Gość: dell IP: *.crowley.pl 19.11.03, 11:12 Z tymi mglami to prawda. Modlin lezy na granicy stref klimatycznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ex_pert Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 11:32 nie jestem kompetentny w tej sprawie ale wypowiedź... "- Warunki klimatyczne w rejonie proponowanych lokalizacji lotnisk są bardzo podobne. W Modlinie dni z zamgleniami jest zwykle tyle co na Okęciu - potwierdza Ryszard Klejnowski z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej." ... świadczy o tym, że te mgły nie przeszkadzają pasażerskiemu transportowi lotniczemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.telepac.pt 19.11.03, 11:42 Modlin na granicy stref klimatycznych??? A jakie to strefy klimatyczne granicza za soba w Polsce? Pewnie rownikowa i podzwrotnikowa, co? Bzdura jakas, mieszkam tam od urodzenia i mgle widuje 3-4 razy do roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: 156.24.231.* 19.11.03, 13:23 Mgla mglą, ale nie chodzi przecież o to jakie tam są strefy klimatyczne. Fajnie by było, gdyby 'Nowiak' się trochę rozkrecił, ale nie bardzo chce mi się wierzyć, że lotnisko zmieni aż tak wiele jak sobie to wszyscy co chcą je tam mieć wyobrażają. Ja do nich nie należę. Nie po to ucieklam z miasta, zeby byc blizej lotniska! I mam ochotę dopisać NIE na transparencie który wisi nad tarsą gdańską. Wiem, ze jestem egoistką bo mam pracę. Może jak ją stracę to zmienie zdanie. Ale na razie NIE CHCE LOTNISKA. Lepiej byłoby nie oglądać się na lotnisko, tylko zacząć działać w samym mieście. Zwiększa się ilosć mieszkańców, którzy uciekają z Warszawy w tym kierunku i osiedlają sie w okolicy Nowego Dworu. Chętnie też robiliby tam zakupy, gdyby tylko można było tam wszystko dostać. Nie można. Chętnie poszliby na basen. Nie ma basenu. I do kina. Kina też nie ma. Ludzie inwestujcie w Nowiaku! To już w Serocku więcej się dzieje. Że o wyglądzie nie wspomnę. Jest tam burmistrz, który coś robi, coś buduje, organizuje i jakoś lotnisko nie jest mu do tego niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita P. Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.11.03, 17:26 może warto częściej z domu wychodzić .. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawomir Pepłoński Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.tarchomin.waw.pl / *.tarchomin.pl 19.11.03, 17:28 Pracowałem jako meteorolog przez lat 15 na lotnisku Modlin i przez 10lat na lotnisku Okęcie.To całkiem inaczej usytuowane dwa lotniska pod względem mikroklimatów.Nie mnie jednak częstotliwość występowanioa tych mgieł w zasadzie była większa na lotnisku Okęcie aniżeli w Modlinie /w skali roku/.Natępna sprawa to mgła przy obecnej technice doprowadzania do lotniska statków powietrznych przy tzw. widzialności zerowej nie jest żadnym problemem. Odpowiednie wyposażenie lotniska ,co powoduje odpowiednią klasę lotniska całkowicie eliminuje problem mgieł. A tak na marginesie lotnisko Modlin pod każdym względem jest lepiej usytuowane np od lotniska Sochaczew ,a już pod względem mikroklimatu nie ma o czym mówić. Popiera więc mieszkańców Nowego Dworu Maz. a w szczególności Modlina Twierdzy że kazdy wybór inny niż Modlina może mieć tylko wymiar polityczny. Zapraszam więc chętnych do dyskusji na temat mikroklimatu Modlina . Pozdrawiam Sławomir Pepłoński e-mail":o3764@hestia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muszkieter NDM Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: 80.51.73.* 19.11.03, 17:38 jestem zaaaaaaaaa a nawet zzzzzzzzaaaaaaaaaaaa tylko zeby to wszystko wypalilo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: MODLIN. O nim mówi się od lat 19.11.03, 19:07 w modlinskie lotnisko pies z kulawa noga nie zainwestuje. byl tam juz "technopark cargo modlin" ze strefa ekonomiczna i nikt sie tym nawet nie zainteresowal mimo szerokiej promocji. po co ladowac sie w to bagno .... Radom ewentualnie Nowe Miasto to sa dosc rozsadne lokalizacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowus Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.unimedia.pl 19.11.03, 23:48 A co ty chłopku z Radomia sobie myślisz. Nie damy wyrwać sobie lotniska. Bo Modlin to najbardziej uzasadniona ekonomicznie, merytorycznie i społecznie lokalizacja!!! MODLIN AIR PORT FOREWER!!!!!!! A bagno to masz w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winc Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: 195.92.39.* 20.11.03, 12:18 :-))))) Modlin to tylko ściema - jest wystawiony na sprzedaż przez AMW i być może niedługo kupi go sieć handlowa na centrum logistyczne (są takie pogłoski), przestańcie marzyć modliniaki. Lotnisko powstanie między Łodzią a Warszawą zgodnie z ukochaną koncepcją Duopolis premiera Millera, pytanie tylko czy zwycięży ekonomia - Sochaczew, czy polityka i koneksje Kulczyka - Babsk-Raducz, pozostałe lokalizacje są bez szans (no może jeszcze Mszczonów ma szase, ale ma za słabe polityczne lobby) To adres najlepszej lokalizacji :-) www.e-sochaczew.pl/lotnisko.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wara od Modlina Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.03, 14:44 Tratata do czasu ustalenia lokalizacji Leszka juz nie będzie na najwyższym rzadowym stołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Airport Modlin 4ever Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.dialup.medianet.pl 21.11.03, 00:18 Gość portalu: wara od Modlina napisał(a): > Tratata do czasu ustalenia lokalizacji Leszka juz nie będzie na najwyższym > rzadowym stołku. Daj Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.p.lodz.pl 22.04.04, 11:34 Duopolis to nie idea Millera ale naukowcow z Warszawy i Lodzi którą podchwycili swego czasu Święcicki i Czekalski (okolo 1997 roku) ówcześni prezydenci warszawy i lodzi. Zreszta idea ta nie jest glupia. Z miesiac temu naukowcy z politechniki warszawskiej rowniez uzasadniali ze lotnisko powinno byc miedzy lodiza i waszawa a miasta te trzeba polaczyc by moglyby byc konkurencyjne w europie. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: MODLIN. O nim mówi się od lat 21.11.03, 21:16 Gość portalu: Nowus napisał(a): > A co ty chłopku z Radomia sobie myślisz. Nie damy wyrwać sobie lotniska. Bo > Modlin to najbardziej uzasadniona ekonomicznie, merytorycznie i społecznie > lokalizacja!!! MODLIN AIR PORT FOREWER!!!!!!! A bagno to masz w głowie ach - co za merytorycznie uzasadniona wypowiedz .... prosze o wiecej .... od takiego bełkotu jak twój lotnisk ow modlinie nie powstanie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.p.lodz.pl 22.04.04, 11:22 1. Powiem tak, Modlin to lotnisko dla potencjalnych 2 mln klientow, bo nikt sie nie bedzie z poludnia czy zachodu przebijal przez warszawe, Sochaczew, Mszczonów Babsk to juz lotnisko dla 4 mln ludzi. (zakladajac ze dojazd do niego ma trwac okolo 1 godz). To apropo zasadnosci ekonomicznej. 2. W trojkacie Babsk, sochaczew, mszczonow - mieszka duzo ludzi potencjalnych pracownikow tego lotniska i jego otoczenia. W okolicach modlina mniej, czyli w przyszlosci trzeba by wokol modlina rozwijac infrastruktore jak chociazby nowe mieszkania szkoly itp. Poza tym sa tam miasta z duzym poziomem bezrobocia i lotnisko problem by ten rozwiazalo. Co do merytorycznosci spolecznej. 3. Nie mieszkam w Warszawie ale juz na oko widac ze warszawiacy lubia wypoczywac w polnocnyej czesci aglomeracji, (zalew zegrzynski, rejony modlina itp) natomiast biznes rozwija sie na poludniowy zachod. Wiec kolejny argument jest by to lotnisko nie bylo na poludniu, chyba ze ktos lubi wypoczywac z latajacymi nad glowa samolotami... 4. To lotnisko ma byc budowane za kase centralna a nie warszawska a wiec powinno sluzyc polakom a nie warszawiakom, czyli znowu nie modlin, patrz punkt 1. 5. Radom bylby rzeczywiscie najgorsza lokalizacja, rownie dobrze mozna by proponowac lublinek w lodzi albo ostroleke. 6. Jezeli bedzie modlin to bedzie to decyzja czysto polityczna w imie starej komunistycznej zasady ze cala polska buduje warszawe. Pokaz mi w europie drugie 2 mln miasto posiadajace dwa miedzykontynentalne lotniska? (tylko nie porownuj warszawy do londynu, berlina czy paryza bo to nie ta klasa...) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: MODLIN. O nim mówi się od lat 22.04.04, 12:06 Gość portalu: mr x napisał(a): > 1. Powiem tak, Modlin to lotnisko dla potencjalnych 2 mln klientow, bo nikt sie > nie bedzie z poludnia czy zachodu przebijal przez warszawe, Sochaczew, > 6. Jezeli bedzie modlin to bedzie to decyzja czysto polityczna w imie starej > komunistycznej zasady ze cala polska buduje warszawe. Pokaz mi w europie drugie > 2 mln miasto posiadajace dwa miedzykontynentalne lotniska? (tylko nie porownuj > warszawy do londynu, berlina czy paryza bo to nie ta klasa...) nie sposób sie z ta argumentacja nie zgodzic. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pawelm11 Re: MODLIN. O nim mówi się od lat 21.11.03, 14:06 isoxazolidine napisał: > w modlinskie lotnisko pies z kulawa noga nie zainwestuje. byl > tam juz "technopark cargo modlin" ze strefa ekonomiczna i nikt > sie tym nawet nie zainteresowal mimo szerokiej promocji. po co ladowac sie w to bagno .... Radom ewentualnie Nowe Miasto to sa dosc rozsadne lokalizacje Troche pomieszales fakty kolego Nie jestem sympatykiem MDM ( mieszkalem tam 5 lat i wystarczy) i zanim zamieszkalem szef w mojej firmie polecil mi zdobyc info co jak mozna i w jakich strefach zainwestowac. Strefa Nowodworska nie miala nic ....ups przepraszam jeden nr telefonu przy ktorym zdziwiona panienka mowila ze szefa nie ma. Na sporzadzenie raportu mialem 2 miesiace ...inne strefy powysylaly mi katalogi CDRomy itp....a tu dwonilem 20-30 razy i ni...chociaz raz chyba szef byl tylko nie mogl ze mna rozmawiac bo mial spotkanie ;-) O strefie Nowodworskiej w moim raporcie dla korporacji napisalem ze najprawdopodobniej nie istnieje Ps A ze teren bagnisty to swoja droga no i komarow multum ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: MODLIN. O nim mówi się od lat 25.11.03, 22:32 Rozrasta się koalicja popierająca lokalizację międzynarodowego lotniska pasażerskiego w Modlinie. W poniedziałek w Poświętnem parlamentarzyści, samorządowcy, biznesmeni, naukowcy podpisali list intencyjny w tej sprawie. Organizatorami spotkania w Regionalnym Centrum Doradztwa, Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w płońskim Poświętnem byli starostowie: płoński Kazimierz Dąbkowski i nowodworski Maria Kowalska oraz burmistrz Nowego Dworu Mazowieckiego Jacek Kowalski (dawne wojskowe lotnisko Modlin leży w powiecie nowodworskim). Do Poświętnego przyjechało ok. 160 osób. Było to spotkanie ponad politycznymi podziałami, z udziałem m.in. senatora SLD Zbigniewa Kruszewskiego, posłów: Aleksandry Łuszczyńskiej (SLD-UP), Krzysztofa Oksiuty (SKL), Marka Sawickiego (PSL), Zbigniewa Siemiątkowskiego (SLD), Alicji Olechowskiej (PO), Artura Zawiszy (PiS); radnych sejmiku mazowieckiego - m.in. Jędrzeja Dmowskiego (LPR), Mirosława Hermaszewskiego (SLD), Aleksandra Soplińskiego (PSL). Przyjechał były wiceszef kancelarii premiera Buzka Mirosław Koźlakiewicz. 153 osoby podpisały list intencyjny w sprawie poparcia modlińskiej lokalizacji. "Dzięki zagospodarowaniu blisko 2000 ha gruntów skoncentrowanych przez Skarb Państwa istnieje możliwość stworzenia wielu nowych miejsc pracy w regionie oraz ożywienia gospodarczego i społecznego całego Mazowsza" - czytamy w liście. Sygnatariusze upoważnili władze Nowego Dworu Mazowieckiego i tamtejszego powiatu do "podejmowania wszelkich działań na forum międzyresortowego zespołu ds. wyboru lokalizacji drugiego lotniska dla Warszawy". Już wcześniej wybór Modlina poparli m.in. powiatowi samorządowcy z Płońska, Płocka i Ciechanowa. Wśród rywali Modlina są: Radom, Nowe Miasto nad Pilicą, Wołomin oraz Skierniewice i Rawa Mazowiecka. Decyzja o lokalizacji miała zapaść w grudniu, ale będzie przesunięta. DO BOJU MODLIN!! (ostatecznie może być też Sochaczew :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winc MODLIN. O nim mówiło się przez lata IP: 195.92.39.* 10.12.03, 17:49 He he he ale cyrk!!! Przecież to tylko tani festiwal politykerów obliczony na zbijanie głosów wyborców - NIC WIĘCEJ! Taki Oksiuta podpisał się też pod listem popierającym lokalizację w Wołominie :- )))) Hipokryzja? Schizofrenia? Skleroza? Nie, zwykłe cwaniactwo... Takie listy intencyjne mają i Skierniewice (cała elita łodzkich polityków + Rawa Mazowiecka) i Sochaczew (5 okolicznych miast i powiatów + lobby polityczne na czele z posłem Komorowskim i senator Popiołek) i Radom (spora grupa SLD + lokalne lobby, m.in. poseł Nałęcz). Praktycznie już nie ma posłów, którzy nie popierają jakiegoś miasta :-)))))) Coś takiego ma tylko być faktem medialnym - najważniejsze jest wymienienie nazwisk w gazecie i tyle. A głupolki w gazetach drukują takie bzdety na potęgę. Żenada i tyle ----------------------------------- To jest adres najlepszej lokalizacji www.e-sochaczew.pl/lotnisko.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nodlin Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 16:29 A po co nam lotnisko. Tu jest tak cicho i spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syfon_na_naboje Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 14:40 No własnie. Nie po to po pracy w W-wie wracam do Modlina, żeby mi tu jakieś samoloty hałasowały. I pociąg tez niepotrzebny bo hałasuje, a ja mam samochód. To po co ten pociąg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: MODLIN. O nim mówi się od lat IP: *.chello.pl 30.12.03, 12:46 Usytuowanie Modlina jest o tyle niekorzystne dla lotniska, ze lezy w poblizu najwiekszego wezla hydrologicznego kraju - miejsca krzyzowania sie korytarzy ekologicznych. To wlasnie tutaj sa najwieksze w poblizu Warszawy tereny otwarte, gdzie wlasciwie przez caly rok, z nasileniem w porze jesieni i wiosny zeruja miliony ptakow. Ogromne ilosci migrujacych gatunkow ptakow przelatuja tedy i musza przelatywac. Po usytuaowaniu lotniska pojawi sie problem co zrobic z ptakami? Na okeciu juz obecnie istnieje ten problem jednakze w o wiele mniejszej skali. Zatrudniaja sokolnika. W Modlinie trzeba bedzie zatrudnic tych sokolnikow caly sztab, a i tak najwieksze ptaki jak gesi czy zurawie leciec beda i rozbijac sie o samoloty czy wkrecac w silniki. Straty beda ogromne. Nie tylko dla przyrody ale tez dla przemyslu lotniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: światowid IXO i inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 12:52 jesteście bardzo zachłanni. lotnisko, szkoła muzyczna, szbka kolej i co jeszcze ? chyba wszystko co wam podrzuci ixo... PROPONUJĘ: METRO, KOSMODROM, FABRYKĘ PIERZA, FABRYKĘ GLINY Z KTÓREJ PRODUKOWAĆ BEDZIECIE CEGŁĘ I SIEDZIBĘ UTWORZONEGO SPECJALNIE DLA RADOMIA: MINISTERSTWA ZDROWIA, SZCĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macadam Re: IXO i inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 18:24 Dzięki Ci za te dary! Przy takim bezrobociu jak w Radomiu przydało by się coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś