Gość: greg IP: *.members.com.pl 27.09.01, 14:05 ..i twoja kompania - jeśli wprowadzacie opłaty za wyjazd z kraju to ja chętnie sfinansuję wasz wyjazd ! i proszę - NIE WRACAJCIE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samsaranathanal Czy podatek "emigracyjny" jest sprawiedliwy? 27.09.01, 14:31 Witaj Abstrachując od aktualnych horendalnych obciążeń podatkowych wydaje mi się, że można znaleźć argumenty na poparcie tezy, że opłata pobierana od osób opuszczajcych Polskę, byłaby podatkiem sprawiedliwym. Konsulaty i ambasady są zobowiązane do udzielania wszechstronnej pomocy naszym emigrantom. Często jest to pomoc kosztowna i czasochłonna. Dlaczego koszt takiej pomocy ma ponosić podatnik w Polsce? Przecież jego to nie dotyczy! Jeśli obywatel Polski wyjeżdza stąd i życzy sobie, żeby Państwo Polskie nadal go chroniło, to, być może, powinien wnieść opłatę za tę opiekę. Aby ten podatek był sprawiedliwy powinna istnieć opcja zrzeczenia się opieki konsularnej: wtedy podatek nie powinien być pobierany... Chodzi mi tu o samą ideę, a nie rozwiązania praktyczne. Co o tym myślisz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś