Dodaj do ulubionych

Włodek to w końcu o co biega

14.04.26, 17:20
Włodek to w końcu o co biega? O to, że Berkowicz pokazał w sejmie zakazany symbol nazizmu, czy o to, że powiedział prawdę o współczesnej polityce i o działaniach państwa Izrael?

Marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty podjął decyzję o przygotowaniu wniosku do Prezydium Sejmu o ukaranie Konrada Berkowicza tvn24.pl/polska/sejm-konrad-berkowicz-pokazal-przerobiona-flage-ze-swastyka-jest-decyzja-marszalka-sejmu-wlodzimierza-czarzastego-st8998001

https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-8570610-posel-konfederacji-konrad-berkowicz-na-sali-obrad-sejmu-z-wydrukiem-flagi-izraela-z-zakazanym-symbolem-swastyki-ph8998038/alternates/WEBP_LANDSCAPE_1620

Obserwuj wątek
    • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 17:55
      Skrzaczasty znowu wychodzi przed szereg i wychodzi na głupka.
      Pokazywanie w sejmie swastyki czyli symbolu nazistowskiego jest niedopuszczalne.
      Pan macałek jest żywym dowodem symbolu komunistycznego ....... i siedzi na fotelu marszałka Sejmu.
      O tempora, o mores.....
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 17:59
        Kodeks Karny

Art.  256. [Propagowanie nazizmu, komunizmu, faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego]
        §  1. Kto publicznie propaguje nazistowski, komunistyczny, faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
        podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§  1a. Tej samej karze podlega, kto publicznie propaguje ideologię nazistowską, komunistyczną, faszystowską lub ideologię nawołującą do użycia przemocy w celu wpływania na życie polityczne lub społeczne.
        §  2. Karze określonej w § 1 podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, zbywa, oferuje, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 lub 1a albo będące nośnikiem symboliki nazistowskiej, komunistycznej, faszystowskiej lub innej totalitarnej, użytej w sposób służący propagowaniu treści określonej w § 1 lub 1a.
        §  3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
        §  4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
        sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-256
        • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 18:52
          Biorąc pod uwagę, że Berkowicz wykorzystał symbol nazizmu do krytyki, to nie można mu zarzucić propagowania ustroju poprzez używanie tego nośnika ideologii, a wręcz przeciwnie - do zniechęcania.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 18:57
            Ocenę jego czynu wole pozostawić sądowi. Antyreklama jest również formą propagowania czegoś, jedynie w negatywnym znaczeniu.
            • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 19:27
              "Ocenę jego czynu wole pozostawić sądowi. Antyreklama jest również formą propagowania czegoś, jedynie w negatywnym znaczeniu"

W takim razie i Ciebie prokuratura mogłaby właściwie teraz oskarżyć o propagowanie ustroju faszystowskiego. Wszak antyreklama, krytyka zachowania, też może zostać odebrana jako "propagowanie w negatywnym znaczeniu":)*
              * Sądy już się wypowiadały parę razy, że jednak propagować znaczy zachęcać, a nie zniechęcać:) Byłoby absurdem skazywanie za propagowanie komunizmu antykomunistów i antyfaszystów za propagowanie faszyzmu:)
              • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 19:36
                W takim razie i Ciebie prokuratura mogłaby właściwie teraz oskarżyć o propagowanie ustroju faszystowskiego

Swastyka nigdy nie była symbolem faszystowskim - była symbolem nazistowskim. To kacapy zaczęli nazywać Niemców faszystami,którymi nigdy nie byli - ideologia niemiecka i hitlerowska nazywała się nazizmem.
                Były różnice jeżeli chodzi o te ideologie,
                • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:10
                  "Swastyka nigdy nie była symbolem faszystowskim - była symbolem nazistowskim. To kacapy zaczęli nazywać Niemców faszystami,którymi nigdy nie byli - ideologia niemiecka i hitlerowska nazywała się nazizmem"

Nazizm, jako niemiecką odmianę faszyzmu, przedstawiał Rosenberg. Jeśli więc kacapy coś klepały, to odtwórczo powtarzały po "wybitnym" przedstawicielu nazistowskiej ideologii, a nie kreowały własną rzeczywistość. Różnice są (Rosenberg sprowadzał je głównie do różnic w kwestii rasowej i podejściu do kapitalizmu), ale podobne są między komunistami a socjalistami, co nie przeszkadza niektórym w mówieniu o socjalistach per "komuniści". Detale, które nie mają znaczenia w tej dyskusji.

• rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:35
                    Pozostaję przy swojej opinii, że swastyka była symbolem nazizmu a nie faszyzmu. Symbolem faszyzmu była wiązka rózg liktorskich (fasces ) To od tego słowa pochodzi nazwa ruchu Benito Mussoliniego.
                    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:40
                      👍
                    • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 06:09
                      "Pozostaję przy swojej opinii, że swastyka była symbolem nazizmu a nie faszyzmu."

I jest to w pewien sposób słuszne, pamiętając o tym, że swastyka była tylko symbolem w Niemczech, a nie powszechnie uznawanym i identyfikowanym. Przecież nawet nasi Strzelcy Podhalańscy mieli podobny symbol - wprawdzie były to skrzyżowane ciupagi, ale wyglądał jak wyglądał. Niemniej w kontekście przepisów karnych nie ma znaczenia czy swastyka jest symbolem takim czy owakim, liczy się czy jest wykorzystywana do promocji ustroju totalitarnego.
                      • taziuta Zbrodniarzy nazwał zbrodniarzami, i tyle 17.04.26, 08:34
                        sverir napisał:

/.../Niemniej w kontekście przepisów karnych nie ma znaczenia czy swastyka jest symbolem takim
                        > czy owakim, liczy się czy jest wykorzystywana do promocji ustroju totalitarnego.

W przypadku Berkowicza z taką promocją nie mamy miejsca. On nie promuje izraelskich zbrodniarzy, on ich potępia. A cały szum wokół wybranej przez niego formy tylko pomaga mu w dotarciu z przesłaniem do szerokiej publisi.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:35
                Bredzisz, ale mnie to nie dziwi.
                • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 06:09
                  " Bredzisz, ale mnie to nie dziwi. "

Cieszę się, że zwięźle podsumowałeś swój pogląd na tę sprawę.
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 10:37
                    sverir napisał:

> " Bredzisz, ale mnie to nie dziwi. "
                    >
                    > Cieszę się, że zwięźle podsumowałeś swój pogląd na tę sprawę.

To nie był pogląd na sprawę tylko na twoją wypowiedź.
          • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 19:18
            Biorąc pod uwagę, że Berkowicz wykorzystał symbol nazizmu do krytyki, to nie można mu zarzucić propagowania ustroju poprzez używanie tego nośnika ideologii, a wręcz przeciwnie - do zniechęcania.

Dokładnie tak .......
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:37
              rysiek15 napisał:

> Dokładnie tak .......

Czyli optujesz za drugą możliwością? Zostanie ukarany za mówienie prawdy.
              • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 10:40
                Berkowicz miał rację mówiąc o ludobójstwie Izraela w strefie Gazy czy w Libanie- są na ten temat liczne raporty różnych organizacji z Hiszpanii, Holandii, Francji i GB
                Milczą na ten temat amerykanie i Polski rząd, oraz media. Milczą PO,PiS i SLD
                • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 11:57
                  Nie musisz mi tego tłumaczyć bo w kraju, w którym mieszkam codziennie pokazywane są dowody przestępstw jakie tam są popełniane.

> Berkowicz miał rację

Ma rację bez dwóch zdań. Jednak moim skromnym zdaniem nie powinien robić happeningu ze swojego przemówienia, a ten plakat ze swastyka to było całkowite przegięcie.
      • no-popis Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 18:43
        rysiek15 napisał:

> Skrzaczasty znowu wychodzi przed szereg i wychodzi na głupka.
        > Pokazywanie w sejmie swastyki czyli symbolu nazistowskiego jest niedopuszczalne
        > .
        ...ale śpiewanie hymnu komunistycznego na konwektyklu Lewicy to już Czarzastemu nie przeszkadzało a tymczasem o faszystowskie symbole jak i komunistyczne są na równi zakazane prawem.
      • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 18:53
        " O tempora, o mores..... "

Piotrowicz jest w TK już od jakiegoś czasu, więc miałeś czas, żeby się przyzwyczaić.
        • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 19:22
          Piotrowicz jest w TK już od jakiegoś czasu, więc miałeś czas, żeby się przyzwyczaić

Nie do końca, marszałek Sejmu, to druga osoba w państwie - z komunistycznym rodowodem.
          Piotrowicz był w PZPR - podobnie jak większość prokuratorów i sędziów w tym czasie. nie było innej opcji w czasach kiedy była tylko jedna partia.
          • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 19:44
            "Nie do końca, marszałek Sejmu, to druga osoba w państwie - z komunistycznym rodowodem.
            Piotrowicz był w PZPR - podobnie jak większość prokuratorów i sędziów w tym czasie. nie było innej opcji w czasach kiedy była tylko jedna partia."

"Druga osoba w państwie" to taki frazes, dotyczący bardziej honorów, niż faktycznej pozycji. Brzmi fajnie i jest kompletnie znaczenia. Marszałka można zresztą odwołać, a sędziego TK już nie.

Obrona przez pryzmat "wszyscy należeli" jest problematyczna, bo skoro wszyscy należeli, to z tytułu samej przynależności partyjnej nie można nikomu robić zarzutów, prawda? Bo jeśli można, jeśli sama przynależność dyskwalifikuje, to jakie znaczenie ma, że większość prokuratorów się zapisywała? Nie było przymusu bycia prokuratorem. Łatwo to sprawdzić, bo większość obywateli przez całe swoje życie nie podejmuje nawet prób zostania prokuratorem.

Poza tym Czarzasty w PRL zarządzał klubami studenckimi, a nie oskarżał opozycjonistów. Nie mówię, żeby go usprawiedliwiać, ale dlaczego gorzej traktować niż komunistycznego prokuratora?

Podtrzymuję opinię - szło się przyzwyczaić, że stanowiska zajmują byli komuniści.
            • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 19:59
              Po pierwsze - druga osoba w Państwie to nie frazes - dowód to marszałek Komorowski, który został natychmiast prezydentem po katastrofie w Smoleńsku/

Po drugie - nie pisałem, że wszyscy należeli do PZPR - napisałem, że większość należała - to nie to samo co komentujesz.

"Nie było przymusu bycia prokuratorem" - nie było też przymusu bycia fryzjerem.

Również podtrzymuję swoją opinię o Czarzastym jako reinkarnacji komunizmu w Polsce,
              • sverir Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 06:05
                "Po pierwsze - druga osoba w Państwie to nie frazes - dowód to marszałek Komorowski, który został natychmiast prezydentem po katastrofie w Smoleńsku/"

Jest to frazes, bo po prostu ma znaczenie tylko w kontekście przyjęcia, że Prezydent jest pierwszą osobą w państwie. A nawet nasza Konstytucja ani nie nazywa prezydenta pierwszym obywatelem, ani nie sugeruje, że takim jest. Owszem, nazywa go najwyższym przedstawicielem RP i wokół tego kręcą się różne uprawnienia, przepisy i interpretacje, ale wyłącznie w kontekście władzy wykonawczej. Zatem hasło o "drugiej osobie w państwie" jest frazesem, bo nie ma pierwszej, trzeciej i ostatniej.

"Po drugie - nie pisałem, że wszyscy należeli do PZPR - napisałem, że większość należała - to nie to samo co komentujesz."

Przepraszam, widać moja ironia okazała się zbyt płaska. Ale o to właśnie chodzi - skoro nie wszyscy, to znaczy, że nawet będą prokuratorem nie było przymusu do bycia członkiem PZPR, zatem żadnym wytłumaczeniem dla Piotrowicza nie jest to, że wielu innych się zapisywało.

" Również podtrzymuję swoją opinię o Czarzastym jako reinkarnacji komunizmu w Polsce, "

O, właśnie o tym pisałem w innym poście:) Niektórzy mają taką tendencję do podkreślania różnic między nazizmem a faszyzmem, ale bez skrupułów walą o komunizmie wymiennie z jakimiś innymi lewackimi ideologiami:)
                • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 10:33
                  Pisałem w innym poście, o różnimiędzy nazizmem i faszyzmem, bo pisałeś o propagowaniu faszyzmu. Dlatego napisałem, że swastyka nie była symbolem nazizmu, więc pisanie o faszyzmie w kontekście flagi z nazistowskim symbolem jakim była swastyka było nietrafione mówiąc delikatnie.
                  Zbrodnicze ideologie XX wieku, to komunzm, nazizm a na końcu faszyzm.

Przepraszam, widać moja ironia okazała się zbyt płaska. Ale o to właśnie chodzi - skoro nie wszyscy, to znaczy, że nawet będą prokuratorem nie było przymusu do bycia członkiem PZPR, zatem żadnym wytłumaczeniem dla Piotrowicza nie jest to, że wielu innych się zapisywało.

Pisałem nie wszyscy należeli do PZPR miałem na myśli- nie prę do okuratorów czy sędziów ( może niejasno to wyraziłem) a ogół obywateli żyjących w Polsce.
                  Jeżeli chodzi o sędziów czy prokuratorów a nawet adwokatów to 99,9 % musiała się zapisać do PZPR - takie były realia w ówczesnym systemie monopartyjnym.
                  Kiedy zapisał się do PZPR towarztsz Czarzasty? - po stanie wojennyn, kiedy system już dogorywał.
                  Dlatego nim gardzę.

• to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:40
            > Piotrowicz był w PZPR - podobnie jak większość prokuratorów i sędziów w tym czasie. nie było innej opcji w czasach kiedy była tylko jedna partia.

Bronił ciumka i w nagrodę za to dostał fuchę w TK. :)
      • no-popis Re: Włodek broni wszystkich przyjaciół Rosji 17.04.26, 06:49
        rysiek15 napisał:

> Skrzaczasty znowu wychodzi przed szereg i wychodzi na głupka.
        > Pokazywanie w sejmie swastyki czyli symbolu nazistowskiego jest niedopuszczalne
        > .
        > Pan macałek jest żywym dowodem symbolu komunistycznego ....... i siedzi na fote
        > lu marszałka Sejmu.
        > O tempora, o mores.....
        Komuch bedzie zawsze komuchem.
        W roku 2017 powiedział :
        „Wierzę w to, że nastąpi normalizacja stosunków między Polską a Rosją, że nastąpi ta normalizacja i że kiedyś to będzie będzie wyglądało normalnie”.
    • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 17:56
      Włodek już dawno ma pożar pod potylicą,
    • rysiek15 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 18:38
      x.com/niklot_zadruga/status/2044062419706642768/photo/1
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 18:59
      Nadal nie wiem o co mu biega.
      • opa34 Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:45
        Wazne co na to Izrael,podejrzewam ze gostek bedzie mial "klopoty"
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 10:38
          opa34 napisał(a):

> Wazne co na to Izrael,podejrzewam ze gostek bedzie mial "klopoty"

Mossad mu nie popuści.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 14.04.26, 20:45
      Włodzimierz Czarzasty 📚📖
      @wlodekczarzasty
      ·
      1h
      Nie ma zgody na hitlerowską swastykę w polskim Sejmie.
      x.com/wlodekczarzasty/status/2044098474694627595?s=20
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 15.04.26, 10:42
      In Spain, they have started hanging posters in the streets with “Hitler Netanyahu.” My dear country ❤️🇪🇸 x.com/mrtnalvarez/status/2043978542124302533?s=20
    • storima Re: Włodek to w końcu o co biega 17.04.26, 08:20
      O obecnym marszałku z komentarza na tym wątku „gardzę nim”.

Zaiste.

Natomiast regularne wspieranie zadeklarowanych wrogów wolnej Polski, obywateli państwa które jest w stanie wojny hybrydowej z naszą Ojczyzną to są działania jak najbardziej pochwalne.

Czytaj:
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Włodek to w końcu o co biega 17.04.26, 13:26
      Włodzimierz Czarzasty podsumował dzisiejsze posiedzenie Sejmu: prezydium ukarało posła Konrada Berkowicza za wniesienie flagi faszystowskiej,
      a posłowie Michał Włoś i Dariusz Matecki zostali wykluczeni z obrad. Czarzasty podkreślił, że symbole faszystowskie nie będą tolerowane i zapowiedział decyzje proceduralne na najbliższym prezydium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka