Dodaj do ulubionych

Prezes Pekala chce Lexusa i basta.

IP: *.look.ca 15.01.02, 05:42
Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje sluzbowe
samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie panstwa jest
dziura jak z Gdanska do Zakopanego. Ten czlowiek to pewnie absolwent Harvardu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kagan Pekala chce Lexusa bo Kagan nim jezdzi... IP: *.vic.bigpond.net.au 15.01.02, 06:50
      Tyle,ze Pekala chce pewnie 8cyl (400), Kagan zas , jako czlek
      skromny, zadawala sie 6cyl (300, i na dodatek kilkuletnim...
      I Kagan skonczyl tylko SGPiS (SGH) plus pare australijskich
      uniwerkow, do Harvardow mu wiec daleko...
      Taki to prostaczek z tego Kagana....
      Nic dziwnego, ze prezesem w Polsce NIE zostal, musi sie
      zdawalac stokiem dyrektorskim na Antypodach...
      Dobrze tak temu wstretnemu Kaganowi!
      ====================================

Peso: Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje
      sluzbowe samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie
      panstwa jest dziura jak z Gdanska do Zakopanego. Ten czlowiek to pewnie
      absolwent Harvardu?
      • Gość: ciekaw Re: Pekala chce Lexusa bo Kagan nim jezdzi... IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.01.02, 08:24
        Kagan-czy ty na FiSie byles i w ktorym roku skonczyles?
        • Gość: Kagan Re: Pekala chce Lexusa bo Kagan nim jezdzi... IP: *.vic.bigpond.net.au 15.01.02, 09:11
          Gość portalu: ciekaw napisał(a):

> Kagan-czy ty na FiSie byles i w ktorym roku skonczyles?

Na FiSie pracowalem jako asystent Peche'go (Kat. Rachunkowosci i
          Przetwarzania Danych) mniej wiecej 1974-1976, pozniej byl
          IBS PAN i IOZiDK na Wawelskiej. Ale konczylem EP (ekonomika
          przemyslu - razem z Kolodka - ta sama grupa), zas pierwsze dwa lata bylem
          na ES (ekonomika pracy i polityka spoleczna) - mniej kandydatow, zas LWP
          juz dla mnie radiostacje na okrecie podwodnym szykowalo, bo bylem po
          technikum elektrycznym...
          Kagan
          p.s. A ty? ktory rok i jaki kierunek?
    • Gość: stern Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 08:37
      Gość portalu: peso napisał(a):

> Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje sluzbowe
      > samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie panstwa jest
      > dziura jak z Gdanska do Zakopanego.

a co, może panstwowe firmy powinny takze przestac wyplacac swoim pracownikom wynagrodzenia i wszystko co dostana przekazywac do budżetu?
      Przecież to panstwowe

> Ten czlowiek to pewnie absolwent Harvardu?

Auta kupil nie "ten czlowiek", ale spolka i one weszly do majatku spolki. Poza tym zwrociles uwage, ze Elektrownia opole wypracowala w zeszlym roku 100 mln zl zysku?
      • Gość: Don Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.uc.nombres.ttd.es 15.01.02, 14:34
        Gość portalu: stern napisał(a):

> Gość portalu: peso napisał(a):
        >
        > > Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje sluzbowe
        > > samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie panstwa
        > jest
        > > dziura jak z Gdanska do Zakopanego.
        >
        > a co, może panstwowe firmy powinny takze przestac wyplacac swoim pracownikom wy
        > nagrodzenia i wszystko co dostana przekazywac do budżetu?
        > Przecież to panstwowe
        >
        > > Ten czlowiek to pewnie absolwent Harvardu?
        >
        > Auta kupil nie "ten czlowiek", ale spolka i one weszly do majatku spolki. Poza
        > tym zwrociles uwage, ze Elektrownia opole wypracowala w zeszlym roku 100 mln zl
        > zysku?

No coz to trudno zrozumiec co moje a co firmy.Ten kolega z kanady slabo siedzi
        w tych sprawach.Jak by mu powiedziec ,ze niedoostatki w kraju to jedno a
        finansowa polityka firmy-koncernu to drugie to by sie obrazil. Ale komunistyczne
        przyzwyczajenia trudno wyplenic z mentalnosci.
        • Gość: peso Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.look.ca 15.01.02, 21:02
          Gość portalu: Don napisał(a):

> Gość portalu: stern napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: peso napisał(a):
          > >
          > > > Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje sluzb
          > owe
          > > > samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie pan
          > stwa
          > > jest
          > > > dziura jak z Gdanska do Zakopanego.
          > >
          > > a co, może panstwowe firmy powinny takze przestac wyplacac swoim pracownik
          > om wy
          > > nagrodzenia i wszystko co dostana przekazywac do budżetu?
          > > Przecież to panstwowe
          > >
          > > > Ten czlowiek to pewnie absolwent Harvardu?
          > >
          > > Auta kupil nie "ten czlowiek", ale spolka i one weszly do majatku spolki.
          > Poza
          > > tym zwrociles uwage, ze Elektrownia opole wypracowala w zeszlym roku 100 m
          > ln zl
          > > zysku?
          >
          > No coz to trudno zrozumiec co moje a co firmy.Ten kolega z kanady slabo siedz
          > i
          > w tych sprawach.Jak by mu powiedziec ,ze niedoostatki w kraju to jedno a
          > finansowa polityka firmy-koncernu to drugie to by sie obrazil. Ale komunistyczn
          > e
          > przyzwyczajenia trudno wyplenic z mentalnosci.
          Buenos dias Don, hmm...od sledzenia to jest CIA. Tak wlasnie komunistyczne
          przyzwyczajenia powoduja, ze prezesi panstwowych firm czuja sie jak ich
          wlasciciele i trwonia pieniadze podatnika. A na Balearach jaka pogoda?

• Gość: peso Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.look.ca 15.01.02, 20:58

>
        > jest
        >
        > a co, może panstwowe firmy powinny takze przestac wyplacac swoim pracownikom wy
        > Przecież to panstwowe
        >
        >
        > Auta kupil nie "ten czlowiek", ale spolka i one weszly do majatku spolki. Poza
        > tym zwrociles uwage, ze Elektrownia opole wypracowala w zeszlym roku 100 mln zl
        > zysku?
        gwiazdo 100 milionow zysku nie jest trudno wypracowac w takiej firmie nawet
        palcem nie kiwajac. Dzis Lexus jutro caly swiat. Ot mentalnosc kacykow...

• Gość: opa Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.01.02, 22:28

>
        > jest

>
        > Przecież to panstwowe
        >
        >
        > zysku?

Miły Człowieku.
        Piszesz że spółka kupiła gabloty, a nie prezes to powiedz kto wedlug Ciebie dupę
        woził Ty cz Prezes, bo moja na pewno tam nie posiedzi. Co do zysku wytłumaczę Ci
        w czym problem. Otóż elektrownia to spółka państwowa, a więc i moja. A ja dziś
        jako udziałowiec tego państwa kalkuluję: zysk mniejszy o 600tyś więc dywidenda do
        budżetu nie wpłynie, na gdyby choć energia choć trochę tańsza była, ale niestety.
        I jak tu usiedzieć na twardym fotelu przed monitorem kiedy za moje pieniądze
        prezesi swoje dupy rozpuście oddają.
        P.s.
        Jak już sektor energetyczny bedzię prywatny, a ja będę mógł wybrać miedzy
        elektrownią Opole, a Turoszów to zarząd Opola może sobie kupować za pieniądze z
        zysku nawet wirtualne pochwy.
        To tyle Szczodry Koleżko
        • Gość: peso Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.look.ca 16.01.02, 03:32
          Gość portalu: opa napisał(a):

> Gość portalu: stern napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: peso napisał(a):
          > >
          > > > Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje sluzb
          > owe
          > > > samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie pan
          > stwa
          > > jest
          > > > dziura jak z Gdanska do Zakopanego.
          >
          > >
          > > a co, może panstwowe firmy powinny takze przestac wyplacac swoim pracownik
          > om wy
          > > nagrodzenia i wszystko co dostana przekazywac do budżetu?
          > > Przecież to panstwowe
          > >
          > > > Ten czlowiek to pewnie absolwent Harvardu?
          > >
          > > Auta kupil nie "ten czlowiek", ale spolka i one weszly do majatku spolki.
          > Poza
          > > tym zwrociles uwage, ze Elektrownia opole wypracowala w zeszlym roku 100 m
          > ln zl
          > > zysku?
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > Miły Człowieku.
          > Piszesz że spółka kupiła gabloty, a nie prezes to powiedz kto wedlug Ciebie dup
          > ę
          > woził Ty cz Prezes, bo moja na pewno tam nie posiedzi. Co do zysku wytłumaczę C
          > i
          > w czym problem. Otóż elektrownia to spółka państwowa, a więc i moja. A ja dziś
          > jako udziałowiec tego państwa kalkuluję: zysk mniejszy o 600tyś więc dywidenda
          > do
          > budżetu nie wpłynie, na gdyby choć energia choć trochę tańsza była, ale niestet
          > y.
          > I jak tu usiedzieć na twardym fotelu przed monitorem kiedy za moje pieniądze
          > prezesi swoje dupy rozpuście oddają.
          > P.s.
          > Jak już sektor energetyczny bedzię prywatny, a ja będę mógł wybrać miedzy
          > elektrownią Opole, a Turoszów to zarząd Opola może sobie kupować za pieniądze z
          >
          > zysku nawet wirtualne pochwy.
          > To tyle Szczodry Koleżko
          Opa piekna odpowiedz!

• Gość: a.b. Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.pl 19.01.02, 19:03
        Co wg.ciebie oznacza wypracowany zysk?????? do produkcji zuzyla mniej paliwa?
        Czy pracowali po godzinach bez wynagrodzenia? A może zaloga nie wziela calego
        deputatu naleznego mydla za te 100mln? Co ty bredzisz? w kazdym wypadku powinni
        obnizyc cene pradu! - masz w trym lbie...chyba za tym prezesem teczke nosisz -
        przyznaj sie cieciu.
    • Gość: U Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: 216.41.47.* 16.01.02, 05:37
      Gość portalu: peso napisał(a):

> Czlowiek prezesujacy panstwowej firmie Elektrowni Opole, kupuje sluzbowe
      > samochody po 300 tysiecy zlotych sztuka w sytuacji gdy w budzecie panstwa jest
      > dziura jak z Gdanska do Zakopanego. Ten czlowiek to pewnie absolwent Harvardu?

Najbardziej sa nadeci
      Kastraci i impotenci.

Sztaudynger.

I potrzebuja duzo cekinow,zeby podbudowac swoje ego...............np:lexus..................

Prymityw................
      • Gość: ciekaw Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.ny5030.east.verizon.net 16.01.02, 07:15
        Ja bylem caly czas na FiSie,w 1974-5 skonczylem.Pisalem prace u Raczkowskiego.
        Z rachunkowosci pamietam Surme i Guzowskiego.
        • Gość: ciekaw Re: Prezes Pekala chce Lexusa i basta. IP: *.ny5030.east.verizon.net 18.01.02, 08:40
          Jak sie Kolodko sprawowal?
          Straszny z niego lizus byl?
    • Gość: TexasBoy Lexusy zgodne z prawem !!!!!!!?????? IP: *.ipt.aol.com 21.01.02, 09:07
      "Rzeczpospolita" 21.01.2002

Elektrownia Opole Nie było niegospodarności

Lexusy zgodne z prawem

Rozmowa na gorąco, Henryk Szendera, prezes Elektrowni Opole SA: Nie będę
      zakładnikiem

Rada nadzorcza Elektrowni Opole uznała, że zakup dwóch limuzyn dla zarządu
      spółki nie stanowił naruszenia prawa, choć decyzja o wydaniu na nie około 600
      tys. złotych była niewłaściwa. Zdaniem rady doniesienia członka zarządu
      elektrowni Jana Butmankiewicza o niegospodarności, w wyniku której państwowa
      elektrownia straciła ponad sto milionów złotych, nie mają uzasadnienia.

Sprawa ma swój początek w serii artykułów na temat zakupu przez zarząd
      elektrowni dwóch lexusów za około 600 tys. złotych. W miniony czwartek prezes
      elektrowni Józef Pękala złożył rezygnację. W piątek Ministerstwo Skarbu
      poinformowało, że nowym prezesem spółki będzie związany z mniejszością
      niemiecką radca prawny Opolwapu Henryk Szendera. Po sześciu godzinach obrad
      doszło do spotkania członków rady z dziennikarzami. Na konferencji prasowej jej
      przewodniczący Jerzy Molak poinformował, że rada rozpatrzyła zarzuty pod
      adresem byłego prezesa i działań zarządu elektrowni.

- W procedurze zakupu samochodów dla zarządu nie zostało naruszone prawo,
      jednak rada nadzorcza uważa decyzję o zakupie aut za tak wysoką kwotę za
      niewłaściwą, poinformował Molak. Odnosząc się do zarzutów stawianych przez
      Butmankiewicza, przewodniczący rady podkreślił, że ośrodek w Jamrozowej Polanie
      kilkakrotnie próbowano sprzedać. Nie znaleziono właściwego inwestora, a oddanie
      go za złotówkę było nieuzasadnione.

Po oświadczeniu rady Jan Butmankiewicz podtrzymał wcześniejsze zarzuty.

- Jestem energetykiem z dużym doświadczeniem zawodowym i wiem, co mówię. Sądzę
      jednak, że jeżeli pewna zasłona zostanie zdjęta, ci sami panowie, którzy robili
      tu wcześniej kontrole i nic nie stwierdzili, zobaczą wiele ciekawych rzeczy -
      zapewnił.

W zakładzie panuje nerwowa atmosfera. Pracownicy boją się restrukturyzacji i
      zwolnień. - Elektrownia jest naszą żywicielką. Nie mamy gdzie pójść. Póki był
      tu Pękala, nic nam nie groziło. Tego nowego nikt tu nie zna - mówią.

Pod koniec tygodnia wśród pracowników zaczęto zbierać podpisy pod wnioskiem o
      rozpisanie referendum w sprawie odwołania z zarządu Jana Butmankiewicza,
      którego oskarża się o wywołanie niepotrzebnego zamieszania wokół elektrowni.

Marek Szczepanik

Rozmowa na gorąco
      Henryk Szendera, prezes Elektrowni Opole SA

Nie będę zakładnikiem

- Czy informacje, że otrzymał pan propozycję o objęciu stanowiska prezesa
      elektrowni otrzymał pan już w środę, czyli na dzień przed złożeniem dymisji
      przez Józefa Pękalę, są prawdziwe?

- W środę po południu zapytano mnie, czy jestem zainteresowany tą funkcją. Po
      namyśle wyraziłem zgodę.

- Niektórzy wyrażają wątpliwości, czy pana doświadczenia zawodowe wystarczą do
      prowadzenia tak dużej firmy z branży energetycznej.

- Niepotrzebnie. Zarządzanie nie polega na przełączaniu kabli. Od lat kieruję
      działem organizacyjno-prawnym Śląskich Zakładów Przemysłu Wapienniczego Opolwap
      i kwestie związane z szeroko rozumianą problematyką zarządzania nie są dla mnie
      niczym nowym. Poza tym, od dłuższego czasu interesowałem się sektorem
      energetycznym z innego powodu. Akcjonariuszem Opolwapu jest elektrownia Turów i
      niejako z urzędu studiowałem różnego rodzaju dokumenty tej branży. Na początek
      chcę zapoznać się z dokumentacją firmy, porozmawiać z kadrą kierowniczą.
      Dopiero po ocenie sytuacji będzie można mówić o konkretach. Nie wolno
      zapominać, że strategiczne decyzje o przyszłości spółki należą do właściciela,
      czyli skarbu państwa. Moim zadaniem jest dostosowaniem do nich bieżącej
      polityki firmy.

- Załoga boi się restrukturyzacji i spodziewanych zwolnień. Dla wielu z nich
      prezes Pękala był gwarancją utrzymania zatrudnienia na obecnym poziomie.

- Zdaję sobie sprawę, że mój poprzednik ustawił poprzeczkę zadań, którym będę
      musiał sprostać na bardzo wysokim poziomie. To był człowiek instytucja, którego
      fachowości nikt nie kwestionuje. Być może jednym z powodów, dla których
      ministerstwo wybrało moją kandydaturę, był fakt, że nie jestem uwikłany w
      różnego rodzaju układy w samej firmie, co może ułatwić przeprowadzenie zmian.
      Jednak przed rozmową z właścicielem i rozpoznaniem sytuacji w spółce nie mogę w
      odpowiedzialny sposób powiedzieć, jakie decyzje będą podejmowane w najbliższym
      czasie.

- Mówi się, że w wyborze pomogła panu znajomość z liderem opolskiego SLD posłem
      Jerzym Szteligą. Od paru lat jest pan też jednoznacznie kojarzony jako bliski
      współpracownik lidera Mniejszości Niemieckiej, posła Henryka Krolla. Z listy MN
      startował pan w ostatnich wyborach samorządowych. Nie boi się pan, że będzie
      zakładnikiem lokalnych układów politycznych?

- Przez lata pracuję w Opolwapie, który należy do belgijskiej grupy Lhoist.
      Współpracuję z ludźmi różnych narodowości i do tej pory nie miałem z tego
      powodu żadnych problemów. Ważna jest fachowość i osobiste predyspozycje, a te z
      narodowością nie mają nic wspólnego. Na pewno nie będę niczyim zakładnikiem.
      Gospodarka jest gospodarką i nie zawsze mieszanie jej z polityką daje dobre
      rezultaty. Myślę, że opolska lewica zdaje sobie z tego sprawę.

- Co zrobi pan z kontrowersyjnymi lexusami?

- Chciałbym je wymienić na tańsze auta pod warunkiem, że będą dobrze spełniały
      swoje funkcje i firma nie straci na tej zamianie.

- Czy był pan już w nowym miejscu pracy?

- Jeszcze nie. W poniedziałek jadę do Warszawy na spotkanie z właścicielem.
      Dopiero we wtorek chcę spotkać się z kadrą kierowniczą firmy i panem Józefem
      Pękalą.

Rozmawiał Marek Szczepanik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka