Dodaj do ulubionych

Airbus wydał oświadczenie,

11.10.16, 12:53
które na pewno nie spodoba się obecnym na forum PiSiorkom, czy to jawnym, czy ukrytym, tam są odpowiedzi na wszystkie wasze PiSięta pytania, a teraz taki szybki quiz, kto kłamie, Macierewicz z Szydło, czy Airbus?

wiadomosci.onet.pl/kraj/airbus-helicopters-wydalo-oswiadczenie-ws-caracali/3f4374
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 12:55
      Tu jest całość: n-5-16.dcs.redcdn.pl/dcs/o2/tvn/web-content/m/p121/f/10c272d06794d3e5785d5e7c5356e9ff/6c3077d9-20c0-492c-ad7a-d510ff7c838b.pdf
    • wagonetka Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 12:55
      czan-dra napisał:

> tam są odpowiedzi na wszystkie wasze PiSięta pytania

pisięta zadają jakieś merytoryczne pytania?
      • czan-dra Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 12:57
        Tak tylko napisałem, by ich zachęcić.
      • m.c.hrabia Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 12:57
        wagonetka napisał(a):

> czan-dra napisał:
        >
        > > tam są odpowiedzi na wszystkie wasze PiSięta pytania
        >
        > pisięta zadają jakieś merytoryczne pytania?
        >
        >
        >
        a po co? oni są od łykania.
        • wsk175 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:03
          Cztery dni po zerwaniu rozmów z Francuzami Antek podaje termin dostawy maszyn konkurencji.
          Bezczelny wał głupich pisiorów.
      • sikal Tak.Tak. 11.10.16, 13:11
        Jeżeli tak napisał AIRBUS to to musi być już z założenia 100% prawdą.
        To jedno.
        Ale jakoś zapomnieli napisać o tym czego Polska od nich chciała a oni na to nie mogli się zgodzić.
        Jakiś taki protokolik rozbieżności mogli podać.
        Oni tylko pie... o tym na co mogła być zgoda ale nic nie piszą o rozbieżnościach.
        Taka sobie malutka manipulacja skierowana do lemingów.
        Francuzi traktują całą pokomunistyczną Europę jak przygłupów, ale teraz to się nagle bardzo mocno sparzyli, że aż pozbierać się nie mogą.
        Po obrażani teraz biegają tak jakby Polacy musieli od nich te Helikoptery kupić.
        • l_zaraza_l Re: Tak.Tak. 11.10.16, 13:34
          sikal napisał:

> Ale jakoś zapomnieli napisać o tym czego Polska od nich chciała a oni na to nie
          > mogli się zgodzić.

Też jestem bardzo ciekawa tych 50 projektów kompletnie nie związanych z lotnictwem.
          • sikal Wszystko jest związane z lotnictwem. 11.10.16, 13:39
            Wszystko jest związane z lotnictwem.
            • sikal Żadnych przykładów jednak nie podajesz. 11.10.16, 13:41
              Jestem ciekawy dlaczego?
    • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:00
      Tak, a teraz samodzielnie myślący przedstawiciele inteligencji reprezentującej opcję "ciepłej wody w kranie" wytłumaczą mi radośnie i ochoczo jaki interes miał AirBus oddając nam 50 caracali za darmo.
      Zamieniam się w słuch...
      • wsk175 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:04
        Za darmo to można od pisiej trzody nieletniej nocą w ryj dostać.
        • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:10
          Nie czytałeś oświadczenia naszego dobroczyńcy firmy AirBus a pragniesz zaistnieć w dyskusji.
          Siadaj, Następny proszę.
        • sikal Można w każdej chwili. 11.10.16, 13:17
          Wszystko potrafimy, ale to nie znaczy, że z tego przywileju będziemy korzystać.
      • czan-dra Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:08
        Ale to Ty wczoraj zwolenniku zimnej wody w kranie okupionej krwią, wkleiłeś "tłumaczenie" nieleczonego Antka i jego bandy, to teraz masz odpowiedź na te Twoje rewelacje, no i komu wierzysz?
        A gdzie jest napisane że 50 caracali mieli dostać za darmo? Znowu manipulujesz?
        • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:13
          Pozwól, że powtórzę pytanie bo widzę, że nie zrozumiałeś:

0 Jaki interes mam firma produkujące najlepsze na świecie taksówki dla sił specjalnych żeby w formie offsetu zwrócić nam wszystko ( no prawie) co zapłacimy za śmigłowce?

Czas start!
          • wsk175 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:15
            Za trudne, pisi umysł tego nie ogarnie.
            Szkoda czasu.
            • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:20
              Nie bełkocz - wyskrobku.... Błagam nie bełkocz, bo dzisiaj mam obniżony poziom tolerancji dla kretynów.
            • sikal Ciągłe problemy z przesłankami masz. 11.10.16, 13:27
              Ale nie wpadaj w przerażenie.
              To u was normalne.
          • czan-dra Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:21
            Jak to wdzięcznie ujął Jureek, manipulujesz, na siłę chcesz przejąć inicjatywę, baw się sam.
            • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:26
              Manipuluję..?! Na Boga manipuluję, bo zdaję pytania?
              Wykonałeś ładny piruecik z tym: " na siłę chcesz przejąć inicjatywę, baw się sam."
              co świadczy o tym, że nie potrafisz sklecić jakiejś sensownej odpowiedzi na pytanie, dlaczego Francuzi chcą nam zwrócić w formie offsetu tyle ile im zapłacimy za śmigłowce.
              • buldog2 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:39
                To przyzywanie Boga takie PiSowskie. Tak jak w maju 1792.
                Kłamiesz i manipulujesz, ale głupio.
                **
                Słyszałem w TOK FM rozmowę P. Karoliny Lewickiej z jakąś rzeczniczką PiSu, pewnie od Antona. Chodziło o różnicę - 6000 zatrudnionych w fabryce Airbusa vs. 100 w punkcie serwisowym jaczejki PiS. Dla tej rzeczniczki nie było różnicy.

--
                Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot.
                • tw_wielgus :))))) Słucham..?!! 11.10.16, 13:46
                  " To przyzywanie Boga takie PiSowskie. Tak jak w maju 1792"
                  Torebki Ci się pomyliły i nawąchałeś się wiodącego na rynku proszku do prania?
            • sikal No i idziesz w długą. 11.10.16, 13:28
              Tak jak zawsze.
              Bardzo, bardzo szybko tracisz inicjatywę.
          • boblebowsky Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 14:54
            Nie fikaj wielgus tylko sprawdź najpierw co to jest umowa offsetowa i na czym polega zamiast się błaźnić.
            • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 15:41
              Ależ nie fikam! No gdzieżbym miał czelność i odwagę podskakiwać tak potężnemu koncernowi, za którego adwokatów robicie w czynie społecznym na FK - jak sądzę ( bo przecież nie z głupoty).A skoro już się zgłosiłeś to bądź łaskaw mnie oświecić w dziedzinie offsetu za zakupy zbrojeniowe skoro uważasz, iż kompromituję się w sposób urągający zdrowemu rozsądkowi, który zaczerpnąłeś z TVN.
              Niech łaska pańska spłynie na mnie kagankiem oświaty który Ty panie Bobie Lebowsky będziesz łaskaw zapalić.
              • boblebowsky Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 15:52
                Umowa offsetowa nie jest gratisem jak to usiłujesz przedstawiać.
                • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 16:11
                  Kontynuuj proszę, bo na razie wypowiedziałeś jakiś tam banał, a ja oczekuję na konkrety.
                  Pozwól, że naprowadzę Cię na właściwy kierunek myślenia.
                  Kupujemy od producenta "Z" broń za "X" euro.
                  W ramach tego zakupu negocjujemy warunki dodatkowe. W ramach tych warunków dodatkowych firma "Z" zobowiązuje się zainwestować w nasz przemysł X euro = wartość całego kontraktu.
                  Przypominam fragment oświadczenia:
                  " Airbus naprawdę chciał inwestować w Polsce i chcieliśmy przyczynić się do stworzenia konkurencyjnego przemysłu lotniczego i kosmicznego w tym kraju. Jednak rząd polski zatrzasnął nam drzwi przed nosem. "

Zatem z punktu widzenia interesów biznesowych gdzie sens? Gdzie logika?
                  Chcą sobie stworzyć konkurencje dla już istniejących fabryk? Mają niedobory mocy produkcyjnych?
                  • belphegor-pisu Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 16:29
                    Połeto napisz to wierszem.
                  • boblebowsky Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 17:14
                    Banał? Nie rozumiesz tego co sam napisałeś? Mała podpowiedź z mojej strony. Chodzi o magiczne słowo inwestycja.
                    • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 17:50
                      Oczywiście inwestycja w mniemaniu "sekty caracala" nie pociąga za sobą skutków finansowych. Czy dobrze rozumiem ideę tej sekretnej podpowiedzi?
                      Ciągnąc dalej nasze rozważanie żeby zainwestować w jakieś przedsięwzięcie trzeba zarobić lub pożyczyć środki niezbędne do przeprowadzenia inwestycji.
                      Z tego co wiemy z oświadczenie naszego "dobroczyńcy" chciał on zainwestować kwotę równą wartości kontraktu. Czyli około 13 mld złotych w nasz przemysł, koncentrując się głównie na wzniesieniu na wyżyny technologiczne naszego przemysłu lotniczego i kosmicznego, który już teraz należy do światowej czołówki...
                      Inwestycja przynosi zwrot lub nie ( w przypadku nieudanej inwestycji) ostrożny strateg planując inwestycję zakłada również jej niepowodzenie.
                      Zatem nasz dobroczyńca (koncern AirBus) był skłonny zainwestować 13 mld zł w zamian za zakup śmigłowców za podobną kwotę. Śmigłowców, na których przecież 13 mld nie zarobi bo ogromną część wartości kontraktu pochłoną koszty wytworzenia, podatki itd...

Tak z innej beczki. Co z offsetem za F-16? Czy mógłbyś wskazać szczegółowe wyliczenia co gdzie i w jakiej wartości koncern General Dynamics zainwestował naszym kraju?
                      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/nik-krytykuje-offset-f-16-ministerstwo-nie-ma-zastrzezen,106210.html
                      Bo widzisz pan panie Lebowsky, ja za stary wyga jestem żeby podobnie jak pan dać się powtórnie nabrać na bajkę o "Długim czerwonym kapturku".
                      • tw_wielgus "Corega tabs" 11.10.16, 18:00
                        Korekta - chodziło mi o koncern " Lockheed Martin", sorry za zamieszanie.
                      • pies_na_czarnych Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 00:47
                        Wczoraj darłeś jape, że nie mogą ukarać pisnierzadu. Dzisiaj wmawiasz wszystkim, że inwestycja to jest darowizna. :) Partia wyssała ci całkowicie szare komórki.
                        • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 09:44
                          Moja Droga,
                          Intelektem to Ty od dawna nie błyszczysz, ale popis jaki dałaś w powyższym poście świadczy o tym że jest gorzej i lepiej już nie będzie.
                      • boblebowsky Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 11:04
                        Nie wiem w czym tą wygą jesteś, ale na pewno o biznesie pojęcia nie masz zielonego, siwe włosy, albo ich brak to wybacz za mało. Tworzysz jakieś absurdalne teorie że aż trudno dyskutować.
                        • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 11:18
                          1) Co to jest "ta wyga", bo przeszukałem słownik i nie udało mi się znaleźć wyjaśnienia?

2) Nie ja nie tworzę żadnych absurdalnych teorii. Ja tylko poprosiłem o wyjaśnienie i po paru nieprzyjemnych uwagach jakie mnie spotkały, ze strony stada lemingów z sekty złotego karaczana, odezwałeś się Ty.
                          Najpierw pozwoliłeś sobie na banał, a później ku mojej uciesze uciekłeś w żałosna retorykę, aby udowodnić, że coś wiesz na temat, o którym de facto masz mętne pojęcie. Mętne bo zaczerpnięte z prasy najmętniejszego z nurtów, sam muł.
                          Konkrrety panie LebowskY:
                          1) Realizacja offsetu na F16
                          2) Szczegóły offsetu na Caracale.

Skoro twierdzisz,że był to taki wspaniały "dil" bez trudu udowodnisz mi swoje racje.
                          • boblebowsky Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 11:40
                            Zabawny jesteś z tymi swoim konkretami i z czepianiem się pierdół. Czekać tylko aż moim nickiem się zajmiesz:))

Jaki interes mam firma produkujące najlepsze na świecie taksówki dla sił specjalnych żeby w formie offsetu zwrócić nam wszystko ( no prawie) co zapłacimy za śmigłowce?

Nie chce mi się brnąc w szczegóły, odniosłem się tylko do twojego głupiego zdania z którego wynika że nie rozumiesz co to jest offset i inwestycja. I nie męcz mnie omnibusie o jakieś F16, bo to zabawne, specjalisto fechtunku klawiaturą:))
                            • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 11:54
                              No nie do końca są to pierdoły. Bo jeżeli już to powinieneś użyć rodzaju męskiego -
                              "ten wyga", nie wiem czy dla Ciebie, ale dla mnie jest to istotne.

"Nie chce mi się brnąc w szczegóły, odniosłem się tylko do twojego głupiego zdania z którego wynika że nie rozumiesz co to jest offset i inwestycja. I nie męcz mnie omnibusie o jakieś F16, bo to zabawne"

A to już jest po prostu paradne. Znaczy się nie przygotowałeś się do lekcji i starasz się zminimalizować skutki swojego nieuctwa. Dlaczego?
                              Ano dlatego, iż jednym pytaniem rozwaliłem zapłakane stado lemingów ryczących wniebogłosy z powodu rezygnacji z zakupu latających karaczanów francuskiej produkcji.
                              Przykład realizacji offsetu za F-16 jest jak najbardziej na miejscu (w naszej dyskusji) gdyż dobitnie ilustruje to ile naprawdę zostaje z obietnic.
                              • boblebowsky Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 13:31
                                Tak jest, rozwaliłeś wszystkich:))) A lekcje zostaw lepiej dla swoich wnucząt.
                                miłego:)
                                • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 14:36
                                  Nie posiadam, ale dziękuję za dobre słowo.
          • pies_na_czarnych Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 15:03
            No to w końcu o co wam chodzi? O to, że Francuzi za dużo chcieli dać? Antek mówił zupełnie coś innego.
        • m.c.hrabia Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:14
          a teraz samodzielnie myślące pi-siory , wytłumaczą ,że antek-świr nie wziął łapówki , ot następna po senatorze-złodzieju pisowska dziewica
          • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:21
            Nie wiem, co zrobią samodzielnie myślące pisiory i generalnie mało mnie to w tej chwili obchodzi.
            OCZEKUJĘ ODPOWIEDZI NA PYTANIE!
            Za trudne było?
            • buldog2 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:34
              Ja potrafię, odpowiedzieć. Odpowiedź zna każdy, kto choćby w najmniejszym stopniu zna temat i nie sprowadza się ona do dawania czegokolwiek.
              Odpowiedź jest w wielu miejscach, wystarczy poszukać (jakby kogo interesowała). Ale nie ma sensu odpowiadać tu, na kłamstwa i chamskie oszczerstwa.

--
              Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot.
              • tw_wielgus Zatem słucham... b/t 11.10.16, 13:38

• tw_wielgus Helloł, no nic nie słyszę... 11.10.16, 15:42
                  koncept umknął, czy intelekt odpłynął?
                  • belphegor-pisu Re: Helloł, no nic nie słyszę... 11.10.16, 16:27
                    Czepiasz się poprzednika czyli tw_wielgus alias jan patmo?
                    • buldog2 Re: Helloł, no nic nie słyszę... 11.10.16, 18:30
                      Przecież napisałem, że potrafię, ale nie odpowiem ze względu na niegodny charakter jego pomówień. Jeśli kto inny (bez takiego "dorobku") zechce, żebym napisał, to odpowiem.

--
                      Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1.
                  • tw_wielgus ************************************************** 12.10.16, 09:47

• tw_wielgus Re: Helloł, no nic nie słyszę... 12.10.16, 09:48
                    * Moje Drogie Lemingi *
    • szwampuch58 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:02
      mleko sie rozlalo, z czasem plama sie powieksza , narazie oświadczenie potem odszkodowanie dla Airbusa a na koncu trybunal stanu dla pisowskich "mundrali"
      • tw_wielgus Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:16
        Od czasu zakończenia negocjacji słyszę na tym forum nieustanne nawoływanie: ajwaj ajwaj..
        • szwampuch58 Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 14:39
          Spoko,nadstaw ucha na to
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20820854,airbus-group-chce-odszkodowania-od-rzadu-pis-nigdy-nie-zostalismy.html#Czolka3Img
          • tw_wielgus Hańba, hańba, hańba porzykroć! 11.10.16, 15:49
            "Nigdy nie zostaliśmy tak potraktowani"
            No jak rząd polski miał czelność rozmawiać z francuskim koncernem w innej pozycji niż na kolanach.

A już takie oświadczenia brzmią mocno groteskowo:
            " Airbus naprawdę chciał inwestować w Polsce i chcieliśmy przyczynić się do stworzenia konkurencyjnego przemysłu lotniczego i kosmicznego w tym kraju. Jednak rząd polski zatrzasnął nam drzwi przed nosem. "
            • buldog2 Re: Hańba, hańba, hańba porzykroć! 11.10.16, 18:24
              Co w tym groteskowego? Wszystko wskazuje na to, że prawda. Amerykanie nam tego nie dadzą, ani sprzedadzą, tam jest kłopot z uzyskaniem dostępu do jakiejkolwiek zaawansowanej technologii.
              Co więcej, byłyby możliwości pozyskania i wykorzystania części potencjału ukraińskiego. Potencjał ogromny, co potwierdza choćby przejęcie Zaporoża przez Lockheed Martin. Ale po ten potencjał sięga też Rosja (buduje fabrykę silników śmigłowcowych pod Petersburgiem), tego jaczejce nie wolno.

--
      • sikal Ha, ha, haaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! 11.10.16, 13:22
        Dobre to było.
        Jakie odszkodowanie.
        Co?
        Jakieś łapówki ktoś będzie musiał zwracać?
        No!
        Ciekawe to by było.
        • szwampuch58 Re: W piaskownicy kartofel. 11.10.16, 13:35
          takie rewelacje mozesz pociskac,kapitalizm nie zna litosci
        • buldog2 Re: Ha, ha, haaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! 11.10.16, 15:24
          Uprawnione są przypuszczenia na temat łapówek w kontaktach PiSu z mafią. Sporo o tym napisano.

--
    • green-balon Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 13:34
      A ja tam panie powim tak. Po jako cholere nam jakiesik caracale. Weźniem paru caracanów ze sejma, damy im sie naźreć grchówki, damy litry siwuchy, posadzim na drzwi od sławojki i niech se leeeeeeccooooom. A za dopalacz niech im red bul służy.
    • zapijaczony_ryj Obnaża w nim publicznie kłakstwa dyplomatolstwa 11.10.16, 15:41
      naszego rządu.
      Niestety wysyłają do PO Premiera Beaty Szydło pomylił adresatów, bo własciwszym by był ten co o tym zadecydował, czyli prezesPan
    • scoutek Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 15:49
      dzięki za linki
      ale dla pisich bez sensu, dla nich najważniejsze jest to co mówi PARTIA, a reszta się kompletnie nie liczy
      wiara w partię jest większa niż zdolność czytania, pisania i myślenia
      • l_zaraza_l Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 16:25
        A partia mówi, że to zemsta na "żabojadach" za '39.
    • indeed4 Nie ma co żałować Francji 11.10.16, 18:07

bo i kto normalny by się przejmował Francuzikami?

" Rola Francji jako sojusznika Polski jest przeszacowywana. I tutaj pełna zgoda z Saryuszem-Wolskim, że Paryż nigdy nie był sojusznikiem Polski i pewnie nigdy nim nie będzie, bo sprzeczność interesów jest zbyt duża. Hollande jest pierwszym politykiem, który dąży do tego, żeby załagodzić politykę Unii wobec Rosji za Donbas"

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103454,20821237,zerwany-kontrakt-z-airbusem-nie-ma-co-zalowac-francji-sprzecznosc.html
      • buldog2 Re: Nie ma co żałować Francji 11.10.16, 18:50
        Komletna bzdura, prawie we wszystkim. Ani słowa w tej rozmowie o meritum:

Śmigłowiec S-70i to eksportowa wersja śmigłowca UH-60 Black Hawk (swoją drogą świetny śmigłowiec) z którym ma wspólny niestety tylko kadłub. Śmigłowiec proponowany Polsce przez firmę Sikorsky (PZL Mielec) jest pod każdym względem gorszą konstrukcją od wersji użytkowanej przez US Army (a nawet Słowacji sic!). Posiada słabsze silniki, stary typ wirnika(pogarszając parametry lotne), uproszczoną awionikę, oraz brak wyposażenia dodatkowego poprawiającego świadomość sytuacyjną załogi oraz jej skuteczność na polu walki. Jak bardzo jest to odchudzona wersja może świadczyć fakt, że S-70i jest lżejszy od UH-60 o 0,5t! Dlaczego zaoferowano nam taką słabszą wersję. Ponieważ podobnie jak AW149 nikt nie chce jej kupować tylko wybiera UH-60 lub najbardziej odpowiedni dla nas S-92. Próbie sprzedania nam gorszego Black Hawk'a sprzyjał fakt jego produkcji w PZL Mielec.

web.facebook.com/JWK.LUBLINIEC/posts/902728373124164?_rdr

Postępowanie jaczejki kwalifikuje ją do prokuratora i pod sąd. Wyrok to formalność.

--
        • buldog2 Re: Nie ma co żałować Francji 11.10.16, 19:14
          Aż się nie pisać, dobrze że Piq znalazł świetny artykuł, w którym wszystko wyłożone:
          www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/kontrakt-caracale-airbus-macierewicz,233,0,2170089.html

"i sznur i gałąź pod ciężarem zgięta".

--
          • nazimno Re: Nie ma co żałować Francji 12.10.16, 14:18
            Afryka, piaskiem po ... turbinach,

www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/20140625trib000836995/airbus-helicopters-quand-le-caracal-mord-la-poussiere-au-mali.html

"Depuis janvier 2013, 22 moteurs ont été changés, précisent les auteurs du rapport. Enfin le coût du maintien en condition opérationnelle est lui aussi prohibitif. Le coût de réparation d'un moteur est de l'ordre de 300.000 à 600.000 euros hors taxe. Cette situation est inacceptable. Des mesures correctrices des industriels concernés s'imposent".
    • taniarada Brawo Wielgus 11.10.16, 20:10
      Jak zawsze nie normalni inaczej zatkało buzie.Platformni działacze oddadzą fanty za kontrakt.A Tusk za poparcie w wyborze na króla Europy zrezygnuje z urzędu.
    • taniarada Towarzyszu boldog 2 11.10.16, 20:19
      Dwa to numer operacyjny.Tego złomu nie chciała armia francuska.A Tusk chciał.
      • czan-dra Re: Towarzyszu boldog 2 11.10.16, 20:21
        Czopek, daj spokój, to cię przerasta, zajmij się czymś pożytecznym, a nie zaprzątarz głowę czymś czego nie rozumiesz.
        To jest Dobra Rada, nie tania, a dobra.
        • czan-dra Re: Towarzyszu boldog 2 11.10.16, 20:22
          Mój błąd, powinno być ZAPRZĄTAJ, a nie zaprzątarz.
      • belphegor-pisu Re: Towarzyszu boldog 2 11.10.16, 20:31
        gdy przeciwko Polsce
        coś się szykuje
        czerwone światło pis-neonu
        zupełnie wariuje!

jan patmo
    • rirei Re: Airbus wydał oświadczenie, 11.10.16, 21:46
      Że nie chce apelu smoleńskiego
    • znak-wodny Odszkodowanie powinien zapłacić Macierewicz 12.10.16, 00:27
      z własnej kieszeni. Powinien, ale zapłacimy my podatnicy.
      • l_zaraza_l Re: Odszkodowanie powinien zapłacić Macierewicz 12.10.16, 13:35
        Zapewne okaże się, że podejmował tę decyzję jako osoba prywatna.
    • czekam.na.lewice Polska znowu w ruinie 12.10.16, 11:14
      Teraz to już koniec.....nie będzie niczego. Francuzi nas wykończą finansowo :)
    • zgred-zisko Re: Airbus wydał oświadczenie, 12.10.16, 16:04
      Z tymi oświadczeniami Francuzów to bywa różnie. Kiedyś tam, dawno temu prowadziłem z Francuzami rozmowy na poważy temat. Po przylocie do Paryża przyjął mnie szef dużego wydziału firmy z którą mieliśmy kontakty. Powiedział mi, że się cieszy, że przyjechałem i że wszystkie dokumenty o które mi chodzi będą gotowe następnego dnia rano. Umówiliśmy się na 9-tą. Kiedy do niego przyszedłem pani sekretarka poinformowała mnie, że to jakieś nieporozumienie. Nie mogliśmy się umówić, bo ten pan właśnie poprzedniego dnia wyleciał do Kanady i niebędzi9e go przez try tygodnie.
      Dlatego obecne rozbieżności między stronami, zupełnie mnie nie dziwią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka