citro1 11.12.07, 20:24 Windziarzowi urwała sie wajcha.Może któryś z kolegów władający biegle angielskim to skomentuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
violinist4 Re: FOMC 11.12.07, 20:35 Ja ! centralnie puściły komuś nerwy, brakło tytanu, zawalił się misterny plan, miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle, Ludwiku Dorn i Sabo nie tędy droga.. to tak w skrócie.. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: FOMC 11.12.07, 20:43 Nie płacz, sesja się nie skończył,a prawdziwą reakcję poznamy za dwa dni. Na teraz zjechali do linii szyi ( sp1490),Harry wspominał o tym,mamy jeszcze prawe ramię na 1460 i głowę na 1410.Amerykanie to ponoć optymiści i może nie będzie tak żle. A jak dla mnie to mogą zjechać i do pasa Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: FOMC 11.12.07, 20:35 Citro, co tu czytać ? Czytałem na bloombergu. Dla mnie, mimo, że cięcie było "tylko" 25 pkt baz. jest O.K. dla akcji bo fed powiedział między wierszami, że bedzie dalej obniżał stopy (napisali, że jest zwolnienie gospodarki a kryzys nieruchomościowy i kredytowy ma duży wpływ na to osłabienie). Amerykańce to kompletnie niekumaty naród więc zanim zrozumieją o co chodzi (oni zamiast mózgów mają hamburgery) to minie jakiś tydzień. A potem rzucą się do kupowania. Ja się zastanawiam czy nie otwierać długich na indeksy usa. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: FOMC 11.12.07, 20:38 Aczkolwiek na razie w swej panice połamali linie trendu rosnącego więc wygląda to tak sobie technicznie. Na dow jonesie wsparcie na 13450 - 13500. Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: FOMC 11.12.07, 20:40 No tak, w porownaniu do Polakow to kazdy narod jest glupi... Dobry przyklad polskich inwestorow na polskiej gieldzie, ktorzy patrza sie tylko na to co zrobia Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: FOMC 11.12.07, 20:45 to się nie patrz ! ha,ha - ale raczej kiepsko na tym wyjdziesz ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: FOMC 11.12.07, 20:45 sorry artremi ale ja zdania nie zmienię. Wielkość usa tworzyli imigranci a to obecne pokolenie to, z wyjątkiem kilku rozsądnych gości, kompletne osły. Z prezydentem na czele, który na pytanie w jakim języku mówi sie w afryce odpowiada "po afrykańsku". Takich anegdot mógłbym sporo przytoczyć tylko po co. Pomyśl co by się stało jakby im prąd odłączyli - umarli by z głodu bo mięcho by im spleśniało w lodówkach i nie byłoby gdzie kupić hamburgerów. Taka prawda. Przykre. Po prostu jak widzę te reakcje na działania gościa z brodą to pusty śmiech mnie ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: FOMC 11.12.07, 20:52 To ja sie z Toba zgadzam - gdy porownujesz USA i amerykanskiego prezydenta do Polakow i polskiego prezydenta. Mysle ze Polacy sa geniuszami! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: FOMC 11.12.07, 21:03 Na DJIA szybka poprowadzona po pażdziernikowych szczytach przebiega na 13510 i na teraz tu się oparli.Dzisiaj powinna sie obronić.Natomiast jej wyrażne przebicie wprowadzi znowu sporo strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
pierdola8 Re: FOMC 11.12.07, 21:12 Citro1,Artemi,Zawodowiec -pogadajcie jeszcze sobie, lubie was sluchac.Moze mi cos kapnie do pustej mozgownicy bo narazie tomi wchodzi tylko krwawa manka. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: FOMC 11.12.07, 21:20 idzie przynajmniej korekta, jak nic - dziś to było na chama i u nas widać.. wogóle, nie zdziwię się jak pójdzie teraz piąta fala; czyli mamy zmianę głównej melodii z big-bitu na hard-rock ! no i się jutro wszystko wyda.. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: FOMC 11.12.07, 21:28 Sopkojnie violinist. Każda pozorna katastrofa to okazja. Spójrz na to tak. Nie patrz jak tłum, który teraz widzi tylko strach. Jest inna , znacznie ciekawsza strona medalu. Tyle, że wymaga zupełnie innego myślenia. I to najtrudniejsza sprawa bo jesteś sam naprzeciw tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: FOMC 11.12.07, 21:32 Żeglarzu, odłóż emocje na bok.Co to jest -2% w USA - pierwszy raz to widzisz.Będzie taniej,masz problem?? Problem to mają złoci chłopcy z TFI.Oni są zapakowani w setki mln akcji i muszą to opchnąć ulicy.A jak tu sprzedać, jak jest strach.Sprzedaje sie dobrze na euforii. Rycha zwolnili,zarobiłeś na Biotonie - co TY taki pazerny jesteś:)?? Prendi też potrzebuje coś na świeta:) Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: FOMC 11.12.07, 21:42 no ja wiem ! ale taka świeczka jak dziś w stanach, to be-be na stojąco zawodowiec.. dzisiaj wywalałem papiery po kosztach albo po stratach (od ostatnich wejść), ale nie żałuję - coś wisiało w powietrzu, grubasy spieprzały dzisiaj aż im się kapcie paliły.. i trzeba przyznać, że robili to w pięknym stylu - mieli za sobą dużego plusa w postaci fomc i pięknie go wykorzystali.. pewnie, że wiem że pięknie na tym ruchu w końcu zarobię.. ;) ale niech sobie najpierw wzajemnie do siebie postrzelają "możni" tego rynku.. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: FOMC 11.12.07, 21:58 moze i swieczka wyglada beee ale to jak chlopaki pisali, tylko emocje- dzisiaj mamy strach, bardziej chciwi pewnie nie przespia nocki a za 2 tygodnie wygasa seria kontraktow i wiekszosc zapomni o strachu. Rach, ciach i zrobi sie euforia.... Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: FOMC 11.12.07, 22:12 ha,ha.. to wszystko, to jedne wielkie emocje.. ;) każdy ruch, to emocje ! moje emocje są takie, że nie byłbym tej euforii taki pewnien.. euforia miała być po ostatnim dołku - a jak sobie popatrzyć, to najczęściej spółki dochodziły do górnego ogranicznika (w zależności od AT) i cofka.. słabość,słabość i jeszcze raz słabość, plus brak kasy.. (takie tam moje srutu-tutu!) :) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: FOMC 11.12.07, 22:26 tak jak w maju dwa lata temu nie bedzie, i przy wzrostach nie pojdzie juz taka kasa. nie ten etap hossy....przynajmniej teoria tak mowi a praktyka?? pokaze :-) Odpowiedz Link Zgłoś