Dodaj do ulubionych

Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u

27.07.23, 09:05
staje się coraz bardziej widoczna, w coraz brutalniejszej, walce o władzę nad krajem leżącym pomiędzy potężnymi sąsiadami.
Nie tak jeszcze dawno uważałem obóz polskiej prawicy za obrońców najważniejszych wartości konserwatywnych w przeciwieństwie do obozu PO, którą uważałem za awangardę szeroko rozumianej nowoczesności.
Z chwilą powrotu do czynnej polityki Pana Tuska i głębszym przeanalizowaniu Jego wystąpień moje wrażenia rozumienia głównych, politycznych celów obu obozów uległo diametralnej zmianie.

Skłonnym jestem uważać, że to Prawica pragnie czynić życie wszystkich Polaków dostatniejszym i rozumniejszym a obywatelska, w nazwie, platforma dąży jedynie do utrzymania wiodącej roli tzw. "beneficjentów" przemian ustrojowych w Polsce.

Czy zawodzi mnie wzrok, czy rozumowanie a może jedno i drugie?
Obserwuj wątek
    • mateusz.urbanski Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 10:24
      mazala2 napisał:

> Skłonnym jestem uważać, że to Prawica pragnie czynić życie wszystkich Polaków d
      > ostatniejszym i rozumniejszym
      > Czy zawodzi mnie wzrok, czy rozumowanie a może jedno i drugie?
      >
      Powrót do "sprawiedliwości dziejowej", wzorcem historia obu potężnych sąsiadów Polski
      Program pis programem narodu, a
      powszechna kontrola obywateli, szczególnie obywatelek gwarantem społecznego zaufania.
      Czyli to, co już było i miało nie wrócić nigdy więcej

Dostatniejsze życie. I rozumniejsze, bo wytłumaczone przez funkcjonariuszy kościelnych 😈
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 10:44
        mateusz.urbanski napisał(a):

>
        > Dostatniejsze życie. I rozumniejsze, bo wytłumaczone przez funkcjonariuszy kośc
        > ielnych 😈

Kościoły ani w USA ani w Polsce nigdy nie miały programów społecznych.
        • mateusz.urbanski Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 13:40
          mazala2 napisał:

> Kościoły ani w USA ani w Polsce nigdy nie miały programów społecznych.
          >

Ale mają "naukę społeczną" 😆 którą narzuca kościół katolicki
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 10:47

Większość ludzi na świecie pracuje jeszcze ciężej niż ci , w których obronie stajesz. Klasa średnia będzie zanikała w Polsce bo taki jest trend wiejący z USA.

Milton F, nie miał racji.:(
        • mateusz.urbanski Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 13:53
          mazala2 napisał:
          >
          > Większość ludzi na świecie pracuje jeszcze ciężej

Niewątpliwie. Kogo utrzymują?

niż ci , w których obronie st
          > ajesz. Klasa średnia będzie zanikała w Polsce bo taki jest trend wiejący z USA.
          >
          Kto będzie utrzymywał krk?
          Bo na pewno nie wierni, choć to byłoby najzdrowsze rozwiązanie
          A kto będzie utrzymywał beneficjentów "społecznych programów gospodarczych?"
          Ci co pracują, nie głosują na PiS

> Milton F, nie miał racji.:(
          >
          • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 14:57

> Niewątpliwie. Kogo utrzymują?

Siebie i swoje rodziny jeśli je założyli.

>
            > >
            > Kto będzie utrzymywał krk?
            > Bo na pewno nie wierni, choć to byłoby najzdrowsze rozwiązanie

Uważasz, że niewierzący utrzymują KK?

> A kto będzie utrzymywał beneficjentów "społecznych programów gospodarczych?"

Konieczność wdrażania fragmentów socjalnych w gospodarce wolnorynkowej stała się koniecznością. Patrz USA

> Ci co pracują, nie głosują na PiS

To nie prawda. Na PiS głosują ludzie starzy i ci co cenią sobie polską kulturę bo w takiej zostali wychowani nie tylko za czasów PRL-u.
            Głosujące młode pokolenie głosuje na całym Świecie za "ciastkiem ", które ma być i które chcą jednocześnie zjeźdźć. To, moim daniem, wynik reżimu edukacyjnego w Polsce i na tzw. Zachodzie. ( Bolonia 1958)

>
            >
            > > Milton F, nie miał racji :)
            > >
            • mateusz.urbanski Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 19:13
              mazala2 napisał:

> mateusz.urbanski napisał(a):
              >
              >
              > > Niewątpliwie. Kogo utrzymują?
              >
              > Siebie i swoje rodziny jeśli je założyli.
              >
              > >
              > > >
              > > Kto będzie utrzymywał krk?
              > > Bo na pewno nie wierni, choć to byłoby najzdrowsze rozwiązanie
              >
              > Uważasz, że niewierzący utrzymują KK?
              >
              Oczywiście, krk w PL jest utrzymywany z pieniędzy podatników, wszystkich.
              Uważasz, że jest inaczej?

> > A kto będzie utrzymywał beneficjentów "społecznych programów gospodarczyc
              > h?"
              >
              > Konieczność wdrażania fragmentów socjalnych w gospodarce wolnorynkowej stała si
              > ę koniecznością. Patrz USA

Wsparcie powinni otrzymać najsłabsi, chorzy, niepełnosprawni. Akurat u nas fatalnie z tym. Zwłaszcza gdy istnieje przymus urodzenia.
              Reszta może sobie zapracować
              A państwo ma stworzyć ku temu dobre warunki

> > Ci co pracują, nie głosują na PiS
              >
              > To nie prawda. Na PiS głosują ludzie starzy i ci co cenią sobie polską kulturę
              > bo w takiej zostali wychowani nie tylko za czasów PRL-u.

Ale pracują czy nie?
              Pomijam emerytów i rencistów

> Głosujące młode pokolenie głosuje na całym Świecie za "ciastkiem ", które ma b
              > yć i które chcą jednocześnie zjeźdźć. To, moim daniem, wynik reżimu edukacyjneg
              > o w Polsce
              >
              Za "ciastkiem" głosują ci, którzy chcą krócej pracować i jednocześnie mieć "godną" emeryturę
              Jak to leciało? Rozbudzać oczekiwania? potem stopniowo je wygaszać i niech zapierdalają za miskę ryżu
              Emerytom dorzuci się 13 i 14

• mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 28.07.23, 12:07

> mazala2 napisał:
                >
                > > mateusz.urbanski napisał(a):
                > >
                >
                >
                > > Głosujące młode pokolenie głosuje na całym Świecie za "ciastkiem ", któr
                > e ma b
                > > yć i które chcą jednocześnie zjeźdźć. To, moim daniem, wynik reżimu eduka
                > cyjneg
                > > o w Polsce
                > >
                > Za "ciastkiem" głosują ci, którzy chcą krócej pracować i jednocześnie mieć "god
                > ną" emeryturę
                > Jak to leciało? Rozbudzać oczekiwania? potem stopniowo je wygaszać i niech zapi
                > erdalają za miskę ryżu
                > Emerytom dorzuci się 13 i 14
                >
                >
                >
                >

Przekonałeś mnie częściowo. :)

Pozdrawiam
    • adam.eu Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 10:33
      mazala2 napisał:

> staje się coraz bardziej widoczna, w coraz brutalniejszej, walce o władzę nad k
      > rajem leżącym pomiędzy potężnymi sąsiadami.

No dobra, a nie bierzesz pod uwagę forumowicza No-popisa?
      A i Twój dalszy krewny Zdravko oficjalnie też odcina się od obydwóch obozów,
      Są tu też zwolennicy konfy, partii Razem, lewicy, niektórzy dobrze życzą trzeciej drodze (ja też im życzę, aby przekroczyli próg wyborczy) i lewicy?
      Zamierzasz to wszystko zamieść pod dywan? Rozumiem, że Po-pis jest nierzetelny, bo jego deklaracje rozmijają się praktyką, ale cała reszta?
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 10:55
        adam.eu napisał:

Rozumiem, że Po-pis jest nierzetelny,
        > bo jego deklaracje rozmijają się praktyką, ale cała reszta?
        Nie rozważam problem rzetelności lub jej braku w hasłach politycznych obozów. Rozważam inwersję ról politycznych i celów tych obozów.
        • fallen_sorcerer Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:14
          Inwersja polega na tym, że teraz PiS trzyma się stołków, a opozycja chce ich zrzucić, inne aspekty tej walki są na dalszym planie.
          • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:24
            fallen_sorcerer napisał:

> Inwersja polega na tym, że teraz PiS trzyma się stołków, a opozycja chce ich zr
            > zucić, inne aspekty tej walki są na dalszym planie.

Inwersja, o której piszę , moim zdaniem, dotyczy głównie ról jakie mają oba obozy odegrać w dalszym przekształcaniu naszego myślenia o codziennym życiu.

Konserwa ( Prawica) staje się postępem a postęp (PO) wąsko pojmowanym interesem klasowym
        • adam.eu Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:50
          mazala2 napisał:

> adam.eu napisał:
          >
          > Rozumiem, że Po-pis jest nierzetelny,
          > > bo jego deklaracje rozmijają się praktyką, ale cała reszta?
          > Nie rozważam problem rzetelności lub jej braku w hasłach politycznych obozów. R
          > ozważam inwersję ról politycznych i celów tych obozów.

Po pierwsze, to kto oprócz Ciebie zgadza się z tezą, że nastąpiła przebiegunowiły się PIS z PO?
          A poza tym Inwersja w moim odczuciu to jest chwilowy stan, który powróci do normalności.
          A więc o czym dyskutować?
          A gdyby nawet tak Twoim zdaniem było, to co stało z pozostałymi siłami politycznymi? Fałszywe założenie, że poza PO i PIS nie istnieją, czy też zmieniły o 180 stopni swoje nastawienie do PO i do PIS, a może same też przebiegunowiły się? Ale jak? Ach ta Twoja życzeniowa twórczość poza rzeczywistością.
          • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 13:43
            adam.eu napisał:

>
            >
            > Po pierwsze, to kto oprócz Ciebie zgadza się z tezą, że nastąpiła przebiegun
            > owiły się PIS z PO?

Myślę samodzielnie i wyniki tych myśli uzewnętrzniam. Niby z kim miałbym je uzgadniać i o czym by takie pragnienie uzgadniania świadczyć mogło ?

> A poza tym Inwersja w moim odczuciu to jest chwilowy stan, który powróci do nor
            > malności.
            > A więc o czym dyskutować?
            Reprezentujesz bardzo interesujący typ osobowości. Marnujesz talent pisząc na FK, Pisz książki z dziedziny fantastyki politycznej.
            • adam.eu Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 20:46
              mazala2 napisał:

> Myślę samodzielnie i wyniki tych myśli uzewnętrzniam. Niby z kim miałbym je uzg
              > adniać i o czym by takie pragnienie uzgadniania świadczyć mogło ?

Z rzeczywistością warto uzgodnić!
              A Ty brniesz jeszcze dalej piszesz o mnie i każdy widzi, że to co poniżej to Twoja kolejna jak najbardziej indywidualna głupota.

> Reprezentujesz bardzo interesujący typ osobowości. Marnujesz talent pisząc na
              > FK, Pisz książki z dziedziny fantastyki politycznej.
    • yoma Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 10:48
      Jakbym piqa czytała. Taką wam zadali narrację na ten tydzień?
      • ukos Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:21
        yoma napisała:

> Jakbym piqa czytała. Taką wam zadali narrację na ten tydzień?

Dali im zadanie z 1984 Orwella. Nie, nie, w żadnym wypadku nie czytać. Tylko inwersja znaczeń.
        • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:36
          ukos napisał:

> yoma napisała:
          >
          > > Jakbym piqa czytała. Taką wam zadali narrację na ten tydzień?
          >
          > Dali im zadanie z 1984 Orwella. Nie, nie, w żadnym wypadku nie czytać. Tylko in
          > wersja znaczeń.

Orwella nie wystarczy czytać jak gazetę trzeba zrozumieć czy samemu nie uczestniczy się w realizacji świata jedynej prawdy mającej źródło, przecież w ludzkim umyśle.
          • ukos Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 16:38
            mazala2 napisał:

> Orwella nie wystarczy czytać jak gazetę trzeba zrozumieć

Nie będziesz mnie pouczał, synku, mam własne doświadczenia.
            • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 17:18
              ukos napisał:

> mazala2 napisał:
              >
              > > Orwella nie wystarczy czytać jak gazetę trzeba zrozumieć
              >
              > Nie będziesz mnie pouczał, synku, mam własne doświadczenia.

To oczywiste, że masz własne doświadczenia, które są przecież kupą błędów i fałszów.
        • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 16:57
          A wiesz co, nabrałem chęci na ponowne przeczytanie "1984".
          • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 28.07.23, 12:01
            tapatik napisał:

> A wiesz co, nabrałem chęci na ponowne przeczytanie "1984".
            >

Przeczytaj również "Wybór " Tuska i żony Sikorskiego
            • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 11:38
              mazala2 napisał:

> tapatik napisał:
              >
              > > A wiesz co, nabrałem chęci na ponowne przeczytanie "1984".
              > >
              >
              > Przeczytaj również "Wybór " Tuska i żony Sikorskiego

Dlaczego?
              • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 01.08.23, 08:24
                tapatik napisał:

> mazala2 napisał:
                >
                > > tapatik napisał:
                > >
                > > > A wiesz co, nabrałem chęci na ponowne przeczytanie "1984".
                > > >
                > >
                > > Przeczytaj również "Wybór " Tuska i żony Sikorskiego
                >
                > Dlaczego?
                >

Pozwala lepiej poznać potencjał intelektualny Pana Tuska
                • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 01.08.23, 09:26
                  Wolę jednak sam decydować jaki potencjał chcę poznawać. :P
        • yoma Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 17:01
          ukos napisał:

> yoma napisała:
          >
          > > Jakbym piqa czytała. Taką wam zadali narrację na ten tydzień?
          >
          > Dali im zadanie z 1984 Orwella. Nie, nie, w żadnym wypadku nie czytać. Tylko in
          > wersja znaczeń.

Ale to ja czytam, ich nie podejrzewam:)
          • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 17:22
            yoma napisała:

> ukos napisał:
            >
            > > yoma napisała:
            > >
            > > > Jakbym piqa czytała. Taką wam zadali narrację na ten tydzień?
            > >
            > > Dali im zadanie z 1984 Orwella. Nie, nie, w żadnym wypadku nie czytać. Ty
            > lko in
            > > wersja znaczeń.
            >
            > Ale to ja czytam, ich nie podejrzewam:)
            >

I dlatego tyrudno twoje opinie poważnie traktować.
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:27
        yoma napisała:

> Jakbym piqa czytała. Taką wam zadali narrację na ten tydzień?
        >

Ze względu na ograniczenia intelektualne zapewne nieudolnie naśladuję intelektualistę forumowego. Wybacz mi przeciwieństwo lingi
    • qwardian Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 11:41
      Nie głosuję na sklerotyków POPiS, głosuję na młodość. Piątkę Mentzena und Pięć Piw Mentzena, radość i symbol szczęścia :))
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 12:01
        qwardian napisał:

> Nie głosuję na sklerotyków POPiS, głosuję na młodość. Piątkę Mentzena und Pięć
        > Piw Mentzena, radość i symbol szczęścia :))
        >
        Symbol szczęścia jak wygląda?
        • x2468 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 01.08.23, 09:45
          Dla niego sześciopak piwa "Mocne".
      • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 16:32
        qwardian napisał:

> Nie głosuję na sklerotyków POPiS, głosuję na młodość. Piątkę Mentzena und Pięć
        > Piw Mentzena, radość i symbol szczęścia :))

Ale to dla nastolatków.
        Gdyby to był program dla dorosłych to powinno być jeszcze Pięć Prezerwatyw (na tydzień).
        Tymczasem widząc poglądy Mentzena to raczej będzie Pięć Kazań (na tydzień).
      • ukos Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 17:19
        qwardian napisał:

> głosuję na młodość. Piątkę Mentzena und Pięć Piw Mentzena

Pięć piw to już gestem zamawiano dużo wcześniej w proto-Konfederacji, tym gestem, który np. w Hitlerjugend miał jeszcze szersze znaczenie.
        • qwardian Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 12:02
          Ach tak, w życiu bym o tym nie pomyślał :)
    • 99venus Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 14:06
      Dawno nie byłem tak rozśmieszony infantylną naiwnością.
    • manhu Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 14:53
      mazala2 napisał:
      > Prawica pragnie czynić życie wszystkich Polaków dostatniejszym
      1. PIS to nie prawica, a skrajna lewica komunistyczna, zwalczająca prywatyzację (także robiąca "marginalne" kontrole kont czyli 3,2 mln w rok co wymaga 5-10 razy więcej)
      2. Pragnąć to se mogą, efekty są tragiczne.

3. biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-jak-bezpieczny-kredyt-2-proc-podniosl-ceny-mieszkan-mamy-dan,nId,6916245 - oto hit Kaczyńskiego, pisałem wiele razy co daje skrajne zaniżanie stóp, nie tylko okradli ludzi na 500 mld, dali złodziejom na kredytach, którzy na tym ... stracili (2,5 droższe mieszkania, 2x niższa zdolność, 5x mniejsze mieszkania). Wzrost w pół roku jest szokujący, nawet ja nie liczyłem na tyle, a oszuści z PIS mówili, że ceny się zmienią marginalnie. W dodatku wzrosły ceny skrajnie wysokie napompowane wcześniejszą bańką.
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 17:20
        manhu napisał:

> mazala2 napisał:
        > > Prawica pragnie czynić życie wszystkich Polaków dostatniejszym
        > 1. PIS to nie prawica, a skrajna lewica komunistyczna, zwalczająca prywatyzację
        > (także robiąca "marginalne" kontrole kont czyli 3,2 mln w rok co wymaga 5-10 r
        > azy więcej)
        > 2. Pragnąć to se mogą, efekty są tragiczne.
        >
        > 3. biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-jak-bezpieczny-kredyt-2-proc-podniosl-ceny-mieszkan-mamy-dan,nId,6916245 - oto hit Kaczyńskiego, pisałem wiele razy co daje skrajne zaniżanie stóp, nie tylko okradli ludzi na 500 mld, dali złodziejom na kredytach, którzy na tym ... stracili (2,5 droższe mieszkania, 2x niższa zdolność, 5x mniejsze mieszkania). Wzrost w pół roku jest szokujący, nawet ja nie liczyłem na tyle, a oszuści z PIS mówili, że ceny się zmienią marginalnie. W dodatku wzrosły ceny skrajnie wysokie napompowane wcześniejszą bańką.

???
    • szczypawka.jadowita Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 16:14
      PIS, jak widzimy, dąży do rozbudowy Alei Milionerów, hoteli dla swoich, wsadzania agentów na stanowiska państwowe, lżenia ludzi i maltretowania kobiet. Tak, to jest tzw. prawica, tzw. prawo i tzw. sprawiedliwość.
    • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 16:26
      Moim skromnym zdaniem - rozumowanie.

PO próbuje wygrać obiecując utrzymanie zasiłków.
      Nie wiem kogo określasz mianem Prawicy (SP?), ale ja u nich nie widzę żadnych kroków do uczynienia nas dostatniejszymi i rozumniejszymi.
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 17:35
        tapatik napisał:

> Moim skromnym zdaniem - rozumowanie.

A w czym tkwi błąd?

>
        > PO próbuje wygrać obiecując utrzymanie zasiłków.

Nie chodzi o techniki wygrywania wyborów tylko o cel posiadania władzy.

> Nie wiem kogo określasz mianem Prawicy (SP?),

Rządzący obóz tak był powszechnie określany i jest nadal.

ale ja u nich nie widzę żadnych k
        > roków do uczynienia nas dostatniejszymi i rozumniejszymi.
        >
        Nie zaprzeczasz sobie?
        • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 19:24
          mazala2 napisał:

> tapatik napisał:
          >
          > > Moim skromnym zdaniem - rozumowanie.
          >
          > A w czym tkwi błąd?

Najpierw piszesz, że PO było partią nowoczesną, a potem że stali się ostoją dla " "beneficjentów" przemian ustrojowych w Polsce", jednocześnie twierdzisz, że Prawica chce zmienić nasze życie na lepsze.
          Tymczasem:
          - rośnie nam korupcja
          obserwatorgospodarczy.pl/2023/07/25/korupcja-w-polsce-wzrosla-pod-rzadami-pis/
          - czas oczekiwania na rozprawę wzrósł bodajże o 30% w stosunku do tego co było przed reformami ministra zero
          - dzietność nam spada
          obserwatorgospodarczy.pl/2023/07/25/liczba-urodzen-w-polsce-spada-z-miesiaca-na-miesiac-wykres/
          - wywalają dobrych specjalistów, a w ich miejsce powołują byle kogo - patrz stadnina w Janowie Podlaskim
          - siła nabywcza emerytur spada.
          Gdzie ty tu widzisz lepsze?

> > PO próbuje wygrać obiecując utrzymanie zasiłków.
          >
          > Nie chodzi o techniki wygrywania wyborów tylko o cel posiadania władzy.

A jaki jest cel posiadania władzy? :-)

> > Nie wiem kogo określasz mianem Prawicy (SP?),
          >
          > Rządzący obóz tak był powszechnie określany i jest nadal.

OK, rozumiem.

> ale ja u nich nie widzę żadnych k
          > > roków do uczynienia nas dostatniejszymi i rozumniejszymi.
          > >
          > Nie zaprzeczasz sobie?

Nie.
          • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 19:40
            tapatik napisał:

> mazala2 napisał:
            >
            > > tapatik napisał:
            > >
            > > > Moim skromnym zdaniem - rozumowanie.
            > >
            > > A w czym tkwi błąd?
            >
            > Najpierw piszesz, że PO było partią nowoczesną, a potem że stali się ostoją dla
            > " "beneficjentów" przemian ustrojowych w Polsce", jednocześnie twierdzisz, że
            > Prawica chce zmienić nasze życie na lepsze.

Była nowoczesną i w miarę upływu czasu stała się ostoją itd itd.

Gdzie tu jakakolwiek sprzeczność. Byłem młodym a stałem się starym gdzie tu sprzeczność?

> Tymczasem:
            > - rośnie nam korupcja

Korupcja to nieodłączna cecha ustroju kapitalistycznego, który wyrasta z kultu pieniądza.

>
            > - dzietność nam spada

dzietność spada na całym Zachodzie, przyczynę tego zjawiska experci upatrują w propagowaniu stylu życia innego od tradycyjnego. w którym dążenie do bogactwa materialnego nie było przedstawiane jako jedynie sensowne zachowanie człowieka.
            • adam.eu Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 20:23
              mazala2 napisał:

> dzietność spada na całym Zachodzie, przyczynę tego zjawiska experci upatrują w
              > propagowaniu stylu życia innego od tradycyjnego. w którym dążenie do bogactwa m
              > aterialnego nie było przedstawiane jako jedynie sensowne zachowanie człowieka.

Dodaj jeszcze, że przeciętna Polka na Zachodzie rodzi więcej dzieci, niż w kraju.
            • hana2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 22:29
              Mazala2
              "dzietność spada na całym Zachodzie, przyczynę tego zjawiska experci upatrują w propagowaniu stylu życia innego od tradycyjnego. "

Jacy eksperci?

"Wraz z rozwojem gospodarczym i bogaceniem się społeczeństw, dzietność maleje. Związane jest to ze świadomym planowaniem rodziny, procesem edukacji i zwiększających się aspiracji kobiet."

Tekst linku

"Dlaczego spada dzietność w Polsce?

Jako główne przyczyny niskiej liczby urodzeń wskazano w raporcie sytuację demograficzną, nieefektywną i niestabilną politykę rodzinną oraz czynniki społeczne - poczucie niepewności czy sytuację kobiet na rynku pracy"

Tekst linku

Każda kobieta żyjąca w Polsce wie jaką ogromną pracę w sferze logistyki trzeba wykonać, aby wychować już jedno dziecko. Dzieci chorują, a pracodawcy wymagają, aby kobiety nie brały zwolnień. Nie interesuje ich co pracownica zrobi z chorym dzieckiem. Dzieci mają dwa miesiące wakacji, bez żadnej alternatywy dla dzieci pracujących rodziców. Co zrobić z 7 latkiem przez 2 miesiące? Prace są często zmianowe, a placówki otwarte do 17.00. Rzadko firmy dają możliwość pracy na cześć etatu, aby kobiety posiadające małe dzieci miały dla tych dzieci więcej czasu. Kobieta nawet gdy ma potrzebę posiadania więcej niż jednego dziecka, to swoje potrzeby macierzyńskie zaspokaja posiadaniem jednego, bo już przy tym jednym musi się dwoić i troić. Gdzie ty widzisz u nas w Polsce to wygodne życie? Wiesz ile kosztuje zarobienie na własne mieszkanie? Ile zostaje na to wygodne życie po spłaceniu raty?

Czy ty masz w ogóle dzieci? Wiesz o czym piszesz?

• mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 07:46
                hana2 napisała:

> Mazala2
                > "dzietność spada na całym Zachodzie, przyczynę tego zjawiska experci upatrują w
                > propagowaniu stylu życia innego od tradycyjnego. "
                >
                > Jacy eksperci?

Np. ONZ-tu

Pisała kiedyś o tym RP
                >
                > "Wraz z rozwojem gospodarczym i bogaceniem się społeczeństw, dzietność maleje.
                > Związane jest to ze świadomym planowaniem rodziny, procesem edukacji i zwiększa
                > jących się aspiracji kobiet."

To, moim zdaniem, punkt widzenia środowisk lewicowo- liberalnych rozpropagowywany ze względów stricte politycznych.

> "Dlaczego spada dzietność w Polsce?
                >
                Z powodów podobnych jak na Zachodzie, wszak kultura, w cywilizacji zachodniej "spływa" w kierunku " od bogatszych do uboższych
                >
                >
                >
                > Każda kobieta żyjąca w Polsce wie jaką ogromną pracę w sferze logistyki trzeba
                > wykonać, aby wychować już jedno dziecko. Dzieci chorują, a pracodawcy wymagają,
                > aby kobiety nie brały zwolnień. Nie interesuje ich co pracownica zrobi z chory
                > m dzieckiem. Dzieci mają dwa miesiące wakacji, bez żadnej alternatywy dla dzie
                > ci pracujących rodziców. Co zrobić z 7 latkiem przez 2 miesiące? Prace są częst
                > o zmianowe, a placówki otwarte do 17.00. Rzadko firmy dają możliwość pracy na c
                > ześć etatu, aby kobiety posiadające małe dzieci miały dla tych dzieci więcej cz
                > asu. Kobieta nawet gdy ma potrzebę posiadania więcej niż jednego dziecka, to sw
                > oje potrzeby macierzyńskie zaspokaja posiadaniem jednego, bo już przy tym jedny
                > m musi się dwoić i troić. Gdzie ty widzisz u nas w Polsce to wygodne życie? Wie
                > sz ile kosztuje zarobienie na własne mieszkanie? Ile zostaje na to wygodne życi
                > e po spłaceniu raty?

Powyższa sytuacja wynika, moim zdaniem, z przyjętej polityki bogatych państw zachodnich.

> Czy ty masz w ogóle dzieci? Wiesz o czym piszesz?
                >
                Mam i wiem o czym piszę.
                >
                >
                • mateusz.urbanski Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 08:09
                  mazala2 napisał:

> Powyższa sytuacja wynika, moim zdaniem, z przyjętej polityki bogatych państw z
                  > achodnich.

A których to państw zachodnich? Rzuć przykładem.
                  Bo zgodnie z deklaracją waszego prezesa kultura zachodu jest wam obca?
                  A jednak łatwiej się żyje rodzinom z dziećmi w Niemczech, w UK, Norwegii, Islandii
                  I Polki chętniej tam rodzą dzieci
                  Osobnik j-k zasiedziały w Niemczech chwali sobie życie tam i ani myśli o powrocie do Polski
                  Polityka berlińczyków bardzo mu odpowiada 😄
                  >
                  > > Czy ty masz w ogóle dzieci? Wiesz o czym piszesz?

> Mam i wiem o czym piszę.
                  > >
                  Taa, bo "wszystkie dzieci nasze są"?

• mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 08:43

> mazala2 napisał:
                    >
                    >
                    > > Powyższa sytuacja wynika, moim zdaniem, z przyjętej polityki bogatych pa
                    > ństw z
                    > > achodnich.
                    >
                    > A których to państw zachodnich? Rzuć przykładem.

Europejskich?

> Bo zgodnie z deklaracją waszego prezesa kultura zachodu jest wam obca?

Nie mam żadnego Prezesa i piszę to o czym myślę obserwują świat ludzkich spraw nie tylko politycznych.

> A jednak łatwiej się żyje rodzinom z dziećmi w Niemczech, w UK, Norwegii, Islan
                    > dii

Bo to są bogate społeczeństwa a Norwegia dzięki bituminom należy do najbogatszych państw

> I Polki chętniej tam rodzą dzieci

Bo sami mają kłopoty z niżem więc oferują odpowiednio dostatni poziom pomocy państwa dla kobiet rodzących dzieci.

> Osobnik j-k zasiedziały w Niemczech chwali sobie życie tam i ani myśli o powro
                    > cie do Polski
                    > Polityka berlińczyków bardzo mu odpowiada 😄

Nie interesuje mnie miejsce pobytu rozmówcy lecz jego pogląd na omawiane tematy.

> >
                    > > > Czy ty masz w ogóle dzieci? Wiesz o czym piszesz?
                    >
                    > > Mam i wiem o czym piszę.
                    > > >

Żart wulgarny :(
                    • mateusz.urbanski Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 10:23

> > mazala2 napisał:
                      > >
                      > >
                      > > > Powyższa sytuacja wynika, moim zdaniem, z przyjętej polityki bogat
                      > ych pa
                      > > ństw z
                      > > > achodnich.
                      > >
                      > > A których to państw zachodnich? Rzuć przykładem.
                      >
                      > Europejskich?

Też
                      Pomiń te światowe katolickie potęgi gospodarcze jak Meksyk, Salwador, Honduras itd.

> > Bo zgodnie z deklaracją waszego prezesa kultura zachodu jest wam obca?
                      >
                      > Nie mam żadnego Prezesa i piszę to o czym myślę obserwują świat ludzkich spraw
                      > nie tylko politycznych.

To niemożliwe 😀
                      >

> > A jednak łatwiej się żyje rodzinom z dziećmi w Niemczech, w UK, Norwegii,
                      > Islan
                      > > dii
                      >
                      > Bo to są bogate społeczeństwa a Norwegia dzięki bituminom należy do najbogatszy
                      > ch państw

No, są bogate, owszem dzięki surowcom i prowadzonej polityce gospodarczej!
                      Norwegia chętnie się dzieli, ma fundusze do wsparcia potrzebujących, ale ci potrzebujący nie mogą prześladować innych ze względu na kolor skóry, religię, orientację seksualną itp.
                      Zdaje się prowincje polskiej ściany wschodniej odrzuciły ofertę Norwegii

> > I Polki chętniej tam rodzą dzieci
                      >
                      > Bo sami mają kłopoty z niżem więc oferują odpowiednio dostatni poziom pomocy pa
                      > ństwa dla kobiet rodzących dzieci.

My też mamy problemy z niżem. Liczba zgonów jest wyższa niż urodzeń
                      Ha, ha oferta 500/800/1000+ jest bez sensu, jeśli rosną koszty utrzymania, brak mieszkań, żłobków itp
                      Zresztą Hana wyjaśniła
                      No i najważniejsze- tam nie uśmierca się kobiet ciężarnych, którym trafiła się ciąża "trudna, powikłana" albo po prostu dopadły je problemy zdrowotne
                      Poronienie zaś nie jest powodem śledztwa i czynienie z kobiet morderczyń

> > Osobnik j-k zasiedziały w Niemczech chwali sobie życie tam i ani myśli o
                      > powro
                      > > cie do Polski
                      > > Polityka berlińczyków bardzo mu odpowiada 😄
                      >
                      > Nie interesuje mnie miejsce pobytu rozmówcy lecz jego pogląd na omawiane tematy
                      > .
                      Ale ten osobnik podziela Twoje poglądy polityczne, ale tam, gdzie mieszka nie chciałby wcielać ich w zycie, dlatego nie wraca do kraju😀

> > >
                      > > > > Czy ty masz w ogóle dzieci? Wiesz o czym piszesz?
                      > >
                      > > > Mam i wiem o czym piszę.
                      > > > >
                      >
                      > Żart wulgarny :(
                      >
                      Niby dlaczego? Skąd ten pomysł?
                      Wasz prezes bezdzietny jest, ale chętnie wypowiada się n/t w kontekście

• mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 11:59
                        Taki rodzaj- sposób "rozmowy" przypomina mi żywcem telewizyjne gadki wybrańców suwerena.
                        Temat wątku został uznany za nieinteresujący. Erwin Sz. byłby wniebowzięty
            • tapatik Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 11:45
              mazala2 napisał:

> Była nowoczesną i w miarę upływu czasu stała się ostoją itd itd.

To twój pogląd, ja tego tak nie widzę.

> Korupcja to nieodłączna cecha ustroju kapitalistycznego, który wyrasta z kultu
              > pieniądza.

Najniższy wskaźnik korupcji mają Dania, Finlandia i Nowa Zelandia.
              antykorupcja.gov.pl/ak/aktualnosci/14154,Indeks-Percepcji-Korupcji-2021.html
              Wszystkie 3 są krajami kapitalistycznymi.
              Czyli twoja teza jest fałszywa.

> dzietność spada na całym Zachodzie, przyczynę tego zjawiska experci upatrują w
              > propagowaniu stylu życia innego od tradycyjnego. w którym dążenie do bogactwa
              > materialnego nie było przedstawiane jako jedynie sensowne zachowanie człowieka.

Ale Polki, które wyemigrowały do Wielkiej Brytanii chętniej rodzą niż w Polsce.
    • j-k Od dawna tu pisze, ze PO to partia kapitalistow. 27.07.23, 16:33
      wiec nie dostrzegam tu zadnej inwersji

a mowienie o liberalizmie i nowoczesnosci - to tylko ladna przykrywka - by towar sie lepiej "sprzedawal"

mam wrazenie, ze dopiero teraz okryles prawdziwe oblicze tej partii

- dlatego uwazasz, ze dokonala sie tu jakas inwersja.
      • mazala2 Re: Od dawna tu pisze, ze PO to partia kapitalist 27.07.23, 18:03
        j-k napisał:

>
        > mam wrazenie, ze dopiero teraz okryles prawdziwe oblicze tej partii
        >
        > - dlatego uwazasz, ze dokonala sie tu jakas inwersja.

Uważam, że z parii progresywnej stała się zachowawczą i dlatego piszę o inwersji celów politycznych
        • j-k Re: Od dawna tu pisze, ze PO to partia kapitalist 27.07.23, 18:13
          mazala2 napisał:
          > Uważam, że z parii progresywnej stała się zachowawczą i dlatego piszę o inwersj
          > i celów politycznych

w moim przekonaniu PO nigdy nie byla partia progresywna - bo trudno uznac za progres hasla "normalnosci i europejskosci"

zawsze byla to partia dla bogatych, szermujaca tylko haslami, ze wolny rynek to "szansa dla kazdego" - co jest oczywista bzdura

dzisiaj PO juz tylko mniej klamie - bo mniej moze klamac. byla
          8 lat u wladzy, wiec ludzie juz wiedza, kto oni "zacz".

ich jedyna szansa polega na tym, ze PiSi sa rzeczywiscie partia obyczajowo wsteczna - co wiekszosc mlodych ludzi od nich odrzuca.

ale nie zmienia to faktu, ze wybory 2023 - to wybor miedzy dzuma, a cholera.
          • mazala2 Re: Od dawna tu pisze, ze PO to partia kapitalist 29.07.23, 08:08
            j-k napisał:

>
            >
            > ich jedyna szansa polega na tym, ze PiSi sa rzeczywiscie partia obyczajowo wste
            > czna - co wiekszosc mlodych ludzi od nich odrzuca.
            >
            > ale nie zmienia to faktu, ze wybory 2023 - to wybor miedzy dzuma, a cholera.

Obyczaje bywały dobre i złe. Nie wszystkie nowe obyczaje napływające z bogatego Zachodu są do przyjęcia przez większość ludności. Niektóre są wręcz absurdalne.

Dlatego uważam, że NIE jest to wybór między dżumą a cholerą.
    • m.c.hrabia Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 27.07.23, 18:00
      w tym wątku tylko 65% własnych wpisów :)))
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 29.07.23, 08:10
        m.c.hrabia napisał:

> w tym wątku tylko 65% własnych wpisów :)))

Widzisz, że się poprawiam :)

Pozdrawiam serdecznie neutralnego obserwatora nie umiejącego wyliczać procentowego udziału :)
    • szczypawka.jadowita Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 28.07.23, 13:11
      Co jeszcze dodam, to że używanie obcych słów, kiedy są polskie, to przykład prowincjonalności i prymitywizmu.
      Dodatkowo, co znaczy inwersja w tym przypadku, można się tylko domyślać.
      • mazala2 Re: Inwersja ról politycznych obozów PO i PiS-u 28.07.23, 13:20
        szczypawka.jadowita napisała:

> Co jeszcze dodam, to że używanie obcych słów, kiedy są polskie, to przykład pro
        > wincjonalności i prymitywizmu.
        > Dodatkowo, co znaczy inwersja w tym przypadku, można się tylko domyślać.
        >
        Jakiego sowa byś użyła, szczypawko jadowita, gdybyś chciała wyrazić to czego tylko się domyślasz?
        • mazala2 Ponawiam prośbę do szczypawki jadowitej 29.07.23, 07:21
          mazala2 napisał:

> szczypawka.jadowita napisała:
          >
          > > Co jeszcze dodam, to że używanie obcych słów, kiedy są polskie, to przykł
          > ad pro
          > > wincjonalności i prymitywizmu.
          > > Dodatkowo, co znaczy inwersja w tym przypadku, można się tylko domyślać.
          > >
          > Jakiego słowa byś użyła, szczypawko jadowita, gdybyś chciała wyrazić to czego t
          > ylko się domyślasz?
          >
          >
          >

Jadowitość w rozsądnych dawkach może być pożyteczna dla człowieka
          • obrotowy istotnie... 29.07.23, 21:26
            mazala2 napisał:
            > Jadowitość w rozsądnych dawkach może być pożyteczna dla człowieka

istotnie...

pokrzywa dodawana w niewielkich ilosciach do salaty - znakomicie poprawia jej smak.
            • mazala2 Re: istotnie... 30.07.23, 08:50
              obrotowy napisał:

> mazala2 napisał:
              > > Jadowitość w rozsądnych dawkach może być pożyteczna dla człowieka
              >
              >
              > istotnie...
              >
              > pokrzywa dodawana w niewielkich ilosciach do salaty - znakomicie poprawia jej s
              > mak.

Podobnie szczypta ironii ożywia rozmowę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka