Dodaj do ulubionych

Higiena...

30.10.03, 07:51
no nie mogłam się z Wami tym nie podzielić...

"Kąpiel powinno się urządzać co tydzień a przynajmniej dwa razy w miesiącu.
Najdogodniej jest kąpać się w wannie. (można do spółki z sąsiadką kupić lekką
wannę blaszaną, kosztuje około 200 zł). Można także kąpać się w balii, w
beczce wody lub w cebrzyku, nagrzwszy wody w kotle do bielizny czy garnkach.
Oto prosty sposób urządzenia stałego prysznicu: powiesić blaszane wiadro na
umocowanym w ścianie haku czy kołku tak długim, aby wiadro wisiało prosto.
Dno wiadra musi się znajdować na wysokości głowy dorosłego człowieka. Przy
samym dnie wiadra robimy otwór i w nim osadzamy szczelnie koniec gumowej
rurki zakręcanej kranikiem. Na drugim jej końcu umocowujemy kółko wygięte z
blaszanej rurki tak duże, by przeszło przez głowę i zatrzymało się na
ramionach. Kółko jest podziurkowane od spodu jak sito. (Każdy blacharz wykona
to za kilka złotych). Do wiadra nalewamy ciepłej wody. STajemy pod nim w
balii i zakładamy sobie na ramiona to kółko z dziurkami. Woda będzie nam
spływać po całym ciele nie oblewając podłogi. Po oblaniu całego ciała,
zdejmujemy kółko na chwilę z ramion, myjemy całe ciało namydloną ściereczką
lub gąką. Potem znów wkładamy kółko, aby woda spłukiwała ciało. Przy tym
spłukiwaniu należy całe ciało zmywać, masując je równocześnie.

Podamey jeszcze jeden prosty i wygodny sposób urządzenia sobie kąpieli,
mianowicie w mocnym dużym plastykowym worku przeciwmolowym. W kąciku do mycia
albo wprost w izbie, a w lecie nawet w zamkniętej sieni, drewutni czy w
stodole rozebrać się i wejść do tego plastykowego worka ustawionego dnem na
podłodze lub na ziemi i zawiniętego jak do wsypania do worka pierwszego
koszyka ziemniaków. Potem worek należy podciągnąć w górę i trzymać lewą ręką
na wysokości swoich ramion. (można także przyszyć do górnych brzegów worka
tasiemki i przymocować je do odpowiednich haczyków w ścianei). Następnie
oblać całe ciało ciepłą wodą , anbieraną garnczkiem z kubełka czy garnka
ustawionego odpowiednio wysoko, aby się nie trzeba było schylać. Ważne jest,
aby podczas polewania brzeg naczynia ściśle przylegał do skóry, woda nie
będzie się wtedy rozpryskiwać. Po zmoczeniu ciała - odstawić naczynie, a
namydloną myjką wymyć całe ciało. Następnei znów polać całe ciało wodą
poprzednio używanym naczyniem w celu opłukania i wytrzeć ręcznikiem. Teraz
trzeba znowu opuścić górną część worka, aby swobodnie móc wyjść z niego,
równoczęśnie tryzmając go nadal jedną ręką, aby woda będąca na jego dnie nie
wylała się. Wybrać część wody garnczkiem w jakieś naczynie, np. miednicę, a
resztę wylać wprost workiem. Po odpoczynku worek wypłukać, a po wysuszeniu
zwinąć i schować. Jeszcze wygodniej jest, jeśli druga osoba może pomóć
kąpiącej się."

Nie jest to żadna parodia. Tekst przepisałam z książki Dbaj o siebie.
Praktyczne rady dla kobiet żyjących na wsi. Wydanie IV rorszerzone. Państwowy
Zakład Wydawnictw Lekarskich - Warszawa 1970. TA DAM!
Obserwuj wątek
    • ka_27 Higiena... 30.10.03, 07:54
      Grunt to zdrowie i oszczędność wody :-P
      • Gość: v2l Re: Higiena... IP: 213.255.126.* 30.10.03, 07:59
        a jak mi sie worek plastikowy zapieni?

co ja tu jeszcze robie?
        • ka_27 Higiena... 30.10.03, 08:01
          Plastikowa piana?
        • oxycort Re: Higiena... 30.10.03, 08:54
          Uważam, że wtedy należy postąpić tak, jak po wsypaniu do worka ostatniego
          koszyka ziemniaków: plastykwy worek przeciwmolowy trzymany dnem na dół trzeba
          rozwinąć na całą długość, a ujmując oburącz utrzęść - per analogiam do ruchu
          nioski w piachu. Potem górny brzeg worka sznurkiem konopnym ściśle związać,
          worek wrzucić na wóz i wywieźć na hasiok. Ważne jest, aby jeszcze przed
          wywózką, wprost w izbie ubrać się. W lecie nawet nawet w stodole, ale przed jej
          otwarciem.
          ~~
          ox
          • kalgar Re: Higiena... 30.10.03, 08:58
            tak, a jak nie ma gdzie ogrzać wody, to należy ją w zielonych plastiowych butelkach wystawić na działanie promieni słonecznych.
            • oxycort Re: Higiena... 30.10.03, 09:07
              Anie. W zielonych butelkach to przechowywać można tę wodę z naczynia (z
              miednicy). A już najlepiej trzymać ją schowaną razem z workiem przeciwmolowym.
              Żeby nie szukać potem.
              ~~
              ox
              • kalgar Re: Higiena... 30.10.03, 09:14
                ale po co ją chować, skoro chcemy wodę nagrzać i potem wykorzystać? względnie po wykorzystaniu można znów do butelek i schować do następnej kąpieli:-)
            • ignatz Re: Higiena... 30.10.03, 09:10
              w zimie np. Ale w 1970 były także brązowe po mleku :)
              • kalgar Re: Higiena... 30.10.03, 09:15
                w zimie 1970 to mnie nawet w planach nie było, więc nie wiem:-)
                • ignatz Re: Higiena... 30.10.03, 09:20
                  aha potem było jeszcze parę zim bez Ciebie hyhy jak ten świat się w ogóle
                  kręcił wtedy to ja nie wiem
                  • kalgar Re: Higiena... 30.10.03, 09:25
                    no ja też nie wiem, ale pewnie Wam mnie brakowało wtedy...;-)
                    • ignatz Re: Higiena... 30.10.03, 09:32
                      szczerze mówiąc nie wiem, bo po 70 roku tez było parę zim beze mnie.
                      Podejrzewam że świat się wtedy w ogóle nie kręcił.
                      • kalgar Re: Higiena... 30.10.03, 09:36
                        a poza tym, to przecie nie świat się kręci, tylko to, co wokół świata:-)
    • emusia Re: Higiena... 30.10.03, 08:25
      ja mam gazete swiatowid z 1930 roku w domu. swietne rzeczy tam znajduje. np. ze
      włosy najlepiej myc raz w miesiącu... a i wymyslili papierosy bez nikotyny,
      ktore zachowuja wszystkie wlasciwosci tych z nikotyna. a jakie tam sa baby,
      ktore zostały miss czegos tam...
      • brezly Dla mnie bomba! 30.10.03, 09:27
        A jak sie bedziesz do tego stosowac to bedziesz mial
        piekne kurwiki w oczach.
        • edzioszka Re: Dla mnie bomba! 30.10.03, 09:31
          kurwiki miał raczej ten, kto zazywał pobliskości z osobą stosującą się k ww.
          zaleceniom ;)
    • edzioszka działania pro-ekologiczne 30.10.03, 09:29
      całkiem nieskomplikowane i godne polecenia, taka H2O wielokrotnego uzytku
      zmniejsza poziom globalnego zanieczyszczenia wód, niestety zwiększa stężenie
      niektórych niezbyt przyjaznech dla powonienia substancji w powietrzu ;)
    • baloo1 Re: Higiena... 30.10.03, 09:32
      Sposob drugi - ekologiczny : oszczedzajmy wode i mydlo.

1. Rozrabiamy ciasto na chleb (skladniki : maka, sol, woda, drozdze).

2. Rozbieramy sie

3. Prosimy sasiadke, aby oblepila nas tym ciastem (nalezy uwazac, aby nie bylo
      juz zbyt suche - musi sie jeszcze kleic)jak najszczelniej, od stop po nasade
      wlosow na glowie. Oblepiajac , sasiadka powinna dodatkowo wyrabiac ciasto,
      lekko wcierajac je w nasza skore.

4. Po kilkunastu minutach sasiadka powinna w/w ciasto zdjac z nas , uzywajac w
      tym celu drewnianej lyzki i nozyka. Odklejane ciasto zbiera z powierzchni skory
      wszelkie zanieczyszczenia. Sciagane ciasto zbieramy do odpowiednio duzego
      naczynia (moze byc cebrzyk)

5. Do zebranego w cebrzyku ciasta (lekko juz wysuszonego, niestety) dolewamy
      odrobine wody i wyrabiamy ponownie.

6. Teraz w ramach rewanzu oblepiamy ciastem sasiadke (procedura oblepianiai
      sciagania ciasta analogiczna do pkt 3 i 4)

7. Z odzyskanego ciasta lepimy bochenki i po m.w. 30 minutach (potrzebnych na
      wyrosniecie drozdzy) wkladamy je do rozgrzanego uprzednio pieca.

8. Po wyjeciu upieczonych bochenkow dysponujemy zapasem pieczywa na najblizszy
      miesiac (dla dwoch gospodarstw - naszego i sasiadki) , czyli do nastepnego
      zabiego higienicznego. Nadwyzki sprzedajemy miastowym jako chleb "bio" z
      mikroelementami.

--

Zalety metody :

1. Oszczednosc wody i mydla
      2. Rownoczesne pozyskiwanie zywnosci
      3. Poglebianie wiezow sasiedzkich
      4. Godziwy zarobek ze sprzedanego pieczywa

--

Wady : nie stwierdzono

--

Uwaga : powyzsza metoda nie nadaje sie do mycia wlosow. Te, jesli sa
      odpowiednio dlugie (a kazda prawdziwa polska gospodyni powinna miec kosy do
      pasa), mozemy umyc wkladajac je na kilkanascie minut do wrzacej wody. Jesli
      zabieg nie jest wykonywany zbyt czesto (powiedzmy - raz na miesiac) ,
      uzyskujemy pozywny bulion, ktory mozemy dodatkowo uzupelnic wloszczyzna i
      przyprawami do smaku. Dodatkowa zaleta tej metody jest oczyszczajace
      dzialanie pary wodnej na skore twarzy trzymanej przez kwadrans nad garnkiem z
      wrzatkiem.
      • oxycort Re: Higiena... 30.10.03, 09:39
        DżKJP! Chleb wiejski Ph5.5
        ~~
        ox
        • postrzygacz_pudli Re: Higiena... 30.10.03, 10:07
          aha. w kolorze to on taki bardziej razowy, co?
    • piotr_c Re: Higiena... 30.10.03, 10:31
      Najlepiej wlać do worka 2 litry wody + płyn do mycia. Potem zapiąć się od
      środka i potarzać na ziemi. Potem wylac wodę , wlać świeżą i powtórzyć
      operację. Mieć nadzieję że suwak się nie zatnie :)
    • misiania UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!!! 30.10.03, 12:37
      str. 158. "Ustęp w obejściu potrzebny jest bardzo domownikom, a przede
      wszystkim kobietom, które bardziej narażone są na zaziębienie przy załatwianiu
      swojej potrzeby na dworze. Brak ustępu źle działa także na samopoczucie
      kobiety, bo zamiast wygodnie usiąść w ustępie, musi się rozglądać, aby jej
      kucającej ktoś nie naszedł. A i muchy przylatujące wprost z ludzkich, nie
      zakrytych, odchodów - najpierw kobiecie przy garnkach dokuczają. Kobieta,
      czując się odpowiedzialna za zdrowie rodziny i swoje, powinna być stanowcza w
      domaganiu się, żeby przy jej obejściu stał odpowiedni, szczelnie zbudowany
      ustęp zamykany, zakryty od dołu, aby wiatr nie podwiewał i muchy nie miały
      dostępu.(...)Ustęp pwinein być obsadzony zielenią. Tam, gdzie jest kanalizacja,
      ustęp może być w domu. Gdzie nia ma kanalizacji, tekże można go urządzić w
      sieni z wyciągiem do komina, a nie będzie go w domu czuć. Na zimę bardzo
      potrzebny.
      • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:39
        Klaskaniem majac obrzekle prawice, wolam : "jeszcze , jeszcze "
        I skonam, i wroce do kraju ...

;o)
        • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:46
          Krótsze fragmenty będę wybierać, chociaż tutaj każde zdanie to poezja...

str. 17 "Nogi trzeba myć w zimie jak najczęściej, a w lecie codziennie. Do
          wycierania nóg powinno się mieć ręcznik lub czystą ściereczkę. Nie można używać
          do tego celu ścierek od garnków czy brudnych gałganków, jak to sie zwykle robi
          w obawie, że od nóg zabrudzi się czysty ręcznik."
      • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:43
        misiania napisała:
        Gdzie nia ma kanalizacji, tekże można go urządzić w
        > sieni z wyciągiem do komina, a nie będzie go w domu czuć.

ale extra te porady!
        Taki amerykański Mikołaj to by się dopiero zdziwił, jakby wpadł do kibelka
        zamiast do salonu. Macie wizualizację???? :)))
        • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:44
          AAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
        • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:46
          ;oD
          wizualizator wlaczony na maksa ! DzKJP , co sie tam dzieje, tego ludzkie slowo
          nie opowie, ludzka reka nie opisze ;oDDD
          • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:50
            str. 18. (wracamy do prysznica) "Spróbujcie jak to miło i zdrowo w lecie po
            powerocie z pola wykąpać się pod takim prysznicem. Można też zamiast kółka z
            rurki do zakładania na ramionach umieścić ruchomo pod sufitem tej łazienki
            zwykłą konewkę do podlewania roślin w ogrodzie. Gdy konewkę napełnioną wodą
            trochę się przechyli, będzie doskonały prysznic."
            • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:52
              misiania napisała:

> Gdy konewkę napełnioną wodą
              > trochę się przechyli, będzie doskonały prysznic."

Normalnie Pomysłowemu Dobromirowi powinni płacić tantiemy!
          • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:50
            ehhehe, gówniana robota takie roznoszenie prezentów, nieprawdaż?
            fuuuuuuuuuuuu!!!!!!
            • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:53
              hyhyhy "Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: Nie ciągać żony bez
              nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i obejściu. Weźmy przykładowo
              nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu."
              • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:55
                No moglby dajmy na to taki gospodarz nie tluc zony trzonkiem od siekiery, tylko
                normalnie, po miastowemu - z liscia.
              • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:55
                aha. w takim razie ja o swoją żonę bardzo dbam. Muszę jej to powiedzieć
                • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:56
                  aha, ja tez. Niech wiedza, jakie skarby maja w domu.
              • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 12:57
                Uprzedzam, hardcorowo będzie... str. 66 "Majtki powinna nosić w zimie i w lecie
                każda kobieta, młoda czy stara. Chronią one organy rodne kobiety przed
                przeziębieniem i przed dostaniem się do nich kurzu z różnymi zarazkami. W lecie
                można nosić tak zwane figi bez nogawek, ale w zimie praktyczniejsze są majtki z
                nogawkami. Można sobie u kupnych majtek podłużyć nogawki dozszywając kawałki ze
                starych tegoż koloru lub dorobić szydełkiem czy na drutach."
                • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:01
                  hhehhhhhhhhhheee
                  NIE!!!!!
                  POSIKAŁEM SIĘ W MOJE NOWE KORONKOWE MAJTKI Z KONIAKOWA!!!!

a propos - Te z Koniakowa też cholery praw autorskich nie płaciły!!!! (z którego
                  to roku????)
                  :DDDDDDDD
                  • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:08
                    A teraz ja się posikałam :))) str. 30 "Częstość zbliżeń małżeńskich jest
                    zależna od wieku, temperamentu, stanu zdrowia, wykonywanej pracy itp. Nie ma co
                    do tego jakichś szczególnych zaleceń, poza tym, że najodpowiedniejsze są
                    godziny wieczorne przed snem, aby małżonkowie mogli wypocząć do rana. Stroną
                    kierującą w intymnym życiu małżeńskim jest mężczyzna, bo tak jest zbudowany i
                    takie już jest prawo przyrody."
                    • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:43
                      Jakie to glebokie i prawdziwe. i romantyczne. I wogle. DzkJP.
                • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:04
                  Dodajmy, ze nalezy je wzmocnic na kolanach skorzanymi (lub wycietymi z worka
                  po nawozach azotowych) latkami , a wokol kostki zakonczyc sciagaczem. Jak
                  zrobic na drutach sciagacz mozna nauczyc sie z osobnej broszurki
                  rozpowszchnianej na kursach prowadzonych przez Kola Gospodyn Wiejskich.
                  • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:24
                    uuuuuu! wybaczcie, może was nudzę, ale nie mogę się powstrzymać. str.
                    89 "Gnidy - szpecą bardzo kobietę, bo są jakby szyldzikiem z napisem, że we
                    włosach jest albo było robactwo. Gnidy są to jajeczka wszy głowowej. Każda wesz
                    znosi około 100 gnid, przylepiając je do włosów."
                    • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:41
                      ja umrę, jak nic.To jest skarbnica wiedzy!!!!
                      BALOO! Ty weź se zaprenumeruj to pismo, o ile jeszcze wychodzi ;)
                      Jak Szakalica będzie chciała sobie hodować jakieś robaczki (nie mówię koniecznie
                      o wszach) , to powiesz jej że to nieelegancko, że to taki szyldzik jakby. :)
                      • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:44
                        Moment. Czy to jest czasopismo, czy jednorazowe Arcydzielo typu Poradnik ???
                        • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:45
                          jednorazowe dzieło. niestety!
                      • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:44
                        Ty umrzesz??? Ja mam całe to dzieło przed nosem, hyhyhy!!!! czy wiecie, że
                        (str. 103) "Z dzieci poczętych przez rodziców odurzonych alkoholem i dzieci
                        zatruwanych w czasie ciąży przez matki wyrosnąć mogą ludzie niby zdrowi, lecz
                        mniej zdolni i o tak zwanych "słabych nerwach", utrudniający sobie i innym
                        życie, kobiety gniewliwe, z różnymi urojonymi chorobami, a mężczyźni z
                        osłabioną wolą, bezradni i nieroby."
                        • brezly Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:49
                          Stary chlop a sie poplakalem, mysz mi rekach lata.
                          Misiania, kupuj skaner albo pozycz.
                          Sluchacjcie, ja przez was zawale robote i wogole.
                          Natychmiast przestancie!

Swoja droga to jakas przedziwna mieszanina pracy
                          organicznej u podstaw z jakimis guslami.
                    • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:42
                      Geeeeee ... nie mam juz sil.
                      • oxycort Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:46
                        Aha, ja też się poddaję. To nie na moje słabe nerwy... :)
                        ~~
                        ox
                      • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:46
                        o, już nie cytować? bo piękny fragment znalazłam. o całowaniu.
                        • oxycort Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:48
                          dawaj!
                          ~~
                          ox
                      • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:47
                        a kto to mówił, że tfardym trzeba być, a nie tam jakieś troki od kalesonów? ;)
                        Bierz się w garść w chłopie

Misianiu, ja poproszę jeszcze jakiś fragment o rodzeniu.
                        aha. i koniecznie o wyrobie kaszanki. Lub czerniny. Wsio ryba
                        • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:48
                          aha. drecz nas recznie ;o9
                          Ciezsza podajcie mi zbroje
                          • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:51
                            hej. Jak to mozna zdobyc ? xero ? skan ?
                            • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:53
                              z całą pewnością skseruję!!! wiem, że to nielegalne, ale warto!
                              • piotr_c Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:27
                                Od razu zapisuję się na kopię tego dzieła :))))))
                          • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:52
                            str. 105 "Całowanie to najczęściej przez kobiety stosowany sposó okazywania
                            przyjaznych uczuć. Powinno sie jednak uważać, aby tą wylewnością uczuć nie
                            przynieść sobie i komuś szkody. Całowanie się w same usta z osobami chorymi na
                            próchnicę zębów, gruźlicę lub chorobę weneryczną, na anginę, a nawet na katar
                            jest niebezpieczne, bo można się zarazić tą chorobą. Jeżeli więc nie można
                            uniknąć pocałunku z obsobą chorą, całujemy ją lekko w policzek lub w czoło."
                          • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:53
                            cos pięknego!!!
                            proszę o jeszcze Misianiu :)))))))))))
                            • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:56
                              MAGA! dawnośmy się nie widzieli. daj czółka, niech Cię ucałuję :)))
                              • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:57
                                nie jestem chora, nadmieniam na wszelki wypadek ;))))))))))
                                • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:01
                                  nie żebym był nadmiernie podejrzliwy, ale byłaś ostatnio u dentysty? ;)
                                  • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:04
                                    zęby mam zdrowe, wzmacniam je dużą iloscią cebuli ;))))))))))
                                    • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:09
                                      aha. to jestem już twojej zdrowotności pewien
                                      tylko niechże kto stanie między nami i zacznie wachlować jaką ścierą (częste
                                      wietrzenie pomieszczenia warunkiem dobrego rozwoju) ;)
                                      • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:11
                                        osz, kurka! że też zapomniałam dzisiaj o chustce na głowę :)
                                        • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:05
                                          zaciurkowało mnie :(
                                          co to ja chciałem?
                                          aha. a czemu to niby miałabyś mieć chustę na głowie? Nie chcesz chyba przed nami
                                          ukryć jakiegoś robactwa który jest szyldzikiem? ;)

• misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:08
                                            a czy aby czysta ta chusta jest? a co z resztą odzieży? bo np. "Grube suknie
                                            czyści się wycierając je kiszoną, surową kapustą odciśniętą dobrze z kwasu, lub
                                            odsianymi dokładnie z resztek mąki pszennymi otrębami, zwilżonymi czystą
                                            benzyną lub amoniakiem, pół na pół z wodą, albo papką zrobiona z mąki
                                            kartoflanej i benzyny."
                                            • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:12
                                              hyhy, natomiast "Wełny pierze się w utartych, surowych ziemniakach lub wodzie z
                                              dodatkiem specjalnego środka do prania wełny."
                                              • basia Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:17
                                                oż kurka,a to Perwol od pyr(to po pozańsku ziemniaki) ma swoją nazwę?
                                            • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:15
                                              NIE!!!!
                                              Coś Ci powiem, Misiu
                                              to jakiś sadomasogotykciul pisał!!!
                                              ten to dopiero kobiet nienawidził!

już nie będę komentował, bo też z sił opadłem, ale Ty pisz - jeśli jeszcze
                                              możesz, pisz i wszystkim kobietom pomnik wystawiaj
                                          • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:27
                                            anienie, chusta miała mechanicznie wzmóc prąd (powietrza), który by wytworzył między nami ;)))
                            • anchan Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 13:57
                              podpisuję się po prośbą wszystkimi kończynami
                        • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:00
                          a o robótkach może być? "Robótki mają dla kobiety podwójne znaczenie: 1)samo
                          wykonywanie ich działa usopokajająco na nerwy, może być odpoczynkiem po
                          uciążliwej pracy w gospodarstwie, 2)stanowią ozdobę bielizny, odzieży czy
                          mieszkania. Wprowadza to w życie kobiety i domu miły nastrój, harmonię i
                          piękno."
                          • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:01
                            piękno zwłaszcza przy tych gaciach szydełkiem wykańczanych :))
                            chyba się nauczę ręcznych robótek, wszak zima nadchodzi
                            • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:05
                              o wietrzeniu izby: "Można także zrobić ruch powietrza sztucznie (mechanicznie),
                              np. otworzyć okno, wziąć w obie ręce dwa ręczniki czy dwie chustki z głowy i
                              szybko machać nimi, raz wysoko, raz nisko. W ten sposób wietrzy się duzo lepiej
                              i prędzej."
                          • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:03
                            "Trzeba odzwyczaić dzieci od wchodzenia na łóżko babci czy dziadka z butami i
                            wysiadywania na nim, skakania i urządzania sobie zabawy."
                          • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:05
                            kiedyś na takiej wiejskiej kuchennej makatce widziałem następujący obrazek -
                            Kobieta krząta się, gotuje, nogą huśta kołyskę z dzieciątkiem, na stole
                            niedokończona robótka ręczna. W kącie siedzi facet i gra na gitarze. Podpis do
                            tego był: "Szczęście w domu gości wciąż, gdy pomaga żonie mąż". :)))
                            Autor tego pradnika musiał być autorem owej makatki. Na mur!
                            • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:06
                              zauważ, że na makatce nie było jednakowoż kobiety rozrzucającej gnój po
                              polu ;)))))
                              • postrzygacz_pudli Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:10
                                no toż właśnie dlatego że mąż o nią dbał, o tę żonę. I o szczęście w dom jednako
                                :)
                                • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:14
                                  yhyhy: "Dorosła dziewczyna przed wyjściem za mąż zaczyna więcej dbać o siebie.
                                  Niestety, przeważnie dba tylko o uczesanie, sukienki, bluzeczki, swetereki i
                                  różne drobiazgi. Najczęściej jednak dbając o kobiece "szmatki", nie pamięta o
                                  odpowiedniej do pory roku bieliźnie, o ciepłych majtkach czy pończochach, choć
                                  podwiewa ją okropnie, a nogi sinieją w cieniutkich nylonach. Są i takie
                                  wypadki, że loki i fale ułożone są z brudnych, a czasami i zanieczyszczonych
                                  włosów. Puder czy róż zakrywa bladość twarzy, mającą swe przyczyny w
                                  niewłaściwym odżywianiu lub jakichś dolegliwościach. Za ukarminowanymi wargami
                                  nieraz kryją się próchniejące zęby."
                                  • maga34 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:18
                                    autor był chyba miłosnikiem horrorów, toż to prawdziwe zombi :)
                                  • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:18
                                    omatkoboska!!!!! Kto tam chciał cóś o porodzie??? "Każda kobieta dla właściwego
                                    funkcjonowania organizmu powinna urodzić przynajmniej jedno dziecko i wykarmić
                                    je własną piersią. Organizm młodej i zdrowej kobiety wymaga kilkakrotnego
                                    rodzenia i wykarmienia dzieci. W okresie 8-10 lat pożycia małżeńskiego kobieta
                                    może odbyć 2-3-4 porody".
                                    • oxycort Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:22
                                      No! Teraz jeszcze o kaszance, poprosimy hyhyhy
                                      ~~
                                      ox
                                      • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:26
                                        a o mężu pijaku może być? bo kaszanki jeszcze nie znalazłam. "Wtedy gdy wraca z
                                        jarmarku czy z gospody pijany, nic nie pomogą ani wyzwiska, ani płacz. Zszarpią
                                        tylko kobiecie do reszty nerwy, a pijany i tak nic nie zrobumie z tego, co mu
                                        zalana łzami żona nagada. Jeśli więc trudno jej opanować się na widok pijanego
                                        męża, niech zajmie się czym innym, a jeśli to jest możliwe, nawet wyjdzie z
                                        mieszkania."
                                        • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:29
                                          o. to skoro jest o mezu pijaku, to powinno byc, co zrobic, gdy za uzycie
                                          sztachety milicja syna zabierze z zabawy w remizie.
                                        • basia Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:30
                                          misiania napisała:

> męża, niech zajmie się czym innym, a jeśli to jest możliwe, nawet wyjdzie z
                                          > mieszkania."

Nic tylko wyjść z mieszkania i upić się..
                                        • oxycort Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:30
                                          misiania napisała:

> Jeśli więc trudno jej opanować się na widok pijanego
                                          > męża, niech zajmie się czym innym, a jeśli to jest możliwe, nawet wyjdzie z
                                          > mieszkania."

Yhy, latem może wyjść jeszcze do sieni, drewutni czy nawet do stodoły.
                                          ~~
                                          ox
                                      • baloo1 Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:26
                                        aha. i o swiniobiciu zeby cos bylo, ze szczegolami dotyczacymi higieny.
                                        • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:30
                                          nene, takich tu nie ma. ale jest o literaturze. "Czytanie książek czy pism może
                                          zastąpić rozmowę z przyjaciółką, a także dać temat do rozmów, otworzyć okno na
                                          świat. Dobrze jest mieć na własność swoją ukochaną książkę, by móc do niej
                                          nieraz wracać."

jutro będę kserować. za dzisiejszy dzień kapitalista nie powinien mi zapłacić
                                          złamanego pensa :)))))))
                                    • basia Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:29
                                      a po 8-10 latach co? koniec pożycia? czy koniec małżeństwa?
                                      • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:33
                                        hyhy, ostatni fragment, bo już z sił opadam. "Śpiew, a choćby tylko cichutkie
                                        nucenie przynosi ukojenie nerwom, ułatwia odpoczynek, odwracając myśl od
                                        męczących spraw czy zdarzeń, łagodzi żałość, stwarza miły nastrój w domu i
                                        pozwala jaśniej patrzeć na życie. (...) Każda kobieta ma swoje ulubione pieśni
                                        dostosowane do różnych nastrojów; nie powinna krępować się nucić je sobie i
                                        ludziom."
                                        • basia Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 14:43
                                          że przy goleniu najlepiej nucić nie dodali?

i raz..i dwa..i trzy...Znowu mam doła,znów pragnę śmierci...

• piotr_c Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:33
                                          Śpiewam i płaczę dyskretnie w kącie :))))))
                                          Opadłem z sił ze śmiechu :)))))))))))))))
                                          • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:36
                                            znaczy coś mię się zdaje, że nam ksero jutro wysiądzie ;)))
                                            • piotr_c Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:43
                                              To moze od razu skanować, mniej papieru pójdzie. I łatwiej będzie to wiekopomne
                                              dzieło w świat puścić.
                                              Macie przy skanerze OCRa?
                                              • misiania Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 30.10.03, 15:47
                                                nene, my w ogóle nie mamy skanera, bo współpracujemy z trzema studiami
                                                graficznymi...
                                                • piotr_c Re: UWAGA! CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! 31.10.03, 16:08
                                                  No to najlepiej od razu zdać się na profesjonalistów. Przeca oni ci to zrobą za
                                                  samą przyjemność poczytania takiego arcydzieła.
    • maga34 Re: Higiena... 30.10.03, 15:36
      cytaty z tego podręcznika natchnęły mnie do przypomnienia ogółowi
      kilku zadziwiających porad dotyczących higieny
      np. aby włosy były naturalnie błyszczące należy w nie wsmarować masło i równomiernie rozprowadzić
      (już sobie wyobrażam co się działo z taką głową nie mytą przez kilka dni)
      lub czyscić czarne rzeczy mocnym naparem z kawy też czarnej
      Znacie podobne "dobre rady"?
      • misiania Re: Higiena... 30.10.03, 15:39
        potrzeć jęczmień w oku złotą obrączką, to zniknie.
        • maga34 Re: Higiena... 30.10.03, 15:40
          ale potartą najpierw o wełnę - to skutkuje, sama sprawdzałam :))
          • misiania Re: Higiena... 30.10.03, 15:41
            a na kurzajek zniknięcie to na nitce wiążemy supełek i spuszczamy z wodą w
            kibelku.
            • postrzygacz_pudli Re: Higiena... 30.10.03, 15:43
              a nene. kurzajki znikną gdy pocierać ją podczas pełni księżyca śliną osoby
              nieukurzajkowanej.
              • maga34 Re: Higiena... 30.10.03, 15:47
                też słyszałam o nitce i supełkach, ale trzeba ją zakopać pod
                jakims okapem i nie oglądać się za siebie (to ostatnie decyduje o powodzeniu całej akcji)
      • postrzygacz_pudli Re: Higiena... 30.10.03, 15:40
        higiena domu jest równie ważna jak higiena ciała. W celu zabezpieczenia dywanu
        przed zabrudzeniem owijamy dywan folią. To samo tyczy pilotów telwizyjnych.
        • maga34 Re: Higiena... 30.10.03, 15:41
          aha:) a obrus przykrywamy ceratą
          • misiania Re: Higiena... 30.10.03, 15:42
            a pozwolicie...
            • misiania Re: Higiena... 30.10.03, 15:42
              że tym razem zapoluję na setkę? wyjątkowo tak :))))
              • postrzygacz_pudli Re: Higiena... 30.10.03, 15:45
                NALEŻY CI SIĘ :)
    • gitman Re: Higiena... 30.10.03, 15:42
      misianu czy mowil ci ktos ze jestes boska?
      aha a w tym mocnym duzym plastykowym worku przeciwmolowym to rozumiem kapiemy
      sie do woli bez moli? czy jak to woli to i towarzystwem moli sie zadowoli?
      • misiania Re: Higiena... 30.10.03, 15:59
        hyhy, a wiesz, że "boska" jeszcze nie nikt do mnie nie powiedział??? to
        zdumiewające, nespa?

M. skromna jak to zwykle ona
        • gitman Re: Higiena... 30.10.03, 16:01
          no to ja mowie pierwszy: misianiu jestes boska! jak zawsze szczery g.
        • edzioszka Re: Higiena... 30.10.03, 16:01
          hyhy, do mnie powiedział, tylko jakoś w tej chwili źle się mi to kojarzy ;)
      • edzioszka Re: Higiena... 30.10.03, 16:00
        raczej razem z molami, nie można byc aż tak egoistycznym ;)
        • brezly Re: Higiena... 31.10.03, 15:07
          Znaczy ja to przeczytalem jeszcze raz cale. Przezylem,
          ale puszczam niektore kawalki znajomym i juz sa ofiary :-)
          Misiania, masz u mnie przysmak wybrany dowolnie w postaci
          trunku. Serio.
          • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 15:16
            aaaa! nie odmówię, nie odmówię :))) a tak w ogóle to mam jeszcze jedną rzecz do
            zrobienia i lecę do ksero :) może potem np. Piotrusiowi uda się to przełożyć na
            elektronikę? tylko to spora książeczka jest, niestety
            • baloo1 Re: Higiena... 31.10.03, 15:30
              aha. To ja do tej zaleglych lornety i meduzy oraz sledzika pod sete w spelunce
              dodam jeszcze raz to samo. Masz to jak w banku, Misianiu.

Ja sobie te fragmenty po prostu wkopipejstowalem do domowego kompa. Na
              ewentualne ciezkie chwile.
              • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 15:35
                ale co całość, to całość. Baloo, pierwsze zdanie tego dzieła brzmi "Dbaj o
                siebie, dziewczyno,żono, matko." przecież to poezja krystalicznie czysta!
                • baloo1 Re: Higiena... 31.10.03, 15:40
                  noszkurde ;oDDDD wkleje to na sam poczatek.

czekajac na zeskanowana calosc ;o)
            • piotr_c Re: Higiena... 31.10.03, 16:14
              Zacznę podchody u nas. Ile to jest stron?
              • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 16:27
                oj, dużo. 99 kartek A4...
                • baloo1 Re: Higiena... 31.10.03, 16:33
                  Taka drobnostka ;oD
                • piotr_c Re: Higiena... 31.10.03, 17:07
                  Chyba jednak lepiej rozejrzeć się za profesjonalistami, bo zeskanowanie będzie
                  trwało tylko2 razy dłużej niż kserowanie , za to będzie o wiele bardziej nośną
                  formą. Np do wklejania na tapety.
                  • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 17:11
                    ale tu chyba sam skan nie wystarczy, bo będziesz miał ciężki jpgowski plik.
                    trzeba by to miniaturyzować czy co. na razie jestem na etapie tworzenia
                    szóstego egzemplarza. jednak co papier to papier. a w dodatku jakbyś na imprezę
                    chciał zanieść, żeby rozruszać towarzystwo, to też papier najlepszy jednak :)))
                    • piotr_c Re: Higiena... 31.10.03, 17:21
                      Proste równanko
                      Skan->*jpg->OCR->*txt= elegancki wydruk lub dyskietka.
                      • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 17:32
                        aha. znaczy ja już dla siebie mam. Tobie mogę podrzucić w poniedziałek.
                        ewentualni chętni będą sobie potem musieli pożyczać i skanować. alboco, bo
                        niestety u mnie nie przejdzie taki manewr ze skanowaniem :(((
                        • piotr_c Re: Higiena... 31.10.03, 17:42
                          To bym się uśmiechał o taki skserowany zestaw. A co do skanowania to jeszcze
                          się porozgladam.

Do poniedziałku
                          • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 17:49
                            wyślij do gołębnika dokładne namiary adresowe i nazwowofirmowe, to w
                            poniedziałek pojedzie.
                            • aniela Re: Higiena... 31.10.03, 17:51
                              aha tu jestescie.
                              ps. o czym jest ten watek?
                              • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 17:55
                                znaczy o utrzymywaniu higieny i dbaniu o siebie. taką perełkę znalazłam i się
                                nią podzieliłam z plażakami, bo wiem, że tu mi się perła nie zmarnuje
                                • aniela Re: Higiena... 31.10.03, 17:57
                                  aha to wazny temat, zwlaszcza na plazy, gdzie przeciez kapiemy sie we wspolnym
                                  morzu. a morze jak wiadomo jest srodowiskiem naturalnym perel (ze nawiaze
                                  wielowatkowo piekac maksymalna ilosc pieczenie przy tym ogniu)
                              • miltonia Re: Higiena... 31.10.03, 18:09
                                Tego sie nia da opowiedziec. Wlasnie skonczylam czytac i lzy ocieram.
                                • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 18:11
                                  hyhy, nie płacz, nie płacz, wszystko będzie dobrze ;))))
                                  • aniela Re: Higiena... 31.10.03, 18:13
                                    sugerujecie ze powinnam przeczytac taki elaborat?
                                    no dobra, znikam na chwile, bo czytam na glos i powoli
                                    • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 18:15
                                      w sumie wystarczy czytać to, co w cudzysłowiu
                                      • aniela Re: Higiena... 31.10.03, 18:19
                                        yhyh znaczy oba naraz przeczytalam.piekne to jest i jakie pozyteczne ;)
                                        • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 18:21
                                          aha. uświadomiło mi to dzieło, że nie dbam o siebie, bo nie doszywam sobie
                                          jednak wyszydełkowanych długich nogawek do majtek.
                                          • aniela Re: Higiena... 31.10.03, 18:26
                                            znaczy mi to w innym nieco swietle ukazalo Twoje motto.
                                            • misiania Re: Higiena... 31.10.03, 18:28
                                              aha. i nie sprawdzam się życiowo. jestem tak coś ze troje dzieci na
                                              minusie :)))))) (wiem to od wczoraj)
                                              • miltonia Re: Higiena... 31.10.03, 18:36
                                                No ja niby tez. Zastanawiam sie od czego zaczac, czy od dzieci czy od
                                                szydelkowania majtek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka