tomekjeden Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 19:14 No i Pana Profesora Kieresa też przeprosić trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Pana Kieresowi nalezy sie emerytura a nie .... 01.06.05, 19:32 tomekjeden napisał: > No i Pana Profesora Kieresa też przeprosić trzeba. ---------------------- ..... przeprosiny. Odpowiedz Link Zgłoś
orcheystra Re: Pana Kieresowi nalezy sie emerytura a nie ... 01.06.05, 19:43 Inna rzecz, że nasze służby specjalne muszą mieć swoich tajnych informatorów przy papieżu i infiltrować Watykan przewidując jego polityczne posunięcia. To oczywisty obowiązek państwa polskiego. Zresztą każdego państwa. Podobnie musimy wiedzieć, co się dzieje na Kremlu, czy w Białym Domu. Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Re: Pana Kieresowi nalezy sie emerytura a nie ... 01.06.05, 19:46 Za to że kala Naród Polski ujawniając fałszywe fakty o mordowaniu Żydów w Jedwabnem, czy teraz, że księża byli agentami należy go wypędzić z Polski. My jesteśmy solidarni, szlachetni, waleczni,nieprzekupni Patrioci Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Pana Kieresowi nalezy sie emerytura a nie ... 01.06.05, 21:32 milygosc napisał: > Za to że kala Naród Polski ujawniając fałszywe fakty o mordowaniu Żydów w > Jedwabnem, czy teraz, że księża byli agentami należy go wypędzić z Polski. > My jesteśmy solidarni, szlachetni, waleczni,nieprzekupni Patrioci ---------------------------- Nie chodzi o kare czy wypedzenie i nie za zydow, ksiezy, komunistow. Pan Kieres stworzyl organizacje ktorej brakuje profesjonalizmu i zamiast uczyc prawdy kreuje sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Pana Kieresa należy jak najszybciej wykopać na 01.06.05, 22:13 ...emeryturę, niech więcej już nie przykłada ręki do fałszowania historii. Odpowiedz Link Zgłoś
lowelas2 Re: Pana Kieresa należy jak najszybciej wykopać n 01.06.05, 23:44 Uwazaj, moze ty tez jestes masonem? Przeciez wiesz, ze ONI sa wszedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
foresta PODŁOŚĆ! 01.06.05, 19:44 Najpodlejszy w tym wszystkim jest motyw sprzedawczyka. Nie ideologia, nie strach przed przesladowaniem tylko materialna pazernosc! Sypał za forse, drobne upominki, stawiane kolecje. Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: PODŁOŚĆ! 01.06.05, 19:56 Małość... i nie zapomnij że podobny epitet należy się tym bardziej pod adresem sbków Odpowiedz Link Zgłoś
foresta Re: PODŁOŚĆ! 01.06.05, 20:04 jakeww napisał: > Małość... > i nie zapomnij że podobny epitet należy się tym bardziej pod adresem sbków Nie, to nie jest uprawnine myslenie. Wina i podlosc sbekow jest oczywista, to byla ich praca, do tego byli powolani. Hejmo jest zakonnikiem. Jest tez czlowiekiem. I wiele osob bylo lamanych przez sb. On nie byl lamany, przesladowany. On sprzedawal innych lidzi za pieniadze i to byl jedyny motyw. I to jest wyjatkowa podlosc, nie malosc. Jest to czyn w kontekscie takiego motywu wyjatkowo podly. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors PODŁOŚĆ! Gdy hipotezy przedstawia się jako fakty! 01.06.05, 22:21 "O.Hejno nie został poinformowany, że został przekwalifikowany na Tajnego Współpracownika." Czy był żródłem informacji o sytuacji w Watykanie dla MSW? " Trzeba jednak zaznaczyć, że ocena ten ma charakter hipotezy, która powinna być zweryfikowana poprzez dalsze badania dokumentów pozostawionych przez służby specjalne i władze PRL." Odpowiedz Link Zgłoś
foresta Re: PODŁOŚĆ! Gdy hipotezy przedstawia się jako fa 01.06.05, 22:29 Nie ma zanczenia, czy byl poinformowany ze zostal przekwalifikowany na tajnego wspolpracownika czy nie, nie ma znaczenia, czy donosil dla MSW, ZMS, MO, czy kogokolwiek innego. Faktem jest, ze donosil, to co donosil i to ze bral za to pieniadze. Jemu bylo wszystko jedno komu donosi. I to swiadczy o nim jako czlowieku i jako o ksiedzu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: PODŁOŚĆ! Gdy hipotezy przedstawia się jako fa 01.06.05, 22:38 uwaga na ruskich agentów (sformułowanie J. Kaczyńskiego o Z.Wrzodaku) będą rozmydlać oczywista istotę sprawy w takich agenturalnych tematach! Odpowiedz Link Zgłoś
foresta Re: PODŁOŚĆ! Gdy hipotezy przedstawia się jako fa 01.06.05, 22:40 jakeww napisał: > uwaga na ruskich agentów (sformułowanie J. Kaczyńskiego o Z.Wrzodaku) > będą rozmydlać oczywista istotę sprawy w takich agenturalnych tematach! A z tym sie zgadzam w calej rozciaglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re:PODŁOŚĆ! Gdy hipotezy przedstawia się jako fakt 02.06.05, 10:21 Moim zdaniem Hejno był raczej nieostrożnym gadułą, którego gorliwi oficerowie wykreowali na agenta. To widać nawet z tendencyjnie i rozwlekle napisanego raportu-wypracowania. A że brał pieniądze? Musiał ich potrzebować, korzystał z okazji sprzedając nieistotne inofrmacje za które lekko płacili. W raporcie stoi: "Hejno nie przekazał kopii stenogramu z Komisjii Wspólnej..." Czyli nie sprzedawał informacji naprawdę istotnych. To nie szkodzi, że agent Kieresa dopisał w raporcie swoją hipotezę obciążająca O.Hejno, jakoby "chciał ale nie mógł". Hejno musiał uzasadnić jakoś ten przypadek, a takie gdybania w raporcie IPN odsłaniają kulisy i obnażają autorów raportu. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Kto jest bez winy .......??????????? 01.06.05, 23:00 foresta napisała: > Nie ma zanczenia, czy byl poinformowany ze zostal przekwalifikowany na tajnego > wspolpracownika czy nie, nie ma znaczenia, czy donosil dla MSW, ZMS, MO, czy > kogokolwiek innego. Faktem jest, ze donosil, to co donosil i to ze bral za to > pieniadze. Jemu bylo wszystko jedno komu donosi. I to swiadczy o nim jako > czlowieku i jako o ksiedzu. -------------------- idąc dalej tym tropem - donosić można było na innych do kierownika,dyrekcji,administracji itd.itp. nawet sąsiada można zadenuncjować u dozorcy - czy każdy z piszących na tym forum nigdy nie sprzedał informacji komukolwiek na temat innego człowieka - donosy to nasza polska specjalność . dla opamiętania proponuję chwilę refleksji nad myślą SENEKI : "Jeśli chcemy być sprawiedliwymi sędziami wszystkich spraw,to bądżmy przede wszystkim przekonani o tym,że nikt z nas nie jest bez winy......." Odpowiedz Link Zgłoś
foresta A pan J. PAŁASIŃSKI... 01.06.05, 19:58 nadajacy dla TVN24 z Rzymu powinien isc na zielona trawke z o.Hejmo. Po ujawnieniu sprawy na antenie zapewnial, ze zna dobrze o.Hejmo i ze to niemozliwe, a nawet wypowiadal sie za sp. Jana Pawla II, zapewniajac, ze ten by mu wybaczyl. Tak moze chrzanic prywatna osoba, a nie powazny dzienikarz, powaznej stacji informacyjnej. Lamie ciagle wszelkie zasady rzetelnosci i dzienikarskiego obiektywizmu. Nawiedzony dzienikarz jest na tyle zlym dzienikarzem, ze nie powinien nim byc. Odpowiedz Link Zgłoś
kgb987 Oj, Polaczki, my z KGB dajemy wam w d... Wot! 02.06.05, 03:37 dla ujutnych Historykow w IPN mamy jeszcze duzo kopiejek na dokopanie wam. Ha. Ha. Ha. Na kazdego cos wykombinujemy. Niech tylko podskoczy. Ha. Ha. Ha. Durnoty wy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 20:00 Hejmo był obywatelem polskim i władzom polskim dostarczał informacje. Nie rozumiem, za co jest potępiany. Gdyby donosił władzom obcego państwa (np.Niemcom lub Watykanowi) -to byłaby zdrada! Lojalność wobec własnego kraju czy wobec innego? Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 22:58 no to nie doczytałeś.. bo on akurat jest przekonany (do dzisiaj to powtarza) że donosił wywiadowi RFN. Odpowiedz Link Zgłoś
bananekk Pan Konrad Hejmo!!! Żaden z niego 01.06.05, 20:01 Błagam nie nazywajmy tego człowieka Ojcem, robi mi się niedobrze. W sumie i tak nie zaszkodził Ojcu Świętemu(chyba). Jestem katolikiem więc wiara nakazuje wybaczać i jestem w stanie to zrobić, ale w przypadku gdy ten pan przyzna się do zarzucanych mu zarzutów!!! Wstyd proszę pana, wielki wstyd dla nas wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
franki5 Re: zadnej skruchy - drugi Judasz ? 01.06.05, 20:38 Nie ublizaj Judaszowi,gdyby on nie zdradzil nadal bysmy zyli w grzechy pierworodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zulus3 Re: drugi Judasz ?-nie! ten sam. 01.06.05, 21:58 Wczoraj pisal IPN ze donosil na Jana Pawla II, dziaj ze na ks. Popieluszke, jutro dowiemy sie ze to nikt inny tylko Judasz, ten sam ktory wydal JCH. IPN powinien skonczyc z tymi bredniami,relax,relax, slow down. Odpowiedz Link Zgłoś
zulus3 A moze wtyczka wywiadu Kosciola Katolickiego w str 01.06.05, 22:04 uktury wywiadu SB w PRL-u,gadal to co mu kazano czyli bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
franki5 Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 20:32 Ojciec Hejmo swiadomym agentem SB.Wreszcie poznalismy prawde nawet Zieba przepraszal w tv.Czekamy na rachunek sumienia,zal za grzechy i pokute samego agenta ,a nie przelozonych.W ciagu 8 lat podpisal rachunki na 20000 DM.Dla przypomnienia podam ,ze w latach 80 przecietny uczciwy Polak zarabial miesiecznie okolo 60DM.Czyli musialby pracowac prawie 30 lat na te 20 tys.Tak na marginesie jestem ciekaw jak ma sie te 20 tys marek do 30 srebrnikow w Judeii w 33 roku.Niestety nie znam sredniej pensji w Jerozolimie z poczatkow naszej ery,ale cos mi sie zdaje, ze nasz ojczulek bardziej sie ceni niz jeden z apostolow.Na usprawiedliwienie jego zachlannosci jeszcze raz przypomne,ze zdradzal 8 lat,tamten tylko raz. .Na usprawiedliwienie jego zachlannosci przypomne,ze tamten zdradzil tylko raz,a on przez 8 lat stad wyzsza stawka. Odpowiedz Link Zgłoś
asfalt21 Re: i mamy nowych swietych 01.06.05, 22:09 ks.Jankowski i Paetz patronem kochajacych inaczej, o.Hejmo patronem donosicieli, Rydzyk patronem pozbawionych rozumu i rent a i jeszcze na kazda okolicznosc znajdzie sie w kk zatrwazajaca liczba zboczonych, zdemoralizowanych czarnosukienkowych! Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 01.06.05, 22:27 ...do założonej tezy, którą wcześniej wygłosił Kieres. Zadaniem raportu najwyraźniej było podparcie fałszywej opinii Kieresa. W tym raporcie nie ma własciwie poważnych zarzutów. Jest raczej wysiłek, aby fantazjowanie oficera SB wykorzystać do pognębienia O.Hejno. Odpowiedz Link Zgłoś
foresta Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 01.06.05, 22:38 davidmors napisał: > ...do założonej tezy, którą wcześniej wygłosił Kieres. > Zadaniem raportu najwyraźniej było podparcie fałszywej opinii Kieresa. > W tym raporcie nie ma własciwie poważnych zarzutów. Jest raczej wysiłek, aby > fantazjowanie oficera SB wykorzystać do pognębienia O.Hejno. Taaa..... Tylko chyba zapomniales, ze przy sporzadzaniu tego raportu bral udzial zwierzchnik Hejomo, o. Zieba, ze Kieres jest fanatycznym katolikiem, tylko ma pecha, bo jednoczesnie jest uczciwym katolikiem, i ze niejaki Jan Zaryn tez pracujacy przy tym raporcie juz od dawna jak moze broni w mediach Hejmo. Ten raport jest zapewne bardzo ochraniajacym Hejmo podsumowaniem. A poza tym jaki interes mialoby SB w produkowaniu 700 stron bzdur by pognebic taka koscielna plotke? I zauwaz, ze na calej sprawie nie Hejmo najbardziej ucierpi, tylko Kieres. To jest znamienne. Tak sie odwraca uwage od prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 01.06.05, 22:40 uwaga na ruskich agentów! Odpowiedz Link Zgłoś
foresta Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 01.06.05, 22:51 jakeww napisał: > uwaga na ruskich agentów! O wiele bardziej niebezpieczni sa ci ktorzy wszedzie ich widza i wszystko do ich dzialania sprowadzaja. W ten sposob moga przykrywac kazda swoja paranoje, nienawisc, glupote, ciemnote. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 01.06.05, 22:54 relax baby nie wiem po co znowu po twoim poście to sie pojawia, tak wyszło ale ten facio prowadzi tu jawną robotę antypaństwową Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 02.06.05, 07:39 Ten facio (davidmors) to wyjatkowo nieinteligentny endek, ale nie jest ruskim szpiegiem. Na takich mam oko Odpowiedz Link Zgłoś
lowelas2 Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 01.06.05, 23:46 stasznie jestes glupi. wspolczuje ci... Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: RAPORT JEST BEZCZELNYM NACIĄGANIEM FAKTÓW 02.06.05, 10:25 No widzisz "wicek.wacek", strasznie jesteś głupi i współczuje ci "lowelas2". - - - Ja powstrzymam się od komentarza. Głupota komentuje się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
radom10 Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 20:47 Kto teraz przeprosi Leona Kieresa? Wyborcza wyrządziła mu tyle szkody, że w konsekwencji nie uzyskał aprobaty Kolegium IPN na reelekcję. Lepsze kandydata nie widzę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 20:47 Jak widzę znowu wielu "pożytecznych idiotów" broni SB-ckiego kapusia, sowieckiego sługusa za pieniądze. Tak się zastanawiam, skoro Hejmo jest waszym idolem, to pewnie gotowi jesteście go naśladować? Odpowiedz Link Zgłoś
pusty.smiech Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 20:56 • o. HEJMO jest NIE Winny!! oszolom.z.radia.maryja 11.05.2005 23:31 + odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 21:10 Hejmo jest godzien potępienia nie dlatego,że współpracował z władzami PRL, tylko dlatego, że myślał iż donosi wywiadowi zachodnioniemieckiemu - BND!!! I tylko tyle! Nota bene!: oprócz okropnego mordu ks. Popiełuszki przez Piotrowskiego i jego 2 wspólników, nie stwierdzono żadnego przypadku zamordowania jakiegokolwiek innego księdza przez UB czy SB. Nie potwierdziła tego również sławetna Komisja Specjalna pod przewodnictwem Rokity, badająca ok. 100 przypadków zgonów księży rzekomo zamordowanych przez organa bezpieczeństwa. Legendy żyją dłużej niż ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kreska_futureska Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 01.06.05, 21:34 niech ktoś zlikwiduje ten straszny błąd ortograficzny!!! w tekście jest napisane: "półkownik". Czy ktoś to czyta przed zamieszczeniem na portalu??? Totalna porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Czy półkownik SB to jakiś nowy, tajny stopień ? ;) 01.06.05, 21:40 "Pierwszego dnia pobytu spotkał się z Głowackim, który awansował już na półkownika SB." Moze byście zatrudnili kogoś ze starą, dobrą maturą, bo to pewnie jakiś kursant po nowej maturze zna ortografię jak, nie przymierzając, absolwent Wieczorowego Technikum Rolniczego poseł Grzesik prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Czy półkownik SB to jakiś nowy, tajny stopień 01.06.05, 23:01 jak na syntezę 60-stronicowego dokumentu to nie błysnąłeś Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Re: Czy półkownik SB to jakiś nowy, tajny stopień 02.06.05, 00:11 Od najwiekszego polskiego dziennika mam prawo wymagać poprawnej polszczyzny, a nie błędów na poziomie szkoły podstawowej. A co do meritum artykułu, to mam to w d..., przestałem sie podniecać tym kto był agentem, a kto nie juz wiele lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Masz rację. 02.06.05, 00:19 Należało by pytać kto komu ewentualnie dmuchnął kwiatuszka. To by pewnie doprowadziło dyskusję do wrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Czy Wy nie rozumiecie,że 02.06.05, 00:37 w tym tyglu służbowo specjalnym nie da się niczego odbierać w czerni i bieli? Może on robił to dla swojej ojczyzny... No nie wiadomo jak zwanej? Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Nie jestem zorientowany 02.06.05, 00:50 czy pan kieres to żyd czy nie przymierzając goj? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x To pochodzi od stopnia "kownik" czyli taki co ... 02.06.05, 00:59 ... specjalizowal sie w tluczeniu w stopy. Awansowal po zaliczeniu pierwszego kursu teoretycznego ale byl "pol" bo jeszcze na praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
asfalt21 Re:i mamy nowych swietych 01.06.05, 21:55 ks.Jankowski i Paetz patronem kochajacych inaczej o.Hejmo donosicieli Rydzyk pozbawionych rozumu, rent i milosci i sadze, ze lista jeszcze nie jest zamknieta, bo i od przekretow i innych nieprawosci w kk znajdzie sie tysiace umoczonych czarnosukiennych Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Antykoscielna prowokacja 01.06.05, 23:56 tak sobie to przejzzalem i doszlem do wniosku, ze to jedna wielka bzdura. Jakies niby fakty, jakies niby dokumenty, trzy tomy, z ktorych panowie historycy zrobili papke na Hejmo. Mnie te opisy nie przekonuja ze byl jakims agentem. Jezeli wspolpracowal z Departamentem I, to jest wywiad i robil dobra robote dla Polski, a najwieksza glupota jest zdradzanie wlasnych agentow, ktorzy pracuja za granica, pali sie kontakty, ktore moga byc zawsze potrzebne. Kolo Hejmo krecilo sie duzo ludzi. Reasumujac, "ta wielka, bolesna, wstrzasajaca dla kazdego Polaka sprawa", to wyrzucanie pieniedzy przez okno na idiotyczne teorie spiskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Nawet nie chcę pisać. 02.06.05, 00:05 Żyd to ten gostek? No bo niby ten nos to co? I jeszcze proszę o wybaczenie żydów o posądzenie ich o to że on taki podobny jaki gojów o to że może być gojem. Ja jestem na wyższym poziomie i uzurpuję sobie prawo do oceny. Możecie zwać mnie ponad żydowsko - gojowskim elementem brakującym panu darwinowi. Jestem ponad te wszystkie rozgrywki. I co?! Jak by ktoś miał kasę do zainwestowania to chętnie coś na ten temat napiszę. Ale niczego nie pisnę do wyborczej bo z tego co wiem, co udało mi się przeczytać w internecie, to oni sprzedają swoich informatorów. Więc wykluczam wyborczą, tygodnik powszechny i jakieś tam inne gazetki, którymi podpiera się radio tok fm. A przede wszystkim ten jakiś tam ozon. No, starczy, spadam. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek2005 Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 02.06.05, 00:37 No dobrze, a co z działalnością agencyjną "kata" vel "rumianego nieroba"? A co z Olinem? A co z Minimem? A co z Carixem? Na razie mają się ciągle dobrze i szkodzą Polsce i Polakom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 02.06.05, 01:35 Polsce szkodzą głownie tacy, jak ty, którzy opluwają legalne, demokratycznie wybrane władze i destabilizują państwo swoimi kłamstwami. To przez tobie podobnych forsa podatników idzie w błoto - na sponsorowanie "historyków" z IPN, marnotrawsto debat o niczym, poza promowaniem PiSu i reszty pazernych na władzę nieudaczników. Tracone są szanse na dobre kontakty gospodarcze z sąsiadami. Wy prawica jesteście antypolscy. Jesteście wrogami tego kraju, a waszą prawdziwą stolicą jest Waszyngton lub Watykan. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 02.06.05, 00:57 AWS i UW powołały do życia bękarta, który do końca świata będzie udowadniał potrzebę swojego istnienia. A Polska i Polacy,a zwłaszcza wszystkie polskie media informacyjne, będą się z upodobaniem i też do końca śwata, babrać w tym gó..e. A wnuków i prawnuków byłych TW będą ścigać wnuki i prawnuki prokuratorów IPN-u. A ja na wizytę u kardiologa czekałem 4 miesiące, a z wynikiem badania dostanę się dopiero za 3 miesiące (jeśli dożyję), więc mam to wszystko w eipud. Odpowiedz Link Zgłoś
fxvi gora urodzila mysz... 02.06.05, 02:37 a jakiez to bzdurne informacje zbierala ubecja, o nich wszystkich wiedzial kazdy, kto normalnie uczestniczyl w zyciu koscielnym; oskarzenia o agenturalnosc sa idiotyczne; za zbieranie takich bzdur za duze pensje "oficerowie" prowadzacy powinni stracic emerytury za oszukiwanie "pracodawcy", no ale "pracodawca" byl kretynem i co najwyzej chcial lizac d.. KGB i udawac Wielka Prace dla Socjalizmu: banda zlodziejskich leni. A te ipnowskie polityczne kanalie (tzw. "historycy" z Kieresem na czele) to czy oni za polskie czy za kgbowskie pozyczone pracuja??? Odpowiedz Link Zgłoś
juice69 mistyfikacja kagiebowskich "historykow" z ipnu... 02.06.05, 03:09 Kieres z i inne polityczne sukinsyny tzw. historycy za forse ("pozyczka") z KGB pieprza glodne kawalki "w temacie" agenci contra POLSKA czy KOSCIOL. Te glupoty przypisywane w mistyfikacji Konradowi Hejmo to kazdy chyba Polak znal? Po co wiec - jak slusznie zauwaza ktos - ubecja mialaby wydawac forse, by je zdobyc? Chyba, zeby pracowac po prlowsku czyli miedlic pustee slogany. Tera KGB ma po co wydawac forse na te istyfikacje... Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Re: mistyfikacja kagiebowskich "historykow" z ipn 02.06.05, 07:33 Fakty przeczą teorii - tym gorzej dla faktów. Prawda, mój panie? Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Na stronach IPN jest całość dokumentów o o. H 02.06.05, 07:09 Wierzcie mi. Znam tamte czasy. Oficerowie robili to, co do nich należało. Ale jak ktoś kategorycznie i zdecydowanie powiedział "nie" dawali mu spokój. Konrad Hejmo mógł o wszystkim powiadamiać swoich przełożonych zakonnych. Wielu nagabywanych przez SB tak robiło i wszystko kończyło się na dwóch lub trzech kontaktach. Nie wierzę, by zakonnikowi brakowało pieniędzy na studia. Chyba że potrzebował tych pieniędzy na jakieś inne wydatki związane z pozazakonnym życiem powiedzmy "rodzinnym". W opracowaniu, które przeczytałem jest lakoniczna wzmianka o "temacie tabu". Zwykle temat tabu kojarzy się z intymnym życiem seksualnym. A w tym temacie jest tak, że dopóki "współautorka" milczy, zakonnikowi czy księdzu diecezjalnemu nic nie można zrobić. Ale za milczenie trzeba płacić. Nie wierzę, by o. Hejmo był nieświadomym współpracownikiem SB. Oznaczałoby to, że dominikanie - zakon autentycznych, obok jezuitów intelektualistów w Kościele - oddał w ręce prowadzenie czasopisma "W Drodze" jakiemuś debilowi. O to dominikanów nie posądzam. Niewątpliwie ciężko jest przyjąć taki cios. Niektórzy próbują zrzucić całą winę na system. Całe szczęście, że wszędzie, nawet w SB byli ludzie, którzy wprawdzie wykonywali swój zawód, ale szanowali przeciwnika i jak zobaczyli, że mają przed sobą człowieka z charakterem, nie szkodzili. W starciu z faszyzmem hitlerowskim o. Maksymilian Kolbe wyszedł zwycięsko, w starciu z komunizmem ks. Popiełuszko okazał się bohaterem. O. Hejmo zabrakło odwagi i zdecydowania. Tylko on sam może nam powiedzieć jakie racje nim kierowały. Szkoda mi go, tak jak szkoda mi każdego człowieka, który uwikła się w sytuację, z której nie ma praktycznie wyjścia. To tak jak ze wspinaczkę w górę bez żadnego przygotowania. Nagle okazuje się, że wyżej wejść się nie da, a z drugiej strony brak odwrotu. Potrzebni są ratownicy. O ile tacy się znajdą na czas, to szczęście. O. Hejmo i tak jest szczęściarzem. Może to wszystko odpokutować za życia. Nikomu nie życzę takiej kompromitacji. Musiał jednak coś dobrego w życiu zrobić, skoro to tylko tyle. Obrońców i przeciwników o. Hejmo proszę tylko o jedno: zastanówcie się nad dramatem tego konkretnego człowieka. Bo w każdym z Was jest jego cząstka. Odpowiedz Link Zgłoś