Dodaj do ulubionych

Stany na zielono - u nas rajd do góry

12.11.06, 14:52
Witam. Jestem trochę nowy na giełdzie. Jak nie było krachu na nasdacu to
znaczy że panika była niepotrzebna i w poniedziałek znów będziemy rosnąć bo
wyniki spółek są super a wig 20 ma c/z około 10. Zagranica wszystko wykupi i
się trzeba spieszyć żeby kupić jak jest jeszcze tanio. Co tu kupić w
poniedziałek? Chcę kupić kghm który powinien jeszcze troszkę być taniej.
Już trochę sadł ale myślę że za rok lub dwa cena może dojść do 200 zł a na
lokacie tyle nie dają.
peter
Obserwuj wątek
    • plessok Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 15:02
      pobozne zyczenie
    • axel40 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 15:11
      TY to masz poczucie humoru.Normalnie boki zrywać.Dzieki bo dzien taki pochmurny.
      • piotrbias00 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 15:20
        Tyle razy miało spadać i zawsze rosło. Jeden lub dwa dni spadków i znów do góry.
        Trzeba kupować jak jest tanio. Tanio kupić i drogo sprzedać jak Wokulski.
        Czytałem, że cena zysk może dochodzić nawet do 30 a to oznacza że wig20
        spokojnie dojdzie do 10 000 punktów w dwa trzy lata a kghm to kopalnia złota
        dwudziestego pierwszego wieku czyli miedzi.
        • soros2 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 16:28
          Bardzo się mylisz. Wskaźnik C/Z jest obecnie około 33 (strasznie zawyża go
          Bioton). Mediana tego wskaźnika (to lepiej oddaje sytuację) wynosi około 21.
          Jesteśmy jedną z najdroższych giełd wśród emerging markets. Nikt tu już
          fundamentalnie nie inwestuje (Templeton wychodził np. w 2005 roku).
          Zostali tylko spekulanci.
          • elamigo1 wskaźniki indeksów - Soros2 12.11.06, 18:54
            Czy mógłbyś mi zdradzić skąd bierzesz AKTUALNE wskaźniki c/z dla indeksów. Czy
            uwzględniają one wyniki kwartalne czy taż dane ze sprawozdań rocznych?
            migo
          • piotrbias00 analityk 12.11.06, 19:12
            • piotrbias00 Re: analityk 12.11.06, 19:13
              www.gpw.com.pl/zrodla/gpw/spws/portfele/wig20_pl.htm
              • soros2 Re: analityk 12.11.06, 19:23
                Te dane są do niczego. Ja mam aktualne dane z uwzględnieniem wyników za III
                kwartał (tych spółek, które je podały). Dzisiaj robiłem aktualizację i:
                - średnie C/Z wynosi 36,25
                - mediana (czyli wartość średnia po odrzuceniu skrajności typu Bioton): 18,98 -
                i taką wartość proponuję przyjmować
                - banki: 20,27.
                Ja to liczę dla wyników skonsolidowanych.

Dla porównania serwic stooq (kiedyś akcje) ma wartość C/Z = 17,30.
                stooq.pl/notowania/s/
                • elamigo1 Re: analityk 12.11.06, 20:16
                  właśnie dlatego chciałem wiedzieć skąd każdy bierze dane o wkaźnikach .
                  Co portal to inne dane. Nie używam tego wskaźnika więc go nie liczę
                  samodzielnie. W głowie miałem coś około 15 - ale to subiektywne. Niestety żaden
                  z serwisów nie podaje METODOLOGII liczenia i daty aktualizajcji, co powoduje że
                  można sobie je w buty włożyć.
                  Prawdę mówiąc ktoś kto za to odpowiada w GPW Spółka Akcyjna powinien za to beknąć.
                  Gorzej niż na jakiejś bambusowej giełdzie. To są dane które powinny być na
                  bieżąco podawane - najlepiej przez GPW. Jeśli nie to się powinien znaleźć serwis
                  typu Dow Jones który by to liczył i podawał. Ale nawet spółki które aspirują do
                  profesjonalizmu - typu bankier.pl nie zawracają sobie błowy takimi pierdołami.
                  Nasz rynek jest dobry bo jest dobry i już. Po co komu jakieś dane. Ważne że
                  można postawić i wygrać. Kogo interesuje rozkład prawdopodobieństwa w ruletce.
                  Taka właśnie nasza giełda i nasi inwestorzy.
                  pozdr.
    • pcez1 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 16:42
      Witam
      Piotrbias00 nie pisz tu takich rzeczy a zwłaszcza pod takim tytułem bo główne
      tuzy tego forum, znawcy Giełdy: Amigo , Fular dostaną zawału. Oni już od dawna
      czekają na zwałę, konwertowali "ciut" za wczesnie.
      Bez urazy wyżej wymienieni, ale ładnie tak naganiać?
      Hej
      • siurak20 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 17:08
        pcez1 hej nikt tu nikogo nie nagania hej.
        Amigo piszac posta pisze go na poltora monitora i zeby go napisac musi sie
        troche wysilic i dysponowac pewna wiedza. Inni pisza post typu "tyle razy mialo
        spasc a wzroslo wiec za 2 lata mamy wig20 na poziomie 10 tys pkt".
        Co kto ma w portfelu to jest jego sprawa, i Amigo moze pisac o spadkach a kupic
        sobie z rana 10 dlugich, tyle ze on wie czym mu to grozi, a wiekszosc ludzi
        niestety nie ma takiej swiadomosci i to jest problem. Dla mnie np elektrim to
        bankrut a bioton jest przewartosciowany 15 razy co nie zmienia faktu ze na
        jednym i drugim lubie zarobic, tyle ze jak spadnie to nie dopisuje sie do
        watkow "skad ta zwala dzisiaj" czy "dlaczego dzisiaj spadlo 10%".
        • pcez1 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 20:41
          Zaczynając grę na giełdzie często kierowałem się opiniami ekspertów i
          pseudoekspertów (również z forum), i to był mój błąd. Wiem, że w każdej chwili
          jest ktoś nowy rozpoczynający grę. Jeżeli ktoś taki przeczyta, że szykuje się
          zwała, jak najszybciej należy uciekać z akcjami to .......
          Jeżeli ktoś pokazuje jedną stronę medalu (bo nie pisze o tym że w Ameryce
          giełda się ma dobrze, że nadchodzi czas raportów za III kwartał a raporty mają
          być w większości b.dobre, że polskie spółki dostaną zastrzyk z UE etc.) to
          trudno oprzeć się wrażeniu, że nie jest to nagonka, zwłaszcza jeżeli wcześniej
          przyznał iż pozbył się papierów ("ciut" za wcześnie).
          Nie twierdzę, że Amigo nie ma wiedzy, myślę, że ma bardzo dużą lecz cóż emocje
          mogą dosięgnąć każdego.
          Bez urazy.
          Siema.
        • citro1 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 21:01
          Witam.
          Trzy dni na rybkach trochę mnie wychłodziło.Nie było tak tragicznie i lodu nie
          trzeba było rąbać:).Sezon zakończony - trochę szkoda:(

A co to się porobiło na naszym ryneczku,Gorbi ogłasza spadki - strach się bać.
          Widze,że miedż trochę poleciała na dół,a ropa dalej tańczy i banki tracą impet.
          Ciekawe co z tego wyniknie - mała korekta?,czy zmiana trendu średnioterminowego??
          LOP widze rośnie dalej,czyli sprężyna jest naciągana.Ciekawe do ilu urośnie?
          70/80k Moje eSki już chyba bezpieczne,zastanawiam się teraz nad poziomem stopa i
          oczywiście nad powiększeniem pozycji.
          • elamigo1 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 21:13
            nie mów hop. waga kagiehu rośnie o 1% od 15 grundnia, kosztem pkobp.
            wchodzi cez. Może się trochę zamieszać. Cez powinien systematycznie powiększać
            swój udział. Niestety wciąż nie mam pełnych danych o freefloat cezu i ile tego
            jest u nas.
            Swoją drogą zapowiada się ciekawy tydzień.
            Pogoda była paskudna - brały?
            ami
            • prenditore Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 21:17
              Brały, bo Citro zadowolony.
            • citro1 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 21:30
              Brać nie brały, ale woda kryształ i powietrze.Poczytaj sobie o jeziorze
              Trześnioskim.

Cez? tez nie wiem ile tego jest w obrocie i na razie mnie to nie obchodzi.
              Myśle nad stopem,może jakieś sugestie z Twojej strony.Co sadzisz o tym
              szaleństwie na LOPie - nikt nie chce kapitulować.
              Ciekawy tydzień - ja myśle,że będzie bardzo ciekawy i możemy go długo zapamiętać.
              • prenditore Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 21:47
                Trochę spóźniona, ale jak zawsze ciekawa;
                www.parkiet.com/weekend/index.jsp
              • elamigo1 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 21:52
                wyprawy - gratuluję. Przecież nie po to się jedzie na ryby by coś złowić:-)
                LOP - staram się myśleć w kategoriach "normalnego" arbitrażu i wychodzi mi, że
                to sam rynek musi zminusować bazę i utrzymywać ją na minusie by ten lop spadł.
                To znaczy, że niewielkim kapitałem powinno się powstrzymać zamykanie pozycji
                arbi. Znacznie mniejszym niż na kasowym. Długie pozycje są tak zarobione, że w
                ich interesie jest trzymanie dodatniej bazy aż do dnia wykonania. Nawet strata
                1% na wynkonaniu kontraktu ( a przecież można jeszcze zawiedźmić w ostatniej
                godzinie...) jest mniej nieprzyjemna niż ryzyko upłynnienia powiedzmy długich
                pozycji. Próba ich upłynnienia wywołała by zwałę - przecież tego nie chcą. więc
                póki starczy środków to tą bazę muszą utrzymać na plusie przynajniej takim by
                arbi nie wychodził. Problemem może być jeśli któryś z dużych uczestników zacznie
                sypać. Ale będąc przy dużej długiej pozycji jesteś zainteresowany co najwyżej
                dystrybucją a nie zwałą. Dlatego też sądzę że rynek będzie miał teraz sporo
                sesji przeciwfazowych. Bedzie spadał jak dookoła wszystko będzie wskazywało że
                powinno rosnąć - dystrybucja - a będzie rosnął lub się trzymał gdy będzie
                dookoła czerwono. Pytanie tylko czy mają wystarczająco dużo kasy by to wytrzymać
                jeśli świat się zaczerwieni pezez kilka kolejnych sesji.
                To jest moja teoria na dzień dzisiejszy - co nie znaczy że jutro mogę dojść do
                innego wniosku.
                Co do stopa - jestem klasykiem. Albo poza zasięgiem szumu i przy oporze albo
                jakiśtam procent Twojego zysku. Ja lubię 0,7..
                pozdr.
                • areo12 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 23:07
                  Tak bedzie WIELKA ZWAŁA ,a po pamiętnym PAŹDZIERNIKU będzie pamiętny listopad,
                  albo grudzień, no może styczeń, ale napewno luty.
                  A wtedy wszystkie pauzujące byki i znudzone od czekania misie w końcu sie
                  uśmiechną.
                  • zawodowiec4 Re: Stany na zielono - u nas rajd do góry 12.11.06, 23:33
                    Mała szansa na zwałę. Wigometr sygnalizuje bardzo dużą ilość pesymistów - to
                    wskazuje na wzrosty.
    • piotrbias00 A nie mówiłem 13.11.06, 10:16
      wieszcze od siedmiu boleści. Trzeba się trochę znać aby umieć grać na giełdzie.
      maga zwała che che. Zwalić to można. Konia. Rzucam robotę i biorę się za granie.
      • prenditore Re: A nie mówiłem 13.11.06, 15:11
        Znęcanie nad zwierzętami jest karalne.
        Zresztą, jak Pan Bóg chce kogoś pokarać, to mu najpierw rozum odbiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka