Dodaj do ulubionych

Brakuje Michnika

03.11.08, 23:29
w debacie publicznej.

Brakuje ludzi tego formatu. Na przywódców wybieramy najgroszy chłam.
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Brakuje Michnika 03.11.08, 23:33
      odrzutek.wyrzutek napisał:

> w debacie publicznej.
      >
      > Brakuje ludzi tego formatu. Na przywódców wybieramy najgroszy
      > chłam.

Chłam się pcha do polityki, to chłam wybieramy...
      • odrzutek.wyrzutek Nikt 03.11.08, 23:38
        nie każe ci wybierać chłamu. Głosowanie jest dobrowolne.

Wybór między pijanym w sztok chirurgiem a chirurgiem, który ma lewe
        papiery, nigdy nie studiował medycyny, to nie jest wybór.
    • 1normalnyczlowiek Sądzisz,że gdyby go nie brakowało,to by powiedział 03.11.08, 23:36
      odrzutek.wyrzutek napisał: Brakuje Michnika w debacie publicznej.
      Brakuje ludzi tego formatu. Na przywódców wybieramy najgroszy chłam.

---> ... dlaczego? :)

"Społeczeństwo było już solidnie przestraszone. Stawiał się jedynie Kościół, co
      znalazło odbicie w słynnym referacie gen. Ciastonia dla kierownictwa MON [było
      tylko 5 egz. tego dokumentu; otrzymali go gen. gen. Jaruzelski, Kiszczak,
      Siwicki, Ciastoń i Pożoga]. Powoli sprawy wchodziły w decydujący moment. Można
      było rozpocząć przygotowania do, na razie rysującego się bardzo mgliście,
      Okrągłego Stołu. Opozycja koncesjonowana była już wygenerowana i gotowa na
      daleko idące ustępstwa. W. Jaruzelski z powodzeniem zaczyna realizację polecenia
      M. Gorbaczowa, który po odwiedzeniu Londynu [1984] i rozmowie z M. Thatcher,
      szykując się do objęcia fotela genseka, nakazuje – przepoczwarczenia Peerelu w
      swoiste laboratorium dla pierestrojki."
      piecuch.pl/blog/?p=185
      • pisubek A tak dokladnie to o co wam chodzi tow."normalny"? 03.11.08, 23:38
        Bo mowa wasza jakby pisowskiego belkotu i szalenstwa pelna.
      • odrzutek.wyrzutek Re: Sądzisz,że gdyby go nie brakowało,to by powie 03.11.08, 23:41
        Normalny:
        I choćbyś nie wiem jak się natężał, to nie udźwigniesz, taki to
        ciężar.
        • 1normalnyczlowiek Jaki ładny wierszyk wygenerowałeś. :))) 04.11.08, 00:16
          odrzutek.wyrzutek napisał: I choćbyś nie wiem jak się natężał, to nie
          udźwigniesz, taki to ciężar.

---> Ciężar niepamięci???
    • antyprawak Re: Brakuje Michnika 03.11.08, 23:53
      Brakuje, bardzo brakuje, może sami powinniśmy się za to wziąć? :)
    • paczula8 Tak brakuje ... 04.11.08, 00:21
      brakuje Michnika w debacie pyblicznej ... debacie, która nie będzie
      ustawionym wywiadem z koncesjonowanym dziennikarzem ...

brakuje mi debaty, w której Michnik wystapi naprzeciwko osób
      krytycznych wobec tego co zdarzyło sie po 89 roku.

i gotowa jestem się założyc, że Michnik w takiej debacie nie wystąpi.
      • pisubek Paczula! Nie udawajcie pisowskiego zula! 04.11.08, 00:30

• doc.na Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 00:36
        paczula8 napisała:

> i gotowa jestem się założyc, że Michnik w takiej debacie nie wystąpi.

Chyba tylko żeby Ziemkiewiczowi dać po ryju.
        Bo ten Wasz trójpodbródkowiec jedynie na taka debatę zasługuje.
        • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 00:55
          doc.na napisał:

> paczula8 napisała:
          >
          >
          > > i gotowa jestem się założyc, że Michnik w takiej debacie nie
          wystąpi.
          >
          > Chyba tylko żeby Ziemkiewiczowi dać po ryju.
          > Bo ten Wasz trójpodbródkowiec jedynie na taka debatę zasługuje.

chyba nie przemyślałeś tej wypowiedzi.
      • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 00:56
        > brakuje mi debaty, w której Michnik wystapi naprzeciwko osób
        > krytycznych wobec tego co zdarzyło sie po 89 roku.

Kogo masz na myśli?
        • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:06
          nikogo konkretnego. wyobrażam sobie, ze w takiej debacie powinni
          wziąc udział politycy z róznych partii i dziennikarze ... wszyscy na
          równym prawach.
          • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:08
            Napisałaś, cytuję: "brakuje mi debaty, w której Michnik wystapi
            naprzeciwko osób krytycznych wobec tego co zdarzyło sie po 89 roku."
            Co masz na myśli pisząc "co się zdarzyło"?
            • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:12
              les.vacances napisała:

> Napisałaś, cytuję: "brakuje mi debaty, w której Michnik wystapi
              > naprzeciwko osób krytycznych wobec tego co zdarzyło sie po 89
              roku."
              > Co masz na myśli pisząc "co się zdarzyło"?

III RP
              • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:16
                Masz na myśli debatę o III RP, w której wziąłby udział Michnik i
                przeciwnicy Polski pookrągłostołowej?
                Jaki sens takiej debaty, w której rozmówcy róznią się u podstaw?
                • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:19

> Jaki sens takiej debaty, w której rozmówcy róznią się u podstaw?

co masz na myśli pisząc u podstaw?

poza tym, dla mnie debata ma sens tylko wtedy kiedy rozmówcy sie
                  róznią. w przeciwnym wypadku o czym debatować?
                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:24
                    > poza tym, dla mnie debata ma sens tylko wtedy kiedy rozmówcy sie
                    > róznią. w przeciwnym wypadku o czym debatować?

Zgadzam się z Tobą. Jednak, aby rozmawiać, trzeba mówić tym samym
                    językiem. Nie ma debaty tam, gdzie jedni nazywają Okrągły Stół
                    porozumieniem byłych SB-ków z byłymi agentami KGB, a drudzy
                    pokojową transformacją ustrojową. Żadna debata nie sprawi, że
                    strony zmienią opinię o OS, czyli o III RP, po co więc debatować o
                    tym?
                    • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:26
                      naprawdę uważasz, ze debata o III RP to będzie debata o OS?
                      • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:28
                        Tak, III RP, czyli dzisiejsza Polska to rezultat OS.
                        • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:33
                          Michnik ma rację, gdy mówi za Marią Dąbrowską, że są dwie Polski i
                          nie ma między nimi porozumienia.
                          • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:41
                            les.vacances napisała:

> Michnik ma rację, gdy mówi za Marią Dąbrowską, że są dwie Polski i
                            > nie ma między nimi porozumienia.

wiesz ... jeśli słysze o małżeństwie, które sie nigdy nie kłóci, to
                            do głowy przychodzi mi myśl, że ktoś tam cierpi, bo prawdopodobnie
                            zawsze ustępuje ...

dobre małżeństwo , to nie jest związek dwojga ludzi, w którym
                            porozumienie zawiera sie na warunkach jednego ... dobre małżeństwo
                            jest wtedy kiedy ludzie ze soba rozmawiają, czasem podniesionym
                            tonem, ale rozmawiają ... to ważne.
                            • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:43
                              Małżeństwa ludzie zawierają dobrowolnie, do jakiegoś narodu należą
                              przypadkiem.
                              Piszesz o kłótni, czy o debacie? Kłótni mamy już dość.
                              • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:49
                                piszę o sporze ...

i o Polsce, nie narodzie. mieszkamy tu dobrowolnie.
                                • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:51
                                  Powtarzam po raz kolejny. Dla istnienia sporu musi być wspólny
                                  system wartości, jaki wyznają obie strony.
                                  • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:53
                                    les.vacances napisała:

> Powtarzam po raz kolejny. Dla istnienia sporu musi być wspólny
                                    > system wartości, jaki wyznają obie strony.

nie, o systemie wartości niczego do tej pory nie pisałaś.
                                    • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:55
                                      Współny język to wspólny system wartości.
                                      • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:02
                                        les.vacances napisała:

> Wspólny język to wspólny system wartości.

cokolwiek to znaczy ...

ja ... bardzo krytycznie oceniam IIIRP, chcesz powiedzieć, ze wiesz
                                        jaki system wartości wyznaję?
                                        • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:05
                                          Jeśli rozmawiamy, zapewne mówimy podobnym językiem.
                                          O III RP rozmowa byłaby już poza tematem wątku. Może więc innym
                                          razem.
                                          • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:10
                                            les.vacances napisała:

> Jeśli rozmawiamy, zapewne mówimy podobnym językiem.

czy to znaczy że mamy podobne wartości? to chcesz powiedzieć?
                                            mimo, ze mamy odmienne zdanie o III RP, o której, nb, wcale nie chce
                                            teraz rozmawiać.

> O III RP rozmowa byłaby już poza tematem wątku. Może więc innym
                                            > razem.
                                            • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:12
                                              Podobne wartości a podobny system wartości to dwie różne sprawy.
                                              Nie pisałam, jakie mam zdanie o III RP, więc tego nie wiesz.
                                              • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:25
                                                les.vacances napisała:

> Podobne wartości a podobny system wartości to dwie różne sprawy.

nie czepiaj sie słów , wiesz o co mi chodziło.

> Nie pisałam, jakie mam zdanie o III RP, więc tego nie wiesz.

nie wiem i dla dyskusji z Toba - Twoje zdanie o III RP jest bez
                                                znaczenia ... tzn bez względu na to jakie ono jest gotowa byłabym
                                                taką dyskusję podjąć.

Ty sugerujesz, ze Adam Michnik, z ludzmi, którzy maja podobne zdanie
                                                do mojego dyskutowac nie ma po co, bo podobno mamy inny system
                                                wartości ... nie ukrywam, że w tej sytuacji bardzo mnie system
                                                wartości Adama Michnika zainteresował :)
                        • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:35
                          les.vacances napisała:

> Tak, III RP, czyli dzisiejsza Polska to rezultat OS.

Skoro tak ... to czemu nie o OS?

argument o róznych językach jest chybiony... można mówić co
                          najwyżej o róznych zdaniach, a w tym nie widzę nic złego. Ty zdaje
                          się również, więc w czym problem?
                          • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:39
                            > argument o róznych językach jest chybiony...

Nie jest chybiony. Czytając to forum widzę, że jednym językiem mówi
                            1normalnyczlowiek11, a drugim Kum_z_antałówki. To są dwie Polski,
                            które nie porozumieją się nigdy.

Opinie o OS obu stron znamy od dawna, nie wiem, po co je powtarzać.
                            • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:46
                              les.vacances napisała:

> > argument o róznych językach jest chybiony...
                              >
                              > Nie jest chybiony. Czytając to forum widzę, że jednym językiem
                              mówi
                              > 1normalnyczlowiek11, a drugim Kum_z_antałówki. To są dwie Polski,
                              > które nie porozumieją się nigdy.
                              >
                              > Opinie o OS obu stron znamy od dawna, nie wiem, po co je powtarzać.

nie powtarzać - zetrzeć w dyskusji ...
                              I nie politycy czy dziennikarze będą oceniać kto ma rację - oceni
                              społeczeństwo.
                              • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:49
                                Nie może być dyskusji pomiędzy 1normalnymczlowiekiem11 a
                                Kumem_z_antalowki.
                                Jak wyobrażasz sobie rzeczową rozmowę Michnika z kimś, kto
                                twierdzi, że OS był porozumieniem byłych SB-ków z agentami KGB?
                                Michnik może tylko popukać się w głowę, ale rozmawiać z czymś takim
                                nie będzie.
                                • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:52
                                  les.vacances napisała:

> Nie może być dyskusji pomiędzy 1normalnymczlowiekiem11 a
                                  > Kumem_z_antalowki.
                                  > Jak wyobrażasz sobie rzeczową rozmowę Michnika z kimś, kto
                                  > twierdzi, że OS był porozumieniem byłych SB-ków z agentami KGB?
                                  > Michnik może tylko popukać się w głowę, ale rozmawiać z czymś
                                  takim
                                  > nie będzie.

Pukanie się w głowę nie jest argumentem w dyskusji ... jeśli Adam
                                  Michnik popuka się w głowę, sobie wystawi świadectwo...
                                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:54
                                    Pukanie się w głowę jest jak najbardziej a'propos, gdy napotykamy
                                    ewidentne bzdury.
                                    Z bzdurami się nie dyskutuje.
                                    • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:56
                                      les.vacances napisała:

> Pukanie się w głowę jest jak najbardziej a'propos, gdy napotykamy
                                      > ewidentne bzdury.
                                      > Z bzdurami się nie dyskutuje.

Byłabym za tym, żeby ocenę tego co jest bzdurą, a co nie pozostawić
                                      publiczności/widzom.
                                      • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 01:57
                                        Nie. Każdy w imię własnej wolności powinien oceniać, co jest dla
                                        niego bzdurą, z którą nie będzie dyskutował ku uciesze gawiedzi.
                                        • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:04
                                          gawiedzi ... zrozumiałam, nie musisz juz nawet dodawać, ze
                                          społeczeństwo nie dorosło do debaty z Michnikiem.
                                          • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:09
                                            "ku uciesze gawiedzi" to popularny zwrot w języku polskim. Ty
                                            nazwałaś to "publicznością", która ma oceniać walkę. Ja natomiast
                                            nie jestem zdania, że każdy ma obowiązek dostarczać publiczności
                                            uciechy. Ale przyznaję każdemu prawo do oceny, co jest głupstwem, z
                                            którym się nie dyskutuje nawet wtedy, gdy publika jest zawiedziona.
                                            • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:16
                                              ta publika, to są ludzie, którzy co kilka lat idą do urn oddac głos
                                              w sprawach dla państwa najistotniejszych!
                                              tej publice taka debata nalezy sie jak psu kość ... i nie dla
                                              uciechy, ale dla informacji.
                                              • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:18
                                                Dla informacji publika czyta eseje Michnika i artykuły
                                                Ziemkiewicza, może więc wyrobić sobie opinię.
                                                • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 02:30
                                                  les.vacances napisała:

> Dla informacji publika czyta eseje Michnika i artykuły
                                                  > Ziemkiewicza, może więc wyrobić sobie opinię.

gotowość do dyskusji, była zawsze cechą prawdziwego inteligenta ...
                                                  z tego co czytałam Ziemkiewicz taka dyskusje chętnie by podjął ...

w dochodzeniu do prawdy, a temu słuzy dyskusja, żadne eseje i
                                                  artykuły nie zastąpią bezpośredniego ścierania się racji.
                                                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 12:27
                                                    > gotowość do dyskusji, była zawsze cechą prawdziwego
                                                    inteligenta ...

Tak, Michnik jest intelektualistą i nie uchyla się od dyskusji z
                                                    innymi intelektualistami z całego świata.

> z tego co czytałam Ziemkiewicz taka dyskusje chętnie by podjął ...

Ziemkiewicz powinien szukać dyskutantów na swoim poziomie.
                                              • malaaa24 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 08:30
                                                paczula8-zgadzam się ze zdaniem les.vacances-z głupotą nie da się
                                                dyskutować,jakie można jej przedstawić argumenty,żeby zrozumiała,lub
                                                wogóle w swoim zacietrzewieniu(czyt.nienawiści)zechciała
                                                słuchać.Znamy to z autopsji.Dlaczego Ty dyskutowałaś z les.vacances
                                                a nie z kimś kto napisał coś w stylu "wszyscy którzy się ze mną nie
                                                zgadzają są z KGB".Co do publiki o której piszesz,że jej się
                                                należy,bo co kilka lat idzie do urn-też mam wątpliwości biorąc pod
                                                uwagę to na kogo głosuje.Myślącym ludziom niepotrzebne są żadne
                                                debaty,po to mają szare,żeby samemu wyciągać wnioski,a nie czekać aż
                                                podadzą, przez kogoś przetrawioną, papkę przeważnie produkowaną pod
                                                publiczkę.
                                                • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 09:19
                                                  malaaa24 napisała:

> paczula8-zgadzam się ze zdaniem les.vacances-z głupotą nie da się
                                                  > dyskutować,jakie można jej przedstawić argumenty,żeby
                                                  zrozumiała,lub
                                                  > wogóle w swoim zacietrzewieniu(czyt.nienawiści)zechciała
                                                  > słuchać.

Skoro piszę o tym, ze społeczeństwo oczekuje debaty, to znaczy , ze
                                                  społeczeństwo chce słuchać ... a ocena tego co jest głupotą, nie
                                                  należy do dyskutantów.

> Znamy to z autopsji.Dlaczego Ty dyskutowałaś z les.vacances
                                                  > a nie z kimś kto napisał coś w stylu "wszyscy którzy się ze mną
                                                  nie
                                                  > zgadzają są z KGB".

no cóż ja podejmę dyskusje nawet z tym, kto twierdzi cos w
                                                  stylu: "wszyscy którzy się ze mną nie zgadzają mówią głupoty".

i tak, znam to z autopsji ... zbyt długo czytam GW.

> Co do publiki o której piszesz,że jej się
                                                  > należy,bo co kilka lat idzie do urn-też mam wątpliwości biorąc pod
                                                  > uwagę to na kogo głosuje.

O! to ciekawe ... sugerujesz, że to "na kogo głosuje"
                                                  publiczność/społeczeństwo ma wpływ na to co jej się należy?

> Myślącym ludziom niepotrzebne są żadne
                                                  > debaty,po to mają szare,żeby samemu wyciągać wnioski,a nie czekać

> podadzą, przez kogoś przetrawioną, papkę przeważnie produkowaną
                                                  pod
                                                  > publiczkę.

Błąd, bo właśnie myślącym ludziom potrzebne są debaty ... myślący
                                                  ludzie chcą SAMI wyrabiać sobie opinię. Bezmyślnym - wystarczy
                                                  przetrawiona papka podana na talerzu przez usłużny publicystów
                                                  piszących artykuły zgodnie z linią...
                                                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 10:46
                                                    > Błąd, bo właśnie myślącym ludziom potrzebne są debaty

Zgadzam się z Tobą. Podaj nazwiska osób, z którymi Michnik powinien
                                                    dyskutować publicznie. Tylko nie pisz, że z Ziemkiewiczem, bo do
                                                    dyskusji muszą usiąść osoby o porównywalnym intelekcie.
                                                  • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 10:59
                                                    les.vacances napisała:

> > Błąd, bo właśnie myślącym ludziom potrzebne są debaty
                                                    >
                                                    > Zgadzam się z Tobą. Podaj nazwiska osób, z którymi Michnik
                                                    powinien
                                                    > dyskutować publicznie. Tylko nie pisz, że z Ziemkiewiczem, bo do
                                                    > dyskusji muszą usiąść osoby o porównywalnym intelekcie.

a ja myślę, ze Michnik dałby radę ... wiecej wiary les.vacanses ;)
                                                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 11:01
                                                    To co z tymi nazwiskami?
                                                  • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 11:12
                                                    les.vacances napisała:

> To co z tymi nazwiskami?

o pytania też zapytasz?

nazwiska to rzecz wtórna i najmniej istotna.
                                                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 11:15
                                                    > nazwiska to rzecz wtórna i najmniej istotna.

Niemniej jednak jestem ciekawa, kogo imiennie widzisz w roli
                                                    adwersarza Michnika.
                                                  • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 12:14
                                                    les.vacances napisała:

> > nazwiska to rzecz wtórna i najmniej istotna.
                                                    >
                                                    > Niemniej jednak jestem ciekawa, kogo imiennie widzisz w roli
                                                    > adwersarza Michnika.

wiem co by się stało, gdybym tu wymieniła jakieś nazwisko ... odmawiam odpowiedzi.
                                                  • les.vacances Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 12:19
                                                    > wiem co by się stało, gdybym tu wymieniła jakieś nazwisko

Co by się stało? Chcesz debaty o III RP między Michnikiem a nie
                                                    wiadomo kim?
                                                  • paczula8 Re: les.vacanses 04.11.08, 14:20
                                                    les.vacances napisała:

> > wiem co by się stało, gdybym tu wymieniła jakieś nazwisko
                                                    >
                                                    > Co by się stało?

Zaczęłoby się opluwanie/wyszydzanie/odczłowieczanie

> Chcesz debaty o III RP między Michnikiem a nie
                                                    > wiadomo kim?

chcę debaty O III RP.
                                                    chcę, żeby w czasie tej debaty dopuszczono do głosu skrajne opinie => chcę
                                                    Otwartego Stołu, który od Okrągłego (Stołu) różniłby się tym, że 'opozycja' nie
                                                    byłaby koncesjonowana...

... nazwiska istotne były dla Kiszczaka ... les.vacansas, nie idźcie tą drogą.
                                                  • scoutek Re: les.vacanses 04.11.08, 14:29
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > ... nazwiska istotne były dla Kiszczaka ..

wszystko splaszczasz
                                                    wyglada na to, ze wg ciebie Michnik moglby gadac wylacznie z jakims kapitanem
                                                    Nemo bez nazwiska i twarzy
                                                    a ks. Tischner byl opluwany/wyszydzany/odczlowieczany?
                                                    i co to wlasciwie znaczy wg ciebie?
                                                  • les.vacances Re: les.vacanses 04.11.08, 18:12
                                                    > ... nazwiska istotne były dla Kiszczaka ... les.vacansas, nie
                                                    idźcie tą drogą.

Widać, jak na dłoni, czemu Michnik nie będzie dyskutował z
                                                    Ziemkiewiczem, ani ja z tobą.
                                                    Nie ma o czym.
                                                  • paczula8 wiedziałam :) 04.11.08, 18:19

> Widać, jak na dłoni, czemu Michnik nie będzie dyskutował z
                                                    > Ziemkiewiczem, ani ja z tobą.
                                                    > Nie ma o czym.

jakby co, zawsze możecie podyskutować z Kiszczakiem ... na pewno
                                                    macie o czym ;)

miło było :)))
                                                  • les.vacances ? 04.11.08, 18:22
                                                    Sami dobieramy sobie rozmówców.
                                                    Niektórzy w praniu okazują się niedorośli do dyskusji, jak okazało
                                                    się tutaj.
                                                    Bywaj.
                                                  • paczula8 zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 18:52
                                                    les.vacances napisała:

> Sami dobieramy sobie rozmówców.

własnie przegladałam wczorajszą rozmowę Michnika z Lisem ... i nie
                                                    chodzi o to, że Michnik był z "zażyłej koleżeńskości" z
                                                    Kwaśniewskim - wszak, jak byłaś uprzejma napisać: sami dobieramy
                                                    sobie rozmówców - moją uwage zwóciła inna sprawa ...

sposób myślenia Adama Michnika

Tomasz Lis - Jak Leszek Miller mówił o zażyłej koleżeńskości

Adam Michnik - Tak, tak

T.L. - To pan potwierdził.

A.M. - Absolutnie.

T.L. - Nie ma pan wrażenia, że w którymś tam momencie odbiorcy,
                                                    publika zaczęli się zastanawiać czy pan jest z tej strony, jak pan
                                                    powiedział od gęgania, czy pan jest z tamtej strony, mówiąc językiem
                                                    Jarosława Kaczyńskiego - układu.

i teraz uwaga! odpowiedx Adama Michnika ...

- A, prawdopodobnie i tak było, prawdopodobnie i tak było. Tylko to
                                                    akurat jest sytuacja, której ja nie mogłem zaradzić, dlatego że nie
                                                    widziałem żadnego powodu żebym w wolnej Polsce spotykał się z
                                                    Kwaśniewskim czy z Millerem w kamieniołomach czy w kanałach. To jest
                                                    wolny kraj, mogę się spotykać z kim chcę i gdzie chcę, i tutaj ja
                                                    swojej winy nie widzę.(...).

... otóz Adam Michnik, zapytany o przyjaźń z Kwaśniewskim, zamiast
                                                    odnieść sie do samej fraternizacji, tłumaczy dlaczego tej przyjaźni
                                                    NIE UKRYŁ. rozumiecie?
                                                    bo ja nie bardzo ... może ktoś bedzie umiał mi te pokretną logikę
                                                    wyjasnić???

> Niektórzy w praniu okazują się niedorośli do dyskusji, jak okazało
                                                    > się tutaj.
                                                    > Bywaj.

miłego wieczoru;)
                                                  • scoutek Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 19:03
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > ... otóz Adam Michnik, zapytany o przyjaźń z Kwaśniewskim, zamiast
                                                    > odnieść sie do samej fraternizacji, tłumaczy dlaczego tej przyjaźni
                                                    > NIE UKRYŁ. rozumiecie?

po pierwsze Lis nie wyjasnil co rozumie przez slowo "fraternizacja" i ty pewno
                                                    teraz tez tego nie zrobisz
                                                    a po drugie DLACZEGO mialby ukrywac? bo ja nie rozumiem?
                                                  • paczula8 Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 19:06
                                                    scoutek napisała:

> paczula8 napisała:
                                                    > > ... otóz Adam Michnik, zapytany o przyjaźń z Kwaśniewskim,
                                                    zamiast
                                                    > > odnieść sie do samej fraternizacji, tłumaczy dlaczego tej
                                                    przyjaźni
                                                    > > NIE UKRYŁ. rozumiecie?
                                                    >
                                                    > po pierwsze Lis nie wyjasnil co rozumie przez
                                                    slowo "fraternizacja" i ty pewno
                                                    > teraz tez tego nie zrobisz

fraternizowac sie, znaczy przyjaźnić.

> a po drugie DLACZEGO mialby ukrywac? bo ja nie rozumiem?

ja też nie ... stąd zdziwienie, dlaczego jego mysli poszły TYM torem.
                                                  • scoutek Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 19:11
                                                    a to akurat proste
                                                    Lis mu zarzucil przyjazn z Kwachem, rzucil nawet slowem UKLAD
                                                    nie czytasz ze zrozumieniem
                                                    a Lis nie wyjasnil slowa fraternizacja
                                                    mimo kilkakrotnego pytania Michnika
                                                  • paczula8 Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 19:20
                                                    scoutek napisała:

> a to akurat proste
                                                    > Lis mu zarzucil przyjazn z Kwachem, rzucil nawet slowem UKLAD

no i ? ... co odpowiedział Michnik?

> nie czytasz ze zrozumieniem

:) gdybym była facetem napisałabym, ze jesteś rozkoszna ;)))

> a Lis nie wyjasnil slowa fraternizacja
                                                    > mimo kilkakrotnego pytania Michnika

Michnik pytał, ale nie sądzisz chyba, ze nie zna tego słowa ... :)
                                                    Lis wyjaśnił (zażyła koleżeńskość), Michnik zrozumial.
                                                    ale to nieistotne, interesuje mnie odpowiedź na pytania, które
                                                    zadałam wyżej :)
                                                  • scoutek Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 19:26
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > ale to nieistotne, interesuje mnie odpowiedź na pytania, które
                                                    > zadałam wyżej :)

zeby sie odniesc trzeba uzgodnic definicje, oni nie uzgodnili, prawda?
                                                    a odpowiedzial tak:
                                                    "...To pan potwierdził.

- Absolutnie.

Nie ma pan wrażenia, że w którymś tam momencie odbiorcy, publika zaczęli się zastanawiać czy pan jest z tej strony, jak pan powiedział od gęgania, czy pan jest z tamtej strony, mówiąc językiem Jarosława Kaczyńskiego - układu.

- A, prawdopodobnie i tak było, prawdopodobnie i tak było. Tylko to akurat jest sytuacja, której ja nie mogłem zaradzić, dlatego że nie widziałem żadnego powodu żebym w wolnej Polsce spotykał się z Kwaśniewskim czy z Millerem w kamieniołomach czy w kanałach. To jest wolny kraj, mogę się spotykać z kim chcę i gdzie chcę, i tutaj ja swojej winy nie widzę. Natomiast widzę swoją winę w tym, że tak długo w ogóle nie reagowałem na wszystkie możliwe brednie i kalumnie, które pisano na mój temat, moich przyjaciół, "Gazety" itd.
                                                    ..."
                                                  • scoutek Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 04.11.08, 19:28
                                                    za wczesnie kliknelam

jak zwykle uczciwy czlowiek nie uwaza, by mial sie ukrywac z "zazyla
                                                    kolezenskoscia" z Kwachem
                                                    bo niby czemu mial ukrywac? to byl prezydent a nie np. "Masa"
                                                  • paczula8 jest! 04.11.08, 19:38
                                                    scoutek napisała:

> za wczesnie kliknelam
                                                    >
                                                    > jak zwykle uczciwy czlowiek nie uwaza, by mial sie ukrywac
                                                    z "zazyla
                                                    > kolezenskoscia" z Kwachem
                                                    > bo niby czemu mial ukrywac? to byl prezydent a nie np. "Masa"

odpowiedź. I wiesz co, ja sie z Tobą zgadzam. Uczciwy człowiek nie
                                                    kombinuje - powinien, czy nie powinien ukryć znajomości, a na
                                                    pytanie o przyjaźń odpowiedziałby cokolwiek, ale na temat ...
                                                    odpowiedź Michnika wiele mówi o jego (pokrętnym) charakterze.
                                                  • scoutek Re: jest! 04.11.08, 19:40
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > odpowiedź Michnika wiele mówi o jego (pokrętnym) charakterze.

pokretny to on jest dla pokretnych
                                                    uczciwy dla uczciwych
                                                  • hollogram Z tobą paczulo 05.11.08, 01:27
                                                    jest problem, bo ślepa jesteś i chcesz o kolorach.
                                                    paczula8 napisała: odpowiedź Michnika wiele mówi o jego (pokrętnym)
                                                    charakterze.

• paczula8 Scoutek ... 04.11.08, 19:31
                                                    potrafisz wytłumaczyć dlaczego Michnik zamiast odpowiedzieć na
                                                    pytanie o przyjaźń z Kwasniewski, zaczął tłumaczyć się, dlaczego jej
                                                    nie ukrył? najwyraźniej nie ...

no to dziekuję.
                                                  • scoutek Re: Scoutek ... 04.11.08, 19:33
                                                    potrafie i juz to zrobilam (bo mu Lis zarzucil uklad z Kwachem)
                                                    normalnie inteligentny czlowiek zrozumial to juz
                                                    widac jestes ponizej
                                                    coz....
                                                    masz problem
                                                  • paczula8 Re: Scoutek ... 04.11.08, 19:41
                                                    scoutek napisała:

> potrafie i juz to zrobilam (bo mu Lis zarzucil uklad z Kwachem)

odpowiedziałam.

> normalnie inteligentny czlowiek zrozumial to juz
                                                    > widac jestes ponizej
                                                    > coz....
                                                    > masz problem

Scoutek, czy mogłabys powstrzymac sie od uwag personalnych? na mnie
                                                    one wrazenia nie robią, źle swiadcza o tobie ... no miej litość nad
                                                    sobą.
                                                  • woda.woda Scoutek. 04.11.08, 19:35
                                                    Może pomogę :)

Lis: część publiczności myślała, że Adam Michnik jest "po stronie"
                                                    Układu (w rozumieniu Kaczyńskiego), ponieważ kumpluje się z
                                                    Millerem i Kwaśniewskim.

Michnik: tak, część publiczności mogła tak myśleć, bo nie ukrywałem
                                                    tego kumplowania - i to nie jest mój problem, że fakt kumplowania
                                                    się sytuuje (według niektórych) człowieka w Układzie niezależnie od
                                                    tego, czy w nim jest, czy nie.
                                                  • scoutek Re: Scoutek. 04.11.08, 19:39
                                                    tak, wlasnie wodo,wielkie dzieki
                                                    tylko, ze ja liczylam na inteligencje paczuli a sie pomylilam
                                                    trzeba jak krowie na rowie
                                                  • woda.woda Re: Scoutek. 04.11.08, 19:41
                                                    > tylko, ze ja liczylam na inteligencje paczuli

Hmmmmmm... :)
                                                  • scoutek Re: Scoutek. 04.11.08, 19:42
                                                    woda.woda napisała:

> > tylko, ze ja liczylam na inteligencje paczuli
                                                    >
                                                    > Hmmmmmm... :)

no wlasnie
                                                  • paczula8 do Wody 04.11.08, 19:49
                                                    woda.woda napisała:

> Może pomogę :)

Michnikowi? za późno, trzeba było przed wywiadem przwidzieć pytanie
                                                    i podyktowac mu słowa, które tu napisałaś.
                                                    Michnik powiedział to co powiedział, a z jego słów wyłania sie
                                                    charakter człowieka, który kombinuje czy nie lepiej byłoby cos
                                                    ukryć ...
                                                  • woda.woda Paczulka, 04.11.08, 19:51
                                                    > woda.woda napisała:
                                                    >
                                                    > > Może pomogę :)
                                                    >
                                                    > Michnikowi?

Nie, tobie w rozumieniu słowa pisanego.
                                                    Widać musisz mieć na tacy.
                                                  • paczula8 Wodo, a co sadzisz o tym ... 04.11.08, 20:06
                                                    T.L. - A czy proces gen. Jaruzelskiego...

A.M. - A to zupełnie inna sprawa.

Czy to też zasada zbiorowej odpowiedzialności?

- Trudno tutaj w ogóle mówić o zasadzie zbiorowej odpowiedzialności.
                                                    Ja uważam, mnie spytano o to w Moskwie o ten proces. I było mi
                                                    głupio, ale powiedziałem to, co myślę. Powiedziałem, że jest mi
                                                    wstyd za moje państwo, po prostu wstyd.

zastanów sie ... zajrzę tu później ...:)
                                                  • woda.woda Re: Wodo, a co sadzisz o tym ... 04.11.08, 20:08
                                                    Nie ma potrzeby, abym się zastanawiała. Adam Michnik wyjaśnił to
                                                    obszernie i szczegółowo. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
                                                  • paczula8 i tak to właśnie działa :) 04.11.08, 22:08
                                                    woda.woda napisała:

> Nie ma potrzeby, abym się zastanawiała. Adam Michnik wyjaśnił to
                                                    > obszernie i szczegółowo. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

Michnik wyjasnia <obszernie i szczegółowo> , wystarczy
                                                    przeczytać ... zastanawiac sie nie ma potrzeby ... :)
                                                  • woda.woda O co ci chodzi? 04.11.08, 22:12
                                                    Ktoś ci broni się zastanawiać nad słowami Adama Michnika?
                                                  • scoutek Re: do Wody 04.11.08, 19:54
                                                    paczula8 napisała:

> woda.woda napisała:
                                                    >
                                                    > > Może pomogę :)
                                                    >
                                                    > Michnikowi? za późno

mialas, wodo, racje
                                                    niestety
                                                  • bikej5 Re: do Wody 04.11.08, 22:51
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > Michnik powiedział to co powiedział, a z jego słów wyłania sie
                                                    > charakter człowieka, który kombinuje czy nie lepiej byłoby cos
                                                    > ukryć ...
                                                    >
                                                    > cóż za dogłębna analiza psychologiczna!Michnik to krętacz!A fe!
                                                    Z takimi predyspozycjami powinnaś pisać romanse dla panienek z dobrych domów.A
                                                    zatem chwytaj za pióro!Powodzenia na niwie.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • elena4 Re: zanim sie rozstaniemy ... :) 05.11.08, 12:10
                                                    I to pokazuje, że faktycznie istnieją dwie Polski, które się ze sobą nie
                                                    porozumieją nigdy. A ja wolę tę moją.
                                                  • scoutek Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 12:29
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > wiem co by się stało, gdybym tu wymieniła jakieś nazwisko ... odmawiam odpowied
                                                    > zi.

tchorz cie oblecial?
                                                    czy po prostu nie potrafisz sie przyznac, ze nikogo takiego nie widzisz?
                                                  • odrzutek.wyrzutek Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 20:26
                                                    To była jasna odpowiedź na zadane pytanie :) Nie to, co co
                                                    wymigujący się od odpowiedzi Michnik :)
                                                  • scoutek Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 11:03
                                                    paczula8 napisała:
                                                    > a ja myślę, ze Michnik dałby radę ...
                                                    >

to Ziemkiewicz mialby problem wylezc z wlasnych ograniczen
                                                    tak jak i ty, paczula
                                                  • malaaa24 Re: Tak brakuje ... 05.11.08, 07:46
                                                    scoutek-motto idealne,mam to samo.Czytam Waszą dyskusję z paczula8 i
                                                    utwierdzam się tylko w przekonaniu o bezsensowności
                                                    takich"debat"jakich chce paczula8.Sama najlepiej to udowodniła.To
                                                    jest to o czym już pisałam-zero słuchania,zero myślenia,za to
                                                    bezmiar oszołomstwa typu"ktoś kogo nie rozumiem lub nie myśli jak ja
                                                    napewno kręci".Jak można dyskutować z kimś kto nawet nie usiłuje
                                                    zrozumieć tego co do niego się mówi?
                                                  • scoutek Re: Tak brakuje ... 05.11.08, 07:49
                                                    malaaa24 napisała:
                                                    Jak można dyskutować z kimś kto nawet nie usiłuje
                                                    > zrozumieć tego co do niego się mówi?

nie mozna
                                                    w innym watku napisala, ze jestem stuknieta
                                                    i bardzo dobrze
                                                    pozdrawiam malaaa
                                                  • paczula8 oczywiście 05.11.08, 09:04
                                                    zabrakło argumentów merytorycznych, są personalne

i taka to z "demokratami" rozmowa :/
                                                  • pisubek Paczula! Nie macie nic ciekawego do powiedzenia, 05.11.08, 09:18
                                                    wasze enuncjacje pochodza prosto z notatnika agitatora pisowsko-rydzykowego.
                                                    Nawet nie wiecie jacy jestescie obciachowi!
                                                  • scoutek Re: oczywiście 05.11.08, 09:19
                                                    paczula8 napisała:

> zabrakło argumentów merytorycznych, są personalne
                                                    >
                                                    > i taka to z "demokratami" rozmowa :/

wiesz co mowisz
                                                    w koncu "scoutek jestes stuknieta" to merytoryczny argument
                                                    no
                                                  • paczula8 Re: oczywiście 05.11.08, 10:28
                                                    scoutek napisała:

> paczula8 napisała:
                                                    >
                                                    > > zabrakło argumentów merytorycznych, są personalne
                                                    > >
                                                    > > i taka to z "demokratami" rozmowa :/
                                                    >
                                                    > wiesz co mowisz
                                                    > w koncu "scoutek jestes stuknieta" to merytoryczny argument
                                                    > no

Scoutek, pomyśl, napisałam stuknięta , a mogłam użyc argumentu
                                                    wody.wody i napisać idiotka.

długo na to pracowałaś...
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=86799490&a=86806299

lamentuj dalej.
                                                  • scoutek Re: oczywiście 05.11.08, 10:56
                                                    skoncz juz paczulka
                                                    zaczynasz byc zalosna

BO
                                                  • paczula8 Re: oczywiście 05.11.08, 11:01
                                                    wiesz, jestem elastyczna ... dopasowałam się do rozmówcy
                                                    pa:)
                                                  • woda.woda Paczulka... 05.11.08, 11:07
                                                    > Scoutek, pomyśl, napisałam stuknięta , a mogłam użyc argumentu
                                                    > wody.wody i napisać idiotka.

Sama się przyznasz, czemu tak cię nazwałam, czy ja mam napisać?
                                                  • paczula8 Re: Paczulka... 05.11.08, 11:29
                                                    woda.woda napisała:

> > Scoutek, pomyśl, napisałam stuknięta , a mogłam użyc argumentu
                                                    > > wody.wody i napisać idiotka.
                                                    >
                                                    > Sama się przyznasz, czemu tak cię nazwałam, czy ja mam napisać?

bo zabrakło Ci argumentu, proste.
                                                    wklej linka, będzie wszystko jasne.

p.s. wiedziałam, ze sie odezwiesz... bez magla nie potrafisz życ :)
                                                  • woda.woda Nie chcesz się przyznać? 05.11.08, 11:34
                                                    Napiszę więc, czemu.

Za sugerowanie, że nie radzę sobie wychowawczo i biję moje dzieci.
                                                    Ciesz się, że nie nawałam cię gorzej.
                                                  • paczula8 Re: Nie chcesz się przyznać? 05.11.08, 11:42
                                                    nie To Ty sugerowałaś, ze ja sobie nie radzę i dlatego państwo musi
                                                    mi mówić co mi wolno robić, a czego nie.
                                                    Swoje problemy przenosisz na innych ludzi, a jak ktoś Ci to wytknie,
                                                    pokazujesz prawdziwą twarz ... to jest bardzo brzydka twarz, Wodo.
                                                  • woda.woda Kłamiesz. 05.11.08, 11:45
                                                    B/O
                                                  • paczula8 link 05.11.08, 11:52
                                                    czemu nie dajesz linka?

a przy okazji ... wiesz, Wodo, jesteś mistrzynią hipokryzji,
                                                    a Matka Kurka pisząc o Michniku te słowa ...
                                                    „Co charakterystyczne w bredzeniu Michnika, to naprzemienne darcie
                                                    łacha z poczucia elementarnej sprawiedliwości dziejowej i
                                                    odwoływanie się do niej, poniewieranie wartości chrześcijańskich i
                                                    epatowanie wywiadem z Tischnerem, kpienie z kombatanctwa i szczucie
                                                    kombatanctwem, używanie prymitywnego języka i zarzucanie
                                                    prymitywizmu. Cwaniak kuty na cztery kopyta(...)"
                                                    ... scharakteryzowała całe bliskie mu srodowisko.
                                                  • bikej5 Re: link 05.11.08, 12:19
                                                    Matka Kurka (nieskalana)pochyliła swe dziecięce,naiwne lico nad
                                                    "cwaniakiem"Michnikiem.I jest efekt-świat tych"prawych" i "przyzwoitych"może z
                                                    lubością wskazywać "oskarżonego" paluchem(klikanie w klawiaturę-included)
                                                  • wilk_podhalanski Okropna jest ta wymiana zdań. 05.11.08, 12:25

:(

Wilk
                                                  • woda.woda Okropna. 05.11.08, 12:28
                                                    Czasem jednak miarka się przebiera, gdy ktoś nieustannie atakuje
                                                    poniżej pasa.
                                                  • paczula8 himalaje hipokryzji 05.11.08, 12:39
                                                    Wodo wodo, jestes wyjatkowo paskudną osobą... juz Ci raz napisałam,
                                                    a teraz powtórze, zachowujesz sie jak złodziej, który kradnąc
                                                    krzyczy, że jest okradany...

bardzo długo i cierpliwie znosiłam wasze uwagi pod moim adresem,
                                                    zbyt długo.

a teraz krzycz i lamentuj jakaż to straszna krzywda cię spotkała ...
                                                    paczula oddała to na co sobie zasłuzyłaś, cos podobnego, toż to
                                                    niegodziwość!
                                                  • scoutek Re: Okropna. 05.11.08, 12:46
                                                    woda.woda napisała:

> Czasem jednak miarka się przebiera, gdy ktoś nieustannie atakuje
                                                    > poniżej pasa.

mam takie same odczucia
                                                  • paczula.8 odczucia vs fakty 05.11.08, 13:12
                                                    scoutek napisała:

> woda.woda napisała:
                                                    >
                                                    > > Czasem jednak miarka się przebiera, gdy ktoś nieustannie atakuje
                                                    > > poniżej pasa.
                                                    >
                                                    > mam takie same odczucia

Scoutek ...
                                                    paczula8 04.11.08, 19:31 Odpowiedz
                                                    potrafisz wytłumaczyć dlaczego Michnik zamiast odpowiedzieć na
                                                    pytanie o przyjaźń z Kwasniewski, zaczął tłumaczyć się, dlaczego jej
                                                    nie ukrył? najwyraźniej nie ...

no to dziekuję.

Re: Scoutek ...
                                                    scoutek 04.11.08, 19:33 Odpowiedz
                                                    potrafie i juz to zrobilam (bo mu Lis zarzucil uklad z Kwachem)
                                                    normalnie inteligentny czlowiek zrozumial to juz
                                                    widac jestes ponizej
                                                    coz....
                                                    masz problem
                                                  • scoutek paczula 05.11.08, 13:49
                                                    pisalam BO (dla jasnosci: BEZ ODBIORU), bo nie chcialam bys sie dalej kompromitowala
                                                    ale twoj wybor i twoja wola
                                                    w tej chwili zegnam definitywnie, bo z zaslepionymi nie gadam
                                                    i tak juz niech zostanie

BO
                                                    ostateczne
                                                  • paczula8 scoutek 05.11.08, 16:00
                                                    scoutek napisała:

> w tej chwili zegnam definitywnie,

trzymam Cię za słowo.
                                                  • malaaa24 Re: Tak brakuje ... 05.11.08, 14:04
                                                    paczula8 napisała cyt."skoro piszę o tym,że społeczeństwo oczekuje
                                                    debaty,to znaczy,że społeczeństwo chce słuchać".Gratuluję pewności
                                                    siebie.Jeszcze jedna osoba,która WIE LEPIEJ czego oczekuje
                                                    społeczeństwo.
      • yoma Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 19:42
        Co to jest koncesjonowany dziennikarz?
        • paczula8 Re: Tak brakuje ... 04.11.08, 22:09
          którego słowa nie rozumiesz?
    • blada_pranajtis Ktorego? Stefana? Oj brakuje. Wiezienie czeka! 04.11.08, 00:23

• woda.woda Chodzi ci o telewizje? 04.11.08, 00:26
      > w debacie publicznej.

A jakaż to telewizja ma te debaty organizować?
    • frank_drebin To organizuj komitet Nadredaktor na prezia ;) 04.11.08, 00:35
      Bedzie wtedy wg ciebie ktos do wybrania na przywodce ;) Juz widze te wyniki
      badania tzw. opinii publicznej ile bedzie mial tak z 200% wg Pac(AN)ewicza ????

> w debacie publicznej.
      >
      > Brakuje ludzi tego formatu. Na przywódców wybieramy najgroszy chłam.
    • barnacle.bill.the.sailor Umarł ???... :-0 04.11.08, 09:01

• goldenwomen11 Brakuje Michnika komuchom. 04.11.08, 12:16
      Ich jęki słychac nawet na Fk.Żenada.
      • joannabarska Re: Brakuje Michnika komuchom. 04.11.08, 14:04
        Michnika brakuje Polsce. Co maja z nim wspolnego tzw. komuchy? Po
        prostu madrze pisze, a pisowcy nie dorastaja mu do nogawki spodni.
        • 1normalnyczlowiek Babciu,od zaklinania rzeczywistości jemu rozumu 05.11.08, 17:00
          joannabarska napisała: Michnika brakuje Polsce.

---> ... i bystrości nie przybędzie - on jest na etapie ubywania ...

> Co maja z nim wspolnego tzw. komuchy?

---> Może zapytaj koncesjonowanych opozycjonistów, co mają wspólnego z komuchami
          a sama więcej czytaj:
          "Społeczeństwo było już solidnie przestraszone. Stawiał się jedynie Kościół, co
          znalazło odbicie w słynnym referacie gen. Ciastonia dla kierownictwa MON [było
          tylko 5 egz. tego dokumentu; otrzymali go gen. gen. Jaruzelski, Kiszczak,
          Siwicki, Ciastoń i Pożoga]. Powoli sprawy wchodziły w decydujący moment. Można
          było rozpocząć przygotowania do, na razie rysującego się bardzo mgliście,
          Okrągłego Stołu. Opozycja koncesjonowana była już wygenerowana i gotowa na
          daleko idące ustępstwa. W. Jaruzelski z powodzeniem zaczyna realizację polecenia
          M. Gorbaczowa, który po odwiedzeniu Londynu [1984] i rozmowie z M. Thatcher,
          szykując się do objęcia fotela genseka, nakazuje – przepoczwarczenia Peerelu w
          swoiste laboratorium dla pierestrojki."
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=86773358&a=86773575
          > Po prostu madrze pisze, a pisowcy nie dorastaja mu do nogawki spodni.

---> Daj może przykład jakiejś mądrej i obiektywnej jego wypowiedzi wraz z
          kontekstem, bo mi trudno znaleźć.
    • odrzutek.wyrzutek Dziś lepiej widać jak bardzo brakuje Michnika. 04.11.08, 16:57
      Można się z nim nie zgadzać, ale trzeba mieć intelekt do rozmowy z
      nim. W polityce, jak i tu na forum, ludzie coraz gorszeego sortu.

Gdyby Michnik pisał na forum - z kim mógłby tu rozmawiać i o czym?
      • m.c.hrabia Re: Dziś lepiej widać jak bardzo brakuje Michnika 04.11.08, 19:19

> Można się z nim nie zgadzać, ale trzeba mieć intelekt do rozmowy z
        > nim. W polityce, jak i tu na forum, ludzie coraz gorszeego sortu.
        >
        > Gdyby Michnik pisał na forum - z kim mógłby tu rozmawiać i o czym?

I te "złote" szumowiny odmawiając Michnikowi autorytetu ,cały swój
        image podporządkowały pisaniu o Adamie.
        Byli by nikim gdyby nie Adam nie mieli by o czym pisać jak raz.
      • 1normalnyczlowiek Jak on miałby pisać tu na FK??? 05.11.08, 17:05
        odrzutek.wyrzutek napisał: Gdyby Michnik pisał na forum - z kim mógłby tu
        rozmawiać i o czym?

---> Przecież on na najprostsze pytania nie potrafi normalnie odpowiadać -
        normalnie, czyli na temat.

PS. A właściwie, z tego co napisałem, to jednak wynika, że mógłby tu pisać ...
        po prostu pisałby tak jak ty i POdobni... :)))
    • joskowicz przejąc gazetę to nic gdyby tak przejąć cały kraj 05.11.08, 11:58
      przecież w erec israel sytuacja niepewna ... .
      • malaaa24 Brakuje Michnika! 05.11.08, 15:32
        wypowiedź @joskowicz to jeszcze jeden przykład,doskonały nawet,osoby
        z którą można debatować!!!!Bardzo konstruktywny głos w
        dyskusji.Ludzie czy naprawdę czujecie się lepsi szargając
        autorytety???
        • anarchyintheuk Co brakuje szechterkom ???????????? 05.11.08, 15:53
          Przejęli w Polsce mienie o wartości ok 10 mld $ (przy ówczesnym przeliczniku
          $)-mienie gmin , przejęli trudna do oszacowania liczbę prywatnych kamienic ,
          brali udział w przekręcie "prywatyzacyjnym" , co roku miliony na promocje ich
          kultury (samo muzeum -270 mln) -
          - to wszystko próbują pokryć mętnymi "argumentami" - typu "ałtoritet"
          - ...
          "moralny" -
          wzorcem tej niepolskiej "moralności" jest udawanie "patrioty" tylko po to aby
          przejąc gazetę i uczynić z niej tubę antypolonizmu .
          Oczywiście zdaję sobie sprawę iż większosc z tych co gardłują o "autorytecie"
          syna Ozjasza Szechtera to osoby , dla których ukrywanie swego pochodzenia i
          udawanie "Polaków" to szczyt "moralności"
          ale -choć w to trudno uwierzyć przydarzają się jeszcze niedobitki Polaków
          ,którzy zostali tak skuteczni omamieni prostacką propagandą iż przyłączają sie
          do klaki rodaków pana Ozjasza Szechtera ... .
          • malaaa24 Re: Co brakuje szechterkom ???????????? 05.11.08, 16:51
            paczula gdzie jesteś,chwaliłaś się,że potrafisz z każdym
            dyskutować,masz doskonałą okazję to udowodnić.Ja na argumenty tak
            zwanych"prawdziwych Polaków"potrafię tylko popukać się w czoło.
            • 1normalnyczlowiek Typowa niePOradność,gdy brakuje argumentów :))) 05.11.08, 17:13
              malaaa24 napisała: Ja na argumenty tak zwanych"prawdziwych Polaków"potrafię
              tylko popukać się w czoło.

---> Nie uczyłaś się nigdy w szkole na przykład tego, że chcąc zaprzeczyć można
              napisać: Nie zgadzam się z Tobą, bo ... - tylko że po "bo" nie ma być "bo jesteś
              brzydki", ale odwołanie się do meritum.
              • malaaa24 Re: Typowa niePOradność,gdy brakuje argumentów :) 05.11.08, 18:06
                nie zgadzam się z Tobą bo dla mnie wypowiedzi typu Żydokomuna czy
                Żydomasoneria,nawet w podtekście itp. to nie są argumenty tylko
                epitety i z czym tu dyskutować.To nie ja piszę"bo jesteś
                brzydki",przez ciebie całe to zło świata, bo nie jesteś PRAWDZIWYM
                POLAKIEM.
            • anarchyintheuk w obliczu arguemntów wyłazi "wyjatkowość" 05.11.08, 17:14
              > dyskutować,masz doskonałą okazję to udowodnić.Ja na argumenty tak
              > zwanych"prawdziwych Polaków"potrafię tylko popukać się w czoło.
              No cóż zawsze możesz jeszcze spróbować zamiast dyskusji z Polakami
              "podyskutować" z "Polakami" czy raczej pełniącymi obowiązki "Polaka"
              na tyle perfidnych co nieudolnych polskojęzycznych intrygantów .
              Do tej pory tacy jak ty potrafili przynajmniej bezsilnie pokrzykiwać
              "antysemitttiiizzzzzmmmmm" - Ty potrafisz pokazywać tylko gdzie Cię boli ... .
          • malaszaramysz Dobrze,że resztek Twojego rozumu 05.11.08, 18:20
            nie przejeli.Czkwaką by się im odbiło!!!!!!
        • 1normalnyczlowiek Czy Ty wiesz w ogóle,kto to taki, autorytet??? 05.11.08, 17:08
          malaaa24 napisała: Ludzie czy naprawdę czujecie się lepsi szargając autorytety???

---> Może powiedz własnymi słowami - ciekawe czy będzie pasowało do AM.
          • malaaa24 Re: Czy Ty wiesz w ogóle,kto to taki, autorytet?? 05.11.08, 18:17
            To ma być,Twoim zdaniem, odwołanie się do meritum a nie
            stwierdzenie "jesteś brzydka"?Łatwo jest pouczać innych,trudniej
            samemu stosować.
            • 1normalnyczlowiek Nie ja nawołuję do obwołania autorytetem. 05.11.08, 18:48
              malaaa24 napisała: Łatwo jest pouczać innych,trudniej samemu stosować.

---> Według mnie nie spełnia kryteriów ...

> To ma być,Twoim zdaniem, odwołanie się do meritum a nie
              > stwierdzenie "jesteś brzydka"?

---> Każdy na pewno ma własne wyobrażenie osoby zasługującej na miano
              autorytetu. Dlatego chciałem usłyszeć Twoje zdanie, by ewentualnie zobaczyć, czy
              będzie pasowało do AM.
    • malaszaramysz Co Ci Michnik zrobił zlego? 05.11.08, 16:21
      Ma się taplać w g....?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka