Dodaj do ulubionych

Religia i kuchnia

05.09.22, 18:26
kot_pettter napisała:
Oprocz "Zwierząt świątyniach i na nekropoliach" zalegałam Wam jeszcze z wątkiem poświęconym
związkom religii z kuchnią, tradycyjnym potrawom przygotowywanym na rozmaite święta.
Prosiliście, aby taki założyć, ale nie zaproponowaliście tytułu, więc wymyśliłam najprostszy na
świecie. Życzyliście też sobie, aby w wątku były podziały, i będą, ale na konkretne święta tylko w
przypadku chrześcijaństwa.
Proszę o zamieszczanie zdjęć potraw, ktore rzeczywiście mają jakieś konotacje religijne, są w jakiś
sposob symboliczne, jada się je tylko w dane święto. Tzn. może bez sałatki jarzynowej, pierogow
czy karpia w Wigilię. smile

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/1WH0DhY87wJ19P_IYiby_R_LyPmt0OWMw/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • baga_i_s-ka Rosz Haszana 26.09.22, 11:24
      Żydowski nowy rok świętuje się między innymi uroczystą kolacją, przebiegającą podobnie jak uczta szabatowa – pani domu zapala świece, pan domu odmawia błogosławieństwo nad winem.

Jako pierwszą potrawę spożywa się jabłko zanurzone w miodzie. Przed jego spożyciem modli się do Boga o pomyślność w nowym roku. Jest również chałka, którą zanurza się w miodzie, a nie, jak dotychczas, w soli, co ma symbolizować słodycz nowego roku. Chała spożywana podczas kolacji noworocznej jest okrągła, w odróżnieniu od tej szabasowej, co symbolizuje kolisty cykl życia.

Na stole nie pojawiają się potrawy gorzkie ani kwaśne, zjada się za to symboliczne potrawy takie jak głowa barana, ryby lub innego zwierzęcia, nawiązując do nazwy święta: Rosz Ha-Szana (rosz – głowa). Ci, którzy jeść będą głowę w nowym roku, będą "głowami, a nie ogonami".

Równie symboliczne jest zjadanie słodkich daktyli, których hebrajska nazwa oznacza "skończy się gorycz". Również granaty, których mnogie ziarenka miały symbolizować liczne w nowym roku, zasługi jedzącego.

Zdjęcia pochodzą z uroczystej kolacji zorganizowanej przez gminę żydowską w Warszawie.
      • kot.peter Re: Rosz Haszana 03.10.22, 18:41
        Świetna relacja.
        I przypomina mi, że muszę coś zamieścić w "Infomacjach".
    • kot.peter Galette de rois na Trzech Króli 18.02.23, 13:51
      Za Wiki:
      Ciasto Trzech Króli, fr. galette des rois – ciasto pieczone we Francji z okazji święta Objawienia Pańskiego (czyli święta Trzech Króli), 6 stycznia.
      Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku. Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu (fève) i osoba, która odkrywała w swoim kawałku ciasta owo ziarno, stawała się „królem” (lub „królową”), i nosiła przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę.
      pl.wikipedia.org/wiki/Galette_des_rois
      Artykuł Natalii Mętrak-Rudej na jej przeciekawej stronie "Przeszłość od kuchni":
      przeszloscodkuchni.com/2022/01/05/galette-de-rois/?fbclid=IwAR0xzgQlqK5x3VaptAMKqpjvAMNkqkgrBZWC8derD6GlVaiUJIsGBNnlodQ
      Ciasto upiekła Teka, mniej więcej według tego przepisu:
      madameedith.com/przepis/ciasto-trzech-kroli-galette-des-rois/
      I to ona zrobiła zdjęcia, które mi uprzejmie przesłała.

• baga Re: Galette de rois na Trzech Króli 19.02.23, 22:06
        kot.peter napisała:

> Za Wiki:
        > Ciasto Trzech Króli, fr. galette des rois – ciasto pieczone we Francji z okazji
        > święta Objawienia Pańskiego (czyli święta Trzech Króli), 6 stycznia.

smile O tym cieście pierwszy raz się dowiedziałam jako nastolatka z przepięknej "Prozy na dzień św. Katarzyny" Louisa Aragona w przekładzie K.I. Gałczyńskiego. Tylko tam była mowa o migdale:"...dopóki będziemy wkładać migdał do tortu na dzień Trzech Króli, dopóki będziemy smażyć naleśniki w karnawale..." (czy Konstanty źle przetłumaczył? trzeba by sprawdzić w oryginale).
        Fajnie przynajmniej zobaczyć zdjęcie, skoro nie mogę posmakować. wink

> Ciasto upiekła Teka, mniej więcej według tego przepisu:
        > madameedith.com/przepis/ciasto-trzech-kroli-galette-des-rois/
        > I to ona zrobiła zdjęcia, które mi uprzejmie przesłała.

A czemuż to sama nie opublikowała?
        • kot.peter Re: Galette de rois na Trzech Króli 19.02.23, 23:14
          baga napisała:

> smile O tym cieście pierwszy raz się dowiedziałam jako nastolatka z przepięknej "P
          > rozy na dzień św. Katarzyny" Louisa Aragona w przekładzie K.I. Gałczyńskiego. T
          > ylko tam była mowa o migdale:"...dopóki będziemy wkładać migdał do tortu na dzi
          > eń Trzech Króli, dopóki będziemy smażyć naleśniki w karnawale..." (czy Konstant
          > y źle przetłumaczył? trzeba by sprawdzić w oryginale).
          Mnie też kojarzy się migdał.

> Fajnie przynajmniej zobaczyć zdjęcie, skoro nie mogę posmakować. wink
          Możesz upiec. smile

> A czemuż to sama nie opublikowała?
          Bo się nie może przekonać do nowego Forum. Mówi, że nie wychodzi jej wklejanie zdjęć. sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka