aiw_lys 13.10.05, 14:37 słyszałam, że jest coś takiego jak zwolnienie L4 dla ojca do opieki nad żoną po porodzie, tylko jakoś szczegóły już nie zdąrzyły do mnie dotrzeć. słyszałyście coś o tym? są jakieś przepisy....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: zwolnienie dla ojca 13.10.05, 14:47 Tak, jest coś takiego - opieka nad żoną w połogu, przysługują 2 tygodnie, płatne jak normalne zwolnienie - czyli 80% pensji, i wystawia chyba albo szpital, gdzie się rodziło, albo pediatra, albo nie wiem, kto Mój mąż też chce skorzystać, ale szczegółów nie znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
estellle Re: zwolnienie dla ojca 13.10.05, 16:21 Kochane, ja się dowiadywałam i wiem, że nie każdy szpital chce to wypisać. Najlepiej poprosić lekarza prowadzącego ciążę. Mój wypisze, mężyk ma się z nim umówić, jak ja będę w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
aiw_lys Re: zwolnienie dla ojca 13.10.05, 16:36 dajesz do zrozumienia ze to za $$$$$$ ? Odpowiedz Link Zgłoś
estellle Re: zwolnienie dla ojca 13.10.05, 16:39 Nie za kaskę Normalnie. Ale podobno w szpitalach nie chcą tego "nadużywać". Dlaczego, nie wiem. Na szkole rodzenia mówiono nam, że najlepiej to uzgodnić z lekarzem prowadzącym, który ma obowiązek wypisać takie zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aiw_lys Re: zwolnienie dla ojca 13.10.05, 16:50 estellle napisała: >ma obowiązek wypisać takie zwolnienie. ma obowiązek??? a jest na to jakiś artykuł albo cos..wolałabym byc przygotowna do rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Re: zwolnienie dla ojca 13.10.05, 20:39 Ja sie pytała gina bo wyczytałam na forum że właśnie on może wystawic takie zwolnienie. Powiedział że nie, że kiedyś było takie ale na opiekę nad dzieckiem a nie matka a teraz wogóle się nie wystawia. Będę nadal drążyła temat może tym razem u internisty bo cos mi się wydaje że można to zdobyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: zwolnienie dla ojca 14.10.05, 08:36 No dziewczynki to nie tak prosto, zależy do kogo się trafi. Rodząc 6 lat temu wypisał mi to L4 szpital - bez problemu. Dwa lata temu rodząc córeczkę szpital odmówił, wypisała mi moja gin - ale tylko po tym jak okazało się iż mam problemy po porodzie - miała podkładkę. Generalnie zwolnienie na mamę można dostać bez problemu po cesarce, lub jezeli jest nie bojący się ginekolog, a najprościej wziąć opiekę na drugie dziecko)(jeżeli się takie już ma). Ja teraz będąc w 3 ciąży liczę na to iż moja tginka wystawi bez problemu L4, bo ciężko by było opiekować się trójką na raz. Karina Odpowiedz Link Zgłoś