Dodaj do ulubionych

Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 08:06
Co za bełkot. Postmodernizm? Zaoszczędzono na materiałach elewacji i tyle. W projekcie i wizualizacjach które wszyscy widzieliśmy były inne. Prawda, wyglądają podobnie, nie mają jednak tego połysku i to wszystko psuje.

Oczywiście teraz inwestor i klakierzy mówią, że to dla pluralizmu sztuki.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Pluralizm sztuki: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 08:10
      Pluralizm sztuki: dialog między dobrym projektem a ch...owymi materiałami wyrażającymi pazerność ORCO i bezradność architekta miejskiego, przepraszam, bufetowego.
      • greg.waw Re: Pluralizm sztuki: 24.07.12, 08:16
        Orco chyba ma jakieś problemy albo z finansowaniem albo sprzedaż, może z czymś innym, ale widać, że tempo robót od jakichś 2-3 m-cy mocno spadło. Orco obiecywało, że elewacja będzie gotowa na Euro, a mamy już prawie miesiąc po Euro a 1/3 elewacji nie jest gotowa. Do tego jeszcze te podejrzenia o tanie materiały. Coś chyba jest na rzeczy.
        • Gość: PO_tworek Z żyglem jest jak z wodą w Wiśle ... IP: *.centertel.pl 24.07.12, 08:41
          Ona nie śmierdzi gównem, ona ma tylko charakterystyczny zapach związany z jej przepływem przez środek pięknego miasta w centrum Europy.
          • gazecina_wypierdcza Re: Z żyglem jest jak z wodą w Wiśle ... 24.07.12, 11:06
            Gość portalu: PO_tworek napisał(a):

> Ona nie śmierdzi gównem, ona ma tylko charakterystyczny zapach związany z jej p
            > rzepływem przez środek pięknego miasta w centrum Europy.

słusznie słusznie ....
            tak samo jak warsiawa to nie największa wieś w Polsce - to tylko takie charakterystycznie zwieśniaczone miasto stolcowe zalatujące charakterystycznym zapachem stolca (nie tylko gównem z Wisły)
            • Gość: notremak Re: Z żyglem jest jak z wodą w Wiśle ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 14:32
              Mnie od twoich wypocin tak zalatuje. Pisem znaczy, radiem co ma... itd.
              • Gość: korek Naturalnie ... ważne co powie np. Michnik :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 18:49
                jak przykładowo POwie że 'Żagiel Libeskinda nie jest brzydki' to
                NIE JEST !! Oczywiście tylko dla ćwoka co się zachowuje jak leming :)
          • asperamanka Re: Z żyglem jest jak z wodą w Wiśle ... 24.07.12, 11:07
            :-))

No właśnie. Kiedy tylko przeczytałem pierwszy akapit: "Warszawa doczekała się szokującego brutalizmu Złotej 44, epatującej finezyjnym żaglem i ekstrawagancką biało-błękitną elewacją", już się poczułem jak parweniusz, który nie powinien się wypowiadać. Do tego dowiedziałem się, że lokalizacja Żagla "pozytywnie wpływa na odbiór wieżowców - nie stoją one jak w angielskim ogrodzie, pod sznurek". Zawsze mi się wydawało, że w ogrodzie angielskim nasadzenia i elemnty architektury właśnie nie są "pod sznurek", ale co tam.

Francuski aktor Gerard Philippe, kiedy zobaczył Pałac Kultury w 1955 roku, skomentował - "Mały, ale gustowny". Autor opisu Żagla musiał natomiast użyć 3 tysięcy zamiast trzech słów na wyrażenie zachwytu dla tak samo "pięknej" budowli. Tylko problem jest taki, że każdy to "dzieło" widzi, i sam ocenia. Pomysł Libeskinda, i projekt, jest ciekawy. Elewacja wszystko kładzie.
        • zitterbewegung Re: Pluralizm sztuki: 24.07.12, 09:10
          Problemy z finansowaniem były chyba też wcześniej, kiedy ORCO zrobiło aferę, że lokatorzy sąsiedniego bloku opóźniają budowę (te łobuzy! babcie te wredne!). Oczywiście, że ją oprotestowali, chcieli też pieniędzy, chcieli żeby ORCO wykupiło ich mieszkania, żeby się mogli przenieść. niemniej jednak w świecie biznesu sprawa nie stoi przez to w martwym polu, szczególnie, że ratusz cały czas wspierał ORCO (już pomijając, że opłacenie protestujących to byłyby jakieś grosze w porównaniu z inwestycją). ORCO prawdopodobnie jednak nie miało pieniędzy na budowę i postanowiło sprawę protestów rozdmuchać, wykorzystać do wskazania winnych opóźnień i dać sobie sporo zapasu czasu na szukanie finansowania.
          • zitterbewegung Re: Pluralizm sztuki: 24.07.12, 09:13
            Przypominam, że ORCO to belgijski holding, taka firma-krzak, kórej majątek praktycznie stanowi tylok to co w Warszawie. Sytuacja podobna jak z Eureko znanym z PZU
      • Gość: mer-llink "Żagiel" jest nieładny....... IP: 178.73.48.* 24.07.12, 16:11
        Przyjrzałem sie "Żaglowi" przed chwilą bardzo uważnie raz jeszcze. I stwierdziłem:
        Zagiel jest brzydki.
        Tandetny.
        Cięzki i klocowaty.

Obejrzłem jeszcze raz projekt. I porównawszy widze, że wobec projektu pogoroszyła sie estetyk wręcz ktastrofalnie. Budynek, kolo którego rpzed chwila przejżdżałem nie ma nic z lekkości, przejrzystości, zwiewnośi, które oferował, zapoiwiadał, podsuwał projekt.
        Czy to projekt był zręcznie zwodząca nas wizualizacją? Czy tez wykonanie poszło na skróty, na oszczedności, ergo: na złe?

Panu Autorowi ratykułu wolno miec swoje zdanie. Swoje. A nie obowiązujące, jedyne, do wierzenia i bicia czołem. No dobrze, pójde na kompromis: Żagiel nie jest aż tak koszmarny - Żagiel jest bardzo, bardzo nieładny.

P.S. a czy Autor pracuje dla inwestora? Czy tez jest niezaleznym krytykiem architektury?
    • Gość: Gość Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.acn.waw.pl 24.07.12, 08:26
      Koń jaki jest każdy widzi...
    • notremak Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... 24.07.12, 08:27
      1) "Intrygująco skrywającym się za...". Faktycznie, przy takiej elewacji ma powody, żeby się skrywać.
      2) Nie słyszałem i nie czytałem zastrzeżeń co do kształtu wieżowca, więc nie sensu rozprawiać się z rzekomymi oponentami, skoro ich nie ma. To takie dodawanie sobie otuchy i wzmacnianie argumentów w innym miejscu niż są rzeczywiście potrzebne (bo tam akurat ich nie ma).
      3) Orco zrobiło na Złotej 44 inny budynek, niż wcześniej pokazywało na wizualizji - wskutek (samowolnej? - co na to Libeskind?) zmiany elewacji. Z pięknej na paskudną zebrę. Teraz sięga po ideologię.
    • leszek_g2003 Re: Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić 24.07.12, 08:33
      Budynek jest brzydki.
      Czy kupujący mieszkania mają prawo odstąpić od zakupu i zwrotu pieniędzy jeśli deweloper nie dotrzyma warunku umowy tj. elewacji z momentu podpisywania umowy?
      • gazecina_wypierdcza kupujący???? 8-O 24.07.12, 11:14
        jacy kupujący ????
        przecież nikt tam nic nie kupuje i to MIMO BEZPRECEDENSOWEJ NAGONKI uprawianej od wielu miesięcy przez menel-dżment agora s.r.o. który zapewne sam utopił tam sporo kasiorki w nadziei na spektakularne zyski ...

a tu taka kupa ....
    • Gość: vonNogaj Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 08:39
      Budynek budzi emocje. Bo jest brzydki!
    • Gość: Wolf Inna niż na wizualizacjach? Rzeczywiście? IP: *.home.aster.pl 24.07.12, 08:47
      Ludzie oglądają wizualizacje przez 3 sekundy, nie poświęcając czasu szczegółom a potem zdziwienie.
      Tymczasem... i kolejna.
      • Gość: PO_tworek Re: Inna niż na wizualizacjach? Rzeczywiście? IP: *.centertel.pl 24.07.12, 08:52
        Różnica między wizualizacjami a stanem rzeczywistym jest uderzająca i zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże.
        • Gość: Wolf Żeby było jasne: IP: *.home.aster.pl 24.07.12, 08:59
          Nie bronię tej elewacji. Nie podoba mi się.
          Nie możesz jednak pisać o uderzającej różnicy w sytuacji gdy wizualizacje przedstawiają stan wyidealizowany, a rzeczywistość to nadal plac budowy.
          • greg.waw Re: Żeby było jasne: 24.07.12, 09:12
            Elewacja raczej już się nie zmieni. No chyba, że jest jeszcze pokryta jakąś folią ochronną.
          • Gość: PO_tworek Re: Żeby było jasne: IP: *.centertel.pl 24.07.12, 09:20
            Taką elewację da się zrobić. Wszystko zależy od tego, czy inwestor cienko przędzie, czy ma pieniądze. Znam wiele obiektów, których wizualizacje i stan po zakończeniu robót nie różnią się. ORCO schrzaniło na długie lata centrum Warszawy swoim "walju indżinieringiem" i zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomoże.
      • Gość: Wolf Model budynku. IP: *.home.aster.pl 24.07.12, 08:54
        Luty 2008

Ja więc widać na załączonych wizualizacjach i zdjęciach, to nie elewacja się zmieniła. To internauci są gapy!
        • greg.waw Re: Model budynku. 24.07.12, 09:13
          Nie internauci są gapami, tylko ta makieta jest także inna niż wizualizacje, bliższa rzeczywistości.
        • radon13 Re: Model budynku. 24.07.12, 09:15
          Model rzeczywiscie bardzo przypomina to paskudztwo. A wizualizacja to pic na wodę - fotomontaż .

radon
      • Gość: Michał Re: Inna niż na wizualizacjach? Rzeczywiście? IP: *.tktelekom.pl 24.07.12, 08:58
        I wynika z tego, że wizualizacje były różne więc trudno teraz jednoznacznie powiedzieć, która jest ta "właściwą" . Może dobrze w ogóle, że to "żaglowe" zwieńczenie w ogóle powstaje (na razie jest zarys stalowej konstrukcji), bo zawsze mogło się skończyć na zwykłym klocku.
        PS. Czekam na jakąś rewolucję na architekturze i powrót do artyzmu w niej - rzeźby, wzorów, pięknego kamienia, ciekawych kształtów a nie tylko betonowo-szklane klocki bez duszy i klimatu. Wieżowiec Liebeskinda ma przynajmniej ciekawszy kształt ale i tak daleko mu do Pałacu Kultury;-)
    • Gość: G.G. Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.static.chello.pl 24.07.12, 09:41
      In my opinion there should only be horizontal white lines in the building as the design is showing.
      Also the glass type for the spandrel (white glass) is not right. It should have a soft white color type of glass as you can see on the Rondo 1 (soft green color) building. Those 2 points makes it makes the facade to ugly. Probably there is chosen for a cheaper solution.
    • tom_aszek Czyli: Budować brzydko a potem o tym dyskutować? 24.07.12, 09:51
      Czyli - budujmy brzydko a potem się tym emocjonujmy i dyskutujmy o tym?
    • Gość: popo Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: 167.202.201.* 24.07.12, 09:59
      Krótko - owszem, jest brzydki. Amen.
    • Gość: akbar widać go z Zielonki IP: *.187.244.26.ip.abpl.pl 24.07.12, 10:02
      widać go z Zielonki gołym okiem, również tego czerwonego żurawia
    • Gość: orient Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.ichf.edu.pl 24.07.12, 10:05
      "nie stoją one jak w angielskim ogrodzie, pod sznurek,"

Człowieku, ty nawet nie wiesz jak wygląda ogród angielski.
      • Gość: Szach Rajka Re: Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 11:59
        Mnie też to rozwaliło. Luki w wiedzy o sztuce na poziomie gimnazjum lub nawet podstawówki, ale aspiracje do bycia opiniotwórcą w dziedzinie architektury i estetyki - a jakże. Rzadko to robię, ale sytuacja aż prosi - LOL.
    • Gość: basakatua Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: 188.116.35.* 24.07.12, 10:15
      LIPSK-ind ;)
    • arichi Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... 24.07.12, 10:18
      A na forum sami specjaliści po korespondencyjnym kursie architektury. Budynek jest piękny, elewacja jest ciekawa, a z pewnością ładniejsza niż sąsiedni PKiN. Wiele rzeczy nie podoba się ludziom w Warszawie, ale wszyscy wiemy, że tak było, jest i będzie zawsze...
      • Gość: mamc Re: Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.07.12, 04:35
        moje wykształcenie - obowiązkowy kurs arch. na Wydz. Inż. Lądowej PW.
        Elewacja PKiN i tego wielkiego potwora (pierwotny projekt w Int. ) różnią się:
        wiekiem, skalą, detalem i tzw. ogólnym odbiorem (na korzyść PKiiN). Ten plastikowy koszyk pasuje rzeczywiście do kolejnego taniego potwora (St. Narodowy).
    • Gość: Gościu Zemsta Libeskinda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 10:36
      Miał być żagiel Libeskinda a jest zemsta Libeskinda.
    • Gość: muchacho Re: Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić IP: *.novartis.com 24.07.12, 10:52
      Bo widzisz, Ty nie rozumiesz i GW Ci to wytłumaczy.

Wszystko jest w ostatnim zdaniu:
      "W końcu nastał prawdziwy architektoniczny pluralizm i przyszła pora oswajać się z nowymi inwestycjami, które - szokując, jednocześnie uczą, że prawdziwa architektura jest namiętnością rozpalającą emocje tak jak niejeden piłkarski mecz."

Czyli po chłopsku pisząc: *czytający to typowy gmin polski - bez gustu, w gumakach, lata od ludzi z oświeconej zachodniej Europy (nie wspominając o genetycznym antysemityźmie). I dlatego, mimo, że Cię ta architektura szokuje czy nawet nie podoba Ci się, to Gazeta będzie Ci to pokazywać żeby oswoić i jednocześnie edukować.
      A to, że w porównaniu do porojektu nowa elewacja budynku wygląda po prostu kiepsko to tylko sprawa Twojego gustu którego po prostu nie masz bo (patrz wyżej *).
    • Gość: kris Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: 193.28.226.* 24.07.12, 11:11
      Skopać taki projekt tanią elewacją to tylko w Warszawie jest możliwe.
    • Gość: stan Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 11:15
      ten budynek w Warsyawie, to zemsta żydowska za polski antysemityzm
    • Gość: iknow ORCO upada IP: *.home.aster.pl 24.07.12, 11:19
      Orco za miesiąc wstrzymuje budowę. Już teraz budowę finansuje włoski wykonawca Inso.
      Ceny apartamentów spadły o 22% a jak dotąd sprzedali tylko niecałe 30% powierzchni.
      Dodatkowo bardzo złe wyniki finansowe Orco na światowych giełdach wpłynęły znacząco na obcięcie kosztów Złotej 44. Tanie materiały elewacyjne popsuły cały efekt.
      Budynek - niestety - okazał się być estetycznym niewypałem.
    • Gość: qwerty uwielbiam ten ton bełkotu............ IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.12, 11:51
      uwielbiam ten ton bełkotu - dekonstruktywizm, postmodernizm....
      panie autorze, postmodernizm postmodernizmem, dekonstruktywizm dekonstruktywizmem, ale jak coś jest z tektury, to najbardziej pasuje określenie tekturowy, a jak coś jest brzydkie, to przymiotnik brzydki najlepiej to opisuje. a nie jakaś dorabiana na kolanie ideolo i określenia typu projekt przełamujący konwencjonalne patrzenie na architekturę, albo nowatorskie podejście do formy.

• Gość: luk no budzi emocje ale negatywne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 11:53

...
    • basiak63 Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... 24.07.12, 12:07
      Nie jestem znawcą tylko zwykłym zjadaczem chleba i powiem wam,że ten budynek jest paskudny. W ogóle nie pasuje do otoczenia i mimo,że forma bardzo ciekawa, to elewacja psuje wszystko. Może wyglądałby dobrze w innym otoczeniu ale tutaj zdecydowanie jest tylko brzydki. I nieważne,że projektował go Liebeskind, mógłby nawet sam Leonardo da Vinci ale w tej postaci nadal byłby brzydki. Może w Nowym Jorku wyglądałby lepiej.
      No ale ja się nie znam.
    • Gość: Olo Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.centertel.pl 24.07.12, 12:07
      Artykuł na zamówienie, czyli ORCO tez wie ze ta elwacja to kicha i z prestiżu nici, wyszedł z tego tani wierzowiec, w segmencie JW Destruction
    • Gość: Mariusz Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... IP: *.centertel.pl 24.07.12, 12:16
      Wstyd w takim czymś mieszkać, współczuję tym co kupili tam mieszkania, utopili kasę i teraz to lepiej niech nie przyznają się znajomym, że chcieli tam mieszkać, ja bym wynaja dobrego prawnika i odstąpił od umowy i to szybko, przed innymi, pierwsi dostaną kasę, niekumaci zostaną ze szkieletorem
    • awax69 Żagiel Libeskinda nie jest brzydki! Ma budzić e... 24.07.12, 12:36
      Co to za PRbełkot...
      Dla mnie istotne jest jak przed budową epatowali pięknym błękitnym wieżowcem w wizualizacjach... i porównaniem z tym badziewiem które robią...
      Widzę, że inwestor nie szczędzi kasy na dobry PR...
      Ale jedno nie ulega wątpliwości...kryzys spowodował, że szpecą projekt.
      I nie chcą się do tego przyznać...
      Badziewiaki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka