Dodaj do ulubionych

Kuriozalna budowa na pl. Politechniki

IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.07, 20:49
Zaraz, to pan Profesor od zakichanego wieżowca mówi,że kamienica
projektu Kontkiewicza jest ohydna? Aha, za to jego kiszka
10ciopiętrowa będzie znacznie piękniejsza. Dziękujemy bardzo za
opinię i za piękny projekt, który upiększy naszą stolicę. A pan
profesor to aby w Warszawie urodzony, ma tę tak potrzebną
wrażliwość?
Obserwuj wątek
    • Gość: gh67 Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 21:04
      Najśmieszniejsze jest to (a jest to śmiech przez łzy), że budynek najprawdopodobniej wykończony będzie płytami kamiennopodobnymi i refleksyjnym szkłem. Plac będzie przepiękny...
      • Gość: Ben Hacker Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: 212.180.160.* 13.12.07, 21:06
        jak profosorek projektuje takie babole, to co sie dziwic temu co robia jego studenci... :(
        • Gość: Adaś Za Gronkiewicz można i takie koszmary budować :( IP: *.aster.pl 13.12.07, 22:17
          Proszę....kolejni prezydenci Warszawy blokowali tą "piękną"
          inwestycję....przyszła Gronkiewicz i lody się kręcą same bez zwracania uwagi na
          styl architektury. Kto wziął w łapę ???
          • typson Re: Za Gronkiewicz można i takie koszmary budować 14.12.07, 01:35
            Adasiu, ale ty jesteś głupiutki :)
            • Gość: Adaś Re: Za Gronkiewicz można i takie koszmary budować IP: *.aster.pl 14.12.07, 09:09
              A Ty to chyba urzędnikiem pani Gronkiewicz jesteś...sądząc po warstwie
              merytorycznej Twojej wypowiedzi :))
              Taka niestety prawda....wszystkim dotychczasowym władzom udawało się powstrzymać
              budowę tego brzydala, ale okazuje się że inwestor trafił do pani hani. A hania,
              jak to hania - dla niej nie liczy się piękno czy dobro mieszkańców. Dla niej jak
              zwykle liczy się dobro znajomego inwestora.
              • Gość: hardy Re: Za Gronkiewicz można i takie koszmary budować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 23:23
                Jakie "powstrzymywać" skoro cały czas się buduje, i wszelkie problemy rozstrzygał na swoją korzyść? Grę na czas uważasz, za powstrzymywanie budowy? No to gratuluję w takim razie.

Swoją drogą masz częsciowo rację - nadzór budowlany musiał tam wysłać jakieś łajzy niedouczone. Od razu powinni nakazać rozbiórkę 4 najwyższych kondygnacji. Ciekaw jestem kto chciałby wynajmować taką plombę? Tam nawet porządnego biura nie można będzie urządzić - jeden gabinet na każde piętro? To żart?
    • Gość: gdz Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.spray.net.pl 13.12.07, 21:35
      Ja pierdziu...
      to już nawet turecki toi-toi przy pl. Zawiszy się lepiej komponuje z otoczeniem :-/
    • talking_head massssakra! Powinni zabrać mu uprawnienia 13.12.07, 21:39
      Za takie zaśmiecanie miast powinno się
      odbierać dożywotnio prawo do wykonywania
      zawodu architekta.
      Dobra byłaby chociaż grzywna za samo
      "zaśmiecanie" Placu, ku przestrodze dla
      następców pana "profesora"
      • gonzo44 massssakra - bzdura !!! 13.12.07, 22:21
        Budynek jest inspirowany wyraźnie Flatiron building w NY, z
        początków wieku XX . Nie jest to żadna massssakra tylko ikona
        architektury (modernej)- tak jak Flatiron building jedną z wielu
        ikon NY. Odpowiedni Plac w NY podobny jest nawet do dawnego (z
        nazwy - chyba) Pl. Jedności Robotniczej. może trochę - ale niewiele -
        większy.
        Prekursor (bliski) stylu chicagowskiego - do dziś zauważalnego. Nie
        jest to żadna "massssakra", ale byt obiektywny w podręcznikach
        architektury.
        • Gość: b. student WAPW Re: massssakra - bzdura !!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.07, 22:46
          i220.photobucket.com/albums/dd310/lgoczek/placpolitech3001.jpg
          gonzo44, czy ty też masz małą szklaną kopułkę?
          ikona architektury modernej?

piszesz jak potłuczony, ty bycie obiektywny...

www.nationalcynical.com/images/pleasedonotstealthebandwithofthispicture.jpg
          • gonzo44 Panie studencik 13.12.07, 22:56
            Możesz nie wiedzieć co to jest FlatironB. w NY.
            Możesz mieć gdzieś profesorów.
            Możesz nawet studiować nie na PW (1oom od Pl. Jedności Robotniczej)
            a chgw gdzie.
            Możesz nawet nigdzie nie studiować.

Piszesz jak niedouczony studencik.
            Trójeczki w dogrywce (trzeciej) u p. Profesora (jakiegokolwiek)
            życzę.
            • Gość: b. student WAPW Re: Panie studencik IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.07, 23:20
              może Pański chgw gdzie - ale to w końcu Pan zna sie na Bytach Obiektywnych w
              podręcznikach architektury i FlatironB. w NY. - przykładzie Architektury Modernej.

img146.imageshack.us/img146/8735/hryniakcopyag1.jpg
              weź mi tu Pan znajdź te inspiracje - bo patrzę i patrzę... i im bardziej się
              przyglądam, tym bardziej mi sie śmiać ze śmiecia chce.

I jeszcze te wyjaśnienie PROFESORA - że zmiany są NIEWIELKIE(?) - ale
              przepraszam - PROFESOR, klękajcie Narody.

A studia, jeśli zdecyduje się na podyplomowe, zrobię za granicą - mam po
              dziurki w nosie polskich PROFESORÓW pokroju p.Hryniaka...

Pozdrowienia, Panie Bycie Obiektywny "gonzo44".

ps. Plac Jedności Robotniczej zmienił nazwę. Jakiś czas temu.

• Gość: wzd Re: nawiedzonyś czy IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.12.07, 23:25
                kabotynś?
              • bolo737 Re: Panie studencik 13.12.07, 23:31
                Gość portalu: b. student WAPW napisał(a):

> img146.imageshack.us/img146/8735/hryniakcopyag1.jpg
                > weź mi tu Pan znajdź te inspiracje - bo patrzę i patrzę... i im
                >bardziej się przyglądam, tym bardziej mi sie śmiać ze śmiecia chce.

pewnie dlatego jesteś były... rzetelne uczelnie nie lubią nieuków

> przepraszam - PROFESOR, klękajcie Narody.
                przecie pisałem: możesz se studencik nie lubić psorów... tyle że oni
                są Profesorami, a ty studencik... były

> ps. Plac Jedności Robotniczej zmienił nazwę. Jakiś czas temu.

Zauważyłem - to ty nie zauwazyłeś że ja zauważyłem - pisałem
                przecież:

"Odpowiedni Plac w NY podobny jest nawet do DAWNEGO (z
                nazwy - chyba) Pl. Jedności Robotniczej"

nikt nie dziwi się że jesteś były student WAPW. Powieddz: ze dwa
                semestry wytrzymałeś ?
                • Gość: b. student WAPW Re: Panie studencik IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 00:21
                  Nawet ze osiem semestrów, Panie "bolo737"/"gonzo44"
                  mało tego - nawet se tam dyplom obroniłem - na piąteczkę.

Według prawa - architekt ma prawo wnioskować o wstrzymanie robót budowlanych,
                  jeśli stwierdzi niezgodność powstającego budynku z projektem - tutaj pan
                  PROFESOR Hryniak jakoś niezgodności nie dostrzegł (ja zauważyłem je od razu,
                  nawet zaznaczyłem czerwonym konturem). Warunki Zabudowy i Zagospodarowania dla
                  tej działki wymagały, by budynek był dostosowany kubaturowo do otoczenia -
                  popatrz, Panie bolo737, i powiedz mi CZY TAK JEST? A zaznaczę że PROFESOR
                  Hryniak zajmuje się na WAPW urbanistyką - nawet firmuje nazwiskiem seminarium
                  "estetyka założeń urbanistycznych". To jest właśnie polski system szkolnictwa
                  wyższego - zgraja przyklejonych do stołka nieudaczników - ale z dożywotnimi
                  tytłami PROFESORA, a to sorry Winnetou.

Tutaj widzę tylko, że pierwsze skrzypce odegrała estetyka grubego portfela -
                  zarówno PROFESORA Hryniaka, jak też "Bratniaka"

Panie "bolo737" aka "gonzo44" - lepiej przeglądaj Pan dalej te swoje podręczniki
                  architektury i szukaj dalej tych bytów.
                  • gonzo44 Re: Panie studencik 14.12.07, 07:14
                    Gość portalu: b. student WAPW napisał(a):

> Nawet ze osiem semestrów, Panie "bolo737"/"gonzo44"
                    > mało tego - nawet se tam dyplom obroniłem - na piąteczkę.
                    "ze osiem" - to nawet nie wiesz dokładnie ile? króciutko coś...
                    wydawało mi się że studia magisterskie trwają 5 lat - skróciło się
                    coś? licencjacik tylko? Strasznie się wyższe wykształcenie
                    dewaluuje... jak dołożysz do tych 4-ch latek jeszcze z 10 praktyki w
                    dobrej pracowni to będziesz wiarygodniejszy. Ale nie ujadaj na
                    szefa, bo nawet miesiąca nie pociągniesz i z praktyki nici !

>To jest właśnie polski system szkolnictwa wyższego - zgraja
                    >przyklejonych do stołka nieudaczników - ale z dożywotnimi
                    > tytłami PROFESORA, a to sorry Winnetou.
                    To jest właśnie frustrackie forum: obrzuć kogoś błotem a wydasz się
                    sobie samemu lepszy...
                    • Gość: inżynier architekt Panie Gonzo44 IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 09:38
                      gonzo44 napisał:
                      > wydawało mi się że studia magisterskie trwają 5 lat - skróciło się
                      > coś?

Tak, źle się wydawało. Teraz można na szczęście szybko uciec na inne studia.
                      Choć lepiej od razu poszukać sobie czegoś za granicą, to otwiera oczy.

>licencjacik tylko?

Tytuł inżyniera - otwiera drogę do podyplomowych studiów za granicą. Byle dalej
                      od polskich PROFESORÓW-frustratów (ale za to z NAZWISKAMI I KARIERAMI zrobionymi
                      w PRL na fali kolesiowych habilitacji)

Poza tem - "Gonzo-ileś tam" - weź mi Pan wymień architekta, którego realizacje
                      byłyby znane POZA Polską, stanowiły "BYTY OBIEKTYWNE" w podręcznikach czy coś -
                      może być nawet PROFESOREM... Polscy PROFESOROWIE są nieźli w projektowaniu
                      osiedli z wielkiej płyty i papierowych koncepcji urbanistycznych. To potrafią na
                      pewno.

>Ale nie ujadaj na szefa

Nie "ujadam" na ludzi, których podziwiam. Do ludzi, którzy kompromitują mój
                      zawód nie mam szacunku - na niego trzeba sobie zasłużyć - nie tylko TYTUŁEM.

> To jest właśnie frustrackie forum: obrzuć kogoś błotem a wydasz się
                      > sobie samemu lepszy...

Domyślam się, że się Pan czujesz się lepszy nazywając mnie "studencikiem". Nie
                      jestem i nie byłem "studencikiem", więc nazywaj sobie Pan tak swoje dzieci albo
                      wnuki.

Przykro mi - tytuł PROFESORA nie daje w moim odczuciu NIETYKALNOŚCI.
                      Dla Pana, Panie Gonzo PROFESORÓW mogą krytykować tylko inni PROFESOROWIE. Idąc
                      tym tropem - jak będę chciał skrytykować film, najpierw nakręcę kilka własnych -
                      w przeciwnym wypadku "tylko aplauz i akceptacja, tych, prawda, punktów które
                      stworzyliśmy".

Fakt jest taki - w Warszawie przy Politechnice powstaje ohydny obiekt, źle
                      wpisany w otaczającą zabudowę i wyskakujący ponad skalę śródmiejskiej ulicy.
                      Gdyby projektantem było jakieś turecka pracownia, można by klnąć w próżnię -
                      tutaj autorem jest PROFESOR pobliskiego Wydziału Architektury, URBANISTA(!) - do
                      tego, o ile dobrze pamiętam, twórca koncepcji rewitalizacji czy opracowań tego
                      fragmentu miasta (kilku kwartałów pomiędzy Polną i Waryńskiego).

Co mnie oburza - PROFESOR, jako projektant, nie zrobił nic, aby ograniczyć
                      zapędy "Bratniaka" w rozdmuchiwaniu tego biurowca. Mało tego - uważa że wszystko
                      jest OK, a mała, szklana kopułka na poddaszu poprawi sytuację.

JESZCZE RAZ:
                      • gonzo44 Re: Panie Były Sfrustrowany Studencik 14.12.07, 10:04
                        Gość portalu: inżynier architekt napisał(a):
                        (jesteś "b.studentWAPW" czy "inżynier architekt" ?)

> Tytuł inżyniera - otwiera drogę do podyplomowych studiów za
                        >granicą. Byle dalej od polskich PROFESORÓW-frustratów (ale za to z
                        >NAZWISKAMI I KARIERAMI zrobionym (..itd)
                        I tak ci otworzył że nadal z pl musisz nadawać ?

> >To jest właśnie frustrackie forum: obrzuć kogoś błotem a wydasz
                        >>się sobie samemu lepszy...
                        >
                        > Domyślam się, że się Pan czujesz się lepszy nazywając
                        >mnie "studencikiem".

Nie - myślę ze ty poczułeś się lepiej rozpoczynając naszą
                        konwersację:
                        "gonzo44, czy ty też masz małą szklaną kopułkę?
                        ikona architektury modernej?
                        piszesz jak potłuczony, ty bycie obiektywny"

...a ja tylko dostosowuję przekaz do twojego...
                        • Gość: inżynier architekt Re: Panie Były Sfrustrowany Studencik IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 10:33
                          >jesteś "b.studentWAPW" czy "inżynier architekt"?

Jedno nie wyklucza drugiego. Dyplom zrobilem niedawno, i obecnie zastanawiam
                          sie, czy we wrzesniu isc na studia magisterskie do PROFESOROW czy rzucic sie na
                          glebsza wode i poszukac zagranicznych studiow podyplomowych. Na razie pracuje w
                          zawodzie i jest mi dobrze.

> Nie - myślę ze ty poczułeś się lepiej rozpoczynając naszą
                          > konwersację:
                          > "gonzo44, czy ty też masz małą szklaną kopułkę?
                          > ikona architektury modernej?

Niniejszym przepraszam, ale wypowiedź zrobiła na mnie wrażenie "bełkotliwej" i
                          spowodowała rzeczywiście niezbyt grzeczną reakcję.
                          Przewaznie spieram się na argumenty, nie obelgi.

Jesli interesuje sie Pan architektura, polecam wiecej czytac i ogladac co sie
                          dzieje na swiecie.

Nigdy nie bylem "studencikiem", ani tym bardziej "sfrustrowanym".

Nie bede sie przygladal w ciszy, jak ktos oszpeca moje rodzinne miasto.
                          Architektura to odpowiedzialny zawod - efekty ogladaja kolejne pokolenia - nie
                          przekonuja mnie panskie, niezbyt wyszukane i prostackie, reakcje na moje
                          argumenty. PROFESOR czy nie - ten zawod zobowiazuje.

Schluss.
                          • krwe Re: Panie Były Sfrustrowany Studencik 14.12.07, 11:24
                            inżynierze architekcie-zgadzam sie z Tobą w 100%.To szkaradztwo powstające przy
                            pl politechniki powinno byc rozebrane na dwa piętra nizej.A koleś który wyraża
                            zgodę na taka budowę(z dupy w tym miejscu)powinin dostać w kły od każdego
                            warszawiaka.
                            • peace_dominator Flatiron Building ? Bzdura do kwadratu! 14.12.07, 14:58
                              Człowieku jak możesz porównywać ten szklano-betonowy syf do Flatiron
                              Building?
                              Chyba piszesz brailem!

• derri1 Re: Panie studencik 14.12.07, 23:05
                      Popieram Pana b. studenta WAPW realizowany obiekt różni się w sposób
                      istotny od zatwierdzonego projektu. Hryniak w wywiadzie z
                      dziennikarzem rżnie głupa (ciekawe za ile) powiatowy inspektorat
                      nadzoru budowlanego stawierdza że zmiany są niewielkie!!! bzdura
                      zralizowany budynek ma niewiel wspolnego z projektam zatwierdzonym w
                      architekturze czy jest jakiś bat na tych ludzi? Też jestem
                      absolwentem WAPW mam wieloletnią praktykę i popieram Pana. SKANDAL I
                      ŻENADA
                    • Gość: ha Re: Panie studencik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 23:27
                      Kolega Ciebie publicznie ośmieszył, a Ty nadal pieprzysz jak potłuczony :)
                      Śmieszny jesteś
                • Gość: człowiek roku Re: Panie studencik IP: *.centertel.pl 14.12.07, 00:22
                  kochani,
                  czy to jakaś korporacja marnych architektów na tym zarabia?
                  a to święte oburzenie? o czym chcecie przekonać? że to perła architektury?
              • Gość: his master's voice Re: Panie studencik IP: *.centertel.pl 14.12.07, 00:18
                słusznie.
                nie tylko takich profesorów, ale też takiej potwornej architektury i
                nadgorliwych asystentów panów profesorów, którzy w zamian za awans społeczny
                pogryzą każdego, kto krytykuje ich pana.
            • ssen Re: Panie studencik 13.12.07, 23:42
              olaboga ale trafil sie nam ekspert.
              Pewnie wszystkie budynki narozne sa dla ciebie automatycznie
              inspirowane Flatrionem.

Inspirowany to on moze byc co najwyzej miernym wyksztalceniem pana
              psora i wyznaczajacym w ostatnich latach trendy w swiatowej
              architekturze warszawskim hotelem Sobieski.

Co ciebie zainspirowalo do tego debilnego posta nie mam pojecia.

Powinni dziada przykladnie rozstrzelac za ta koncepcje.
              • gonzo44 Re: Panie studencik 14.12.07, 00:04
                ssen napisała:

> olaboga ale trafil sie nam ekspert.
                i myślisz że stałaś się teraz ekspierdką ?

> Inspirowany to on moze byc co najwyzej miernym wyksztalceniem pana
                > psora
                jeżeli mierne wykształcenie p. psora poprawi twoje samopoczucie...
                problem w tym że on ma je udokumentowane a ty tylko popierdujesz...

> i wyznaczajacym w ostatnich latach trendy w swiatowej
                > architekturze warszawskim hotelem Sobieski.
                pewnie nie zauważyłaś że Sobieski został zacytowany przez b.
                studenta WAPW. ty też jesteś była ?

> Co ciebie zainspirowalo do tego debilnego posta nie mam pojecia.
                zawsze znajdą sę frustraci co Profesorom zazdroszczą.
                • Gość: buryat Re: Panie studencik IP: *.centertel.pl 14.12.07, 00:27
                  Gonzo,
                  ale przyznaj: lubisz usiąść z kolegą profesorem i coś wymyślić, nie?
                  i żeby tak po nowemu było, ze szkłem i fantazją?
                  czy zdajesz sobie sprawę, że gdybyś z kolegą profesorem NY projektował, to
                  wyglądałby jak Wyszków?
                • Gość: b. student WAPW Re: Panie studencik IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 00:37
                  Nie, Panie "gonzo-coś tam".

To co widzisz Pan na powyższym tryptyku, jako pierwsze od lewej - to nie Hotel
                  Sobieski - to oryginalny projekt pana PROFESORA - JESZCZE dostosowany skalą do
                  otaczającej zabytkowej zabudowy. Potem URÓSŁ, a pan PROFESOR uważa ze jest OK -
                  bo kamienica przed wojną była wyższa - a teraz jest ohydna.

oto sylwetka pana PROFESORA:
                  www.arch.pw.edu.pl/php/pracownicy_WAPW/sylwetka.php?id=hryniak
                  i jedno z dzieł "architektonicznych"
                  www.arch.pw.edu.pl/php/pracownicy_WAPW/zdjecia/hryniak/hryniak_2.jpg
                  Nawet nie jest moim zamiarem krytyka całej działalności PROFESORA - co raczej
                  wytknięcie obłudy i braku gustu w przypadku budynku "Bratniaka"
                  • gonzo44 Re: Panie studencik 14.12.07, 07:03
                    Różnica Panie studencik jest taka że Pan Profesor ma gust być może
                    kobtrowersyjny (zwłaszcza wg. Pana) - ale jest Profesorem i ma
                    nazwisko. Ty zaś jesteś nikim i wylewasz swe frustracje. Jak
                    stworzysz cokolwiek rozpoznawalnego - nieważne kobtrowersyjnego czy
                    nie - daj znać.

Nie żebym był jakimkolwiek obrońcą Pana Profesora ale irytują mnie
                    ujadania kundelków ktore myślą że jak nazwą wszystkich dookoła
                    ratlerkami to na ich tle będą postrzegane jak brytany.

Jak będziesz miał jakiekolwiek dokonania możesz zabierać głos. Bez
                    tego wychodzi że ujadasz.
                    • Gość: wawa Re: Panie studencik IP: 62.29.248.* 14.12.07, 10:33
                      dobry gust - z tym człowiek rodzi się. Przyklady realizacji dobrego
                      gustu profesora:
                      budynek biurowo-usługowy ul. Bartycka 20 – 1997
                      Centrum Kongresowe ul. Bartycka 24 – 1998
                      kościół w Łapach 1999

- wszsytko jak z przedmieść Łomianek lub Wołomina...
                      • krwe Re: Panie studencik 14.12.07, 11:46
                        dokładnie, same koszmarki.profesor od teraz juz co innego znaczy.
                    • derri1 Re: Panie studencik 14.12.07, 23:17
                      Pytanie do Gonzo 44 o dokonania prof Hryniak czy są takie jak to co
                      dziej się na palcu politechniki. Nazwiska w polskiej nauce wyrabia
                      się rżnąc z projektów studentów i młodych architektów tyrających w
                      pracowniach na uprawnienia oraz pisząc publikacje które nic nie
                      wnosza dobrze jeśli nie są plagiatami. Wiem coś o tym oj tak
                  • Gość: Artysta kopulki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:28
                    Hi, hi, hi teraz widze skad te kopulki, szkoda ze pod jego kopulka nie ma zbyt
                    wiele. Nie piszmy tu nic o estetyce, bo to uwlacza temu pojeciu. Przez takich
                    wlasnie Warszawa wyglada jak pipidowek. Zalosne...
                • jamtoja Re: Panie studencik 14.12.07, 11:29
                  niezła prowokacja, prawie dałem się nabrać....
        • Gość: hehe gonzo, nie kpij sobie. IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 02:38
          Tak tak, mały fiat jest inspirowany porsche, bo ma cztery koła, silnik z tyłu,
          chłodzenie powoetrzem, szyby, wycieraczki, dach, kierunkowskazy itp.
          • Gość: Warszawiak Re: gonzo, nie kpij sobie. IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 08:12
            Błagam: "Ważniejsze publikowane prace naukowe: Struktura
            przestrzenno-funkcjonalna ośrodków usługowych regionu lubelskiego,
            PWN, 1980; Zasady kształtowania ośrodków usługowych, PWN, 1981;
            Aspekty plastyczne przestrzeni publicznych śródmieścia Warszawy,
            KBN, 1997; Monografie miast: Rypin, Sulechów, Miasto, 1957/4, 6;
            Elementy Kompozycji Urbanistycznych, skrypt, IUPP-WA PW 1981;
            Strukturalna jednostka mieszk., Biuletyn TUP, 1978.
            Studia nauk.-badawcze i monograficzne wielu miast 1980-1995."

Nie wiem po co Gonzo to przytoczył. Niezłe projekty! Pan profesor
            lepiej by siedział cicho, i nikt by się go nie czepiał. Ale nie
            buduje na przeciwko gmachu Politechniki, w samym sercu Warszawy!
            Skoro tak niech łyka krytykę, nikt mu nie kazał.

Ktoś w końcu musiał budować architekturę późnego PRLu. Wielu z nas
            wychowało się na takich pięknych projektach urbanistycznych -
            zafajdanych osiedlach z "centrum usługowym" w postaci je...nego
            pawilonu ze sklepem "Społem" i klubikiem osiedlowym. Choć z
            imponujących publikacji profesora wynika, że projektował raczej GS-y
            w miastach regionu lubelskiego. Jeszcze długo będziemy skazani na
            takie perełki PRLowskiej architektury. Upadłej sztuki
            cywilizacyjnego regresu.
        • extrafresh Re: massssakra - bzdura !!! 14.12.07, 08:56
          We Flaitron to chyba twoja stara klinowala flory.
          • gonzo44 Re: massssakra - bzdura !!! 14.12.07, 09:52
            extrafresh napisał:
            > We Flaitron to chyba twoja stara klinowala flory

Niestety ani ja ani moja stara nie jesteśmy z Greenpointu ani nawet
            innego Polakowa. Ale ty, sądząc po akcencie chyba z Jackowa ? Ile
            tera przy azbescie płacą ?
    • talking_head Podobny gniot postawił przed Jasną Górą 13.12.07, 21:42
      Polska ma szczęście do "twórczości" "profesora".
      Podobna masakra stoi, też od dziesięcioleci nieskoń
      czona przed wejściem do klasztoru Jasno-Górskiego w
      Cz-wie.
    • Gość: wzd Co te wykształciuch robiom z Polskom! IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.12.07, 21:44
      Niby profesor Politechniki a niczego nie rozumie.
      Niczego! A prosty dzinnikarz wyborczej w lot wszystko chyta i rozumi!
      Oto jak dobre pokolenie wycedukowano w III RP!
      Precz z wykształciuchami z Politechnuiki, ktorzy a ni chybi
      glosowali na Kaczorów i pisiorow!!!!
      • Gość: b. student WAPW Re: Co te wykształciuch robiom z Polskom! IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.07, 22:07
        i220.photobucket.com/albums/dd310/lgoczek/placpolitech3001.jpg
        "Zmiany są, ale niewielkie. Poddasze będzie przykryte małą szklaną kopułką -
        mówi prof. Hryniak."

Panie profesorze - wydaje mi się, że jeszcze ktoś ma małą kopułkę. Chyba pański
        piesek opiniował zmiany w projekcie...

A gdzie etyka zawodu architekta?

Wstyd!
    • Gość: josik Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.dhcp.unc.edu 13.12.07, 22:17
      Pan profesor zdecydowanie moglby wykazac sie odrobina pokory;
      projekt jest razaco niemily oku, burzy harmonie otoczenia i tylko
      slepy ignorant by sie do tego nie przyznal. Argumentacja
      typu "kamienica przed wojna miala 10 pieter", wiec rzekomo 21-
      wieczny juz budynek do tego wygladu przedwojennego pasuje, jest
      ponizej jakiegokolwiek poziomu. zenujace!
    • Gość: Wacek Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.189.72.18.e-plan.pl 13.12.07, 22:24
      A urzędasy jak zwykle rozkładają ręce. Nic się nie da zrobić.
      Wstrzymać, rozebrać przykładowo. Zawsze da się znaleźć jakiś
      paragraf w dobrej sprawie. Warszawiacy będą wdzięczni. Gdzie jest
      nasza bufetowa?!!!
      • Gość: wzd Re: Opamietajcie się, ludzie!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.12.07, 22:35
        Z jednej strony profesor Politechniki, z drugiej absolwent wydziału
        nauk politycznych i dziennikarstwa a za nim wyjąca tłuszcza
        niedouczków!
        Wydaje mi się, że w tak własnie organizowano pogromy: jeden ideolog
        i tłum idący za jego rozkazami.
        Przerażajace
        • gonzo44 Re: dokładnie !!! 13.12.07, 22:40
        • Gość: wawak puknij się w głowę, IP: *.chello.pl 13.12.07, 22:51
          to kolejne szkaradztwo a'la lata 90'te w stylu hotel sobieskiego. Trzeba byc
          slepym albo nienawidzić Warszawy żeby coś takiego stawiać w jednym z niewielu
          miejsc z resztkami oryginalnej zabudowy
          • gonzo44 Re: puknij się w głowę, 14.12.07, 09:07
            Gość portalu: wawak napisał(a):

> to kolejne szkaradztwo a'la lata 90'te w stylu hotel sobieskiego.
            >Trzeba byc slepym albo nienawidzić Warszawy żeby coś takiego
            >stawiać w jednym z niewielu miejsc z resztkami oryginalnej zabudowy

Spoko. Hass House w Wiedniu też postwiono w "miejscu z oryginalną
            zabudową". Hotel Hilton (a może Sheraton - nie pamietam) w
            Budapeszcie (a właściwie w Budzie) również. Nawet Pekin odsądzany
            kiedyś od czci i wiary większość chce teraz pozostawić.
            Przyzwyczaisz się.
            • Gość: Atrysta do kurnika tez sie mozna przyzwyczaic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:33
            • derri1 Re: puknij się w głowę, 14.12.07, 23:28
              Ależ człowieku budynek jest zbudowany niezgodnie z projektem. Co do
              samego projektu opinie mogą być różne ale samowola budowlana to
              przestępstwo które Hryniakowi jak widać nie przeszkadza nie
              protestowal przecież jak toto rosłlo a w rozmowie z dziennikarzem
              rżnął głupa .......... charyzmatyczny urbanista jutra ( w sktócie)
              ch u j
      • Gość: Anna Kontkiewicz Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 11:09
        Popieram pomysł"rozebrać przykładowo". Nie jestem architektem, ale
        poczucie estetyki mogą mieć jak widać z dyskusji przedstawiciele
        różnych zawodów. Poza tym jestem zdumiona, że architekt nie wie, co
        znaczy zachować proporcje. Jakie znaczenie ma wysokość domu przed
        wojną? A wszystkie inne domy w tej okolicy?
        Lepiej niech inwestorzy przyznają się, że chodzi o pieniądze. Każda
        kondygnacja więcej w tej okolicy, to więcej pieniędzy za wynajęcie.
        A że sąsiedztwo gmachu PW jest już spaskudzone wspaniałą
        architekturą z lat 60tych to drobiazg.
        Powtarzam więc PRZYKŁADOWO ROZEBRAĆ obciążając kosztami po równo
        inwestorów i architekta, który tak głupio tego broni.
        • derri1 Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 23:30
          POPIERAM ROZEBRAC i koszty po połowie bratniak i profesor (jak
          wytrzeźwieje)pozdrawia Architekt
    • Gość: j75 Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.chello.pl 13.12.07, 22:52
      Żadnego wniosku o zaakceptowanie zmiany projektu nikt do nas nie składał - mówią
      urzędnicy.

ależ bezczelni... ..e darmozjady
      • Gość: m Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: 86.155.231.* 13.12.07, 22:59
        hehehe, uwielbiam Hryniaka...
    • quadri Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 00:08
      To jest paw jakich mało. Nie wiem, czy porównanie z hotelem Sobieski
      jest wystarczającą zniewagą. Dla mnie- przykład najgorszej
      prowincjonalnej budowlanki (bo nie śmiem tego zwać arcitekturą) z
      lat 90. Wówczas się niektórym wydawało, że jak trochę szkła, kolumna
      od frontu i "mała kopułka" na wierzchu- to jest elegancko, światowo,
      no i jeszcze może nowojorsko. buahaha. To jest autentyczna ironia
      losu, że taki badziew stanie przy Placu Politechniki. 3xB. Bardzo
      Brzydka Budowla.
    • Gość: ixie to jest dopiero cudo IP: *.aster.pl 14.12.07, 02:14
      wroclaw.hydral.com.pl/89814,z,197668,1,foto.html
      • kordian4real Re: to jest dopiero cudo 14.12.07, 02:58
        zapewnie architekt jest uczniem p Profffesora... i brali te same
        prochy...a tak powaznie to powinno sie obu panom odebrac prawo do
        wykonania zawodu..brrr
    • Gość: marek tak wyglada polski liberalizm w wydaniu HGW IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.07, 03:37
      samowolki ,cwaniactwo i maksymalnie oslabione panstwo.
      • zegrz Re: tak wyglada polski liberalizm w wydaniu HGW 18.12.07, 11:21
        Przecież budowa ruszyła na dobre za prezydenta Lecha K. i jego następcy z PiSu!
    • rudy102_t_34_85 Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 04:24
      Ta wspaniała budowla z pewnością stanie się ozdobą Placu
      Politechniki.Młodzi architekci z całego świata odwiedzający
      naszą "alma mater" będą zachwyceni jej widokiem.Z pewnością
      dostrzegą inspiracje rodem z USA:
      -piękno strzelistej formy znakomicie korespondującej z otoczeniem:
      www.adamandlyn.co.uk/images/lv_coke.jpg
      -a także szlachetną prostotę z eleganckim dysonansem w postaci małej
      kopułki na szczycie:
      img.alibaba.com/photo/10556276/Mobil_Composting_Toilet_BIO_WC.jpg
      Wszystkim którzy przyczynili się do takiego upiększenia naszej
      stolicy składam najszczersze wyrazy podziwu i uznania!
    • Gość: Puchatek Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:05
      Wszyscy się tu ostro kłócicie o stronę architektoniczną - piękne czy brzydkie, inspirowane czymśtam czy nie... Ja się na architekturze nie znam, natomiast dziwi mnie, że Was nie dziwi w tym tekście rzecz znacznie ciekawsza: dlaczego, u licha, budynek w TAKIM miejscu, na TAKIEJ działce (wartej grube miliony) buduje się ...naście lat?!

Jeśłi to ma być biurowiec, to lokalizacja jest "skazana na sukces". Centrum Warszawy, okolice politechniki, tuż obok metra... Co to za firma, która od takiego czasu nie jest w stanie tej budowy ukończyć i czerpać z gotowego budynku niezłych pieniędzy??? To jest dopiero dziwna historia...
    • Gość: Artysta Studia artystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:42
      Jeszcze jeden temat, ktory przyszedl mi do glowy. Warto by sie w kontekscie tego
      budynku i profesora zastanowic nad stanem polskich uczelni artystycznych...
      Chwala tym, ktorzy z nich wychodza i probuja robic cos z sensem, czesto uczac
      sie wszystkiego "na nowo". A raczej starajac sie zapomniec czego ich wczesniej
      nauczono.
    • ambush Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 09:57
      Takie mamy prawo, kto ma kase na prawnikow to wygrywa, i nie musi nic (dura lex
      set lex). Budynek, jesli faktycznie bedzie tak wygladal, bedzie tragiczną ikoną
      21 wieku, i specyficznym gustem zagospodarowania rozgrabionego placu
      politechniki, z pieknym budynkiem wydzialu elektroniki w tle. Same rodzynki!!!
    • Gość: czytelnik Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.vast.net.pl 14.12.07, 10:39
      jeszcze nie wykonczyli a juz im nie podoba?
      • Gość: wawa Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: 62.29.248.* 14.12.07, 11:30
        w zasadzie lepiej to wygląda jako niedokończona budowla niż to co ma
        powstać wdług projektu. Niech tak zostanie.
    • Gość: Andrzej Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.nll.se 14.12.07, 11:13
      Co za ohyda! Dowodzi jednak, ze tytul profesora nie decyduje o
      dobrym guscie, rozumie czy inteligencji! Vide prof. Geremek,
      Bartoszewski czy w/w pan.
      • Gość: k. mruczek Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.kghm.pl 14.12.07, 12:04
        5 lat temu rozgrzebana budowa była na sprzedaż. Nawet zostały mi plany, bo z
        potencjalnym inwestorem oglądaliśmy projekt. Budynek nie miał wówczas
        dodatkowych pięter! Inwestorzy kręcili nosem, że za mała powierzchnia użytkowa,
        że się nie opłaci. Budowa ruszyła dopiero po dorobieniu paru pięter, których nie
        było (zakładam) w pozwoleniu na budowę sprzed lat. W projekcie już były
        natomiast festyniarskie licowanie i kopułka. Dom ma postać grzybka, bo od 2
        piętra zaczyna się nawis nad ulicą. Fajnie, menele będą się mieli gdzie chronić
        przed deszczem i słotą. Podsumowując: o ile hotel Sobieski był tragedią, jego
        mały młodszy braciszek jest farsą - ale ważne, że z kopułką.
    • Gość: taja Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 12:41
      Mam za sobą kawałek życia w jednym z najwiekszych biur projektowych
      w Warszawie. Cała ta sprawa potwierdza opinię, jaka w biurze krazyła
      za tamtych (lata 80 i początek 90-tych) czasów: warszawscy (czyli po
      PW) architekci uważają się za artystów. A artysta wg ich mniemania,
      to człowieczek ulepiony z innej gliny - domyślnie lepszej. Brakuje
      im szeroko pojętego inzynierskiego podejścia do tematu, a wspólpraca
      z nimi jest trudna.
      Miałam przyjemnośc pracy (nie jestem architektem, lecz reprezentuję
      inną branżę) z architektami z Gdańska, Bydgoszczy i Wrocławia - ci
      ludzie mając własną wizję, potrafili bez wywyższania się
      przedyskutować pojawiające się problemy i nie udawali wielkich
      nietykalnych, choć też mieli tytuły profesorskie. Mieli obszerną
      wiedzę z innych branż, nie ograniczali się jedynie do malowania
      kolorowych obrazków. Czyżby na innych uczelniach kształcono
      przyszłych architektów inaczej, bez tego zadzierania nosa, po prostu
      uczono zawodu? Błędy lekarzy kryje ziemia, a błędy, pożal się
      Boże, "architektów" będą straszyć przez lata mieszkańców miasta.
      • Gość: mgr inz arch WAPW Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:48
        dziekuje Kolezance taja za swietna teorie spiskowa, i wrzucenie mnie
        razem z kolegami do zgrabnego woreczka, czyzby Kolezanka z branzy
        sanitarnej?

a wracajac do tematu - oryginalny projekt trzymal przynajmniej
        gabaryt urbanistyczna. to co teraz powstaje to jakas kpina

ale co ja sie przejmuje - w Warszawie zawsze sie tak budowalo:
        zainteresowani wiedza jak przed wojna wygladala pierzeja Nowego
        Swiatu, i jak potem zostala "uporzadkowana":

www.warszawa1939.pl/index.php?r1=nowy_47&r3=0
        poczekajmy na kolejna wojne, potem i to poprawia :-(
        • Gość: Warszawiak Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 14:14
          Jest racja w tym co Pan pisze o przedwojennej Warszawie i też często
          się tym pocieszam. Chociaż niedopasowanie wielkości nie musi
          oznaczać niedopasowania jakości. Myślę, że gdyby ten budynek był
          świetnym projektem, a oprócz tego za dużym, może byśmy
          go "przełknęli".

A skądinąd nie wiem, gdzie byli profesorowie naszej politechniki,
          kiedy przed gmachem głównym ustawiono ten granitowy mur, czy jak to
          nazwać. Przed jego postawieniem budynek politechniki zdawał się
          lekko górować nad placem i jego bryła była ładnie wyeksponowana.
          Może Szyller nie był najwybitniejszym architektem, ale na tyle
          warsztatu miał, żeby odpowiednio zaplanować budynek w przestrzeni.
          Teraz gmach wygląda jakby osiadał i jest wizualnie o połowę mniejszy.

pozdrawiam

historyk sztuki
          • derri1 Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 23:41
            Profersorowie WAPW byli na miejscu autorem muru jest prof. WAPW
            Konrat Kucza-Kuczyński. A że spieprzyył sprawę i budynek się zapadł
            to nic wazne ze profesor a projekt był prestiżowy
        • Gość: mgr inz arch WAPW i chyba Pan profesor mija sie z prawda... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 14:15
          ...twierdzac ze budynek przed wojna byl wyzszy -
          byl de facto nizszy od otaczajacych kamienic!

www.stalus.iq.pl/show.php/idc/75/ida/279
        • zegrz Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 18.12.07, 11:30
          Właśnie Nowemu Światu brakuje 2-3 budynków nieco wyższych, akurat jak ten na zdjęciu

www.warszawa1939.pl/index.php?r1=nowy_47&r3=0
    • Gość: d44 a skad wiadomo jak ma wygladac ten budynek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 14:26
      jest gdzies projekt tego budynku?
    • gajane4 Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 15:13
      A mnie te proporcje się podobają; ten "ołówek" jest jak maszt na
      dziobie okrętu.
      • derri1 Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 23:43
        Sam masz dziób i w dziób
    • Gość: Witia Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 15:23
      Pracuję przy ul Polnej i codziennie jadąc do pracy widzę ten
      kuriozalny projekt. Pan profesor ten projekt stworzył chyba przed
      wojną skoro twierdzi, że sąsiednia kamienica była wyższa. Jest to
      kolejny projekt niedopasowany do otoczenia (kuriozalny jest na placu
      Piłsudskiego - pewnie pięknie będzie się komponował z pałacem Saskim)
      Ja karałbym finansowo osoby wydające zgodę na takie projekty.
      Nie komentuję czasu budowy bo u nas to normalne skoro w takim tempie
      oddaje autostrady.
    • Gość: ho ho ho Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 18:54
      A mnie się nawet podoba.
      Tylko czemu kamienica Kontkiewicza wg pana profesora jest ohydna?
      Podpadł mi pan,panie profesorze.
      • derri1 Re: Kuriozalna budowa na pl. Politechniki 14.12.07, 23:45
        Profesor był na bani tylko to moze wyjaśnić tą odpowiedż lub
        zainkasował
    • Gość: Nasz Kuriozalna budowa na pl. Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 21:29
      Widocznie władze Stolicy przegapiły ten rozmach budowlany.. Nie patrzyli wiele w
      górę..Teraz muszą dobudować ten istniejący obok... nie mają innego wyjścia.. I
      to koniecznie, projektu nie trzeba będzie bo to na istniejącym... Więc do roboty..
    • j666 Kuriozalni burmistrzowie dzielnic 14.12.07, 22:51
      Rutkiewicz, były burmistrz Sródmieścia, nazywający
      siebie "urbanistą", to wyjątkowy dyletant i megaloman, a do tego
      łapówkarz.
      • derri1 Re: Kuriozalni burmistrzowie dzielnic 14.12.07, 23:47
        tak niwestety nawet obrzez pola mokotwoskiego przehandlował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka