man_sapiens 08.04.13, 17:35 Wspaniała kobieta. Na dodatek bez niej chyba trudniej byłoby nam wyrwać się z komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
99venus Re: [*] Margaret Thatcher 08.04.13, 17:38 [*] najbardziej ją cenię za przywołanie związkowców do rozsądku oraz Falklandy. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: [*] Margaret Thatcher 08.04.13, 18:48 99venus napisał: > [*] > najbardziej ją cenię za przywołanie związkowców do rozsądku oraz Falklandy. Czyli za gnojenie szarych obywateli i neokolonialny imperializm. Ot i uwielbienie dla faszystki... Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: [*] Margaret Thatcher 08.04.13, 19:25 cookies9 napisała: > Dobry polityk (+) To ciekawe, bo wtedy kiedy u siebie zdusiła strajk związkowców górniczych, w Gdańsku robiła sobie zdjęcia ze związkowcem Lechem Wałęsą. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: [*] Margaret Thatcher 08.04.13, 18:27 man_sapiens napisał: > Wspaniała kobieta. > Na dodatek bez niej chyba trudniej byłoby nam wyrwać się z komunizmu. Zgadzam się. Wielki i konsekwentny Reformator. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: [*] Margaret Thatcher 08.04.13, 18:45 Była jednym z największych polityków XX w. Panie z Kongresu Kobiet powinny się nią inspirować. Pokazała co to znaczy być kobietą w świecie mężczyzn. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Gó... prawda! 08.04.13, 18:46 Nie powinno się źle mówić o zmarłych w czasie żałoby, ale nie powinno się im też w tym czasie stawiać pomników. Fani tej baby nie potrafią uszanować tego drugiego to ja nie będę szanował tego pierwszego! Wspieranie zbrodniarza Pinocheta, ekonomiczne gnojenie własnych obywateli, wprowadzanie totalitarnego prawa w kraju, zniszczenie socjalnego dobrobytu w UK, zamienienie industrialnej gospodarki w bezproduktywnego pasożyta którego symbolem jest to złodziejskie bezproduktywne City. to są jej "zasługi". Najgorsze jednak jest to że ona i establishment tego kretyna zza oceanu zapoczątkowali system społeczno ekonomiczny który zakończył okres powojennej prosperity. To ona zapoczątkowała ekonomiczny neoliberalizm który sprawił że od 2-3 dekad masowo ubożeją zwykli ludzie a bogaci się tylko garstka krezusów, a dziś ekonomia światowa zdycha pod ciężarem ekonomicznie niewydolnego neoliberalizmu. Obok Reagana, Pinocheta i Pol-Pota Jedna z najczarniejszych postaci II połowy XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Gó... prawda! 08.04.13, 18:52 tornson napisał: > Nie powinno się źle mówić o zmarłych w czasie żałoby, ale nie powinno się im te > ż w tym czasie stawiać pomników. Fani tej baby nie potrafią uszanować tego drug > iego to ja nie będę szanował tego pierwszego! > Wspieranie zbrodniarza Pinocheta, ekonomiczne gnojenie własnych obywateli, wpro > wadzanie totalitarnego prawa w kraju, zniszczenie socjalnego dobrobytu w UK, za > mienienie industrialnej gospodarki w bezproduktywnego pasożyta którego symbolem > jest to złodziejskie bezproduktywne City. to są jej "zasługi". Najgorsze jedna > k jest to że ona i establishment tego kretyna zza oceanu zapoczątkowali system > społeczno ekonomiczny który zakończył okres powojennej prosperity. To ona zapoc > zątkowała ekonomiczny neoliberalizm który sprawił że od 2-3 dekad masowo ubożej > ą zwykli ludzie a bogaci się tylko garstka krezusów, a dziś ekonomia światowa z > dycha pod ciężarem ekonomicznie niewydolnego neoliberalizmu. > Obok Reagana, Pinocheta i Pol-Pota Jedna z najczarniejszych postaci II połowy X > X wieku. Twoja wypowiedż jest wypowiedzią emocjonalną i czysto polityczną. Gdybyś tak chciał się wypowiedzieć co w tym czasie dobrego dla swoich społeczeństw robił np Jaruzelski lub Andropow. Żelazna Dama zrobiła z UK silne państwo ustawiając związki zawodowe i socjal na właściwych pozycjach oraz prywatyzując sektor publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 18:55 Nie. Jego odpowiedź jest czysto Tomsonowska. Jak zwykle wspaniała i niezasgąpiona... choć tym razem nieco sztampowa, co sugeruje że mogłem przchwalić go nieco w pierwszej części zdania:) Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:30 humbak napisał: > Nie. Jego odpowiedź jest czysto Tomsonowska. Jak zwykle wspaniała i niezasgąpio > na... choć tym razem nieco sztampowa, co sugeruje że mogłem przchwalić go nieco > w pierwszej części zdania:) Nie masz racji humbak. Tornson ma rację. Wystarczy przeczytać choćby książkę N.Klein Doktryna szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:33 Godz... mam swoje poglądy oparte na obserwacji świata, które kształtowały się nieco czasu. Jakkowliek lektura książki napisanej przez gwiazdkę alterglobalizmu może mnie w jakichś punktach przekonać, z pewnością nie odwróci mojego światopoglądu na 180... no stopni. Poza tym zaciąłeś się trochę:) Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:37 Nie mam zamiaru przekonywać Cię do czegokolwiek. Dlaczego uważasz,że się zaciąłem? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:40 > Nie mam zamiaru przekonywać Cię do czegokolwiek. A to dziwne. Mamy najwyraźniej odmienne motywacje pobytu na forum. > Dlaczego uważasz,że się zaciąłem? A ile razy i w ilu wątkach można się ograniczać do polecania jednej książki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:43 humbak napisał: > > Nie mam zamiaru przekonywać Cię do czegokolwiek. > > A to dziwne. Mamy najwyraźniej odmienne motywacje pobytu na forum. > > > Dlaczego uważasz,że się zaciąłem? > > A ile razy i w ilu wątkach można się ograniczać do polecania jednej książki?:) He he he, zawsze kiedy jest taka potrzeba. Nie chcesz chyba powiedzieć,że wiedzę o polityce gospodarczej ostatnich 30 lat czerpię z jednej przeczytanej książki pani Klein. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:29 Żelazna Dama zrobiła z UK silne państwo ustawiając związki zawodowe i socjal na właściwych pozycjach oraz prywatyzując sektor publiczny. Ja bym Ci radził przeczytać książkę Doktryna szoku, wtedy zmieniłbyś zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:39 Liczby, osiągnięcia i ocena gospodarki stanowczo przemawiają za Margaret. To są konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Dlaczego lewicowi forumowicze sekują Margaret 08.04.13, 19:45 Wyjaśnia to kilka cytatów z Margaret : Panowie, jeżeli nie będziemy cięli wydatków, to zostaniemy bankrutem. Tak, lekarstwo jest gorzkie, ale pacjent musi je połknąć, żeby żyć. Jeżeli jesteś nastawiony na to żeby wszyscy cię lubili, ļędziesz gotowy poświęcić wszystko każdego dnia i niczego nie osiągniesz. Leczyć brytyjską chorobę socjalizmem, to jak leczyć białaczkę za pomocą pijawek. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Dlaczego lewicowi forumowicze sekują Margaret 08.04.13, 19:57 ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush No i doprowadzila UK do kompletnej ruiny :DDD 09.04.13, 00:04 oooh goodness me ! No i doprowadzila UK do kompletnej ruiny :DDD (nawet bogate zloza ropy z okupowanej Szkocji jej nie pomogla !) Dolewala ognia do konfliktu w Irlandii Pln. , plula Szkotom w twarz, zachcialo jej sie kosztownej wojny o Falklandy, doprowadzila do izolacji UK w Europie. A zadnych kosztow nie ciela - miliardy szly na zbrojenia, na ogromne subwencje dla wielkich dla koncernow itp. itd. Sozcjalizm dla bogatych - dziki kapitalizm dla biednych - to byla jej maksyma. Bez twardej opozycji wobec tragicznej politki Thatcher nie doszloby do post-industrialno-kulturowej rewolucji w tym kraju. Obywatele UK z jej rzadow masowo wyjezdzali do oaz dobrobytu typu Benelux, Francja i Niemcy. Dopiero Blair wyciagnal ten kraj z koszmarnego bagna. Thank you Madam. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:47 wiosnaludzikow napisał: > Liczby, osiągnięcia i ocena gospodarki stanowczo przemawiają za Margaret. > To są konkrety. W tej książce jest również o "cudzie gospodarczym" dokonanym przez Pinocheta. Dlatego tak polecam te książkę. Liczby i osiągnięcia gospodarcze też przemawiały za cudem Pinocheta. Jak było właściwie - dowiesz się z lektury tej książki lub z filmu,który leciał już dwa razy na Planete+. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:50 No czekaj... a co masz na dowód na to że Thatcher nie pomogła brytyjskiej gospodarce? Tylko nie odsyłaj do książek. Konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:53 humbak napisał: > No czekaj... a co masz na dowód na to że Thatcher nie pomogła brytyjskiej gospo > darce? Tylko nie odsyłaj do książek. Konkrety. Nie pomogła ? Ona ją uratowała. Zbudowała od nowa potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:55 humbak napisał: > No czekaj... a co masz na dowód na to że Thatcher nie pomogła brytyjskiej gospo > darce? Tylko nie odsyłaj do książek. Konkrety. Co Ty nazywasz konkretem, doniesienia medialne? fantazje dziennikarskie. Nie słyszałeś nigdy krytyki Margaret Thatcher? Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:07 humbak napisał: > Odpowiadaj, nie rób zasłony. Co Ty byś chciał usłyszeć nowego odemnie? Wróć do postu tornsona, ja się podpisałem pod jego oceną dokonań pani Teatcher. Ty masz swoja ocenę, ja mam swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:16 Wymigujesz się, uciekasz, unikasz, uchylasz. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:22 wiosnaludzikow napisał: > Wymigujesz się, uciekasz, unikasz, uchylasz. Wydaje ci się.Nie chce mi się was przekonywać. Przynajmniej dzisiaj. Masz swoje zdanie na temat M. Thatcher, OK, ja mam swoje. Mogę mieć inne zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:43 Z chwilą kiedy Thatcher obejmowała władzę UK było na kolanach. Bank Światowy ODMÓWIŁ pożyczki dawnej potędze ...UK. To jest fakt. Z chwilą gdy odchodziła UK była liczącą się w świecie potęgą gospodarczą i militarną. To też jest fakt. No więc o co Ci chodzi ? Dla wolności Polski, z zagranicy zasłużyły się przede wszystkim 3 osoby : JPII, Regan i Thatcher. Odwiedzała Wałęsę w Gdański podnosząc w ten sposón jego znaczenie jako drugiej władzy przy rządzącym a raczej niszczącym gospodarkę i społeczeństwo Jaruzelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:45 Zawsze można pytać czy jest to jej zasługa. Same takie fakty niewiele dają. Ja akurat nie mam zastrzeżeń do działań Thatcher, ale jednak trzeba powiedzieć jasno że ogólny pogląd może być fałszywy. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Gó... prawda! 09.04.13, 11:33 wiosnaludzikow napisał: > Z chwilą kiedy Thatcher obejmowała władzę UK było na kolanach. Bank Światowy OD > MÓWIŁ pożyczki dawnej potędze ...UK. To jest fakt. > Z chwilą gdy odchodziła UK była liczącą się w świecie potęgą gospodarczą i mili > tarną. To też jest fakt. Nie bądź śmieszny! Co dziś UK produkuje, jedynie przemysł zbrojeniowy im pozostała, wszytko inne dzięki wybrykom tej durnej baby zostało unicestwione, dziś gospodarka brytyjska to głownie pasożyty z City! Potęgą militarną UK była zawsze, kolejna jej "zasługa", gnoiła ludzi ale wydatków na zbrojenia nie ograniczyła, niszczyła cywilny przemysł ale zbrojeniowego nie ruszała. > No więc o co Ci chodzi ? > Dla wolności Polski, z zagranicy zasłużyły się przede wszystkim 3 osoby : JPII, > Regan i Thatcher. Jakiej wolności?? Przez tą trójkę degeneratów mamy dziś w Polsce religijne państwo wyznaniowe i antyspołeczny neoliberalny burdel gdzie ludzie z biedy umierają na ulicach! Już pisałem jaki burdel Reagan (czy raczej establishment tego zapóźnionego umysłowo debila, który tylko swoją mordę i prymitywną chwytliwą dla większości amerykanów retoryka dawał) i Thatcherowa zapoczątkowali na świecie. To właśnie oni zainicjowali zamianę modelu Welfare State (który zapewnił ludziom w Europy największy okres dobrobytu w dziejach cywilizacji) na dziki neoliberalizm, to oni zainicjowali gó...any system za sprawą którego od ponad 20 lat ludzie w Europie systematycznie biednieją a bogaci się tylko garstka posiadaczy, system który dziś na szczęście pada na pysk ale jak na razie koszty tego ponoszą wyłącznie szarzy obywatele a nie bogate sqrwysyny które są temu wszystkiemu winne. O wadowickim dziadu nie chce mi się już pisać, pandemia AIDS w Afryce, krycie pedofilstwa, przekręty finansowe Watykanu, zwalczanie teologii wyzwolenia, przymierze z faszystowskimi tyranami Ameryki Południowej nawet tym którzy mordowali księży (tych wyznających teologię wyzwolenia, więc to było nawet wygodne dla wadowickiego dziada) to są największe "osiągnięcia" jego pontyfikatu. Cała ta trójka to śmiecie najgorszego sortu, a w Polsce może ich ubóstwiać tylko jakiś śmierdzący zdrajca życzący temu państwu i jego obywatelom jak najgorzej. > Odwiedzała Wałęsę w Gdański podnosząc w ten sposón jego znac > zenie jako drugiej władzy przy rządzącym a raczej niszczącym gospodarkę i społe > czeństwo Jaruzelskim. Wpie...ła się w nasze wewnętrzne sprawy, wspierała finansowo antypaństwowe burdy. Tylko zdrajca może ją wychwalać. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 09.04.13, 11:59 > Nie bądź śmieszny! Co dziś UK produkuje, jedynie przemysł zbrojeniowy im pozost > ała, wszytko inne dzięki wybrykom tej durnej baby zostało unicestwione, dziś go > spodarka brytyjska to głownie pasożyty z City! Potęgą militarną UK była zawsze, > kolejna jej "zasługa", gnoiła ludzi ale wydatków na zbrojenia nie ograniczyła, > niszczyła cywilny przemysł ale zbrojeniowego nie ruszała. :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:19 Chyba mamy inne pojmowanie pojęcia konkret. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:24 humbak napisał: > Chyba mamy inne pojmowanie pojęcia konkret. To powiedz mi co Ty rozumiesz pod pojęciem konkret. Tylko konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:29 Kombinacja wskaźników gospodarczych wskazująca że to co uważam za pozytyw jest negatywem. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:31 humbak napisał: > Kombinacja wskaźników gospodarczych wskazująca że to co uważam za pozytyw jest > negatywem. Wrócimy jeszcze kiedyś do tej rozmowy. Dzisiaj już muszę kończyć. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:43 Tak zadatkowo- obejrzałem sobie film który linkowałeś- na bazie książki Klein. Właściwie zacząłem oglądać. Wyłączyłem, jak zaczęli kłamać, sugerując że obecna gospodarka jest zderegulowana zgodnie z założeniami szkół austriackiej i chicagowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 09.04.13, 09:46 humbak napisał: > Tak zadatkowo- obejrzałem sobie film który linkowałeś- na bazie książki Klein. > Właściwie zacząłem oglądać. Wyłączyłem, jak zaczęli kłamać, sugerując że obecna > gospodarka jest zderegulowana zgodnie z założeniami szkół austriackiej i chica > gowskiej. Tak właśnie przypuszczałem. Teraz widzisz,że nie było sensu prowadzić dyskursu. Szkoda na to czasu,każdy z nas pozostałby przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 09.04.13, 09:52 To akurat nie jest kwestia opinii, tylko faktów. Władza w wysoko rozwiniętych krajach oparta jest na mariażu przemysłu/biznesu i polityki. Jeżeli to w czymkolwiek przypomina rynkową gospodarkę zderegulowaną to ja jestem modliszka. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 09.04.13, 09:59 humbak napisał: > To akurat nie jest kwestia opinii, tylko faktów. Władza w wysoko rozwiniętych k > rajach oparta jest na mariażu przemysłu/biznesu i polityki. Jeżeli to w czymkol > wiek przypomina rynkową gospodarkę zderegulowaną to ja jestem modliszka. Jeżeli nie chciało Ci się zobaczyć filmu Doktryna szoku, to uważam,że nie chciałeś nic zrozumieć. Nie traktuj tego jako personalną wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 09.04.13, 10:08 Nie traktuję, ale bardzo mi się nie podoba unikanie samodzielnej argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 09.04.13, 10:13 humbak napisał: > Nie traktuję, ale bardzo mi się nie podoba unikanie samodzielnej argumentacji. Nie unikam, ale uważam,że to niepotrzebne. Jedni na Wyspach brytyjskich są zasmuceni jej śmiercią, inni piją szampana z powodu tej śmierci. Jedni ją wychwalają,wielu-choć nie wiem czy większość ją przeklina. Analiza zjawiska thatcheryzmu to temat rzeka,przekraczający możliwości tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 09.04.13, 10:20 > Analiza zjawiska thatcheryzmu to temat rzeka,przekraczający możliwości tego for > um. W żadnym razie się nie zgadzam. Przekracza jednak niewątpliwie tematykę tego forum, więc nie będę ciągnął tematu. > > Nie unikam, ale uważam,że to niepotrzebne. Przecież pierwsze może wynikać z drugiego... nieważne:) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Gó... prawda! 09.04.13, 12:14 wiosnaludzikow napisał: > Liczby, osiągnięcia i ocena gospodarki stanowczo przemawiają za Margaret. > To są konkrety. Taaa, szczególnie warunki socjalne obywateli gdy się je porówna do Niemiec czy Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 09.04.13, 12:26 No porównaj, nie syganlizuj Tomson. Konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Gó... prawda! 09.04.13, 12:38 humbak napisał: > No porównaj, nie syganlizuj Tomson. Konkrety. To są właśnie konkrety, poziom życia zwykłych obywateli w UK jest dużo niższy niż w Skandynawii, Niemczech czy Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 09.04.13, 12:45 To nie są konkrety, tylko twoje opinie. Podaj konkretne liczby. Wydatki państwa na socjał, wysokość zasiłków i zapomóg i takie tam. Najlepiej z uwzględnieniem siły nabywczej;) Podpowiem że o ile pomiędzy UK, a Szwecją różnica jest spora, to z Niemcami już znacząco mniejsza. Francja bije pod względem wydatków wszystkich na łeb na szyję. Problem w tym że Francja jest doskonałym przykładem jak nie prowadzić polityki socjalnej i ogólnie społecznej. Skorzystaj na początek z tego tu: www.oecd.org/els/soc/socialexpendituredatabasesocx.htm Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Gó... prawda! 08.04.13, 18:56 30% inflacji w GB - to nie dręczyło szarych ludzi, Tornsonie? Wieczne strajki kolejarzy, górników, metra - dla wyciśnięcia jeszcze większych przywilejów, na które ci szarzy ludzie musieli pracować. ale z tą imperialną wojną o Falklandy (parę wpisów wyżej) to masz rację. Jak ona śmiała niewolić tych pra-Indian zamieszkujących Falklandy :D D: :D Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:01 Teraz było referendum. Po wyniku pani Kirchner prosiła papieża o wstawiennictwo. Nagle go polubiła... ech ci politycy:) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Gó... prawda! 08.04.13, 20:00 Falklandy to był fantastyczny prezent-niespodzianka, jaki sprawiła Thatcher durna junta. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Gó... prawda! 09.04.13, 11:37 chateau napisał: > Falklandy to był fantastyczny prezent-niespodzianka, jaki sprawiła Thatcher dur > na junta. Junta była rzeczywiście wredna, co nie zmienia faktu że Falklandy należą się Argentynie a nie temu zdechłemu cieniowi imperium. Zresztą Anglosasom jakoś junta nie przeszkadzała gdy masowo mordowała lewicowców w Argentynie, dopiero się anglosaskie śmiecie obudzili gdy Argentyna przyszła po Falklandy. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Gó... prawda! 08.04.13, 19:27 tornson napisał: > Nie powinno się źle mówić o zmarłych w czasie żałoby, ale nie powinno się im te > ż w tym czasie stawiać pomników. Fani tej baby nie potrafią uszanować tego drug > iego to ja nie będę szanował tego pierwszego! > Wspieranie zbrodniarza Pinocheta, ekonomiczne gnojenie własnych obywateli, wpro > wadzanie totalitarnego prawa w kraju, zniszczenie socjalnego dobrobytu w UK, za > mienienie industrialnej gospodarki w bezproduktywnego pasożyta którego symbolem > jest to złodziejskie bezproduktywne City. to są jej "zasługi". Najgorsze jedna > k jest to że ona i establishment tego kretyna zza oceanu zapoczątkowali system > społeczno ekonomiczny który zakończył okres powojennej prosperity. To ona zapoc > zątkowała ekonomiczny neoliberalizm który sprawił że od 2-3 dekad masowo ubożej > ą zwykli ludzie a bogaci się tylko garstka krezusów, a dziś ekonomia światowa z > dycha pod ciężarem ekonomicznie niewydolnego neoliberalizmu. > Obok Reagana, Pinocheta i Pol-Pota Jedna z najczarniejszych postaci II połowy X > X wieku. Brawo tornson, czytałem książkę Doktryna szoku,dlatego popieram to co o niej napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
grande.toscano (*) 08.04.13, 19:22 Ostatni premier europejski z jajami. Po niej już tylko ciapciaki zostały. Odpowiedz Link Zgłoś
grande.toscano Powiedzieć o niej, ze twarda to duże naduzycie 08.04.13, 19:29 Nt. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Gnoić szarych obywateli, a zarazem robić dobrze 09.04.13, 12:13 krezusom. Gdzie tutaj ta odwaga? A może odwagą było napaść na słabą zacofaną gospodarczo i technologicznie Argentynę w imię obrony resztek swego zdechłego imperium? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: [*] Margaret Thatcher 08.04.13, 20:11 kontrowersyjna w ocenie, nawet dzisiaj: na pewno madrzejsza od tego "cowboja" za Oceanu,wtedy angielska "Solidarnosc" dostawala solidny lomot na ulicy,regularnie najwiekszy sukces(mowia) wygrana wojna z "podskakujaca" Argentyna R.I.P i tyle...pajac juz cos bredzi o pomnikach Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re:Margaret Thatcher 09.04.13, 12:42 ma krew na rękach, duuużo krwi nic jej nie zmyje, historia ją potępi, kiedyś minie to zaślepienie wskaźnikami gospodarczymi Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re:Margaret Thatcher 09.04.13, 13:33 white_lake napisała: > ma krew na rękach, duuużo krwi Ma bez wątpienia na rękach utracone synekury brytyjskich związkowców. Nie rozumiem czemu lewicowcy mają o to pretensje. Ma też na rękach wyrwanie Wielkiej Brytanii z groźnego kryzysu gospodarczego i jej wprowadzenie w okres dobrej koniunktury. Ale krew? Czyją? Kilkuset żołnierzy na HMS Sheffield i ARA General Belgrano zabitych w wojnie o Falklandy? Wojnę wywołała argentyńska junta widząc w tym szansę na utrzymanie swojej dyktatury - a wojny mają to do siebie, że giną na nich ludzie. Dobrze, jeżeli na wojnie giną tylko żołnierze - to ostatnio rzadkość. Nie kompromituj się. Tym bardziej, że przegrana wojna falklandzka doprowadziła do upadku zbrodniczej junty w Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybex Re:Margaret Thatcher 09.04.13, 14:41 ta tępa babina z marnymi protezami zębów, wykończyła własne górnictwo, angielskie zwiazki zawodowe, i słynna kiedys angielska kolej. U nas w 1988 roku Solidarność ( niby zwiazek zawodowy) witał ją jak zbawczynie. Cała przemyslowa Wielka Brytania traktuje te babe jak plagę co nakładała kasy tym co za główną robote mieli konne polowanie na lisa i testowanie parobkow do zapleśniałych zamków.Fakt uratowała zapleśniałe królestwo przed totalnym buntem. Ale zdechła jak wszystkie Alzheimery otoczona własnym gównem I super. Jak Reagan. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re:Margaret Thatcher 09.04.13, 14:46 Abstrahując od słuszności twojej opinii: Ale zdechła jak > wszystkie Alzheimery otoczona własnym gównem I super. Jak Reagan. Jesteś odrażający:/ Odpowiedz Link Zgłoś
zdybex Re:Margaret Thatcher 09.04.13, 14:57 Ciekawe czy baronessa własnym kał em walczyła do końca o Falklandy znacząc na brązowo pozycje komandosow i 7 straconych okrętów oraz calego lotnictwa? Naśladowała z wyglądu Elżbietę II.Te tapirowane wlosy, te torebki . Ciekawe co w nich te starowiny noszą? Odpowiedz Link Zgłoś