Dodaj do ulubionych

Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia

IP: *.bb.telus.com 26.06.04, 11:15
Myslalem,ze p.Jacek Kuron byl ateista. Ciekaw jestem przemowienia
Kwasniewskiego.Przypuszczam,ze nie zaluje swojej PZPRackiej przeszlosci
zwiazanej z zaciekla walka z opozycja i martyrologia opozycji demokratycznej.
To ladnie,ze Sejm RP oddaje hold panu Jackowi.Szkoda,ze jest w nim nadal tylu
jego dawnych przesladowcow. Nie wierze w szczerosc zalu tych panow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Angolano. Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.maculusso.nexus.ao 26.06.04, 11:25

Foste um grande homem, Jacek Kuron. As vezes nem sempre eficaz, mas
      sempre a BIG MAN. Que Deus esteja contigo e vivas para sempre ao lado
      dele. Um abraço deste teu admirador e amigo de Angola. Kiedys mi sie
      spotkamy, na pewno.
      • Gość: Tygiel... Piękna ceremonia w tradycjiRzeczypospolitej obojga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:19
        I duch Jacka Kuronia ponad podziałami wynikającymi z wiary, stylu życia i w
        jedności wolności tej ziemi!
        • Gość: wojtek Re: Piękna ceremonia w tradycjiRzeczypospolitej o IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 26.06.04, 17:12
          Na jego pogrzeb przyszli przedstawiciele wszystkich wielkich religii tego
          świata. Ilu polityków spotka taki zaszczyt? Przyszli jego przeciwnicy
          polityczni.Czuli się bezpiecznie.Jacek nie miał wrogów tylko przeciwników
          politycznych. Ale w każdym szukał tego co łączy, a nie tego co dzieli.
          DO FORUMOWICZÓW
          ======================
          Proszę Was wszystkich. Nawet jeśli traktujecie Pana Jacka jako przeciwnika
          politycznego, nie traktujcie go jak wroga. Dostrzeżcie w nim przede wszystkim
          WIELKIEGO CZŁOWIEKA.
          • Gość: ZAGORSKI.S Racja, dobrze ze ludzie w koncu IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 26.06.04, 18:03
            umieraja. Teraz czas na inne "autorytety" moralne: Michnika Adama, Urbana
            Jerzego i innych, dzieki ktorym mamy ten syf wokol siebie ktory mamy.
            • Gość: Emila Re: Racja, dobrze ze ludzie w koncu IP: *.toya.net.pl 26.06.04, 18:47
              Na szczeście umierają tez ludzie twojego pokroju, którzy nie umieja się cieszyć
              tym co mamy np. tym ,że mozesz popisać się na tym forum swoją historyczną i
              polityczną ignorancją bez żadnych konsekwencji. A łączenie Urbana z Michnikiem
              a przede wszystkim z Jackiem Kuroniem potwierdza jedynie to o czym wyżej
              napisałam. Ciekawa jestem co robili twoi rodzice i ty kiedy Michnik i Kuroń
              walczyli i demokrację, pewnie siedzieli cicho albo klakierowali na partyjnych
              zebraniach towrzyszom z PZPR.
              • Gość: jang Re: Racja, dobrze ze ludzie w koncu IP: 80.50.28.* 26.06.04, 21:57
                Gość portalu: Emila napisał(a):
                Ciekawa jestem co robili twoi rodzice i ty kiedy Michnik i Kuroń
                > walczyli i demokrację, pewnie siedzieli cicho albo klakierowali na partyjnych
                > zebraniach towrzyszom z PZPR.
                -------
                A ja wiele dałbym za to aby sie dowiedzieć jakie zadania wtedy otrzymywali w/w
                od towarzyszy do wykonania.
                • Gość: ZAGORSKI.S Ludzie maja pamiec... IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 27.06.04, 10:07
                  Histeryzujeci na komende wydana przez "autorytety" tak samo zapewne jak wasi
                  rodzice po smierci Stalina. I ten zal, ze ja moge pisac prawde bezkarnie....
                  A poniewaz lizidupcy zapytaliscie co robili moi rodzice to wyjasnie. Ojciec byl
                  dowodca zespolu likwidacyjnego Armii Podziemnej. W czasie wojny usuwal
                  kolaborantow i zydobojcow skazanych wyrokami Armii Podziemnej. Po wojnie pelnil
                  te same funkcje w walce z czerwonym najezdzca. Byl jednym z dowodcow tzw. Akcji
                  na Karowej. Matka walczyla w partyzantce. W 1949 ojciec zostal podstepnie
                  schwytany, sadzony m.in. z udzialem niejakiego S.Michnika i skazany na smierc.
                  Wyroku nie wykonano. Matka usunieta z wilczym biletem z Uniwersytetu
                  Warszawskiego na wniosek organizacji kierowanej przez J.K. za: obszarnicze
                  pochodzenie i wrogi stosunek do przemian w Polsce. Ja i moje siostry przez
                  wiele lat ponosilismy konsekwencje patriotyzmu naszych rodzicow.

• Gość: Don Pedro Re: Ludzie maja pamiec... IP: *.dyn.optonline.net 27.06.04, 15:21
                    To smutne i tragiczne.Ale co z tym wspolnego , do k..wy ma smierc Jacka
                    Kuronia. Czy nie mozna po prostu mu oddac czesc w milczeniu?
                    • Gość: zwykly Re: Ludzie maja pamiec... IP: *.dialup.online.no 27.06.04, 15:33
                      a co ty innych zmuszasz jak mu maja oddac czesc w milczeniu czy w mowieniu.
                      Wielu z nas wogole nie zamierza oddawac mu jakiejkolwiek czci, obojetnie czy w
                      milczeniu, czy w mowieniu! On sobie na zadna czesc nie zasluzyl, ten zbrodniarz
                      komunistyczny, zaciety stalinowiec, nienawidzacy Polski i polakow!
                      A ty .....tak po prostu oddac mu czesc w milczeniu, ty faktycznie na
                      polskiej z ziemi gdzies z daleka "tajemniczy don pedroo"
                      • Gość: tey Ludzie maja pamiec, a ty siano we łbie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 17:09
                        Nie wiem kto jest twoim idolem czy wogóle uznajesz jakieś autorytety, zapewne
                        nie. Twój móżdżek się zapadł i pozostało tylko jakieś ciemne ego, że klepiesz
                        na klawiaturze jak cep ćwoku.
                      • Gość: Krzysiek Re: Ludzie maja pamiec...Zwykly IP: 220.245.195.* 28.06.04, 13:37
                        Jestes Zwykly zwyklym h.jem i szkoda mi czasu zeby cololwiek ci wijasniac
                  • Gość: Krzysiek Re: Ludzie maja pamiec...Zagorski IP: 220.245.195.* 28.06.04, 14:29
                    no i pewnie twoi Zagorski rodzice wstydziliby sie ciebie i tego co tu
                    wypisujesz.
                    Bo moja Matka tez w Powstaniu walczyla, a jej ojciec walczyl pod Pilsudskim, i
                    wychowala nas w nienawisci do komucha i milosci do wolnej Polski i ona Kuronia
                    bardzo szanowala.
            • Gość: ewa Re: Racja, dobrze ze ludzie w koncu IP: *.za.digi.pl 26.06.04, 18:54
              stul dziób
            • Gość: Lorka Re: Racja, dobrze ze ludzie w koncu IP: *.mdk.pl / *.myslowice.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 22:51
              Wiesz Zagorski, powiedziałeś to brzydko, żal mi Ciebie, nie potrafisz uszanować
              zmarłego. Wstydź się.
            • Gość: wojtek z Krakowa Re: Większość tu piszących to doopki, którzy IP: 192.168.2.* / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 23:45
              do pięt nie dorastają tematom w których zabierają głos.
            • Gość: a. Porządni ludzie umierają. IP: *.pl / 217.197.72.* 27.06.04, 13:23
              A ty po prostu zdechniesz endecka podłoto z syfem w mózgu.
              • Gość: zwykly Re: Porządni ludzie umierają. IP: *.dialup.online.no 27.06.04, 15:36
                ....aaaaaaa napewno z syfem w mozgu to zmarl jako kliniczny idiota, twoj
                dziadek ideowy W.I.Lenin.
      • Gość: majka 46 Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.06.04, 01:55
        Bardzo dawno nie zabierałam głosu w opiach, wypowiedziach na tym forum z
        różnych powodów, ale teraz mam wolną chwilę oraz dostęp dosłownie na kilka
        sekund, minut - chcę bardzo podziękować panu red. Mnichnikowi za tak serdeczną
        i wzruszającą mowę pożegnalną przyjaciela pana Jacka Kuronia i mam nadzieję, że
        właśnie to On pan Michnik będzie tą osobą, która zasadzi "róże".

Jeśli odchodzi człowiek, a drugi po nim płacze mimo że się nigdy osobiście nie
        poznali to życie miało sens.

Wyrazy współczucia dla rodziny.

majka 46
    • Gość: Anty_kuroniówka Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 11:26
      Pana Jacka Kuronia opłakaliśmy już dawno. Tylko Gazeta Wyborcza nie może
      rozstać się z tym tematem, wlecze i wlecze bez końca sprawę.
      Ten zabieg rozdmuchiwania wydarzenia ma na celu sztuczne powiększanie
      wielkiego Kuronia i pozorowanie jego popularności.
      Nie da się jednak wykreowć tej postaci bardziej niż zrobiła to zwykła zupa.
      • Gość: Marek Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.bb.telus.com 26.06.04, 11:30
        Skad ty sie wywodzisz ? Ile masz lat ? jakim prawem wypowiadasz sie zle o Jacku
        Kuroniu ? Zindoktrynowali cie SBcy czy sowieckie pacholki spod znaku LPR i
        radyja ? Jedni z drugimi ida reka w reke w opluwaniu bohaterow calego pokolenia
        Polakow, bo sami byli i sa tylko zawistnymi szmatami, oportunistami i moralnymi
        zerami siejacymi nienawisc w spoleczenstwie.
        • Gość: 123 COOO ??? IP: 82.139.13.* 26.06.04, 13:17
          Odwaliło Ci ??? Co on takiego złego powiedział ? Normalna wypowiedź, wcale nie
          pozbawiona sensu... Tym tonem, jakim piesz to właśnie Ty ujadasz jak wsciekły
          pies, zupełnie bez sensu...Wyluzuj, bo zawiało straszną wiochą...:-/
        • Gość: mrek Na Twoje pytania, może ja: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:41
          mam lat ponad 50. W partii nie byłem, w MO i SB też nie. W marcu 68 dostałem
          pałką po głowie pod Collegium Nowum. Wraz ze wszystkimi (?) Polakami cieszyłem
          sie, że nasi z Izraela dokopali ruskim Arabom - w 68 i nnych latach. Trochę
          działałem w pierwszej Solidarności. Kuroń dla mnie był: legendą 68 roku, ale
          wraz z całą grupą ludzi pochodzenia żydowskiego. (Ciekawe: w marcu 68 nie było
          działaczy polskich? to nawet nie chodzi o pochodzenie etniczne!). Potem był
          animatorem opozycji. Chwała im wszystkim i Kuroniowi za to! Za 76 rok, za KOR,
          za gazetki, za opozycję. Chwała im za pomoc w 1980 roku, może również za
          animację tego wszystkiego? Tylko wtedy powstanie pytanie: czy cały Sierpień, a
          potem "wolne" wybory 1989 to nie był li tylko efekt walk frakcyjnych,
          odwiecznego stacia "chamów" i "zydów"! Bo przecież ci ludzie, ze środowiska
          Kuronia, cały czas, siedząc nawet w więzieniach, związani byli ze swoimi
          towarzyszami! Nigdy tak naprawdę z nimi nie zerwali, walcząć co najwyżej z
          ludźmi typu Moczar, czy Gomułka! Nie wierzycie? Poczytajcie o kolejach losów
          Bermana-Borowskiego, Marka zresztą! A wracając do Kuronia: był i pozostał, moim
          zdaniem, komunistą! Świadczą o tym również te jego zupki. Może (pewnie) był
          uczciwy, osobiście, na pewno był bardziej inteligentny niz ta hołota pzprowska,
          no i patrząc na totalną degrengoladę, ekonomiczną i moralną, socjalizmu
          sowieckiego, wybrał socjalizm "europejski". Tylko, że to też socjalizm, i czeka
          nas kolejna klęska, wraz z nim. Ale to już inna para kaloszy. A z Kuroniowi,
          sądząc po tej histerii, grozi beatyfikacja. Tylko, że mimo tych zupek Kuroń
          Matką Teresą z Kalkuty nie był.
          • Gość: sezon.. mrek jestes paaan białoruskiego PGR i tyle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:36
            i tyle masz do nas co Lepper do Uniwersytetu!
            • Gość: piotrek Re: mrek jestes paaan białoruskiego PGR i tyle... IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 16:37
              nawaliles sie, czy plyta sie zaciela?
          • Gość: ups Mylisz pojęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 21:36
            Tak masz rację Kuroń był komunistą - ale nie PZPR-owcem, bo komunizm to
            utopijna idea, której nie udało wcielić się w życie, bo zaraz dorwali się do
            niej ludzie rządni władzy. Ale to juz odległa historia. Daj Boże żeby na
            pogrzebie wszystkich "ateistów i komunistów" wszystkie religie złaczyły sie jak
            na JEGO pogrzebie. I jak byś go nie nazwal to zjawisko nie powtórzy się prędko.
            Każdy kto na tym forum pluje na JEGO pamięc - jest nic niewartym paprochem w
            oku historii! Uczcie się od Niego, bo nawet Jego pogrzeb był przesłaniem o
            dobro i tolerancję.
            • Gość: karolina123 Re: Mylisz pojęcia IP: 80.51.252.* 26.06.04, 22:19
              To prawda. Nie ważne jakie miał poglądy. Co mnie one interesują. ON był
              CZłOWIKIEM.MĄDRYM CZłOWIEKIEM.
            • Gość: Gobi Re: Mylisz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 21:33
              komunizm to nie utopijna idea, której nie udało wcielić się w życie, bo zaraz
              dorwali się do niej ludzie rządni władzy. Komunizm to oparta na fałszywych
              założeniach filozofia pozwalająca zabijać ludzi, odbierać im godność, zmuszać do
              niewolniczej pracy i torturować. Tak wyglądają wszystkie jawne realizacje
              komunizmu: Danton, Stalin, Pol, Kim itd. Zrozum, że komunizm PRZYZWALA
          • Gość: jotbe temu Mrekowi, idiocie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 02:18
            coz, wiek twoj nie usprawiedliwia, jak widac totalnej twojej glupoty,
            mysle jednak, ze jestes bylym ubekiem, teraz probujesz uciekac sie do
            znanej metody prowokacji. A moze to ta palka po glowie z 68 narobila takiego
            mentalnego spustoszenia?
        • Gość: zgrozek Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.acn.waw.pl 26.06.04, 17:49
          > bo sami byli i sa tylko zawistnymi szmatami, oportunistami i moralnymi
          >
          > zerami siejacymi nienawisc w spoleczenstwie.

A to powyzej to szerzenie milosci?
        • Gość: jaś Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 09:18
          Wiesz, tak ujadac na jakas uwage dotyczaca jakiejs gazety... Zindoktrynowany to
          jesteś TY, Marek, ale przez GW. Przy okazji powiem, że nie moglem patrzec na
          tych, ktorzy Jacka (swoja droga to ciekawe, ze nazywamy Go czesto Jackiem, tak
          po swojsku, po kolezensku) kiedys przesladowali, a teraz pieja peany na Jego
          czesc. Chodzi mi zwlaszcza o Kwasniewskiego, ktory wylal znow piekne slowa, tak
          jakby sie urodzil po 1989 roku i nie mial historii - ludzie bywaja wstretni i
          bezczelni.
      • Gość: słuchacz Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.06.04, 11:31
        Ble, ble, ble, ... Słychać, jak Ci ta zupka chlupie w głowie.
        • Gość: Do_"słuchacz" TO TY JESTEŚ ZWOLENNIKIEM ZUPEK KURONIA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:12
          Więc w twojej głowie, wyznawco Kuronia, zupka chlupie!
      • Gość: do Anty-kuroniówka Ty musisz być nieprzeciętnym bydlakiem. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.06.04, 15:09
      • Gość: Maciek Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.164.186.195.cust.bluewin.ch 26.06.04, 17:46
        Nie martw sie, jak Ty umrzesz pewnie nikt o Tobie slowa nie napisze!
        Nie rozumiem jak mozna zarzucac Gazecie, ze pisze o odbywajacym sie wlasnie
        pogrzebie bliskiej jej, i sercu wielu Polakow, osoby...
        mac
    • Gość: uważny Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.06.04, 11:27
      Przeczytaj uważnie, co się pisze w związku z mszą.
      On był ateistą, ale coż, po śmierci trudno pilnować swoich spraw.
      Poza tym On nigdy nie był małostkowy i pewnie by machnął ręką.
      • Gość: Marek Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.bb.telus.com 26.06.04, 11:34
        Machnalby reka,oczywiscie,bo nie byl malostkowy. Denerwujacy jest jednak fakt,
        ze KK korzysta z okazji aby pokazac sie publicznie i stad ta koscielna
        maskarada. dziwie sie,ze rodzina p.Kuronia na to poszla. To nieuczciwe z jej
        strony.
        • Gość: silesius Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.04, 13:06
          Mnie nie denerwuje Msza za Kuronia, ale obecnosc na uroczystosciach
          pogrzebowych talatajstwa typu Kwasnieski, Oleksy i cala reszta komuchow. Bylo
          nie bylo, w latach przesladowan komunistycznych (choc na poczatku sam Kuron tez
          byl stalinista, ale dzieki Bogu przejrzal) i Kuron i Kosciol byli po jednej
          stronie, mianowicie przesladowanych a nie przesladowcow. Przypominam sobie, jak
          to Kuron w kosciele "kazanie" glosil, zaproszony przez Dominikanow, co ubecje
          do szalu doprowadzalo.
          Tak wiec Msza dla niego, jako forma solidarnosci z naprawde dobrym i porzadnym
          czlowiekiem, to dla mnie cos zupelnie normalnego. Natomiast obecnosc komuchow
          nie (moze jeszcze kwach zaprosi jaruzela, kiszczaka i urbana na stype?). Niech
          sobie komuszki na pogrzeby swoich "bywszych" kacykow laza
          • Gość: chris Dobry komentarz. Dziekuje. n/t IP: *.227.139.187.Dial1.Denver1.Level3.net 26.06.04, 15:43
          • Gość: lutzek Re: BRAWO ZA KOMENTARZ!!! IP: *.crowley.pl 26.06.04, 16:50
            Nic dodać nic ująć. Jak zobaczyłem w tłumie Jaruzela, to mnie krew zalała. Ci
            ludzie (Kwachy, Oliny, Jaruzele etc.) nie mają za grosz wstydu. Najpierw go
            kopali w dupę, a teraz na jego śmierci zbijają polityczny majątek chwaląc go
            jaki był wspaniały.

pzdr.
            lutzek
        • Gość: mrek A może przed śmiercią się nawrócił? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:44
          Tak jak ten drugi święty, Aleksander Małachowski, stosunkowo niedawno.
          Więcmoże byś jednak na KK nie pluł, bo Kuroń temu Kościołowi sporo też
          zawdzięczał!
        • Gość: jaś Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 09:31
          Widzisz, akurat Jacek Kuron wiele zawdziecza KK i KK wiele zawdziecza Jackowi.
          To stad ta pamiec o Wielkim Polaku i dlatego wlasnie KK dal Jackowi to, co ma
          najlepszego - modlitwe. Mnie bardziej denerwowalo to co zauwazyl "silesius",
          ale nie bede tego juz powtarzal.
      • Gość: haha Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: 80.50.28.* 26.06.04, 13:01
        Gość portalu: uważny napisał(a):

> Przeczytaj uważnie, co się pisze w związku z mszą.
        > On był ateistą, ale coż, po śmierci trudno pilnować swoich spraw.
        > Poza tym On nigdy nie był małostkowy i pewnie by machnął ręką.
        ----------------
        Pewnie nie zastrzegł świeckiego pogrzebu,a KK skrzętnie to wykorzystał.
        Jak zwykle KK wsadza swój fioletowy nos wszędzie gdzie to możliwe,a media to
        eksponują.
        Teraz czekam w TVP na wiadomość o poświęceniu publicznej toalety oraz mszy w
        intencji bezpieczeństwa babek klozetowych.
        Zresztą w Pomrocznej kto chce dorwać się do koryta lub się przy nim utrzymać
        musi chwalić Pana, bo inaczej straci głosy u Rydzykowych.
        • Gość: mrek następny nawiedzony antyklerykał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:47
          zawsze musi wepchać swój zapijaczony fioletowy nos
        • Gość: ups Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 22:41
          Nienawiśc do kościoła przesłania ci rozum - msza odbyła się dla katolików
          pogrążonych w żalu, pogrzeb był świecki a przwie wszystkie religie świata były
          na nim z modlitwą - to hołd dla człowieka wielkiej tolerancji - a wam dupki
          trzymać się od wypowiadania opinii o Jego interesach i tego czego życzyłby
          sobie.
    • Gość: BYL UNIWERSALISTA sp KURON DZIALAL W SRODOWISKACH KATOLICKICH IP: *.sympatico.ca 26.06.04, 11:28
      Wieczne odpoczywanie racz dac mu Panie .
      • Gość: Marek Re: sp KURON DZIALAL W SRODOWISKACH KATOLICKICH IP: *.bb.telus.com 26.06.04, 11:36
        Podobno w Polsce,wg statystyk koscielnych jest az 98% katolikow. Nie jest wiec
        mozliwe dzialanie poza tymi stanowiskami, zwlaszcza gdy sie jest ministrem.
        • Gość: KURON TO DOBRY CZL 98 % PARAFIAN a 2% BRACI ZAGUBIONYCH W WIERZE IP: *.sympatico.ca 26.06.04, 11:44
          KURON TO DOBRY CZLOWIEK. To OUR HERO. Nasz bohater. On w tamtych strasznych
          czasach byl wieziony przez 10 lat. To byl ciezko chory czlowiek. Do dodatkowy
          asumpt jego poswiecenia i szlachetnych intencji. Sluzyl Polsce.
          • chilum Re: 98 % PARAFIAN a 2% BRACI ZAGUBIONYCH W WIERZE 26.06.04, 15:03
            Gość portalu: KURON TO DOBRY CZL napisał(a):

> KURON TO DOBRY CZLOWIEK. To OUR HERO. Nasz bohater.

Otóż to.
            Był Dobrym Człowiekiem,co w naszych czasach i kraju jets nader rzadkim zjawiskiem.

Człowiek i Dobry.

Chilum Orr at Javin IV from Jedi Council

--
            Stop War On Drugs & Start War on Siths
    • Gość: Mnietek Żal Wielkiego Człowieka, Stachanowca naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:07
      czasów. Smutek tym większy i nieustający ponieważ Jacek dosłownie ogrzewał nas
      swoim ciepłem, wrażliwością na krzywdę (kto dziś nie pamięta tej uśmiechniętej
      buzi nad kotłem pełnym strawy...). Tak. W czasach powszechnej zgnilizny,
      czasach relatywizmu moralnego zabraknie na głosu znaczącego, grzmiącego,
      nieszablonowego wzorca wybijającego się ponad przeciętność tak zdominowaną
      przez konsupcyjny tryb życia. Pustkę, która wytworzyła się wraz z Jego
      odejściem można porównać tylko do Czarnej Dziury na niebie. Raźniej nam będzie
      jeśli zagości w naszych skołatanych żalem sercach świadomość, że gdzieś Tam, z
      Góry patrzy na nas Nasze Słoneczko - radosne, opiekujące się nami, rzucające
      swój wesolutki cień ma szarość codzienności od której Pan Jacek się oderwał już
      szczęśliwie. Nie zazna tam podłości, opluwania i kalumni, których tu mu nie
      szczędzono. Wywlekano "najcięższe działa", że niby "czerwony" był, jakimś
      walterowcem przezywano - a On dumnie stał i nadal się uśmiechał. Dziękujemy Ci
      za to Jacku,że nauczyłeś nas jak postępować z ludźmi nieprzyjaznymi,
      ludźmi "wilkami". Twa nauka nie pójdzie w przysłowiowy las. Żeganaj i baw się
      Tam dobrze bo tu nie zaznałeś radości, na którą całym swoim życiem zasłużyłeś.
      Cześć Twej Pamięci.
      • Gość: Marek [...] IP: *.bb.telus.com 26.06.04, 12:11
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: nierób Re: Parobku Giertycha-sowieckiego zdrajcy Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:15
          Towarzyszu mareczku - czemuś taki zawistny, miłość powinieneś roztaczać jak
          ś.p. Jacek K. A ty mała gnido co robisz? Szacunku wiecej dla ludzi piszących
          dobrze i sprawiedliwie o Nieżyjącym. Ty aktywisto SLD.
      • Gość: rex Re: Żal Wielkiego Człowieka, Stachanowca naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:19
        Kuroń żył, Kuroń żyje, Kuroń będzie żyć w nas jako wzór, ideał. Jest wcieleniem
        ponadczasowym bezosobowego Absolutu na ziemi. Innymi słowy - jest bytem
        wyższym, jego granice w czasie są rozmyte. A czy on jest wieczny?
    • Gość: Antypod Czy zostanie spalony, jak Slowianin, czy tez IP: *.nsw.bigpond.net.au 26.06.04, 12:08
      pogrzebany po judajsku??
    • Gość: Katolik Polski STOI PRZED BOGIEM NAGI Z LEGITYMACJA PZPR IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 12:29
      Mysle ze jedynym powodem takiego zaangazowania w zycie publiczne,byla
      chec posiadania wladzy.Najpierw identyfikowal sie z wladza,pozniej
      gdy go odsuneli walczyl o wladze.KOR byl tylko przykrywka.Zamiast zupek
      powinien ludziom dac prace.Mial szanse zostac chrzescijaninem.Odrzucil
      nawet synagoge.
      • Gość: kreska Re: STOI PRZED BOGIEM NAGI Z LEGITYMACJA PZPR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:35
        No coż Był zwolennikiem grubej kreski
        To teraz nad jego grobem mowę bedzie wygłaszał
        jego dawny kolejno towarzysz, potem kat a teraz
        przyjaciel Wielki Prezydent Olek K.
        Zrobi to bo wskaźnik popoularności znowu wzrośnie.
        Memento dla innych zwoleników grubej kreski
        zwłaszcza spod zanku tej wspaniałej gazety...
        • Gość: ZYTA 1 Re: STOI PRZED BOGIEM NAGI Z LEGITYMACJA PZPR IP: *.lublin.mm.pl 26.06.04, 17:09
          Jacek Kuron zjednoczyl poniekad nad swoją trumną ludzi o roznej orientacji
          politycznej.Jest to jego dodatkowe zwyciastwo juz po odejsciu.A opinie
          niektorych internautow wołaja o pomsta do Nieba.Nawet w obliczu smierci jątrza
          nad zwlokami. To bardziej niz przerazajace!
      • Gość: piszedalej Re: STOI PRZED BOGIEM NAGI Z LEGITYMACJA PZPR IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.04, 12:40
        Gość portalu: Katolik Polski napisał(a):

> Mysle ze jedynym powodem takiego zaangazowania w zycie publiczne,byla
        > chec posiadania wladzy.Najpierw identyfikowal sie z wladza,pozniej
        > gdy go odsuneli walczyl o wladze.KOR byl tylko przykrywka.

Faktycznie, albowiem jak wszyscy wiemy w koncu lat siedemdziesiatych Polska
        rzadzil KOR...

> Zamiast zupek
        > powinien ludziom dac prace.

Jezeli dla Ciebie to jest takie proste to sam zalatw Polakom prace. Na co
        jeszcze czekasz?

> Mial szanse zostac chrzescijaninem.Odrzucil
        > nawet synagoge.

Ty tez mozesz zostac Chrzescijaninem a jakos po Twoich slowach nie czuc abys
        chcial nim byc.
        • maaac Re: STOI PRZED BOGIEM NAGI Z LEGITYMACJA PZPR 26.06.04, 12:49
          Katolik Polski jak widać ani Katolik - bo nie jest Chrześcijaninem, ani Polski
          bo pracowicie "skrybie" swoje "teorie" z Niemiec. Pytanie co jeszcze z nim nie
          tak? ;)
      • Gość: do Katolika Polski Katolik to ty jesteś ale Chrześcijanin to nie. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.06.04, 15:15
      • Gość: Dorota S. JACEK I WŁADZA ??? IP: *.interpc.pl / *.interpc.pl 26.06.04, 21:10
        Każdy sądzi według siebie. Widocznie nie jesteś w stanie wyobrazic sobie, że ktoś może bezinteresownie robic coś dla innych!!!
        Bo chyba nie powiesz, że dla zdobycia władzy siedział w więzieniu. Nie dla władzy zamienił fotel posła na Fundację SOS.
        Był Wielkim Człowiekiem, bardzo zajętym i bardzo schorowanym a mimo to nie lekceważył nikogo kto w jakiejkolwiek sprawie się do Niego zwrócił - odpisywał osobiście na listy nieznanych sobie ludzi mimo, że był bardzo chory.
        Jestem pełna podziwu dla Niego i pełna wstydu dla siebie, za swoją bierność.
        Przepraszam Cię Jacku.
        • Gość: bobi Re: JACEK I WŁADZA ??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.06.04, 00:49
          wlasnie dlatego siedzial w wiezieniu Wraz z innym młodym komunistą Karolem
          Modzelewskim - pasierbem stalinowskiego
          ministra spraw zagranicznych Polski - Zygmunta Modzelewskiego, chciał
          reformować partię. Napisali, więc list do władz PZPR, w którym próbowali
          wykazać, jak partia może bardziej skutecznie budować komunizm oraz rządzić
          krajem i narodem polskim. Gomułka był dogmatykiem, bał się i unikał
          jakichkolwiek przemian w kraju i partii, zwłaszcza dopuszczenie do udziału we
          władzach partyjnych nowych ludzi, toteż zareagował szybko i zdecydowanie -
          zamknął obu w więzieniu i usunął z partii; także, dlatego by odstraszyć innych
          od podobnych postaw. Trzeba koniecznie podkreślić, że Jacek Kuroń i Karol
          Modzelewski ukarani zostali, nie za to, że chcieli coś naprawić w państwie, ale
          za to, że domagali się udziału w rządzeniu. W latach następnych przedstawiali
          się społeczeństwu jako bojownicy o wolność i wyzwolenie społeczne. W
          rzeczywistości chodziło im o to samo - o władzę. Nie zostali zauważeni i nie
          udało im się zyskać poparcia ludzi pracy w 1968 i 1970 r. By się nagłośnić we
          wrześniu 1976 r. powołali Komitet Obrony Robotników. Gierek zorientował się,
          jaki jest cel tego komitetu i kazał naprawić wszystkie krzywdy wyrządzone
          strajkującym. Zniknął, więc powód istnienia KOR-u i w sposób naturalny został
          on rozwiązany
      • Gość: Anty LPR Bog go strzegl przed "katolicyzmem" w stylu sepa IP: 203.214.63.* 28.06.04, 01:35
        Jak twoj,LPRacki bydlaku.
    • mogiliani SPOCZYWAJ W POKOJU [*] 26.06.04, 12:49
    • Gość: ja wie swoje Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.pool212171.interbusiness.it 26.06.04, 12:57
      Bardzo dobrze, ze ktos przypomnial szkodliwe oblicze swietego Kuronia. Co
      dobrego zrobil ten czlowiek w ostatnich latach swojego zycia, zeby zaslugiwac
      na „wynoszenie na oltarze”? Doprawdy nie wiem. W mojej ocenie, wszystkie te
      kanalie, ktore terrorem wprowadzaly w zycie komunistyczne wzory, obce polskiemu
      spoleczenstwu, po uswiadomieniu sobie bankrutctwa swojej dzialalnosci, powinny
      w pokorze usunac sie w cien. Powinni przede wszyskim odpowiadac prawnie za
      popelnione winy a nie pchac sie ponownie do wladzy. Tak sie sklada, ze
      ten „ciag” do wladzy cechuje tych nieustajacych dzialaczy pochodzenia
      zydowskiego. Gomulka, Spychalski i inni tez siedzieli w wiezieniu za wewnatrz-
      partyjne rozgrywki ale nie jest to powodem do robienia z nich patriotow.
      Jesli Kuron „siedzial „ w wiezieniu, to za partyjne rozrabianie. Poza
      tym „siedzialo sie” w prl-u w rozny sposob, w celach bez okna na betonowej
      podlodze i w pokojach z wzglednym komfortem.
      „Gruba Kreska” tandemu: Walesa-Mazowiecki uniemozliwila osadzenie winnych i
      odstawienie od „zloba” wielu ciagle aktywnych, w tym obecnego prezydenta,
      demokratycznie wybranego przez was –wielbicieli nawroconych grzesznikow. Skutki
      tego „rozmycia” odpowiedzialnosi za czyny beda wlokly sie za tym spoleczenstwie
      jak przyslowiowy smrod za wojskiem.
      Jezeli sa tacy, ktorzy wzruszaja sie przyslowiowa „zupa Kuronia” to niech
      pamietaja, ze musieli korzystac z tego „dobrodziejstwa” wlasnie na skutek
      dziesiatkow lat dzialalnosci takich jak Kuron, sprawujacych wladze na roznych
      szczeblach komunistycznego aparatu ucisku i wyzysku.
      Porownywanie przypadku Kuronia do przypadku Szawla (Pawla) z Tarzu swiadczy o
      debilnym poziomie piszacego. P.S. KOR powstal z inicjatywy ludzi dobrej woli
      bez czerwonej przeszlosci. Zapomnieliscie juz o Mikolajskiej,Lipinskim,
      Olszewskim i nnych uczciwych. Czesc ich pamieci.
      • maaac Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia 26.06.04, 14:38
        Fajnie wyjechać z kraju i uprawiać z tamtąd "politykę". ;)
        A historię kraju, który się zdradziło, zna się pewnie tylko z
        szmatławców "patriotów" co z komuną zaczęli walczyć jak jej już Kuroń i spółka
        zęby wybili...
        • Gość: mrek poczytaj Ty trochę książeczek historycznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:58
          tych prawdziwych, postudiuj zyciorysy. I wybij sobie, Kuroń nic nie wybił! Po
          prostu to w Polsce i w sąsiedztwie pierdolnęło - bo musiało! Tak jak pierdolnie
          w Europie - bo też musi! Bo taka jest logika , że to co efektywne wypiera to co
          nieefektywne. Kuroń, być może to zrozumiał i dlatego był sprzeciwiał się
          stalinizmowi, ale ZAWSZE był to sprzeciw z pozycji prawdziwego, woerzącego
          komunisty!
          • maaac Re: poczytaj Ty trochę książeczek historycznych 26.06.04, 16:38
            Nie musze czytać - wystarczy, że pamiętam.
            Wiem, że "pierdolnęło się samo z siebie" - z czystych powodów ekonomicznych i
            socjologicznych. Pytanie tylko kiedy i w jaki sposób - a to już było dzieło
            Kuronia. Sporo jest takich co plują na "okrągły stół" na jakąś mityczną "grubą
            kreskę" (pomysł wyborczy Wałęsy) i nie pamiętają o ORMO, o MO, ZOMO - o tym że
            komuniści mieli broń pochowaną po domach. Nie pamiętają również o
            stacjonujących wojskach okupacyjnych ZSRR. To że się wszystko "pierdolnęło" bez
            wielkiej masakry to jest jednak cud, który zawdzięczmy między innymi Kuroniowi.
            Co do "prawdziwego wierzącego komunisty" - to są dwie sprawy - co innego być
            wierzącym komunistom - dzieckiem matki Partii (PZPR, SdRP, SLD), łobuzem takim
            jak Miller czy Błochowiak. Tacy są lewicowcami - o tyle o ile wszystko Partii
            zawdzięczają i wszystko dla Partii są gotowi uczynić. Inna sprawa za to być
            lewicowcem wierzącym, utopijnym - wierzyć w to, że biednym należy pomagać nawet
            kosztem własnego dobra (pomysł czasmi wg. mnie głupawy - ale tych szanuję w
            przeciwieństwie do tej pierwszej grupy). I tym drugim lewicowcem był Kuroń tu
            się zgodzę.
            • Gość: normalny Re: poczytaj Ty trochę książeczek historycznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 18:55
              Nie interesuje mnie czy Jacek Kuroń był komunistą,buddystą czy kimś jeszcze
              innym .. Był porządnym, dobrym człowiekiem. Był człowiekiem godnym szacunku.
              Pokój jego duszy i niech mu ziemia lekką będzie.
          • Gość: jotbe mrek, idioto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 02:48
            stek bzdur, ty i twoi przedmowcy, wychowaliscie sie na falszywkach ubeckich
            i na "protokolach medrcow syjonu", teoria spiskowa, tak, kuron sam sie zamykal
            w wiezieniu, wedrowal tam zaraz po wyjsciu z obrad kolejnych plenow KC. Wy
            natomiast skandowaliscie "partia z narodem", niech zyje Gierek, itd. Teraz za
            to jestescie sympatykami R.M. Nowaka w Radiu Rydzyja.
            • Gość: ZAG Re: mrek, idioto IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 27.06.04, 10:39
              Brak argumentow zaczynaja sie inwektywy.
              Polacy jednak nie zasluguja na wlasne panstwo i niepodleglosc jesli ich poziom
              intelektualny i moralny jest taki jak twoj.
              • Gość: alter Re: mrek, idioto IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 27.06.04, 15:10
                a ty kakoj nacjonalnosti aaaa?
      • Gość: Wojciech Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.family4.net 27.06.04, 17:14
        Trzeba dodać jeszcze o roli Maciarewicza i Naimskiego w zalorzeniu KORu
    • Gość: Katolik Polski MSZA SW.ZA URBANA ? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 12:58
      Zamowil sobie tak na wszelki wypadek.Bedzie nastepny.Tez sie Polsce
      zasluzyl.Ale musial splacic dlug Polakom,ze go w czasie wojny przechowali.
      Maly a taki wielki.Kazda afere wykryje,nawet te ktorych nie ma.
    • Gość: Zenon Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 13:20
      Wybacz Jacku ze nie moge Cie pozegnac osobiscie. A tak bardzo bym chcial.
      Choroba nie wybiera. Myslami jednak jestem z Toba. Kiedys sie spotkamy i znowu
      bedziemy sie spierac, skakac sobie do oczu.....
      • Gość: Katolik Polski Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 13:22
        Najpierw musisz sie ochrzcic!
        • maaac Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia 26.06.04, 14:28
          Tobie Ateisto Niemiecki - pewnie i chrzest by nie pomógł ;)
        • Gość: Viking A kiedy ty sie ochrzcisz? IP: *.ang.sth.bostream.se 26.06.04, 15:21
          Chrzescijanstwo bazuje na milosci blizniego, ty jej do tej pory nie wykazales.
          Zgorszenie tylko siejesz, a to szkodzi Kosciolowi
        • Gość: magendavid Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.prowokacja.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 17:39
          Jednak anysemityzm pali Polaków w dalszym ciągu!! Kuroń musiałby najpierw się wychrzcić, odrzucić komunizm,wyrzec chęci władzy, dać pracę ludziom a przede wszystkim mieć pogzeb "judejski", etc, etc. I jeszcze byłoby za mało. Nikt z internautów nie doceni go jako człowieka. Ano taka jest Polska - smutna,zgorzkniała, ortodoksyno-katolicka i antyżydowska (Żydów widzi się wsządzie).
          Oj,ludzie, ludzie!! Mam propozycję dla Prawdziwych Polaków - dobrze poszukajcie wsród swojej dalszej rodziny ( od kilku pokoleń). Napewno znajdzie się jakiś Żyd. A wtedy będzie wstyd,co?
          Dajcie już Jackowi leżeć spokojnie i nie szargajcie GO.
          • Gość: Zenon Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 11:56
            Panowie, chwila jest zbyt smutna by prowadzic dyskusje z indywiduum, ktore
            przez chrzest zostalo katolikiem lecz do dzisiaj nie wie co to znaczy byc
            chrzescijaninem.I nim nie jest.
            Pamietajcie o Jacku. O tym co mowil, pisal. O jego prawym, uczciwym zyciu i
            probujcie go nasladowac na miare swych sil i mozliwosci.Moze ten swiat dzieki
            temu stanie sie jeszcze lepszy.
          • Gość: zofia s Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 06.07.04, 20:41
            Czy polacy wszystko musza splugawic nawet pogrzeb ismierc czlowieka .Przeciez
            nie wazne poglady Jacka kuronia ale kim byl i ile dobrego zrobil dla polski
            A byl wiellkim iporzadnym czlowiekiem Niech mu ziemia lekka bedzie i zostawcie
            go juz wszyscy w spokoju
        • buka7 Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia 26.06.04, 19:16
          Swoimi wypowiedziami dajesz swiadectwo, ze nie jestes ani katolikiem, ani
          Polakiem, tylko łachudrą przynoszacą wstyd rodzajowi ludzkiemu.
    • Gość: B. opozycjonista Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: 195.113.132.* 26.06.04, 13:51
      Szkoda tego czlowieka. Pod koniec zycia sie zagubil,ale tez wielu ludzi go
      zdradzilo, bo zdradzilo idealy, dla ktorych walczyl o swoje prawa i prawa
      innych. Takich ludzi ubywa w Polsce w zastraszajacym temepie. Zwlaszcza na tzw.
      swieczniku wladzy. Pozostaja kundelki. I ci najglosniej beda lkac po tej
      stracie, zeby zamazac swoje swinstwa, zdrady. J. Kuron byl czlowiekiem
      wielkiego serca i na pewno by im wybaczyl, ale co z tego, kiedy spod wznioslych
      slow pozegnania leje sie to samo czerwono=zielono jakies tak swinstwo. Lekko
      polukrowane w Gazetce Wyborczej. Nie cierpie jak odchodza prawi, wspaniali
      ludzie, a gnojki lkaja nad ich trumnami.
      Niestety to tez staly element naszej kulturki.
    • Gość: pizarro APARATCZYKI Z PZPR NAJWIĘCEJ ZAWDZIĘCZAJĄ ŚP J. KU IP: *.torun.mm.pl 26.06.04, 14:09
      Oni najwięcej zawdzięczaja Kuroniowi;ustalenia orągłego
      stolu,magdalenka,bratanie sie z jaruzelskim i kiszcakiem ,miękka dla postpzpr
      linia gazety w,dzisiaj za to wzzystko dziekuja kuroniowi.
      widac dobitnie ile korzyści wyniesli z rozmiekczenia polskiego przełomu pod
      dyktando niezyjącego kuronia oraz michnika czy geremka.
      Komuniści, postkomuna jest najwiekszym beneficjentem"dobrego serca" środowiska
      kojarzonego ze zmarłym kuroniem.Dlatego tak chetnie go obdarowują tym
      pozegnaniem.
      • Gość: Goran Re: APARATCZYKI Z PZPR NAJWIĘCEJ ZAWDZIĘCZAJĄ ŚP IP: *.rene.com.pl 26.06.04, 14:14
        Humanista, służenie ludziom. Jakoś nikt z mówców nie przypomniał że Jacek Kuroń
        był w pierwszym szeregu walczących z komunkstycznym totalitaryzmen, który
        zamykał go w więzieniach i dręczył rodzinę
        • Gość: pizarro ON WALCZYŁ TYLKO O SOCJALIZM Z LUDZKĄ TWARZĄ IP: *.torun.mm.pl 26.06.04, 14:24
          • maaac Re: ON WALCZYŁ TYLKO O SOCJALIZM Z LUDZKĄ TWARZĄ 26.06.04, 14:33
            Dziwne - i doprowadził do upadku tegoż socjalizmu i jako pierwszy tłumaczył
            ludziom na czym polega kapitalizm w swoich "dobranockach".
            • Gość: dziwne_to DLACZEGO TYLE KOMUCHOW TAK MU DZIEKUJE ????????!! IP: 5.1.* / *.nltree.nl 27.06.04, 02:08
              wszystkie komuchy zlecialy
              sie na pogrzeb kuronia !!

i wszystkie nie moga sie
              mu nawdzieczyc !

nawet kwasniak trzymal
              mowe wdzieczno-dziekczynna !

ciekawe czy Kuron by sobie tego zyczyl ?

jezeli tak, to daloby to wiele do zastanowienia
              zwlaszcza w kontekscie okraglego stolu,
              ktory byl kolem ratunkowym komuny
              przed opcja rumunska ...
      • Gość: Zniesławiana_aleja KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻONYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:22
        Będzie dużo roboty, jak kiedyś zaczniemy oczyszczać aleje zasłużonych
        z gości tam niepożądanych.
        Proponuję dla nich aleję zasłużonych BIS, jest tam już zarezerwowany placyk
        dla Wałęsy.
        Albo aleję zasłużonych inaczej, gdzie spoczną członkowie Unii Wolności,
        na co doczekać się już nie możemy.
        • Gość: pizarro MIMO WSZYSTKO OSTRO PRZESADZIŁEŚ! IP: *.torun.mm.pl 26.06.04, 14:25
          • Gość: pzprrrr! JEZELI NAWET TOW. BIERUT DOSTAL POZWOLENIE !!!!!! IP: 5.1.* / *.nltree.nl 27.06.04, 02:16
        • chilum Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO 26.06.04, 15:10
          Brak słów na takie bezdennie głupie i odczłowieczone posty.
          Skąd w Was tyle nienawiści?

Chilum Orr at Javin IV from Jedi Council

--

Stop War on Drugs & Start War on Siths
          • Gość: alter Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 27.06.04, 08:01
            tyle nienawiści z biedy. na początku tzw.III RP można było zarobić uczciwą pracą
            teraz tylko na przekrętach , wygląda to tak : dali i odebrali i będą się w
            piekle poniewierali...
            • Gość: EURO Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 00:12
              nie w piekle.
              w europalmencie.
        • Gość: AB Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.06.04, 15:21
          Niw martw się, ciebie w Alei na pewno nie pochowają, a Rydzyka spotksz w piekle
          jak 2x2 jest 4.
          • Gość: mrek a Ty wierzysz w piekło, ze tak sobie kogoś tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:01
            wysyłasz? No bo jesli nie, to po prostu pieprzysz, aby pieprzyć
        • Gość: observer Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 17:33
          nie wiadomo czy wiecej w tobie chamstwa czy głupoty. w kazdym razie jednego i
          drugiego ponadprzecietnie duzo.
        • Gość: Glemp Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO IP: *.pl / 217.173.202.* 27.06.04, 14:06
          Ja pozwoliłem.
          • Gość: zofia s Re: KTO POZWOLIŁ NA POCHÓWEK W ALEI ZASŁUŻO IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 06.07.04, 20:49
            I bardzo dobrze Eminencjo ten czlowiek sobie zasluzyl na to wiecej niz niejeden
            tzw katolik
    • Gość: magda. Re: Umarl ostatni Mohikanin .. IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 26.06.04, 14:51
      Reszta to przebierancy i zwykle lotry. Gdzie ci mezczyzni ktorzy mieli poglady ?
      • Gość: gosc Re: Umarl ostatni Mohikanin .. IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 14:53
        Gdzie te kobiety co rodzily dzieci.
    • Gość: AR Biesy Rydzyka przyszły pluć na pogrzebie? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.06.04, 15:25
      Tak, to 'prawdziwi'Polacy, przekleństwo tej i każdej ziemi.
    • Gość: jang Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: 80.50.28.* 26.06.04, 15:38
      A kiedy beatyfikacja??
      • Gość: TAK_BĘDZIE_LEPIEJ [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:54
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: LESZEK Re: BOGU DZIĘKI, ŻE WEZWAŁ Jacka Kuronia IP: *.c.net.pl 26.06.04, 16:25
          ty parszywo mordo sam zarłeś smaczną jego zupke PALANĆIE
        • Gość: z boku jaką twarz ? od kiedy ty masz twarz gnido ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 17:12
          jak rozumiem opluwanie pamięci Kuronia to psychoterapia dla wszelkiego rodzaju
          katoli - rydzykowców,lepperowskich mutantów czy tzw." prawdziwych Polaków ".
          Ten Kuroń i jego zupki to dla was niewygodna sprawa..coś chciał, coś zrobił -
          wy przy nim wygladacie załośnie, nic pozytywnego dla nikogo nie zrobiliście -
          umiecie tylko wycierać sobie gębę Polską i pieprzyć bez sensu..
          • Gość: alter Re: jaką twarz ? od kiedy ty masz twarz gnido ? IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 27.06.04, 09:08
            co się tak wściekasz. te zupki to jest skutek działalności p. Kuronia i innych.
            za gierka nie potrzeba było nikogo dokarmiać ...
      • Gość: odchamcieSie! Do tych co szargaja pamiecia Zmarlego IP: *.d2.club-internet.fr 26.06.04, 16:06
        jestescie banda nedznych nieudacznikow i prowokatorow
        nie macie pojecia o historii
        wlsanie dzieki takiemu eletoratowi Polska szrpie sie sama z soba
        sami jestescie poszarpani, a jedynym waszym celem jest podsycanie nienawisci
        i proklamowanie glupoty
        Marku i Inni, nie przejmujcie sie tym elementem, ktory nie potrafi zaistniec
        nigdzie i inaczej jak przez somobnazanie sie i tarzanie w gnoju, ktory zwoza tu
        i na inne fora.
      • Gość: Mirek Myslisz,ze zgodzilby sie na to ? IP: *.bb.telus.com 26.06.04, 16:38
        Sazlony jestes. Zostac swietym wsrod swietych mordercow z okresu wprowadzania
        ogniem,mieczem i przy pomocy stosow jedynie slusznej wiary ?! J.Kuronia stac na
        lepsze towarzystwo.
      • Gość: exroad Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 17:27
        a po co beatyfikacja ? Kuroń miałby to w d..pie. Ci którzy go sobie cenią -
        tak samo. Z całym szacunkiem : niech katolicy beatyfikują sobie kogo chcą i
        niech sami się do tych beatifikowanych modlą .. Kuroniowi tego nie potrzeba
    • Gość: mrek popatrz, jaki dowcipny, i zwierzęta szanuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:52
      pewnie na legendzie Brygad Międzynarodowych, z Hiszpanii, hodowany! Nowy,lepszy
      człowiek, bolszewik z lędzwi bolszewika.
    • Gość: Katolik Polski OSTATNIE ZYCZENIE KURONIA MSZA SW.??? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 16:00
      Jakos nie moge w to uwierzyc,zeby ostatnim zyczeniem P.Kuronia byla
      msza sw. w jego intencji.Nigdy nie byl wierzacym i napewno chcial
      byc pochowany jak sie ateistom nalezy.Pytanie,co znaczy ta cala farsa?
      Tu musza ze mna sie zgodzic wszyscy zydzi i ateisci.Co bedzie jak mu krzyz
      postawia?
      • Gość: piotrek Re: OSTATNIE ZYCZENIE KURONIA MSZA SW.??? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 16:49
        to, ze ks. Adam B. byl z jackiem i adamem M. w scislej komitywie, to wiem. Ale
        dlaczego ateiscie robi sie koscielny pogrzeb? Poczekam na reakcje i fakty.
        Sam spotkalem zmarlego jeden jedyny raz przed kilku laty na moim ulubionym
        Zoliborzu.Sympatyczny facet to on byl i nieglupi.
        Jesli wola SP. J. Kuronia byl taki pogrzeb to chwala odpowiedniemu proboszczowi.
        • Gość: ateista Re: OSTATNIE ZYCZENIE KURONIA MSZA SW.??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 17:04
          nie rozumiem tego wątku .. msza święta to sposób pozegnania zmarłego przez
          społeczność chrześcijańska .. o ile Kuroń wyrażnie nie zanaczył , ze sobie tego
          nie zyczy - no to jest normalne, że katolicy pozegnali go w taki sposób .. na
          pogrzebie modlił się też ksiądz prawoslawny, imam muzułmański a nawet
          przedstawiciel Dalaj Lamy - wszyscy mają prawo żegnać zmarlego tak jak
          uważają ..o co ci chodzi ?
          • Gość: quo vadis Re: OSTATNIE ZYCZENIE KURONIA MSZA SW.??? IP: 69.158.25.* 26.06.04, 22:55
            ... tak to jest ze wszyscy ateisci no lozu smieci albo tuz przed nim, nagle
            zaczynaja byc wierzacy i modlic sie. Strach dupe sciska. Ale zawsze to lepiej
            pozno niz wcale Tak czy inaczej Jacek byl dobrym czlowiekiem i dobrze ze swoj
            blad naprawil.
    • Gość: LESZEK Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia IP: *.c.net.pl 26.06.04, 16:08
      JACZEK SPRAWIEDLIWY Z NAJSPRAWIEDLIWSZYCH SYN POLSKI
      • Gość: Ukraińcem?_dobrze! JACEK KUROŃ UKRIŃCEM - najnowsze doniesienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 18:16
        Dziś Polska ziemia przyjmuje ciało wielkiego człowieka i wielkiego Ukraińca -
        powiedział były premier Ukrainy Wiktor Juszczenko.
        • Gość: mgm A co w tym złego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 18:48
          Kuroń urodzil sie we Lwowie - a to jest Ukraina, bez względu na to czy w
          granicach Rzeczpospolitej czy nie - ale Ukraina.. Historycznie oba narody,
          kiedy nie były pod rosyjskim zaborem, żyły wspólnie w jednej Rzeczypospolitej.
          W tym sensie Kuroń jest Ukraińcem tak samo jak Mickiewicz był Litwinem (
          Litwo , Ojczyzno moja ).. ja to rozumiem ,że Ukraincy , trochę może
          niezręcznie, manifestują swoje związki z Kuroniem ale tak to już jest ,ze o
          wielkiego człowieka upominają się wszyscy, którzy tylko mogą .. doceńmy to, że
          ukrainscy politycy najwyzszego kalibru niejako przyznają tym samym, że
          wspólnota historyczna z Polską wzbogacała ich kraj - na razie kontekst był taki
          że odnosi się to tylko do osobistych zasług Jacka Kuronia ale mam nadzieję ,że
          przyjdzie też czas na bardziej całościowe spojrzenie
          im więcej Polaków Ukraińcy bedą chcieli uznawać za swoich - tym lepiej to o nas
          świadczy
          • Gość: Zico To chyba nie tak... IP: *.krzyz.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 23:33
            Polskość, ukraińskość - rozumiana jako narodowość, a w takim kontekscie należy
            chyba rozumieć słowa p. Juszczenki - nie wynika z miejsca urodzenia lecz z
            języka, kultury i tradycji najbliższej danej osobie i jej przodkom. Tak więc, o
            ile Zmarły nie miał przodków narodowości ukraińskiej, mamy do czynienia z
            pewnym nadużyciem...

P.S. Żeby było jasne: osobiście nie mam nic przeciwko innym nacjom !
          • Gość: Nie_jestem_ukraińc URODZIŁEM SIĘ WE LWOWIE - UKRAIŃCEM NIE JESTEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 12:00
            Nie chcę, aby uważano mnie za Ukraińca. Urodziłem się w polskim Lwowie jako
            Polak i jestem Polakiem. Mieszkali też tam Ukraińcy i są w dalszym ciągu
            Ukraińcami.
            Jeśli Jacek Kuroń był Ukraińcem, to jego sprawa. Nawet jestem z tego zadowolony.
    • indris Zachowamy Go w pamięci... 26.06.04, 16:13
      Więc pamiętajmy też, że bardzo stanowczo wypowiadał się przeciw atakowi na Irak
      i polskiemu w nim udziałowi. I zapamiętajmy, ze ostatnim opublikowanym tekstem
      Kuronia był list zatytułowany "Do przyjaciół alterglobalistów".
      • Gość: P-77 Re: Zachowamy Go w pamięci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:30
        Odnoszę wrażenie, że forum internetowe to takie szambo - tu nawet dla zmarłych
        nie ma szacunku.
        Jacek Kuroń był człowiekiem, który przez całeżycie starał się łączyć nie
        dzielić - stąd obecność tak różnych ludzi na jego pogrzebie.
        Z prostakami, którzy nawet nie wiedzą co to była gruba kreska a Kuroń kojarzy
        się wyłącznie z "zupkami" dyskutować nie zamierzam.
        • Gość: Wolny_głos ! FORUM INTERNETOWE POWINNO BYĆ WOLNYM FORUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 12:05
          Przyjacielu, mususz pogodzić się z tym, że nie wszyscy podzielają twoje poglady.
          Kuroń nie dla wszystkich jest wielki i zasłużony.
          To znaczy jest żle zasłużony, według opinii wielu.
      • Gość: P-77 Re: Zachowamy Go w pamięci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:31
        > Więc pamiętajmy też, że bardzo stanowczo wypowiadał się przeciw atakowi na
        Irak
        >
        > i polskiemu w nim udziałowi. I zapamiętajmy, ze ostatnim opublikowanym
        tekstem
        > Kuronia był list zatytułowany "Do przyjaciół alterglobalistów".
        I za to też nalezy mu się szacunek. Boję się tylko, że jego koledzy z
        podziemia, którzy w tych sprawach mieli inne zdanie będą starali sie
        przemilczeć te fakty.
    • Gość: H56 Re: daj nam Boże takich komunistów jak najwięcej ! IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.04, 16:44
      ludzi, którzy potrafią łączyć a nie dzielić. Zniesmacza mnie tylko ten krzyż nad
      grobem ateisty, nie wierzę aby Kuroń sobie go tam życzył.
    • Gość: Katolik Polski PODZIEMNY KURON ? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 16:44
      Kuron nigdy nie dzialal w podziemiu.Wolna Europa chuczala jak go tylko
      wylegitymowali na ulicy.Tak samo Michnik.W wiezieniu mieli lepiej
      jak gornik na wczasach.Polacy byli torturowani i mordowani a im wlos
      z glowy nie spadl.Jak Michnika nago przeszukiwali caly swiat o tym trabil.
      O zolnierzach z AK swiat nie uslyszal.Potrafili nawet Szczaranskiego
      wydostac z lagru ZSRR.Kto rzadzi Polska,kto rzadzi swiatem?
      • Gość: H56 Katol polski pospolity, judasz i szyderca IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.04, 16:49
        nie potrafisz chamie uszanować pamięci prawdziwego Polaka. Dla takich jak Ty
        bohaterami są zdrajcy typu Kuklińskiego.
        • Gość: Katolik Polski Re: Katol polski pospolity, judasz i szyderca IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 17:27
          Prawdziwy Polak,krakowianin i katolik to jest Karol Wojtyla.Papiez ,
          przewodnik Kosciola Katolickiego,miliarda ludzi na tej Ziemii.A dupkom
          pozostaje lamentowanie na lamych GW.
          • Gość: Europejczyk Przeklenstwem tych forow w "GW"jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 20:59
            jest "Katolik polski" czy możesz zmienić Audytorium? "Katoliku"
          • Gość: H56 Re: Katol polski pospolity, judasz i szyderca IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.04, 22:45
            papież to Watykańczyk narodowości polskiej. Mauzoleum w Licheniu prawie gotowe.
            • Gość: quo vadis Re: Katol polski pospolity, judasz i szyderca IP: 69.158.25.* 26.06.04, 23:01
              a ja bede pierwszy ktory mu odda hold
        • Gość: Mizer Re: Katol polski pospolity, judasz i szyderca IP: *.chello.pl 26.06.04, 22:25
          Co i kogo według ciebie zdradzil pułk.Kuklinski / przysiege na wiernosc
          Armii Czerwonej ? Czy - przebierajac w słowach " administracje komunistyczna
          narzucona Polsce przez Sowiety. Czyli nie zdradził interesu Polski .
          Czyli jego dzialanie nam nie zaszkodziło , przeciwnie . WEoięc co sie
          dupku czepiasz Pułkownika> A ci co byli n a usługach NKWD i KGB
          torturowali , roztrzliwali etc .... AK owcow to według ciebie
          bohaterowie.Pozałowadc takiego myslenia .Co przysiege załamal ? a jak
          mozna było narzucic taki tekst przysiegi i jeszcze żadac aby ją
          honorowano?
      • Gość: zrezygnowany Re: PODZIEMNY KURON ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:56
        Nawet nie chcę mi się z toba dyskutować..już samo twierdzenie,że w więzieniu
        Kuroń miał lepiej niż górnicy na wczasach wskazuje ,ze jesteś typowym
        katomatołem o IQ nizszym od przeciętnie rozwinietego pudla..aczkolwiek wiele
        innych cech z pudla masz, o czym swiadczy twoja wypowiedź..
      • Gość: Europejczyk Beznadziejny ?glupawy antysemita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 21:02
        polski,glupi jesteś, jak but rydzykowy, wiesz!typowy "polaczek!!!!!
      • Gość: ups do KP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 22:54
        twoj nick w zestawieniu z tym co piszesz uwłacza i katolikom i Polakom. Idź
        zjedz se wursta i zamilknij na zawsze.
      • Gość: jotbe katoliku polski, powinienes... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 18:53
        ...wiedziec, ze huczala pisze sie przez samo h. Poza tym
        zostan z bogiem.
    • Gość: dyzio Niesmak... IP: *.waw.pl / *.waw.pl 26.06.04, 16:47
      Z wyjatkowym niesmakiem przysłuchiwałem sie wypowiedziom takich ludzi jak
      Kwaśniewski czy Oleksy na temat Jacka Kuronia. Głeboko niewłaściwe jest
      wypowiadanie się przez byłych pseudokomunistów, członków nomenklatury, kłamców
      lustracyjnych (i nie tylko lustracyjnych) na temat człowieka, który zwalczał
      ustrój, który pozwalał im żerować na krzywdzie ludzi. To nie im oceniać Jacka
      Kuronia. Szkoda, że nie mieli tyle przyzwoitości żeby się po prostu zamknąć i
      wstydzić gdzieś w kącie.
      • Gość: Barska Re: Niesmak... IP: *.lublin.mm.pl 26.06.04, 17:02
        Do Dyzia- jacy klamcy lustracyjni? Tys chyba nie za bardzo jesli chodzi o
        glowe.Kto nie szanuje demokracji,ten stawia sie poza jej nawias.Cenie
        tzw.postkomunistow,bo potrafili wzniesc sie ponad poziom takich roznych typkow
        z LPR i jak im tam jeszcze. A lektura niektorych opinii napawa juz nie
        zgroza,ale obrzydzeniem.Na szcęscie nie wszyscy sa pseudopolakami...Jak
        wierzycie ,to do spowiedzi,a nie na internet!
    • inaww Re: Uroczystości pogrzebowe Jacka Kuronia 26.06.04, 16:53
      Najtrudniej być prorokiem we własnym kraju. Jacek Kuroń był, choć nie wszyscy
      są w stanie to zauważyć.
      Dysonans w pożegnanie człowieka którego bolała wszelka nienawiść - wprowadzili
      jego rzekomi przyjaciele w Jego imieniu wykorzystujący nawet Jego śmierć dla
      prowadzenia kampanii nienawiści przeciwko swoim ideologicznym antagonistom.
      Ci z którymi Jacek Kuroń walczył słowem i czynem, ale nigdy bronią i nigdy
      nienawiścią - oddają Mu hołd i okazują szacunek na jaki zasłużył. A ci którzy
      grzali się w cieple Jego tolerancji - nawet dla politycznych przeciwników -
      teraz wylewają rzekę nietolerancji, powołując się bezprawnie na ideowe
      pokrewieństwo ze Zmarłym. Słuchając ataku p. Modzelewskiego na tych z którymi
      Jacek Kuroń dyskutował i przekonywał - ale nigdy nie opluwał - nie mogłam się
      oprzeć wrażeniu, że p. Modzelewski nigdy nie rozumiał różnicy między sposobem
      walki Jacka Kuronia o lepszy świat - w którym On szukał i znajdował coraz to
      nowych przyjaciół, podczas kiedy p. Modzelewski szuka wrogów których by mógł
      nienawidzieć. W ten sposób świat Jacka Kuronia ten jego "przyjaciel" bez
      skrupułów zatruwa i nie sam... Nawet na pogrzebie.
      Ateista, Jacek Kuroń miał własny kodeks moralny oparty na tolerancji,
      poszanowaniu poglądów ludzi z którymi się nie zgadzał i których nieraz potrafił
      przekonać do swoich racji. Nie potrzebował strachu przed karą za grzechy - żeby
      żyć uczciwie. Pewnie dlatego przedstawiciele wszystkich wyznań - złożyli Mu
      hołd i pożegnali zgodnie z zasadami swoich religii. Prawie wszyscy...
      • Gość: Lolek WALESY NIE BYLO? Mial blizej pozegnac Jacka IP: *.proxy.aol.com 26.06.04, 16:59
        niz prezydenta USA Reagana.
        • elfhelm był Wałęsa, zobacz zdjęcia w portalu 26.06.04, 17:51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka