Dodaj do ulubionych

Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie

20.09.05, 09:06
Dlaczego ubiegam sie o mandat Senatora?

Kandyduję do Senatu, ponieważ jestem przekonany, iż właściwa praca tej izby
powinna stanowić inspirację dla działań gospodarczych i społecznych, powinna
prowokować dyskusję nad trudnymi i ważnymi tematami.

Mandat, uzyskany w bezpośrednich wyborach, z kilkudziesięciotysięcznym
poparciem, daje moralne prawo do prowokowania dyskusji na trudne tematy oraz
szukania rozwiązań w najbardziej zawiłych kwestiach. Myślę tu przede wszystkim
o rozwiązywaniu problemów gospodarczych regionu, oraz budowaniu wzajemnych,
pozytywnych relacji pomiędzy różnymi grupami społecznymi.

Jestem zdecydowanym zwolennikiem jednomandatowych okręgów wyborczych, również
do Sejmu i samorządu terytorialnego. Uważam, że takim samym, silnym i
jednoznacznym poparciem powinni cieszyć się posłowie i radni samorządowi.

Chciałbym zwrócić również uwagę na niezwykle istotne zadanie Senatu, tj.
troskę o Polonię. Wydarzenia ostatnich tygodni pokazują, jak ważne są to kwestie.

Moje kandydowanie do senatu poparte jest siedemnastoletnim doświadczeniem w
działalności publicznej. W 1988 roku, jako dwudziestoczterolatek rozpoczynałem
moją działalność społeczną, ponieważ nie potrafiłem być obojętny na to, co
wówczas się działo i co widziałem.

Nie potrafię być obojętny również na to, co widzę teraz!
Obserwuj wątek
    • dariusz_ciszewski Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 20.09.05, 09:08
      Zapraszam na moją strone internetową:
      www.ciszewski.pl
      • introligator_snu Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 09:31
        j.w.
        • dariusz_ciszewski Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 11:50
          NIE.
          Senat jest tradycją Rzeczypospolitej sięgającą XVI wieku. Jestem zdecydowanym
          przeciwnikiem likwidacji Senatu. Senat powinien mieć rozszerzony zakres
          uprawnień. W Senacie powinni zasiadać:

* 32 senatorów z 16 województw po 2 senatorów, wybieranych w
          jednomandatowych okręgach wyborczych,
          * 16 senatorów wchodzących z klucza wojewódzkiego tj. Marszałkowie Województw,
          * byli Prezydencji Rzeczpospolitej Polski wybierani w wyborach bezpośrednich.
          • very_martini Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 12:02
            Alkoholizm jest trdycją Reczpospolitej sięgającą ... wieku.

16%VOL
            22%VAT
            • dariusz_ciszewski Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 12:14
              Walka o niepodległość jest, także tradycją Rzeczypospolitej.

PIT - 0%, lecz podatek od wynagrodzenia 20% (likwidacja ZUS, skł. Zdrow. i inne)
              CIT - 16%
              VAT - 16%, przy zachowaniu dolnych stawek.
              • introligator_snu Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 12:50
                > PIT - 0%, lecz podatek od wynagrodzenia 20% (likwidacja ZUS, skł. Zdrow. i
                inn
                > e)
                > CIT - 16%
                > VAT - 16%, przy zachowaniu dolnych stawek.
                ----------------------------------
                Jak Pan chce to zrobic?
                • dariusz_ciszewski Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 14:27
                  Jestem kandydatem chadeckim, nie popieranym przez żadną partię polityczną. Moją
                  rolę widzę w lobowaniu wśród Senatorów i Posłów na rzecz mojej propozycji
                  podatkowej.
                  Wiem, że podatek od wynagrodzenia jest coraz częściej dyskutowany i wprowadzany
                  np. w Słowacji.
          • introligator_snu Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 12:48
            Nie jestem pewien czy powolywanie sie na tradycje parlamentu I Rzeczypospolitej
            jest na miejscu. W koncu ona skonczyla dosyc marnie...

Sprawa jest taka, ze w moim mniemaniu Senat nie spelnia zadnej pozytecznej
            roli. Ot siedzi sobie setka kolesi i (za przeproszeniem) pierdzi w stolki.
            Kilkuset poslow powinno zupelnie wystarczyc aby cos zrobic.
            • dariusz_ciszewski Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 14:33
              Obecna rola Senatu jest niewłaściwa. Dlatego proponuję zmianę składu Senatu oraz
              rozszerzenie kompetencji. Napisałem o tej propozycji w poprzednim wpisie.
              Aby nie „Ot siedzi sobie setka kolesi i (za przeproszeniem) pierdzi w stolki” -
              jak Pan napisał, należy wybierać ludzi młodszych od obecnej średniej wieku
              Senatorów i stawiać na osobowości dynamiczne z pomysłami i odwaga do
              prowokowania trudnych dyskusji.
              • introligator_snu Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 14:58
                > Obecna rola Senatu jest niewłaściwa. Dlatego proponuję zmianę składu Senatu
                >ora z rozszerzenie kompetencji.
                Jednak wymagaloby to zmiany konstytucji, co juz nie bedzie takie proste i
                najprawdopodobniej nic z tego nie wyjdzie...
                Co ma Pan zamiar zrobic dla Polakow mieszkajacych na Bialorusi? Jakbym mogl
                prosic o jakies konkrety wykraczajace poza lobbowanie o uslyszenie ich glosu w
                UE. Bo to na te chwile jakos nie dziala najlepiej. Moze jakies rzeczywiste
                inicjatywy, programy pomocy firmowane Pana nazwiskiem, itd. ? Bylby Pan w koncu
                reprezentantem okregu lezacego bezposrednio przy bialoruskiej granicy...

• dariusz_ciszewski Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? 20.09.05, 15:28
                  Będąc wicemarszałkiem województwa podlaskiego w latach 1998-2002, dość często
                  byłem na Białorusi szczególnie w Grodnie. Grodno jest podobne do Białegostoku,
                  nie tylko w liczbie mieszkańców ale i pod względem kulturalnym – szeroko
                  rozumianej kultury.
                  Moim zdaniem, należy korzystać ze środków pomocowych UE, składając wspólne
                  projekty i realizując je. Powinniśmy, na ile to możliwe, otworzyć naszą
                  wschodnią granicę na przyjazd Białorusinów do Polski. Jest to konieczne do
                  zweryfikowania różnic rozwoju gospodarczego pomiędzy naszymi krajami przez
                  Białorusinów.
                  Ważny jest kontakt z młodzieżą białoruską. Wszelkie odważne decyzje przy
                  zmianach ustrojowych dokonywane są przez ludzi w wieku 20-30 lat. Kontakt ten
                  można nawiązać przy realizacji wspólnych projektów skierowanych do młodych ludzi.
                  Kwestia istotna. Na Podlasiu funkcjonuje jeszcze pewna zaszłość mentalna,
                  ukierunkowana niechęcią do polaków pochodzenia białoruskiego. Jestem jednak
                  przekonany, że z tej obecnej słabości, możemy wykreować siłę, która będzie
                  pomostem dla całej Polski w nawiązaniu przyjaznych stosunków pomiędzy naszymi
                  narodami.
                  To tyle w olbrzymim skrócie. Jest to obszerny problem i temat do wielu różnych
                  propozycji działań. Osobiście jestem otwarty na różne koncepcje pomocy
                  Białorusinom.
                  • Gość: angelika Re: Czy jest Pan za rozwianiem Senatu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:18
                    Przykro mi, Panie Dariuszu, ale to nie jest odpowiedź na pytanie dotyczace
                    POLAKÓW na Bialorusi.
      • gobi03 Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 20.09.05, 14:00
        Jak pan sobie radzi z tak marnymi dochodami? Czy zajmuje się pan handlem gruntami?

Kurier Poranny "... zastępca Dariusz Ciszewski, którego pensja wynosi 7,8 tys.
        zł - gdyby nie ograniczenia - mógłby liczyć na odprawę w wysoko�ci 23,7 tys. zł.
        >>Wiadomo przecież, że pod odej�ciu ze stanowiska politycznego nie jest łatwo
        znale�ć nowe zajęcie.<< "

www.zieloni.w.pl
        "Czy to np. prawda że członkowie poprzedniego zarządu województwa np. Dariusz
        Ciszewski wykupili ziemię w okolicy np. Topolan, by ja odsprzedać potem z
        zyskiem ? Czy PROJEKT ROZBUDOWY LOTNISK W BIAŁYMSTOKU, SUWAŁKACH, ŁOMŻY jak też
        pomysł "Opery Podlaskiej" skończy się aferą" www.zieloni.w.pl

• dariusz_ciszewski Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 20.09.05, 14:23
          Na ten zarzut jest moja odpowiedź na forum z którego Pan ściągnął cytowana
          wypowiedź.
          Nie wiem dlaczego na Podlasiu (i nie tylko) funkcjonują oszczerstwa w polityce.
          Przecież jest tak bogata gama różnic światopoglądowych, że wystarczy do
          wykazania swoich wysokich lotów intelektualnych, nie korzystając z oszczerstw.
        • Gość: Gobi3 Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:34
          Te informacje nie pochodzą z forum, tylko z archiwum Google'a. Nie wiem nawet, o
          które forum mogłoby chodzić. Nie mieszkam w okolicach Białegostoku.
          Będę zobowiązany przynajmniej za informację odnośnie domniemanego
          wykorzystywania stanowiska do własnych korzyści, czyli zakupu ziemi
          przeznaczonej na lotnisko.
          • dariusz_ciszewski Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 20.09.05, 22:35
            Podaję link do mojego postu na artykuł w Gazecie Wyborczej w wydaniu lokalnym:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=22799142&a=22804097
            • Gość: Gobi3 Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 23:28
              Dziękuję za odpowiedź, chociaż pośrednią. Z artykułu, który zapoczątkował
              wskazaną dyskusję czytam "Za hektar zapłacili od tysiąca do półtora tysiąca
              złotych. Teraz kilkuhektarowa działka jest warta pół miliona" Tak więc, zajmuje
              się Pan handlem gruntami - OK?
              Co do lotniska, to domyślam się, że raczej małe szanse, aby przyjmowało naprawdę
              duże samoloty?
              Przy okazji - czy ta autostrada, która miała zrujnować lokalną gospodarkę wodną
              i prowadzić przez Puszczę Knyszyńską, to też w Pana regionie? Jakie ma Pan
              zdanie odnośnie ochrony środowiska?
              • dariusz_ciszewski Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 21.09.05, 09:08
                Gość portalu: Gobi3 napisał(a):

> Dziękuję za odpowiedź, chociaż pośrednią. Z artykułu, który zapoczątkował
                > wskazaną dyskusję czytam "Za hektar zapłacili od tysiąca do półtora tysiąca
                > złotych. Teraz kilkuhektarowa działka jest warta pół miliona" Tak więc, zajmuje
                > się Pan handlem gruntami - OK?

Źle Pan mnie zrozumiał. NIGDY nie kupiłem żadnych gruntów, zostałem pomówiony.
                Temat ten GW miała sprawdzić w kwietniu 2005 roku. Do dnia dzisiejszego -
                żadnych informacji.

W województwie podlaskim są trzy Parki Narodowe i cztery Parki Krajobrazowe oraz
                parę Puszcz. 70% obszaru województwa jest prawnie chroniona. Nie jest to
                problem, ale są trudności z wyważeniem racji dotyczących podniesienia jakości
                życia mieszkańców a ochroną środowiska. Budowa trasy Via Baltica rozwiązuje
                problem np.: Augustowa (30 tys. mieszkańców) obecnie w przeciągu miesiąca przez
                centrum miasta przejeżdża 140 tys. tirów. Jest to uciążliwe dla mieszkańców i
                niebezpieczne. Należy wybudować obwodnicę, a dookoła Augustowa są tylko obszary
                prawnie chronione - i co robić? Ochrona środowiska jest bardzo ważna, ale
                człowiek również. I to jest istotny problem.
                • gobi03 Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 21.09.05, 13:57
                  Pomówienie - rozumiem. Warto domagać się przeprosin, choćby na drodze sądowej.
                  Szkoda, że przed wyborami to się nie uda. Tolerując to pomówienie od kwietnia
                  wykazał się Pan wielką ciepliwością.
                  Odnośnie tych 3 ciężarówek na minutę, to nie mogę się wypowiadać, ale trzeba się
                  starać o porozumienie - to jest polityka, jak mniemam wszyscy myślicie o dobru.
                  Cóż po drodze, gdyby miała przyjść susza albo powodzie?
    • Gość: spekulant Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 20:52
      Szanowny Panie

proszę napisać jaki jest pana stosunek do tzw. podatku giełdowego w wysokości
      19%?? czy sądzi pan , że powinien zostać utrzymany , czy może zlikwidowany , a
      może podwyższony?? prosze też się pochwalić czy spekuluje pan na giełdzie??

pozdrawiam ciepło

Spekulant
      • dariusz_ciszewski Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 20.09.05, 22:39
        Prowadzę dwie firmy konsultingowe i nie jestem uczestnkiem inwestycji giełdowych.
        Uważam, że obecne uregulowania podatkowe są odpowiednie i pozostawiłbym je bez
        zmian.
    • elfhelm Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 20.09.05, 23:58
      Osobiście jestem sympatykiem demokratów.pl, zresztą nie z Pańskiego okręgu.
      Pozwalam sobie jednak życzyć powodzenia - w Senacie potrzeba też ludzi
      nieuwikłanych, zawsze w parlamencie potrzeba samorządowców.
      Mam też pytanie - jak walczyć z przemytem przez wschodnią granicę i jak walczyć
      z korupcją celników?
      • dariusz_ciszewski Re: Dariusz Ciszewski - Senat - woj. podlaskie 21.09.05, 09:28
        Temat przemytu i korupcji celników.
        W miejscowościach przygranicznych bezrobocie sięga 60% a średnia płaca jest na
        poziomie 1000 złotych. Nie jestem zwolennikiem jakiegokolwiek przemytu, ale dla
        tz. "mrówek" jest to jedyny dochód. Przemy na dużą skalę wiąże się z korupcja
        celników. Jednym ze sposobów na korupcję może być częstsza rotacja celników i
        ich permanentna kontrola wewnętrzna (technologia do inwigilacji jest tak wysoko
        rozwinięta, że wystarczy odrobinę dobrej woli). Nawet najbardziej przyzwoity
        człowiek, bez kontroli, a poddawany nieustannym pokusom może się dość szybko
        zdeprawować. Oczywiście nie jestem zwolennikiem PiS-u w ich propozycjach prawnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka