albertx Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 25.12.03, 11:03 Tylko istnieje?czy może cos się buduje?:) Odpowiedz Link Zgłoś
bluela Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 26.12.03, 08:06 Chyba na rogu od strony Świętokrzyskiej mają uskutecznić jakiś następny budynek. Na razie jednakowoż wciąz płasko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
albertx Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 26.12.03, 11:02 Cos się uskutecznia bo łomoty zza płotu dobiegają,może wzrośnie?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bluela Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 26.12.03, 19:27 Tak jak to ujął B. Na razie dziura za płotem i "w górę" nic nie widać. Pewnie kolejny podziemny parking :-) To naturalne pod nowymi budynkami. Z przerażeniem myślę jedynie o tym nieszczęsnym budyneczku z przychodnią już przytłoczonym z jednej strony przez wieżowiec Centrum Finansowego... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 27.12.03, 00:40 Garaż będzie nadziemy, żebyś się zdziwił, a pod ziemią będzie supersam. Pomysł dziwny obecnie, kiedyś będzie ciekawym rozwiązaniem, gdy już zbudują stację metra "Rondo ONZ" z systemem podziemnych przejść pod rondem i będzie można z nich prosto wejść do sklepu pod budynkiem. Tylko kiedy to będzie. Jak na razie dokopaliśmy się w paru miejscach do poziomu dna płyty fundamentowej i od nowego roku budynek zacznie rosnąć "w górę", bo jak na razie to on "rósł w dół". Niestety, ten typ tak ma. Wykonanie konstrukcji podziemia metodą stropową to najbardziej pracochłonna część inwestycji. Ponieważ, jak top niektórzy zauważyli, w ogrodzenie wkopmponowany jest odcinek modelu szklanej fasady, można sobie zaglądać do woli. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
bluela Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 27.12.03, 08:57 Chaladia - Szacunek - grunt to dobrze poinformowana Osoba. Dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 11:16 bzdura, dziura jak się patrzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? IP: *.stegny.2a.pl 27.12.03, 16:25 ta przychodnia bedzie wygladala zajebiscie. pomyslcie sobie jakie wrazenie bedzie robil spacer po tej czesci warszawy. jak na dloni bedzie widac rozwoj miasta. jego przeszlosc i terazniejszosc obok. super. to bedzie ekscytujace polaczenie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 27.12.03, 21:24 SOMy lubią takie "smaczki", więc budynek Mariańska 1 (przychodnia) będzie gładko (gładziej, niż Instytut Głuchoniemych w Holland Park) przechodził w skrzydło budynku przylegające do Świętokrzyskiej. nawet dach będzie miał połacie gładko przechodzące i trzeba będzie je na przychodni wymienić na spełniające wymogi p.poż. Oba budynki będą miały też wspólne patio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? IP: 5.5R* / 212.121.135.* 29.12.03, 18:42 Chaladia, nie myślałem by "zauczestniczyć" czasem w "forum polskich wieżowców" na www.skyscrapercity.com? Byłbyś skarbem informacyjnym dla wszystkich zainteresowanych Rondo 1 ;-))) Tak to ile razy coś tu nowego powiesz to zaraz tam cie ktoś cytuje ;-) Wcześniej było to samo z Metropolitanem, popularny jesteś krótko mówiąc wśród wielbicieli nowych inwestycji w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 30.12.03, 00:47 Na "Metropolitanie" skończyło się to tym, że jacyś "znawcy" wlepiali na tym Forum posty typu "Gówno na Placu Piłsudskiego" w tempie trzy na minutę. Z chamskimi i nie-merytorycznymi postami nie ma co wojować, więc się wycofałem. Ludziom Hinesa też się na to-to odpisywać nie chciało... Co do Ronda, to poczekajcie chwilkę. Sam muszę nabrać przekonania do tego projektu, tak jak nabierałem go do pomysłu Normana i jego ludzi. Darron Haylock okazał się niezwykle ciekawym człowiekiem, pokazał nam ideę tego, co Fostersi chcieli osiągnąć i wszyscy wiedzieliśmy, do czego dążymy: JEMSi, Grupa 5, instalatorzy, last not least ja i moi ludzie. Nie twierdzę, żeśmy się przy tym parę razy nie pokłócili, ale jakoś to było i efekt końcowy jest satysfakcjonujący, przynajmniej dla nas. Problem w tym, że koncepcję Ronada 1 rzucił SOM, a teraz rozwijać będzie to kto inny. Z zespołu "Metropolitana" też kompletu jeszcze nie ma, część dokańcza inne projekty, ktoś-tam siedzi w biurze projektów "wyrabiając" staż do uprawnień projektowych, jest też parę osób z innych projektów Hochtiefa. Uzbrójcie się w cierpliwość. Na koniec - błagam, nie dyskutujmy na temat bicia rekordów wysokości itp. Ta budowla musi jakoś pasować nie tylko architektonicznie, ale i urbanistycznie. Ronodo ONZ to nie jest Very City Centre i nie tu ma być najwyzsza budowla w okolicy! W imieniu zespołu GW Rondo 1 życzę wszystkim uczestnikom tego Forum Wesołego Sylwestra i wielu sukcesów w Nowym Roku 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? 30.12.03, 08:42 My tez zyczymy budowlancom Rondala ONZ dobrego i szczesliwego nowego 2004 roku. A moze Chaladia zdradzi nam tak po cichu kiedy bedzie budowal w Wawie najwyzszy drapacz chmur na swiecie. Wcale nie robie sobie jaj. Wszystko jest mozliwe. Taipei postawil sobie taki budyneczek. Dlaczego nie Warsaw!? Chaladia, czy sa plany na przyszlosc zbudowania cos naprawde wyzszego w Wawie niz PKiN ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Explanation 30.12.03, 18:02 Moi Drodzy, Ja w tym siedzę po uszy i nie wszystko mogę zawsze napisać. Od Hinesa miałem niemal "carte blanche" na pisanie tutaj, ale ten projekt dopiero się organizuje, poza tym Aleja Róż (developer) prowadzi jakąś swoją własną politykę i nie chciałbym im czegoś popsuć. Może on sami zaczną się odzywać? Co do innych budynków wysokościowych w Warszawie - ja mam dość zabawy z tym do 2006 roku, po co mi szukać innych? Myślę, że należy Wam się małe wyjaśnienie. Ja NIE JESTEM ARCHITEKTEM. Nominalnie jestem civil engineer, trochę QS, ale większość zawodowego życia budowałem obiekty energetyczne i petrochemiczne na Bliskim Wschodzie, no i trochę w karju też - a to zupełnie inna "działka". Nauczyłem się tam koordynowania robót budowlanych z najdziwniejszymi "branżami" i "technologiami", a teraz to się przydaje w takicj Hi-Tech chałupkach, jakie przychodzi mi budować. Ale - wyznam Wam szczerze - jak słyszę, że jacyś expaci organizują budowę (może już nawet budują) następnej tamy równoległej do Assuańskiej Wysokiej gdzieś pod Dongolą (IV Katarakta), to nocami płaczę ze złości, że mnie tam nie ma... Obawiam się, że mnie, starego ME expata, nie zrozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia PS. 30.12.03, 18:06 Może dlatego nie rajcują mnie budynki wysokie w Warszawie, że ja już stałem własnymi nogami na konstrukcji wyższej od PKiNu. W 1984 roku, na szczycie komina EC Kawęczyn (299 m). Widok istotnie zapiera dech w piersiach... BTW: gdyby tak ktoś wykorzystał komin nieszczęsnej porzuconej EC Pruszków II do bungee-jumping? 200 metrów lotu w dół? Są chętni? Od razu zaznaczam, że ja się nie piszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: disco Re: PS. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 18:34 Chaladia, zapraszamy na skyscrapercity, wersja polska oczywiscie :) Gdybys miał ochotę, to wpadaj. To jest problem jak sie pracuje w branży i jednocześnie pisze coś w necie, tak bywa, musimy Cię zrozumieć. trzymaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: PS. 02.01.04, 23:53 Będzie mi miło wpadać. Mój problem jest większy, niż Wasz. Mnie można na podstawie mojej działalności na tym Forum zlokalizować bardzo dokładnie w realu. Tak w pracy jak i w miejscu zamieszkania. Odradzam Wszyskim taka otwartość - gdybym mógł cofnąć czas - drugi raz nigdy czegoś podobnego bym nie zrobił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? IP: 5.5R* / 212.121.135.* 30.12.03, 12:28 No właśnie wielką zaletą skyscrpercity jest to ze tamte forum jest moderowane więc żadnych gówien nie uświadczysz. Poza tym 100% tamtejszych dyskutantów to ludzie zaintersowani tematem z tego duza część zawodowo. Byłbyś skarbem, mówie ci ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebb Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? IP: *.stegny.2a.pl 30.12.03, 13:18 mhmmm.. mysle ze jezeli chodzi o wysokosciowce to "very city center" jest wlasnie tu w okolicach jana pawla, tak od emili plater na wschod i troche na zachod (moze az do towarowej) nie wszystkie wiezowce musza byc super wysokie ale gdzies w tych okolicach powinny sie znalezc rowniez tez najwyzsze. rowniez zycze wszyskim szmpanskiego sylwestra i wspanialego 2004 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Re: Rondo ONZ,jak się mają sprawy? IP: *.presscd.pl / 213.17.245.* 05.01.04, 13:02 Nie moge uwierzyc - to chyba pierwszy watek na tym forum (i chyba na jakimkolwiek, ktore znam) w ktorym nikt nie wyzywa sie od debili, idiotow, kretynow itp. Normalni ludzie, normalne posty, sa nawet zyczenia (to juz chyba cud!). Jestem pod wrazeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Widziałem dno! 05.01.04, 16:12 Póki co tylko przez dziurę z stropie pośrednim... Włązić mi się tam nie bardzo chciało. Na tym dnie kotłowały się dwie ładowary podpychając piasek pod łyżkę koparki, która wyciąga go na górę i ładuje na wywrotki. Ale to jest DNO - dokopaliśmy się wreszcie do poziomu, od którego budowa zacznie się w górę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick Re: Widziałem dno! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 17:25 kiedy beda gotowe oba budynki ??? czy w tym niszym bedzie wielopoziomowy parking, czy na gorze wiezowca bedzie jakis ogolnodostepny lokal ??? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Widziałem dno! 02.02.04, 13:37 W tym niższym będzie: - na poz. -2 parking, - na poz. -1 supersam (o powodach tej dziwnej konfiguracji było wyżej), - na poz. 0 jakieś butiki, podobno większość już "poszła", bo miejsce dobre, - na poz 1-6 parking, - na poz 7 biura, - na poz 8 maszynownie, Jeśli chodzi o wysoki budynek, to obawiam się, że z przyczyn bezpieczeństwa, zwłaszcza w obecnych czasach totalnego rozbestwienia, złodziejstwa i terroryzmu o ogólnodostępnym lokalu na ostatniej kondygnacji mowy nie ma. Widok z dachu Metropolitana na dachy Starego Miasta albo na Park Saski zatyka dech w piersiach, a i Hines się nie zdecydował... Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick Re: Widziałem dno! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.02.04, 15:52 dzieki wielkie !!! Odpowiedz Link Zgłoś