Dodaj do ulubionych

H4 - Kontrowersyjny interwał ?

17.12.07, 19:24
Witam,
zastanawiam sie od pewnego czasu nad sensem/znaczeniem interwału H4. Czy świece tworzące się przez 4 godziny mają jakieś znaczenie?
Zauważcie, że na różnych platformach są różne świece H4 z tego względu, że pierwszego dnia tygodnia (niedziela :) ) platformy ruszają o różnych godzinach (22,23,00 a niektore nawet o 21), czyli cały tydzień jest przestawiony i świece mogą mieć już inny wydźwięk. Malo tego niektóre platformy nawet nie mają interwału H4 w standardzie tylko np. H3 (Oanda bodajże). Czy w takim wypadku warto go brać pod uwagę? Czy może jest jakiś jeden właściwy start interwału H4?

P.S. tylko proszę bez odpowiedzi typu "jak ci nie pasuje H4 to graj na H1", bo nie o to chodzi :))).
Obserwuj wątek
    • Gość: lisowice Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? IP: *.centertel.pl 17.12.07, 19:58
      Po pierwsze w niedziele bedzie jedna swieca 4H bez znaczenia czy
      platforma dziala 3 godz czy jedna,nastepna bedzie o 4 rano i
      wszystkie nastepne beda takie same.Jasne?Interwal 4H jest swietnym
      kompromisem pomiedzy hardcore`wa spekulacja a transakcjami
      dlugoterminowymi, a ilosc transakcji jest nadal zadowalajaca,a
      najwazniejsza sprawa dane sa wygladzone prze to spoznione ale
      pewniejsze, wyobraz sobie ze ja inwestuje stosujac interwal tyg, bo
      nie lubie tracic swoich pieniedzy kiedy jest duzo szumu taki jak
      dane itp.
      • raposo2 Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 17.12.07, 21:02
        lisowice - kompletnie nie zrozumiales/as tego co napisalem.
        zapraszam do ponownego przeczytania :).
      • raposo2 Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 17.12.07, 21:03
        i jesli uwazasz, ze twoje pierwsze zdanie jest poprawne to w minute moge ci udowodnic, ze tak nie jest :).
    • Gość: Filip Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? IP: *.chello.pl 17.12.07, 19:59
      Jest dokładnie tak jak piszesz. Świece H4 są różne w zależności od platformy,
      dlatego mogą wyglądać myląco. Dołki i szczyty oczywiście zawsze będą w tych
      samych miejscach co na H1, ale formacje mogą wyglądać różnie. Ja osobiście
      uważam, że H1 jest lepszy, bo widzę na nim dokładnie to samo, co wszyscy gracze
      (przynajmniej obiektywnie ;)

• raposo2 Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 17.12.07, 21:06
        To prawda, formacje świecowe mogą być zupełnie inne, dlatego rowniez gram głównie na H1 ale zastanawiam się nad sensem H4, bo to dobry (?) kompromis (jak napisal lisowice) (miedzy H1 a D1), ale czy oby napewno jest dobry? ;-)
    • Gość: Tomaszek Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? IP: *.centertel.pl 17.12.07, 22:17
      Nie jest to zły interwał - pokazuje co dzieje się na różnych rynkach i
      zazębianiu stref czasowych.

Tak samo się go analizuje jak i inne . Tylko musisz mieć dłuższe stopy i tak
      samo tejki profitki.

Co do OANDY dodam jeszcze , że tam dniówka zaczyna się o 6 rano - więc i tak
      świece wyglądają innaczej. Inwestor amerykański dzień widzi innaczej i inwestor
      japoński . Zastanówcie się na tym.

Rzecz nie polega na takich szczegółach - rynek i tak zawsze zagra swoje ...
      Jak powiedział Einstein wszystko na tym świecie jest względne!!!!

Jeśli będziecie zwracać na takie głupoty - to nigdy nie dojdziecie do kasy na
      tym rynku.

Powiem tak - pomyślcie o średnich - to one wyznaczają kierunek a nie interwały .

Spójrzcie teraz na wykres - czyż nie widzicie okazji - czy spadająca gwiazda nie
      zapowiada spadków ???

Istota jest w tym , aby identyfikować trendy wyższego rzędu - a transakcje
      zawierać zgodnie z nimi na niższych.

pozdrawiam

ewentualne uwagi do mnie na email ( nie zawsze tu wchodzę ) tb75 i małpa a potem
      tlen i pl
      • raposo2 Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 17.12.07, 23:15
        Tomaszek - wydaje mi się, że też nie do końca zrozumiałeś.
        Więc napiszę to inaczej.

Piszesz:
        "Spójrzcie teraz na wykres - czyż nie widzicie okazji - czy spadająca gwiazda nie zapowiada spadków ???"
        Ostatnio na kablu (mówimy tylko o H4) na platformie North Finance wystąpiła bardzo ładna spadająca gwiazda (dłuuugi górny cień + czarny niewielki korpus :) ), natomiast na XTB gdzie H4 zaczynało się o godzinę szybciej już tej gwiazdy nie było (umiarkowany biały korpus i długie cienie z obu stron). Czyli interpretacja tych dwóch świec była już zupełnie (a przynajmniej w pewnym stopniu) inna. I właśnie o to mi się rozchodzi.

I tu powtarzają się pytania z mojego pierwszego postu... :)
        • Gość: Tomaszek Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? IP: *.centertel.pl 18.12.07, 08:47
          Ale czy te świeczki zaczynały się w tych samych godzinach ??

Myślę , że na XTB jest ok , bo nawet biorąc start po weekendzie - to pierwsza 4H
          zaczyna się o 23 i trwa 1H nastepne są prawidłowo. Tylko spójrz na ruch na
          rynkach w czasie i czy np. tej spadającej gwiazdy nie zrobiły banki na Fidżi i w
          Nowej Zelandii - bo tam startuje rynek po weekendzie. A one nie mają wiele do
          powiedzenia .
          • raposo2 Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 18.12.07, 14:18
            North Finance startuje o 22.00, i pierwsza świeca H4 faktycznie ma godzinę, za to następne już są normalnie czyli od 23.00 (czyli czasu GMT Wielka Brytania ma jakby od poniedziałku start).
            Spadająca gwiazda byla kolo godz. 15.00 w srodku tygodnia :)

• pawel.sliwa Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 18.12.07, 09:29
          witam,
          aby ułatwić proces poznawczy danego instrumentu to ja zdefiniowałem
          sobie jeden interwał i u danego brokera. specyfika rynku
          pozagiełdowego jest że ceny mogą się różnić w notowaniach danego
          instrumentu a to utrudniałoby analizy biorąć pod uwagę jeszcze
          zależności pomiedzy brokerami.
          w spekulacji im metoda jest prostsza tym lepiej, im mniej zmiennych
          tym lepiej, dlatego osobiście uważam że nie ma sensu utrudniać sobie
          życie zreszr=ta i tak statystyka jest tutaj po naszej stronie bo
          beda sytuacje że u drugiego brokera bedzie fajna formacja która
          zapłaci a u pierwszego nie, co zostanie wyrównane w przyszłości
          odwróceniem schematu.
          pawe.
          • raposo2 Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? 18.12.07, 14:21
            Moze i ma Pan racje... Przekonam się jak pogram trochę tylko na H4 :))
        • Gość: GOŚĆ Re: H4 - Kontrowersyjny interwał ? IP: 217.153.87.* 18.12.07, 18:00
          Nort Finance jest OK bo oni "synchronizują" się do Londynu, czyli największego
          rynku w naszym rejonie. Dzień powinien zaczynać się wtedy gdy otwiera się Londyn
          i powinien mieć 2 świece H4. Wtedy "widzimy" rynek tak jak brokerzy w Londynie a
          to oni w znacznej mierze wpływają na zmiany, zwłaszcza takich par jak EURUSD czy
          GBPUSD... no w każdym razie przynajmniej do otwarcia NY ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka