie wiem co mam myśleć na temat tej spółki. Ostatnio
      pojawiło się wiele dobrych informacji na jej temat, jednak kurs w dalszym ciągu
      spada i ani myśli iść do góry. Posłuchałam dobrych rad żeby poczekać i nie
      sprzedawać, czekam cierpliwie dalej - ale mam mieszane uczucia. Myślę że w
      dłuższym okresie czasu akcje wzrosną, ale z drugiej strony bardziej opłacalne
      byłoby kupienie akcji innej spółki której cena rośnie szybciej. Sama nie wiem
      • cni Re: bioton info- co o tym sądzicie? 08.02.06, 22:21
        Bioton wszystko co miał zdyskontować już zdyskontował. A wyniki będzie miał
        raczej słabe. Ile kurs może rosnąć w kółko przez te same Chiny ?
        • zosiasamosia81 Re: bioton info- co o tym sądzicie? 08.02.06, 22:43
          Masz rację ale w czasie gdy była podana informacja o Chinach kurs wzrósł może o
          5 gr. Czy ktoś ma jakieś sensowne wytłumaczenie takiego zachowania. Wszyscy
          naokoło chwalą spółkę a ona od dwóch tygodni tylko spada.
          • czarnybruder Re: bioton info- co o tym sądzicie? 08.02.06, 23:11
            ja mam tego sporo i wcale nie zamierzam sie pozbywać. Papier jest solidny i
            warto go mieć. Kto chce niech sprzedaje - nie naganiam. Traktuje bio
            długoterminowo a na zabawę balonami mam odzzielny (mniejszy i mniej ryzykowny
            kapitał). A wzrost bedzie i to biotonowcy bedą się śmiać ostatni,
            • js.2 Re: bioton info- co o tym sądzicie? 08.02.06, 23:28
              ........będzie to niestety gorzki śmiech
              • czarnybruder Re: bioton info- co o tym sądzicie? 08.02.06, 23:31
                sprzedaj a póżniej wytłumaczysz nam na forum co to jest gorzki śmiech..raczej
                nas nie bedzie dotyczył
                • daisy2005 Re: bioton info- co o tym sądzicie? 09.02.06, 18:26
                  Ja też mam akcje Biotonu i przyznam się szczerze- jestem zaniepokojona
                  informacjami o nowych akcjach / wprawdzie były zapowiadane, ale na zasadzie:
                  zastanawiamy sie,czy.../, zwłaszcza że informacja ta spowodowała juz dziś
                  spadek kursu,choc to był dobry dzień dla spółek, a co bedzie jutro, w
                  poniedziałek i dalej? Nie wiem, o co tu naprawdę chodzi.Do tego informacje o
                  rekordowym IV kwartale mają byc podane dopiero 28 lutego, a powinny byc
                  wczesniej.Wszystko to jest zagmatwane.
    • slawowojt Re: bioton info- co o tym sądzicie? 09.02.06, 18:32
      bedzie dobrze Ta spółka jest monopolistą na polskim rynku a inwestycje tu i tam
      nie przyniosą od razu zysków Niecierpliwi muszą dac sobie z Biotkiem spokoj
      • daisy2005 Re: bioton info- co o tym sądzicie? 09.02.06, 18:42
        Jeśli chodzi o mnie, to nie jestem niecierpliwa,trochę zdenerwowałam się jednak
        wypuszczeniem tych nowych akcji, tak szybko to nastapiło. Może wiecie, co to
        dokładnie znaczy, że te nowe akcje o wartości 1 zł mają byc 15 lutego
        zasymilowane z akcjami znajdujacymi się w obrocie? Czy to jest tak, ze jeśli
        np.cena akcji spółki Bioton na giełdzie w dniu 15.02. bedzie wynosiła 15 zł, to
        za jedna dostaniemy 15?
        • rrj Re: bioton info- co o tym sądzicie? 09.02.06, 21:00
          Wszystkich akcji Biotonu jest ok. 177 mln. Akcje serii B zostały objęte przed
          emisją i należą do PKM Inv. Zostały objęte bardzo tanio, bardzo. I czas
          zrealizować zysk - pewnie na poziomie około 1000% - bo PKM Inv. ma pewnie nowe
          pomysły na biznes. Czyli sprzedać te akcje na giełdzie a nie kisić w
          nieskończoność.
          A teraz ciut historii - gdy pan RK potrzebował pieniędzy na inwestycje w
          nieruchomościach, to z 70% udziału w Prokomie zszedł do 23% sprzedają wytrwale i
          przez wiele miesięcy akcje, co zbiło ich cenę z 210 do 90 zł. Dla niego to i tak
          był świetny interes. Trwało to półtora roku i widać to wyrażnie na 5-letnim
          wykresie notowań Prokomu.
          Wnioski wyciagnijcie sami.
        • lealuc Bioton - insulina 09.02.06, 21:02
          Bioton produkuje insulinę. To obecnie jak wiadomo - zastrzyki.
          W USA jest już produkowana insulina donosowa. Najpewniej przyszłym roku będzie
          dostępna w Polsce. Jak sądzicie, ile osób zechce się kłuć jeśli będzie miało
          możliwość brania donosowego (jak krople na katar) leku?
          • zosiasamosia81 Re: Bioton - insulina 10.02.06, 18:27
            rrj myślę, że masz rację - to co napisałeś dało mi do myślenia i w końcu
            dzisiaj przełknęłam dosyć znaczne straty i sprzedałam bioton. Nie wiem czy
            dobrze zrobiłam - może nie, jestem początkującym graczem i szczerze mówiąc nie
            jestem gotowa na ponoszenie takich znacznych strat - ale dalej będę śledziła
            kurs tej spółki - nie mówię że to zła spółka i nie ma perspektyw wzrostu ale
            różne manipulacje mogą uniemożliwić osiągnięcie zysku na tych akcjach
            • rrj Re: Bioton - insulina 10.02.06, 19:04
              Przykro mi - z powodu twoich strat. Nie chciałem nikogo straszyć.
              Ale akcje serii B były obejmowane w sierpniu 2004 r. po złotówce - nawet
              sprzedane po 10 zł dają 900% zysku.
              Dużo tanich akcji w obiegu, to nigdy nie jest dobra informacja. Pokusa za duża.

mojeinwestycje.interia.pl/gie/prof/spolki/akcje?wlid=2810
              • zosiasamosia81 Re: Bioton - insulina 10.02.06, 19:10
                Niech ci nie będzie przykro - ja dużo straciłam na tych akcjach ale to niestety
                przez własną głupotę i na własne życzenie. Ostatnio miałam jeszcze nadzieję na
                to że odrobię straty ale dzień po dniu akcje coraz bardziej spadały - no cóż
                ciężko mi z tym ale taki lajf i nikt nie powiedział że będzie łatwo..
                • zosiasamosia81 Re: Bioton - insulina 10.02.06, 19:14
                  Jeszcze tylko napiszę, ze jestem ci wdzięczna i dziękuję za twoją uwagę na
                  temat prokomu - była bardzo trafna a chyba nikt tu na forum o tym nie
                  wspomniał.
                  • irenas131 Re: Bioton - insulina 10.02.06, 21:00
                    ty dzis sprzedalas a ktos w transakcjach pakietowych kupil 700 tys po 16zl.
                    Kto zrobil madrze Ty czy kupujacy czas pokaze......
                    www.parkiet.com/notowania/pakiety.jsp
                • rrj Re: Bioton - insulina 10.02.06, 19:19
                  Na spadku też możesz zarobić. Jeśli jesteś pewna, że akcję spadną w dłuższym
                  terminie możesz otworzyć pozycję krótkiej sprzedaży. Na Biotonie jest to
                  możliwe. Czyli pożyczyć akcje, sprzedać je na rynku a gdy ich cena spadnie odkupić.
                  To wymaga silnych nerwów. Poczytaj "Krótką sprzedaż" Kathryn Staley.
            • bigboni1 Re: Bioton - insulina 11.02.06, 09:11
              Ludzie! Skąd tyle pesymizmu? Wydaje mi się że źle zrobiliście jeśli
              sprzedaliście ze stratą. Oczywiście mogę nie mieć racji. Zauważcie że od
              momentu wejścia na giełdę bioton zyskał kilkaset procent. O firmie się mówi
              dużo i dobrze, wiele pozytywnych informacji potencjalnie może jeszcze się
              pojawić. Ja miałem stratę na biotonie w pewnym momencie 3,50zł na akcji (
              miałem ponad 700). Jasne że nie czułem się wtedy komfortowo - strata była ok.
              3000zł. Mało tego - przez chwilę myślałem o dokupieniu jeszcze ale żona
              mi "zdecydowanie" odradziła. Minął miesiąc i kurs zatrzymał sie na dłużej w
              okolicy 11.30zł. Dalej miałem stratę alejuż mniejszą bo 1zł na akcji. po kilku
              dniach kurs skoczył dla mnie o 40%. Bioton zapewne osiągnie jeszcze poziom 20
              zł ale trzeba poczekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka