Gość: gogolin IP: 80.48.90.* 08.01.04, 09:06 Premier czy nie, powinien podporządkować się przepisom tak, jak reszta obywateli. Nie ma równych i równiejszych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ~myślący Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 09:09 pewnie że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: 217.153.6.* 08.01.04, 09:11 zal mi was chlopcy, ktorzy w kazdej wiadomosci dopatruja sie "czerwonej zarazy", a to przeciez smieszna notka prasowa i szkoda czasu na jej komentarz ps. a skad k... wiecie, ze Miller pobiera w ogole jakis zasilek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k... Jak to, kto go zatrudnia? IP: *.icpnet.pl 08.01.04, 13:12 Chyba to jasne jak 2x2! Skoro sobie wyznaczylismy taki ustroj i wybieramy w wyborach powszechnych tych matołów to chyba jestesmy zarazem pracodawcami. Tym bardziej ze te balony biora sobie pensje z naszej salaty. To co to k... za zarty kto tu kogo zatrudnia. A buc Iwiński niech historii sie pouczy i doczyta na jakich zasadach funkcjonowaly kiedys rodziny krolewski (psia krew w rzadach feudalnych) a na jakich funkcjonuja marionetkowo - etykietkowo (ciekawe skad ich fortuny? odp: patrz historia) dzisiaj w demokratycznych krajach. Ja juz tych baranow sluchac nie moge. A ich zarciki sa na rowni z poziomem starszakow przedszkolakow. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? 08.01.04, 19:33 Gość portalu: marcin napisał(a): > zal mi was chlopcy, ktorzy w kazdej wiadomosci dopatruja > sie "czerwonej zarazy", a to przeciez smieszna notka prasowa i > szkoda czasu na jej komentarz > ps. a skad k... wiecie, ze Miller pobiera w ogole jakis zasilek? Jako premier specjalnej troski, Miller dostaje zapomoge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwiklia Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.kedzierzyn.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 09:10 Z tego co wiem to przez 33 dni płaci pracodawca a dopiero od 34 ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.24.* 08.01.04, 09:11 Uwazam, że ten temat jest trafnie poruszony. Pan premier jest przykładem dość dobrym. ZUS kontroluje chorych ludzi zabiera im zasiłki dlaczego dla takiego obywatela jak Pan Leszek nie . Skoro pracuje to niech dalej płaci mu państwo a nie ZUS skoro i tak zawsze za mało ma pieniędzy. Zwolnienie powinno być weryfikowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.blaster.pl / 62.233.181.* 08.01.04, 10:21 Ja bym zabrał całą pensję idiocie piszącemu takie artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atena Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.arcor-ip.net 08.01.04, 13:00 ...ach ja juz wszystko rozumiem,pan Leszek nabija sobie szczupla emeryturke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rys Re: Biedny redaktorek IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 08:18 Lechu, jestes bardzo delikatny. Ja bym wywalil idiote z firmy wtrybie natychmiastowym, bez prawa do placy z dniem ukazania sie "dziela" w Gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: 62.225.152.* 08.01.04, 09:12 " .... I kto właściwie jest jego pracodawcą?" Pytanie roku!!!! Jezeli nie znajdzie sie pracodawcy dla Millera i Co, to trzeba go bedzie zaskarzyc za prace na czarno, bo przeciez za darmo to on na pewno nie premieruje. Do XYZ - wielkiego prawnika: a co na ten temat mowi prawo pracy? Czy ktos moze kasowac pensje tudziez inne benefity nie majac umowy o prace lub "dzielo"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: 212.14.0.* 08.01.04, 11:43 Gość portalu: Rybka napisał(a): > " .... I kto właściwie jest jego pracodawcą?" > Pytanie roku!!!! > Jezeli nie znajdzie sie pracodawcy dla Millera i Co, to trzeba > go bedzie zaskarzyc za prace na czarno, bo przeciez za darmo to > on na pewno nie premieruje. > Do XYZ - wielkiego prawnika: a co na ten temat mowi prawo pracy? > Czy ktos moze kasowac pensje tudziez inne benefity nie majac > umowy o prace lub "dzielo"? Pracodawcą Premiera jest Pństwo. Prezes Rady Ministrów, jest z jednej strony organem konstytucyjnym (art.147 Konstytucji), z drugiej zaś pracownikiem powołanym przez Prezydenta RP (art. 154 ust. 1 Konstytucji). Wyobraź sobie rybko, że kodeks pracy przewiduje inne formy nawiązania stosunku pracy, niz umowa o pracę (umowa o dzieło, to umowa cywilno-prawna i nie nawizuje się przez nią stosunku pracy). W art. 68 par. 1 KP przewidziano, iż " Stosunek pracy nawiązuje się na podstawie powołania w przypadkach określonych w odrębnych przepisach". Tak więc, jeżeli Prezes Rady Ministrów nie pobierał wynagrodzenia, to pobierał zasiłek chorobwy (80% z średnich dochodów za ostatnie 6 miesięcy - chyba bo nie pamietam). Jeżeli więc zwróci wypłacony zasiłek chorobowy, to będzie mu wypłacona jego pensja. Sam więć przekalkuluj, co się Państwu bardziej opłaca. A Wybiórcza, jak to wybiórcza. Pisze żeby pisac, choć nie zawsze wie o czym. Nie można bowiem wypłacać i jednego i drugiego, ponieważ na podstawie zwolnienia lekarskiego, Kancelaria Prezesa Rady Minstrów występuje do ZUS o zasiłek chorobowy, zawieszając wypłatę wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Dziekuje IP: 62.225.152.* 08.01.04, 12:13 xyz : ja nie prawniczka, wiec na klarowno-przejrzystych meandrach polskiego prawa znac sie musze. Jezeli chodzi o mnie, to wisi mi i dynda czy on dostanie zasilek czy pensje. Jednakowoz zenuje poziom fachowcow twojej opcji, ktorzy stawiaja pytanie kto zatrudnia Millera? Porownanie z krolem, tez wariacko demokratyczne, no chyba ze Miller sni o Ludwiku chyba XIV, ktory zwykl mawiac "panstwo to ja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Dziekuje IP: 212.14.0.* 08.01.04, 12:41 Gość portalu: Rybka napisał(a): > xyz : ja nie prawniczka, wiec na klarowno-przejrzystych > meandrach polskiego prawa znac sie musze. > Jezeli chodzi o mnie, to wisi mi i dynda czy on dostanie zasilek > czy pensje. > Jednakowoz zenuje poziom fachowcow twojej opcji, ktorzy stawiaja > pytanie kto zatrudnia Millera? Porownanie z krolem, tez wariacko > demokratyczne, no chyba ze Miller sni o Ludwiku chyba XIV, ktory > zwykl mawiac "panstwo to ja". Widzisz rybko, Wielka Brytania, Królestwo Holandii, Belgii, Norwegii, Szwecji, Hiszpanii i paru innych pomniejszych księstw, to państwa jak najabardziej demokratyczne, a królów mają. Znając Iwińkiego, ta wypowiedź wynika z jego charakteru i wykształceni. Nie pomyslał o prostych wytłumaczeniach, a doszukiwał się aspektów filozoficznych. On, tak jak Ty, nie jest prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Dziekuje IP: 62.225.152.* 08.01.04, 13:16 Znow urzekles mnie swoja przeogromna wiedza. Przepraszam, a z jakiej dynastii jest wladca Miller? Wiem, ze wstyd o to pytac, no ale moze bez zbednych komentarzy uswiadomisz mnie i mnie podobnych nieukow w imie szerzenia wiedzy o prademokratycznym panstwie polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Dziekuje IP: 212.14.0.* 08.01.04, 13:50 Z żadnej. Chodziło mi jedynie o to stwierdzenie "Porownanie z krolem, tez wariacko demokratyczne..." więc wskazałem, że monarchia konstytucyjna nie gryzie się z demokracją. Nie wim co masz na myśli mówiąc "prademokratyczne państwo polskie". Mozna by stwierdzić, że początkiem państwa demokratyczneg w Polsce (jako takiej) jest Przywilej Koszycki. Ale nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodzi. Wspólnota plemienna (demokracja) jest prepaństwowa. Skonkretyzuj pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.04, 09:12 "To dobre pytanie... Równie dobrze można by zapytać, kto zatrudnia króla lub prezydenta" - żartuje Iwiński. Kto jest Iwiński? Sprzątaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLD-UPek Premier jest SLD-UPkiem, tow Iwiński również! IP: *.czajen.pl 08.01.04, 09:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vpw Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: 62.29.138.* 08.01.04, 10:05 > Kto jest Iwiński? Sprzątaczka? > O nie. Sprzataczki maja imiona i mowi sie o nich np. Pani Basia, Pan Jozef. A Iwinski to Iwinski i tyle. Wiecej mu sie nie nalezy. A porownywanie Millera z krolem lub prezydentem zakrawa na czarny chumor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holek Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.forcom.com.pl / 10.60.1.* 08.01.04, 09:23 A na dodatek powinien zapłacić karę za wprowadzenie ZUS w błąd. Albo zwolnienie albo robota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Zatrudniamy my - Naród. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:06 Czy ma oddać? Jeśli wziął tylko z ZUSu - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEUS Zgadzam sie z tobą całkowicie... IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 10:12 wy w Holandii wiecie co to równośc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.bas.roche.com 08.01.04, 10:20 Strasznie latwo wam mowic o zabieraniu, rownym traktowaniu itp.. a czy ktorys z was pomyslal o tym, ze kazdy inny czlowiek nie ruszylby palcem majac uwalone pol kregoslupa??? No ale kogo to obchodzi, ze premier zamiast leczyc sie, pracuje i w sumie szkodzi sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mail Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:28 Gdybyś ty poszedł z takim kręgosłupem to lekarz przepisałby ci pyralgin i posłał do pracy. Z Millera robią bohatera by podnieś mu notowania. Jakby miał faktycznie co poważnego to do tej pory leżałby na wznak z cewnikiem w prąciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.01.04, 10:20 O czym ta dyskusja-sprawa jest prosta,albo płaca,albo zasiłek.Prawo dotyczy każdego w demokratycznym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GENIA Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.telia.com 08.01.04, 10:29 Gość portalu: adam napisał(a): > O czym ta dyskusja-sprawa jest prosta,albo płaca,albo > zasiłek.Prawo dotyczy każdego w demokratycznym kraju. W DEMOKRATYCZNYM KRAJU DOBRE JEST PRAWO DLA BOGACZY A DLA BIEDNYCH OCHLAPY.NIE PRZEJMUJCIE SIE TYMI CZUPKAMI Z RZADU. ONI DADZA SOBIE RADE.RACZKA RACZKE MYJE. SZALOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.01.04, 10:23 Do przedmówcy -nie ma ludzi niezastąpionych,jak ktoś jest faktycznie chory to powinien się leczyc i odpoczywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukes ładny daje przykład innym... IP: *.comtegra.pl 08.01.04, 10:38 zreszta wszyscy politycy świecą przykładami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlo Re: Jak nie kijem... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 13:35 Raczej "jak Kuba Bogu...", cala ta sprawa jest smieszna, ale pokazuje, ze spoleczenstwo ma w takim powazaniu premiera, w jakim on spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Jak nie kijem... IP: 212.14.0.* 08.01.04, 13:51 Gość portalu: Karlo napisał(a): > Raczej "jak Kuba Bogu...", cala ta sprawa jest smieszna, ale pokazuje, ze > spoleczenstwo ma w takim powazaniu premiera, w jakim on spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Jak nie kijem... IP: 212.14.0.* 08.01.04, 13:54 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Gość portalu: Karlo napisał(a): > > > Raczej "jak Kuba Bogu...", cala ta sprawa jest smieszna, ale > pokazuje, ze > > spoleczenstwo ma w takim powazaniu premiera, w jakim on > spoleczenstwo. Pozostałbym przy jak Kuba... Ta sprawa raczej wskazuje, jak daleko Wybiórcza posunie się w szczypaniu Millera. Czyżby to ona chciała się uwiarygodnić w oczach czytelników, po stanowczym "Premier jest poza wszelkim podejrzeniem"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda mam lepszą propozycję IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.04, 10:48 Zróbmy tak: niech premier zatrzyma świadczenie i poda się do dymisji. My zaś zapomnimy o tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: 62.233.214.* 08.01.04, 10:56 Jaki zasilek? ZUS placi kase po miesiacu, wczesniej pracodawca. Trzeba byc matolem, zeby napisac taki artykul, kase to powinni odebrac temu pismakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.01.04, 10:57 To nie są żarty P.Iwiński!Miller nie jest też ani królem,ani prezydentem ( chociaż - sądzę że bardzo by chciał)- jest takim samym obywatelem jak kazdu Polak i obowiązywać jego powinno to samo ( a nie inne) prawo.Najbardziej kompetentną instytucja do odpowiedzi na to pytanie jest ZUS i powinien to niezwłocznie publicznie uczynić.A dziennikarze przede wszystkim pownni drążyć ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.atcomnet.com.pl / *.atcomnet.com.pl 08.01.04, 11:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.atcomnet.com.pl / *.atcomnet.com.pl 08.01.04, 11:42 Przykład:prezes sporej firmy który po operacji serca był na zwolnieniu a jako jednoosobowy zarząd podpisał na szpitalnym łóżku przywiezioną przez pracownika listę wypłat-sprawę skierował zus do sądu odbierając oczywiście świadczenie i skarżąc o wyłudzenie.......!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ odpowiedź Iwińskiemu IP: 212.14.0.* 08.01.04, 11:46 Króla nikt nie zatrudnia, ponieważ król (w zależności oczywiście od ustroju) jest albo właścicielem Pństwa, albo Państwem, albo jego swoistą własnością. Natomiast Prezydenta zatrudnia Państwo na podstawie wyboru (Kodeks Pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba a kto powiedział, że Miller jakikolwiek zasiłek... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 11:51 ...z ZUS-u pobrał, lub będzie pobierał? Jak na razie to leży w szpitalu i jednocześnie pracuje, nie wiadomo nawet, czy na zwolnieniu lekarskim jest, a gazetowcy szczura sobie tylko wypuścili. Ja osobiście znam przypadek księgowej, która trzy miesiące z gipsem na nodze pracowała - nawet na początku, zaraz po złamaniu MUSIAŁA swoją robotę w szpitalu zrobić, bo nie mógł tego zrobic nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: każdy inny dostałby po uszach IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 11:55 powinien nie być na zwolnieniu bo nie można świadczyć pracy na zwolnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mengele a kto płaci za jego leczenie?zap do mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 12:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: a kto płaci za jego leczenie?zap do mnie IP: 212.14.0.* 08.01.04, 13:54 NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBYWATEL Re: Czy premier powinien zwrócić zasiłek ZUS? IP: *.telia.com 08.01.04, 17:55 KOCHANI PO TRUPACH I DO KORYTA. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Premier specjalnej troski 08.01.04, 19:29 To biedny, schorowany człowiek. Zostawcie go w spokóju. Niech siedzi sobie w szpitau i z niego nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś