Dodaj do ulubionych

Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni...

16.06.13, 18:34
"Innym powodem jest to, że w Porcie Praskim będzie można budować zaplanowane budynki dopiero wtedy, gdy powstanie śluza chroniąca ten teren przed powodzią. W marcu ustalone zostały tzw. środowiskowe uwarunkowania dla tej inwestycji - czyli jak ją zbudować, by nie szkodzić przyrodzie. Ale w wieloletnim planie finansowym ratusza do 2015 r. zapisano tylko 600 tys. zł na śluzę. Ta kwota wystarczy tylko na opracowanie dokumentacji."

Skoro inwestor chce budować to nie sfinansuje budowę śluzy.
Czyżby HGW zamierzała robić prezenty z publicznych pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: badrel Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 18:35
      Akurat im kler pozwoli zbudować 160m wieżę. Jak budowali biurowiec na Okrzei to musiał być niższy od wież Floriana by z nim nie konkurować.
    • Gość: warszawiak Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 18:57
      Coś tu śmierdzi skoro inwestor miał koncepcję już dwa lata temu, a teraz cała inwestycja polega na rozpieprzaniu zabytków. Czy pan prokurator nie powinien przyjrzeć się temu bliżej?
    • Gość: nana Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni... IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.06.13, 19:11
      niektóre kamienice mogliby oszczedzic - jak ta przy okrzei - tam chodzil np. korczak do gimnazjum. a swopja drogą, sam projekt portu praskiego - piękny!!!
      • Gość: poniedzielny Projekt JEMS rzeczywiście super, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 22:02
        ale potem inwestor pokazał inną koncepcję, autorstwa APA Wojciechowski - masakra...
        Obawiam się, że powstanie właśnie ta masakra.
    • Gość: arczi czyli jednak burzymy pomniczek i mauzoleum? IP: 93.154.152.* 16.06.13, 22:35
      chętnie pogadałbym sam na sam z bystrzakiem który ogrodził mauzoleum w taki sposób, że każdy pieszy, ktoś z wózkiem, na wózku czy rowerzysta wzdłuż trasy po stronie portu musi albo narazić się na mandacik (to dotyczy tylko pieszych, reszta się i tak nie zmieści) albo wrócić się kilometr żeby na nowo obejść cały odcinek most - wejście do portu. DEBIL!
    • Gość: bazyl Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni... IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.06.13, 22:53
      Inwestycji nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Przez najbliższe kilka lat będzie nam za to upiększał okolicę piękny niebieski płot dodatkowo blokując przejście nad Wisłę.
    • Gość: JohnJR Ręce opadają.... IP: *.2a.pl 16.06.13, 23:01
      Inwestor burzy zabytki i nic.

Przenosi stojące w historycznych miejscach pomniki i też NIC! (nie wierzcie, że nie ruszą, bo budowa cokołu w nowym miejscu - czyli na bagnie przy Sokolej u wylotu z mostu Świętokrzyskiego jest już na ukończeniu).

Funduje z PUBLICZNYCH pieniędzy śluzy prywatnym firmomo i też NIC!

Ale najgorsze z tego wszystkie jest to, że niską, zabytkową część Pragi, która powinna być traktowana jak najcenniejsza perełka - inwestor i miasto chce obfajdać WIEŻOWCAMI.

Do ciemnej i jasnej cholery - kto wpadł na tak szalony pomysł i kto go w ogóle zatwierdził!??!?!?!? Wyobrażacie sobie jakieś wieżowce w centrum czeskiej Pragi? A może na starówce postawmy sobie jeszcze kilka?

Złodziejstwo i bandytyzm w najgorszym wydaniu. Oby ktoś się opamiętał, bo skończy się jak zwykle - wybudują, a później się okaże, że wszystko zrobiono nielegalnie, ale "za późno".

(o tym, że obszary portu praskiego od lat znajdują się w spisie obszarów chronionych "Natura 2000" nie wpomnę, bo to już każdy wie, a mimo to ratusz, urzędnicy i prokuratura - zlewa).

• Gość: franek deweloper=złodziej,malwersant,burzyciel IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 23:39
    • Gość: alien-xy Typical Polish - tylko duze blablablabla... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 23:51
      In Poland duzo sie gada a g... robi. Podobnie bylo/jest z Placem Defilad i z miasteczkiem Wilanow. Najpierw big halloo a potem nada!

Owszem port praski bedzie, plac Defilad bedzie ale za 80lat, gdy Niemcy juz ufo-bmw po miescie beda latac. Taka prawda, niestety..

Cos Wam przypomne. A kto zepsul plan zagospodarowania placu Defilad? Ile nas to kosztowalo? 10lat wstecz? A teraz ta partia chce Gronkiewicz-Waltz odwolac, bo porzadek w miescie robi? *** Pamietacie? Wasz sw.p. prjezident L. Kaczynski i jego przyd.pek Borowski. Co oni tam chcieli wybudowac? Chcieli oddac ziemie pod dyzajnerski Marc Pol nad ktorym mial znajdywac sie teatr muzyczny a obok mial stac dyzajnerski stadionbazar-shopping z boxami 5x5m2 z vietnamskimi majtami i sweterkami. Dlaczego nikt o tym dzis nie wspomni? Co z tego, ze ten czlowiek juz nie zyje. Trzeba powiedziec prawde, co zrobil dla miasta...

***=Wy jestescie po.ebani w tym kraju! Zastanowcie sie wreszcie nad waszymi czynami.
      • Gość: Rob Re: Typical Polish - tylko duze blablablabla... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 18:34
        @alien-xy
        Ale wiesz głupku że od 2006 Kaczyński nie rządzi już w Warszawie tylko Gronkiewicz-Waltz? I mimo to na Placu Defilad jak dotąd NIC nie wybudowano.
    • gtpress Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni... 17.06.13, 00:08
      czujac oddech na plecach boja sie cokolwiek skubnac tak, jak do tej pory bezkarnie skubali.....
    • Gość: społecznik Zaczyna się proces wyburzania Pragi. IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 01:03
      To jest dzielnica która mimo, że najstarsza, posiadająca na swym terenie najwięcej prawdziwych zabytków - takich ponad 100 i więcej letnich. W przeciwieństwie do Warszawskiej Starówki. Tam nie ma budynku który ma więcej niż 60 lat.
      I ta jedyna w Warszawie zabytkowa dzielnica - Praga, najbardziej przeszkadza w planowanym przez wybranych przez nas samych SŁUG NARODU (tak, tak. To formalnie są nasi SŁUDZY, zdaje się jednak, że o tym zapomnieli i mają się za Panów a nas za niewolników) rozwoju infrastruktury Centrum miasta.
      Ale, ale. W końcu Centrum może leżeć po obu stronach rzeki, prawda? Co zatem zrobić, by pozbyć się z potrzebnego urzędnikom terenu tysięcy ludzi i przeszkadzających planom naszych Panów zabytkowych budynków?

- Bądźmy zgodni! Zgoda buduje, niezgoda rujnuje.
      - Zbierajmy czynsze.
      - Podnieśmy je o 150%, a co tam.
      - Sprawmy, by przeciętny debil nie odróżniał lokali komunalnych od socjalnych.
      - Nie budujmy nic.
      - Nie remontujmy nic,
      - Sadźmy krzewy!
      - Konsultacje społeczne! GENIALNE, PO PROSTU GENIALNE! Każdą sprawę można w świetle prawa i co najważniejsze ZA ZGODĄ NIEWOLNIKÓW, rozciągnąć na lata! Ile to będzie pensji, premii, nagród i transz???
      - Mówmy o TĘCZY! TĘCZA JEST NAJWAŻNIEJSZA!
      -Jakich ku@#$% żłobków brakuje? BULWARÓW BRAKUJE!
      -CHCĄ DRUGI TUNEL WZDŁUŻ RZEKI!
      -DLACZEGO JESZCZE NIE SPRYWATYZOWANO ZTM I METRA?
      -DLACZEGO WISŁA ZASKAKUJE BUDOWNICZYCH?
      -DOKĄD MA PROWADZIĆ NOWOKIJOWSKA? - (Gdzie rozładujecie w okolicy Tamki i Wisłostrady ruch tysięcy rejestracji WWL, porypańce z urzędu?)

Ludzie!

Możemy się kłócić o błędy ortograficzne, stylistyczne czy interpunkcyjne. Ale to nie zmieni faktu, że od 23 lat różni święci coraz bardziej nas lekceważą mimo, że są faktycznie naszymi SLUGAMI i winni są Nam lojalność, nie koncernom czy finansistom.

PS. Jak to jest, że nie mogę głosować na sąsiada który mimo własnych problemów pomaga innym społecznie a MUSZĘ na jakiegoś polit-kręgla z klucza partyjnego?
      Czemu kilku panów w tym kraju mówi mi na kogo mam głosować?
      Co mnie obchodzą ich partie?
      JA CHCĘ WIDZIEĆ PRACĘ I CZYNY, nie 23 lata ściemy,

Proszę Was, przestańcie się kłócić i zróbcie co trzeba, byśmy mogli dać naszym dzieciom normalny, demokratyczny kraj. Przecież mimo pełnych sklepów, pozornej wolności żyjemy w socjaldemokracji, czyli dalej w komunie.

OBUDŹCIE SIĘ LUDZIE!!!

• Gość: dziad z nas Wisły Oni kupili Wilczą Wyspę debile. Ona pływa. IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 01:39
      Tam nie da się postawić żadnego większego osiedla bez tysięcy gruszek betonu który trzeba wstrzyknąć w grunt tworząc nieprzepuszczalną olbrzymią płytę przy rzece(sic!), Albo im się to osiedle obsunie w stronę ul. Targowej albo zwyczajnie się złamie i zatonie.

Czy tam nie ma terenów objętych programem NATURA 2000? Myślałem, że Wilcza Wyspa i przyległości to ścisły rezerwat...
      • Gość: JohnJR Natura 2000, a Port Praski... IP: 212.160.91.* 17.06.13, 09:25
        Owszem, są.
        Problem w tym, że zarówno urzędnicy, jak i developer maja to głęboko gdzieś i nabierają na ten temat wody w usta.

Najbardziej rozbawiło mnie w całej sprawie to, że wycinka drzew w Porcie i niszczenie tam przyrody rozpoczęła się pod przykrywką "zagrożenia powodziowego" (że niby drzewa rosnące poniżej wału - przy samej rzece stanowią zagrożenie powodziowe - poważnie, tak tłumaczyli ciekawskim - nie żartuję!).

Po wielu protestach, jak sprawa przycichła - przyjechali, wycieli i...zostawili drzewa tam, gdzie ścieli! Proszę państwa, UWAGA, UWAGA. Mamy ewenement na skalę światową!

Według naszych urzędników większe zagrożenie wylaniem Wisły stanowi rosnące, zdrowe i ukorzenione drzewo (które ciągnie wodę z gruntu), niż to samo drzewo - ścięte i wyschnięte leżące w tym samym miejscu.

Oczywiście, bezczelnie później tłumaczyli, że to "ekologiczny, biologiczny rozpad biomasy". Pewnie nikt im nie powiedział, że takie drzewo będzie rozkładać się w ten sposób z 400 lat...

• wajego Re: Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a 17.06.13, 15:35
      Czyżby HGW zamierzała robić prezenty z publicznych pieniędzy?

Ale przecież Elektrim dostał już dwa wielkie prezenty od miasta:
      1. Tolerowanie przez 15 lat syfu na tym terenie (drobiazg)
      2. Budowę stacji metra na zad.dupiu, której jedyny sens będzie tylko wtedy, gdy to osiedle wybudują. Obecnie jest ona dokładnie dla nikogo. Podobnie zresztą jak stacja CNK.
      Gdzie jest CBA?
    • Gość: Warszawiak Co z Portem Praskim? IP: *.play-internet.pl 19.06.13, 22:08
      Komentarze super.
      Wszyscy leją sie po pysku.
      A ani autor ani żaden z komentujących nie zwrócił uwagi na to, że w Porcie Praskim znajduje się Komisariat Policji Rzecznej.
      To Ci policjanci, którzy ratują życie na Wiśle i szybko powinni reagować na rzeczne wydrzenia.
      Jak im jede z drugim wybuduje śluzę to możecie zapomnieć o tym by oni szybko reagowali na wypadki na warszawskiej Wiśle.

Proszę zwrócić uwagę na bramę wodną w Porcie Czerniakowskim.
      Miasto (UM) ją wybudowało i zaaresztowało wszystkie barki które tam są.

Jak wybuduje ktoś Śluzę w Porcie Praskim, to proszę pokazać gdzie ma się podziać Policja Rzeczna?

Przypominam, że w Porcie Żeranskim od lat jest śluza, więc tam nikogo nie wepchniecie.

Przestańcie się napierdykać, zacznijcie myśleć.
      Nech budują w Porcie Praskim ale z rozumem.
    • Gość: ja Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a ni... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.13, 19:55
      Słyszeliście zapewne o tym iż możesz zarobić w necie 15000zł w miesiąc ?!!To bzdet jakich mało, zapewne o tym wiecie. To jest dopiero naiwność hah. Lecz ja wpadłem na mały biznes który może mi przynieść zyski. Lecz jak wiadomo żeby zarobić trzeba włożyć a w kredyty raczej nie warto wchodzić. Więc mam do was wielką prośbę a mianowicie proszę was o pomoc która polegałaby na tym iż przelejecie mi na konto 1zł . Śmieszne wiem!!! Kto wie może coś z tego się uda. Oczywiście nie mówię wam tu że na tym coś zyskacie bo nie!!Ale być może dzięki temu uda mi się osiągnąć cel. A wam będzie przyjemnie na duchu bo ktoś dzięki waszej uprzejmości może spełnić swój cel. Ktoś może pomyśleć : a co mi tam 1zł ??mnie to nie zaszkodzi a komuś mogę pomóc i mieć z tego satysfakcję. To tak samo jak w Lotka. Dużo osób gra ale tylko jedna wygrywa. Ja też gram i pomimo tego że raczej nigdy nie wygram to mówię sobie : ja straciłem np.4zł grając w lotka ale te 4zł kogoś wzbogaciło,(pomyślało 1000000 osób) ja nie stałem się od tego biedny. Jeżeli ktoś były tak przychylny i miał trochę odwagi to może przelać mi symboliczną kwotę w postaci 1zł lub więcej jeżeli ktoś chce. 70 1050 1025 1000 0090 7926 6632/ING/ w tytule: biznes . Dzięki za pomoc!!!!!
    • Gość: StefanOkrzeja Re: Co z Portem Praskim? Miały być inwestycje, a IP: 83.170.84.* 18.11.14, 01:02
      W sumie to nie jest to Port Praski ale powstający budynek przy Wrzesińskiej 12 moim zdaniem całkiem ładnie się komponuje z istniejącą zabudową Pragi. Nie wiem jak wstawic tu obrazki ale wizualizacje dostępne są na wrzesinska.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka