js.2 13.11.07, 09:12 Nie bede pisał co mam, ale otworzyłem po 3566 i jest to taka sama pozycja o jakiej nie pisze Z4. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquila7 Re: Teraz Polska 13.11.07, 09:31 Wszyscy już próbowali ale nie dali rady dlaczego sądzisz że Tobie sie uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Teraz Polska 13.11.07, 09:40 jesli to są wzrosty, wole otworzyc 1000 S Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Teraz Polska 13.11.07, 09:49 Spokojnie. Co nie dali rady. Pozycje jeszcze nie zamknięte więc o co chodzi. Ja wiem, że wszyscy sie boją bo usa jakos nie rosną, azja coś nie bardzo, europa też a jen mocny. Ale patrzcie na nasze indeksy a nie wszędzie naokoło. Szansa wzrostu u nas jest więc gra na zwyzkę ma również sens. Główny punkt takiego podejścia to indeksy na wsparciach - bądź na liniach trendu bądź na lokalnych minimach. A pozycje nie były otwierane 200 pkt wyżej tylko około dzisijeszych notowań. Tyle na razie. A reagować trzeba elstycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: Teraz Polska 13.11.07, 09:57 czyli masz tak zwaną kryptopozycję.. to też pozycja ! Odpowiedz Link Zgłoś
kellyslater Re: Teraz ja 13.11.07, 10:12 Skoro wszyscy otwieraja eLki to czemu nic nie rosnie??... Odpowiedz Link Zgłoś
los.cojones Re: Teraz ja 13.11.07, 10:21 nie wiem.. i tak trzymamy się na plusie, ale balansujemy na granicy oporu ~3555, Europa w dół, kontrakty w USA na lekkim plusie, ale się osuwają, poza tym stanom jakoś nikt ostatnio chyba nie ufa, vide wczoraj: cały dzień ładnie, a zamknięcie znowu na minusie jestem bez pozycji, zerkam sobie tylko co jakiś czas, poza tym od jutra do piątku jestem w Szczyrku, a tam to nie wiem czy dostanę się do internetu :) więc chyba pas do końca tygodnia :( Odpowiedz Link Zgłoś
los.cojones Re: Teraz ja 13.11.07, 10:23 ..a może by tak jakaś niewinna, daytradingowa eSka??? :> taka pod test oporu? Odpowiedz Link Zgłoś
kellyslater Re: Teraz ja 13.11.07, 10:35 Brakuje tu chyba jakiegos dobrego zaklinacza deszcz...uuu...tj. wzrostow :) Moze indianie nam wypozycza jakiegos. Ma ktos jakies namiary na znajomych indian? :D UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP UP...... :P Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Teraz ja 13.11.07, 12:15 Stop na wejściu i oddaję się frapującemu zajęciu obserwacji notowań opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Teraz ja 13.11.07, 12:39 Stop 10 do góry i czekam na rozgrywkę przy 3600 na W20 Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Teraz ja 13.11.07, 12:55 a ja wziąłem grube eSki na otwarciu zobaczyłem Stany i Japonie o ja biedny - nie mam coś ja szczęścia łoj nie mam co dzień to gorzej,jak nie miś podrapie,to byk staranuje Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Teraz ja 13.11.07, 13:09 Spokojnie, ja za chwilę wysiadam. Jakoś nie widzę chętnych na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Teraz ja 13.11.07, 13:16 Ty jesteś zarobiony,to możesz spokojnie wysiadać, a ja stopa ustawiłem na 3612 i widzisz co zrobili. nie mam ja szczęścia,oj nie mam:( Odpowiedz Link Zgłoś
incubus69 Re: Teraz ja 13.11.07, 22:19 Szkoda Citro, że na tych L-kach przestawiłeś stopa-pierwotnie były dobrze założone.Niestety ja swoje L-ki zamknąłem w dołku na poprzedniej sesji, dzisiaj je odnowiłem i to znacznie wyżej niż chciałem, ale po iluś nieudanych transakcjach ( częściowo z własnej winy, braku konsekwencji, częściowo z braku odrobiny szczęścia tu zabrakło 2 pkt, tam 1 pkt, co uruchamia lawinę złych ruchów-tak zaczyna się zła passa ) ręka zaczyna drżeć przed złożeniem zlecenia.Myślałem, że kontrolnie naruszą opór i czaiłem się z L-kami po 3546, później po 3571-76-wszystko w nieodpowiednim momencie- anulowane, składane i w końcu L-ki po 3601, część zamknięta na fix ( to planowo-te nadmiarowe; myślałem że zrobią kolejny cudofix, ale zrobili je 2x jak byłem po przeciwnych stronach niestety, nie dzisiaj ), reszta została do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Citro1 13.11.07, 13:15 A Ty poważnie z tymi S-kami, czy chcesz dać trochę radości zazdrośnikom ? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Citro1 13.11.07, 13:46 Nie, nie wierzę. Citro sugeruje się usa ? I gra pod usa ? Oj nie, niemozliwe. Co do usa to tam wcale to tak źle nie wygląda (na wczoraj). Owszem, jeżdżą jak ogłupiali w te i we wte ale np. finanse wczoraj wzrosły a cały ten sektor (odpowiedzialny za wielki zamęt) jest w strefie wsparcia - tu bym raczej upatrywał korekcyjnego wzrostu. Zreszta Harry to dobrze opisał z tym, że nie zdziwię sie jak indeksy w usa pójdą w kierunku rekordów (nie zdziwię się też jak pójdą na południe). Ale czasy ciężkie, oj ciężkie. Ja wczoraj przygladałem się korekcie na kopalniach złota. Dramat. Nie wiem czy wytrzymam z tymi spółkami. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Citro1 13.11.07, 14:04 Citro1, nie słuchaj Z4, sugeruj się, sugeruj... Tylko po co ta Japonia ? Może jeszcze ftse i cac ? Dla mnie są one tak samo istotne, a co za tym idzie, śledzę je z taką samą uwagą, jak indeks długości krowich ogonów w północnym texasie. Chociaż nie, krowie ogony ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Citro1 13.11.07, 14:15 Mam lepszy wskaźnik. Dobry dla warszawiaków. Jak świeci słońce to idzie kupno a jak pada deszcz to idzie sprzedaż. Jak jest tak chgw (chmury ale nie pada) to może być różnie. Sprawdza się często (nie liczyłem ale tak na oko w 60 - 70% przypadków). Część L zamknięta. Zostawiam sobie symbolikę - zobaczę jak walka wokół 3600. Czyli jak wszyscy kwilą o końcu świata to na L mozna zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Citro1 13.11.07, 14:17 Dzisiaj mój wskaźnik się nie sprawdza (chyba, że pójdziemy na płd do końca sesji) - syf za oknem a indeksy rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Citro1 13.11.07, 14:21 Ja jeszcze trwam. Moim warunkiem pozostawienia na jutro jest 80 pkt( ok 2 % ) na sztukę. W tej chwili mam ok 50 pkt czyli połowę mogę zostawić, ale poczekam czy byki coś pokażą ( W40 i W80) Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: Citro1 13.11.07, 16:38 kurcze.. jeśli się nie obrazicie, ale mam powody do świętowania (wreszcie) ;) toora ! po, najpierw 2.69 wczoraj i - wypad, trochę po wejściu dziś; następnie pod korek na 3.05 (nie szła zwała, więc pozostała już tylko jedna możliwość..) - świeca ładna więc może jutro jakaś luka(?) ;) no i dziś ten cholerny bioton - niby dołek uklepany (lub być może lekko działające wsparcie przed dalszą przeceną) - zrobiłem "taken" na dzisiejszym wypadzie po 0.87, wcześniej miałem po 0.89; LICZĘ na jakąś niespodziankę w dniu dzisiejszym (wyniki).. no ! to trochę się odkułem - mam nadzieję citro, że od tego taty wcirów tam jednak nie dostanę.. ;) no i: z tego co pamiętam, to fajnie te elki brałeś.. przy tytanowych jajach byłbyś nawet fajnie zarobiony - jutro luka ! PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Citro1 13.11.07, 17:03 Ja się obraziłem. Za chwilę normalnie coś mnie trafi ( nie wiem co to jest szlak, ale chyba on mnie trafi ) Jak śmiesz coś zarabiać zamiast tracić pieniądze i sprawiać radość innym. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: Citro1 13.11.07, 17:43 kurna ! też mi głupio.. przy okazji.. jeśli byście mogli - pogadajcie tam z tymi swoimi kumplami: grubasami, z arbitrażystami, Buffetami, z zarządzającymi z kwatery głównej TFI, z zagraniczną spekułą a i nawet z samym Lucym, jeśli trzeba.. niech już biednemu Biotkowi odpuszczą na jutro; przecież wszyscy mogą zarobić i wszyscy mogą być happy ! no ! Tusek zagramańcowym w wyobraźni trochę pomoże, grubasy są już poustawiani, arbi wykosimy a z Lucym.. ..w ostateczności wyślę swoją babę ! (hi,hi- będzie dym !) Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: violinist4 13.11.07, 18:26 Jutro wyniki za III kw i wszystko może się wyjaśni. Ci co chca zarobić na złapaniu lokalnego dołka a nie tracić, jak dotychczasowi inwestorzy szykuja sie na zakupy po troszke niższej cenie. Nie będe ukrywał, że i ja jestem wśród nich. Czy się doczekamy, to już inna sprawa. Jutro raczej nie będzie ostrej jazdy w dół, gdyż uważam, że ewentualna strata /jeżeli takowa wystąpi/ może jest już wliczona w obecną wycenę lub gdzieś koło niej. To co może całkowicie powalić biotka, to duża strata i wtedy nawet dzisiejsza cena może być atrakcyjana dla wychodzących. Dzisiej ktoś wywalił jednym strzałem dwie bańki:(( PZDR Mario Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 re: aloha 13.11.07, 21:57 no ja pod te wyniki się dokładnie wpakowałem; niby dolar nie tego, ale coś już tam bąknięte było, że przynajmniej operacyjnie, na plus powinno być; a może będziemy mieli niespodziankę.. (?) zresztą - tak jak mówisz, nawet jeśli jutro szału nie będzie - jeśli chodzi o wyniki, to po takim zamknięciu w USA, bioton, mimo wszystko, winien raźnie ruszyć na północ, w najgorszym razie na wschód.. ;) racja, ktoś pieprznął 2 bańki (na dwoje babka wróżyła dlaczego), ale było dziś też mnóstwo strzałów w drugą stronę.. pożywiom-uwidiom PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: re: aloha 13.11.07, 22:05 Panowie, jakie by te wyniki nie były, biotonowi należy się jakieś odbicie, przynajmniej techniczne. Nie załamujcie rąk i nie bądźcie zbytnimi asekurantami. Zobaczymy, ale ja tu jestem optymistą w krótkim terminie. Kasy jednakże na to nie stawiam (stawiam na inne sprawy - nie wszystko można obstawić). Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: re: Żeglarzu 13.11.07, 22:21 RSI na poziomie 14,natomiast CCI od dwóch dni zakręca na północ. Jest szansa na 0,96.Co nie zmienia faktu,że to gniot,już dawno ograny. Płynność duża ,można po spekulować - powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: violinist4 14.11.07, 08:21 No nie jest znów tak źle z tymi wynikami. Jest chyba tak, jak pisałem, że raport był jednak wkalkulowany w obecną cenę. Z takimi wynikami przy cenie 0.87, to chyba nie jest aż tak tragicznie. USrańce pomogli....może warto pospekulować? Patrząc na styl ostatnich spadków na biotku, dochodze do wniosku, że jest co najmniej podejrzany i raczej sugeruje to, że ewentualne wybicie w górę może nastąpić już dzisiaj.......a to sie juz obawem zobaczy:) PZDR Mario Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: aloha 14.11.07, 09:43 najwyraźniej rynkowi raporcik się spodobał; niech no się trochę wystrzelają, to dobieram.. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: aloha 14.11.07, 11:15 najwyraźniej po dziewięciu spadkowych sesjach strach zrobic jakiś znaczący ruch bez uprzedniego sygnału z za wielkiej wody. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 a właśnie , że tutaj wkleję... 13.11.07, 21:27 Amerykańskie byki czekały tylko na pretekst. Wskaźniki już wychodziły poza ekrany. Patrząc na dzisiejsze wzrosty w skali ciut dłuższego horyzontu czasu, nie robią aż tak dużego wrażenia. Dane z usa – takie sobie. Nawet info z walmarta ma podwójne dno. Ale efekt jest galanty i to się liczy. Nasze chłopaki się cieszą, fakt że tyllko na dużych spółkach – na resztę nie starczyło optymizmu. Zobaczymy co dalej. Obawiam się że potrzeba będzie kilku takich ni jak dzisiaj by publikatory zaczęły walić tytułami”powrót hossy”. Teraz pewnie japońce pojadą do góry i europa wślad. Nam pozostanie zapewne podążanie na północ. Ja jednak nie mam zaufania do tego ruchu (czyżby kogoś to dziwiło:- ) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: a właśnie , że tutaj wkleję... 13.11.07, 21:50 Też nie mam zaufania. Ale wcale się nie zdziwię jak do końca roku zaatakujemy szczyty. Spójrzcie na małe i średnie spółki - tam przecena była dość istotna i pewnie niektórzy myslą: "O cholera, jak tanio". Oczywiście tanio nie jest bo jak coś wzrosło 50 razy to po spadku o 50% mamy wciąż wzrost 25 razy, tyle, że mało ludzi patrzy na to z takiej perspektywy - oni widzą: "Spadło 50% !" Więc czas chyba na małe i średnie spółki - tu może być źródło sporego zarobku. Ale patrząc na całość obrazu to ja widzę przede wszystkim wskaźnik szerokości rynku - jego wartość jest wręcz katastrofalna i pokazuje koniec hossy. Tyle, że według pewnej ciekawej teorii wymyślonej przez gości z wall street (ale bardzo mądrych gości mimo, że z wall street) obecnie mamy koniec hossy kredytowej a hossa na akcjach zakończy się jakiś czas później. Artykuł jest po angielsku w pozycji "November" www.arpllp.com/newsletters.asp?section=00010004 Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: a właśnie , że tutaj wkleję... 13.11.07, 22:10 Zaufanie hehe zaufanie to ja miałem jak wig20 wynosił 1000pkt i w perspektywie było wejście do Unii. Teraz jest drogo ,a nawet bardzo drogo / mam na myśli średniaki i maluchy / Dystrybucja trochę trwa i jazdy po 10/15% na indeksach będą jeszcze długo.Kasy na rynku jest sporo,a i chętnych na jej pomnożenie też. TFI miały dodatnie saldo w pażdzierniku.Niech sie trochę ociepli na zachodzie,to szybciutko zakreślimy koło. Hossa sie kończy jak trwa sielanka,natomiast strach jest jej dobrą pożywką. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: a właśnie , że tutaj wkleję... 13.11.07, 22:19 Rano po otwarciu wklepałem zlecenie po 3565 na odwrócenie na eL mojej jedynej eSki jaka mi została, ale jako zatwardziały miś zwątpiłem i anulowałem zlecenie w porę, aby nie weszło. I pojechałem na tej eSce do góry. Zbierało się na odbicie, a człowiek jak głupi przyspawał się do jednej pozycji. A jutro wywalę tego puta, póki jest jeszcze na nim zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: a właśnie , że tutaj wkleję... 13.11.07, 22:26 Prendi teraz jest czas na elastyczność,a misie czy bycze klapki odłóż na bok.Robi Ci różnicę na czym zarabiasz?? S czy L jakie to ma znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: A ja jutro..... 13.11.07, 22:24 współczuje wszystkim, posiadającym S.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: A ja jutro..... 13.11.07, 23:43 he he, na kontraktach nie gram bo jestem za cienki bolek. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Fular 13.11.07, 23:21 Fular, na początku tego wątku otwierałeś 1k S-ek, a siedzisz na opcjach call. Grasz jednocześnie w obie strony ? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Fular 13.11.07, 23:43 he he, na kontraktach nie gram bo jestem za cienki bolek. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Teraz ja 14.11.07, 11:51 Fular, nie martw się, odrobisz. Sprzedać coś za 25% wartości to duża strata, ale rynku od jutra nie zamykają. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Fular 14.11.07, 12:07 Fular, nie bierz tego do siebie, żartowałem. Gratuluje !!! Bardzo często sam chciałbym mieć 25 % zysku z pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: Fular 14.11.07, 12:21 25% zysku z zainwestowych 10 zł to raptem 2,5 zł. Wystarczy na małego Żywca więc nie jest źle. Też gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Fular 14.11.07, 12:33 nauka kosztuje. małymi kroczkami. ja nie chce byc milionerem. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: Fular 14.11.07, 12:35 To jak zarobisz milion to oddaj mi go proszę. Ja chętnie wezmę. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: Fular 14.11.07, 12:40 Ktoś wczoraj współczuł shortom. I co (oprócz tego, że jajco) ? Chłe, chłe. Ludzie nic się nie uczą. Jak te matoły najgorsze gapią się w te Stany albo w Japonię a nasza giełda idzie po swojemu. Ale ludzie tak mają - jak im coś do łba wejdzie to latami nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Stefek 14.11.07, 12:43 Jesteś pewien że to nie stany ? Popatrz za 10 min na notowania NQ100 fut. Znajdziesz odpowiedź, tego małego obsunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: Stefek 14.11.07, 12:46 To nie Stany. Europa rośnie sobie i jest spoko. Tylko my jakoś nie tego. Po prostu idziemy sobie po swojemu. A matoły się dziwią i skrobią po swoich pustych łbach. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Stefek 14.11.07, 12:53 Europa jest opóźniona w rozwoju. Dziś świętują wczorajsze wzrosty w usa, a jutro zabiją się o glebę gdy okaże się że te wzrosty były tylko korektą ostatnich spadków. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Stefek 14.11.07, 12:54 to tylko pokazuje siłe naszego rynku. dlatego zamknalem opcje. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 ale to szulernia jest.. 14.11.07, 15:44 ciekawe jak się to dziś skończy.. (?) Odpowiedz Link Zgłoś
incubus69 Re: ale to szulernia jest.. 14.11.07, 16:24 I niech mi ktoś powie, że na naszym rynku nie ma ustawiaczy.A już mi się wydawło, że koszykarze się wystrzelali i będzie w miarę normalnie.Akcja jaką dzisiaj przeprowadzono na naszej GPW nawet mnie zadziwiła-dobrze, że miałem stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: ale to szulernia jest.. 14.11.07, 16:29 jeśli chodzi o biotka, to jestem ciekaw - czy nie dałem się wyleszczyć, czy będę czasem na zero..?! (ciule jedne..) szlag by to - mam nadzieję, że tytanowe jaja nie będą mi potrzebne.. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: ale to szulernia jest.. 14.11.07, 16:45 Nasze grubaski rozmiłowały się w S-kach i nic nie poradzisz. Trzeba poczekać aż osiągną swój poziom docelowy, albo otoczenie zmusi ich do odwrócenia pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Mała poprawka 15.11.07, 00:37 Mała poprawka do poprzedniego mojego posta. Powinno być : "aż osiągną (osiągnęli ??) poziom docelowy" Do usunięcia tych znaków zapytania brakuje mi jednego elementu. Końcowego odbicia ze wzrostem LOP-u. Proponuję zwrócić uwagę czy jutro rano nie pojawi się brakujący element. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Mała poprawka 15.11.07, 00:57 Takiego maleńkiego podjazdu do góry na terminowym, w samej końcówce notowań. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: ale to szulernia jest.. 14.11.07, 16:48 Wytresowany przez szfagrów na wieczną hossę wywaliłem rano puta, ale mojego ostatniego shorta nie oddałem, bo jestem zatwardziałym misiem, ale też nie otworzyłem następnego, jak nakazywała mi strategia. Brak konsekwencji zemścił się w koncówce, bo nie miałem co zamknąć. Przyglądając się naszemu rynkowi jako całości, dochodzę do wniosku, że ruszyła powoli lawina umorzeń w TFI i jak ona się rozkręci, to zadne wsparcia nie będą miały sesnu i miej Panie byki w swojej opiece. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Prendi 14.11.07, 17:08 Trenowałem dzisiaj przelewanie wosku przed andrzejkami i wyszło mi że w ciągu 2- 3 miesięcy zobaczymy rekordy na W20. Jak Ci się podoba moja wróżba ? Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Prendi 14.11.07, 21:50 Twoja wróżba Js.2 podobałaby mi się bardzo, bo w końcówce hossy nie ma to jak otwierać eSek przy szczytach - to lubię najbardziej, bo w obecnej chwili nie ma pewniejszych inwestycji. Ale myślę, że zanim tam zajdziemy, przetestujemy dołek z sierpnia i tam w zależności od wyniku zamknę moją eSke, albo ją jeszcze potrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś