ytartu 11.02.25, 06:03 Za Tuska żywność tanieje: next.gazeta.pl/next/7,151003,31681523,cena-maki-zaskakuje-a-ziemniaki-szok-czegos-takiego-dawno.html Za kaczki żywność NIGDY nie taniała, wszystko było coraz droższe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negativum Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 06:09 Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 07:37 W twojej gminie? Bo u mnie w sklepie 9,29 zł/10 wolny wybieg. negativum napisał: > Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. > Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 10:22 Brednia. Na bazarze tzw. wiejskie po 1,00 - 1,20 (w zależności od wielkości), a w markecie tzw. "zielononóżki" wolny wybieg po 19,98 za 20 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 12:42 negativum napisał: > Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. Widocznie stać Cię. Ja ostatnio kupuję po 060 i 0,67. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 22:48 ukos napisał: > negativum napisał: > > > Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. > > Widocznie stać Cię. Ja ostatnio kupuję po 060 i 0,67. Piszę o jajach na hali targowej. Takich solidnych, a nie wydmuszkach a la Donald Franciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 23:24 Dziś kupiłem po złotówce średnie. Były jeszcze duże po 1,10. Tydzień temu duże były po 1,20. Moi staruszkowie wynaleźli sklep, gdzie jaka wiejskie są po 60 groszy. Zależy gdzie się kupuje i jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 00:31 tapatik napisał: > Dziś kupiłem po złotówce średnie. Były jeszcze duże po 1,10. Tydzień temu duże > były po 1,20. Moi staruszkowie wynaleźli sklep, gdzie jaka wiejskie są po 60 gr > oszy. > Zależy gdzie się kupuje i jakie. A duże za złego PiS były po 50 groszy… Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 07:50 negativum napisał: > tapatik napisał: > > > A duże za złego PiS były po 50 groszy… > Duże nie znaczy dobre. Chodzi o jakość. Inne są od kury, która chodzi po trawie i je to co jej smakuje, a inne z fermy i z klatek. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 08:19 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > tapatik napisał: > > > > > > A duże za złego PiS były po 50 groszy… > > > Duże nie znaczy dobre. Chodzi o jakość. Inne są od kury, która chodzi po trawie > i je to co jej smakuje, a inne z fermy i z klatek. Idę zobaczyć po ile dziś jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
xerkses Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 20:51 tapatik napisał: > Dziś kupiłem po złotówce średnie. Były jeszcze duże po 1,10. Tydzień temu duże > były po 1,20. Moi staruszkowie wynaleźli sklep, gdzie jaka wiejskie są po 60 gr > oszy. > Zależy gdzie się kupuje i jakie. > To prawda zalezy gdzie...Od roku mieszkam a wsi wiec jaja od szczesliwych kur mam od 0.90 do zeta a ostatnie zakupy warzyw: Duza kapucha ok 1,5 kg, 3 kilo kiszonej, dwa kilo marchwi i 2 glowki czosnku za dwie dychy i to z dostawą do domu. Jasno z tego wynika ze szarpią na cenach posrednicy Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 07:42 negativum napisał: > Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. > Ja takie kupuję, bo są rewelacyjne. Od konkretnego dostawcy. Fakt, podrożały, bo właścicielka kur musiała dużo kur wybić. Tańsze też są, po 1 zł, 1.10, 1.20, 1.30., 1.40. Każdy może sobie wybrać. Poza tym zimą kury tak nie znoszą jajek, jak latem. No chyba że klatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Kacze jaja 12.02.25, 13:54 negativum napisał: > Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. > To jeszcze kacze jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
xerkses Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 20:17 negativum napisał: > Jaja po 1.5 zł :) I nic więcej. > U mnie jaja po zeta..od roku na wsi mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
hordol dziękujemy Ci Donaldzie 11.02.25, 06:36 niech Bóg ma Cię w swej opiece. I także twe ministry i ministrów Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: dziękujemy Ci Donaldzie 13.02.25, 09:48 hordol napisała: > niech Bóg ma Cię w swej opiece. I także twe ministry i ministrów Bóg podobno ma wszystkich w opiece. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 06:47 Niestety, ale już mamy zapowiedź suszy. Klimat się zmienia panie. Sorry, nie do końca sam z siebie się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 08:30 Sorry taki mamy klimat. A wracając do.tematu. Dobrze ze Biedronka ma promocje. A jak tam 13 i 14 dla emerytów+ waloryzacja. W porzo? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 12:48 hrasier_2 napisał: > A jak tam 13 i 14 dla emerytów+ waloryzacja. W porzo? Za chwilę PiSSdu będzie się CHWALIC(!), że ono miało wyższą waloryzację. Inaczej mówiąc będą wypinać brzuchy (pierś tego za nic nie wyprzedzi) po ordery za swoje rekordy inflacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 16:48 ukos napisał: > hrasier_2 napisał: > > > A jak tam 13 i 14 dla emerytów+ waloryzacja. W porzo? > > [...] Inaczej mówiąc będą wypinać brzuchy (pierś tego za nic nie wyprzedzi) > po ordery za swoje rekordy inflacyjne. Podaję przykład, gdyby ktoś chciał sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 10:24 Niestety. Susza spowoduje że będzie drogo. Susza wywołana przez Chińczyków i Hindusów, a teraz też i przez Trąpistów. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 08:36 Mało, że za Tuska. Za Trumpa, a nawet za Putina! Takie rzeczy, niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 11:27 sverir napisał: > Mało, że za Tuska. Za Trumpa, a nawet za Putina! Takie rzeczy, niesamowite. A po ile teraz banany? Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 22:00 Ostatnio kupiłem po 3,98. Krzywe jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 22:10 Tańka, ale do tego to ogórek lepiej ci się nada, mspanc 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: Za Tuska żywność tanieje 13.02.25, 09:58 sverir napisał: > Mało, że za Tuska. Za Trumpa, a nawet za Putina! Takie rzeczy, niesamowite. To Trump i Putin u nas rządzi?... Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: U Orbanka żywność drożeje 11.02.25, 22:02 Ciekawe, czy Romanescu stać będzie na zakupy w Budzie? Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 22:06 ytartu napisał: > Za Tuska żywność tanieje: Jak on to zrobił, obniżył podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 22:49 k.e.g.2 napisał: > ytartu napisał: > > > Za Tuska żywność tanieje: > > Jak on to zrobił, obniżył podatki? Zwiększając kwotę wolną od podatków. Zgodnie z obietnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 23:02 negativum napisał: > k.e.g.2 napisał: > > > ytartu napisał: > > > > > Za Tuska żywność tanieje: > > > > Jak on to zrobił, obniżył podatki? > > Zwiększając kwotę wolną od podatków. Zgodnie z obietnicą. Kpisz sobie, przecież ona się nie zmieniła, Ponadto,co ma wspólnego kwota wolna od podatku z cenami żywności? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Za Tuska żywność tanieje 11.02.25, 23:26 k.e.g.2 napisał: > ytartu napisał: > > > Za Tuska żywność tanieje: > > Jak on to zrobił, obniżył podatki? Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale odnoszę wrażenie, że Pb95 potaniała. Niedawno kupowałem po 6,36, a dziś była po 6,11 na tej samej stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 07:51 k.e.g.2 napisał: > > Jak on to zrobił, obniżył podatki? Obniżył inflację. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 12:21 Niższa inflacja oznacza, że ceny idą w górą WOLNIEJ, a nie że spadają. Spadające ceny to deflacja, czyli ujemna inflacja. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 12:35 tapatik napisał: > Niższa inflacja oznacza, że ceny idą w górą WOLNIEJ, a nie że spadają. > Spadające ceny to deflacja, czyli ujemna inflacja. > Zgadza się. Tylko drożyzna nie zaczęła się w 2024 roku. Mega drożyznę to mieliśmy za PiS-u. Ekonomiści zawsze mówili, że nawet jak inflacja będzie mniejsza, to ceny już z nami zostaną. No i zostały, tylko nieliczne rzeczy potaniały. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 18:50 asia-loi napisała: > tapatik napisał: > > > Niższa inflacja oznacza, że ceny idą w górą WOLNIEJ, a nie że spadają. > > Spadające ceny to deflacja, czyli ujemna inflacja. > > > > Zgadza się. Tylko drożyzna nie zaczęła się w 2024 roku. Mega drożyznę to mieliś > my za PiS-u. Ekonomiści zawsze mówili, że nawet jak inflacja będzie mniejsza, t > o ceny już z nami zostaną. No i zostały, tylko nieliczne rzeczy potaniały. > > Dlaczego Ty jesteś taka naiwna. Nowy prezes GUS to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 18:57 hrasier_2 napisał: > Dlaczego Ty jesteś taka naiwna. Nowy prezes GUS to zrobił. Nowy prezes GUS został powołany dopiero z dniem 01 stycznia 2025 r, Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 18:43 asia-loi napisała: > k.e.g.2 napisał: > > > > Jak on to zrobił, obniżył podatki? > > Obniżył inflację. Jakimi decyzjami? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 19:48 k.e.g.2 napisał: > asia-loi napisała: > > > > Obniżył inflację. > > Jakimi decyzjami? > Nic już nie słychać o dodruku pustego pieniądza. Nie kradną tak, jak święty PiS. Jest kasa z KPO. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 12:34 ytartu napisał: > Za Tuska żywność tanieje: > next.gazeta.pl/next/7,151003,31681523,cena-maki-zaskakuje-a-ziemniaki-szok-czegos-takiego-dawno.html > Za kaczki żywność NIGDY nie taniała, wszystko było coraz droższe. Tusk ma zbawienny wpływ na gospodarkę; To jasne! ...dzięki jego PrOpagandzistom :) jak Gierek Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 12:50 no-popis napisała: > ytartu napisał: > > > Za Tuska żywność tanieje: > > next.gazeta.pl/next/7,151003,31681523,cena-maki-zaskakuje-a-ziemniaki-szok-czegos-takiego-dawno.html > > Za kaczki żywność NIGDY nie taniała, wszystko było coraz droższe. > Tusk ma zbawienny wpływ na gospodarkę; To jasne! ...dzięki jego PrOpagandzistom > :) jak Gierek Nie wiem czy zbawienny, z tym bym się sprzeczał. Ale wpływ ma. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 20:34 negativum napisał: > no-popis napisała: > > > ytartu napisał: > > > > > Za Tuska żywność tanieje: > > > next.gazeta.pl/next/7,151003,31681523,cena-maki-zaskakuje-a-ziemniaki-szok-czegos-takiego-dawno.html > > > Za kaczki żywność NIGDY nie taniała, wszystko było coraz droższe. > > Tusk ma zbawienny wpływ na gospodarkę; To jasne! ...dzięki jego PrOpagand > zistom > > :) jak Gierek > > Nie wiem czy zbawienny, z tym bym się sprzeczał. Ale wpływ ma. > Emeryci na tym forum bezwzględnie życie oddadzą za PO. Choć takie markety jak Biedronka ratują im życie. Muszą codzienne patrzeć w jej aplikacje to i kefir tanio wyjdzie. Gdyby nie Biedronka i niemiecki Lidl to życie przysłowiowego emeryta było by ciężkie. > Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 16:51 Ja bym wolał zamiast taniej żywności delegalizacje PIS Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 17:54 rzewuski1 napisał: > Ja bym wolał zamiast taniej żywności delegalizacje PIS Nie wiem, czy można zdelegalizować partię polityczną, a oficjalnie PiS jest partią, tak więc ja bym nie szedł tą drogą. Natomiast może dojść do rozpadu, jeśli zaczną się procesy zakończone wyrokiem skazującym. Więc może ucieszmy się tańszym żarciem? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Za Tuska żywność tanieje 12.02.25, 18:08 Można, co ma nie być można. Tylko TK się musi wypowiedzieć w sprawie 😎 Rzewuski, ty twardzielu! 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Niektóre jaja są nawet za darmo 12.02.25, 21:08 W związku z nimi PiSSowscy zdobywcy miewają ciężkie przeżycia, zwłaszcza WUC. Tak się skarży na to, co go spotkało: Kupcie jaja, kupcie jaja, za pięć groszy sztuki dwie. Moje jaja są świeżutkie, proszę, przekonajcie się. Kupcie jaja, kupcie jaja, za pięć groszy sztuki dwie, Świeżutkie i smaczniutkie, proszę przekonajcie się. Kupcie jaja, kupcie jaja, za pięć groszy sztuki dwie, Świeżutkie i smaczniutkie, proszę przekonajcie się. Raz do Turcji się wybrałem, Tam w haremie ja interes zrobić chciałem, Ale, psiakość, los nie sprzyjał mi, Nieszczęście straszne miałem. Ledwie do haremu wchodzę, Dwóch strażników – cap! za kołnierz mnie po drodze, A że sułtan już na miejscu był, Więc krzyknąłem z całych sił. Wziąć mu jaja, zabrać jaja, niech nauczkę hultaj ma, Że z jajami do haremu jest nie wolno wchodzić jemu. Cała zgraja wzięła jaja, w końcu wyrzucili mnie. Teraz chodzę bez nabiału, strasznie płakać mi się chce. Cała zgraja wzięła jaja, w końcu wyrzucili mnie. Teraz chodzę bez nabiału, strasznie płakać mi się chce. www.tekstowo.pl/piosenka,kapela_wuja_zdzisia,kupcie_jaja.html Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Niektóre jaja są nawet za darmo 13.02.25, 01:41 Kura zniosła jajo z niska Rolnik kocha swoją kurę Zając kicnął za kapustą Cena jajek idzie w górę Kura dumnie się panoszy W własnych piórach się nie mieści Co przystanie jajko znosi 5.30, 5.30 Żniwny pot zalewa oczy Do dożynek został miesiąc Kokosz godnie gumnem kroczy 6.50, 6.50 Zboże leży już pokotem W Studio 2 się bawią dzieci Kura stanie gdzieś pod płotem Dycha leci, dycha leci Na koguta kura gdacze Chociaż miał ochotę właśnie Przystanęła bo był krzaczek 11, 11 Kurze nie przeszkadza wrzesień Znosi jaja jak po maśle Potem w zębach je przyniesie 19, 19 Coraz chłodniej jest w kurniku Wichrem wieje szara jesień Kura śni o koksowniku Dolar dziesięć, dolar dziesięć Zmarło się na koniec kurze Ogłupiałej przez ten biznes No bo jak tu można dłużej Znosić jaja i drożyznę Lecz nim zeszła rzekła dumnie Pora odejść w niebios chmury No bo jak tu żyć gdy durne Jajo droższe jest od kury Współczuć trzeba naszej kurze Bo poddała się kasacji I odczuła na swej skórze Druzgocący cios inflacji Gdy akt zgonu pisał lekarz Nucił marsza żałobnego I napisał kura zeszła Na chorobę Krasińskiego Kabaret Tey 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Niektóre jaja są nawet za darmo 13.02.25, 10:21 Ten prequel do wywodów WUCa wszystko wyjaśnia. Do haremu został mu już tylko trochę inny towar. Odpowiedz Link Zgłoś