Gość: Toja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 02:18 Podobny problem jak z rentami, ostrożności nigdy za wiele, od tego są. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: - Sejmem je! IP: *.acn.waw.pl 20.09.03, 02:23 Porządna Ustawa o Policyjnych Siłach Zbrojnych ZUSu załatwi problem, w końcu ta zacna instytucja "bada każdą sprawę... i ... broni jedynie publicznych pieniędzy". Ministerstwo Finansów już pokazało jak należy traktować te niesforne społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Nie buj żaby!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 04:04 Gość portalu: - napisał(a): > Porządna Ustawa o Policyjnych Siłach Zbrojnych ZUSu załatwi > problem, w końcu ta zacna instytucja "bada każdą sprawę... > i ... broni jedynie publicznych pieniędzy". > > Ministerstwo Finansów już pokazało jak należy traktować te > niesforne społeczeństwo. Ed. Hausner & s-ka pod naciskiem Episkopatu Polski powołali urząd Duspasterza Krajowego Slużb Skarbowych i Celnych. Został nim Henryk Drozda z diecezji siedleckiej. Już 13 wrzesnia Jasna Góra przeżyła najazd tysięcy pracowników tych znamienitych służb państwowych. Przy okazji "Skarbowcy i celnicy- ludzie stojący na strazy skarbu państwa (sic), strzegący wspólnego dobra (2xsic) któte cz ęsto bywa rozkradane, chetnie gromadzą się us stóp Jasnej Góry, aby nabrać sił do bardzo trudnej pracy" (Henryk Drozda - bez moich uzupełnień w nawiasach). Po takich przedsięwzięciach, Życimski, Gocłowski, Zimoń, Michalik mogą spać spokojnie. O pozostałych tuzach, których zasługi nie przekroczyły 2 mln. DM lepiej nie mówić i w przedbiegach raczej wypuścić na wojaże zagraniczne. Straty budżetu są nie wielkie, chociaż i orzyść też jest żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
gdanskaa BRAWO ZUS ! 20.09.03, 10:17 Lewe zatrudnianie się ciężarnych to standard. Wszystkie znajome w okolicy które nie pracowały jak "zapadły" to się zaraz zaczęły się rozglądać za znalezieniem "pracy". Oczywiście wiadomo - chodziło o kasę z ZUSu, o fikcyjne ubezpieczenie. Nawet warto oddać pracodawcy "zarobione" pieniądze wraz z zapłaconym przez pracodawcę podatkiem i składkami ZUS. Każda ubezpieczalnia ma swój tzw. okres kwarantanny - np. jak moja babcia będąca w podeszłym wieku chciała zwiększyć kwotę ubezpieczenia na życie - to PZU mówiło "owszem, ale ta zwiększona kwota będzie działać dopiero za 3 miesiące". I to jest nowmalne działanie przeciw nadużyciom. Brawo ZUS ! Tępić lewe renty, lewe zatrudnianie się dla państwowej kasy ! Niech ZUS chroni pieniądze które ja im wpłacam i nie wypłaca ich cwaniakom. Najpierw chcemy "chudszego" państwa, z mniejszymi kosztani, a teraz skaczemy na ZUS za takie akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: BRAWO ZUS ! IP: *.knurowski.net 20.09.03, 12:01 urodzenie dziecka to wystarczający powód by otrzymać zasiłek w naszym ubogim państwie Ty dupku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: BRAWO ZUS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 12:40 > urodzenie dziecka to wystarczający powód by otrzymać zasiłek > w naszym ubogim państwie Ty dupku.... Dupkiem jest ten, kto oszukuje państwo wbrew prawu i kradnie publiczne pieniądze. Oszukuje również mnie i Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzymianin Re: BRAWO ZUS ! IP: *.pool80181.interbusiness.it 20.09.03, 12:42 Gość portalu: zorro napisał(a): > urodzenie dziecka to wystarczający powód by otrzymać zasiłek Urodzenie dziecka to wystarczający powód tylko do tego, żeby stwierdzić, że przedtem kobieta miała stosunek. Natomiast ZUS powinien jasno określić zasady przyznawania zasiłku i tego się trzymać. Jeżeli ktoś spełnia warunki - wypłacić bez ociągania. Jeżeli nie - nie dać ani grosza. A jeżeli podejrzewa oszustwo, to powinien zawiadamiać prokuraturę, a nie bawić się w śledczego, prokuratora i sąd. Za to my ZUS-owi nie płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erka Re: BRAWO ZUS ! IP: *.hospital.com.pl / 10.3.2.* 20.09.03, 14:18 brawo! brawo! brawo! teraz niech sie wezma za lewe renty! wiadomo o co chodzi z ubezpieczeniem na ciaze, jeszcze wieksza kasa z naszych kieszeni idzie na lewe renty! Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Gdanskaa! 24.09.03, 15:15 gdanskaa napisał: > Nawet warto oddać pracodawcy "zarobione" pieniądze wraz z > zapłaconym przez pracodawcę podatkiem i składkami ZUS. Wyjaśnij mi uprzejmie, gdzie tu sens i gdzie logika? Opłacić tak wysokie koszty, aby tylko dostawać te marne grosze z ZUS'u? Chyba nie wiesz, o czym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: to wstyd IP: *.nextra.cz 24.09.03, 09:11 panstwo ma sie postarac o matke i dziecko i zapewnic im srodki utrzymania nawet jakby wogole nie pracowaly. niech niezapomina, ze zakazal usuwanie ciazy i chce, aby dzieci sie rodzily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylybrzuszek Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.proxy.aol.com 20.09.03, 02:59 "....., że figurowanie na liście płac, opłacanie składek i zaliczek na podatek dochodowy nie dowodzi jeszcze wykonywania pracy." .... i prosze sie nie pytac czy zyjemy w domu wariatow czy dopiero tam zmierzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.gdynia.mm.pl 20.09.03, 03:27 Gość portalu: Bylybrzuszek napisał(a): > "....., że figurowanie na liście płac, opłacanie składek i > zaliczek na podatek dochodowy nie dowodzi jeszcze wykonywania > pracy." Jednak ZUS nie miał żadnych skrupułów przy przyjmowaniu składki. A broniąc publicznych pieniędzy buduje pałace z marmuru, granitu i chromu (vide Inspektorat w Gdyni) i płaci za gówno warty program płatnika. > .... i prosze sie nie pytac czy zyjemy w domu wariatow czy > dopiero tam zmierzamy. Ja czuję się normalny, więc wolałbym to ująć tak: żyjemy w jednym domu z wariatami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks111 Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 05:48 Tak , to wszystko PARANOJA , złodziejstwo i tyle , Dlaczego ZUS nie zajmie sie badaniem TAKICH przypadków , w momencie jak pracodawca zglosi pracownice do ubezpieczenia i grzecznie , terminowo płaci składki , lecz dopiero gdy TRZEBA cokolwiek wypłacic kobiecie potrzebujacej srodki do zycia . ZUS to ZŁODZIEJ , wchłonie kazde pieniadze ze skladek , a kazdego kto zwroci sie o jakiekolwiek swiadczenia traktuje jak przekrętacza , lawiranta i złodzieja ,DOŚĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magma Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.nd.e-wro.net.pl 20.09.03, 07:11 Gość portalu: maks111 napisał(a): > Tak , to wszystko PARANOJA , złodziejstwo i tyle , Dlaczego ZUS > nie zajmie sie badaniem TAKICH przypadków , w momencie jak > pracodawca zglosi pracownice do ubezpieczenia i grzecznie , > terminowo płaci składki , lecz dopiero gdy TRZEBA cokolwiek > wypłacic kobiecie potrzebujacej srodki do zycia . ZUS to > ZŁODZIEJ , wchłonie kazde pieniadze ze skladek , a kazdego kto > zwroci sie o jakiekolwiek swiadczenia traktuje jak > przekrętacza , lawiranta i złodzieja ,DOŚĆ !!! Maks, masz po 111-kroć rację. Ostatnio wezwano mnie do ZUS w celu zbadania przez lekarza-orzecznika, czy aby nie symuluję na serce. Nie dociera do tej instytucji, że leżałem 10 dni w szpitalu, do którego trafiłem z ulicy, na której padłem. Fakt, wypisałem się na własna prosbe, bo nie chcę być w takiej brudnej i zasyfiałej lecznicy, w której i tak nie robili nic, poza dwukrotnym przewiezieniem na specjalistyczne badania. Tabletki mogę łykać w domu. Teraz ja chciałbym wezwać przedstawicierla ZUS do domu, by mi wytłumaczył, na co poszły moje ponad 30- letnie składki ubezpieczeniowe? Niech mi oddadzą te pieniądze, a ja nie chcę żadnych ich świadczeń, nawet emerytury. I tak za leczenie płacę potężne pieniądze, nawet leki kupuję w Niemczech, bo...taniej! Więc na sr...e mi ten ZUS potrzebny?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaPi Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 13:42 > Teraz ja chciałbym wezwać przedstawicierla > ZUS do domu, by mi wytłumaczył, na co poszły moje ponad 30- > letnie składki ubezpieczeniowe? Niech mi oddadzą te pieniądze, a > ja nie chcę żadnych ich świadczeń, nawet emerytury. I tak za > leczenie płacę potężne pieniądze, nawet leki kupuję w Niemczech, Spoko. Ja mam propozycje taka, ZUS rozliczy sie z Toba np. w dolarach. Czyli tyle ile odprowadzales przez 30 lat wg. cen dolara na wolnym rynku wowczas. Moze nawet x2 policzyc Ci te pieniadze z uwagi na inflacje i spadek wartosci dolara. Idziesz na ten uklad ? PaPi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutne Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 07:59 Gość portalu: Bylybrzuszek napisał(a): > "....., że figurowanie na liście płac, opłacanie składek i > zaliczek na podatek dochodowy nie dowodzi jeszcze wykonywania > pracy." > > .... i prosze sie nie pytac czy zyjemy w domu wariatow czy > dopiero tam zmierzamy. Zyjemy w domu wariatow, w ktorym kazdy jak moze chce wydrzec cos z publicznych pieniedzy dla siebie. Stad tez ten zgodny chor potepiajacych ZUS a nie nieuczciwych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Grajdołek przyjaciół królika IP: *.acn.pl / *.acn.pl 20.09.03, 08:01 Ani w domu wariatów ani tam zmierzamy. Po prostu w urzędach są zatrudnieni zupełnie nieodpowiedzialni ludzie. Oznacza to, że należy przygladnąć się służbie cywilnej i zwolnić trochę osób. Ale aby to zrobić trzeba przestać zatrudniać wszystkich w rodzinie i znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamiast gabryjeli Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.va.shawcable.net 20.09.03, 03:18 Pod zaskakujaca nieobecnosc posta Gabryjeli, chcialbym dodac od siebie, ze ZOMO-wcom, SB-kom, i innym komuchom to tylko graj taka informacja o brzuszkach. Zapewnia to bylym utrwalaczom PRL- u wysokie i niezasluzone emerytury. I tak powolutku otarbia sie obszar wielkiego (od Jordanu do Wisly)panstwa Izrael, gdzie wlasnie wprowadzili podwyzki macierzynskie dla wszystkich kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bum Tepic brzuchy biurokratom... IP: 203.102.161.* 20.09.03, 03:29 Kazdemu biurokracie z nadwaga powyzej 10 kg. zafundowac za darmo "sciezke zdrowia". Odpowiedz Link Zgłoś
cabrielagasey [...] 20.09.03, 04:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oracle Re: ZUS tępi brzuszki IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 20.09.03, 04:42 Juz mi lepiej, wiedzac ze Gabrtyjela na warcie. Tylko co ona taka dzisiaj drzazliwa i jezykiem spod piwnej budki serwuje? Pewnie, jak wiekszosc ofiar mieszanych malzenstw, w zastepstwie tego czego Bozia nie dala, cierpi na zespol chronicznych przerostow intelektu nad rozumem. Mozna zrozumiec. Ale zeby zaraz z armaty. Mam nadzieje, ze nie naklada jej sie na to wszystko jakas, nie daj Boze, czarnomorska menopauza. A tak na serio, szkoda mi bardzo kazdej kobiety, a szczegolnie Polki, ktora wychowanie i rozwoj swojej pociechy uzalezniac musi od tego ile jej jakis skorumpowany ZUS laskawie przyzna lub odmowi. Nie wrozy to dobrze przyszlym pokoleniom. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Idz sie leczyc na nogi, bo na twoj ANALFABETYZM za 20.09.03, 15:04 pozno - gdy w tym wieku ciagle literki sie myla, to juz tylko...palnac sobie w pusty leb! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ten ograniczony umyslowo znow sie skompromitowal. KOGO 20.09.03, 15:01 ya Ameryka z tej Polski przyjmuje... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Na zastepstwo upowaznienia NIKOMU nie dawalam! Nie 20.09.03, 15:00 mam tez prokomuchowskich fobii i sama tepolam, tepie i bede tepic hieny, zyjace ze spolecznej kiesy. W tym przypadku zgadzam sie z Gdanska - zbyt duzo cwanych kobitek z pomoca krewnych i znajomych ktolika wyludzalo ZUSowskie pieniadze. Jasne, moglo sie tu trafic kilka nieslusznie polrzywdzonych, ale to juz problem dopracowania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu44 Zona gangstera i ministra rodzi za moje pieniadze. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 06:24 A GW zawsze wie po czyjej stronie ma stanac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidzeJ Heniu ZUS nie ma pieniędzy IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 20.09.03, 06:34 ZUS jest bankrutem, za parę lat nie będzie rent, emerytur, zasiłków itp. Co nie znaczy że zaprzestaną pobierania składek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega moja Żona była w ciąży jeszcze rok temu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 08:25 państwo zaoferowało UWAGA - 30 zł miesięcznie, tylko przez trzy pierwsze miesiące. Nie opłacało się nawet jechać przez pół Warszawy po te 30 zł. Więc albo skasujcie te gówniane zasiłki i utnijcie hipokryzję, albo wypłaćcie np. 250 zeta miesięcznie. Ten kraj to kraj raczkującego poczucia gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jim Re: ZUS tępi brzuszki IP: 220.73.165.* 20.09.03, 08:44 Ludzie! Kiedy wreszczie przestaniecie placic na ten caly ZUS? Od tylu lat wszyscy narzekaja i grzecznie placa... Nie moge tego zrozumiec.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 12:14 Nie wiesz dlaczego? Bo jest w tym wzgledzie ustawowy przymus. Tylko osoby tzw. wolnych zawodow sa z tego przymusu zwolnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamnik Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.man.polbox.pl 20.09.03, 08:51 ZUS goni w pietkę i za dla lata zdechnie, to co mu tam jakieś "brzuszki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.K. Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.acn.waw.pl 20.09.03, 09:05 Kobiety ! Po co wam rodzić następne pokolenie bezrobotnych,skoro wasze jeszcze nie narodzone dzieci już mają trudności na starcie.Wmawia się nam jaki to mały przyrost ma kraj a proszę popatrzeć ilu młodych ludzi po szkole nie wie co ze sobą zrobić -brak pracy,depresje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.inter / 10.0.0.* 20.09.03, 09:07 Jestem emerytem sł. mundurowych. Mam pełną emeryturę. Dodatkowo jestem zatrudniony na cały etat na umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracodawca musi odprowadzać składki na ZUS w pełnej wysokości. Zatem pytam: co dzieje się z moimi składkami. Powinienem mieć prawo przeznaczenia ich na np. cel charytatywny. Z tych składek nigdy nie otrzymam ani grosza. W takiej sytuacji są dziesiątki tysięcy emerytów. Zatem pula pieniążków jest. spora. Tu odmwaia się wypłaty zasiłku dla kobiet, a łobuzeria bo inaczej tego nie można podejmuje działania w celu budowy coraz potężniejszych gmachów. A już całkiem dobiło mnie opublikowane, nie pamiętam gdzie średnia pensja urzednika ZUS ok. 5000. Toż to skandal. Wystarczy wejść do siedziby ZUS obojętnie w jakim mieście. MArmury, przepych na każdym kroku. I wszechwładna komuteryzacja, tyle, że na załatwienie papierka trzeba czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 12:10 Nie do konca masz racje. Mozesz kazac ZUS-owi - w zwiazku z naplywem nowych skladek - przeliczac swoja emeryture. Rzecz jednak polega na czyms zupelnie innym. ZUS, jak na razie, jest monopolista. Dlatego moze sobie pozwalac na tego rodzaju "numery". Czuje sie calkowicie bezkarny. Mam w tym wzgledzie swoje wlasne, bardzo przykre doswiadzcenia.Kilku forumowiczow pisalo iz pracownicy tej instytucji sa niekompetentni. Otoz nie! Oni sa bardzo kompetentni ale w SWIADOMYM wprowadzaniu w blad. Przekonalem sie o tym naocznie i nausznie.Probowano mnie z wyrachowaniem "wpuscic w maliny" poprzez swiadome podawanie nieprawidlowego sposobu wypelniania drukow zusowskich. Po co? Ano po to aby moje skladki nie trafily - oczywiscie z mojej winy - na moje konto i do II filaru. Uswiadomila mi to znajoma pracujaca w ZUS ale w Poznaniu (ja mieszkam w Warszawie). I nie jest to do konca dzialanie samowolne - pracownicy ZUS maja w tym wzgledzie szczegolowe wewnetrzne wytyczne w formie niejawnych,pisemnych zalecen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saul Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.chello.pl 20.09.03, 09:14 Rozpierdolić te wszystkie komunistyczne instytucje! Kradną gdzie chcą i jak chcą. Ministra przed Trybunał Stanu. A może na latarnie z nimi wszystkimi??? trzeba było w '89. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Mam propozycje dla ZUS IP: *.acn.waw.pl 20.09.03, 09:17 Po udanej akcji Brzuszki - akcja Staruszki. Cholera wie czy wszystkie te stare dziady, bezczelnie obciazajace nasze mlode ludowe panstwo swoim plugawym jestestwem, zasluguja na emeryture? A moze byli fikcyjnie zatrudnieni przez 40 lat albo mieli za niskie kwalifikacje do zajmowanego stanowiska? A moze dostawali za duzo pieniedzy? Trzeba to skrupulatnie skontrolowac i tepic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 20.09.03, 09:32 A ja założę się, że mają rację! W warunkach bezrobocia kobieta bez pracy nagle, kiedy jest już w ciąży, zostaje zatrudniona na stanowisku wymagającym pracy fizycznej (sprzedawczyni) i to od razu na czas nieokreślony (kto dziś zatrudnia od razu na stałe?!). I ja mam w to uwierzyć! Wiadomo - rodzina zrzuciła się, żeby opłacić kilka miesięcy jej "pracy" np. u kuzyna, a potem od razu na zwolnienie lekarskie i potem urlop macierzyński i wychowawczy. A może mi powiecie, że to niemożliwe, że polskie kobiety są zbyt uczciwe (ROTFL). ZUS jest m.in. od tego, żeby zachować równowagę między tym, co wpływa, a tym, co wypływa. Już teraz więcej osób korzysta ze świadczeń, niż na nie pracuje. Jeśli bilans nie wyjdzie chociaż na zero, podniosą składki. Chcecie tego? Bo ja nie! I tak płacę dużo. Oczywiście, jeżeli ma to teraz charakter akcji, to niewykluczone, że trafią się kobiety "niewinne", skrzywdzone podejrzeniem, no to niech się odwołują. Zarzucacie ZUS, że "składki to wziął" - że niby powinien wetować przy braniu składek - a skąd niby mają w chwili przyjmowania pierwszej składki wiedzieć, że ta kobieta jest w ciąży. Na zakończenie dodam, że pracuję od 10 lat, przez kilka lat w budżetówce, więc pensja nie za wysoka, teraz zarabiam nieźle, czyli składki (o podatkach nie wspominając) płacę wysokie. Z kolei przez kilka miesięcy, kiedy byłam _naprawdę_ chora, dostawałam zasiłek chorobowy i nikt mi w ZUS żadnych wstrętów nie robił (byłam natomiast wzywana do orzecznika, ale to przecież nie jest szykana). I dlatego nie wierzę w bajki o skrzywdzonych niewiniątkach i złym ZUSie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.lanet.wroc.pl 20.09.03, 10:12 Gość portalu: agulha napisał(a): > I dlatego nie wierzę w bajki o > skrzywdzonych niewiniątkach i złym ZUSie! Super, że masz prace! Ciekawe jak to by było gdybyś była po drugiej stronie tego syfu... Po to płacimy składki, żeby ta złodziejska instytucja wypłacała nam świadczenia, a nie robiła wstręty. Jak ubezpieczasz samochód to nikt nie każe ci czekać kilka miesięcy na wypadek - bo ubezpieczasz się po to żeby wyciągnąć odszkodowanie. Możesz się rozkwasić na drugi dzień - twoja sprawa. Za to ZUS wie znacznie lepiej kiedy powinnaś zajść w ciążę, ile powinnaś pracować przed ciążą, wreszcie na podstawie własnego widzimisie oceni czy nie zarabiasz za dużo i czy ktoś cie za wysoko nie posadził. A co to ich do cholery obchodzi? Od 8 sam płacę co miesiąc te cholerne składki, do lekarza nie chodzę bo dzięki bogu nie muszę, zresztą zamiast iść do publicznego lekarza to chyba lepiej leżeć w domu i nie tracić czasu i nerwów. Co więc z moimi składkami? teoretycznie są - tylko po co? Moja żona jest w ciąży. Na szczęście pracowala już od roku więc ta banda nie ma argumentu żeby nie płacić jej pensji, ale... myślała, że będzie normalnie pracować - a tu od 3 miesiąca problemy, leżenie, szpital i leżenie do samego końca (jeszcze 2 miesiące). Nie będę tu opisywał pojebanego systemu polskiej służby zdrowia, gdzie w przychodni trzeba zapisać się do ginekologa za 3 tygodnie! Tak, to nie żart - babka w ciąży musi czekać 3 tygodnie aż łaskawie będzie miejsce (bo przychodnia ma dzienne limity przyjęć - BANDA!) Musimy więc chodzić prywatnie do lekarza. Nawet podstawowe badania krwi i takie tam, co pare miesięcy musimy robić za własne pieniądze, bo żeby dostać skierowanie to... 3 tygodnie na wizytę trzeba zaczekać... - po co więc płacimy co miesiąc nasze składki? Na ZUSowe marmury i elektroniczne tablice????? Za to nasza znajoma pracuje zupełnie normalnie będąc o miesiąc wcześniej od nas w ciąży. My mamy problemy, a ona na szczęście nie... I co? oszukujemy kogoś? Bo żona nie może pracować? Te burki z ZUSu nawet nie zdają sobie sprawy z tego, jak bardzo moja żona chciałaby wrócić do pracy, nie siedzieć w domu tylko coś robić... Zagrożona ciąża nie wybiera... albo się chce mieć dziecko albo o dupe to wszystko obić. Tylko jak tu mieć dzieci skoro instytucja powołana i utrzymywana za naszą kasę feruje wyroki o tym kto jest be, a kto jest cacy? Rzygać się chce jak się ogląda urzędników ZUSu w marmurach - naszych urzędników, za naszą kase i dzięki nam mających pracę! Gdyby nasze pieniążki szły do dowolnej firmy ubezpieczeniowej to bylibyśmy spokojni o leczenie, świadczenia i emerytury. A tak płacimy i mamy gówno! A ZUS lekką ręką wydaje mase kasy na parszywy system informatyczny PROKOMu, który nie działa i nigdy działał nie będzie - wiecie ile to kasy? Ktoś na tym nieźle zarobił, bardzo zarobił i nie przejmował się, że wywalił w błoto publiczne pieniądze, których teraz - podobno - tak zajadle broni. Zatem lepiej chyba dobrze przmysleć czy mieć dziecko czy nie, bo z każdej strony są schody i mury. A hipokryci będą wsadzać do więzień kobiety, co ciążę usuną bądź wszelkimi środkami chcą jej zapobiedz. Ten kraj jest nienormalny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eol Re: ZUS tępi brzuszki IP: 212.69.76.* 20.09.03, 10:23 Gość portalu: agulha napisał(a): > niewykluczone, że trafią się kobiety "niewinne", skrzywdzone > podejrzeniem, no to niech się odwołują. A dozyja do konca procesu? Generalnie masz racje, ale IMHO w takim wypadku ZUS powinien wszczynac proces o wyludzenie _bez_ zawieszenia wyplat. A w przypadku udowodnienia winy probowac odzyskac pieniadze jak kazdy inny dlug - jak sie nie uda to trudno. W przeciwnym razie kobieta w ciazy pozostawiona bez srodkow do zycia raczej nie bedzie mogla skorzystac z swietlanej drogi postepowania odwolawczego, ktora jej proponujesz - nie bedzie miala na to czasu. I bardzo dobrze dla ZUS'u - swieto lasu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: ZUS tępi brzuszki IP: 213.17.245.* 25.09.03, 09:14 "Oczywiście, jeżeli ma to teraz charakter akcji, to niewykluczone, że trafią się kobiety "niewinne", skrzywdzone podejrzeniem, no to niech się odwołują." Agulha, to winę trzeba udowadniać, nie niewinność - coś Ci się pomyliło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 09:32 ZUS,słusznie robi,nalezy tępić przekrety.Znam sprawę bo moi znajomi tak robią.Dziwię się ze jeszcze ZUS nie zaczał sprawdzac zasadnosc przyznania,rent gorniczych,Tam to były i(są)przekrety. Górnik odchodzący na oprócz emerytury "załatwił"sobie rętę. To zacznijcie sprawdzac,cała kadra "umysłowych",załatwiła - dodatek.Dajcie spokój kobietom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina1 Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 10:14 Ja też znam takie przypadki. Albo zatrudniania się fikcyjnie albo podwyższa wynagrodzeNnie by miec lepsze zasiłki. Niestety tak się dzieje. Tylko, że teraz cierpią te kobiety, które naprawdę nie moga pracować bo ciąża zagrożona. Co mają podziękować poprzedniczkom. ZUS powinien badać sprawy indywidualnie, aż tyle ich nie ma. Jak pisał ktoś wcześniej w momencie zatrudnienia czy pierwszego L-4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M A jak ma ZUS działać - płacić bezkrytycznie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 09:49 Raz mamy pretensje, że ZUS marnotrawi nasze pieniadze, a innym razem, że nie wypłaca wszystkim bezkrytycznie. Napiszcie lepiej jak ZUS jest oszukiwane - co jest praktyką powszechnie stosowaną i znaną a co uderza we wszystkich uczciwych ubezpieczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jak? Ulegac SZANTAZOM CIEZARNYCH. Bo ZUS myszy zjedza. 20.09.03, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmk ZUS tepi brzuszki - DEMAGOGIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 09:57 Autor jakby nie wiedział, że jesli są powszechne przekrety to w drugą stronę. To się nazywa mataczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Babska Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.09.03, 09:58 Kto tu kogo okrada. 1..ZUS pobierając składki nie informuje że umowa będzie naruszona przez jedną stronę czyli ZUS. 2..Dlatego ewidentne jest naruszenie umowy o ubezpieczeniu,a tu złamanie prawa jest ewidentne . APEL...Pisma kobiece mają wielką rolę w tym temacie,zacznijcie nagłaśniać poczynania tak chaniebne i łamiące prawo. A jest pewne że posypią się stołki w ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eol Re: ZUS tępi brzuszki IP: 212.69.76.* 20.09.03, 10:14 Gość portalu: Ala Babska napisał(a): > A jest pewne że posypią się stołki w ZUS Buuuuhahahahaaaaa. Przepraszam, ale nie moglem sie powstrzymac. Swieta naiwnosci, stolki sie posypia w ZUS'ie, nie wisz czasem ROFL. Odpowiedz Link Zgłoś
gdanskaa BRAWO ZUS ! 20.09.03, 10:16 Lewe zatrudnianie się ciężarnych to standard. Wszystkie znajome w okolicy które nie pracowały jak "zapadły" to się zaraz zaczęły się rozglądać za znalezieniem "pracy". Oczywiście wiadomo - chodziło o kasę z ZUSu, o fikcyjne ubezpieczenie. Nawet warto oddać pracodawcy "zarobione" pieniądze wraz z zapłaconym przez pracodawcę podatkiem i składkami ZUS. Każda ubezpieczalnia ma swój tzw. okres kwarantanny - np. jak moja babcia będąca w podeszłym wieku chciała zwiększyć kwotę ubezpieczenia na życie - to PZU mówiło "owszem, ale ta zwiększona kwota będzie działać dopiero za 3 miesiące". I to jest nowmalne działanie przeciw nadużyciom. Brawo ZUS ! Tępić lewe renty, lewe zatrudnianie się dla państwowej kasy ! Niech ZUS chroni pieniądze które ja im wpłacam i nie wypłaca ich cwaniakom. Najpierw chcemy "chudszego" państwa, z mniejszymi kosztani, a teraz nadskakujemy na ZUS za takie akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: BRAWO ZUS ! IP: *.lanet.wroc.pl 20.09.03, 10:37 gdanskaa napisał: > Oczywiście wiadomo - chodziło o kasę z ZUSu, o fikcyjne > ubezpieczenie. Nawet warto oddać pracodawcy "zarobione" pieniądze wraz z > zapłaconym przez pracodawcę podatkiem i składkami ZUS. No jasne... w przypadku przestępców mamy do czynienia z domniemaniem niewinności... w przypadku kobiet w ciąży od razu wiadomo, że to oszustki... ZUS to złodziejska instytucja i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Marnotrawią miliony, a udają, że bronią paru tysięcy przed fałszywymi ciężarnymi. Troche skala nie taka i problemy jakoś do siebie nie przystające. I życzę ci bardzo żebyś sam spróbował jak to jest... żona w ciąży i ani grosza na życie! I żebyś pochodził sobie po publicznych lekarzach no i odwiedził ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony na maxa ZUS broni publicznych pieniędzy ?! IP: *.sloneczny.pl / 10.2.4.* 20.09.03, 10:21 Takiego kuriozum nie słyszałem jak żyję! Ta Pani wierzy w to co mówi? To nie ZUS rozdał nasze pieniądze Prokomowi? To nie ZUS zalega z wypłatami do OFE dla tysięcy Polaków? Drodzy pracownicy ZUodziejSkiej instytucji my potrafimy liczyć i myśleć. Żeby było jasne - nie pochwalam filozofii okradaj złodzieja. Ale jeśli na złodzieja nie ma bata, to niechże się ów nie dziwi, że czasem go ktoś skubnie. Na mniejsze pieniądze niż kosztowała nas dezINFORMATYZACJA ZUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 10:31 Ale czy kobieta w ciąży nie może mieć brzuszka? I proszę nie pytać, czy już żyjemy w domu wariatów, czy dopiero tam zmierzamy... :--) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms Strzelanie z armat do much IP: *.acn.waw.pl 20.09.03, 10:55 szkoda ze ZUS z taka gorliwoscia nei zajmuje sie lewymi wyplacanymi rentami a tak koncentruje sie na ciazach przeciez urlop macierzynski to raptem 4 m-ce + troche zwolnienia moze wyjdzie maksymalnie 10 m-cy za ktore trzeba placic a RENTA ??????? to moze byc i 35 lat wyplaty !!! To co lepiej sledzic ? Czym leiej sie zajac? Oczywiscie ciazami bo przeciez wszyscy alarmuja ze mamy ujemny przyrost naturalny prawda ! Przy okazji mozna wylac i dziecko z kapiela ! Polska ma najwyzszy wskaźnik osob pobierajacych renty w calym cywilizowanym swiecie !!! To jest fakt ! zaden cywilizowany swiat nie ma tylu rentobiorcow co my ! Renty wyplacane przez cale zycie to jest problem ZUS a nie jakis wydumany problem ciazy w sytuacji gdy przyrost naturalny spada na leb na szyje ! Z drugiej strony jezeli mamy balagan w ZUS to nikt nie jest w stanie dojsc do tego ile z tej instytucji ukradziono ! I chyba o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go2hell Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 10:56 Szczyt hipokryzji a nawet paranoi - a na pewno przepiękny samobój - na jednej stronie ,dosłownie obok - apel u ukrócenie nadmiernych wypłat zasiłków i rent / apel do Hausnera / oraz użalanie się nad biednymi "przesiębiorczymi" ciężarnymi , które, jestem pewien , w 90 % naciągają ZUS ,awięc nas , na lewe, a na pewno nadmirne , wypłaty . Zaiste, Gazeta Wybiórcza .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms Re: ZUS tępi brzuszki IP: *.acn.waw.pl 20.09.03, 11:22 facet Ciąża to nie jest tak na niby ! wiec prosze nie porownuj mi 25 letniego "rencisty" ktory sobie u znajomego lekarza zalatwil wyplate dozywotniej renty a wiec wyplaty przez conajmniej 35 lat !!! do sytuacji gdy kobieta jest w ciazy i w perspektywie ma urodzeni i utrzymanie dziecka co troche kosztuje nie mowiac o ewentualnych problemach zdrowotnych na ktore w okresie ciazy jest narazona wiec przestan porownywac fikcyjnych rent ktore na prawde sa problemem i wiekim obciazeniem ZUSu z realnymi klopotami kobiet w ciazy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odin Re: ZUS tępi brzuszki ... IP: *.telia.com 20.09.03, 11:04 ... a skladki ubezpieczeniowe chce?,czy tez od ich przyjecia sie wymiguje ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Jestem za ZUSem. IP: *.acn.waw.pl 20.09.03, 11:16 Do tego stopnia, że życzę sobie, żeby uwolnić go od wszelkich zobowiązań wypłaty zasiłków, rent, emerytur, etc. A następnie jestem za tym, żeby uwolnić ZUS od kontroli kto i ile płacił składek. W ogóle jestem za tym, żeby uwolnić ZUS od społeczeństwa. I vice versa. Odpowiedz Link Zgłoś