jl75 26.03.07, 12:52 Czy ktoś mgłby mi powiedzić ile czasu trzeba się uzcyć, żeby było można zacząc grać na giełdzie? Będę wdzięczna za odpowiedź. Może zna ktoś jakieś fajne strony dla początkujących. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harryportier Ja się uczę tego już 16 lat i nie powiem, abym był 26.03.07, 13:08 mocno naumiany. Poza tym, nic tak nie uczy, jak samodzielnie poniesione straty na REALNYCH pieniądzach. Stracisz parę razy i nauczysz się więcej niż myslisz, jeśli oczywiście zechcesz po tych stratach dalej się w to bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
jl75 Re: Ile potrzeba czasu? 26.03.07, 13:17 Jeśli poczytam trochę w necie myslisz, że dam radę i zakuma o co w tym wszystkim chodzi? A jeszcze jedno skąd bierzecie informacje, w które spółki najlepiej inwetować. Czytacie prasę, oglądacie telewizje czy stawiacie tarota? Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Ile potrzeba czasu? 26.03.07, 13:24 Ja szukam na forach która spółka up, up, up, i .......trzymam się z daleka od tej spółki Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Ile potrzeba czasu? 26.03.07, 13:25 tarot sprawdza się doskonale. Z możliwościami wieloznacznej interpretacji doskonale pasuje do inwestowania. Już prostsza jest astrologia. O tym jest nawet sporo książek giełdowych "ubranych w teorie np. Carolana etc..;-) Na przestrzeni ostatnich lat całkiem dobre wyniki dawała technika inwestowania na tzw "ingoranta". Czyli kupujesz to co wydaje ci się dobre (bo się ładnie nazywa albo prezes ma krawat w kolorze który lubisz) Jeśli próbujesz grać na giedzie i ją rozumieć . To witaj w klubie utopistów - tych od UTOPII A NIE OD UTAPIANIA:-) ami Odpowiedz Link Zgłoś
jl75 Zaczynam 26.03.07, 13:41 Niestety dopiero chcę zacząć naukę. Pytam, bo nie mam o tym jeszcze zielonego pojęcia. Widzę jednak, że każdy będzie zbywał mnie tutaj półsłówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
stockciarz Re: Zaczynam 26.03.07, 14:03 Ucz się ucz, to też będzie potrzebne ale nie inwestuj zbyt dużo na początku. Dopiero jak wtopisz z połowę tego z czym zaczynałeś to będziesz gotowy zdecydować czy warto ryzykować więcej :-) Z mojego doświadczenia wynika że niewielu ma do tego predyspozycje a teoria to stanowczo za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Zaczynam 26.03.07, 14:18 A spodziewałeś się kilkustronicowych wykładów na temat podstaw giełdy ? Wykaż trochę inwencji. Było już na ten temat kilkadziesiąt wątków, wraz z linkami do stron www Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Zaczynam 26.03.07, 14:24 js.2 napisał: > A spodziewałeś się kilkustronicowych wykładów na temat podstaw giełdy ? > Wykaż trochę inwencji. > Było już na ten temat kilkadziesiąt wątków, wraz z linkami do stron www > otóz to ad rem zacząć można od razu byle ostroznie i nie podpalac sie zanadto w tym momencie bo teraz jest jazda w góre na giełdzie i prawie kazdy ignorant da rade zarobić bez wiekszego problemu (jako przykład podam siebie:)) później moze byc roznie, balon w koncu peknie,albo przynajmniej mocno z niego zejdzie powietrze :) co do stron edukacyjnych to zacznij od bossa.pl poza tym na onecie tez jest kompendium i na innych portalach też i nie dziw sie ze nikt ci nie odpowiada na tak postawione pytanie bo jak sie chce grac na giełdzie to trzeba umiec podstawowe info wyszukiwac samemu, inaczej trudno coś ugrać:) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Jest taka książka Komara "Sztuka spekulacji" 26.03.07, 14:29 gdzie wszystko co związane z giełdą jest wytłumaczone dość przystępnie (oczywiście jeżeli chodzi o podstawowe pojęcia i zasady). Przyzwoite kompendium wiedzy jest też na bossa.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
jl75 dzięki r-mol 26.03.07, 14:32 Dzieki. Jak widac znajdą się tu jeszcze osoby, które potrafią pomóc. Nie zawracam głowy bo pewnie śledzisz notowania. A więc wszystkiego dobrego. Jeśli tego życzy sie grającym na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
a54 Re: Jest taka książka Komara "Sztuka spekulacji" 26.03.07, 15:07 Oprócz książki Komara poleciłbym też książkę: "Sztuka wyboru akcji" Richarda Kocha. Odpowiedz Link Zgłoś