Dodaj do ulubionych

Bazy US Army - cd. Powidz może być

IP: *.mad.east.verizon.net 08.01.04, 19:24
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: U Re: Bazy US Army - cd. Powidz może być IP: *.dialup.sprint-canada.net 08.01.04, 19:40
      Bazy te w Polsce beda oznaczaly to, ze narod polski
      podobnie jak obecnie amerykanski, bedzie zyl pod
      strachem zagrozenia terrorystycznego. To rozboje wojsk
      amerykanskich w swiecie sprowadzaja te bojazn w odwecie
      do Ameryki. Polacy jak widac sa solidarni i chca sie
      podzielic ta bojaznia ze swoimi przyjaciolmi.
      • Gość: gosc Re: Bazy US Army - cd. Powidz może być IP: *.sympatico.ca 08.01.04, 21:48
        Ciekawe czy czujesz sie zagrozony w Kanadzie?
      • Gość: SABAŁA Re: Bazy US Army - cd. Powidz może być IP: *.cg.shawcable.net 08.01.04, 22:09
        BARANKU "U", CZY TWOJA BOJAŹŃ ODEBRAŁA CI ROZUM? CZY TYLKO STARASZ SIĘ
        OGŁUPIĆ CZYTELNIKÓW TEGO FORUM?
      • Gość: Gość Re: Bazy US Army - cd. Powidz może być IP: *.teleinformatica.com.pl 09.01.04, 00:56
        Ja bym tak nie poddawał się amerykańskiej propagandzie.. i nie przesadzał z tym terroryzmem (bo
        póki co głównym aktem terroryzmu politycznego są napaści US Army na różne małe kraje).

Ale ad rem - czyli do rzeczy: Polska to zaskakujący kraj i zawsze komuś "dawać musi...".
        Dopiero co fetowaliśmy pozbycie sie baz sowieckich z Polski i już pragniemy (a raczej.. jacy my?
        pewne kręgi rządzący karierowiczów, a nie my...) sprowadzić sobie na łeb nowego okupanta.

Jest to tym weselsze, że ponoć chcemy wstępować do UE, a UE - jak powszechnie, przynajmniej w
        samej UE wiadomo - powstała jako przeciwwaga gospodarcza, a kiedyś pewnie i militarna dla USA.

Więc jak? Polska ma być "koniem trojańskim" USA w UE, czy jak?

Dwulicowość naszych polityków jest zaprawdę godna podziwu... ale tak czy owak najzabawniejsze
        jest to, że Ci którzy podlizywali sie kilka lat temu sowietom teraz "włażą bez mydła" jankesom...
        widać - komuś muszą. :-(

• Gość: baby Amerykanie chcą się podzielić z nami zagrożeniem IP: 194.146.248.* 08.01.04, 20:12
      terorystycznym i jeszcze chcą abyśmy za to płacili.
      • Gość: Homer J Re: Amerykanie chcą się podzielić z nami zagrożen IP: 208.247.54.* 08.01.04, 20:55
        mieszkasz w USA to tak czy tak za to placisz, nie denerwuj sie,
        proponuje przeprowadzke na anty amerykanska Kube, gdzie bedziesz
        zyc bezstresowo roskoszujac sie karaibskim sloncem.

Gość portalu: baby napisał(a):

> terorystycznym i jeszcze chcą abyśmy za to płacili.
        • Gość: obcy para do pary IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 08.01.04, 21:51
          My chcemy sie dzielic bezpieczenstwem i obrona.
          Dzialalo przez 60 lat to i zaufanie wzroslo.
          Jak sie komus nie podoba to ... juz byli bracia arianie z drewnianymi
          szabelkami, a jak przyszlo co do czego to i tak walczyli i niekiedy wspaniale
          jak naprzyklad Adm. Arciszewski w sluzbie Niderlandow w Brazylii.
          Kto sie nie chce dzielic bezpieczenstwem i jest obojetny na zagrozenie
          sojusznikow niech sie broni sam. Byly czasy, ze polacy z Litwinami
          nie bali sie samotnosci i nie prosili nikogo o pomoc.
          Nie stac nas na taki luksus i juz nie bedzie nas stac. Nasza unie trafil szlak.
          Wiele pokolen zaplacilo za to a straty w cywilizacji i kulturze ... sa nie
          znane, bo odmowiono/pomoglismy sami by zamiast sie zajmowac cywilizacja i
          kultura musielismy najzdolniejszych i najlepszych poswiecac na poniewierke po
          syberiach i paryskich emigracjach, swiety spokoj rownal sie zdradzie i tak samo
          jest teraz. Moze sie okazac, ze te bazy to najbardziej profitowa inwestycja,
          poniewaz alternatywa moze byc niezwykle kosztowna.
          M.
          • Gość: Gość Re: para do pary IP: *.teleinformatica.com.pl 09.01.04, 01:06
            Jakie zagrożenie sojuszników? Masz na myśli USA? Przecież to właśnie imperialna polityka USA jest
            w tej chwili najpoważniejszym zagrożeniem dla pokoju, wolności, a być może i życia na całej
            naszej Ziemi!

Jak można wypisywać takie bzdury!... Oni chyba naprawdę czegoś dodają do wody.. od razu widać,
            kto pije kranówkę :((((

Według Ciebie Polska nie ma innej możliwości niż być prostytutką? Współczuję... szczerze.
            • Gość: obcy Odwzajemniam wspolczucie IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 09.01.04, 17:37
        • Gość: Homer Simpson Re: Amerykanie chcą się "podzielić"... IP: 129.81.192.* 08.01.04, 22:54
          Amerykanie pragna dominowac militarnie nad calym swiatem
          (wlaczywszy w to Unie Europejska). I nie jest to wylacznie
          moj poglad - niedawno czytalem w "G.W." artykul pana
          Smolara potwierdzajacy te teze. The end...

P.S. Wielu na tym forum "czepia" sie tego skad kto pisze
          i komu co placi... Chcialem tylko dodac, iz nie kazdy
          kto pisze z zagranicy musi od razu byc emigrantem.
          I nie kazdy zatracil kontakt z rzeczywistoscia...
    • Gość: Jozek Zadnych baz!!! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 21:27
      Wyrazam swoj zdecydowany protest przeciw lokowaniu w Polsce baz USA.
      Jest to tak wazna sprawa, ze potrzeba do tego zgody calego narodu.
      Nie dopuszczono do referendum w sprawie przystapienia Polski do NATO, a teraz
      probuje sie z pominieciem demokracji bezposredniem wprowadzic wilka do zagrody.
      Co sie stanie, gdy opadnie z niego barania skorka?
      Jozek
      • Gość: chala Kolejny LPRacki faszysta w sluzbie Rosji IP: *.rdu.bellsouth.net 08.01.04, 22:14
        wynocha z Polski, lpraku!
        • Gość: Bang Re: "Chala" - ty sie juz wyniosles z Polski? IP: 129.81.192.* 08.01.04, 22:59
      • Gość: SABAŁA JÓZEK, ... IP: *.cg.shawcable.net 08.01.04, 22:16
        ...ROZUMU CI BOZIA NIE DAŁA, I JA CI RADZĘ, TY NIC WIĘCEJ NIE KOMBINUJ.
      • Gość: Mirek z Kanady Zal mi cie IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 08.01.04, 22:53
        Zapomniales juz kolego o Sowietach. O zruszczonej Legnicy? Nie wiem ile masz
        lat ale ja osobiscie pamietam kiedy wielu z nas daloby sie pociac za wymiane
        baz sowieckich na amerykanskie.

Nie wspominam juz o tak elementarnych sprawach jak bezpieczenstwo wobec ruskich
        zaklusow.
    • Gość: Eva Bazy US Army - cd. Powidz może być IP: 134.155.41.* 08.01.04, 21:37
      "Choć - zwrócił uwagę - np. Niemcy i Włosi współfinansują pobyt Amerykanów w
      swoich bazach (od 21 do 37 proc. kosztów).
      Szmajdziński zaznaczył, że propozycja baz nie dotyczy wyłącznie Polski i
      istnieje obawa, że w Europie Wschodniej odbędzie się licytacja na
      najkorzystniejsze warunki, jakie można zaproponować Amerykanom."

Czyli moze dojsc do tego, ze wygra ten ktory pokryje pelne koszty i jeszcze da
      Amis zarobic. Jesli tak, to p. Szmajdzinski moze spac spokojnie, ma w kieszeni
      kolejny sukces. Nikt rozsadny z jako taka kasa (np. Czesi, Wegrzy) go nie
      przelicytuje.
      • Gość: obcy Droga Pani Evo IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 08.01.04, 22:04
        ...niemcy zmniejszyly wydatki na zbrojenia z 3% do 1.4% dochodu narodowego
        (od upadku muru B)
        i dobrze wiedza co robia nie spieszac sie ze zmiana struktury bundeswehry.
        Nie spiesza sie z likwidacja poteznych sil ladowych, choc maja teraz wschodnia
        granice oslonieta przez polske. Prosze sobie odpowiedziec na pytanie dlaczego
        to robia i dlaczego nie obnizyli wydatkow na zbrojenia do 1% jak Polska.
        Dlaczego nie podziekowali Amis i nie poprosili ich o opuszczenie ziemi
        niemieckiej, przeciez nie granicza z zadnym "wrogiem" nawet potencjalnym.

> Czyli moze dojsc do tego, ze wygra ten ktory pokryje pelne koszty i jeszcze
        da
        > Amis zarobic. Jesli tak, to p. Szmajdzinski moze spac spokojnie, ma w
        kieszeni
        > kolejny sukces. Nikt rozsadny z jako taka kasa (np. Czesi, Wegrzy) go nie
        > przelicytuje.
        ---nie wiem czym Pani mierzy rozsadek w tych sprawach, w pascalach w
        kilogramach - nie wiem. Kto jest rozsadny to dopiero czas pokazuje,
        a tych przykladow i tego czasu to mielismy ... sporo jako narod i jako panstwo,
        ktore z kraju mazen (zakonczenie wojny 30letniej) dla niemcow stalo sie
        panstwem ... sezonowym tez dla niemcow jak niektorzy mawiali.
        • Gość: Eva Re: Droga Pani Evo IP: 134.155.41.* 08.01.04, 22:43
          Nie wiem, czy zna Pan niemiecki, niestety nie mam czasu, aby wszystko
          przetlumaczyc, ale wysylam kilka linkow z aktualnymi danymi. Mowiac krotko -
          Niemcy (w swietle oficjalnych statystyk i publikacji) tak silnie redukuja
          wydatki na zbrojenia, ze jak podaje powazna konserwatywna prasa (FAZ) zaczynaja
          byc niezdolni do jakiejkolwiek obrony. Fakty te zdaja sie o tyle byc prawdziwe,
          ze rowniez USA mocno za to samo krytykuja RFN. Na lata 2005-20015 planowane sa
          dalsze ograniczenia siegajace 26-30 miliardow €.

Jak widac z doniesien prasowych nie jest prawda, to co Pan podaje odnosnie nie
          zmieniania struktury Bundeswehry. Wlasnie te zmiany beda teraz dokonywane (w
          polaczeniu z dalsza redukcja armii). Moja ocena na podstawie podawanych
          oficjalnie danych jest taka, ze nie bardzo widac dla Polski w najblizszych
          kilkunastu/kilkudziesieciu latach zagrozenie. Nie widze nawet sladu nastrojow
          militarystycznych a bez tego trudno o atak. Powiadam czesto na tym forum, ze
          swiat w okol sie zmienia, lecz polska mentalnosc tkwi w tym samym miejscu - a
          to najlepsza metoda na utrate kontaktu z rzeczywistosci,a stad juz tylko krok
          do tego, by inni nam ta rzeczywistosc objasniali.

Moze Pan oczywiscie nazwac mnie idealistka, moze Pan miec inne poglady. Jednego
          tylko miec Pan nie moze - innych faktow, tak dlugo jak dlugo pozostaja one
          faktami.

www.faz.net/s/Rub9E7BDE69469E11D4AE7B0008C7F31E1E/Doc~E0EF4CAB1AEA44A1C95BA8DF0B7E69764~ATpl~Ecommon~Scontent.html
          www.abendblatt.de/daten/2003/12/19/243271.html
          • Gość: Megi GROZI NAM NIEMIECKA inwazja ale Stefanów Melerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 23:00
            i daj im Boże zdrowie....wreszcie mamy DOBRYCH Niemców w historii z nawiazaniem
            do tego, co najlepsze w historii Niemiec i trzeba to cenić...Wole współczesnych
            Niemców niz bandyte BUSHA...wystarczy popatrzeć na bushogębę...przecie to
            kretyn !!
            • Gość: Eva Re: GROZI NAM NIEMIECKA inwazja ale Stefanów Mel IP: 134.155.41.* 09.01.04, 00:35
              No wlasnie, ale swoja droga, kto to Stefan Meler? Naprawde nie wiem.
            • Gość: Darek Re: GROZI NAM NIEMIECKA inwazja ale Stefanów Mel IP: 216.142.208.* 09.01.04, 02:44
              I ten kretyn skonczyl Yale i Harvard. A jak tam twoja edukacja? Podobno nie
              ocenia sie ludzi po wygladzie, chyba ze jest sie samemu kretynem.
              Pozdrowienia ksenofobisto(stko).
          • Gość: obcy Dziekuje za odpowiedz IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 08.01.04, 23:50
            > Nie wiem, czy zna Pan niemiecki, niestety nie mam czasu, aby wszystko
            > przetlumaczyc, ale wysylam kilka linkow z aktualnymi danymi. Mowiac krotko -
            > Niemcy (w swietle oficjalnych statystyk i publikacji) tak silnie redukuja
            > wydatki na zbrojenia, ze jak podaje powazna konserwatywna prasa (FAZ)
            zaczynaja byc niezdolni do jakiejkolwiek obrony. Fakty te zdaja sie o tyle byc
            prawdziwe,
            ---To prawda, ale tez przesadzona ze wzgledow politycznych.
            Swoje dane podalem za "Najnowsza technika wojskowa" ze stycznia str22.
            Tytul "trudna reforma", zatem zgoda, ze reforma postepuje, ale bardzo
            powoli, wyjasnieniem jest wlasnie utrzymanie wartosci bojowej ale rowniez
            to, ze bundeswehra jako jedyna w europie ma te sily ladowe i to dobrze
            zorganizowane, bez niej europa ... jest bezbronna na ladzie.

> ze rowniez USA mocno za to samo krytykuja RFN. Na lata 2005-20015 planowane
            sa dalsze ograniczenia siegajace 26-30 miliardow €.

> Jak widac z doniesien prasowych nie jest prawda, to co Pan podaje odnosnie
            nie zmieniania struktury Bundeswehry.
            ---jak wyzej, tylko to co powstaje (sily mobilne, zdolne do szybkich i
            skutecznych operacji poza granicami) jest niezwykle kosztowne, glownie ze
            wzgledu na brak srodkow transportu sprzetu ciezkiego - a to ogromne wydatki
            i brak ochoty do zakupu tanich antkow o napedzie wentylatorowym swiadczy o
            linii politycznej rzadu niemiec. Wola wydac miliardy na "kopie" tego antka
            niz wydac kilkaset milionow na drobne przerobki, ale to dluzsza historia.
            Zatem reforma wymaga kosztow a nie ich obcinania.

> Wlasnie te zmiany beda teraz dokonywane (w
            > polaczeniu z dalsza redukcja armii). Moja ocena na podstawie podawanych
            > oficjalnie danych jest taka, ze nie bardzo widac dla Polski w najblizszych
            > kilkunastu/kilkudziesieciu latach zagrozenie. Nie widze nawet sladu nastrojow
            > militarystycznych a bez tego trudno o atak. Powiadam czesto na tym forum, ze
            > swiat w okol sie zmienia, lecz polska mentalnosc tkwi w tym samym miejscu - a
            > to najlepsza metoda na utrate kontaktu z rzeczywistosci,a stad juz tylko krok
            > do tego, by inni nam ta rzeczywistosc objasniali.
            ---ja tez bym wolal byc na wyspie jak irlandia i miec to z glowy.
            Niestety armii nie tworzy sie przez kilka lat tylko przez dziesieciolecia
            i nikt z nas nie jest prorokiem jakie zagrozenia wystapia dla naszych dzieci i
            wnukow, zatem militaria jak byly tak beda i lepiej ich nie likwidowac.
            Osobiscie nie mam nic przeciwko temu by armie polski i niemiec wspolpracowaly
            ze soba i innymi panstwami europejskimi i nie mam nic przeciwkjo temu, zeby
            wlasnie takie niewielkie bazy byly i niemieckie w polsce i polskie w niemczech.
            Co mnie niepokoi to to, ze ... tylko ameryka o to dba i amerykanski podatnik
            ponosi koszty, jest to bardzo niebezpieczne i wielu ludziom niepotrzebnie psuje
            krew. Bo to nasze wspolne bezpieczenstwo i nasza wina, ze zamiast wspolpracowac
            w tym zakresie to europa marnuje tyle pieniedzy na zabawki (naprzyklad trzy
            samoloty wielozadaniowe o wiele za drogie by byly masowo produkowane i sluzyly
            wszystkim). A dlaczego niemcy nie chca miec swoich osrodkow szkoleniowych jesli
            nie w polsce to w innych krajach?

> Moze Pan oczywiscie nazwac mnie idealistka, moze Pan miec inne poglady.
            Jednego tylko miec Pan nie moze - innych faktow, tak dlugo jak dlugo pozostaja
            one faktami.
            ---fakty to ja dziele na byle (historyczne) i terazniejsze. Prasa to NIE FAKTY.
            Historyczne sa bardzo antyniemieckie zatem pomine.
            Terazniejszosc jest natomiast takim faktem, ktory jest manipulowany a poniewaz
            chodzi o znacznie utajniona dziedzine zatem pelno jest spekulacji.
            Mnie cieszy fakt, ze ktos powaznie traktuje nasze bezpieczenstwo i sie angazuje
            na rozne sposoby by nam ulatwic utrzymanie tego co mamy i proponuje wspolprace
            nie tylko na papierze ale rowniez chce miec kontakty pesrsonalne jak szkolenie
            we wspolnych osrodkach i dlatego witam bazy amerykanskie, bo mamy z amerykanami
            uklad Nato i witam Migi29 (nastepne 5 przylecialo z niemiec) oraz czolgi
            niemieckie, choc wolalbym francuzkie bo szybsze, bardziej szybkostrzelne i
            lzejsze (transport) z niemiec bo to nasz sojusznik z Nato z nadzieja, ze
            skoncza sie wojny w europie i poprzez wspolprace i wzajemne poznanie nikt nie
            wpadnie na pomysl by nam zagrozic.
            Bardzo natomiast mi sie nie podobaja proby dzielenia i redukowania istniejacego
            potencjalu bo to dzielenie nie tyle zagrozenia co BEZPIECZENSTWA na to bardziej
            wazne i na to mniej. Prosze mi sie tez nie dziwic bo na wschod od nas wiele sie
            moze zmienic nieomal z dnia na dzien, potrzebna tylko okazja, by "diabel"
            zauwazyl jakas szanse by czarny scenariusz ruszyl z kopyta. A my jestesmy
            potencjalnie tym terenem do oddania lub toczenia walk, a to wcale nie jest
            smieszne i nie ma tu miejsca na lekcewazenie lub zapominanie o czyms, nawet
            drobiazg zapomniany moze kosztowac okropnie wiele. Juz ja wole, zeby niemcy
            mialy potezna armie ladowa i dbaly o naprzyklad nasze wschodnie sasiedctwo tez
            troche inaczej, a nie tylko rosja.
            Serdecznie pozdrawiam i prosze pamietac, ze sa ludzie oceniajacy te same fakty
            inaczej, bo z innego punktu "siedzenia", a zadne zrodlo nie jest niezalezne w
            materii wojskowej i politycznej!
            M.
            • Gość: Eva Dziekuje za odpowiedz-ja rowniez IP: 134.155.41.* 09.01.04, 00:33
              Musze konczyc na dzis, wiec tylkokrociutko:

> Niestety armii nie tworzy sie przez kilka lat tylko przez dziesieciolecia
              > i nikt z nas nie jest prorokiem jakie zagrozenia wystapia dla naszych dzieci
              i wnukow, zatem militaria jak byly tak beda i lepiej ich nie likwidowac.

Tak naturalnie, dlatego tez pisze o najblizszych kilkunastu/kilkudziesieciu
              latach. Co dalej - nikt nie jest prorokiem. Pewne jest tylko jedno, ze mozna
              sie starac na to "co dalej" wplywac, czyli pisac inna historie na przyszlosc.
              Nie ma fatalistycznego przymusu powielanie starej, jesli okolicznosci pozwalaja
              pisac nowa. I to jest to co robia Francuzi. Mnie sie to wydaje rozsadniejsze i
              chyba lepiej rokujace na pokojowa przyszlosc, niz ciagle wywolywanie duchow
              przeszlosci. Warto zaznaczyc, ze nie jest to rozwnoznaczne z amnezja.
              • Gość: obcy Re: Dziekuje za odpowiedz-ja rowniez IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 09.01.04, 18:08
                Dziendobry
                Nie wiem, czy tu Pani jeszcze zajzy, ale czuje, ze powinienem cos dodac na
                temat "fakty".
                Chodzi mi o dziennikarzy i politykow.
                Politycy tworza fakty zawodowo i za to im podatnik placi.
                Od prasy ludzie oczekuja podania i skomentowania faktow.
                Jesli prasa, tak jak w przypadku poprzedniego artykulu na ten temat
                podaje przypuszczenia jako fakty to prowadzi polityke i slusznie
                min Szmajdzinski protestuje, bo to jego domena.
                Jesli chodzi o liczby to i tu jest ogromne pole do popisu dla dziennikarzy.
                Liczby mozna komentowac na rozne sposoby.
                Mnie chodzilo tylko o to, ze nie uwazam za sluszne by politycy niemieccy
                wprowadzali w blad swoich obywateli i nie informowali (no bo co inni powiedza)
                o tym ze ze wzgledu na zaszlosci (zimna wojna) znacznie taniej jest trzymac
                sie specjalizacji i zaufac pozostalym sojusznikom i posiadac choc rowniez
                ograniczac ta silna armie ladowa. Z samej logiki wspolnoty obronnej wynika ze
                nie kazdy musi miec wszystko natomiast wszystcy musza wspoldzialac i sie
                uzupelniac. Te sily mobilne niech tworza ale tylko symbolicznie, zeby nie bylo,
                ze niemcy unikaja lub nie chca itd. Jesli tego sie nie robi i kazdy sobie
                rzepke skrobie w europie, natomiast do wspolnych cwiczen i procedur i baz
                pozostaja tylko amerykanie to nie da sie rowniez uwierzyc w szczere intencje
                naszych europejskich sojusznikow.
                Celowo podalem przyklad z antonowem, bo i ruskim i 4 panstwom od airbusa
                bardzo zalezy by najwiekszy skarb przemyslu ukrainy wyeliminowac z rynku.
                I na to kosztow sie nie zaluje, a europejski transportowiec coraz bardziej
                przypomina antka tylko, ... ta cena jest tragicznie wysoka i gotowy bedzie
                dopiero za 5 lat jak dobrze pojdzie. Stad to pajacowanie wzgledem ukrainy
                i wyglada na to, ze wszystkim zalezy by sie tam nic na lepsze nie zmienilo
                az bedzie za pozno. A my polacy niewiele mozemy.
                Pozdrawiam
                M.
    • Gość: henio56 Jakiś Mirosławiec ma być miejscem baz amerykańskic IP: *.comnet.krakow.pl 08.01.04, 21:53
      Gdzie to jest? ponoć jakieś tajne miasto wojskowe w lasach.
      • Gość: uciekinier Re: Jakiś Mirosławiec ma być miejscem baz ameryka IP: 213.143.119.* 08.01.04, 22:26
        czyz nie pieknie jest zyc pod okupacjaß a tyle ryczano precz z obycmi
        wojskami. no i coß nadchodza pokojowi sily milujace demokracje i
        demokratczne mordy. gwalty na dziewczetach i narkotyki.lamiace prawo latajace
        rozpadajacymi sie samolotami i podsluchujace wszystko co tylko mozliwe. a do
        ich baz polska administracja nie ma najmniejszego dostepu. pamietajcie wielki
        de´mokrata bush nie zgodzil sie aby ameraknski zoldak odpowiadal przed
        miedzynarodowym trybunalem. poza tym czy wiecie ze ich armia to sa takze
        prywatne firmy z najemnikami?
      • Gość: Chyba lepiej Re: Jakiś Mirosławiec ma być miejscem baz ameryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:28
        Chyba lepiej jak będzie amerykańskim poligonem niż niemiecką
        prowincją...s-ka bata i du-py
        • Gość: aca Re: Jakiś Mirosławiec ma być miejscem baz ameryka IP: 213.143.119.* 08.01.04, 22:31
          a nie myslisz idioto ze najlepiej byc panem we wlasnym kraju?
          • Gość: herod Re: Jakiś Mirosławiec ma być miejscem baz ameryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:37
            Masz na to to szanse jak Żyd wn\ getccie..dylemat komu dać d
            • Gość: Jerry jak ktoś ma duszę /?/ ... to myśli właśnie w ten IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:42
              sposób....zawsze myslałem, że do niepodległości i wolności to ten kraj nie
              dorósł...musi mieć PANA...jak nie Ruski to Yankee
              • Gość: Jerry Re: jak ktoś ma duszę /?/ ... to myśli właśnie w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:43
                jak ktoś ma duszę...osoby lekkich obyczjów pracujacej pod latarnią...sorry ale
                mi ucieli niecenzuralne okreslenie naszych miłosników baz obcych wojsk w Polsce
    • Gość: Kościuszek ZNÓW OKUPACJA??? POLACY do BRONI !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:35
      KTO znów sprzedaje OJCZYZN E i wpuszcza OBCE wojska do NIEJ !!!!
      ZDRADA PANOWIE !!!
    • Gość: sceptyk POCZEKAC Z BAZAMI IP: 5.5R* / *.telenet-ops.be 08.01.04, 22:42
      Ameryka zaskarbila sobie sympatie w naszej czesci Europy, i nie tylko, przez
      wspieranie aspiracji wolnosciowych spoleczenstw, propagowanie cywilizowanych
      norm w stosunkach miedzynarodowych i UMIAR w uzywaniu swojej olbrzymiej sily
      militarnej.
      Niestety, obecna administacja swoja awantura iracka duza czesc tej "goodwill"
      zmarnowala kreujac, moim zdaniem, niezwykle grozny precedens, niewidziany od
      czasow rzymskich:
      • Gość: MAx YANKEE GO HOME !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:45
        spadać do Arkansas i to juz !!!
      • Gość: Tekla YANKEE spadać z EUROPY !!! DOŚC OKUPACJI !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:46
        ...po co tym "demokratom" bazy na całym świecie...żeby wciskać zakupy swoich
        mysliwców???
    • antek.rozpylacz POWIDZ? A CO Z WOJSKIEM POLSKIM TAM STACJONUJĄCYM? 08.01.04, 22:47
      Jak to??? Mamy oddać Amerykanom taką bazę jak Powidz??? Przecież tam stacjonuje
      7 plbr na SU-20 i Su-22. To jest przecież jedno z najnowocześniejszych lotnisk
      Wojska Polskiego!!!! Tam jest nie tylko pas startowy, ale i hangary (także te
      wzmocnione, wkopane częściowo w ziemię !!!) oraz zbiorniki paliw specjalnie
      zbudowane (obudowane zbrojonym betonem i ziemią). Tego nie było nawet za
      SOWIECKIEJ ARMII W UKŁADZIE WARSZAWSKIM!!! OWSZEM RUSCY ORAZ "SOJUSZNICZE"
      ARMIE UKŁADU WARSZAWSKIEGO PROWADZIŁY ĆWICZENIA NA POLSKICH POLIGONACH, ALE
      NIGDY NIE ODDAWALIŚMY IM NASZYCH NAJLEPSZYCH BAZ DO STACJONOWANIA!!! Nie chcę
      się dalej nad tym rozwodzić! Chcę tylko zadać PYTANIE!!! CO W TAKIM RAZIE
      PLANUJECIE Z POLAKAMI??? CO Z WOJSKIEM POLSKIM STACJONUJĄCYM???

www.air.radom.pl/odznaki/powidz1.jpg
      • Gość: Kosciuszek SPRZEDAWANIA POLSKI ciąg dalszy...KASACJA !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:55
        - kupowanie myśliwców za miliardy dolarów
        - mięso armatnie do Iraku na własny koszt
        - wczesniej banki i fabryki...
        - teraz bazy wojskowe
        - potem ziemia...hehe....to juz nawet nie rozbiór POLSKI to ...kasacja !!!
        ...ale jak głupi naród i ma takich polityków ...to musi zdechnąć..kapusciany
        kraj...to sie wszyscy powstańcy w grobach przewracają....
        ...najśmieszniejsze, że POLACY szydzą z Czechów...ale im takie głupoty do głowy
        by nie przyszły...pozwolili se Radio Wolna Europa / przed kasacją /
        zainstalować w Pradze...ale n ie bazy !!! a do Iraku wysłali kilku lekarzy ...a
        jak zaczęli strzelać to sie na USA wypięli i poszli do FRancji i Niemiec....i
        BRAWO !!!
        • Gość: get real Re: SPRZEDAWANIA POLSKI ciąg dalszy...KASACJA !! IP: 205.251.235.* 08.01.04, 23:58
          Czy Pan jest milosnikiem Shroedera czy Joschka czy ich dziadkow z roku 1932 ?.

To jedyna mozliwosc zapewnienie RP spokoju w ramach zdominowanej przez nich
          Europy. Historia sie powratrza.
      • Gość: cipcius Re: POWIDZ? A CO Z WOJSKIEM POLSKIM TAM STACJONUJ IP: 213.143.119.* 08.01.04, 22:56
        ale sluchaj jak mozesz zdradzac takie dane strategiczne???
        powiem ze sa kraje jak niemcy ktore do dzisiaj nie maja dostepu do baz gnojkow
        mimo ze siedza tam przestepcy. jak spadl a 10 thunderbolt z amunicja uranowa i
        zatrul miasteczko to nawet nie wolno bylo wziac probek ziemi. u niemcow aco w
        polsce? ale czy mozemy jeszcze mowic o polsce? a moze powinnismy o
        kwasnistanie? 55 stanie? pozniej juz nikomu nie stanie
        • antek.rozpylacz Re: POWIDZ? A CO Z WOJSKIEM POLSKIM TAM STACJONUJ 08.01.04, 23:05
          Co ty piep*** jakie dane strategiczne??? Skoro tam byłem to znaczy że nie był
          to super hiper tajny obiekt wojskowy, hę???!!! A info nt. tego pułku możesz
          znaleźć prawie w każdym czasopiśmie Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej
          zamieszczanych także w internecie www.czasopismawlop.mil.pl/
          Chodzi tylko o pewną zasadę... Bazy OK chcą, czemu nie??? Ale dlaczego mamy im
          kur*** dawać naszą najlepszą infrastrukturę wojskową???!!! Może wobec tego
          niech się zainstalują w rejonie stacjonowania 1 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w
          Mińsku Mazowieckim a naszych na Migach 29 przeniesiemy na dawne lotnisko Bemowo
          aby tłukli szyby w pobliskich wieżowcach???
      • Gość: oko Re: POWIDZ? A CO Z WOJSKIEM POLSKIM TAM STACJONUJ IP: 62.87.136.* 08.01.04, 23:06
        Przecież widać i słychać co się dzieje i dziać będzie z Wojskiem Polskim - jest
        redukowane, garnizony wygaszane, kadra na trawkę. Ponoć ma być lepiej ?!
      • antek.rozpylacz RZETELNOŚĆ WYBIÓRCZEJ GAZECINY... 08.01.04, 23:10
        Panowie nie piszcie takich bzdur!!! Jeśli już piszecie o przemieszczaniu wojsk
        lotniczych USA to nie piszcie US ARMY, a US Air Force -przecież to jest
        całkowicie inna formacja -(chyba że chcecie pisać o siłach lotniczych marynarki
        wojennej - ale to raczej nie wchodzi chyba w rachubę...)

Takie pisanie zakrawa na świetny żart!!! To tak jakby pisać że Marynarka
        Wojenna buduje morski port wojenny w Zakopanym...
    • Gość: 2+2 NIech żyje WOLNA EUROPA ! YANKEE GO HOME ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 22:49
      a w zasadzie Stany Zjednoczone Europy !!! ale WOLNE od wojsk okupacyjnych !!!
      • Gość: Gość! Re: NIech żyje WOLNA EUROPA ! YANKEE GO HOME ! IP: *.teleinformatica.com.pl 09.01.04, 01:09
        100% respekt i poparcie!

Panie Boże.. ochroń nas od "przyjaciół".. od nieprzyjaciół sami się obronimy - my, Europejczycy.

Amerykanie do domu.. bo dom się Wam sypie od środka.. a wy łapiecie "złodzieja" po całym
        świecie, nie widząc, że problem jest u Was. Zacznijcie poprawianie OD SIEBIE!

HANDS OFF!!!!
    • Gość: MAx PŁACIĆ ZA BAZY??? amerykańcom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 23:13
      bardzo to dziwne.....ale...no racja ...to tak jakby prosta-tutka płaciła
      klientowi za usługę...ale widać nasi politycy to takie orginalne proste-
      tutki...ale jak sie prosta-tutka nazywa Szmacińska...to na co może liczyć????
      ...cóż to za HOŁOTA bez honoru rządzi...i jeszcze udaje LEWICĘ !!!!
      ..mozna się zes....ć ze smiechu....
      • Gość: TELL ZNÓW TARGOWICA !!!!!.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 23:18
        ...co za kraj....
        • Gość: Gość Re: ZNÓW TARGOWICA !!!!!.. IP: *.teleinformatica.com.pl 09.01.04, 00:59
          Kiedyś poeta mówił... "papuga narodów"... dziś już tylko kobieta najstarszej profesji może zając w
          tym zwrocie miejsce papugi... :-((((

Ten kraj jest żenujący... a w zasadzie.. czy on jeszcze jest? Czy może ten okręt już kończy
          tonąć?... Ostatni czas wsiadać na szalupy panowie!
      • Gość: Gość Re: PŁACIĆ ZA BAZY??? amerykańcom? IP: *.teleinformatica.com.pl 09.01.04, 01:11
        Nie "HOŁOTA", tylko zdrajcy... oni już nas raz sprzedawali - sowietom - byli wtedy w PZPR i byli w
        tym dobrzy...

Klient upadł, to teraz znaleźli innego - USA - i znowu nas sprzedają...

"Ciało puszczone raz w ruch - ciągle się puszcza..." jak głosi stara mądrość ludowa :-)))
    • Gość: gwb ---POLAK MADRY PO SZKODZIE--- IP: *.crowley.pl 08.01.04, 23:56
      Oczywisccie, ze bedzie licytacja. Juz nawet trwa.
      Rumuni i Bulgarzy zaoferuja cieple plaze nad Morzem Czarnym,tanioche i Bliski
      Wschod na wyciagniecie reki, Czesi cwaniaczki tez pewnie beda sie pchac, a my
      tradycyjnie zostaniemy na lodzie miedzy Niemcami I Rosja, ale za to z kwiatem
      lewactwa i hippisizmu swiatowego
      • Gość: Gość Re: ---POLAK MADRY PO SZKODZIE--- IP: *.teleinformatica.com.pl 09.01.04, 01:03
        Przecież... "Niemiec twój wróg!" - tak uczyli w "Czterech pancernych?"

Puk! puk! Obudź się! Polska wchodzi do UE! A więc politycznie jeśli już nie geograficznie jest nam
        o wiele bliżej do Niemiec niż USA.

Ja się zastanawiam - dlaczego ci wszyscy miłośnicy USA nie zapakują walizek i nie pojadą wreszcie
        na dobre do tego kraju wolności i szczęścia wszelakiego... zostawiając na miejscu tych, którzy
        chcą żyć w Polsce i w Europie. Byłoby nam wszystkim naprawdę lżej...
        • Gość: gwb Re: ---POLAK MADRY PO SZKODZIE--- IP: *.crowley.pl 09.01.04, 01:27
          Wiedze na temat tego kim sa Niemcy czerpie z historii, a ostatnio z dyskusji
          nad Centrum Wypedzonych, Pruskim Towarzystwem Powierniczym i chocby projektem
          konstytucji europejskiej wiec Twoje zrodlo "Czterej Pancerni" pozostawiam takim
          jak TY.
          Puk, Puk... Ten socjalistyczny twor UE juz prawie nie istnieje. Nie widzisz.
          Puk, Puk, Puk.
          Propozycje wyjazdu wszyskim ktorzy chcieli by w Polsce bylo lepiej przedstawialy
          zawsze wladze komunistyczne.Jakaz symptomatyczna i nieprzypadkowa zbieznosc.
          Do nauki dzieciaku, bo zadanie domowe nie odrobione.
        • Gość: gwb Re: ---POLAK MADRY PO SZKODZIE--- IP: *.crowley.pl 09.01.04, 01:28
          Wiedze na temat tego kim sa Niemcy czerpie z historii, a ostatnio z dyskusji
          nad Centrum Wypedzonych, Pruskim Towarzystwem Powierniczym i chocby projektem
          konstytucji europejskiej wiec Twoje zrodlo "Czterej Pancerni" pozostawiam takim
          jak TY.
          Puk, Puk... Ten socjalistyczny twor UE juz prawie nie istnieje. Nie widzisz.
          Puk, Puk, Puk...
          Propozycje wyjazdu wszyskim ktorzy chcieli by w Polsce bylo lepiej przedstawialy
          zawsze wladze komunistyczne.Jakaz symptomatyczna i nieprzypadkowa zbieznosc.
          Do nauki dzieciaku, bo zadanie domowe nie odrobione.
        • Gość: $tefan Przestańcie już kundle ujadać! IP: *.CHCGILGM.covad.net 09.01.04, 01:32
          Reasumując:
          Polacy wezmą mniej aby tylko mieć u siebie bazy Amerykańskie?
          No to licytacja - kto weżmie mniej? Polska? OK wchodzimy z naszymi bazami!
          I co wy forumowicze w tej sprawie macie do gadania?
          To tak jak szczekające burki z zasranych przez psy chodników!

Jak zlikwidujecie w Polsce problem psich odchodów na chodnikach - choćby tę
          jedną sprawę to zabierzcie się za porządkowanie, ustawianie, pouczanie lub
          rozwalanie świata.
          No - jeszcze ten problem sznurka do snopowiązałek! Ale to już po powrocie z
          podbojów!
          Powodzenia,
          $tefan
          • Gość: maruda Re: Przestańcie już kundle ujadać! IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.04, 04:18
            Jakbym słyszał Gomułkę: zaplute karły reakcji, pełzająca kontrrewolucja.

Ale czego oczekiwać: dziadek podpisał volkslistę, tatuś donosił SB, a synek
            szuka nabywcy na swój kraj w Ameryce.
            • Gość: J.G. 100 Czeczenów to lepsza gwarancja IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 09.01.04, 06:12
              Bazy USA w Polsce,w Europie?.Nie, w żadnym razie.Może w Wlk.Brytanii,do której
              nawiązują by się dowartościować i znależć swe korzenie,a którą kiedyś
              zdradzili.Utrzymujmy dobre, przyjacielskie i sojusznicze związki i bądżmy
              razem w dobrej i słusznej sprawie czy potrzebie.Nie wpadajmy jednak w euforię
              górnolotnych haseł o demokracji,humanitaryżmie,obronie wolności,praw
              obywatelskich etc.Historia Stanów Zjednoczonych to historia
              ludobójstwa,podbojów,kolonizacji i demonstracji wyprzedzających zdobyczy
              techniki militarnej.To dywanowe bombardowania bezbronnych miast,zrzucanie
              bomb atomowych czy wymuszenie likwidacji rakiet,by móc bezkarnie
              bombardować ,jak w przypadku Iraku.A straszak przeciwko imperium rosyjskiemu?
              Żaden.Trochę strach,a przedewszystkim fascynacja ogromem i zbliżoną do własnej
              krótką /300 lat/historią budowy tego imperium.Zresztą najwyższy czas zapomnieć
              również o Gibraltarze,Guantanamo czy rosyjskiej okupacji enklawy
              królewieckiej/niepodległość, albo do Polski,albo do Litwy,albo Niemiec ,ale
              nie Rosji.
              • Gość: obcy Krolewiec IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 09.01.04, 18:22
                ... czy rosyjskiej okupacji enklawy
                > królewieckiej/niepodległość, albo do Polski,albo do Litwy,albo Niemiec ,ale
                > nie Rosji.
                ---tak powaznie i dojzale to mnie najbardziej by odpowiadala ziemia dawnych
                prusow (ob. kaliningradskaja obuast') jako symbol zgody i wspolnoty europejskiej
                bez przypozadkowywania jej do konkretnego panstwa tylko bezposrednio UE jako
                terenu a moze nawet stolicy i siedziby wspolnych europejskich wladz i
                organizacji. Kazdy odetchnal by z ulga i historycznie jak najbardziej
                usprawiedliwione.
                M.
          • Gość: . Stefan, jak cie lubie, tak mnie dzis wkurzasz: IP: *.server.ntli.net 09.01.04, 05:40
            powtarzasz jeden i ten sam dowcip jak zdarta plyta z Sinatra...
            • Gość: $TEFAN A co się zmieniło aby zmienić mój osąd? IP: *.CHCGILGM.covad.net 09.01.04, 19:27
              > powtarzasz jeden i ten sam dowcip jak zdarta plyta z Sinatra...

Przygłupowi trzeba po kilka i kilkanaście razy powtarzać to samo!
              To wcale nie jest dowcip.
              Gdy przygłup nie reaguje to trzeba powtarzać i powtarzać - Repetitorum ist
              mater studiorum?
              Czy coś zmieniło się od mojego ostatniego powtórzenia jednego i tego samego
              dowcipu?
              Nic! Kundle szczekają na Amerykę, mają z Nią tyle wspólnego że coś gdzieś
              wyczytali, usłyszeli i przedstawiają recepty na Ameryki ozdrowienie.
              Tymczasem siedzą w psim gównie z zasranych powszechnie chodników i wypatrują
              albo niedostępnego lekarza, albo sznurka do snopowiązałek. Tego nie zauważyli,
              że ludzie w Polsce nie mieli i dotąd nie mają powszechnego dostępu do lekarza
              najzwyklejszego lub urZednicy słynnego NFZ limitują ilość NIEZBĘDNYCH pieluch
              dla zniedołężniałych emerytów? (emeritus - to inaczej po ludzku - ZASŁUŻONY!
              Szef NFZ w czasie gdy zrozpaczeni chorzy bezskutecznie poszukiwali lekarza był
              na polowanku?
              Prywata, prywata, prywata. A Prezydent RP publicznie mówi, że chyba źle zrobił
              podpisując ustawę. Nma czego w Polsce porządkować?
              $tefan
    • Gość: Mirek Nadszedł czas na podjęcie historycznej decyzji !!! IP: 212.33.64.* 09.01.04, 05:18
      To jest ostatni dzwonek !!!!!!!!!!!!!
      Bazy Amerykańskie musza powstać teraz na terytorium Polski bo potem moze być
      za póżno.
      Decyzja o powstaniu tych baz może zadecydowac o tym czy polska bedie
      niepodległym państwem.
      Chce zauważyć że za naszymi wschodnimi granicami zachodzą niepokąjące zmiany.
      Prezydenci Rosji, Białorusi i Ukrainy: Putin, Łukaszenka i Kuczma planują
      panowanie na najwyższych stanowiskach władzy przez kolejne "trzecie" kadencje
      co jest niezgodne z konstytucjami ich krajów i dlatego też chca je zmienić.
      Powstał już związek Białorusi i Rosji "ZBIR".
      Już nawet oligarchowie Rosyjscy widzą co sie kroi i masowo uciekaja ze swoimi
      majatkami do Wielkiej Brytani...........

Jeżeli teraz nie wpuscimy Amerykanów ze swoimi bazami do Polski to w następnym
      kilkudziesicioleciu możemy znów przeżyć nową Radziecką Okupację.
    • Gość: MMM Nadszedł czas na podjęcie historycznej decyzji !!! IP: 212.33.64.* 09.01.04, 05:20
      To jest ostatni dzwonek !!!!!!!!!!!!!
      Bazy Amerykańskie musza powstać teraz na terytorium Polski bo potem moze być
      za póżno.
      Decyzja o powstaniu tych baz może zadecydowac o tym czy polska bedie
      niepodległym państwem.
      Chce zauważyć że za naszymi wschodnimi granicami zachodzą niepokąjące zmiany.
      Prezydenci Rosji, Białorusi i Ukrainy: Putin, Łukaszenka i Kuczma planują
      panowanie na najwyższych stanowiskach władzy przez kolejne "trzecie" kadencje
      co jest niezgodne z konstytucjami ich krajów i dlatego też chca je zmienić.
      Powstał już związek Białorusi i Rosji "ZBIR".
      Już nawet oligarchowie Rosyjscy widzą co sie kroi i masowo uciekaja ze swoimi
      majatkami do Wielkiej Brytani...........

Jeżeli teraz nie wpuscimy Amerykanów ze swoimi bazami do Polski to w następnym
      kilkudziesicioleciu możemy znów przeżyć nową Radziecką Okupację.
      • Gość: tttt Re: Nadszedł czas na podjęcie historycznej decyzj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:44
        laboga...ciocia ci powiedziała o tym czy babcia...
    • Gość: maruda logika Szmajdzińskiego IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.04, 06:09
      "Jego zdaniem przyjęcie baz amerykańskich ma dla Polski znaczenie strategiczne i
      ekonomiczne, szczególnie dla samorządów lokalnych. Choć - zwrócił uwagę - np.
      Niemcy i Włosi współfinansują pobyt Amerykanów w swoich bazach (od 21 do 37
      proc. kosztów)."

Oczywiście, że ma znaczenie ekonomiczne, jeżeli samorządy mają współfinansować
      wakacje amerykańskich szwejków. Nic dziwnego, że Niemcy i Włosi pozbywają się
      zbędnego balastu.

Pytanie, skąd k...a wezmą się pieniądze na te bazy, jeżeli nie ma pieniędzy na
      szpitale?
      • Gość: jii niemcy i wlosi nie przypadkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 10:56
        Proponuje nie denerwowc sie faktem, ze Niemcy i Wlosi wspolfinansuja pobyt USA.

Chyba kazdy widzi, ze to nie przypadak, bo akuret te dwa kraje byly
        przeciwnikami aliantow w czasei 2. wojny, ktora zapoczatkowala obecnosc US ARMY
        na kontynancie. No i za kare musza utrzymywac swoich "okupantow".

Takze ja bym sie tym nie martwil - nam to nie grozi raczej.

j
        • Gość: maruda Re: niemcy i wlosi nie przypadkiem IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.04, 11:31
          Szmajdziński nie powiedział tego w kontekście byłych wrogów, a w kontekście
          obecnych przyjaciół. A że jestesmy najlepszymi przyjaciółmi USA to
          współfinansowanie dojdzie do 50-60%
    • Gość: maruda Czy podpisałeś już amerykańską volkslistę? IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.04, 06:25
      Nasz rząd już to zrobił. Idź za jego przykładem.
      • Gość: mm Re: Czy pocałowałeś juz w d.... jakiegoś amerykani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:47
        na? NIE ? To nadrób to szybko !!!
    • Gość: Swoj bazy IP: *.spa.sc.charter.com 09.01.04, 07:36
      Bazy musza byc. To co o tym pierdzi Zachodnia Europa a juz zwlaszcza Moskale
      powinno byc ignorowane. Przed druga wojna Polska tez miala uklady o nieagresji
      i niestosowaniu przemocy z Niemcami i ZSRR. A Anglicy mieli nam pomoc,
      zabojadow nie wspominajac.
    • Gość: geronimoo Wreszcie IP: 217.97.128.* 09.01.04, 08:40
      ...coś się będzie dziać w Pruszczu Gdańskim. Amerykanie przyjadą i wpompują
      parę dolców. Jednak nie wiem, czy jest to do końca dobra wiadomość. Chłopaki!
      Łapcie ładniejsze dziewczyny, bo będzie konkurencja!
      • Gość: maruda Re: Wreszcie IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.04, 09:31
        Amerykanie przyjadą i wpompują parę dolców.

Gdzie pisze, że wpompują? Raczej wypompują. Murzyn przyprawi Ci rogi, a Ty mu
        jeszcze za to zapłacisz. Cieszysz się?
    • Gość: pampalini Bazy US Army: Kwaśniewski porozmawia z Bushem IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 10:45
      a moze Kwaśniewski pogada z Bushem o wizach?
    • Gość: Olo Bazy US Army IP: *.ols.vectranet.pl 09.01.04, 10:45
      Dopiero teraz ujawniono,że Bazy te są finansowane przez kraj pobytu US Army.A
      niby dlaczego ?? Przecież to nie zwiększy naszego bezpieczeństwa, a wręcz
      odwrotnie. I do tego musimy za to zapłacić.Toz to paranoja.Przecież dopiero
      pozbyliśmy się baz ze wschodu.To po to pozbywaliśmy się tych baz aby pozwalać
      na zakładanie nowych i do tego zwiekszając zagrożenie ????
      • Gość: max ZNÓW sprzedaja POLSKĘ..na bazy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:50
        a po co i za ile ??
        • Gość: kk ŻADNYCH BAZ !!! żadnej okupacji !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:52
          ...
        • Gość: Tekla YANKEE GO HOME !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:53
          ..niech se robia bazy w Arkansas...
    • Gość: taxi PRECZ Z CENZURA!!!!!!..... IP: 62.29.137.* 09.01.04, 13:04
      ....UWOLNIC a !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Andrzej Bazy US Army: Kwaśniewski porozmawia z Bushem IP: *.gl.digi.pl 09.01.04, 13:56
      Ja osobiście nie uważam aby USA zainstalowało swoje bazy w Polsce. Ameryka nie
      ma żadnego interesu ani politycznego, ani militarnego, ani gospodarczego z
      instalacji baz w Polsce. Nich nikt mi nie mówi, że dla USA strategicznym celem
      jest ochrona polskich granic przed sąsiadami. USA zużywa 20% światowego
      wydobycia ropy, której sama ma niewiele. Dla USA strategicznym celem jest
      zapewnienie sobie ciągłości dostaw. Dlatego dla USA ważnymi państwami są Turcja
      a ostatnio Gruzja, które znajdują się w pobliżu światowych złóż ropy. Jeżeli
      USA zainstaluje bazy to raczej w okolicach bliskiego wschodu np. Bułgari lub
      Rumuni.
      Andrzej
      • Gość: sceptyk Re: Bazy US Army: Kwaśniewski porozmawia z Bushem IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 09.01.04, 22:07
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Ja osobiście nie uważam aby USA zainstalowało swoje bazy w Polsce. Ameryka nie
        > ma żadnego interesu ani politycznego, ani militarnego, ani gospodarczego z
        > instalacji baz w Polsce. Nich nikt mi nie mówi, że dla USA strategicznym celem
        > jest ochrona polskich granic przed sąsiadami.

Obawiam sie ze jest to - niestety - zupelnie bledna opinia. Gdy wybiegniemy
        mysla nieco w przod, latwo dostrzec scenariusz Europy i Ameryki na zupelnie
        rozbieznych kursach. Nieuniknionym efektem tego bylby rozpad NATO jako
        faktycznego reliktu zimnej wojny, z Europa dryfujaca w kierunku wlasnej armii
        niezaleznej od USA. W tej sytuacji pare pro-amerykansko nastawionych krajow w
        Europie wsch., glownie Polska i rep. baltyckie, moga miec dla USA zupelnie
        strategiczne znaczenie. Wiele wskazuje na to ze Polska w dajacej sie przewidziec
        przyszlosci zmuszona moze byc w koncu do klopotliwego wyboru: USA albo Europa.
        • Gość: Andrzej Re: Bazy US Army: Kwaśniewski porozmawia z Bushem IP: *.gl.digi.pl 09.01.04, 23:50
          Gość portalu: sceptyk napisał(a):
          > W tej sytuacji pare pro-amerykansko nastawionych krajow w
          > Europie wsch., glownie Polska i rep. baltyckie, moga miec dla USA zupelnie
          > strategiczne znaczenie.
          Kontrolę nad tym rejonem USA może mieć z terytorium np.Bułgari a przy okazji są
          w pobliżu terytorium bliskiego wschodu. Z obecnej sytuacji mozna wywnioskować,
          że USA bardzo zależy na Turcji a do Polski odnosi się dość chłodno mimo
          usilnych umizgów polskiego rządu. Pozatym uwazam, że rep. bałtyckie nie są tak
          pro-amerykańskie jak Polska. Uważam, że sytuacja Polski pomiędzy zjednoczoną
          Europą a Rosją mogła by być bardzo niebezpieczna a liczenie na parasol ochronny
          USA złudne. Z pozostałą częścią wypowiedzi całkowicie się zgadzam.
          Andrzej
    • Gość: Tomasz [...] IP: *.ibch.poznan.pl 09.01.04, 18:47
      • Gość: $tefan Teraz to już tylko może być lepiej! IP: *.CHCGILGM.covad.net 09.01.04, 19:42
        Czy w Polsce może się jeszcze zmienić cokolwiek na gorsze?
        Czy to już jest dno den? Prezydent podpisuje złe ustawy uchwalone przez
        kryminalistów zasiadających a Sejmie.
        Czyli ŻADNA zmiana i wprowadzenie baz amerykańskich, indyjskich czy
        eskimoskich nie zmieni bałaganu i bezhołowia na gorsze.
        Jedynie może sprawę polepszyć! Może być jeszcze gorzej?
        $tefan
    • Gość: Tomson W końcu będzie jakiś pozytek z IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 23:39
      dresiarskich wykolejeńców. A Amerykańskie psy będą się bały wysuwać swe mordy z
      baz i będą musieli tam warować, bo do barów nie będzie dla nich wstępu.
      • Gość: dhala Re: W końcu będzie jakiś pozytek z IP: *.rdu.bellsouth.net 10.01.04, 00:43
        Pamietaj, ze Amerykanie maja duzo broni. A ty masz malo mozgu i ninawisc
        odebrala ci zdolnosc uzywania go skutecznie.
        dresiarze beda sie nad takimi jak ty znecac, bo gnoje bija swoich,a naszych nie
        dotkna bo koszt zbyt duzy.
        • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.01.04, 03:13
      • Gość: chala Re: W końcu będzie jakiś pozytek z IP: *.rdu.bellsouth.net 10.01.04, 00:45
        Wg.przepisow US Armwd Forces, to gdyby nasi chlopcy poturbowali waszych
        dresiarzy czy mlodzierz wszechfaszystowska, to tylko nasze sady maja prawo ich
        sadzic, nie wasze. uwazajcie wiec,, i nie zaczepiajcie.
        • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.01.04, 03:17
    • Gość: JBS - Canada Walesa jednych wyprowadzil, Kwach innych wprowadzi IP: 199.243.5.* 10.01.04, 00:48
      Ale z was durnie w tej Polsce! Prosic sie i licytowac aby przyjac obce wojska.
      Malo bylo 45 lat pod Sowietami? Teraz chcecie Jankesow.
      W ubieglym roku ogladalem opuszczone bazy amerykanskie w Niemczech. Dokladnie
      tak jak Sowieci, oni tez nie pozostawili ani jednego calego okna, a sciany
      zostaly wymazane antyniemieckimi obelgami. Tak to dziekowali za goscine. US
      soldaty nie mogli zniesc otaczajacego dobrobytu jakiego nigdy nie beda miec u
      siebie w kraju.
      A oto jakie beda konsekwencje ich pobytu w Polsce:
      - zagrozenie terroryzmem (bo USA to pacholki syjonistow),
      - wzrost przestepczosci, w tym handlu narkotykami,
      - prostytucja i streczycielstwo,
      - duza liczba urodzen polskich czarnuchow i innych mieszancow. W perspektywie
      oznacza to powstanie mniejszosci rasowych i wszystkich zwiazanych z tym
      problemow,
      - zniszczenie srodowiska naturalnego. Bazy USA to znani truciciele,
      - i wreszcie bardzo istotne zagrozenie polskiej suwerennosci i integralnosci
      terytorialnej.
      Reszte dopiszcie sami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka