Dodaj do ulubionych

W TVP uroczyste kolegium rozpoczęło pracę noweg...

IP: 5.5D* / 213.40.3.* 18.02.04, 16:04
Niestety nie mam odbiornika z dostępem satelitarnym do platformy z TVP1 i
TVP2. Mam tylko TV Polonia, która nadaje często bardzo dobre programy. Brak
czasu mocno ogranicza moje możliwości ogladania telewizji maksimum ze 30 - 50
minut dziennie. Wybieram więc raczej programy informacyjne, dyskusje itp.,
chcę po prostu troche wiedzieć co sie dzieje w kraju. Włos czasami dęba staje
z przerażenia. Zwłaszcza kiedy się porówna, na przykład Wiadomości TVP z
Wiadomościami BBC TV czy z Dziennikiem Channel 4 nadawanego o 19-ej. I w BBC
TV i w Channel 4 widać szacunek dla rzetelności przekazu, a zwłaszcza dla
jakości pracy, dla warsztatu. Wspaniała, przekazywana NA ŻYWO GRAFIKA,
spójność komentarza z obrazem, montaż, specjalizacja dziennikarzy w
poszczególnych obszarach, umiejętność czytania tekstu, szacunek dla języka
angielskiego. Daleko, bardzo daleko TVP do osiągnięcia takiego poziomu.
Mógłbym nagrać i dokładnie przeanalizować wydanie Wiadomości. Opisanie
mankamentów, bez szukania dziury w całym, zajęłoby z pół dnia. Czasu szkoda.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rojk Badziewie trzyma sie mocno IP: *.ima.pl / *.ima.pl 18.02.04, 18:13
      Niestety badziewie nadal trzyma sie mocno. Dwóch cieniasów z Ordynackiej i tow.
      druh Rysiek to silne zaplecze Kwacha i Jaskierni.
    • Gość: aburka Re: W TVP uroczyste kolegium rozpoczęło pracę now IP: *.chello.pl 18.02.04, 18:29
      Nie trzeba aż tak daleko sięgać - aż po wzorce z nie naszego podwórka - żeby
      widzieć różnicę między wydaniem Wiadomości a innymi programami informacyjnymi.
      I nie ma co stawiać aż tak (:-)) wysokich wymagań co do jakości programu i
      warsztatu dziennikarskiego, kiedy brakuje czegoś tak oczywistego i niezbędnego
      w programie informacyjnym, jak rzetelności i obiektywizmu w przedstawianiu
      wydarzeń politycznych. Ostatni rok pokazał to wyjątkowo wyraźnie - jak daleko
      można zmanipulować informację, by była korzystna dla partii rządzącej. Włosy
      można było rwać z głowy, kiedy się porównywało Wiadomości (z tv publicznej) na
      temat afery Rywina z informacjami np. w TVN24 (paradoksalnie: w tv
      komercyjnej). Po kilkunastu latach wolności znów aktualne stało się hasło,
      że "telewizja kłamie". Aż wierzyć się nie chciało, że to możliwe w wolnym,
      demokratycznym kraju...
      Na szczęście stał się cud - Kwiatkowski oderwał się od stołka. Myślę, że nie
      jestem jedyną osobą, która z osobą Dworaka wiąże spore nadzieje. Cóż -
      zobaczymy...
    • Gość: tomek 1 Re: W TVP uroczyste kolegium rozpoczęło pracę now IP: 5.5D* / 213.40.3.* 18.02.04, 18:36
      No cóż dzisiejsze relacje TVP o zebraniu uroczystego kolegium miały się tak do
      etosu telewizji prawdziwie niezależnej jak pięść do nosa. Przede wszystkim
      byłyby one na drugim miejscu, po relacji o tragedii w Iraku. W części
      dotyczącej inauguracji prezesa Dworaka, gdyby TVP była telewizją niezależną, to
      jej dziennikarz - specjalista od mediów - przekazałby porównanie obiektywne
      prezesa odchodzącego z prezesem nowym. A temat jest przecież bardzo bogaty.
      Również dziennikarz ten - całkowicie hipotetyczny i nierealny w telewizji
      obarczonej mocno autocenzurą i ograniczeniem wolności słowa - przekazałby
      sylwetki i proweniencję polityczną wszystkich członków rady. Dla przekazania
      obrazu obiektywnego TVP nadałaby również w tej części programu wywiad z
      całkowicie niezależnym specjalistą od mediów i ze dwa wywiady z politykami z
      różnych opcji politycznych. To co TVP przekazała dzisiaj o uroczystym kolegium
      pod przewodnictwem pana prezesa Dworaka jest, w najlepszej interpretacji,
      dyplomatyczną komedią. Dziennikarze TVP powinni być na tyle niezależni by
      drążyć dalej temat schedy po panu prezesie Kwiatkowskim, bez względu na radosne
      i głupkowate podejście do nowego urzędu pana prezesa Dworaka.

"Podstawowe pytanie, jakie wszyscy sobie zadają, brzmi: czy znów, jak za
      Roberta Kwiatkowskiego, będzie to telewizja zdominowana przez jedną opcję
      polityczną?": cytat z Gazety Wyborczej.

Dziennikarze TVP mają obowiązek świadomie, i bez obawy o swoje posady, poruszać
      takie tematy w swoich relacjach. A tam gdzie wymaga tego obiektywność przekazu
      powinni się oni udać po opinie ekspertów niezależnych. I nikt im, w wykonywaniu
      tych PODSTAWOWYCH obowiązków zawodowych, nie powinien mieć prawa przeszkadzać.

TVP ma do spełnienia bardzo ważną rolę kulturotwórczą. Bez wolności słowa i
      pełnej wolności politycznej, jako zasad nadrzędnych i nieodwołalnie związanych
      z podstawowymi wymogami funkcjonowania TVP, nie ma ona żadnych szans by
      wiarogodnie spełniać tę ważną misję. Dziennikarze tchórzliwi, nie rozumiejący
      swojej roli społecznej, nie powinni być na ekranach telewizji publicznej
      państwa, które leży w samym sercu Europy, państwa które w historii swojej było
      kilkakrotnie w Europie prawie synonimem walki o niezależność polityczną i o
      prawa człowieka.
    • Gość: remus Dworak - "niezależny" "fachowiec" IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.02.04, 21:16
      TVP nie jest moją wymarzoną stacją ale w porównaniu z innymi (za wyjątkiem BBC)
      to naprawdę dobra stacja. Teraz, jak się do nie dostały "solidaruchy"-
      "fachowcy" to ją dopiero załatwią jak załatwiły wszystko w tym kraju. Mam na
      szczęście satelitę i niech się ten palant Dworak z swoimi korzeniami (vide
      wywiad w ostatnim Dużym Formacie) buja. Tylko prośba uprzejma, żeby przestał
      pierdolić o swojej niezależności: pomimo skończonej polonistyki (jak za tej
      komuny uczyli ludzi!!!) nie rozumie pojęcie "niezależność".
      • Gość: tomek 1 Re: Dworak - "niezależny" "fachowiec" IP: 5.5D* / 213.40.3.* 18.02.04, 22:51
        Gość portalu: remus napisał(a):

> TVP nie jest moją wymarzoną stacją ale w porównaniu z innymi (za wyjątkiem
        BBC)
        >
        > to naprawdę dobra stacja. Teraz, jak się do nie dostały "solidaruchy"-
        > "fachowcy" to ją dopiero załatwią jak załatwiły wszystko w tym kraju. Mam na
        > szczęście satelitę i niech się ten palant Dworak z swoimi korzeniami (vide
        > wywiad w ostatnim Dużym Formacie) buja. Tylko prośba uprzejma, żeby przestał
        > pierdolić o swojej niezależności: pomimo skończonej polonistyki (jak za tej
        > komuny uczyli ludzi!!!) nie rozumie pojęcie "niezależność".

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Hej, hej "remusie",

ja skończyłem slawistykę z polonistyką jako kierunkiem pobocznym i doskonale
        wiem co to znaczy słowo "niezależność". Kierunek studiów, czy w ogóle
        wykształcenie, ma niewiele wspólnego z wyrobieniem, czy z formacją osobowości.
        Jak na razie Widomości TVP są na tym samym dennym poziomie co zazwyczaj. Dajmy
        TVP odsapnąć po ostanich zmianach. Przerzucenie się na dziennikarstwo
        obiektywne wymaga wiele wysiłku i czasu. Tym bardziej, sadząc po sposobie
        redagowania informacji w TVP, dziennikarstwo obiektywne jest jej kulturowo
        obce. Bardzo obce. Na zmiany pozytywne trzeba czasu. Bardzo dużo czasu. Nie
        można wymagać od instytucji, dla której wolność słowa jest kulturowo obca
        natychmiastowych zmian na lepsze.

--------------------------------------------------------------------------------
    • Gość: Zoran Festiwal trwa IP: *.chello.pl 19.02.04, 01:07
      "Niezależnego" Dworaka wykreowała "Wyborcza" i to w dodatku niespodziewanie dla
      samej siebie. Zastąpienie sympatyzującego ponoć z SLD Kwiatkowskiego aktywnym
      członkiem partii politycznej (PO) tylko "GW" mogła ochrzcić "początkiem
      odpolitycznienia telewizji". Festiwal trwa! Nawet ten artykuł, zapowiadając w
      tytule informację o planach decentralizacji wiadomości w istocie niemal w
      całości dotyczy przepychanek politycznych z "Ordynacką" w tle. Swoją drogą to
      dopiero histeria rozpętana przeciw "Ordynackiej" przez "niezależne" media
      z "Wyborczą" na czele upowszechniła w społeczeństwie świadomość istnienia twóru
      takiego, jak to stowarzyszenie. "Wyborcza" już-już kreowała je na nową siłę na
      polskiej scenie politycznej, a tymczasem okazało się, że głosować chce na nią
      co najwyżej 1 proc. wyborców. Redaktorzy gazety, którym "nie jest wszystko
      jedno", muszą być mocno zawiedzeni tym faktem.
    • tajniak000 Re: W TVP uroczyste kolegium rozpoczęło pracę now 19.02.04, 01:18
      dobrze że mamy jeszcze inne kanały informacyje, tą profesjonalność chwale sobie
      w TVN24

pzdr

tajniak000
    • bopin Brawo dla Hołka 19.02.04, 13:25
      Brawo dla Hołyńskiego, takich nam trzeba więcej prostych inżynierów. Może
      wreszcie ktos sie weżmie do roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka